Archive for יולי, 2015

לירושלים מסיבוב מוצא דרך הר הזיתים

את טיול זה לירושלים תכננתי כבר לפני מספר שבועות והשבוע החלטתי לקיימו. בימים האחרונים הודיעו שבסוף השבוע יהיה חם מאד, יותר מהרגיל. למרות זאת לא ביטלתי את כוונתי ובראשית השבוע שעבר הודעתי ב- Facebook עליה והזמנתי את המעוניינים להצטרף אלי.

 

בשעת בוקר מוקדמת מאוד התקבצו מקרוב ומרחוק והגיעו לנקודת ההתחלה שבעה "אמיצים" שלא חששו לא מהשעה המוקדמת ולא ממזג האוויר החם הצפוי והם לוי אבנון (חמדיה), אדוארדו אוקסמן (חיפה), אבי ממן (קריית אתא), טובי ויס (מצפה אביב), יעקב בקשי (חולון), שרון בן חיים וגדי ריבלין (מבשרת ציון). התארגנו בזריזות לרכיבה.

 

הטיול תוכנן כך שראשיתו, בשעות שעדין לא חם, תהיה עליה ארוכה וממושכת מסיבוב מוצא ועד הר הזיתים ומשם דרך הר ציון נרכב למתחם התחנה להפסקה הראשונה, אחריה נסתובב בעיר, ובזמן שכבר יהיה נגלוש בחזרה לנקודת ההתחלה בשעת הצהרים.

מסלול הטיול

מסלול הטיול

התחלנו את הטיול במוצא וליתר דיוק ממגרש החנייה הצמוד לסיבוב מוצא.

סיבוב מוצא נובע מעיקול תוואי כביש 1 הגולש מזרחה מרכס הראל וחוצה בגשר את נחל שורק ופונה ומטפס על המדרון של רכס מערב ירושלים.

רכס מערב ירושלים הוא אחד מרכסי הרי יהודה, וכמוהם הציר שלו הוא בכיוון צפון-צפון מזרח דרום-דרום מערב. על רכס נמצאים מתחם הר חוצבים, שכונות קריית צאנז, רוממה, גבעת שאול, הר נוף, קרית משה, יפה נוף, הר הרצל ויד ושם, שכונות בית וגן, קרית היובל וקריית מנחם, היישובים אורה ועמינדב, יד קנדי, הר ושלוחת שלמון, ושלוחת שורק המשתפלת לעבר החיבור בין נחל שורק ונחל רפא ים..

יצאנו לדרך בשעה 05:35 עם אור ראשון. כבר בתחילת הדרך חלפנו ליד הבית האדום.

בראשיתו, בסוף המאה ה-19 הבית האדום היה בית החרושת לרעפים ולבנים שייסד יחיאל-מיכל שטינברג בין מייסדי מוצא. לפני כשני עשורים הוסב המבנה לפרויקט מגורים מטופח

בצומת מול הבית האדום, מאחורי מתחם  בו חונים כלי הצמ"ה  העוסקים בעבודות הרחבת כביש 1, ראינו את הוואדי בו נמצא מעלה הרומאים.

מעלה הרומאים הוא חלק מהדרך העתיקה התלולה והמפותלת לעבר ירושלים שמהלכה הוא כ-3 ק"מ תוך עלייה של 200 מטר. סיומו של מעלה זה הוא בגבעת שאול לא רחוק מהר המנוחות. המעלה הרומאי שימש את העולים לירושלים עד סוף המאה ה-19 . אז, נסללה על ידי הטורקים הדרך העוקפת היום את הר מנוחות בו עובר תוואי הכביש הנוכחי והיא נקראה דרך העגלות. בתקופת השלטון הבריטי תוואי דרך העגלות שופר והיא הייתה לכביש הגישה העיקרי והיחיד אל ירושלים מכיוון מישור החוף והשפלה. בימי מלחמת העצמאות קטע זה כביש שהתפתל על מדרונות הר מנוחות היה חשוף לתותחני הלגיון הירדני שהוצבו על הרכסים ממול ובמיוחד בנבי סמואל, בבית איכסא ובהר בו נמצא קבר שיח עבדול עזיז (בקצה הצפון מערבי של מבשרת ציון נקרא היום הר אחירם). עד 1967, גלל קרבתו של קטע כביש זה לקו שביתת הנשק התנועה עליו המשיכה להיות חשופה ללגיון הירדני.

 

בצומת מול הבית האדום פנינו בכביש חצינו מתחת לגשר מעל כביש 1 ובצומת העלייה למבשרת ציון פנינו צפונה בדרך עפר המקבילה לנחל שורק.

נַחַל שׂוֹרֵק הוא אחד הנחלים הארוכים בישראל. תחילתו בהרי ירושלים מדרום לרמאללה, הוא זורם לאורך 70 ק"מ, בחלקו המרכזי בהרי ירושלים לאחר שנחל רפאים מצטרף אליו הוא עובר בתוואי מפותל מאוד עד סמוך לבית שמש ושם מצטרף אליו נחל כסלון, משם ממשיך הנחל דרך השפלה, ונשפך לים התיכון צפונית לקיבוץ פלמחים.

בעצם, נכנסנו לתוך עמק הארזים שהוא חלק מפארק סובב ירושלים.

פארק סובב ירושלים

פארק סובב ירושלים

 

 

עמק הארזים הוא עמק שבו נמצא אחד מיובליו של נחל שורק היורד מכיוון מוצא ומתחבר לנחל שורק בסמוך לחיבורו עם נחל לוז. אל העמק מתנקז גם נחל חלילים ובסמוך אליו נמצא הגן הלאומי עינות תלם.

בדרכנו חלפנו מול פתחו של נחל חלילים, המשכנו לעבר עינות תלם ועברנו מול פתח נחל לוז.

בכניסה לעמק הארזים

בכניסה לעמק הארזים

בקטע זה רכבנו בחלקו הצפוני של הפארק עד לצומת הגבעה הצרפתית.

תמרור הפרק

תמרור הפרק

קטע המסלול מסיבוב מוצא לצומת הגבעה הצרפתית

קטע המסלול מסיבוב מוצא לצומת הגבעה הצרפתית

תוך כדי רכיבה ראינו את מדרונות הר המנוחות וכביש מס' 1. בהמשך, חלפנו מתחת לעמודי הגשר ההולך ונבנה שישמש את הרכבת בקו ירושלים – תל אביב. גשר זה חוצה את נחל שורק ומחבר בין שתי פתחי מנהרות בתוכן תעבור מסילת הרכבת: הצפוני – פתח המנהרה מתחת לגבעה עליה בנויה האנדרטה לזכר חללי 11 בספטמבר והדרומי – הפתח מתחת לצומת גינות סחרוב המוביל לתחנה הסופית בירושלים מתחת לבנייני האומה בעומק 80 מ'.

עמודי גשר הרכבת החוצה את עמק הארזים

עמודי גשר הרכבת החוצה את עמק הארזים

 

הייתה זו עדין שעת בוקר מוקדמת. השמש התחילה לעלות והתאורה בדרך הייתה רכה ונעימה. הרגשנו את החום המתקרב.

 

בהמשך הדרך, ראינו מדרום לנו את שרידי הכפר הנטוש ליפתא ומשמאל, את הבתים הקיצוניים של שכונת רמות. התקדמנו הלאה והגענו לנקודה בה היה צורך לחצות את הכביש המוביל לשכונת רמות, נבי סמואל וגבעת זאב הנקרא 'דרך גולדה'. למעשה, לאחר חציית הכביש, הציר של פארק ירושלים עוזב את תוואי נחל שורק וממשיך בערוץ נחל הצופים. השיפוע שלו תלול יותר מזה של תוואי הדרך בנחל שורק. קטע זה הוא עליה ארוכה ומתמשכת של כ-3 קמ ובסיומה הגענו בעליה מעט תלולה לצומת הגבעה הצרפתית.

בקצה העלייה לקראת צומת הגבעה הצרפתית

בקצה העלייה לקראת צומת הגבעה הצרפתית

 

בצומת הגבעה הצרפתית עובר קו פרשת המים הארצית – זהו קו הרכס המפריד בין היובלים הזורמים לכיוון מערב, הים התיכון לבין אלו הזורמים לכיוון מזרח בקעת הירדן.

 

התחלנו לטפס לעבר שכונת הגבעה הצרפתית. מכאן התחיל קטע המסלול לאורך רכס מזרח ירושלים ממזרח לוואדי גוז שהוא היובל העליון של נחל הקדרון שכולל את הגבעה הצרפתית, הר הצופים והר הזיתים והר המשחה.

קטע המסלול מצומת הגבעה הצרפתית -הר הזייתים

קטע המסלול מצומת הגבעה הצרפתית -הר הזייתים

 

חלפנו בתוך שכונת הגבעה הצרפתית וליד כפר הסטודנטים של האונ' העברית ליד מעונות הסטודנטים גלשנו לעבר הקברות בו קבורים חיילי הממלכה המאוחדת בקרבות לכיבוש הארץ בימי מלחמת העולם הראשונה. כאן התחלנו לעלות להר הצופים. עברנו ליד המרכז הרפואי הדסה הר הצופים ומתחם מעונות סטודנטים נוסף. בהר הצופים עצרנו לשלוש תצפיות.

 

בתצפית הראשונה הצטרפו אלינו אלון שוב (פסגת זאב, ירושלים) ורני נורדן (כפר אדומים). כעת היינו 10 אנשים בטיול. תצפית זו הייתה מעל הכפר עיסוויה, שהיום הוא שכונה הנכללת בתחומה המוניציפלי של ירושלים. ניתן היה להתרשם מהצפיפות הרבה של שכונה זו שחנוקה מכל עבריה ומהעדר צמחייה. תושביה של שכונה זו אינם מחובבי ציון ובשנים האחרונות בכפר זה יש עימותים רבים עם הרשויות ובעיקר עם כוחות הבטחון ותושביו מתנכלים לא פעם לתושבי הגבעה הצרפתית הסמוכה לו.

בתצפית מעל עיסוויה

בתצפית מעל עיסוויה

 

התצפית השנייה הייתה ברחבה מדרום לקמפוס המבוצר של האוניברסיטה העברית. במקום תצפית מרהיבה מכיוון צפון לעבר העיר העתיקה ומרכז מערב ירושלים. מתצפית זו ניתן לראות עד הר גילה מדרום ורכס נבי סמואל מצפון מערב וכן את מדרונות הר הזיתים.

התצפית לרגלי הר הצופים

התצפית לרגלי הר הצופים

 

בתצפית זו פגשנו את אחת משתי קבוצות התיירים היחידות שראינו בטיול. הייתה זו קבוצת תיירים מרוסיה שיצאו והקדימו לטייל בעיר.

קבוצת התיירים מרוסיה בתצפית לרגלי הר הצופים

קבוצת התיירים מרוסיה בתצפית לרגלי הר הצופים

בנקודת תצפית זן נעניתי לבקשת חלק ממשתתפי הטיול, להאריך את זמן ההפסקה כדי לאפשר בישול קפה שאחד ממשתתפי הטיול הכין בזריזות.

 

נקודת התצפית השלישית הייתה בצד המזרחי של מתחם האונ' ליד האמפיתיאטרון. בתצפית זו הבטנו מזרחה לעבר מדבר יהודה. השמש הייתה מול עיננו והישובים באיזור נראו במעומעם. בתצפית זו הדגשנו שתי נקודות חשובות: מהות השם מדבר – להדביר את הצאן, והשניה – היותו של מדבר יהודה מדבר בצל הגשם שאינו חלק מחגורת המדבריות העולמית (מדבר סהרה, גובי וכו').

בתצפית לעבר מדבר יהודה

בתצפית לעבר מדבר יהודה

בתצפית לעבר מדבר יהודה

בתצפית לעבר מדבר יהודה

 

מכאן רכבנו לאורך הרכס, עברנו בתחילה ליד מתחם בית החולים אוגוסטה ויקטוריה

בדרך מול מתחם אוגוסטה ויקטוריה

בדרך מול מתחם אוגוסטה ויקטוריה

 

המשכנו ונכנסנו לשכונת א-טור. עברנו ליד בית החולים אל-מוקסייד וחלפנו ליד מתחמי כנסיית העליה הרוסית וכנסיית השלום. כך הגענו לתצפית הרביעית מעל בית הקברות של הר הזיתים למול העיר העתיקה וסביבתה. זו תצפית ידועה ומוכרת שאין תייר שמגיע לירושלים ומחמיץ אותה.

תצפית הר הזייתים

תצפית הר הזייתים

בנקודה זו בה לא שהינו זמן רב פגשנו קבוצת תיירים יוצאת דופן. היתה זו קבוצת תיירים מוסלמים ממוביי שבהודו שהגיעו לביקור עליה לרגל לישראל. זו היתה אטרקציה מיוחדת ולא החמצנו את האפשרות לשוחח אתם ולהצטלם אתם, לאחר שנתנו את הסכמתם.

קבוצת התיירים המוסלמים מומבאי הודו

קבוצת התיירים המוסלמים מומבאי הודו

קבוצת התיירים המוסלמים מומבאי הודו

קבוצת התיירים המוסלמים מומבאי הודו

מנקודת תצפית זו גלשנו דרך בית הקברות היהודי של הר הזייתים.

בירידה בבית העלמין של הר הזייתים

בירידה בבית העלמין של הר הזייתים

 

בהמשך, בדרך התלולה היורדת לכיוון גת שמנים. למזלנו, גם בגלל השעה המוקדמת וגם בגלל שתיירים כמעט שלא מגיעים לירושלים דרך זו היתה פנויה ויכולנו לרכוב בה ללא הפרעה. יחד עם זאת, מאחר והיתה זו דרך תלולה, הקפדנו לשמור מרחק זה מזה למקרה של עצירת פתאום אם יכנסו לדרך אנשים שיכנסו לדרך מכנסיות סמוכות.

מורד הדרך מהר הזייתים לגת שמנים

מורד הדרך מהר הזייתים לגת שמנים

בקצה הדרך עצרנו לרגע להביט בחצר כנסיית כל העמים שבגת שמנים, להביט בעצי הזית העתיקים שבמקום.  לפי המסורת הנוצרית זה המקום שבו נתפס ישו והוסגר ללגיון הרומי ע"י יהודה איש קריות. ממקום זה הובל למאסר בבית כייפא הכהן.

חצר כנסיית כל העמים בגת שמנים

חצר כנסיית כל העמים בגת שמנים

מנקודה זו עלינו לדרך העופל. זה הכביש המתפתל למרגלות החומה המזרחית של העיר העתיקה מעל נחל קדרון למול הר הזיתים.

בדרך העופל

בדרך העופל

בדרך העופל

בדרך העופל

התקדמנו בדרך בדרך העופל

בדרך העופל מעל שלוחת עיר דוד

בדרך העופל מעל שלוחת עיר דוד

.

בדרך העופל למול מעלה חולדה בחומת מתחם הר הבית

בדרך העופל למול מעלה חולדה בחומת מתחם הר הבית

המשכנו וטפסנו בכביש לעבר שער האשפות. והלאה, לעבר הר ציון. השעה היתה 8:00 + והתחלנו לחוש בחום. דרך מגרש החנייה של הר ציון המשכנו לעבר שער ציון

מול שער ציון

מול שער ציון

המשכנו בין חומות העיר העתיקה בבית הקברות הארמני

בין חומות העיר העתיקה ובית הקברות הארמני

בין חומות העיר העתיקה ובית הקברות הארמני

 

 

הגענו מיל לגיא בן הינום ומול משכנות שאננים. במקום זה, למדנו להכיר את הטופוגרפיה של ירושלים בתקופת בית ראשון ובית שני ולמדנו על משמעות 'העיר העליונה'. כמובן שנצלנו את העצירה לתצפית על משכנות שאננים ימין משה מלון קינג דיוויד וימק"א ומצד שני לעבר הסינמטק, מרכז בגין הכנסייה הסקוטית.

 

מבט מהר ציון למשכנות שאננים ומין משה ומערב העיר

מבט מהר ציון למשכנות שאננים ומין משה ומערב העיר

 

ירדנו לכיוון בריכת הסולטן וטיפסנו בכביש לכיוון הסינמטק מרכז בגין ושם דרך תיאטרון החאן הגענו למתחם התחנה הראשונה אליו הגיעה הרכבת של ירושלים, והמוכר היום כ'מתחם התחנה'.

בכניסה למתחם התחנה

בכניסה למתחם התחנה

במקום עצרנו להפסקה ארוכה יחסים – ההפסקה המרכזית של הטיול. כאן הסתיים חלקו הראשון של הטיול שכלל את מרבית הטיפוסים והעליות.

הפסקה במתחם התחנה הראשונה

הפסקה במתחם התחנה הראשונה

 

לאחר ההפסקה התחלנו את הסיבוב העירוני.

קטע המסלול מהר ציון לקרן היסוד

קטע המסלול מהר ציון לקרן היסוד

 

בתחילה גלשנו לאורך פארק המסילה. אולם רכבנו בו אולי ק"מ אחד מתוך שבעת הק"מ – אורכו המלא של המסלול. נכנסו לרחוב עמק רפאים ורכבנו על המדרכות בין הולכי הרגל המתכוננים לשבת. זו הזדמנות לבקש מהם סליחה… כדי להפריע כמה שפחות, נכנסנו לרחובות צדדיים ורכבנו בתוך רחובותיה היפים של המושבה הגרמנית. התרשמנו מבתי המידות המרווחים, משפע הירק ובעיקר, מהשקט והניקיון שמאפיינים שכונה זו.

ברחובות המושבה הגרמנית

ברחובות המושבה הגרמנית

 

יצאנו מהמושבה הגרמנית והתחלנו לטפס על המדרון לעבר שכונת טלביה שעד מלחמת העצמאות הייתה שכונה שהתגוררו בה ערבים נוצרים ואמידים שהגיעו מבית לחם ומבית ג'אלה. מטלביה התגלגלנו וחצינו את רח' קרן היסוד ועברנו בשכונת ימק"א שבנויה על שטחו של מגרש הכדורגל המיתולוגי של בית"ר ירושלים – מגרש ימק"א.

 

הלאה… התגלגלנו בסמוך למלון המפואר וולוף אסטוריה וחצינו את גן העצמאות הצמודה לבריכת ממילא. משם קצרה הדרך והגענו לרחוב נחלת שבעה. לא ניתן היה להתעלם ממיצג המטריות הצבעוניות באוויר וכמובן עצרנו לצילום למזכרת.

מופע המטריות בנחלת שבעה

מופע המטריות בנחלת שבעה

הגענו לכיכר ציון. בנקודה זו 4 הרוכבי מהקבוצה נפרדו מאתנו וחזרו לנקודת הכינוס של הבוקר. נותרו שישה.

בכיכר ציון

בכיכר ציון

 

רכבנו לאורך רחוב יפו, בסמוך לתוואי הרכבת הקלה על למתחם העירייה. שם עלינו והחברים השתעשעו במתחם האופניים ובחצר הכריות.

החברים משתעשים במתחם עיריית ירושלים

החברים משתעשים במתחם עיריית ירושלים

החברים משתעשים במתחם עיריית ירושלים

החברים משתעשים במתחם עיריית ירושלים

 

המשכנו לעבר מגרש הרוסים, עברנו ליד כנסיית השילוש הקדוש ובדרך פגשנו שוטרים שמובלים עצורים אזוקים מבית המעצר של תחנת המשטרה לבית המשפט השלום הסמוך. לי אישית המפגש הזה היה לא נעים. הלאה.. חלפנו ליד בית סרגיי, שהוא חלק ממגרש הרוסים וב 2007 הוחזר לרוסיה כמחווה של ראש ממשלת ישראל, אהוד אולמרט, לנשיא רוסיה פוטין.

 

הגענו לרחוב הנביאים רכבנו קטע קצר לאורכו ומיד נכנסנו לרח' אתיופיה הצר. החברה נכנסו להביט ולהתרשם מהכנסייה האתיופית.

בתוך רחוב אתיופיה

בתוך רחוב אתיופיה

משם התגלגלנו במורד הדרך לעבר שכונת מאה שערים. הגענו לעולם אחר! אלה שאינם גרים בירושלים אינם מכירים אותו. זוהי עיר אולטרה חרדית. רכבנו ברחובה הראשי וחצינו את כיכר השבת לעבר שכונת גאולה.

בשכונת מאה שערים לעבר שכונת גאולה

בשכונת מאה שערים לעבר שכונת גאולה

בשכונת מאה שערים לעבר שכונת גאולה

בשכונת מאה שערים לעבר שכונת גאולה

 

בנקודה מסויימת פנינו שמאלה וטיפסנו ברחובות הצרים לעבר רחוב יפו והגענו לשוק מחנה יהודה.

 

קטע המסלול ממגרש הרוסים לשוק מחנה יהודה

קטע המסלול ממגרש הרוסים לשוק מחנה יהודה

 

שוק מחנה יהודה ההומה והסואן בימי שישי.

בתוך שוק מחנה יהודה

בתוך שוק מחנה יהודה

ללא מילים

ללא מילים

ארבעה מחברי הקבוצה עמדו על כך שזה הזמן להיכנס לאכול באחת ממסעדות השוק. הבטן מקרקרת מרעב ואפשר לבין שמי שהשכים קום באותו בוקר סביר שיהיה רעב. למי שמכיר את מחנה יהודה המחשבה של כניסה לשוק ועוד עם אופניים היא הזויה למדי אבל מה לא עושים כדי שהחברה יהיו מרוצים, שבעים ויצאו מירושלים בתחושה שלא פספסו את חוויית האכילה בשוק? כך מצאנו עצמנו בתוך שוק סואן והומה אדם. בתחילה הצלחנו עוד איכשהו לרכוב אך בהמשך נאלצנו לרדת מהאופנים. כשנכנסנו במעבר הצר של השוק העירקי המראה היה מוזר. שיירה של שישה רוכבי אופניים בטור עורפי, מנסה לפלס את דרכה.

בכניסה לשוק העיראקי הקטן והצפוף

בכניסה לשוק העיראקי הקטן והצפוף

הגענו לחצר מסעדת אזורה. למזלנו, בגלל שהיתה זו שעת צהרים מוקדמת, מצאנו מקום ישיבה ללא בעיה ואפילו מצאנו מקום להחנות את האופנים צמוד לשולחן בהשגחה מלאה.

תחילת הארוחה

תחילת הארוחה

החברה התלהבו משפע האוכל במקום והזמינו את כל סוגי הקובה שיש למסעדה להציע.

בתיאבון

בתיאבון

בתיאבון

בתיאבון

בתיאבון

בתיאבון

 

סיימו ויצאנו לחלקו האחרון בדרך חזרה לנקודת ההתחלה. ירדנו לרח' אגריפס והתגלגלנו לאורכו עד שד' בן צבי. השעה היתה כבר אחרי 11:00. היה חם והבטן מלאה. הטיפוס במעלה הדרך לעבר בנייני האומה לא היה נעים במיוחד. המשכנו והתגלגלנו לכיוון גשר המיתרים. חצינו את הכביש לא לפני צילום נוסף מול הגשר.

צילום אחרון על רקע גשר המייתרים

צילום אחרון על רקע גשר המייתרים

 

המשכנו ורכבנו שוב בעלייה במעלה הרח' בו נמצאת ישיבת מרכז הרב והמשכנו ברח' כנפי נשרים של גבעת שאול. משם הגענו לפתחה של דרך יער ירושלים. בדרך זו רכבנו נגד כיוון הנסיעה. בתחילה ראינו ממול לנו את בית העלמין הענק של הר המנוחות ולאחר מכן עברנו בין עצי החורש של היער. לסיום, התגלגלנו במורד הכביש של בית זית לנקודת ההתחלה.

מסלול הטיול מסיבוב מוצא והר הזייתים במפת שביל נט

מסלול הטיול מסיבוב מוצא והר הזייתים במפת שביל נט

 

מסלול הטיול מסיבוב מוצא והר הזייתים

מסלול הטיול מסיבוב מוצא והר הזייתים

 

הגענו לסיבוב מוצא קראת השעה 12:00. כאן הסתיים הטיול מעניין ומגוון שנמשך כשש ורבע שעות מתוכן, הרכיבה נטו הייתה שלוש וחצי שעות בלבד. רכבנו 34 ק"מ והגובה המצטבר היה יותר מ-700 מ'.

 

לסיום, מגיעה מילה טובה ותודה לאדוארדו אוקסמן על שטרח במהלך הטיול וצלם וצלם. רוב הצילומים המופיעים בדף זה וכל הצילומים בגלריית התמונות הם פרי עמלו.

 

 

 

מסלולים בשנת תשע"ו (2015-2016)

תאריךאזורתיאור המסלולאורךהערות
14/9/2015א' ראש השנה תשע"ו
18/9/2015השפלה הנמוכהמחולדה לעבר כרמי יוסף ותל גזר והלאה מזרחה לכיוון משמר איילון וחזרה דרך קיבוץ גזר ובית עוזיאל ומשם לעבר פדיה ודרומה לנחל השלושה וחזרה לחולדה כ-27 ק"מדף תיעוד
19/9/2015מישור חוף יהודהמגדרה מערבה לאורך נחל שורק עד מזרח יבנה וחזרה לאורך נחל גמליאל ועליה לעבר רכס מעאר, שדות קדרון וחזרה לגדרה וסיבוב קצר בה 30 ק"מדף תיעוד
21/9/2015ירושליםטיול בלילה לפני יום הכיפורים ברחבי העיר לרבות החלק החרדי והעיר העתיקה20.5 ק"מדף תיעוד
25/9/2015הרי יהודהסובב נס הרים, על השלוחות בין נחל שורק בצפון ונחל מערה בדרום14 ק"מדף תיעוד
27/9/2015מטרופולין תל אביבמבני עטרות למקורות הירקון והלאה מערבה לאורכו48 ק"מ דף תיעוד
2/10/2015שפלה נמוכהבעמק שורק ובגבעות השפלה בין טל שחר, דיר רפאת, יער צרעה, כפר אוריה וחזרה26 ק"מדף תיעוד
4/10/2015מישור החוף הדרומיבין חולדה, דרך פדיה ופתחיה למצליח וחזרה דרך נען ויציץ ועיינות גבתון31.5 ק"מדף תיעוד
6/10/2015כרמל וחיפהצפון דרך נוף כרמל ועיספייא וחזרה דרך חניון בית היערן15.5 ק"מדף תיעוד
9/10/2015שפלה נמוכה ומישור החוף הדרומימרבדים לתל מקנה, הלאה למערב יער חרובית ממזרח לכפר מנחם, לאורך נחל האלה למאגרי תימורים וצפונה לכפר הרי"ף וחזרה לרבדים 38 ק"מדף תיעוד
15/10/2015שפלה נמוכה ומישור החוףמרבדים דרך שדות ומטעי צבר קמה ליער מקנה, מאגר ענות, תל מקנה וחזרה לרבדים 25 ק"מדף תיעוד
18/10/2015 - 29/10/2015, פגרה בגלל נסיעה לחו"ל וחופשת מחלה אחריה
30/10/2015הרי יהודהממבשרת ציון, לנחל כסלון עליון, מעלה בית נקופה, הפסקת הטיול בגלל נפילת אחד החברים ואיבוד הכרה לרגע, חזרה למבשרת ציון 8.5 ק"מ דף תיעוד
31/10/2015שרוןמקריית השרון, דרך אזור תעשיה צפוני, לכביש חוצה שרון, חציית כביש החוף, במעלה רחוב הרצל לאום חאלד, שוק העיר, דרך רחוב בארי לרחוב הרצוג ולאורך הטיילת, מזרחה לגשר האר"י וחזרה לקריית השרון 20 ק"מ דף תיעוד
7/11/2015שרוןהרצליה, מהפארק העירוני, דרך שכונות צפון העיר, כפר שמריהו ונוף ים למוק החוף והלאה לאורך הטיילת עד המרינה וחזרה דרך אזור התעשייה27 ק"מדף תיעוד
8/11/2015מישור החוף הדרומיסובב ביצרון, מעד הלום וגן יבנה ובין שדה חצור וצומת ראם (מסמיה) דרך נחל האלה ויער עזריקם35.5 ק"מדף תיעוד
11/11/2015הרי יהודהממבשרת ציון, לנחל כסלון עליון לרכס יער הסתדרות המורים, הר אדר, מורדות רכס מעלה החמישה מול קטנה, הר רפיד, מעלה החמישה, אבו גוש, בית נקופה ודרך נחל כסלון חזרה למבשרת ציון22.5 ק"מדף תיעוד
13/11/2015הר הנגבמשדה בוקר דרך רכס חלוקים לנחל הבשור ונחל בוקר לשמורת החלמוניות, הלאה לנחל נוקד ועליה לרכס חלוקים וירידה לשדה צין ותצפית על נחל צין25 ק"מדף תיעוד
19/11/2015מטרופולין תל אביב משבע טחנות בפארק הירקון למרכז תל אביב, יפו וחזרה דרך חוף הים32 ק"מדף תיעוד
20/11/2015שרוןמתל יצחק לגבעות גוש תל מונד וחזרה לאורך נחל פולג19 ק"מדף תיעוד
21/11/2015הרי יהודהמבית נקופה ליער מעלה החמישה, מדרון נחל כפירה, הר רפיד והר הרוח 19 ק"מ דף תיעוד
23/11/2015מישור החוף הדרומימביצרון לשמורת שיטה המלבינה, בני דרום, לאורך נחל לכיש עד השפך, חזרה לאורך הנחל עד גשר עד הלום, לגן יבנה וחזרה לביצרון ושם ביקור בחוות הבופאלו 41 ק"מדף תיעוד
27/11/2015שרון צפונימגן שמואל, סביב ותוך פרדס חנה21 ק"מ דף תיעוד
28/11/2015רמות מנשהמעמיקם, לעבר עין השופט וחזרה דרך נחל רז ונחל תנינים23 ק"מדף תיעוד
4/12/2015מטרופולין תל אביבמרכז רמת גן, לאורך בני ברק, דרום מזרח רמת גן, הפארק הלאומי, רמת חן, לאורך גבעתיים מדרום לצפון22 ק"מדף תיעוד
5/12/2015שפלה דרומיתלכיש, מרחב נחל אדוריים עד באר מאחז 28.5 ק"מדף תיעוד
11/12/2015רמות מנשהעמיקם, מעלה נחל תנינים, נ.ג. 400 יער מגידו ויער משמר העמק וחזרה בשלוחה מדרום לדליה40. ק"מדף תיעוד
12/12/2015שפלה נמוכהלטרון, עמק איילון, גבעות נחשון, דרך נוף יער המגינים, בקוע לדרך בורמה, נווה שלום ונחל נחשון20.6 ק"מדף תיעוד
19/12/2015ירושליםמבית זית במעלה יער ירושלים ודרך שכונת קריית היובל לנחל רפאים ולאורך פארק המסילה וחזרה דרך העיר.27.5 ק"מדף תיעוד
25/12/2015עמקים מזרחייםבעמק חרוד ובקעת בית שאן, לאורך נחלים ובין מעיינות ובריכות בשדות הפלחה, במטעי התמרים וכרמי הזיתים, 44 ק"מ דף מסלול הטיול באתר
26/12/2015שפלה נמוכהמרבדים מזרחה לתפר בין מישור פלשת ושפלה יהודה, בין שדות, מאגרים, מטעים, כרמים ותל ארכיאולוגי25 ק"מ דף תיעוד
9/1/2016ירושליםסיבוב בירושלים בציר מערב, דרום ומרכז22 ק"מדף תיעוד
15/1/2016רמות מנשהמעמיקם, לנחל דליה, טיפוס להר חורשן והשלוחות מדרום לו, לכתף הכרמל בתחילה זכרון יעקב והלאה לרמת הנדיב, חותם הכרמל סביב בפארק שוני, בקעת הנדיב, חורש אלונה וחזרה לעמיקם 41 ק"מדף תיעוד
16/1/2016שפלה צפון מערבית הנמוכהשוהם, חד שביל בפארק שוהם, בית נחמיה עד למרגלות תל חדיד וחזרה לשוהם20 ק"מדף תיעוד
22/1/2016הרי יהודהסובב מבשרת ציון, מורדות הר חרת, פסגת הר איתן ורכס צובה31 ק"מדף תיעוד
23/1/2016הרי יהודהבצפון פרוזדור ירושלים, מרכס מבשרת ציון לרכס מעלה החמישה וחזרה דרך אבו גוש ובית נקופה24 ק"מדף תיעוד
29/1/2016הרי יהודה בדרום מזרח פרוזדור ירושלים, במורד נחל רפאים ומעלה הר עמינדב ורכס לבן17 ק"מדף תיעוד
30/1/2016תל אביב ברחובות ובעיקר בשדרות תל אביב ויפו וגם לאורך חוף הים, בשבת אביבית בחורף23 ק"מ דף תיעוד
5/2/2016גליל תחתון מרכזייער רכס כפר החורש ועיי הכפר מעלול במורדותיו12 ק"מ דף תיעוד
6/2/2016ירושליםלאורך עמק הארזים בפארק ירושלים12 ק"מ דף תיעוד
13/2/2016מישור החוף הדרומיבמרחב הירוק והפורח בגבעות הלס והכורכר באזור נחל שקמה ויובליו,29 ק"מדף תיעוד
17/2/2016חוף הנגב המערביירוק ואדום בסובב עלומים ובאזור שמבארי ועד גבול הרצועה40 ק"מדף תיעוד
20/2/2016שפלה גבוהה מרכזית מעמק האלה אל מרומי תל עדולם, גבעות עדולם ותל שוכה21 ק"מדף תיעוד
26/2/2016הר הנגבנחל עבדת ויובליו בין הר אלדד והר ערקוב,25 ק"מדף תיעוד
29/2/2016הרי יהודהמרכס חלילים והר אחירם דרך נחל כסלון לרכס הר אדר-מעלה החמישה וחזרה דרך אבו גוש24.5דף תיעוד
2/3/2016שפלה נמוכהמסלול "עידן אופן" למשפחות ולרוכבים מתחילים באזור רבדים (12 ק"מ)12 ק"מדף תיעוד
4/3/2016רמות מנשהבמורדות המזרחיים של רמות מנשה, בין עין השופט לבין הזורע23 ק"מדף תיעוד
5/3/2016הרי יהודהמרכס חלילים במבשרת ציון, מורדות הר חרת, סובב הר איתן ורכס צובה,25 ק"מדף תיעוד
6/3/2013הרי יהודהמרכס חלילים דרך מורדות הר חרת לפסגת הר איתן וחזרה דרך נחל צובה ורכס צובה21 ק"מדף תיעוד
7/3/2016הרי יהודהמרכס חלילים להר אדר והלאה להר רפיד ליד מעלה החמישה וחזרה דרך אבו גוש ובית נקופה25.5 ק"מדף תיעוד
12/3/2016מטרופולין תל אביב סובב בקעת אונו, שילוב של מרחב עירוני ושטחים פתוחים בלב מטרופולין תל אביב32 ק"מ דף תיעוד
18/3/2016עמק יזרעאלבלב עמק יזרעאל, במרחב הפסטורלי בין השדות ומאגרי המים ולאורך נחל הקישון22 ק"מ דף תיעוד
19/3/2016נגב צפון מערביחבל אשכול, מקיבוץ אורים אל נחל הבשור ולאורך גדותיו33 ק"מדף תיעוד
28/3/2016גליל עליון מזרחי ריחאנייה, היישוב הצ'רקסי בגליל העליון המזרחיסיור ביישובדף תיעוד
23/3/2016שפלה צפוניתבגבעות השפלה הצפונית, מהעיר מודיעין אל חורש בן שמן וחזרה40 ק"מדף תיעוד
25/3/2016עמק יזרעאלצרשביל גבעת המורה, טיפוס במעלה לפסגת ההר ודהירה במורד ממנה29 ק"מדף תיעוד
1/4/2016מישור החוף הדרומי בשדות פלשת, בין נגבה ובין חלץ40 ק"מדף תיעוד
2/4/2016תפר השפלה הנמוכה ומישור החוף הדרומיממזרח ומדרום לרבדים, בין שדות, מטעים, כרמים ומאגרי מים25 ק"מדף תיעוד
5/4/2016רמת מנשהבלב רמת מנשה ובשוליה המזרחיים, בין צומת אליקים למשמר העמק41.5 ק"מדף תיעוד
15/4/2016מטרופולין תל אביב בין אגמים ודיונות ובתוך המרחב העירוני במערב ראשון לציון27 ק"מדף תיעוד
16/4/2016שפלה נמוכה בין רבדים במזרח מישור החוף ובין חולדה במערב השפלה נמוכה36 ק"מדף תיעוד
21/4/2016מטרופולין תל אביבבשטחים הפתוחים ובמרחב הבנוי בין נחל הירקון וחוף הים ובין גליל ים ורמת השרון34 ק"מדף תיעוד
24/4/2016שרוןבגבעות החול בין קריית השרון ובין חרוצים32.5 ק"מדף תיעוד
28/4/2016צפון הנגבמקיבוץ חצרים אל מרחבי הלס בגדות נחל באר שבע ובערוצו34.5 ק"מדף תיעוד
30/4/2016מישור החוף הצפוניסובב קיבוץ אפק ולאורך נחל הנעמן במרחב הפתוח שבמישור חוף מפרץ חיפה39.3 ק"מדף תיעוד
7/5/2016הרי יהודהסובב בר גיורא בעיקר ברכסים וגם בנחלים18.5 ק"מדף תיעוד
14/5/2016גליל תחתון מערביבין גבעות אלונים-שפרעם ולאורך נחל ציפורי34 ק"מ דף תיעוד
21/5/2016מישור חוף המרכזימזרח מישור חוף דן, בין גני תקווה לבין בני עטרות30 ק"מ דף תיעוד
27/5/2016מישור חוף הנגבבנחלת שמעון, בין שובל ובין תל שרע בגדת נחל גרר22.5 ק"מדף תיעוד
1/6/2016הרי יהודהסיבוב ברכס מעלה החמישה עם עלות שחר ביום קיץ חם13.5 ק"מדף תיעוד
5/6/2016ירושליםבירושלים, מגבעת רם לנחל רפאים והלאה לרמת רחל ומשם לרחוב יפו29.5 ק"מ דף תיעוד
8/6/2016שפלה מרכזית יער אשתאול בגבעות השפלה אותן חצתה דרך בורמה23.6 ק"מדף תיעוד
10/6/2016מישור חוף הנגבמאורים אל מורד נחל הבשור והלאה בין בתרונות הלס עד תל גמה מול רעים,32.5 ק"מ דף תיעוד
16/6/2016שפלה גבוהה ומזרח מישור חוף יהודהבין משמר איילון ונען, במערב השפלה הנמוכה ובמזרח מישור חוף, 34 ק"מ דף תיעוד
18/6/2016שרון במרכז השרון, מתל יצחק אל גבעות החול, אבוס החוף והמצוק מעל הים31 ק"מ דף תיעוד
24/6/2016גבעות שפרעם עליה מקיבוץ אפק לאעבלין ולשפרעם, הלאה לגוש זבולון וחזרה דרך קרית אתא36.4 ק"מדף תיעוד
1/7/2016מטרופולין תל אביב בבת ים ובחולון: שתי ערים שצמחו בחולות והן חלק ממטרופולין תל אביב30 ק"מדף תיעוד
2/7/2016צפון הנגב, חוף הנגב משובל מזרחה לנחל שקמה, הלאה במורדו אל נחל פורה עד תל נגילה וחזרה33 ק"מ דף תיעוד
3/7/2016הרי יהודה בערב קיץ מרכס חלילים במבשרת ציון להר חרת ולהר איתן וחזרה דרך צובה24 ק"מדף תיעוד
8/7/2016מישור מפרץ חיפה במישור מפרץ עכו ובמורדות הגליל התחתון המערבי, מאפק לטמרה וכבול והלאה ליסעור, עין המפרץ וכפר מסריק43 ק"מדף תיעוד
12/7/2016 שרון בשולי מרזבת השרון ובמורדות השומרון הנושקות לה, בין ניצני עוז ובין מגל41 ק"מ דף תיעוד
16/7/2016שרוןבלב השרון, במרחב הפתוח, בין היישובים וגם בתוכם32דף תיעוד
19/7/2016מישור החוף הדרומילאורך ובסביבת הנחלים שורק וגמליאל, בין רבדים לבין פלמחים56 ק"מדף תיעוד
23/7/2016שרוןבמרחב נחל פולג: בין גבעות החול, לאורך אבוס השרון, על רכס הכורכר ולאורך גדותיו25 ק"מדף תיעוד
26/7/2016מישור החוף הדרומימרבדים למרחב צפית, הלאה לאורך גדת נחל האלה וחזרה דרך תימורים וכפר הרי"ף42 ק"מדף תיעוד
27/7/2016ירושליםסיבוב קצר בערב קיץ טרם חשכה בירושלים11 ק"מ דף תיעוד
29/7/2016גליל תחתון מערבימגוש זבולון, דרך פיתול נחל ציפורי אל הרדוף וחזרה דרך גבעות חורש קריית אתא30 ק"מדף תיעוד
3/8/2016מטרופולין תל אביב מחולון אל עמק לוד ובמורד נחל איילון וחזרה דרך מקווה ישראל40 ק"מדף תיעוד
4/8/2016ירושליםבירושלים, מקרית הלאום, דרך השכונות הותיקות אל התחנה הראשונה וחזרה דרך מרכז העיר17 ק"מדף תיעוד
6/8/2016צפון הנגבבמרחבי הלס בין שובל ובין ביתרונות רוחמה33.5 ק"מדף תיעוד
8/8/2016רמת מנשהבמורדות מזרח רמת מנשה, בין מגידו ובין משמר העמק25 ק"מדף תיעוד
10/8/2016שרוןבמרחב התפר בין הקו הירוק לגדר ההפרדה, בין קיבוץ איל ובין היישוב הקהילתי סלעית32 ק"מדף תיעוד
13/8/2016שרוןמערב מישור חפר עד חוף הים ושפך נחל אלכסנדר25.5 ק"מדף תיעוד
17/8/2016שרוןבין ובתוך יישובי גוש תל מונד וגם בתוך העיר טירה26 ק"מדף תיעוד
19/8/2016שרוןמשני צדדי עמק חפר ונחל אלכסנדר, בין העוגן ובין אליכין28 ק"מ דף תיעוד
23/8/2016ירושליםערב קיץ קריר ונינוח בירושלים במקומות רבים ובמגוון מראות15 ק"מדף תיעוד
27/8/2016מישור חוף חיפהבתוך וסביב קריות המפרץ ובשפך הקישון44 ק"מדף תיעוד
30/8/2016ירושליםשוטטות מעגלית בירושלים - בשכונות, במרכז העיר, בחלק החרדי, בעיר העתיקה ובפאתיה17.5 ק"מ דף תיעוד
31/8/2016מטרופולין תל אביבטיול ערב בצפון תל אביב – בפארק הירקון, בשכונות המגורים, לאורך החוף ובנמל23.5 ק"מ דף תיעוד
2/9/2016הרי יהודהברכסי הרי יהודה בצפון פרוזדור ירושלים בקרבה לקו הירוק וגדר ההפרדה30 ק"מ דף תיעוד
9/9/2016גבעות אלונים - שפרעםבגבעות טבעון, בשוליהן ולאורך נחל קישון31 ק"מדף תיעוד
13/9/2016ירושליםמראות בירושלים בשעות אחרי הצהרים ביום חול של סתיו17.5 ק"מדף תיעוד
14/9/2016שרוןגבעות מזרח אגן נחל פולג ושולי המרזבה32 ק"מ דף תיעוד
19/9/2016רמת מנשה והר אמירמפאתי עמק יזרעאל טיפוס לדרום רמת מנשה והלאה לרום הר אמיר41 ק"מדף תיעוד
23/9/2016גליל עליון מערבילאורך שלוחת אחיהוד וסביב הר גמל, הלאה לג'וליס, לכפר יאסיף ולכפר מכר33.5 ק"מ דף תיעוד
28/9/2016שרוןהוד השרון והמרחב הכפרי סביבה25 ק"מדף תיעוד

מסלולים בשנת תשע"ה (2014-2015)

תאריךאזורתיאור המסלולאורך קישורים והערות 
13/9/2014שרוןקרית השרון, הדסים, אבן יהודה8 ק"מבזמן של טרם הקלטהתמונות
19/9/2014שפלה נמוכהלטרון, נחשון, יער המגינים, משמר איילון, יער לח"י, עמק איילון22.4 ק"מ דף תיעוד
20/9/2014הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, מורד הר חרת, סביב הר איתן, נחל צובה, רכס צובה וחזרה
21.3 ק"מאין הקלטת מסלולתמונות
24/9/2014שרוןקריית השרון, הדסים, חציית כביש 4, שדות צפון מערב קדימה, שביל אירוסים, פאתי ותוך צור משה, כניסת פרדסיה, חציית כביש 4 וחזרה דרך המחצבה לחורשת סרג'נטים.14.1 ק"מדף תיעוד
26/9/2014שפלה נמוכהלטרון, סביב מנזר, דרךנחל נחשון לקיבוץ נחשון, עליה ליער המגנים,עין ירד לרגלי תל גזר, משמר איילון, כפר בן נון וחזרה דרך עמק איילון18.3 ק"מאין הקלטת מסלולתמונות
27/9/2014הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, מורד הר חרת, סביב הר איתן, נחל צובה, רכס צובה וחזרה
21.5 ק"מקובץ gpx
30/9/2014עמק החולהסביב אגמון החולה בדרכי האתר בשעות לפנות ערב7 ק"מתמונת
1/10/2014הרי יהודהחניון אבן ספיר, ח' סעדים, הר שלמון, סביב שלוחת שורק, עין אשקף, אבן ספיר16.5 ק"מאין הקלטת מסלולתמונות
3/10/2014שפלה צפוניתמצפה מודיעין, נחל נטוף, צפונה לכביש 6 והלאה, עליה מצפון לת חדיד וחזרה11.5 ק"מדף תיעוד
7/10/2014מטרופולין תל אביבר"ג, שבע טחנות, פארק הירקון עד השפך, מנמל תל אביב לאורך החוף עד כיכר אתרים, שד' בן גוריון, שד' חן, שד' בן ציון, רח' קינג גורג', גן מאיר, רח' טשרניחובסקי, כרם התימנים, מתחם התחנה, חוף הים, נמל יפו, חזרה לאורך החוף עד חוף שרתון , פארק הירקון גדה דרומית וחזרה 28.55 ק"מדף תיעוד
8/10/2014הרי יהודהבר גיורא, ירידה דרך החניון לרכס רפאים לעבר הר גיורא, המשך לדרום מערב וחיבור לשביל ישראל, סביב הר רפאים מדרום, מערב וצפון וגלישה לעין קובי, חזרה דרך שביל ישראל וחיבור לדרך הראשית לבר גיורא21.11 ק"מדף תיעוד
10/10/2014הרי יהודהבר גיורא, ירידה דרך החניון לרכס רפאים לעבר הר גיורא, המשך לדרום מערב וחיבור לשביל ישראל, סביב הר רפאים מדרום, מערב וצפון, חזרה דרך שביל ישראל וחיבור לדרך הראשית לבר גיורא18.84 ק"מ
16/10/2014שרוןאבן יהודה, חציית היישוב מצפון לדרום, חציית כביש 4 למתחם דרורים, סיבוב במושב בני דרור,דרך השדות ופרדסים למערב קדימה עד שמורת אלוני קדימה ודרך צפון המושבה חזרה לאבן יהודה19.25 ק"מדף תיעוד
22/10/2014מטרופולין תל אביברח' שתיל ברמת גן, פארק הירקון, נמל תל אביב וחוף הים, מרח' אלנבי לרח' חשמונאים, שכונת מונטפיורי, שרונה, לקפה הנריטה ברח' ארלוזורוב, חזרה דרך מתחם הבורסה ושכונת תל בנימין25 ק"מאין הקלטת מסלולתמונות שרונה
24/10/2014שרוןצומת ספרים שפיים, מערבה לשמורת חוף השרון, דרומה דרך גדר השמורה ומזרחה, חציית כביש החוף, רשפון, מזרחה דרך צפון רעננה לעבר בצרה, בני ציון חזרה22 ק"מדף תיעוד
25/10/2014הרי יהודהרכס חלילים במבשרת ציון, דרך מעוז ציון, שכונת עין חמד, עין נקובה ועין ראפה, נחל כסלון, שואבה, נווה אילן, אבו גוש וחזרה דרך בית נקופה 26.32 ק"מאין הקלטת מסלול
5/11/2014שפלה דרומית, בית גוברין - לכישתחנת דלק בית גוברין, צפונה מערבה, חציית נחל פול, דרומה לרמה ומערבה לדרך האורך מכיוון גלאון, דרומה ליער המלאכים, חציית כביש 35 והמשך דרומה לחורשות לכיש, מזרחה ואיגוף ח' מעגלן וחציית כביש 3415 וצפונה דרך כרמי לכיש ויער לכיש לנחל מרישה בכיוון מזרח לעבר הוילה של בית גוברין וסיום 31 ק"מדף תיעוד
7/11/2014הרי יהודהבר גיורא, ירידה דרך החניון לרכס רפאים לעבר הר גיורא, המשך לדרום מערב וחיבור לשביל ישראל, סביב הר רפאים מדרום, מערב וצפון וגלישה לעין קובי, חזרה דרך שביל ישראל וחיבור לדרך הראשית לבר גיורא20 ק"מקובץ gpxתמונות
8/11/2014שרוןיציאה מיער אילנות מערב, מזרחה, שדות קדימה, שמורת אלוני קדימה, יער קדימה, לעבר פאתי צורן, הלאה לפורת, צפונה לתנובות וינוב, לכפר יונה וחזרה דרך פרדסיה, חצית כביש 4 וחזרה 23 ק"מדף תיעוד
12/11/2014הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, מורד הר חרת, סביב הר איתן, נחל צובה, רכס צובה וחזרה
21.93 ק"מקובץ gpxתמונות
14/11/2014הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, מורד הר חרת, סביב הר איתן, נחל צובה, רכס צובה וחזרה
21.59 ק"מקובץ gpxתמונות
15/11/2014הרי יהודהיציאה מבית זית, נחל רבידה, סכר בית זית והמשך בנחל שורק עד רגלי הסטף, לאורך כביש 386 עד תחנת כוח חברת חשמל, טיפוס לרכס שורק והר שלמון, מחורשת ח' סעדים ירידה לכיוון אבן ספיר,ירידה בכביש לצומת כרם וחזרה דרך הסכר לבית זית25 ק"מקובץ gpx
19/11/2014שרון יציאה מקיבוץ העוגן, דרך הכביש למשמר השרון, הלאה לכפר חיים, להדר עם ולכפר ידידה, מערבה וחציית נחל אביחיל, פאתי גבעת שפירא ובת חן, לתוך ביתן אהרון עד בית חירות, חציית כביש 2, בית ינאי, חוף הים, מזרחה לאורך נחל אלכסנדר וחזרה לעוגן 25 ק"מדף תיעוד
25/11/2014הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, מורד הר חרת, סביב הר איתן, נחל צובה, רכס צובה וחזרה
21.66 ק"מקובץ gpxתמונות
29/11/2014אל ירושלים ובתוכהיציאה מבית זית, עמק ארזים, נחל צופים, צומת הגבעה הצרפתית, לאורך מסילת הרכבת הקלה עד מוסררה, חצר מתחם עיריית ירושלים, רחוב יפו ורחוב בן יהודה, ארומה הלל (הפסקת קפה), רחי אגריפס, משכנות האומה, קריית ממשלה, שדרות הרצל עד יד ושם, יער ירושלים, בית זית 27 ק"מקובץ gpx
2/12/2014הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, רכס צובה, נחל צובה, סביב הר איתן נגד כיוון השעון, נחל צובה, רכס צובה וחזרה דרך מעוז ציון.25 ק"מקובץ gpxתמונות
3/12/2014הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, רכס צובה, נחל צובה, סביב הר איתן נגד כיוון השעון, חזרה דרך מדרון הר חרת המקבילה לכביש למעוז ציון.22 ק"מקובץ gpxתמונות
5/12/2014גבעות אלונים, טבעון שפרעםיציאה מתחם צומת אלונים, באר טבעון, צפון מזרחה לערוץ בין אלונים לטבעון, חציית החורש וצפונה לבסמת טבעון, ירידה צפונה ביובל נחל ציפורי וטיפוס לשלוחה ללא שם מול נופית, ירידה דרום מערבה וטיפוס לכביש הגישה לנופית, שביל סובב נופית (שביל אוהד), ירידה לנחל גובית, טיפוס דרך ח'וולאד ליער אלונים המשך בדרך מקבילה לכביש 762 – חציית הכביש וטיפוס לטבעון בכניסה לזבידאת, חציית טבעון וירידה חזרה לאלונים וסיום34 ק"מתמונות
6/12/2014שרוןבין גבעות נטר בית יהושע, אבוס החוף וחוף הים: יציאה מקריית השרון, וחציית השדות לעבר כפר נטר והמשך לבית יהושע וחציית מתחת לכביש 553 ועל גשר עלי מעל מסילת הברזל, לאורך דרך נחל פולג מדרום לאודים, חציית כביש החוף במעבר תחתי עד שפך הנחל לים, לאורך חוף פולג ועלייה למצוק הכורכר ודיונות נתניה מול שכונת "עיר ימים" וחזרה לקריית השרון 21 ק"מדף תיעוד
10/12/2014שרוןאגן נחל אלכסנדר במרזבה המזרחית: יציאה מהעוגן צפונה לנחל אלכסנדר, מזרחה למאגר קולחי השרון, חציית דרך המוביל, עליה לתל קקון, דרומה הדרך הצמוד לקו מסילת הברזל המזרחית, פילבוקס גשר נחל בחן, חציית כביש 5803, חציית נחל שכם – מערבה על הדרך מצפון לעולש, תצפית מאגר נחל אלכסנדר, מערבה תוך חציית הנחל לבית הלוי וחזרה להעוגן 26 ק"מדף תיעוד
13/10/2014שרוןרכס כורכר המזרחי והאבוס , בין נחל אביחיל לנחל אלכסנדר, יציאה מקריית השרון, צפונה בדרך דגניה עד כביש 57, מערבה על מסלול אופניים מקביל לכביש, שכונה נווה איתמר, צפונה לאורך נחל אביחיל, פאתי כפר ידידיה, צפונה וכניסה למעברות, חציית כביש 4 הישן, לאורך הגדה הצפונית של נחל אלכסנדר עד השפך וחצייתו, ועל החוף לבית ינאי, חציית כביש החוף, צפונה לביתן אהרון ודרך בת חן ושיפולי גבעת שפירא, חזרה לנחל אביחיל ושכונת נווה איתמר , א.ת. ישן של נתניה חזרה לקריית השרון36.5 ק"מדף תיעוד
19/12/2014שרוןשרון, גבעות החול והאבוס, בין תל יצחק לחרוצים, יציאה מתל יצחק מזרחה לגבעת אלון והלאה דרומה דרך פרדסי תל יצחק ולאורך נחל דרור עד למפגש עם נחל פולג, חציית הנחל טיפוס לגבעה, דרומה חציית הכביש והמשך לשדות חרוצים, מנחת המעופפים, צפונה לאורך מסילת הברזל וחציית ביצת פולג, מזרחה בפרדסי תל יצחק וחזרה וסיבוב בקיבוץ
16.5 ק"מדף תיעוד
20/12/2014הרי יהודההר כרמילה, שורש, רכס שיירות; יציאה ממסילת ציון, טיפוס להר כרמילה, דרך נוף צפונית לשואבה, חציית כביש 1, במורד דרך דפינבייקר לנחל אילן, חציית כביש 1 במעבר תחתי לכביש 38 ובדרך המקבילה לכביש חזרה למסילת ציון
22.7 ק"מדף תיעוד
24/12/2014הרי יהודההר כרמילה ונחל כיסלון:
יציאה ממסילת ציון, טיפוס להר כרמילה, דרך נוף צפונית, ירידה לנחל כיסלון, עליה לנחל טייסים, דרך נוף דרומית, ירידה לנחל כיסלון, בדרך המקבילה לכביש 38 חזרה למסילת ציון
26 ק"מדף תיעוד
27/12/2014שפלה נמוכהבעמק שורק בין טל שחר לדיר רפאת; יציאה מטל שחר, ירידה לנחל שורק, מזרחה בדרך צמוד לגדה הצפונית עד מאגר המים השני, עליה למנזר דיר רפאת, המשך לכיוון כפר אוריה, ירידה בנחל הראל וחזרה לטל שחר
17 ק"מדף תיעוד
30/12/2014הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, רכס צובה, נחל צובה, סביב הר איתן נגד כיוון השעון, נחל צובה, רכס צובה וחזרה דרך מעוז ציון.24 ק"מקובץ gpx
1/1/2015שרון ומטרופולין תל אביבדרום השרון במטרופולין תל אביב. יציאה מרח' שתיל לשבע תחנות, לאורך הירקון עד השפך, צפונה לחוף תל ברוך והלאה למגדלי נאמן מול ביצת חורף , דרך סמינר לווניסקי חצית כביש 2, מזרחה לביצה הסמוכה לנחל אחיה, חציית נתיבי איילון דרך מעביר מים, מזרחה לכפר הירוק ובית עלמין קריית שאול, חציית דרך הרצליה למרכז הטניס, הלאה לגבעות החול האדום ,בדרך מעל נחל פרדסים (נחל נווה שרת) ועל כביש 4, המשך דרך הפרדסים בפאתי נווה שרת ורמת חי"ל, חציית הירקון לגדה הדרומית ממזרח לכביש 4, מערבה בדרך הפארק לאיצטדיון רמת גן, הלאה לרחובות אבא הלל, רש"י, יוסף הגלילי, עליה לגן אברהם, ירידה לרחובות הרא"ה ונתן לביאליק וסיום ברחוב שתיל.
28.76 ק"מדף תיעוד
2/1/2015שרוןטיול בגשם מקריית השרון לנתניה וחזרה; יציאה מקריית השרון דרך אצטדיון נתניה ואזור התעשייה, גשר השלום, פארק ביצת נתניה, צפונה לאורך הטיילת עד כיכר עצמאות, ח' הרצל ומרכז העיר, רח' בני בנימיין, גשר האר"י מעל כביש החוף חזרה 18.5 ק"מדף תיעוד
5/1/2015הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, רכס צובה, נחל צובה, סביב הר איתן נגד כיוון השעון, נחל צובה, רכס צובה וחזרה דרך מעוז ציון.24 ק"מ קובץ gpx תמונות
13/1/2015הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, רכס צובה, נחל צובה, סביב הר איתן נגד כיוון השעון, נחל צובה, רכס צובה וחזרה דרך מעוז ציון.24 ק"מקובץ gpx
20/1/2015שרוןלב השרון, ממזרח נתניה עד פאתי קלנסואה; יציאה מרחוב אלונים קריית השרון בפינה הדרום מזרחית של חורשת סרגנטים, מזרחה ודרומה, חציית כביש 4 לחורשת אילנות, מזרחה בין שדות קדימה וצור משה, שמורת אלוני קדימה, יער קדימה, פאתי צורן, הלאה לפורת וצפונה לתנובות, לינוב, מערבה לכפר יונה והלאה לפרדסייה, חציית כביש 4 וחזרה25.23 ק"מדף תיעוד
21/1/2015שפלה צפוניתמיער בן שמן ליער מודיעין וחזרה, יציאה מחניון הרצל יער בן שמן, דרומה לנחל גמזו, עלייה לתל גמזו מצפה השניים, דרומה לשלוחת צבאים, ליער מודיעין, יער פדויי שבי, חזרה ועליה לתל רגב, ירידה לצפון מערבה וחציית שלוחה וירידה לנחל גמזו ומערבה וחזרה לנקודת התחלה
24 ק"מאין הקלטת מסלולתמונות
24/1/2015הרי יהודהרכס שלמון עמינדב; יציאה מבית זית ירידה לנחל שורק, עליה בכביש לכיוון ביה"ח הדסה, טיפוס בדרך לחרבת סעדים; עליה לעבר יד קנדי ודרך מושב עמינדב ואורה, קריית יובל, הר הרצל – ירידה דרך יער ירושלים חזרה לבית זית וסיום21 ק"מדף תיעוד
30/1/2015שפלה דרומיתגבעות לכיש, גבעות גד, נחל אדוריים; יציאה ממושב לכיש, בשביל ישראל מעט דרומה, עליה מזרחה לשלוחות נחל נועם, דרומה בדרך מצפון לדרום לגבעות גד, מערבה בוואדי מדרום לגבעות והתחברות נחל אדוריים, מערבה הלאה מתל חרקים שולי יער חרבת מאחז עד כ-2 ק"מ מכביש 6, צפונה עד דרך הראשית מזרח מערב וירידה בשלוחת מערות סמך ועליה דרך הכרמים למושב לכיש וסיום
23.18 ק"מדף תיעוד
31/1/2015שפלה נמוכהבין לטרון לתל גזר, יציאה מתחם לטרון, דרומה חציית נחל נחשון לעבר נווה שלום , עקף מצפון ולעבר שלוחות הראל, דרך תוואי קו הדלק לדרך בורמה, מערבה למושב בקוע, עליה ליער המגינים, הלאה דרך כרמי יוסף לתל גזר, מזרחה לעין ירדא, סביב שדות משמר איילון, דרך בחצי גובה במדרון יער המגינים דרומה לעבר נחשון וחזרה29 ק"מדף תיעוד
7/2/2015הרי יהודהרכס שורק – שלמון, יציאה מבית זית, ירידה לנחל שורק והמשך עד חניון הסטף, המשך על הכביש עד תחנת מיתוג ספיר, עליה לרכס שורק והלאה לרכס שלמון עד חניון סעדים, ירידה בדרך לכיוון אבן ספיר, דרך הכביש חזרה לנחל שורק לאורך מאגר בית זית סיום
24.5 ק"מקובץ gpxתמונות
23/2/2015מטרופולין תל אביבסיבוב מרמת גן לתל אביב, יפו, תל אביב, גבעתיים וחזרה
30.5 ק"מדף תיעוד
27/2/2015הרי יהודהרכס חלילים לכיכר חלילים, ירידה לנחל כיסלון ועליה למעלה החמישה, סיבוב בקיבוץ וחזרה באותה דרך למטה, עליה בנחל כסלון וטיפוס למבשרת ציון דרך רח' הדרור וחזרה לבית 18.5 ק"מקובץ gpxתמונות
28/2/2015הרי יהודהנחל כיסלון: יציאה תחנת דלק אשתאול, מעלה נחל כיסלון, טיפוס לכיוון נחל טייסים, דרך נוף דרומית, ירידה חזרה ליער קדושים וסיום23.6 ק"מדף תיעוד
2/3/2015הרי יהודהרכס עמנינדב: יציאה מבית הלוחם ירושלים, ירידה לנחל שורק, בדרך על המדרון המקבילה למסילת הברזל עד מול בתיר, טיפוס על המדרון לעבר יד קנדי ועמינדב עד מצפה ביתר, ירידה על הכביש עד עין מערה, גלישה למטה בדרך מעל עין לבן וחזרה. 16.5 ק"מדף תיעוד
3/3/2015מישור החוף הדרומי פריחת כלניות ברכס גברעם21 ק"מ דף תיעוד
7/3/2015הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, רכס צובה, נחל צובה, סביב הר איתן נגד כיוון השעון, וחזרה בדרך שיפולי הר חרת למעוז ציון.22 ק"מקובץ gpx
9/3/2015רמות מנשהבין דליה לבין יער משמר העמק: התחלה דליה, דרך סולינג לעין השופט, ירידה דרומה לנחל רז (יובל נחל תנינים), מזרחה לאורך גדה דרומית, עליה לשלוחה ללא שם חציית קו מתח גבוה, ממול לאל כופרין, צפון מזרח, כיכר הקיבוצים, אל אנדרטת הקיבוצים, גלישה ביער לנחל משמר העמק, עין שלומית, מעבר בין שתי הכיפות, מערבה לאורך שלוחות עין השופט, חציית כביש 673, ירידה
לאמפי דליה וטיפוס לקיבוץ וסיום
24 ק"מדף תיעוד
13/3/2015מישור החוף הדרומימישור החוף הדרומי, רכס גברעם; התחלה בנתיב העשרה, חציית כביש 4 לעבר רכס גברעם, חציית נחל עובד, חציית נחל גברעם, חציית מסילת הברזל, המשך לעבר תלמי יפה, מזרחה לרכס הכורכר לנ.ג. 138.5 מוצבי חוליקאת, הפסקה, חציית מסילת הברזל צמוד לכביש 232, חרגולי חברת לפידות, לעבר יער ברעם מצפון, עליה לשמורת גברעם וחזרה 35 ק"מדף תיעוד
14/3/2015הרי יהודהרכס המשלטים ונחל אילן: יציאה תחנת דלק שער הגיא, עליה בדרך דיפנבקייר, לגבעת משב מעל אנדרטת פורצי הדרך (הפסקה), ירידה לנחל אילן ליד מפעל המים, חזרה במורד נחל אילן לשער הגיא18 ק"מאין הקלטת מסלולתמונות
17/3/2015הרי יהודהמעלה החמישה, הר רפיד, הר הרוח: ממעלה החמישה יציאה לשער המזרחי, ירידה לכיוון גדר הביטחון על הדרך מעל נחל כפירה וקטנה, עליה להר רפיד ותצפית, ירידה לכיוון נטף, עליה להר הרוח, הלאה ליער צבא האדום וחזרה למעלה החמישה וסיום12 ק"מאין הקלטת מסלולתמונות
21/3/2015בירושליםיציאה מבנייני האומה, רח' יפו, שוק מחנה יהודה, רח' יפו רחבת העירייה ומגרש הרוסים, שער יפו, בתוך החומה, שער ציון, ירידה לבריכת הסולטן, תחנה הראשונה, פארק המסילה עד הארנה, רח' אלמליח, עמק הצבאים, מול גבעת מרדכי, עמק המצלבה, חזרה 17 ק"מאין הקלטת מסלולתמונות
23/3/2015שרוןדרום גבעות החול, בין שדה ורבורג, טירה וניר אליהו. יציאה ממרכז שדה ורבורג, ירידה וחציית נחל פולג, משמרת, לעבר כפר הס, מזרחה לטירה, דרומה בדרך המוביל למול רמת הכובש, מזרחה ודרומה במקביל למאגר קולחין הצמוד לכביש 5504, מערבה למטעים, דרומה וכניסה לניר אליהו, הפסקה וחזרה דרך כביש 5503 21 ק"מאין הקלטת מסלולמפות
25/3/2015עמקים מזרחייםנחל חרוד ועמק חרוד ותחתית מורדות הגלבוע. התחלה חמדיה, לנחל חרוד, למנזר מיס קירי, בין הגשרים, שר הקנטרה, דרך נוף בין ברכות הדגים עד כביש שטה –בית אלפא, לתל יוסף הישנה, דרומה תחתית מורדות הגלבוע לחפציבה ולבית אלפא, דרך המחצבה, סביב גן השלושה, נחל הקיבוצים ולנחל חרוד מזרחה וחזרה לחמדיה. 37.5 ק"מדף תיעוד
26/3/2015מישור החוף הדרומיברור חיל שמורת נחל זדים; יציאה מקיבוץ ברור חייל מזרחה בדרך מסומנת ירוק לעבר תלמים, סביב יער תלמים, טעות במקום להמשיך מזרחה מערבה חזרה ורכיבה לעבר שמורת נחל זדים וחזרה
16.5 ק"מדף תיעוד
31/3/2015עמקים מזרחייםעמק המעיינות: למול הגלעד מחמדיה עד טירת צבי; יציאה מחמדיה, ירידה לקניון הבזלת של נחל חרוד, מזרחה בצמוד לבריכות הדגים עד תצפית שפך לירדן, דרומה לעבר מעוז חיים, עיקוף ממערב ומדרום עד לגאון הירדן ותצפית על המעבר, דרומה לכפר רופין, כניסה לקיבוץ ודרומה למאגר כפר רופין והלאה לבריכות טירת צבי, ירידה למערכת לצפצפת הפרת, חזרה לעבר טירת צבי והלאה לשדרת ושינגטוניה מול שדה אליהו, הפסקה בחניון, המשך מזרחה לשמורת תל סהרון, צפונה לברכת אבוקה, לאורך נחל אבוקה לעין מסיל, מערבה לעבר חורשת שיטה מלבינה מול תל נשא, חזרה דרך מרכז עידן ומפעלים האזוריים ובריכות חמדיה וסיום50 ק"מדף תיעוד
3/4/2015שרוןמזרח עמק חפר סובב העוגן, יציאה מהעוגן צפונה ומזרחה לאורך נחל אלכנסנדר עד תצפית מאגר משמר השרון, הפסקה, מזרחה לדרך המוביל, עד פאתי עולש, מערבה לפאתי חניאל ודרך הפרדסים לבית הלוי וחזרה
20.5דף תיעוד
4/4/2015הרי יהודהרכס חלילים, שדרות הראל, מעוז ציון, מורד הר חרת, סביב הר איתן, נחל צובה, רכס צובה וחזרה
21.34 ק"מדף תיעוד
5/4/2015תחילת פגרת פסח
17/4/2015הרי יהודהנחל שורק והר איתן יציאה ממתחם דלק מעוז ציון, ירידה בערפל כבד למאגר בית זית, ניסיון חציית נחל אך ללא הצלחה אלא רק ליד גשר סיבוב מוצא, לאורך המאגר עד כביש 395, חציית הכביש לאורך נחל שורק למרגלות הסטף מול אבן ספיר, טיפוס להר איתן בדרך קו מתח (עליה תלולה), חזרה דרך לכביש 395 ודרך פאתי הר חרת סיום בנקודת התחלה חזרה לבית 23.66 ק"מדף תיעוד
18/4/2015שרון צפוניסובב גבעת עדה וכפר גליקסון דרך נחל ברקן ונחל משמרות18.5 ק"מדף תיעוד
25/4/2015אל ירושלים ובתוכהאל ירושלים מבית זית דרך עמק הארזים ונחל הצופים ובתוכה23 ק"מדף תיעוד
27/4/2015שרוןעמק חפר מערב עד הים30.5 ק"מדף תיעוד
1/5/2015שפלה נמוכהממרחב לטרון לגבעות יער המגינים וחזרה דרך עמק איילון22.12 ק"מדף תיעוד
2/5/2015הרי יהודהמבית זית לנחל שורק ועליה להר הטייסים ולרכס צובה וחזרה דרך מוצא27 ק"מדף תיעוד
4/5/2015שרוןבמרחב שבין מערב נחל אלכסנדר ומערב נחל חדרה44 ק"מדף תיעוד
6/5/2015עמקים מזרחיים ורמות הגליל התחתוןמחמדיה לרמת צבאים ולעמק חרוד41 ק"מדף תיעוד
9/5/2015אל ירושלים ובתוכהמבית זית ליער ירושלים ופארק המסילה וחזרה דרך הגבעה הצרפתית32.5 ק"מדף תיעוד
12/5/2015עמקים מזרחייםבין מנחמיה ובין יבניאל27 ק"מדף תיעוד
15/5/2015שפלה צפוניתמעמק איילון דרך גבעות מודיעין לגימזו והלאה דרך נחל ענבה לעיר מודיעין וחזרה45 ק"מדף תיעוד
20/5/2015הרי יהודהרכס הראל להר איתן וחזרה25 ק"מדף תיעוד
22/5/2015הרי יהודהממבשרת ציון למעלה החמישה וחזרה20 ק"מדף תיעוד
23/5/2015גליל תחתון מזרחיסובב כפר כמא16.5 ק"מדף תיעוד
29/5/2015רמת הגולןסובב עין זיון - טיול לא מתוכנן. נשארתי לבד שחברי הטיול נעלמו לי.7 ק"מדף תיעוד
30/5/2015הרי יהודהמבית זית להר שלמון וחזרה דרך עין כרם22 ק"מדף תיעוד
2/6/2015שפלה צפוניתבתוך העיר מודיעין וסביבתה44 ק"מדף תיעוד
5/6/2015אל ירושלים ובתוכהאל ירושלים דרך רכס עמינדב והלאה לרמת רחל ולעיר48 ק"מדף תיעוד
12/6/2015שפלה צפוניתארץ מודיעין32 ק"מדף תיעוד
19/6/2015שפלה צפוניתדרום ומזרח גבעות מודיעין ומזרח עמק איילון40 ק"מדף תיעוד
21/6/2015הרי יהודהמרכס חלילים למעלה החמישה וחזרה דרך אבו גוש19.55 ק"מדף תיעוד
24/6/2015שפלה צפוניתממודיעין העיר דרך יער בן שמן ליישובי בן שמן וחזרה 40 ק"מדף תיעוד
27/6/2015הרי יהודהמבית זית לנחל שורק ועליה להר איתן וחזרה16.5 ק"מדף תיעוד
2/7/2015הרי יהודהמרכס חלילים דרך הר חרת להר איתן וחזרה דרך נחל צובה ושלוחת צובה23.23דף תיעוד
8/7/2015מטרופולין תל אביבסיבוב מרמת גן דרך גבעתיים לתל אביב27 ק"מדף תיעוד
9/7/2015הרי יהודהמכיכר אבני חן לנחל כיסלון, יער הסתדרות המורים וסביב מעלה החמישה וחזרה (בחושך) דרך אבו גוש ובית נטופה19 ק"מדף תיעוד
11/7/2015אל ירושלים ובתוכהמבית זית דרך יער ירושלים לנחל רפאים ופארק המסילה וחזרה דרך נחלת שבעה וגבעת שאול28.1 ק"מדף תיעוד
12/7/2015שרוןמכפר יונה וסיבוב במזרח עמק חפר41.15 ק"מדף תיעוד
17/7/2015הרי יהודה בין הרכסים והנחלים: מהבית דרך מדרון הר חרת לעין כרם, הר שלמון, נחל רפאים, הר הטייסים ושלוחה צובה40.43 ק"מדף תיעוד
19/7/2015שפלה דרומיתחבל עדולם וקרבתו, סובב בית גוברין ונחושה, 31 ק"מדף תיעוד
21/7/2015שפלה נמוכהמטל שחר בתפר בין השפלה הנמוכה ובין מישור החוף 39.5 ק"מדף תיעוד
24/7/2015שרוןבמרחב החקלאי אל נתניה לאורך חוף הים29.5 ק"מדף תיעוד
29/7/2015הרי יהודהממבשרת ציון לנחל כיסלון וחזרה דרך צובה 23.25 ק"מדף תיעוד
31/7/2015אל ירושלים ובתוכהמסיבוב מוצא דרך עמק הארזים ונחל הצופים להר הזייתים ומשם לעיר וחזרה דרך שוק מחנה יהודה ויער ירושלים34 ק"מדף תיעוד
3/8/2015מטרופולין תל אביבסיבוב קיץ בשכונות דרום תל אביב ובנמל יפו19 ק"מדף תיעוד
11/8/2015הרי יהודה פגיעה ואולי הרס של יער הסתדרות המוריםתיעוד בלבדדף תיעוד
12/8/2015שפלה צפונית, בן שמןמכרם בן שמן לנאות קדומים17 ק"מדף תיעוד
13/8/2015תחילת פגרה בגלל גל החום ובעיקר לצורך והתאוששות מחבלה בעקבות נפילה ברכיבה אחרונה
22/8/2015הרי יהודהירידה מצפון ממבשרת ציון לנחל כסלון עליון טיפוס בדרך הצמודה לגדר הביטחון ליער הסתדרות המורים ולעבר הר אדר, הלאה בחצי המדרון בין מעלה החמישה ובין קטנה, טיפוס להר רפיד, ירידה ליר פולין ועליה להר הרוח, ירידה בכביש לאבו גוש והלאה לבית נקופה וטיפוס חזרה למבשרת ציון26 ק"מדף תיעוד
27/8/2015ירושליםסיבוב לילה ארוך בירושלים ומפגש עם המוני אדם40 ק"מדף תיעוד
1/9/2015ירושליםטיול לילה במרכז העיר ובשכונות החרדיות17.75 ק"מדף תיעוד
3/9/2015פגיעה בעין ותחילת פגרה לצורך החלמה
8/9/2015המשך הפגרה בגלל אילוצים נוספים ובעיקר בגלל האובך הכבד והממושך המלווה בגל חום ולחות גבוהה

מסלולים בשנת תשע"ד (2013-2014)

תאריךאזורתיאור המסלולאורךהערות
4/9/2013ירושליםמתחם תחנת הרכבת לאורך פארק המסילה עד פאתי אצטדיון טדי, הלאה לעבר תחנת הרכבת ולגן החיות, המשך בדרך לפארק רפאים עד עין לבן וחזרה.18 ק"מתמונות
5/9/2013שרון חוף שרון סובב געש ויקום: מגעש צפונה לעבר מכון וינגיט, חציית כביש החוף בגשר מול הכניסה ליקום, צפונה לעבר שמורת אודים, עלייה למצפה גן השלום, בתוך קיבוץ יקום, דרומה דרך השדות חזרה לגעש 9 ק"מתמונות
7/9/2013הרי יהודהירידה משכונת רכס חלילים במבשרת ציון מזרחה לעינות תלם בעמק הארזים וחזרה דרך הכביש ממוצא6 ק"מתמונת
12/9/2013מטרופולין תל אביבמכיכר רבין דרך רח' דיזנגוף לנמל תל אביב, לאורך הטיילת לנמל יפו וחזרה 10 ק"מתמונות
16/9/2013עמקים מזרחיים עמק המעיינות: מקיבוץ שלוחות דרומה לברכות דגים, צפונה למטעי תמרים לעבר מודע וחזרה 10 ק"מתמונות
19/9/2013הרי יהודהממבשרת ציון, ירידה לנחל כסלון עליון, טיפוס דרך יער הסתדרות המורים להר אדר והלאה למעלה החמישה, ירידה לאבו גוש ועלייה לשכונת עין חמד ולקסטל וחזרה24 ק"מתמונות
20/9/2013הרי יהודה יציאה מהבית בית אדום במוצא לעבר נחל שורק ולעיינות תלם, שביל פארק ירושלים בעמק הארזים עד כביש רמות וחזרה10 ק"מתמונות
21/9/2013שרון דרום השרון, באזור ירקון עליון: יציאה מתל אפק לבריכת הנופרים, הלאה לכפר הבפטיסטים חציית הירקון לגדה הצפונית ולאורך שביל ישראל מערבה עד מתחם תע"ש רמת השרון וחזרה20 ק"מתמונות
25/9/2013הרי יהודה מהבית להר איתן דרך המדרון מערבי של הר חרת , סביב הר איתן, נחל צובה ורכס צובה,מעוז ציון וחזרה22 ק"מתמונות
26/9/2013הרי יהודהיציאה מבית זית, ירידה דרך נחל רבידה לנחל שורק, הלאה עד חניון הסטף, דרך הכביש עד מפגש נחל שורק עם נחל רפאים, טיפוס במעלה להר הטייסים עד צובה, הלאה לרכס צובה וחזרה לבית 28 ק"מתמונות
28/9/2013הירי יהודההרי יהודה, שלוחת שורק והר שלמון: יציאה מבית זית, ירידה לנחל שורק ורכיבה עד החניון הסמוך לתחנת חשמל אבן ספיר, טיפוס לשלוחת שורק עד צומת פישר, טיפוס להר שלמון עד וח' סעדים, ירידה לאבן ספיר, דרך מתחם הדסה לעין כרם ודרך עמק התימנים לנחל רבידה וחזרה לבית זית24 ק"מתמונות
29/9/2013אצבע הגליליציאה מלהבות הבשן, לאורך הירדן לכפר בלום, דרך עמיר ושדה נחמיה ולאורך נחל חרמון וחזרה15 ק"מתמונות
4/10/2013הרי יהודה בנחל רפאים ושלוחת שלמון: יציאה מחניית גן החיות, לאורך נחל רפאים, עליה לשלוחת שלמון וירידה לגשר קובי, עליה לרכס שורק ובמעלה לחרבת סעדים, המשך בשלוחת עמינדב וירידה וחזרה דרך עין לבן.
25 ק"מתמונות
5/10/2013הרי יהודהסובב נווה אילן: יציאה מצומת נווה אילן, השלוחה בין נחל יתלה ונחל אילן, ח' מצר – מעל גשר הרכבת, שער הגיא ועליה בשלוחת משלטים חזרה לשואבה והמשך לנווה אילן24 ק"מתמונות
11/10/2013שפלה צפוניתגבעות לטרון מעל עמק איילון: יציאה מפארק קנדה , בדרך נוף צפונית, מזרחה לאורך מדרון גבעות לטרון עד למול מבוא חורון, עליה דרומה בדרך מקבילה לנחל יתלה, המשך לח' דיר איוב, עליה לרכס התותחים, ירידה חזרה דרך עמק המעיינות23 ק"מתמונות
12/10/2013הרי יהודהנחל שורק והר איתן: יציאה מבית זית, ירידה דרך נחל רבידה לנחל שורק, עליה להר איתן ממזרח והלאה לסטף, חזרה דרך נחל צובה, עליה לרכס צובה – חזרה לבית24 ק"מתמונות
19/10/2013הרי יהודהסובב רכס צובה וגבעת יערים: יציאה מחניון המועצה מקומית מבשרת ציון, לרכס צובה, ירידה לעין נקובה (בסוף ברגל) המשך לעין ראפה והלאה בנחל כסלון עד צומת המזלג הכפול , עליה לאורך נחל טייסים לכיוון גבעת יערים, עוקף צובה מדרום לתל צובה וחזרה.26 ק"מתמונות
22/10/2013הרי יהודהשלוחת בית מאיר: יציאה מחניון בפתח נחל כסלון, בדרך צפונה ומקביל לכביש 38, עלייה בדרך ג'יפים (דרך בורמה) לרגלי בית מאיר, תצפית מרכס השיירות חזרה לטיפוס להר כרמילה, ירידה בנחל כרמילה חזרה 25 ק"מתמונות
26/10/2013הרי יהודהסובב רכס צובה וגבעת יערים: יציאה מהבית לבניין המועצה המקומית, - אותו מסלול כמו בשבוע שעבר, כולל הצצה לעין לימור בחזרה דרך צובה לעין צובה ועליה בדרך מדרון הר חרת המקבילה לכביש וחזרה לבית27 ק"מתמונות
29/10/2013מישור חוף יהודהבין רבדים לתימורים: יציאה מרבדים דרומה לכפר הרי"ף, מזרחה לאורך מטעי הרימון והלאה על הכביש המנדטורי עד גשר כביש 6, דרומה בדרך המקבילה למסילת הברזל, מערבה לאורך נחל חנונה ונחל האלה למאגרי תימורים, צפונה דרך מטעי ערוגות וינון ושדות כפר הרי"ף וחזרה לרבדים 30 ק"מתמונות
1/11/2013שפלה דרומיתמרחב מרישה - בית גוברין: יציאה מתחנת דלק בית גוברין, דרומה על שביל ישראל בנחל מרישה, ממזרחה לעבר גבעת את וגבעות מרשה, עליה לח' בית לויה, מזרחה לדרך הפטרולים הישנה, צפונה תוך חציית נחל מרישה, מערבה לגן לאומי בית גוברין וחזרה 24 ק"מתמונות
5/11/2013מישור חוף יהודהבין גבעת ברנר ומזרח יבנה ונחל שורק תחתון: יציאה ממתחם קיבוץ גבעת ברנר מערבה, חציית נחל גמליאל ודרומה לעבר בית גמליאל, המשך לפילבוקס ליד גשר הרכבת בנחל שורק, ניסיון לעלות לתל יבנה, מזרחה לאורך נחל שורק עד כביש 40 מול גדרה, עליה צפונה לגבעות מע'ר, המשך לאורך גדר בסיס תחמושת גדרות וחזרה לגבעת ברנר 27 ק"מ תמונות
8/11/2013שפלה תיכונהיער אשתאול: יציאה ממסילת ציון, עליה לעבר מצפה אשתאול, גלישה דרום מערב בקו גובה מקביל לכביש 44 לעבר תעוז, הלאה לעיינות סוסין וטיפוס לנווה שלום, ירידה לעין חילה והלאה בנחל בנחל נחשון בדרך המקביל ה לכביש 1 וטיפוס לגבעה למול שער הגיא וחזרה למסילת ציון 18 ק"מתמונות
9/11/2013ירושליםיציאה מבית זית, עליה דרך יער ירושלים לגבעת שאול וקריית משה, הלאה על תוואי הרכבת הקלה ברחוב יפו עד חומות העיר העתיקה, כניסה לשער יפו ויציאה בשער ציון, ירידה לסינמטק, עליה לפארק המסילה, הלאה דרך הקטמונים לשכונת גבעת מרדכי ולשער צדק ודרך שכונת יפה נוף ויער ירושלים חזרה לבית זית. 25.5 ק"מתמונות
15/11/2013שפלה נמוכהגבעות נחשון-בקוע-גזר: יציאה מצומת נחשון מזרחה לאורך נחל שחם, צפונה לבקוע ועליה בדרך י-ם אל ים למזרח יער המגינים והקפתו ממזרח, צפונה לעין ירד ועליה לתל גזר מכיוון צפון מערב, הלאה לכביש 44 ולעבר שדות משמר דוד וחזרה לצומת נחשון 22 ק"מתמונות
16/11/2013הרי יהודהרכס מעלה החמישה והר הרוח: יציאה מקיבוץ מעלה החמישה, גלישה לדרך לעבר ומעל נחל הכפירה מול קטנה, טיפוס דרומה להר רפיד וירידה במדרון המערבי, חציית הכביש לנטף, עליה לחוות הר הרוח והלאה לסיבוב בח' בית תול, חזרה להר הרוח ומשם דרך יער הצבא האדום חזרה למעלה החמישה17 ק"מתמונות
22/11/2013שפלה תיכונהמורדות רכס אבישור - משואה מול לוזית: יציאה מהכניסה למושב לוזית מזרחה לעבר מערות לוזית,
והלאה לעבר רמת אבישור, דרומה ומערבה לעיי כידון וחזרה ללוזית
15 ק"מתמונות
23/11/2013הרי יהודהרכס עמינדב - אורה: יציאה מבית זית דרך נחל שורק ועליה בכביש לאבן ספיר והלאה טיפוס לח' סעדים, המשך בדרכי שלוחת עמינדב ובהמשך בכביש לצומת אורה וירידה לעין כרם וחזרה דרך שכונת התימנים ונחל רבידה לבית זית.24 ק"מ
24/11/2013אצבע הגלילסיבוב בדרכי אתר אגמון החולה עם אופניי משפחה ארבע גלגלים7 ק"מתמונות
29/11/2013שפלה צפונית: ארץ מודיעין יציאה ממצפה מודיעין דרומה על דרך י-ם אל ים דרך אנדרטת ההגנה ולמול גמזו ליער מודיעין, עליה לתל רגב וצפונה לנחל גימזו ועליה חזרה למצפה מודיעין 21 ק"מתמונות
30/11/2013הרי יהודהנחל שורק, שלוחת שורק והר שלמון: יציאה מבית זית, ירידה בנחל רבידה לנחל שורק ודרומה עד מתקן חברת חשמל, – עליה לשלוחת שורק וסיבוב בה עד צומת דרכים והמשך מעל נחל רפאים להר שלמון וח' סעדים, ירידה בדרך מעל אבן ספיר להדסה וירידה לעין כרם, כניסה למנזר אחיות ציון וחזרה לבית זית 27 ק"מתמונות
3/12/2013מישור חוף יהודהאזור באר טוביה: יציאה מכפר אחים, מערבה לגדר מזרחית ש.ת. חצור, חציית נחל האלה, מערבה ליער עזריקם, דרומה סובב מתחם ש.ת. בית דארס וחזרה בדרך הסולינג לש.ת. חצור 25 ק"מתמונות
7/12/2013הרי יהודהיציאה ממסילת ציון, עליה להר כרמילה, הלאה למסרק בית מאיר ומשם לשלוחת שיירות מעל כביש 1, ירידה חזרה בדרך בורמה למסילת ציון 15 ק"מתמונות
פגרה בגלל סערת שלג
21/12/2013ירושליםסיבוב לאחר סערת השלג: יציאה מבית זית לעמק הארזים, במעלה כביש 9 לגבעה הצרפתית והר הצופים, ירידה דרך הגן לשיח ג'ארח, דרך תוואי הרכבת הקלה עד שער שכם, עליה לרחוב הנביאים והלאה דרך רח' אגריפס לקריית הממשלה ומשם לשכונת קריית שה וירידה דרך יער ירושלים חזרה לבית זית.27 ק"מתמונות
27/12/2013הרי יהודהטיול קבוצת בית הלוחם ירושלים עם קבוצת אתגרים ירושלים ברכס לבן ועמינדב: יציאה מבית הלוחם לעבר עין לבן, הלאה לאורך נחל רפאים, מול בתיר עליה לרכס עמינדב וליד קנדי, המשך לח' סעדים וחזרה בדרכי היער לכביש אורה – עמנדב וירידה דרך עין מערה לנחל רפאים ועין לבן וחזרה לבית הלוחם 22 ק"מתמונות
28/12/2013הרי יהודהסובב סכר בית זית בנחל שורק: היציאה מבית זית וירידה לנחל שורק וסכר בית זית, עלייה מערבה לכיוון מעז ציון והלאה למדרון מזרחי הר חרת וחזרה דרך שביל סובב מבשרת ציון וירידה דרך מוצא חזרה לבית זית 16 ק"מתמונות
3/1/2014שפלה תיכונהסובב עגור: יציאה מחניון הצפוני של פארק בריטניה, התחברות לסינגל עינב מצפון לעגור, הלאה מערבה וחציית נחל אלה, על הכביש לכיוון ח' עטרבה, עליה בואדי בין עגור ללוזית והתחברות לתחילת סינגל עינב וחזרה לחניון 24 ק"מתמונות
4/1/2014ירושליםיציאה מבית זית, יער ירושלים, גבעת שאול, רחוב יפו, מגרש הרוסים, שער החדש והרובע הנוצרי , כנסיית המשיח, שער יפו חזרה דרך רחוב יפו ובנייני האומה דרך קריית משה ויער ירושלים25 ק"מ
11/1/2014ירושליםיציאה מבית זית, יער ירושלים, גבעת שאול, שדרות הרצל, קרית יובל, צומת אורה ירידה לעין כרם לבית זית ומשם חזרה ברכיבה לבית דרך הכניסה הישנה של מבשרת ציון עליה ברחוב הברוש25 ק"מ
14/1/2014מישור חוף הדרומיסובב נגבה: יציאה מצומת הכניסה לנגבה, מזרחה למשלט עיבדיס, ח' עיבדיס, דרומה וחציית נחל דגנים, משלטי בית עפא, יד נתן, מערבה לכיוון נגבה והלאה לגבעת ארנון משלט 113 וחזרה בדרך מסומן אדום לנקודת התחלה27 ק"מ תמונות
18/1/2014הרי יהודהרכס אורה עמינדב: יציאה מבית זית, ירידה לנחל שורק, עליה דרך הכביש לביה"ח הדסה עין כרם, עליה לח' סעדים, המשך הלאה ליד קנדי, לעמינדב ולאורה, ציר הרצל עד הר הרצל ורידה דרך יער ירושלים חזרה24 ק"מ
21/1/2014שפלה דרומיתגבעות לכיש: יציאה ממושב לכיש, דרומה מתל לכיש על שביל ישראל, חל נועם מערבה על השלוחה גן אומי סמך, קבר שיח עבדאללה, ומערות סמך, דרך הכרמים עליה חזרה למושב לכיש.26 ק"מתמונות
24/1/2014הרי יהודהנחל בית חנן, הר עוזרר ונחל הכפירה: יציאה ממהכניסה למבוא חורון, מעלה נחל בית חנן עד ח' אבו לחם מעבר לגדר ההפרדה, ירידה מערבה להר עוזרר, ירידה לנחל כפירה ועלייה לנטף ושוב ירידה בנחל כפירה חזרה למבוא חורון26 ק"מתמונות
31/1/2014הרי יהודהרכס הרי יערן וחנות ונחל זנוח: יציאה מחניון בית הבד כביש עמק האלה- צור הדסה (375), מעלה הר היערן והר חנות, בדרך מערבה מעל נחל זנוח וחזרה לחניון 19 ק"מ תמונות
1/2/2014הרי יהודהיציאה מבית זית לנחל שורק עד החניון התחתון של הסטף, לאורך הכביש עד המפגש עם נחל רפאים במעלה הר הטייסים, עין טייסים לקיבוץ צובה, תל צובה למעוז ציון וחזרה הביתה 26 ק"מ תמונות
4/2/2014מישור חוף הדרומינחל שקמה תיכון: יציאה מחניון שמורת פורה על כביש 40, מערבה אל סוללת הרכבת התורכית, תל נגילה, מערבה וצפונה דרך מסומנת אדום, חציית נחל שקמה, מזרחה דרך חורשת האקליפטוסים לעבר חוות פיליפ וחזרה לחניון שמורת פורה27 ק"מתמונות
8/2/2014הרי יהודהממבשרת ציון לקיבוץ מעלה החמישה: יציאה משדרות הראל לירידה לנחל כסלון ועליה למעלה החמישה, סיבוב במתחם המשק, ירידה לאבו גוש דאך הכביש, עליה דרך עין חמד 24 ק"מתמונות
14/2/2014מישור החוף הדרומינחל שקמה תחתון: יציאה מנתיב העשרה מערבה למאגר שקמה, בסיס זיקים, מסילת הברזל תחנת הכוח, מזרחה לשמורת חולות מבקיעים, חציית כביש 4, מזרחה לאורך מסילת הברזל, דרומה חציית נחל עובד, ממזרח לשמורת גברעם ומערבה לעבר ארז, נחל שקמה וחזרה לנתיב העשרה33 ק"מ תמונות
18/2/2014רמות מנשה מערביציאה מקיבוץ דליה ועליה ל רכס דליית א-רוחה, עין מחוללים בנחל שלף, חציית כביש 6 וחציית נחל דליה, דרומה על דרך המוביל, עליה לתצפית,המשך להר העגול ליד עמיקם, חציית כבי6 מזרח לנחל נילי, עין נילי עלייה צפונה לשלוחת גלעד, מזרחה לגבעת הרקפות וצפונה חזרה לדליה 25 ק"מתמונות
22/2/2014הרי יהודהנחל כיסלון: יציאה ממושב אשתאול, כניסה מערבית יער הקדושים, מעלה נחל כיסלון עד מזלג הכפול, עליה דרומה וחציית נחל טייסים לעבר המצוק הדרומי וחזרה מערבה דרך תל כיסלון למטה לנחל כיסלון לעבר אשתאול 23 ק"מתמונות
26/2/2014מישור החוף הדרומיסובב רוחמה ודורות מדרום: יציאה מרוחמה דרומה ליער רוחמה, למאגר מקורות, מערבה לכיוון ניר עקיבא, לאורך נחל שובלים, צפונה ליכיני, מזרחה לעבר ניר משה וצפונה לכיוון דורות, עליה לגבעת כלניות מול חוות שקמים, מזרחה בנחל דורות, צפונה ח' בריכה, מזרחה לרוחמה34 ק"מתמונות
28/2/2014שפלה דרומיתנחל אדוריים וגבעות שקף: יציאה ממערות חזן דרומה ומזרחה לעבר שקף, דרומה לנחל אדוריים מתחת לח' א-ריה, טיפוס לח' עיטון ומשם לחרבת אום א-שקף, ירידה לנחל דומה, חציית הכביש לאגם העונתי וטיפוס לגבעת עוקצר וחזרה למערות חזן.14 ק"מתמונות
7/3/2014שפלה תיכונה נמוכהגבעות תירוש, גפן וחרובית: יציאה מיער חרובית צפונה, דרך כרם חציית אביקוס לעבר נחל תמנה, מזרחה בתוואי הנחל הצמודה לגדר מתקן ביטחוני, עליה לח' מנעם, מזרחה לאורך הגדר מצפון לתירוש, דרומה לעבר הכביש ומערבה לכיוון גפן והמשך ליער חרובית 22 ק"מ תמונות
11/3/2014הרי יהודהסובב רמת רזיאל: יציאה מהכניסה המערבית של רמת רזיאל, חציית היישוב ליציאה המזרחית, ירידה במדרון שלוחת טייסים לנחל טייסים והתחברות לדרך נופית דרומית מעל נחל כסלון, מערבה לתל כסלון (ח' כסלא) – עלייה לתל ותצפית, מערבה בכביש 395 עד הברך (2.5 ק"מ) וטיפוס מזרחה בשלוחת כסלון בדרך הצפונית מעל נחל שורק ויציאה בכביש לאנדרטת מגילת האש וחזרה לרמת רזיאל 21 ק"מתמונות
15/3/2014ירושליםיציאה מבית זית, עינות תלם, מעלה נחל שורק והלאה לנחל הצופים, לגבעה הצרפתית, הר הצופים סביב הקמפוס מצפון וממזרח, לא-תור ותצפית הר הזיתים, ירידה לגת שמנים, הלאה במעלה לשער האשפות והר ציון, לשער יפו, המשך ברחוב יפו עד קריית משה וירידה לבית זית 26.5 ק"מתמונות
16/3/2014שרוןיציאה מכפר יונה, עוקף מחנה 21, דרך הפרדסים לעבר מערב בית הלוי, קיבוץ העוגן וצפונה לנחל אלכסנדר, מערבה לאורך הנחל עד גשר הצבים, הפסקה, חזרה באותה דרך עוקף העוגן מצפון וממזרח, דרך פרדסי בית הלוי, חציית כביש רופין –חניאל 5711 ודרומה חזרה לכפר יונה29.5 ק"מתמונות
20/3/2014שפלה תיכונהאזור חרובית - צפית: יציאה מחניון יער חרובית, עליה למצפה יונתן, סינגל חרובית, דרומה לתל צפית, עליה לתל, מערבה לבאר לופית וצפונה לתחנת הכוח ודרך מטעי כפר מנחם חזרה 16 ק"מ תמונות
25/3/2014התפר בין הרי יהודה והשפלה התיכונהעמק האלה ושלוחת סן סן: יציאה מנתיב הל"ה, חציית צומת עדולם, דרום מזרחה לאורך נחל האלה, צפונה לעץ ליד נווה מיכאל, עליה לשולחת ח' מוץ (אתר היישוב גבעות עדן), מעלה נחל גדור ובהמשך במעלה נחל חפורית עד הכביש 367, מערבה לאורך השלוחה עד נחל עציונה, במעלה הדרך לגבעת הקרב ממזרח לאביעזר, ירידה צפון מערב לנחל סןסן, חציית כביש 375, מערבה על שלוחה מעל עמק האלה לעבר נתיב הל"ה 26 ק"מתמונות
28/3/2014שפלה תיכונה גבוההבין עדולם לשכה: יציאה מנתיב הל"ה, חציית צומת עדולם, דרום מזרחה לאורך נחל האלה והמשך לעבר גדר ההפרדה בקצה קו פרוזדור ירושלים, טיפוס לתל עדולם לתצפית ומנוחה, למטה ומערבה התחברות לכביש הפנימי של חבל עדולם, טיפוס צפונה לח' ריבוא, ירידה לעבר נחל שוכה, צפונה לחורשת אדרת וגלישה לעבר שלוחת תל שוכה תצפית, ירידה ברגל ובדרך מזרחה חזרה לנתיב הל"ה 20 ק"מתמונות
29/3/2014ירושליםמבית זית להר הצופים והר הזיתים דרך פארק ירושלים מבית זית לעמק הארזים ונחל צופים. ירידה לגת שמנא ועלייה לשער ציון ומשם לשער יפו ולאורך רח' יפו לכניסה לעיר וירידה דרך קריית משה לבית זית 26.5 ק"מתמונות
1/4/2014מישור החוף הדרומיבין שפיר וניר בנים: יציאה ממושב שפיר, מזרחה על דרך קק"ל הצמודה לנחל גוברין, מצפור הפיתול, דרומה ומעבר במושב זרחיה לעבר ניר בנים וחציית המושב – בדרך מדרום וממערב לניר בנים וכיוון כללי לצפון מערב – תצפית נ.ג. 68, המשך מערבה לעיבדיס וצפונה ממזרח לנחל דגנים למרכז שפירא ועין צורים וחזרה למושב שפיר 28.5 ק"מתמונות
4/4/201שפלה נמוכההמרובע הראל-לטרון-נחשון-בקוע: יציאה מצומת נחשון לעבר בית גי'ז ודרך בורמה, הלאה לנווה שלום, ירידה לנחל נחשון לכיוון מתחם לטרון, הלאה לאתר מיני ישראל ומערבה עליה ליער המגינים וחזרה דרך י-ם אל ים ממזרח לבקוע 21 ק"מתמונות
5/4/2014הרי יהודהנחל שורק ושלוחת שורק ושלמון: יציאה מבית זית, ירידה דרך נחל רבידה לנחל שרק עד העלייה המערבית לסטף, על כביש 386 עד תחנת מיתוג ספיר, עליה לשלוחת שורק עד צומת פישר, עליה לשלוחת שלמון מכיוון מזרח ודרום, חניון ח' סעדים, ירידה לאבן ספיר, מתחם הדסה, ין כרם ודרך שכונת התימנים חזרה לבית זית 23 ק"מתמונות
פגרת פסח
26/4/2014סובב ירושלים סובב ירושלים מלא וארוך: יציאה מכיכר חלילים במבשרת ציון, ירידה דרך הכביש לעינות תלם בנחל שורק, עמק הארזים, מעלה נחל הצופים, הגבעה הצרפתית, הר הצופים, הר הזיתים, ירידה לגת שמנים והלאה לנחל קדרון וסילוואן, טיפוס ב גיא בן הינום לעבר הסינמטק, עליה למתחם התחנה, גלישה בפארק המסילה עד הארנה, הלאה לעבר גן החיות ועין לבן בנחל רפאים, מעלה שלוחת שלמון למול בתיר, טיפוס לחרבת סעדים, ירידה לאבן ספיר וכניסה למושב, ירידה לעין חנדק, המשך בשביל הדסה, ירידה בכביש לצומת כרם, דרך נחל שורק ומאגר בית זית להבית האדום במוצא וסיום50 ק"מתמונות
2/5/2014התפר בין השפלה הנמוכה ומישור החוףיציאה מטל שחר דרומה עד מסילת הברזל, מערבה עד תחנת ואדי צארר, עליה לכיוון מתחם תע"ש, מערבה לתל מקנה, ירידה לנחל תמנה ולאורכו צפונה תוך מעבר כביש 6, צפון מערב ומעבר כביש 3 וצפונה בין יד בנימין ובית חלקיה, מעבר כביש 7 ומעקף מאגרי מים וצפונה לחוות הניסיונית למול גדר תל נוף, הלאה לעבר הגדר המזרחית של תל נוף לכרמי מזכרת בתיה, מעבר לאורך מסילת הברזל בין צדדי כביש 6, מעבר תחתי ועליה לעבר יסודות ומעקף מאגר מים, בקצה נצר חזני, צפונה וחציית המסילה, מעקף מאגר חולדה, מזרחה לעבר צומת משמר דוד וחזרה לטל שחר 36 ק"מתמונות
10/5/2014הרי יהודהנחל שורק, נחל רפאים, שלוחת שלמון-שורק:יציאה מבית זית, נחל שורק עד חניון התחתון של הסטף, לאורך כביש 386 עד מפגש נחל שורק ונחל רפאים, מזרחה בנחל רפאים עד שלוחת קובי, טיפוס לרכס שורק והלאה לשלוחת שלמון עד ח' סעדים, ירידה לאבן ספיר, כביש הדסה עד צומת כרם וחזרה נחל שורק ועליה מסכר בית זית 33 ק"מ תמונות
14/5/2014שפלה צפוניתסובב עמק איילון: יציאה מלטרון, צפונה בשביל ישראל בעמק איילון, סביב שעלבים וצפונה סיבוב בגבעות שעלבים וחזרה דרומה וירידה לכיוון שעלבים, מזרחה בגבעות דרום מודיעין ורעות, ח' עגלגל, ירידה דרומה לנחל איילון מערבה לכיוון גשר רכבת והלאה מערבה חזרה ללטרון 22 ק"מ תמונות
17/5/2014הרי יהודהנחל שורק והר הטייסים: יציאה מבית זית לפארק עמק מוצא, לאורך נחל שורק עד חניון התחתון של הסטף, לאורך כביש 385 עד נחל רפאים, עליה להר הטייסים ובהמשך לקיבוץ צובה, רכס צובה וחזרה דרך מעוז ציון 28 ק"מתמונות
20/5/2014שפלה דרומיתגבעות מערב לכיש: יציאה משדה משה, על הדרך מסומנת אדום דרומה לחורשת קק"ל ושולי השטחים המעובדים למול א.ת. קריית גת, חציית כביש 6 במעבר תחתי, דרומה דרך שטחי החמניות והפרדסים, ח' קרקר על השלוחה למול מושב נועם, חזרה לדרך מסומנת אדום לעבר מערות סמך, דרומה חציית נחל נועם וטיפוס לרמה בו עובר עד שביל ישראל, צפונה לעבר לכיש, גבעת סמך, כרמי לכיש ועליה למאגר מקורות וצפונה בדרך אדומה וחזרה לשדה משה 27 ק"מתמונות
23/5/2014שפלה תיכונה עמק שורק וגבעות צרעה: יציאה מטל שחר, דרומה לאורך נחל שורק, עליה למנזר דיר רפאת, המשך עליה לתצפית צרעה, הלאה ביער צרעה, ירידה לכיוון כפר אוריה, למטה בנחל הראל וחזרה דרך נחל שורק לטל שחר 27 ק"מתמונות
24/5/2014הרי יהודהמדרונות שלוחת צובה: הר איתן רכיבה בכביש עד צובה, ירידה לכרמי צובה בכיוון עין נקופה, עליה ברגל במדרון לשלוחת תל צובה וחזרה דרך מעוז ציון לבית 12 ק"מ
30/5/2014שפלה נמוכהגבעות צלפון הראל: יציאה מצומת נחשון, מערבה בדרך מסומנת כחול ממערב לצלפון, יער גיזו, חזרה לנחל הראל עד כביש הגישה לכפר אוריה, מזרחה במקביל לכביש 44 עד עליה למצפה הראל, טיפוס ומשם למצפה, ירידה דרך יקב קלו דה גת על קטע דרך בורמה ומערבה לצומת נחשון19 ק"מתמונות
31/5/2014הרי יהודהרכס קריית ענבים, הר אדר ומעלה החמישה: יציאה כיכר חלילים וירידה לנחל כסלון טיפוס ליער הסתדרות המורים עד פאתי הר אדר, ירידה לדרך הגדר הצפונית במעלה חמישה, ירידה דרך הקיבוץ לאבו גוש, בית נקופה, עליה בנחל כסלון עד הגדר בדרך למבשרת ציון לרח' הדרור וחזרה לבית 19 ק"מתמונות
3/6/2014שפלה צפוניתיציאה מחניון פארק קנדה לדרך נוף דרומית. בגלל תקלה הפסקה וחזרה4 ק"מ
6/6/2014הרי יהודהמתלול רכסי דולב-מערה-זנוח מסלול עם הרבה קווי גובה בחלקו אתגר טכני וקטעי דרדרת: יציאה מהכניסה למושב זנוח מזרחה טיפוס בעיקר ברגל במדרון שמורת נחל דולב בין נחל דולב ובין נחל מערה (סימון ירוק), רכיבה בנחל מערה עליה ברגל דרך לעין ספלה (סימון אדום) ומשם לח' בית עיתאב (הפסקה), ירידה מזרחה לעבר בר גיורא חזרה לנחל מערה מערבה (סימון ירוק), דרומה לרכס אוזן (סימון אדום) ולנחל אוזן ועליה לרכס מטע ומערבה לנחל זנוח (סימון כחול) ויציאה דרך קידוח ע'גור 8 לכביש עוקף בית שמש, עליה לרכס זנוח מדרום לכביש וגלישה למושב ולחניון. 17 ק"מתמונות
7/6/2014הרי יהודהשלוחת צובה וסביב הר איתן: יציאה מהבית לעבר קיבוץ צובה להר איתן וסיבוב בדרך הצועדים, מעלה הלבלב, תצפית הר איתן, חזרה דרך מדרון הר חרת צמוד לכביש לבית 23 ק"מתמונות
13/6/2014שפלה דרומיתגבעות מרישה: יציאה תחנת דלק בית גוברין, מערבה ודרומה על שביל ישראל דרך הווילה לכיוון נחל מרשה, דרומה מזרחה לאחד יובלים (ללא שם) ומזרחה לעבר גבעת את ועליה לאוכף בינה ובין ח' לחם, ירידה מזרחה לעבר יובל מרכזי וטיפוס לח' בית לויה, מזרחה לדרך הפטרולים (סימון אדום) והמשך צפונה עד נחל צנובר, מערבה בדרך (סימון כחול) ח' ברק ובהמשך כניסה לגן לאומי בית גוברין וסיום בנקודת התחלה 24 ק"מ תמונות
14/6/2014הרי יהודהנחל כסלון עליון: יציאה ממתחם המעוצה מקומית מבשרת ציון, ירידה דרך מעוז ציון ושכונת עין חמד לעין נקובה ובהמשך לעין ראפה עד עין לימור – כניסה לשביל עין ראפה (חדש שזה נחנך) במדרון הצפוני עד מלג הדרכים – עליה נחל טייסים (סימון ירוק) ואחר כך לגבעת יערים, דרך הכרמים לצובה, חציית הקיבוץ ודרך שלוחת צובה (ממערב לתל) חזרה לקסטל ולבית וסיום 21 ק"מתמונות
21/6/2014הרי יהודהרכס קריית ענבים ומעלה החמישה: יציאה מהבית, ירידה נחל כסלון וטיפוס למעלה החמישה (סימון אדום), דרך הקיבוץ ירידה בשביל לאבו גוש ומעבר בכפר, דרך מחלף עין חמד ועליה לקסטל וחזרה 19 ק"מ
30/62014ירושליםדרום העיר: יציאה מבית הלוחם, מזרחה בפארק עמק רפאים, עליה לשכונת גילה, מזרחה לדרך חברון ומשם דרומה לביקור בקבר רחל, חזרה בדרך חברון ותצפית על הר חומה, שולי גבעת המטוס למול מר אליאס, לאורך דרך חברון עד מתחם התחנה הראשונה וחזרה לבית הלוחם דרך פארק המסילה23 ק"מתמונות
4/7/2014שפלה צפוניתגבעות דרום איילון: יציאה חניון פארק קנדה, דרך נוף דרומית, תצפית על כביש 1, שרידי דיר איוב, עליה לעבר נחל יתלה (מעל מנהרת הרכבת), ירידה למאגר מסילת ציון, דרומה לבית הקשתות וטיפוס לתל איילון ולרכס התותחים, תצפית צפונה וירידה בכביש לחניון 16.5 ק"מתמונות
5/7/2014ירושליםבתוך העיר: יציאה מחניון בנייני האומה, רח' אגריפס, לאורך רח' יפו עד מגרש הרוסים מתחם העירייה, שער יפו – בריכת הסולטן, גן משכנות שאננים, מתחם התחנה, פארק המסילה והלאה עד גן החיות, עליה לרמת שרת ובית וגן וחזרה דרך שדרות הרצל וסיום 20 ק"מ
9/7/2014מטרופולין תל אביבלאורך חוף הים: יציאה מחניון חוף ראשון לציון (16:45) צפונה דרך החולות לטיילת בת ים הלאה דרך טיילת מדרון יפו לנמל וצפונה טיילת תל אביב עד נמל תל אביב וחזרה 30 ק"מתמונות
18/7/2014הרי יהודהסובב בר גיורא: יציאה מבר בהר ליד בר גיורא, ירידה בנחל מערה לכיוון ח' עיתאב (סימון כחון ואחר כך ירוק) עליה לרכס אוזן ונחל אוזן (סימון שחור) עליה לרכס מצפון למטע ח' דרבן, מזרחה (סימון שחור) במעלה נחל זנוח על קו החורש עד כביש בר גיורא – צור הדסה, חציית הכביש וסיבוב דרך חניון בר גיורא ומעלה נחל קטלה וחזרה 12.5 ק"מ תמונות
19/7/2014הרי יהודה מבית זית להר איתן: יציאה מבית זית, ירידה למוצא, לאורך דרך פארק בית זית עד כביש הכניסה לכרמית, עליה לסאטף דרך הכביש, הקפת הר איתן מצפון לדרום (עם כיוון השעון), עליה במעלה הלבלב לשיא הגובה שם חנתה סוללת כיפת ברזל, ירידה לחניון הסטף, בדרך המקבילה להר חרת לכיוון מעוז ציון וחזרה 23 ק"מתמונות
22/7/2014הרי יהודהרכס צובה והר איתן: מהבית דרך שד' החושן ושד' הראל לחניית המועצה המקומית מבשרת ציון, הלאה לרכס צובה חצייתו לכיוון מערב, דרך קיבוץ צובה לנחל צובה והר איתן, הקפה מצד עם כיוון השעון, עליה במעלה הלבלב עד כמעט לפסגה בה מצויה סוללת כיפת ברזל. ירידה לקפה הסטף להפסקה. חזרה למעוז ציון בדרך במדרון הר חרת המקבילה לכביש. חזרה לבית 22 ק"מתמונות
25/7/2014הרי יהודהרכס קריית ענבים מעלה החמישה: יציאה מחניון בית נקופה, ירידה לנחל כסלון, במעלה הרכס (סימון אדום) סיבוב ביער הסתדרות המורים לעבר הר אדר, ירידה בשביל המקביל לכביש לעבר מעלה החמישה , ירידה לכיוון גדר ההפרדה במעלה הדרך מערבה מעל קטנה ועליה להר רפיד, הפסקה בחניון היער האדום וחזרה דרך מסגד אבו גוש 16 ק"מתמונות
26/7/2014ירושליםיצאה מבית זית, ירידה למוצא, מעלה נחל הארזים ונחל הצופים לגבעה הצרפתית, לארוך מסילת הרכבת הקלה עד מוסררה עליה למגרש הרוסים ולרחוב יפו (הפסקה) לאורך המסילה עד צומת בית הכרם וירידה דרך אנג'ל ליער ירושלים חזרה לבית זית 23 ק"מ תמונות
29/7/2014מטרופולין תל אביבפארק הירקון וחוף הים: יציאה מחניון הדר יוסף לעבר עשר תחנות, לאורך הגדה הצפונית של הירקון בפארק עד השפך, לאורך שדה דב, חוף תל ברוך לעבר חוף הצוק ועד המרינה בהרצליה, עליה על שובר הגלים, חזרה דרך שפת הים עד חוף הצוק, הפסקה והמשך חזרה לקראת שקיעה וסיום 34 ק"מ תמונות
1/8/2014הרי יהודהמורדות נחל כסלון: יציאה מחניון יער הקדושים (06:45) לנחל כסלון, עליה בדרך נוף דרומית והמשך מתל כסלון מזרחה מעל נחל טייסים, ירידה לנחל כסלון ועליה בדרך נוף דרומית לעבר הר כרמילה וירידה מעל נחל כרמילה לכביש 38 וחזרה לנקודת התחלה 25 ק"מתמונות
2/8/2014הרי יהודהסובב רכס צובה וגבעת יערים: יציאה מכיכר חלילים, מעוז ציון ירידה לעין ראפה ועין נקובה, נחל כיסלון עד מזלג שואבה, עליה לגבעת יערים לאורך נחל טייסים לצובה וחזרה דרך הרכס, לאחר עת שקיעה 23 ק"מתמונות
5/8/2014הרי יהודהרכס קריית ענבים מעלה החמישה: יציאה מבית נקופה, דרך בית העלמין עליה ליער הסתדרות המורים לפאתי הר אדר, ירידה לדרך מעל גדר הפרדה מעל קטנה ומתחת מעלה החמישה ויציאה לכביש נטף, עליה לכניסה הדרומית למעלה החמישה וירידה במדרון לכפר אבו גוש ו דרך המורדות המזרחיים חזרה לבית נקופה 14 ק"מ תמונות
8/8/2014שפלה נמוכהבתפר בין שפלה נמוכה ומישור החוף, בין חולדה לתל גזר: יציאה מחולדה (06:50) דרך הרחבה לשדרת דקלי ושניגטוניה לעבר תל גזר, ירידה מזרחה לעין ירד, עיקוף של התל מצד צפון ודרך שדות בית עוזיאל לעבר פדיה, דרומה דרך הכרמים וחציית נחל השלושה חזרה 23 ק"מתמונות
9/8/2014הרי יהודהרכס קריית ענבים ומעלה החמישה: מהבית עליה ברכס חלילים, יציאה משדרות הראל (06:30), ירידה לנחל כיסלון ועליה בהר ליער הסתדרות המורים, הלאה לגדר הר אדר, ירידה לדרך מעל גדר ההפרדה מול קטנה, עליה להר רפיד ויציאה ממערב למעלה החמישה, גלישה בכביש לאבו גוש, הפסקת קפה (חובוז), דרך בית נקופה ועליה חזרה למרכז קליטה, סיום בשדרות הראל22 ק"מתמונות
10/8/2014גליל עליוןסובב בית ג'ן בגוש הר מירון: ירידה מבית ג'ן לעין סרטבה ועליה לכפר בדרך בדופן הצפונית של המדרון (סימון אדום וכחול) וחזרה 7 ק"מ תמונות
11/8/2014גליל עליוןהר כנען וביריה: יציאה מחניון עין זיתים, עלייה למצודת בירייה וביקור בה והפסקת ארוחת בוקר, ירידה מזרחה ליער בירייה עד לעמוקה וביקור אצל חבר, עליה בדרך נוף יער בירייה עד חרבת נבוריה, צפונה לנחל דלתון במעלה נחל מערבה חזרה לחניון עין זיתים23 ק"מתמונות
12/8/2014גליל עליוןהר מירון: יציאה מבית ג'ן וירידה לנחל כזיב טיפוס במעלה הדרך בנחל אדמונית לרגלי הר חסד והר זבד טיפוס בשביל ישראל לעבר הר עפאיים ובהמשך לחניון הפסגה בהר מירון, הפסקה ארוחת בוקר, חזרה לבריכת זבד, דרך ח' זבד למורדות הר הילל מעין הזקן על הדרך מערבה (סימון כחול) לבית ג'ן וחזרה 23 ק"מתמונות
15/8/2014שפלה תיכונהגבעות אשתאול: יציאה ממסילת ציון צפון מזרח במקביל לכביש 38 ועלייה למצפור שער הגיא ירידה לעין חילה (סימון שחור) ומערבה עליה לנווה שלום, מערבה על הכביש ודרומה בדרך לעבר מצפה הראל, דרך בורמה מזרחה במעלה חניון התאנים עד צומת הסרפנטינות, דרומה (סימון ירוק ושחור) לחניון מעל אשתאול (הפסקה) וחזרה למסילת ציון דרך מצפה אשתאול 22 ק"מתמונות
16/8/2014הרי יהודהרכס עמינדב: יציאה מבית זית, ירידה לסכר ועל הכביש לעבר הדסה ואבן ספיר, עליה לח' סעדים, הפסקה, חזרה באותה דרך להדסה ולעין כרם ולבית זית 21 ק"מתמונות
19/8/2014הרי יהודהשלוחת שיירות ונחל אילן: רכיבה מהירה וכמעט ללא הפסקות. יציאה משואבה , אנדרטת פורצי הדרך, ירידה בדרך דיפנבקר עד נחל אילן עליה לכיוון ח' עלקת וחזרה לנקודת התחלה וסיום לאחר שקיעה17.2 ק"מ
21/8/2014מטרופולין תל אביברכיבה ראשונה עם רוני רווה (הבת שלי), יציאה מחניון רידינג לכיוון פארק הירקון עד האגם וחזרה לשפך הירקון ומעט צפונה על הדרך הצמודה לשדה דב וחזרה וסיום 11 ק"מתמונות
יציאה מחניון רידינג לנמל תל אביב, לאורך החוף והטיילת לנמל יפו, עליה לשכונת ע'גמי וירידה לפארק מדרון יפו וחזרה לרח' קדם מרכז פרס לשלום, יציאה לרח' יפת וסיבוב נוסף בשכונת עג'מי, רח' יהודה הימית, שדרות ירושלים, נווה צדק, שד' רוטשילד, רח' שנקין, גן מאיר, רח' טרומפלדור חזרה לחוף וצפונה לנמל תל אביב, הפסקת קפה בארומה וחזרה לרכב סיום 25 ק"מ תמונות
22/8/2014הרי יהודהרכס צובה והר איתן: יציאה מהבית למרכז פייס מבשרת ציון, לעבר מעוז ציון, דרך בשולי הר חרת המקבילה לכביש, סיבוב הר איתן ממזרח, עם סיבוב השעון, מעלה לבלב, ראש הר איתן, חניון סטף (הפסקה), נחל צובה, קיבוץ צובה, רכס צובה למעוז ציון וסיום בבית 24 ק"מ תמונות
28/8/2014מטרופולין תל אביבעם רוני, יציאה מחניון רידינג, לשפך הירקון לעבר תל ברוך וחוף הצוק וחזרה 12 ק"מתמונות
מזרחה אורך גדה צפונית של הירקון לגני יהושוע עד גשר המכביה מערבה על שביל הירקון עד שבע תחנות. לתל ג'רישה (הר נפוליאון) לבית של אמא ברמת גו והפסקה, רחובות ביאליק, מעגל, ארלוזרוב, דרך שכונת בורכוב ונחל יצחק, קריה, מתחם שרונה לאחד העם גן מאיר, בוגרשוב לחוף הים וחזרה סיום 25 ק"מ תמונות
29/8/2014הרי יהודהסובב רכס צובה: יציאה מחניון פייס מבשרת ציון, ירידה לנחל כסלון עליון, במעלה הרכס לעבר מעלה החמישה וגלישה לבית נקופה, דרך הכביש לעין נקובה ועין רפאה, עין לימור, נחל כסלון עד צומת הדרכים, עליה לעבר נחל טייסים ומשם לגבעת יערים, בית העלמין של צובה (הפסקה), דרך הקיבוץ ותל צובה חזרה למעוז ציון והביתה 24 ק"מתמונות
30/8/2014הרי יהודהנחל כסלון ונחל כרמילה: יציאה מאשתאול במעלה נחל כיסלון עד צומת הדרכים, עליה לכיוון שואבה והלאה על דרך נוף הצפונית, סובב הר כרמילה ונחל כרמילה וירידה לכביש 38 סיום26 ק"מתמונות
1/9/2014שרון משולי קריית השרון צפונה לכיוון נורדיה וכניסה ליישוב, וחזרה דרך המחציבה ובית העלמין8 ק"מ תמונות

מסלולים בשנת תשע"ג (2012-2013)

תאריךאזורתיאור המסלולאורךהערות
14/9/2012הרי יהודהנחל רפאים ורכס עמינדב ורכס לבן: בית הלוחם לנחל רפאים עד למול בתיר, עליה לשלוחת שלמון לעבר יד קנדי דרך כביש אורה עמינדב לעין מערה וירידה לנחל רפאים וחזרה לבית הלוחם 17 ק"מתמונות
18/9/2012שפלה צפוניתסובב עמק איילון: משמר איילון מזרחה לשעלבים לשביל ישראל לעמק איילון, עליה לאתר משטרת לטרון הלאה לגבעת לטרון, ירידה לנח נחשון וטיפוס לנווה שלום, המשך מערבה לעבר תחילת דרך בורמה מעבר סביב קיבוץ נחשון, צפונה למושב בן נון ויער לח"י וחזרה למשמר איילון 25 ק"מתמונות
21/9/2012בתפר בין שפלה נמוכה ומישור החוףמטל שחר לאורך מסילת הברזל מערבה, לאורך נחל שורק וצפונה לפאתי שדה תל נוף והמשך לעבר מזכרת בתיה ומזרחה דרך נחל השלושה לעיינות גיבתון וסיום במושב פדיה 24 ק"מתמונות
30/9/2012הרי יהודהרכס בר גיורא - נס הרים: מ"בר בהר" מערבה לנחל דולב צפונה להר יעלה ומזרחה דרך נוף דרומית נחל שורק 15 ק"מתמונות
3/10/2012הרי יהודהנחל שורק והר חרת: מהבית עליה לכיכר חלילים וירידה לעיינות תלם; אנדרטת התאומים סיבוב בעמק הארזים ולעמק מוצא, טיפוס להר חרת וחזרה לעמק מוצא ועיינות תלם 26 ק"מתמונות
5/10/2012מטרופולין תל אביבסובב תל אביב מפעל עיריית תל אביב: כיכר רבין – אבן גבירול – שדרות רוקח – – נתיבי איילון דרום – מחלף וולפסון – היינריך היינה – רח' שלבים – דרך קיבוץ גלויות – דרך שלמה – שדרות ירושלים – גולדמן - קויפמן – טיילת הרברט סמואל – הירקון / אליעזר פרי – נורדאו – אבן גבירול בכיוון צפון וביצוע סיבוב נוסף וחזרה לכיכר רבין 42 ק"מ
8/10/2012שפלה נמוכהאגן נחל הראל: צומת נחשון – מערבה לכיוון טל שחר – דרומה לנחל הראל מול תל בטש- מזרחה לגבעה מדרום לכפר אוריה – מזרחה רכס כפר אוריה – נחל הראל- מזרחה לגיזו וצלפון וחזרה לצומת נחשון 16.5 ק"מתמונות
12/10/2012שפלה תיכונה נמוכהמעזקה לבית ניר: חניון כניסה צפוני פארק בריטניה – מערבה לעגור – נחל האלה – ח' ערטבה – נחל לוזית – נחל האלה – דרום יער חרובית – מזרח תל צפית – נחל בלען – בית ניר 30 ק"מתמונות
19/10/2012שפלה תיכונה גבוההבין זכריה לנתיב הל"ה: מזכריה – מזרחה בשביל ישראל לעבר עמק האלה לנתיב הל"ה- חרבת בית נטיף – צפונה לעבר רמת בית שמש – דרומה לתל ירמות – חזרה17 ק"מתמונות
פגרת מאונס, אין פעילות בבית הלוחם ותקופת החלמה בעקבות התערבות כירורגית
13/11/2012שפלה צפוניתביער בן שמו סביב מצפה מודיעין15 ק"מתמונות
14/11/2012שפלה דרומיתבתפר בין השפלה למישור החוף, בין בית גוברין לגלאון: יציאה מבית גוברין צפונה לאורך נחל גוברין - תל בורנה – מערבה לעבר גלאון – דרומה טיפוס לשלוחות ממערב בית גוברין וחזרה דרך שלוחת ח' פוליים ושולי יער גוברין 22.5 ק"מתמונות
16/11/2014שפלה נמוכהמלטרון לחולדה: מתחם לטרון – קיבוץ נחשון – צפונה ועלייה לשוליים צפון מזרחיים של יער המגינים. – ירידה לעין ירד – תל גזר – מצפה טל ליד חולדה – יער חולדה – סיום באתר זיכרון בכניסה למשמר דוד.18 ק"מתמונות
פגרה בגלל מזג אוויר
28/11/2012מישור החוף הדרומיסובב כפר מנחם ממזרח ומדרום: כפר מנחם – יער חרובית – סובב תל צפית – דרומה דרך הרמה לעבר בית ניר – מערבה לתצפית נ.ג. 163 וחזרה דרך הרכסים לכפר מנחם23 ק"מ תמונות
30/11/2012שפלה צפוניתגבעות מודיעין: מצפה מודיעין – מזרחה דרך החשמל – דרומה ומזרחה לעבר מבוא מודיעין – נחל גמזו עליון- בקעת הנזירים – המשך נחל גמזו עליה דרומה – אנדרטת ההגנה – תל גימזו – חזרה למצפה מודיעין23 ק"מתמונות
פגרה נוספת
28/12/2012הרי יהודההר חרת והר איתן מבשרת ציון – מדרון הר חרת – סיבוב הר איתן – צובה – מבשרת ציון 17 ק"מ-----
3/1/2013שפלה נמוכהבין צומת נחשון לתרום: צומת נחשון – פאתי צלפון וגיזו – נחל הראל- לכיוון כפר אוריה – עין רפאת – תצפית יער צרעה – חלק מדרך הפסלים – הר תנופה – תרום 19 ק"מתמונות
פגרה בגלל מגז אוויר
15/1/2013הר יהודה נחל רפאים ושלוחת שלמון עד קריית יובל: קריית היובל- לנחל רפאים – ממול בתיר עליה לרכס – מערבה מעל נחל רפאים ועלייה לחוות הגתות על רכס שורק – חזרה מזרחה עליה לחרבת סעדים וליד קנדי – דרך עמינדב ואורה לקריית היובל 25 ק"מ
18/1/2013שפלה תיכונהפארק בריטניה: יציאה ממרגלות תל עזיקה – בדרכי החורש למול עגור ולוזית – עליה לכיוון שריגים ומשם לעבר מצפה משואה- עליה לרמת אבישור עד ח' צורה – סיום כביש 38 מול צומת הכניסה לנחושה20 ק"מתמונות
22/1/2013שפלה תיכונה גבוההחבל עדולם: תחנת עמק האלה, שביל עדולם (מסומן ירוק) לעבר ח' ריבוא – ירידה לנחל שוע וחזרה דרך גבעת יאשיהו22 ק"מתמונות
25/1/2013שפלה תיכונה נמוכהיציאה מבית גוברין- דרך פארק בריטניה- עלייה ממערב לתל גודד המשך צפונה למצפה משואה ולמטה מערבה לכיוון לוזית 18 ק"מתמונות
פגרה שוב
8/2/2013שפלה תיכונה גבוהה יציאה תחנת דלק צומת האלה בשביל עדולם ועליה עד מערות קולמבריום בסינגל קנים וחזרה 10 ק"מ----
13/2/2013הרי יהודהנחל רפאים ורכס לבן: מבית הלוחם בדרך מעל נחל רפאים ועליה לכיוון מצפה בית"ר וחזרה 12 ק"מתמונות
15/2/2013הרי יהודהנחל רפאים והר שלמון: מבית הלוחם בדרך מעל נחל רפאים למול בתיר ועליה לכיוון יד קנדי, המשך מערבה על שלוחת שלמון ועלייה להר שלמון ולחרבת סעדים וחזרה לבית הלוחם19 ק"מתמונות
20/2/2013גבעות אלונה והר חורשןמחניית פארק מיי קדם צפונה להר חורשן ועלייה מכיוון מזרח ירידה מערבה ומשם דרומה דרך חציית הרכסים חזרה דרך נחל סנונית לנחל תנינים.23 ק"מתמונות
פגרה מאונס, ביטול פעילות בבית הלוחם
8/3/2013הרי יהודההר עוזרד ונחל הכפירה: נטף למטה לנחל הכפירה- להר עוזרר מזרחה לעבר ח' אבו לחם – נחל בית חנן – פאתי מבוא חורון – נחל הכפירה – נטף 16 ק"מתמונות
פגרה בגלל שיפוצים בבית ובהמשך חג הפסח
30/3/2013הרי יהודהממבשרת ציון להר איתן: מבשרת ציון – שולי הר חרת – סיבוב סטאף – נחל צובה – קיבוץ צובה ותל צובה – חזרה24 ק"מ-----
המשך פגרת פסח ויום עצמאות
26/4/2013הרי יהודהבין נחל רפאים לצובה: בית הלוחם – נחל רפאים – מצפה בתיר – עליה לשלוחת שלמון וירידה נחל רפאים לגשר קובי – מדרון דרומי נחל רפאים עד גשר רפאים – טיפוס לעבר עין טייסים וצובה 25 ק"מתמונות
3/5/2013ירושלים מפעל סובב ירושלים של עיריית ירושלים: תחנת הרכבת – גבעה צרפתית – עמק הארזים- נחל שורק – מוצא – בית זית – חניון הדסה – מעל אבן ספיר לח' סעדים – ירידה לנחל רפאים – עין לבן – פארק המסילה וחזרה לתחנת הרכבת 40 ק"מ תמונות
10/5/2013הרי יהודהנחל כסלון: חניון מערבי למעלה נחל כיסלון – שואבה – הר כרמילה וירידה לעבר כביש 3825 ק"מ תמונות
14/5/2013הרי יהודהממבשרת ציון להר איתן דרך שלוחת צובה ורכס צובה24 ק"מתמונות
17/5/2013הרי יהודהסובב צובה ונחל כסלון עליון: מעוז ציון – כרמי צובה – ירידה לעין נקובה ועין רפא – עין לימור – נחל כסלון עד הצומת המרובעת מתחת לשואבה- עליה למדרון דרומי- עוקף גבעת יערים- סובב צובה מדרום וחזרה20 ק"מ-----
פגרה
31/5/2013הרי יהודהנחל רפאים טיול שהסתיים בגלל תקלה3 ק"מ-----
7/6/2013הרי יהודהמהבית למעוז ציון – רכס צובה ונחל צובה – סביב הר איתן – חזרה דרך מדרון מערבי של הר חרת 22 ק"מ תמונות
14/6/2013שפלה תיכונה גבעות אשתאול: מסילת ציון – במעלה החורש – ירידה לעיינות סוסין – טיפוס נווה שלום – עין חילה – טיפוס לכיוון מצפה שער הגיא – ירידה לדרך בורמה – מסילת ציון19 ק"מ -----
22/6/2013ירושליםבנייני האומה לאורך תוואי הרכבת הקלה להר הרצל ועד צומת אורה וחזרה, רחוב יפו- עד אחרי שער שכם ועלייה ברח' הלני המלכה וחזרה ברח' יפו.15 ק"מ -----
28/6/2013שפלה נמוכההתפר בין השפלה הנמוכה ומישור החוף: טל שחר – מתקן תע"ש 209 – תל מקנה – לאורך נחל תמנה – סביב מאגרי משקי מבואות ירושלים וחזרה 30 ק"מ תמונות
6/7/2013שפלה נמוכההתפר בין השפילה ומישור החוף: טל שחר – חציית כביש 3 – נחל שחם – מאגר המים בין חולדה ויסודות – ממערב לחולדה לנחל השלושה – כרמי פדיה – משמר דוד וחזרה26 ק"מתמונות
12/7/2013שפלה נמוכההתפר בין השפילה ומישור החוף: טל שחר – לאורך מסילת הברזל וחציית כביש 3 מול מחנה הצבאי– עלייה לשדות בין יסודות וחולדה – המטעים ממערב לחולדה לנחל השלושה ולעבר כרמי פדיה – חזרה דרך יער חולדה25 ק"מ תמונות
19/7/2013הרי יהודהלרכס קריית ענבים ומעלה החמישה: מהבית – ירידה לנחל כסלון עליון – יער הסתדרות המורים – הר אדר וחזרה בדרך ממעלה חמישה לנחל כסלון עליון20 ק"מתמונות
26/7/2013דרום הר חברוןכתף אשתמוע: מיתר – יער מיתר – נחל אשתמוע – הר חירן – ח' יתיר – חזרה לעבר נחל אשתמוע ועלייה למיתר20 ק"מתמונות
פגרת קיץ
30/8/2013הרי יהודההר חרת ורכס צובה: מהבית – לקסטל – מחציבת מעוז ציון – ל פסגת הר חרת – נחל צובה – צובה – חזרה15 ק"מתמונות

מסלולים בשנת תשע"ב (2011-2012)

תאריךאזורתיאור המסלולאורךהערות
23/8/2011תל אביברח' בן יהודה - חוף אתרים - טיילת לנמל תל אביב - חוף תל ברוך - שיכון ל' - לנחל הירקון - פארק הירקון וחזרה דרך רח' אבן גבירול ורחוב בזל10 ק"מתמונות מהפעם הראשונה
3/9/2011הולנד, אמסטרדםברחבי העירתמונות
4/9/2011הולנד, ארנהייםשמורת De Hoge Veluwe5 ק"מתמונות
27/9/2011ירושליםנחל רפאים לכיוון עין לבן ועליה לכיוון כביש אורה – עמינדב וחזרה לבית הלוחם דרך עיר גנים ומשואה8 ק"מרכיבה ראשונה על אופניי שטח
4/10/2011ירושליםנחל רפאים למול בתיר והתחלת עליה לרכס עמינדב.5 ק"מ נפילה, חבלה והתייבשות, חזרה עם רכב סיירי ביטחון של הרכבת
7/10/2011שפלה נמוכהסביב לטרון: בשדות ממערב למנזר לטרון לכיוון אנדרטת גדוד 52 חטיבת גבעתי, לעין חילו בפאתי יער אשתאול וחזרה מכוון המבצר הצלבני8 ק"מתמונה עם עוד סמני נפילה
11/10/2011ירושליםיציאה מבית הלוחם: נחל רפאים לכיוון עין לבן והמשך לעין אל בלד, בעליה לכביש אורה ועמינדב וחזרה 8 ק"מ ------
21/10/2011שפלה נמוכהמלטרון מערבה לכיוון קיבוץ נחשון, בהמשך לשולי יער המגינים ירידה לעמק איילון וחזרה לאורך נחל איילון דרך מתחם מיני ישראל14 ק"מ------
29/10/2011הרי יהודהסובב שואבה: דרך דיפנבקר על שלוחת משלטים וירידה לכיוון שער הגיא, לעבר מסילת ציון והעפלה לעבר הר כרמילה לאורך המדרון הצפוני של נחל כסלון וחזרה 22 ק"מבעת ההיא המאמץ היה גדול ליכולותיי
2/11/2011שפלה נמוכהיציאה מטל שחר לאורך נחל שורק, עלייה למתחם תע"ש, המשך מערבה לעבר תל מקנה וחזרה באותה דרך 15 ק"מתמונות - רכיבה ראשונה לבד עם גלעד
8/11/2011ירושליםנחל רפאים רכס עמינדב: לאורך נחל רפאים למול בתיר והעפלה לכיוון יד קנדי, חזרה בכביש עד עין מערה וירידה חזרה לנחל רפאים 14 ק"מתמונות
11/11/2011שפלה נמוכהמטל שחר לנחל שורק והמשך מזרחה לעבר מושב ישעי ממול מנזר רפאת, וחזרה לטל שחר10 ק"מתמונות
15/11/2011ירושליםבוקר שאחרי גשם, דרך גן החיות לכיוון נחל רפאים, ניסיון לעלות בדרך לעין מערה, המשך לעין אל בלד וחזרה8 ק"מתמונות
22/11/2011ירושליםבוקר קר מאד, לכיוון נחל רפאים עד למול הכפר בתיר ועליה לכיוון יד קנדי וחזרה דרך הכביש 8 ק"מתמונות
23/11/2011שפלה צפוניתסובב פארק קנדה20 ק"מ תמונות
25/11/2011שפלה תיכונהגבעות אשתאול: יציאה ממסילת ציון, עליה בדרך בורמה למצפה הראל (הפסקה) המשך עיינות סוסין, טיפוס לעבר נווה שלום, ירידה לעבר עין חילה, בדרך המקבילה למטעים וכביש מס' 1 עלייה למצפור שער הגיא וחזרה לעבר מסילת ציון18 ק"מתמונות
28/11/2011הרי ירושליםנחל כיסלון: מיציאה חניון יער הקדושים, עלייה מזרחה עד הדרך לשואבה, ההמשך מערבה על המדרון הדרומי של רכס שואבה-שורש-בית מאיר מעל נחל כיסלון, טיפוס (חלק ברגל) להר כרמילה חזרה למטה לעבר בכביש 38 ולחניון 22 ק"מתמונות
2/12/2011שפלה נמוכהיציאה מטל שחר, לעבר אנדרטת חיל ההנדסה, המשך ליער חולדה ודרך שדרת הושינגטוניות למצפה טל צמח מצפון לקיבוץ, דרך הכרמים לסטודיו לפיסול חזרה לטל שחר12 ק"מתמונות
6/12/2011שפלה צפוניתיער בן שמן: יציאה ממצפה מודיעין ליער בן שמן לכיוון דרום מערב. תקלה הפסקה. חזרה3 ק"מתמונות
10/12/2011מישור חוף דרומי"גלגלים של תקווה", יציאה ממתחם ליד בית קמה, שמורת פורה מערבה לבתרונות רוחמה וחזרה דרך חרבת כלך30 ק"מתמונות
13/12/2011שפלה צפונית יציאה ממצפה מודיעין, יער בן שמן, למושב גימזו ולאורך נחל גימזו לעבר יער מודיעין לחרבת ענבה ומשם לחרבת רגב וחזרה לנחל גימזו ועלייה למצפה מודיעין25 ק"מ תמונות
21/12/2011שפלה תיכונהיער צרעה: יציאה מצומת שמשון ועלייה לדרך הפסלים, התחלת ירידה לעבר תרום וחזרה כניסה לתצפית הר תנופה ומשם לצומת שמשון19 ק"מ תמונות
פגרה בגלל גשמים
10/1/2012שפלה תיכונה נמוכהבין צפית ללוזית: יציאה ממתחם חברת חשמל, תל צפית, המשך לכיוון בית ניר וצפונה דרך בנחל בלען לנחל לוזית וחציית נחל האלה וחזרה בשולי יער חרובית18 ק"מ תמונות
17/1/2012שפלה דרומית סובב בית גוברין צפון: יציאה מתחנת הדלק בית גוברין, מזרחה וצפונה ועלייה לתל גודד וחזרה דרך . פארק בית גוברין15 ק"מ תמונות
פגרה בגלל גשמים
4/2/2012מישור חוף יהודהסובב בית חנן כולל שמורת אירוסי הארגמן8 ק"מתמונות
10/2/2011מישור חוף דרומישמורה שקמה ובתרונות רוחמה, ירד גשם. אחרי רוחמה חזרה לאורך הכביש לצומת שדה צבי10 ק"מתמונות
14/2/2012ירושלים נחל רפאים ועליית לשלוחה ליער קנדי וחזרה14 ק"מתמונות
22/2/2012מישור חוף הנגב, דרום אדוםחבל אשכול: יציאה מבארי, יער שוקדה, לאורך נחל שובה, עלומים, בארות יצחק הישנה, מכתש בארי וחזרה20 ק"מתמונות
24/2/2012שפלה דרומיתיציאה ממושב לכיש, דרומה מתל לכיש על שביל ישראל לעבר נחל אדוריים, חרבת חורפה, חזרה צפונה דרך נחל נעם חזרה ללכיש18 ק"מתמונות
9/3/2012שפלה דרומיתבמורד נחל אדוריים, יציאה מאגם העונתי, תצפית בתל אגורה, מערבה וחזרה דרך נחל כלח20 ק"מתמונות
פגרה בגלל גשם
23/3/2012הרי יהודהנחל רפאים, שלוחת שלמון והקפתה מדרום ועליה להר שלמון ממערב, חרבת סעדים, ירידה לעין תמר, טיפוס למושב אורה, ירידה לעין לבן וחזרהנחל רפאים, שלוחת שלמון והקפתה מדרום ועליה להר שלמון ממערב, חרבת סעדים, ירידה לעין תמר, טיפוס למושב אורה, ירידה לעין לבן וחזרה17 ק"מתמונות
3/4/2012שפלה תיכונהפארק בריטניה: יציאה מחניון תל עזיקה, דרך מערבית ועליה למצפה משואה וחזרה דרך מזרחית ועליה לתל עזיקה לתצפית20 ק"מתמונות
6/4/2012הרי יהודההר חרת והר איתן: יציאה ממבשרת ציון, מורדות מזרחיים של הר חרת, טיפוס מערבה לצומת איתן, סביב הר איתן ומעל הסטף, נחל צובה ותל צובה וחזרה22 ק"מתמונות
10/4/2012הרי יהודהרכס מעלה החמישה והר אדר: יציאה ממרכז קליטה במבשרת ציון, ירידה לנחל כסלון עליון, טיפוס לעבר רכס מעלה חמישה, יער הסתדרות המורים, לעבר הר אדר, תצפית מאתר הר אדר, אתר ה"צבי ישראל, ירידה בדרך ממול למעלה החמישה מעל קריית ענבים לנחל כסלון וחזרה למבשרת ציון24 ק"מתמונות
21/4/2012מישור חוף הנגבמסע "נעים על גלגלים", יציאה ממתחם מוא"ז אשכול, רכיבה בכבישים סביב 36 ק"מתמונות
27/4/2012הרי יהודה: יציאה שער הגיא, מעלה נחל אילן, חרבת עלקת והמשך טיפוס לדרך דיפנבקייר מעל כביש ירושלים תל אביב (קטע שער הגיא – שורש) וחזרה לשער הגיא15 ק"מתמונות
4/5/2012שפלה צפוניתפארק קנדה: עליה לתצפית צפונית, ירידה לדיר איוב וחזרה בדרך מקבילה לכביש 114 ק"מ תמונות
11/5/2012שפלה תיכונהדרך בורמה, חלק מערבי תחתון: התחלה מושב בקוע, דרך בורמה, בית גי'ז, מצפה הראל, עיינות סוסין, נווה שלום, יער אשתאול, מצפה הפסקה, ירידה לתעוז וחזרה דרך עינות סוסין, מצפה הראל ודרך בורמה22 ק"מתמונות
16/5/2012הרי יהודהנחל כסלון: התחלה יער הקדושים, עליה למדרון הדרומי ורכיבה מעל נחל ועליה לתל כסלא (משיק לכביש 395), המשך מזרח לעבר גבעת יערים, ירידה חזרה לנחל כיסלון מול צומת העלייה לשואבה ובית נקובה, חזרה מערבה במורד הנחל.22 ק"מתמונות
19/5/201עמק יזרעאל"גלגלים של תקווה 2012", יציאה ממתחם מועצה אזורית עמק יזרעאל, על הכביש לכיוון עפולה ודרך עוקף עפולה עד צומת מחנה עמוס, ירידה לשטח, לעבר מושב היוגב, מפונה כפר ברוך, מזרחה מקביל לתוואי רכבת העמק וצפונה לכיוון גניגר וחזרה30 ק"מתמונות
25/5/2012הרי יהודהנחל רפאים ושלוחת שורק: יציאה מבית הלוחם, לעבר בתיר, עליה לרכס שלמון לכיוון שלוחת שורק – חוות הגתות- ירידה לנחל רפאים עד גשר רפאים עד כביש 38625 ק"מתמונות
30/5/2012שפלה צפוניתגבעות איילון: פארק קנדה עליה לדרך נוף דרומית רכיבה לכיוון דיר איוב. עליה לרכס התותחים ורידה בדרך נוף צפונית חזרה12 ק"מתמונות
8/6/2012הרי יהודהשלוחת שורק, נחל רפאים ונחל שורק: יציאה מחניון אבן ספיר, הר שלמון, סיבוב בצפון שלוחת שורק וירידה לנחל רפאים, גשר רפאים, שמורת שורק עד מחציבות בית שמש27.5 ק"מתמונות
9/6/2012שרוןחוף השרון: התחלה קריית ספורט רעננה, רשפון, ישר למצוק, שכונת ארסוף, שמורת גן לאומי חוף השרון, עקיפת געש, חציית מסילת הברזל וחזרה לרעננה 15 ק"מתמונות
13/6/2012שפלה נמוכהמטל שחר לכפר אוריה ויער צרעה: יציאה מטל שחר, לכיוון דרום ומזרחה לאורך נחל הראל לפאתי צלפון וגיזו, טיפוס לעבר כפר אוריה, המשך ליער צרעה לדרך העולה מכיוון תרום, דרך הפסלים, תצפית מעל דיר רפאת, עמק שורק וחזרה לטל שחר 30 ק"מתמונות
15/6/2012הרי יהודהנחל אילן: יציאה משער הגיא, מעלה נחל אילן עד נווה אילן, ירידה בשלוחה מצפון לנחל דרך מצפה לוקי, גן הפסלים, חרבת מצד, אבני מיל וירידה לנחל אילן וחזרה 16 ק"מתמונות
22/6/2012שפלה נמוכהיער המגינים ותל גזר: יציאה מצומת נחשון, ליער המגינים דרום, טיפוס לכרמי יוסף, ליער המגינים והפסקה במצפה בוקע. המשך ירידה וטיפוס לתל גזר, ירידה דרך השדות והכרמים לצומת הכניסה לפתחיה (כביש 44) 15 ק"מתמונות
25/6/2012שפלה תיכונה גבוההחבל עדולם: יציאה מתחם קק"ל גבעת יאשיהו, סינגל "שביל קנים" מזרחה לעבר תל עדולם, והמשך בסינגל כמעט ק"מ לפני חרבת בורגין. חזרה צפונה בדרך הפטרולים הישנה וחיתוך לכביש הפנימי דרך חוות הסוסים והכרמים וחזרה 27 ק"מתמונות
29/6/2012תפר בין שפלה נמוכה ומישור החוסובב חולדה בתפר שבין מישור חוף יהודה ובין השפלה הנמוכה, חולדה דרומה לעבר נחל שורק תחתון, צפונה במקביל לגדר שדה תל נוף לכיוון מזכרת בתיה, עיינות גיבתון, תחנת רכבת נען, חציית כביש 6 לפתחיה עבור לפדייה וחזרה לחולדה 30 ק"מתמונות
3/7/2012שפלה תיכונה יער אשתאול: יציאה ממסילת ציון דרומה מעל מושב אשתאול, המשך צפונה לעבר דרך בורמה והלאה טיפוס לעבר מצפור שער הגיא וחזרה נחל דרך בורמה וכניסה למסילת ציון מצפון 16 ק"מתמונות
10/7/2012שפלה צפוניתסובב מבוא מודיעים: יציאה משער קדומים למשלט 219 וקברות המכבים, עליה צפונה לשלוחה מעל נחל מודיעים וגדר ההפרדה, פנייה מערבה מעל נחל נטוף ובהמשך דרומה במקביל לגדר נאות קדומים, חציית כביש 443, המשך בדרך ממערב למבוא מודיעים עד נחל גמזו וחזרה לשער נאות קדומים 14 ק"מתמונות
17/7/2012הרי יהודהנחל רפאים ושלוחת קובי: בית הלוחם, נחל רפאים עד מול בתיר, עליה לכיוון שלוחת שלמון, ירידה לנחל, חציית מסילת הברזל ואליה לשלוחת קובי, עין קובי רחבת קובי וסיום בכניסה לפארק בגין (כביש 375).15 ק"מתמונות
20/7/2012הרי יהודהנחל כסלון: מסעדת תבלין בקצה מערבי – מעלה נחל כיסלון – עין לימור- עין ראפה ועין נקובה לעבר עין חמד- מעבר כביש 1 נחל כסלון עליון ועליה לכיוון מרכז קליטה במבשרת ציון 20 ק"מתמונות
23/7/2012הרי יהודההר איתן: יציאה ממגרש החנייה של הסטף. שני סיבובים (נגד כיוון השעון) של הדרך סביב הר איתן16 ק"מ------
27/7/2012הרי יהודהסובב מבשרת ציון: מבשרת ציון, מדרון מזרחי הר חרת, ירידה לנחל שורק דרך מחנה בית זית, המשך לאורך גדה של מאגר בית זית, לעבר מוצא ועינות תלם עמק הארזים, גיחה לנחל לוז חזרה ועליה בעיקר ברגל בנחל חלילים 22 ק"מתמונות
3/8/2012הרי יהודהנחל רפאים ושלוחת שורק: גשר רפאים, בכיוון מזרח על מדרונות הר גיורא והר רפאים, ירידה לגשר קובי וחציית מסילת הברזל, טיפוס במדרונות שלוחת שלמון לעבר רכס שורק, עלייה לחוות הגתות, ירידה בכיוון מערב לנחל רפאים עד גשר רפאים24 ק"מתמונות
10/8/2012הרי יהודהרכס קריית ענבים ומעלה החמישה: מבשרת ציון, נחל כסלון עליון, עלייה ליער חמישה והר הגנה בדרך הצמודה לגדר הביטחון, כביש הגישה להר אדר, בדרך על המדרון צפוני של מעלה החמישה למול נחל כפירה וקטנה, עליה להר הרוח. חזרה דרך מעלה החמישה למבשרת ציון27 ק"מתמונות
17/8/2012הרי יהודהרכס רפאים ונחל רפאים:גשר רפאים, עליה במדרון צפוני להר רפאים ומשם בדרך לאורך מטעי מבוא בית"ר לעין קובי, ירידה דרך שלוחת קובי לנחל רפאים וחזרה דרך נחל רפאים 23 ק"מתמונות
24/8/2012הרי יהודהרכס מעלה החמישה: בית הביטחון במעלה החמישה לעבר הדרך מעל נחל הכפירה מערבה, חציית הכביש לנטף, טיפוס לעבר חוות העיזים בשלוחת הר הרוח, חרבת בית תול וטיפוס להר הרוח וחזרה לבית הביטחון 11 ק"מתמונות
פגרת קיץ עד סוף השנה

מבשרת ציון, נחל כיסלון וחזרה מצובה

יצאנו היום עופר צינדר ואני לטיול שמטרתו להמשיך ולהכיר לו את נופי הרי יהודה. לנוכח חום הכבד של חודש יולי, בחרתי מסלול שיהיה קצר יחסית ויהיה בו מגוון מראות. כנובע מדמותם של הרי יהודה, הרכיבה בחלק מהמסלול הייתה כרוכה בהשקעת אנרגיה ובעברית  לעם – מסלול עם עליות.

 

בתמצית, מהלך המסלול היה ממבשרת ציון לעין רפאה ונחל כִסלון ומשם עלייה לגבעת יערים והמשך סביב צובה וחזרה למבשרת ציון.

מסלול הטיול

מסלול הטיול

 

בשעה 5:30 הייתי מוכן ליציאה מחניית ביתי ברכס חלילים. באותו זמן עופר הגיע ממודיעין, התארגן במהירות וכעבור דקות ספורות יצאנו לדרך.

 

כרגיל, בתחילה טפסנו מערבה במעלה רכס חלילים לאורך שדרות החושן עד כיכר אבני חן. עדיין לא היה חם והשמש עוד טרם התעוררה. רכבנו לאורך שדרות הראל, הציר הראשי של מבשרת ציון, מכיוון צפון לדרום. בינתיים התחילה הזריחה. בהר האוויר יבש, הלחות נמוכה ולכן הרכיבה נעימה מאוד בשעה זו.

חצינו את גשר הראל מעל כביש 1 לעבר בניין המועצה המקומית מבשרת ציון שנמצא למרגלות הגן הלאומי הקסטל. פנינו לתוך החלק המערבי של מעוז ציון שנקרא בלשון המקומיים 'הקסטל' והתגלגלנו ברחוב פלמ"ח. השעה עדיין מוקדמת וחוץ ממשאית איסוף האשפה כמעט ולא נתקלנו בכלי רכב.

בקצה השכונה ירדנו לדרך שראשיתה מעל המצוק של כביש 1 בו מתבצעת בניית המנהרה כחלק מעבודות הרחבת הכביש. לכאורה, המראה יפה, אך לנוכח פציעת הנוף לא היה לי חשק לעצור ולהביט בסביבת העבודה.

מדרך זו, גלשנו לעבר שכונה נוספת של מבשרת ציון הנקראת בשמה הרשמי שכונה י"א ומוכרת כשכונת עין חמד.

שכונת עין חמד נבנתה לפני כשני עשורים ולמרות שהיא צמודה לשכונת הקסטל, אין דרך המחברת ביניהן. לכך סיבות רבות ותושבי השכונה מעדיפים שהמצב יישאר כפי שהוא ולמעשה, השכונה הזו מבודדת והגישה אליה היא ממחלף בית נקופה.

מיד כשיצאנו מהשכונה, פנינו שמאלה לכיוון דרום בדרך עפר לעבר הכפר עין נקובה.

עין נקובה הוא מקרה מיוחד בו מדינת ישראל אחרי מלחמת העצמאות העבירה כפר ערבי ממקומו ולא גרמה לתושבים לנטוש את מקומם המקורי. עד אז כפר זה נמצא במקום שבו הוקם המושב בית נקופה. הסיבה להעתקת הכפר ממקומו הייתה קירבתו היתרה לקו שביתת הנשק. קו זה הועבר ומוקם בצמוד לכפר עין ראפה.

לאחר דיווש בציר המרכזי של עין נקובה, הגענו לכפר עין ראפה שבנוי על המדרון הצפוני של  שלוחת צובה שמדרום לנחל כסלון. הגענו לגרעין הכפר ומיד מולנו התגלה המראה המרהיב של המסגד שנמצא במרכז הכפר. אי אפשר להישאר אדיש למראה יפה זה. עצרנו פעמיים לצלם את המסגד משני כיוונים שונים.

מסגד הכפר עין ראפה

מסגד הכפר עין ראפה

מסגד הכפר עין ראפה

מסגד הכפר עין ראפה

 

תוך כדי עצירה שניה לצילום, פגשנו את אחד מתושבי הכפר שמגדל ירקות. הוא ירד לשדה שלו לקטוף את עלי המנגולד, העמיד לבגאז', וסיפר שהוא בדרכו לשוק מחנה יהודה למכור את תוצרתו. מדהים שבישראל של המאה ה 120 עדיין יש חקלאים שמשווקים את תוצרתם בעצמם בצורה שכזו.

המשכנו להתגלגל לאורך הכביש המקביל לציר הזרימה של נחל כסלון. הגענו למקום למעיין הידוע 'עין לימון' שבצמוד לו נמצאת בריכת מים. עשרות מעיינות כאלה מצויים בהרי יהודה והם חלק ממערכת ההשקיה של חקלאות שלחין, ובמיוחד גידול הירקות. כמובן שגם במקום זה, רצינו לצלם ולהצטלם. לאכזבתנו הרבה, סביבת הבריכה לא הייתה נקיה בלשון המעטה וכאן עולה השאלה מדוע הקרן הקיימת לישראל שבאחריותה נמצא החורש במקום, והמועצה האזורית מטה יהודה שהכפר נמצא בתחומה המוניציפלי, אינם דואגים לפקח שלא לומר לטפח את המקום.

ברכת עין לימון

ברכת עין לימון

ליד המעיין נמצאת נקודת ההתחלה של הקטע הצפוני של סינגל עין ראפה. זה סינגל חדש שנחנך לפני שנה וחצי והוא פרי יוזמה ברוכה של שיתוף בין קק"ל לתושבי הכפר עין ראפה שנרתמו להכשיר את תוואי הסינגל. לפני שנה ויותר, רכבתי בקטע הצפוני של הסינגל ואני יכול להעיד שהוא יפה אם כי קשה עבורי. פעם אחת הספיקה לי ודי… יש כאלו שאוהבים לחזור אליו מפעם לפעם.

מקום התחלת סינגל עין ראפה

מקום התחלת סינגל עין ראפה

מבט על הרכס בו נמצא החלקו הצפוני של סינגל עין ראפה

מבט על הרכס בו נמצא החלקו הצפוני של סינגל עין ראפה

המשכנו להתגלגל בנחל כסלון. השעה לקראת 7:00 אחרי שהושלמה הזריחה. מרהיב היה המראה של קרני השמש המאירים את השלוחה עליה בנוי גבעת יערים ואת עצי החורש בתוך תוואי הנחל

מבט על גבעת יערים מנחל כסלון

מבט על גבעת יערים מנחל כסלון

 

המשכנו לרכוב במורד נחל כסלון. בקטעים קצרים מסוימים הרכיבה לא הייתה נעימה בגלל שפע חלוקי הנחל. הגענו לצומת המזלג הכפול: מצד אחד מזלג של הדרך המגיעה מאשתאול והדרך העולה לכיוון שואבה ולכיוון שואבה והר כרמילה ומצד שני, המזלג של דרך נחל כסלון שרכבנו בה עם הדרך העולה לכיוון דרום השלוחה של גבעת יערים שבה התחלנו לטפס. תוך כדי רכיבה בין העצים, וכל שעלינו בגובה, יכולנו לראות את החורש של נחל כסלון ובין העצים את היישוב שואבה וכשהתקדמנו בלט תל כסלון.

 

מבט על תל כסלון, צילום: עופר צינדר

מבט על תל כסלון, צילום: עופר צינדר

עם סיום העליה גלשנו מעל נחל טייסים לקצה המזרחי של דרך הנוף הדרומית מעל נחל כסלון.

במורד הדרך מעל נחל טייסים

במורד הדרך מעל נחל טייסים

פנינו היו לכיוון ההפוך והתחלנו לטפס במעלה הדרך לעבר גבעת יערים.

בצומת לקראת העליה

בצומת לקראת העליה

אורך הדרך בין 2.5 – 3 ק"מ. העלייה נחמדה. בקטעים מסוימים השיפוע יותר תלול. הבעיה ברכיבת קטע זה היתה כפולה. גם השמש סנוורה אותנו וגם כבר היה ממש חם (אחרי השעה 8:00). בסה"כ, ברכיבה בקטע זה למרות המאמץ, לא נקרענו ואפשר לומר שהמאמץ היה סביר והדופק שמדדתי בשעון הפולאר החדש שלי, לא הרקיע לשחקים.

לקראת סיום העליה

לקראת סיום העליה, צילום: עופר צינדר

בקצה הדרך המתחברת לכביש הגישה גבעת יערים, נקודת תצפית ונקודת הנחצה בה יש סוכה, ישבנו להפסקת פירות קצרה וצילומים.

מזכרת מסוכת שלום

מזכרת מצפה גדסי

לאחר מכן המשכנו במקביל לכביש לאורך כרמי גבעת יערים.

מזכרת מסוכת שלום

כרמי גבעת יערים

המשכנו לעבר קבוץ צובה תוך כדי מעבר מיוחד לרוכבי אופניים

מעבר מאופניים

מעבר מאופניים

.

ירדנו בדרך המקיפה את הקבוץ מכיוון דרום מעל הכביש. הרכיבה בדרך זו היתה ממש לא נעימה מאחר והדרך נטחנה ע"י המשאיות וכלי הציוד המכני הכבד שהפעילה הקק"ל על מנת לדלל את היער. אני זוכר מרכיבות בשנים קודמות שהחורש היה סבוך וצפוף יותר וכעת רכבנו בקרחות יער. זו דוגמה למה שמאפיין את מדינת ישראל שכל דבר נעשה בקיצוניות, לעיתים מעבר לנדרש. וחבל! המשך הדרך היתה בחורש הצפוף שמן הסתם, במשך הזמן, גם הוא ידולל.

במעלה הדרך מעל נחל צובה

במעלה הדרך מעל נחל צובה

התקדמנו לעבר המטעים של קבוץ צובה ועלינו בדרך התלולה מעט בדרך הראשית של מטעים אלה. התחברנו לציר הראשי של קבוץ צובה ששימש בעבר את הכביש מהקסטל, כנראה על שרידי כביש מנדטורי ישן. לכביש זה פנינו ועלינו לתל צובה ובנקודה הגבוהה בכביש, למרגלות תל צובה, ליד השלט הגדול החקלאות תנצח, יש תצפית מרהיבה לכיוון צפון. הכרמים על שלוחת צובה ולכיוון מזרח נחל צובה והר חרת ולכיוון דרום, הר איתן ומרכז רפואי הדסה ורכס אורה.

כרמי שלוחת צובה

כרמי שלוחת צובה

מנקודה זו התלגלנו במהירות לאורך הכביש בין הכרמים והמטעים והגענו עד למקום המחצבה הנטושה של הקסטל שממנה הפיקו את האבנים לבניה של המבנים והדרכים בירושלים שפעלה בשנות ה 50 – וה 60 ומסיבות שאינן מובנות פעלה אפילו עד שנות ה 90 עד שהשר לאיכות הסביבה דאז, יוסי שריד, הורה על סגירתה.

שרידי מחצבת הקסטל

שרידי מחצבת הקסטל

הגענו לשטח הבנוי של מעוז ציון. החלטתי להיכנס בדרך לאברהים שמפעיל את חנות "אופני ההר", ולגיד לו שלום. אברהים איש יקר שמלווה אותי 4 שנים מאז התחלתי לרכוב על אופניים ומטפל בנאמנות בכל התקלות שהיו לי במשך השנים. עופר ניצל את ההזדמנות לתקן תקלה קטנה באופניים שלו.

עם איברהים

עם איברהים, צילום: עופר צינדר

משם התגלגלנו חזרה במורד שדרות הראל לנקודת ההתחלה. בפעם הראשונה, עצרתי לצלם את מראה מבשרת שנגלתה במורד הדרך. אני לא מבין למה לא עשיתי זאת עד היום למרות ש 11 אני עובר בדרך זו ברכבי מדי יום. כנראה שברכיבה על אופניים, יש יותר זמן להתעכב על פרטי ומראת הנוף.

מבט על מבשרת ציון מכיוון דרום

מבט על מבשרת ציון מכיוון דרום

הטיול עצמו נמשך שלוש שעות וארבעים דקות מתוכן כשעה עצירות. סיימנו את הטיול בשעה 9:30, שעה סבירה שלאחריה החום הלך וגבר. 

 

מסלול הטיול

מסלול הטיול

 

מסלול הטיול אכן היה קצר וניתן היה לקצר אותו מבחינת הזמן.

Untitled

אלו שמעניינים לקצר אותו יכולים להתחיל אותו ממגרש החנייה של המועצה המקומית של מבשרת ציון. בחודשי הקיץ אפשר גם לבצע טיול זה בשעת בין הערביים ועד השקיעה. טיול שכזה עשיתי בקיץ שעבר.

 

במרחב החקלאי סביב נתניה ולאורך חוף העיר

היום יצאתי לטיול עם הבת שלי רוני רווה שהצטרפה לקהילת הרוכבים לפני שנה. במהלך החודשים האחרונים, היא  נאלצה לצאת לפגרות (לימודים, מבחנים ועוד). היום רוני חזרה לרכוב! שמחה וכפיים! כדי להחזיר את רוני לכושר בחרתי מסלול שדרגת הקושי תהיה מתאימה, יותר נכון לומר שיהיה מסלול קל שיחזיר לה (בגדול) את התיאבון לטיולים נוספים. מאחר ובימים אלה מזג האוויר חם מאוד מאוד וגם הלחות מעיקה, העדפתי שהטיול יתחיל מוקדם וממקום מגוריה. כך לא נצטרך לבזבז על נסיעה מיותרת.

 

הטיול התחיל במרחב החקלאי הסמוך לצפון מזרח העיר והמשכו היה לאורך חופה מצפון לעבר מרכזה והלאה לדרומה.

מסלול הטיול

מסלול הטיול

 

התחלנו את הטיול במקום מגוריה של רוני, קריית השרון שהיא אחת השכונות החדשות של נתניה שנבנתה לפני שני עשורים ויותר נכון לקרוא לה כמו שמקובל בחו"ל Natanya East.

 

כבר בשעה 05:30 עוד לפני הזריחה התארגנו בזריזות לרכיבה. לא יצאנו לדרך לפני צילום עצמי משותף (Selfi) שרוני יזמה והעלתה לרשת והודיעה: "התגעגעתי, אז באתי, שבת שלום" והוסיפה "‫‏שישי שני רצוף שאני מעלה פוסט בחמש וחצי בבוקר מה נסגר?"

 

תוצאת הצילום העצמי

תוצאת הצילום העצמי

העלאת הפוסט לפני הרכיבה

העלאת הפוסט לפני הרכיבה

בתחילה שיצאנו לדרך עברנו בדרך דגניה ליד חורשת הסרג'נטים. בחורשה זו נתלו ביולי 1947 שני סמלים מהצבא הבריטי שנחטפו והוצאו להורג על ידי לוחמי האצ"ל כתגובה לתליית שלושה מלוחמיו – אבשלום חביב, יעקב ויס ומאיר נקר.

 

המשכנו צפונה ודרך רחובות שכונת ותיקים הגענו לכביש 57 ובמעבר מתחתיו נכנסנו לשער חפר ולבית יצחק ולנירה.

אלה יישובים שהוקמו על ידי חברת רסק"ו בסוף שנות ה-30' של המאה שעברה על קרקע קרן קיימת עבור עולים מגרמניה, אוסטריה וצ'כיה. הם הוקמו ככפרים שיתופיים והיום הם משתייכים לתנועת האיחוד החקלאי.

 

מיד בכניסה פנינו מזרחה ורכבנו לעבר ובתוך השטחים החקלאים בשולי היישובים.

בשטחים החקלאים בשולי בית יצחק ושער חפר

בשטחים החקלאים בשולי בית יצחק ושער חפר

בשטחים החקלאים בשולי בית יצחק ושער חפר

בשטחים החקלאים בשולי בית יצחק ושער חפר

בעצם רכבנו בקצה המערבי של גבעות החול של השרון. הרגשנו זאת היטב. קטעים מסוימים בין המטעים אינם רכיבים וכדי לעבור אותם נאלצנו לרדת וללכת ברגל.

 

חזרנו לרחובות היישובים ותוך כדי מעבר בהם התרשמנו מכך שתושביהם אמידים ובתיהם מוקפים בגדרות ובשערים. בשנים האחרונות יישובים אלה היו יעדים וטרף קל של עברייני רכוש ובעברית פשוטה הם סבלו מגנבים ובעיקר שודדי רכב.

התחברנו לכביש הראשי העובר בין היישובים, כביש 5760.

נכנסו לכפר ידידיה – מושב עובדים שהוקם בשנת 1935 על ידי המחלקה להתיישבות של הסוכנות עבור עולי גרמניה. בניגוד לאחרים הוא משתייך לתנועת המושבים.

לאחר סיבוב קצר במושב פנינו מערבה במורד בדרך המובילה לעבר מושב אביחיל ונקראת "דרך אביחיל".

בעצם גלשנו ברכיבה מאזור גבעות החול אל עבר אבוס השרון שהוא עמק צר, ארוך שכיוונו צפון דרום ומפריד בין גבעות החול במזרח ובין רכסי הכורכר במערב ולכן הוא נמוך מהם. אבוס השרון מלא באדמת סחף ובו נמצאים שדות גידולי השדה וגם הפרדסים ובתוכו ולאורכו עוברת מסילת הברזל בקו תל אביב – חיפה. כדאי לשים לב לכך בנסיעה הבאה ברכבת.

 

תוך כדי מעבר בדרך אביחיל חצינו גשר מעל נחל הזורם בתוך תעלה שחפרה רשות הניקוז.

זה  נחל אביחיל שיובליו העליונים מתחילים את מהלכם בכניסה לעיר נתניה ובעצם מנקזים את מי הגשמים מרכס הכורכר השלישי, המזרחי לעבר אבוס השרון. כיוון זרימתו של הנחל מדרום לצפון ובנקודה מסוימת מתלכד עם נחל אלכסנדר.

 

בהמשך הדרך חצינו את רמזור הדרך בצומת מסילת הברזל. מעבר זה הוא רחב בגלל שני קווי המסילה. קצת מפחיד לעבור אותו! מתגנב החשד שפתאום תגיע בדהרה למקום הרכבת. חצינו מהר את המסילה ככל שניתן. לאחר מעבר זה התקדמנו לעבר כביש החוף (כביש 2) ואותו חצינו במעבר תת קרקעי.

 

המשך הכביש הוא עליה קצרה ששיפועה מעט חד ושאינו אופייני לדרכי השרון. שיפוע זה נובע בגלל שזו העלייה מאבוס השרון לרכס הכורכר. אכן, נקודה הגבוהה בראש הדרך, בשולי מושב אביחיל, היא תצפית יפה מזרחה ויפה הוא המראה למטה הוא אבוס השרון.

מבט על אבוס השרון

מבט על אבוס השרון

מבט על אבוס השרון

מבט על אבוס השרון

 

עם סיום ההפסקה הקצרה להסדרת הנשימה לאחר העלייה ותצפית וצילום המשכנו מערבה בתוך המושב וחלפנו ליד בית הגדודים העבריים

בית הגדודים העבריים הוא חלק מיחידת המוזיאונים של משרד הביטחון. הוא הוקם בשנת 1961 על ידי יוצאי הגדודים העבריים במלחמת העולם הראשונה ומטרתו להציג את רוח הגבורה וההתנדבות היהודית. יש בו שתי תצוגות: האחת, תצוגת הגדודים העבריים חלוצי הגיוס ליחידות העבריות שלחמו במלחמת העולם הראשונה לצד לוחמי הממלכה המאוחדת (גדוד נהגי הפרדות וגדודי הלגיון העברי) והשנייה תצוגת הבריגדה היהודית – חטיבה יהודית לוחמת, חַיִ"ל שהוקמה על ידי מתנדבי היישוב היהודי בארץ ישראל לצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה. הם נלחמו בנאצים, בסיומה נפגשו עם ניצולי השואה ובהמשך היו בין מקימי צה"ל וגם תרמו בתחילת דרכו לעיצוב דמותו.

התקדמנו ברכיבה. הכוונה המקורית הייתה לאחר בית הגדודים להמשיך ולעקוף מצפון את אזור שמורת חולות אביחיל. פספסתי את הפנייה והמשכנו בדרך מערבה עד הגענו לבית העלמין שנמצא מדרום לשמורה. חצינו אותו. ובהמשך, בלית ברירה נכנסנו לשטח השכונה הצפון מערבית של נתניה.

 

המשכנו הלאה מערבה לכיוון הים והגענו אל שושנת העמקים.

לכאורה, המקום נראה כשכונה נוספת של העיר נתניה. לא. שושנת העמקים הוא יישוב קהילתי ששמו לקוח מפסוק בספר שיר השירים: "אני חבצלת השרון שושנת העמקים" (פרק ב', פסוק א). היישוב משתייך למועצה האזורית עמק חפר ונמצא בקצה הדרום – מערבי של תחומה. היישוב, בו חמישה רחובות בלבד, הוקם בשנת 1951 עבור עולים ממזרח אירופה על ידי חברת הבנייה "דירות עם מייסודה של רסק"ו בע"מ".

 

עברנו מתחום שושנת העמקים חצינו את הכביש ועלינו על ראש מצוק רכס הכורכר המערבי שמעל שפת הים. במקום תצפית מרהיב זה עצרנו להפסקה לשתייה לצילום של הנוף וגם לחבישת פצע ברגל שנגרם לי ממכה שקיבלתי ממסמרי הפדלים באחת העצירות הקודמות.

תצפית מצוק שושנת העמקים

תצפית מצוק שושנת העמקים

תצפית מצוק שושנת העמקים

תצפית מצוק שושנת העמקים

 

במקום הייתה פריחה מרשימה של צמחי נר הלילה החופי. זה  צמח רב-שנתי ממשפחת נר-הלילה, הגדל בחולות במישור החוף ובעיקר ברכס הכורכר הצמוד לים. שם צמח זה ניתן לו בגלל שפרחיו צהובים וגדולים, בעלי ארבעה עלי כותרת, נפתחים לעת לילה. לא היה ניתן להמשיך מבלי להנציח בצילום את הפריחה המרהיבה.

 

לאחר ההפסקה חשבתי שנוכל להתקדם ברכיבה לכיוון דרום על שביל הצר לאורך המצוק. אז חשבתי! אחרי עשרות מטרים התברר שהדרך חסומה על ידי גדרות. חזרנו לרכוב לאורך הכביש. מצב קטע כביש זה שאינו נמצא בתחום המוניציפאלי של נתניה הוא כמו שאומרים "על הפנים". אין ניקיון, אין שוליים, אין מדרכות. מרגיז ביותר שכך נראה כביש שצריך להיות דרך נוף מרשימה. פנינה זו מוחמצת וחבל. גם כך הוא המצב של חוף שנקרא "חוף חבצלת השרון", חוף הים אליו יורדים מכביש זה. החוף עלוב ואינו מזמין וחבל!

 

התקדמנו הלאה. נכנסנו לתחומי העיר. בתחילה חלפנו בפאתי השכונה החרדית קריית צאנז ולמול בית החולים לניאדו.

פאתי השכונה החרדית קריית צאנז

פאתי השכונה החרדית קריית צאנז

גם לחרדים מגיע שיהיה להם חוף ים שיתאים לצורכיהם

גם לחרדים מגיע שיהיה להם חוף ים שיתאים לצורכיהם

המשכנו ומצאנו עצמנו על שביל האופניים בחלקה הצפוני של הטיילת המרשימה והמטופחת של העיר. מיד מבחינים במקום שיש לו אבא שדואג למקום. יותר נכון לו יש לו אמא וקוראים לה "מרים": מרים פיירברג –איכר ראשת העיר הנמרצת של נתניה.

הטיילת הצפונית

הטיילת הצפונית

הטיילת הצפונית

הטיילת הצפונית

פועל סיני המשוטט בעיר בחופשת סופשבוע צילם אותנו

פועל סיני המשוטט בעיר בחופשת סופשבוע צילם אותנו

התקדמנו לאורך הטיילת, חלפנו מעל חוף העונות והגענו מעל החוף המרכזי של העיר, חוף הרצל. לא מהרנו לשום מקום, יום שישי עכשיו ואנחנו באתנחתא של סוף השבוע. הסתובבנו בכיכר הראשית של העיר.

הפרח שלי בין פרחי הכיכר

הפרח שלי בין פרחי הכיכר

DSCN9883

 

גם התיישבנו לשתות קפה במדרחוב הרצל וצפינו להנאתנו בעוברים והשבים. למי ששכח זה טיול התנהל בנחת.

 

לאחר הפסקה המשכנו בטיול והבנו שאנו צריכים להתחיל לחזור לנקודת ההתחלה. חשבנו שנתקדם לקריית השרון תוך חציית כביש החוף על גשר האר"י. רוני הציעה לשנות כיוון ולהמשיך לרכב לכיוון דרום העיר. רכבנו על מדרכות הרחוב שנקרא בתחילתו אושסקין ואחר ז'בוטניסקי. הרכיבה בין הבתים המשותפים הייתה משעממת. זאת ועוד, ההרגשה הייתה שאנו בתוך מסדרון חם ולח. החלטנו לצאת לאוויר הפתוח וחזרנו לרכב על דרך הטיילת מעל מצוק העיר. לא הצטערנו. מראה הים מעל המצוק מרהיב. מצד השני של הדרך בתי מידות ומספר בתי מלון. לרגע חשבתי שאנו עוברים באחת מדרכי הריוויירה הצרפתית.

בחזרה בדרך הטיילת

בחזרה בדרך הטיילת

מצוק העיר

מצוק העיר

הטיילת היא חלק משביל ישראל

הטיילת היא חלק משביל ישראל

 

התקדמנו. עברנו מעל חוף ארגמן וממול לבית גולדמניץ. לצערנו הדרך היפה הסתיימה. הגענו לשטח פתוח בהמשכו נמצאת גבעה שנקראת "המזבלה". כעת המקום אינו משמש לאיסוף אשפה ואומרים שישנן תכניות לפיתוח ולבניה בעתיד. בלית ברירה חתכנו דרך החולות לרחוב בן גוריון שהוא אחד הצירים המרכזיים של העיר וראשיתו בצומת ומחלף פולג. המשכנו לרכוב לאורכו של ציר זה עד למקום בו ניתן לחצות ציר סואן זה.

 

 

לאחר חצייתו, רכבנו מזרחה ברחוב שלום עליכם בתחילה לצד פאתי הגן הגדול במרכזו נמצאת בריכת החורף המרשימה בריכת דורה שכעת היא יבשה.

 

המשכנו וחצינו את גשר השלום מעל כביש החוף.

 

משם עברנו דרך אזור התעשייה הצפוני והחדש של העיר.

 

מול אצטדיון נתניה עלינו על גשר הברזל מעל מסילת הרכבת החדש שנפתח לתנועה לפני מספר חודשים ונקרא גשר שרון.

בעליה לגשר השלום

בעליה לגשר השלום

 

חלקו האחרון של המסלול היה ברחובות קריית השרון עד לביתה של רוני ושם הסתיים הטיול.

 

 

הטיול נמשך כמעט חמש שעות. הטיול התנהל בנחת. קצב הרכיבה היה איטי, שעה וחצי גם לא רכבנו. היו לנו שתי הפסקות ארוכות לצילומים ועצרנו קצרות לצילומים ולמעברי רמזורים. התחלנו בשעת זריחה שמזג האוויר היה נעים וסיימנו לקראת צהרים שהיה כבר חם ומעיק. במהלך הטיול לא סבלנו כל כך מהחום, מאחר ומסלול הרכיבה היה צמוד לים המצנן מעט את החום. המסלול היה באורך 29.5 ק"מ והוא היה מגוון, בתחילת במרחב החקלאי ובהמשך לאורך מצוק החוף ובתוך העיר.

 

חזרנו שמחים. היה לנו גם טיול ולרוני גם אימון חזרה לכושר לרכיבה על האופניים. אבל יותר, מכל היו אלה חמש שעות של זמן איכות ביחד. טיול רכיבה עם ביתי הוא דבר מענג ביותר ובמיוחד שבזמן האחרון התראינו מעט. אין זה משנה מתי והיכן מתקיים הטיול. הפעם בשיא הקיץ היה לנו בנתניה ובסביבתה טיול מהנה.

 

יציאה מטל שחר לתפר בין השפלה הגבוהה ובין מישור החוף

האהבה לטיול באופני שטח יוצרת חיבורים מעניינים בין אנשים ובמיוחד בין כאלה שהכירו זה את זה בזמן האחרון.

 

בשעת בוקר מוקדמת מאוד (05:30) הגיעו שלושה "משוגעים לדבר" ממקומות רחוקים לטל שחר ליציאה כדי לצאת לטיול אמצע שבוע. רז גורן הגיע מכפר יונה, דינה גבאי מכפר אדומים הגיעה מנתב"ג (אחרי שליוותה את ביתה לטיסה לחו"ל) ואני ממבשרת ציון. חישובי זמן פשוטים יכולים להצביע על שעת קימה מוקדמת, הרבה לפני שהשמש עולה.

 

הטיול היום היה באזור התפר שבין מערב השפלה הנמוכה (הנקודה הגבוהה 140 מ') ובין מזרח מישור חוף יהודה (הנקודה הנמוכה 50 מ'). אזור הטיול נבחר בעקבות בקשה של רז גורן שאמר לי שאינו מכיר אותו ואף הרחיק וציין שעבורו זה "שטח שחור". אם כך, מטרה חשובה היא להכיר לו אותו.

מסלול הטיול

מסלול הטיול

 

ידענו מראש שנטייל באזור שאין בו אטרקציות מיוחדות, לא תצפיות הר מרהיבות וגם לא בריכות ומעיינות להשתכשך במים. ידענו שאין באזור טיפוסים דרמטיים. הגובה המצטבר היה מועט, 250 מ'. רז היה גם מודע לעובדה שאני מתכנן מסלול אז אין בו סינגלים משום סוג. דינה הצטרפה לאחר שקבענו את הטיול.

 

אז מה כן היה לנו. היה לנו טיול בחבל ארץ שאינו מוכר לרבים בכלל וגם לפרטיו. אנו חולפים באזור זה ביעף בנסיעה ברכב או ברכבת. חבל ארץ זה הוא במרכז הארץ והוא מעניין בגלל שהוא מהווה את התפר בין שני האזורים הגיאוגרפים.

 

מסלול הטיול שאורכו בפועל היה 39.5 ק"מ תוכנן כך שנראה את המגוון המראות שבאזור. מסלול הטיול נבע מאילוצים שהשטח מכתיב. האילוץ העיקרי תשתיות התחבורה הכוללות את הכבישים הארציים הסואנים והמחלפים ביניהם (כביש 6, כביש 3, כביש 7 וכביש 411) ושני קווי מסילות ברזל: אחד מהצפון והמרכז לבאר שבע ולדרום והאחר מהמרכז לבית שמש והלאה לירושלים.

 

אילוץ נוסף שהכתיב את המסלול היו מתקנים ביטחוניים בטחונים עתירי גודל המשתרעים באזור. רכבנו בסמוך לגדרות של שלושה מהם. למי שיודע על קיומם והימצאותם של המתקנים הביטחוניים באזור זה  וגם מודע לשטח הרב עליו הם משתרעים, נוצרת תחושה שהוא מהלך, רוכב, מסתובב ואפילו חי באיים ובמעברים אזרחיים בלבו של "מרחב הביטחון". השטחים והמתקנים הביטחוניים בארץ משתרעים ומשפיעים על כמחצית משטח המדינה. זוהי תופעה שנקראת "ארץ בחאקי". מי שמעוניין ללמוד עליה מוזמן לעיין באתר בשם זה. חיפוש מהיר בגוגל יוביל אותו לשם.

 

נקודת ההתחלה והסיום של הטיול הייתה במגרש החנייה במרכז המושב טל שחר שנמצא בקצה הצפון מערבי של תחום השיפוט של המועצה אזורית מטה יהודה. היישוב הוקם בשנת 1948 בשלהי מלחמת העצמאות על ובסמוך לעיי הכפר הערבי הנטוש בית פר. היישוב הוקם במסגרת חיזוק את הציר האסטרטגי של הדרך לכיוון ירושלים. בתחילה נקרא היישוב "טל-בוקר" על שם הנרי מורגנטאו שהיה שר האוצר של ארה"ב והיה אחראי על המגבית היהודית לטובת המדינה בזמן המלחמה. תמורות כלכליות ודמוגרפיות שינו את דמות היישוב במשך השנים וכיום למרות שהוא מושב עובדים הוא נחשב יישוב פרוורי יוקרתי.

 

עוד לפני שהתחלנו את הטיול דינה הביעה משאלה לביצוע "צילום סלפי" עם מי שהגדירה בשיחה איתי שלשום "רז גורן אגדי". אבל, בקשתה ממנו הייתה שבצילום הוידיאו הקצר יאמר: "היה לי חלום לצאת עם דינה לטיול". כך היה.

 

זהו יצאנו לטיול בשעה 05:45. אור מלא. הזריחה מאחורינו. מזג אוויר קריר ונעים. שכחנו שאנחנו בקיץ.

אחרי הזריחה בעמק שורק

אחרי הזריחה בעמק שורק

 

התגלגלנו בדרך הסלולה מהמושב היוצאת לכיוון דרום לעבר עמק שורק. חצינו את נחל שורק. בקטע מישורי זה נחל שורק כולל את הנחלים המוכרים לנו מהרי יהודה: נחל רפאים המגיע מכיוון ירושלים, נחל שורק עליון  המגיע מכיוון נבי סמואל ונחל כיסלון היורד מכיוון בית סוריק.

בדרך עמק שורק

בדרך עמק שורק

 

לאחר חציית הנחל רכבנו מערבה שאנו חולפים ליד חניון מתחת לעץ שיזף גדול שאין לו שם. התחברנו לדרך המקבילה למסילת הברזל ורכבנו קצת מ-2 ק"מ עד המבנה תחנת הרכבת נחל שורק.

תחנת רכבת זו נבנתה בידי הטורקים בשנת 1915 בעת מלחמת העולם הראשונה. אז התחנה נקראה תחנת ואדי צ'ראר" משום מקומה על הוואדי בו עובר נחל שורק. התחנה שימשה כפיצול מסילות לעבר באר שבע, דרכה העבירו אספקה של ציוד לוגיסטי ונשק בחזית מול הבריטים. ב13/11/1917, הותקפה התחנה בידי חיילים בריטים ואלו הצליחו להשיג שליטה במבנה הדו קומתי של התחנה. בעת אירועי המרד הערבי הגדול שהתחולל בין 1936 ל-1939, הותקף המבנה והקומה השנייה נהרסה כליל. הבריטים שיקמו את התחנה. מאז מבנה התחנה נשמר היטב משום שהיה במשך שנים רבות בתוך הבסיס הסמוך. לפני שנים "שוחרר" מבנה התחנה המיועד לשימור ע"י המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל

מבנה תחנת ואדי צארר

מבנה תחנת ואדי צארר

 

מבנה תחנת ואדי צארר ומולה רכבת ישראל

מבנה תחנת ואדי צארר ומולה רכבת ישראל

חזרו מהתחנה מזרחה ועלינו על הגשר החוצה את המסילה וטיפסנו במעלה הדרך. זו הייתה העלייה היחידה בטיול והיא גם לא רצינית.

העליה בטיול

העליה בטיול

 

הגענו  לשלוחה בה נמצא אחד המתקנים הביטחוניים. בשעת בוקר מוקדמת אנשי הביטחון סוקרים את הנכנסים למתקן. הם בעיניהם גם בדקו אותנו. נראינו בסדר ולא עוכבנו. המשכנו דרומה בצמוד לגדר המתקן עד שפנינו מערבה. חלפנו על פני השדות בהם הגידול הדומיננטי הוא הכותנה. גידולו מתאפשר בגלל שפע המים המצויים במאגרי מי הקולחין המושבים הרבים  באזור. חלפנו על פני מאגר שנקרא מאגר ענות.

 

המשכנו מערבה בדרך תוך שאנו נאלצים לחצות שטחים מושקים. בוץ בוץ כמו בחורף. בקטע מהדרך רכבנו על הסוללה הצמודה למחנה הצבאי נחל שורק שבעברו היה בסיס תחמושת בריטי שבנה בשנות מלחמת העולם השנייה כחלק מהמאמץ של הממלכה המאוחדת להפוך את ארץ ישראל כמרכז עורפי ולוגיסטי של המערכה בצפון אפריקה.

במקביל לגדר מחנה נחל שורק

במקביל לגדר מחנה נחל שורק

 

מגדרות המחנה עלינו על תל מקנה שנמצא מעל גדת נחל תמנה.  בחפירות נחשפה חומה, שער העיר, מקדש, רובעי מגורים, מתקנים רבים לתעשיית השמן. הזיהוי של המקום הוא עם העיר עקרון הפלישתית. אוסף ממצאים הארכיאולוגים מוצג היום לציבור במוזיאון שמוקדש לאתר בקיבוץ רבדים הסמוך.

על תל מקנה

על תל מקנה, צילום רז גורן

 

מהתל ירדנו דרומה בדרך (מסומנת אדום) והגענו למאגר מים נוסף. עצרנו להפסקה קטנה לתיקון תקלה במעצור באופניים של דינה עלינו

דינה מתקנת את המעצור

דינה מתקנת את המעצור

המשכנו ורכבנו על הסוללה סביב המאגר. המראה פשוט מרהיב גם של צבע המים וגם של שפע העופות.

מאגר ללא שם שידוע לנו

מאגר ללא שם שידוע לנו

על הסוללה של המאגר

על הסוללה של המאגר

 

המשכנו הלאה ובדרכים בין שדות תירס התגלגלנו למאגר מים נוסף. לאחר הירידה בדרך הצמודה אליו פנינו לגשר החוצה את כביש 6 לעבר קיבוץ רבדים.

קיבוץ רבדים המקורי הוקם בגוש עציון ולאחר המלחמה נבנה מחדש במקום זה. הקיבוץ משתייך לקיבוץ הארצי והוא חלק מהמועצה אזורית יואב שמרבית יישוביה נמנים על יישובי הקיבוץ הארצי. לא מעט מועצות אזוריות הוקמו על בסיס השתייכות פוליטית ויואב היא אחת כזאת.

 

רכבנו בדרך המקבילה אך לא צמודה לכביש 6 והגענו לנחל תמנה תחת לגשרים חצינו את כביש 6 לראות את החורשה היפה שנמצא במרחק קטן מהמסלול. בגשר האירי, לא עלינו בגלל ירוקת. רז החליק. לא נעים אבל גם לא נורא. זו הייתה נפילה ראשונה בטיול. תהייה עוד אחת בהמשך אבל שלי.

רז בתיקון המעבר לאחר ההחלקה

רז בתיקון המעבר לאחר ההחלקה

המשכנו לאורך כרם הזיתים ובצמוד למחל תמנה בכיוון צפון מערב. חצינו מתחת גשר את כביש 3 והתקדמנו לעבר כביש הגישה ליישוב יד בנימין.

 

יד בנימין הוא יישוב קהילתי בתחומי המועצה האזורית נחל שורק שהשיוך שלה בעבר היה למפלגת פאג"י – פועלי אגודת ישראל. זוכרים מפלגה זו? קודם יד בנימין היה מרכז חינוכי מפואר ונקרא על שם אחד ממנהיגי מפלגה זו, הרב בנימין מינץ. משנת 1999 עד שנת 2004 התנהלו מאבקים רבים לסגירת המרכז החינוכי והפיכתו ליישוב מן המניין. שנה לאחר מכן, גורל המרכז החינוכי הוכרע בעקבות תכנית ההתנתקות מרצועת עזה. עברו כבר עשור. בשנת 2005 הפך המרכז ליישוב. במקום נקלטו משפחות רבות מהמפונים מחבל קטיף והואץ פיתוחו. היום, ביישוב מתגוררים בערך ארבעת  נפש והוא מהווה מרכז מוניצפיאלי ומרכז חינוכי בו מספר ישיבות, אולפנות ומוסדות נוספים ומרכז מסחרי.

 

רכבנו לאורך הדרך הצמודה לגדר יד בנימין וחזרנו לנחל תמנה ולאורך הדרך הצמודה אליו חצינו מתחת לגשר מעל כביש 7.

 

התקדמנו צפונה לעבר חווה חקלאית למול גדרות בסיס תל נוף. אז שטף את רז פרץ של נוסטלגיה והוא זכר את התקופה שהיה שם בקורס צניחה. גם אני נזכרתי בקורס הצניחה שעברתי במקום. הסתבר ששנינו עברנו את הקורס באותה שנה, 1981. רז במסגרת שירות החובה ואני במסגרת שירות מילואים. אצלי הסיפור ארוך ואוותר עליו.

 

המשכנו לאורך הדרך הצמודה לגדר המזרחית של תל נוף. כמו ילדים קטנים, לפחות רז ואני, התאכזבנו שלא היו נחיתות מעל הראש שלנו. לא נורא.

 

עזבנו את הגדר ונכנסו דרך בשטחי כרמים. בסוכה במקום עצרנו להפסקה.

כרמי האזור

כרמי האזור

 

 

 

לאחר ההפסקה המשכנו צפונה בדרך המקבילה למסילת הברזל צפונה. המטרה הייתה להגיע לכביש 411 ולחצות אותו. דינה הסבה את ליבי שאין צורך להגיע לכביש וניתן לעבור דרך מעביר מים מתחת למסילה לעבר הגשר החוצה את כביש 6. בפעם זו לא שמעתי בקולה והצטערתי. יכולנו לקצר בסיבוב. התחיל להיום חם.

בגשר מעל כביש 6

בגשר מעל כביש 6

חצינו את גשר כביש 6 והמשכנו דרומה ובין שדות הכותנה שבין חולדה ויסודות. באחת מערוצי הזרימה של ההשקיה אני נפלתי. נפילה שניה בטיול.

המשכנו הלאה מזרחה וחצינו את הגשר מעל מסילת הברזל של קו ירושלים. היה כבר חם יותר. דינה ביקשה לקצר את הדרך חזרה. הפעם שמעתי בקולה. אבל בדיעבד הצטערתי. הדרך הקצרה הפכה להיות ארוכה בין השלוחות ליד נחל שחם ממול טל שחר. יותר מזה הדרך בשדה החרוש לקראת הסוף כבר לא הייתה רכיבה. אז הלכנו קטע קצר ברגל. חם אמרנו.

דרך השדה החרוש לקראת סיום הטיול

דרך השדה החרוש לקראת סיום הטיול

 

גם את זה עברנו והגענו לכביש 411 ומשם קצרה הדרך חזרה למרכז טל שחר. בערך בשעה 10:30 הסתיים טיול מעניין שנמשך ארבע ושלושת רבעי שעה ומתוכם למעלה משעה של עצירות למיניהן.

 

נהניתי מאוד מחברתם של דינה ורז. היינו בטיול בראש אחד וזה לא עניין של מה בכך. אהבנו את מה שראינו באזור. למדנו להכיר עוד משבצת ארץ יפה ומעניינת. הדבר אפשרי רק בטיול רכיבה על אופניים. תקנו אותי אם אני טועה.

 

תיאור וניתוח המסלול, מפות gpx ונוספות ותמונות באתר של רז גורן

 

 

בחבל עדולם וסביבתו, בין בית גוברין ונחושה

ביום ראשון 19 ביולי 2015, בבוקר רז גורן ואני יצאנו לטיול קיץ נינוח בחבל עדולם ובקרבתו במסלול סובב בית גוברין ונחושה.

 

בין בית גוברין ונחושה 19-7-2015

 

להפתעתנו ובעיקר לשמחתנו, מזג האוויר היה (יחסית לקיץ) מ-ו-ש-ל-ם: חום סביר ובעיקר לא לח מאוד. בשעה הראשונה היה אפילו מעט מעונן.

 

מסלול הטיול שאורכו כ-31 ק"מ היה בשפלת יהודה הגבוהה למול הדום הרי חברון. באזור זה הנוף מתאפיין בשלוחות וגבעות המתנשאות לגובה של 350 עד 400 מטרים מעל פני הים. הנקודה הגבוהה ביותר אליה הגענו היא 410 מ'. אם בענייני גובה עסקינן, אציין שהגובה המצטבר היה כ-550 מ' (על פי תוכנה אחת) ו-620 מ' (על פי תוכנה אחרת).

 

גבעות השפלה בנויות מקרטון שהוא סלע גיר לבן ורך יחסית. מי לגשמים מעצבים את הגבעות וצורתן מעוגלות ויש להן מדרונות מתונים ועליהם נטוע החורש הטבעי. ברוב הגבעות סלעי הקרטון מכוסים בקרום סלע קשה יותר הנקרא נארי ושעוביו מגיע עד שני מטרים. מעל לנארי מצטברת אדמה חומה, פורייה יותר מהקרקע הנוצרת היישר על סלעי קרטון חשופים. בעמקים הרחבים שבין הגבעות מתפתלים הנחלים בשיפוע מתון ולצדדיהם שטחים מעובדים, מטעים, כרמים וגידולי שדה.

 

קצת אחרי השעה 06:00 יצאנו לדרך מחניית תחנת הדלק בבית גוברין (מקום מסודר, נגיש, נוח ומתאים ליציאה לטיול כיוון). רכבנו על הכביש לכיוון צפון מערב קצת פחות מ-1 ק"מ עד צומת T אליה מגיע שביל ישראל.

בצומת זה נמצא מבנה קבר שיח המיוחס לתמים אל-דארי אחד מבני לוויתו של מוחמד מייסד הישוב המוסלמי בחברון. עד מלחמת העצמאות מבנה זה היה בתחום היישוב הפלסטיני הגדול בית-ג'ברין. אומרים שהקבר הוא אחד המקומות הקדושים באסלאם אך אם זאת, מדינת ישראל לא החזירה את הבעלות על הקבר לוואקף המוסלמי כדי שתמנע האפשרות של דרישה לשיבה למקום.

 

הדרך אליה פנינו היא דרך נוף סלולה שהכשירה קרן קיימת והמתאימה לנסיעת כל סוגי הרכב וניתן להגיע בנסיעה עליה עד מצפה משואה בפארק בריטניה. רכבנו לאורכה של דרך זו תוך כדי עליות וירידות וחציית מספר שלוחות שכיוונן מזרח – מערב.

 

הדרך החוצה את השלוחות מצפון לבית גוברין

הדרך החוצה את השלוחות מצפון לבית גוברין

 

המשך הדרך החוצה את השלוחות מצפון לבית גוברין

המשך הדרך החוצה את השלוחות מצפון לבית גוברין

המשכנו ועלינו בדרך לעבר רמת אבישור במעלה הנקרא בפי העם מעלה גודד על שם התל הנמצא בראשו. השיפוע של העלייה מחייב מאמץ. הרכיבה בחלק מהמעלה היא על כביש אספלט. הטיפוס לא היה דרמטי אך הרגשנו שאנחנו עובדים. השקענו לא מעט אנרגיה. בהחלט התאמצנו אבל לא נקרענו. כמעט בשיא העלייה הגענו לרמת אבישור שכיוונה צפון דרום.

 

ראש מעלה גודד

ראש מעלה גודד

 

הרכיבה לאורכה מאפשרת תצפית מזרחה לעבר גבעות השפלה והרי חברון ומערבה לכיוון מישור החוף. בגלל העננות והערפל החלקי יכולנו לזהות את קיבוץ בית ניר הקרוב לרמה זו ואת קיבוץ גלאון הסמוך אליו. ראינו גם מעט את מקבץ מבני קריית גת. את השאר היינו צריכים לדמיין. טוב, זו סיבה טובה להגיע למקום שוב שהראות תהייה משופרת.

תצפית מערבה מרמת גודד

תצפית מערבה מרמת גודד

 

רכבנו קצת יותר מ-2 ק"מ על רמת אבישור פנינו מזרחה

תצפית מערבה מרמת גודד

תצפית מערבה מרמת גודד

 

לאחר הפניה התגלגלנו במורד התלול עד כביש 38 וחצינו אותו.

מבט ממזרח על המורד ממעלה אבישור לכביש 38

מבט ממזרח על המורד ממעלה אבישור לכביש 38

 

כביש 38 המחבר בין צומת בית גוברין ובין שער הגיא ולצדו נמצאת העיר בית שמש עובר לאורך ובתוך במה שנקרא בשפה הגיאוגרפיה עמק תלם. זהו עמק נחל שנוצר בדרך כלל לאורך קו חולשה (אפילו קו שבר) המפריד בין יחידות נוף השונות זו מזו בהרכב סלעיהן, גובהן הטופוגרפי ומבניהן הגיאומורפולוגי.

כביש 38 משמש קו גבול מערבי של שמורת עדולם. קו גבולה הצפוני של השמורה היא השלוחה עליה נמצא המושב צפרירים, קו גבולה המזרחי נמצא בשלוחה עליה בנוי היישוב נחושה וקו גבולה הדרומי נמצא בנחל בית גוברין.

השם עדולם נזכר במקרא, כאשר דוד ברח למערת עדולם מפני אכיש מלך גת. "וילך דוד משם וימלט את מערת עדולם וישמעו אחיו וכל בית אביו וירדו אליו שמה" (שמואל א, כב)

שמורת עדולם, המשתרעת על פני כ-5,000 דונם, מכוסה רובה ככולה בחורש ים-תיכוני. הצמח השולט הוא אשחר ארצישראלי, עץ-שיח הניכר בעלים קטנים, בקצות ענפים קוצניים ובפרי דמוי כדור קטן וכהה. מלבדו נמצאים בשמורה העצים אלון מצוי, אלת המסטיק, חרוב מצוי, קטלב מצוי ועוזרר קוצני; שיחים כמו לוטם שעיר ולוטם מרווני ובני-שיח דוגמת אזוב מצוי וזוטה לבנה. באביב מתכסים האזורים הפתוחים בשמורה בפריחה מרהיבה. בשמורה חיים בעלי-חיים דוגמת צבוע, תן, קרקל, גירית, נמייה, מכרסמים, זוחלים, ציפורי שיר ועופות דורסים, שחלקם מקננים בשמורה דרך קבע וחלקם עוברי אורח.

על פי התוכניות של רשות הטבע והגנים והמועצה אזורית מטה יהודה בתחומה נמצאת שמורת עדולם שהיא תהייה חלק מהמרחב הביוספרי המתוכנן באזור שפלת יהודה. מרחב ביוספרי נועד לפיתוח בר-קיימא במרחב זה ומאגד את כל בעלי העניין בשטח. המטרה מצד אחד לשמור על המגוון הביולוגי, על ערכי הטבע והמורשת באזור ומצד האחר לשפר את מעמדם הכלכלי של תושבי האזור. חשיבות שמורת עדולם נעוצה בכך שהיא מיועדת להיות הגלעין של מרחב הביוספרי ו"מסדרון אקולוגי" שמחבר את האזור הים-תיכוני עם ספר המדבר. מסדרון זה  מאפשר לבעלי-חיים ולצמחייה מעבר ללא הפרעה בשטחים טבעיים ובשטחים חקלאיים.

לאחר חציית כביש 38 טיפסנו לעבר חרבת מדרס (ח'ירבת דורסייה). במקום נמצאים שרידי יישוב קדום, המשתרעים על פני יותר מ-250 דונם. במקום נמצאו 56 מערות ובורות מים תת-קרקעיים, כמו גם שרידי מבנים על-פני השטח. על-פי הממצאים בשטח, היישוב באתר נוסד בתקופה ההלניסטית, במאה ה-2 לפנה"ס, והמשיך להתקיים בימי בית שני, בתקופת המשנה והתלמוד. תושבי המקום אז היו יהודים. במקורות הקדומים נזכר שמו של אדם בשם בר-דרוסיי (ירושלמי, עבודה זרה ד' 3), שנזכר בשמות דומים גם במקורות אחרים. ידוע שהיה משרתו של רבי יוחנן ונהג לאכול מאכלים שאינם מבושלים לגמרי. יש המשערים שהוא נולד ביישוב שהתקיים כאן.  בשלהי התקופה הביזנטית (מאות 5-6 לספה"נ) היה כאן כפר נוצרי קטן, שכנראה כלל גם קהילה של נזירים. אחר כך ניטש היישוב וחרב.

לא התעכבנו בחרבת מדרס למעט כניסה לאחת מערות הקבורה מסוג מערת קולמבריום.

כניסה אל מערת הקולמבריום (צילם רז גורן)

כניסה אל מערת הקולמבריום (צילם רז גורן)

 

בתוך מערת הקולמבריום

בתוך מערת הקולמבריום

המשכנו בסינגל קצר במורדת חרבת מדרס והמשכנו הלאה מזרחה ודרומה לאורך הדרך בעמק חכליל. המראות לאורך הדרך מזכירות את אלה  בגבעות טוסקנה.

שלף בשדה בנחל חכליל

שלף בשדה בנחל חכליל

 

בדרך נחל חכליל

בדרך נחל חכליל

 

עלינו על דרך הפטרולים הישנה וטיפסנו אל השלוחה ממזרח ליישוב נחושה.

במעלה הדרך לשלוחה למול נחושה

במעלה הדרך לשלוחה למול נחושה

 

מבט על נחושה ממזרח

מבט על נחושה ממזרח

 

בצומת הדרכים מול הגבעה עליה נמצאת ח' היונים בצל עצים עצרנו להפסקה. מאחר ואני, וכנראה גם רז, איננו חובבי ארכיאולוגיה מושבעים לא עלינו לגבעה. יחד אם נציין שבה, כמו במקומות רבים באזור, נמצאות מערות פעמון ומערת קולומבריום.

לאחר הפסקה, בדרך הצמודה ממערב ליער נחושה שאורכה כ-2 ק"מ גלשנו במהירות דרומה עד כביש 35 שהוא אחד מכבישי הרוחב החשובים במדינת ישראל המחבר בין אשקלון על חוף הים ובין חברון על ראש ההר.

חצינו את הכביש ועלינו על תוואי דרך הפטרולים הישנה הממשיכה לכיוון דרום. רכבנו מעט לאורכה ואז סטינו למקום שבגללו רז תכנן את הטיול. רז חובב בריכות, מעיינות ומקווי מים ביקש לראות מהו המקום שנקרא בריכת צאנן ועל קיומה  למד לאחרונה.

עוד לפני כן הגענו לבריכת נאוה שהיא באר בעומק של כ25 מטר, אין שם חבל או סולם. מספרים בשנים טובות המים בברכה זו יכולים לעלות קרוב לשפת הבאר 2 – 3  מטר ואז אפשר לטבול בה. שפת הבאר חרוצה מחבלים גם בפי אבן החוליה וגם משפתה בטרם הונחה חולית האבן ב 1875 מבקר במקום הרב עי"ש במטרה לרכוש אדמות חקלאיות ליהודי הישוב הישן -רעיון שלא צלח.

 

ברכת נאוה

ברכת נאוה

המשכנו הלאה בדרך לעבר בריכת צאנן. אני לא שמתי לב ורכבתי הלאה עוד כמה מאות מטרים וממול כבר ראיתי את מעבר תרקומיא ואת גדר הביטחון. שיחת טלפון מרז החזירה אותי לבריכה. הוא שהגיע קודם כבר שכשך במים הצוננים.

ברכת צאנן היא בריכה עונתית זו נוצרה בעקבות בניית סכר על נחל גוברין. באביב גודלה מגיע למעל 10 מ' אורך וכמטר עומק. בעת שהגענו, שיא הקיץ, הבריכה מלאה מים צוננים שעומקם קצת פחות ממטר. הבריכה מוקפת מכל עבריה בצמחיית מים, גומא, שיח אברהם ועוד. ליד הבריכה ישנו שלט המציין ניסיונותיו של עקיבא שלזינגר לרכוש את קרקעות הכפר צנברה (היא צאנן)  עבור יהודי ירושלים בסוף המאה ה-19 למטרות חקלאיות. ניסיונו נכשל.

ברכת צאנן

ברכת צאנן

זהו נגמרו הסיפורים ועברנו לשלב ההתפשטות והרחצה במי הבריכה לא לפני שהנצחתי את הרגע בצילומים רבים. נדמה לי שזו הפעם הראשונה, שבטיולי רכיבה אני טובל בבריכה. הצטרפתי בחדוה למועדון.

 

 

 

 

גם זמן הרחצה והשתכשכות במים הסתיים. בלית ברירה התלבשנו להמשך הרכיבה. אז התחיל להיות חם והבגדים כמעט התייבשו אבל הגוף נותר עדין צונן. הקרירות  סייעה במאמץ האחרון של הרכיבה במעלה דרך הפטרולים הצמודה לנחל צנובר. על דרך זו רכבנו כ-2 ק"מ.

פנינו מערבה בדרך המתפתלת בקצה שטח האימונים של הבסיס הסמוך. דרך זו נמצאת בעמק בין הר אזרוע בצפון וגבעות בית גוברין בדרום. בהמשך הרכיבה ההצעה שלי לרז לשבור צפונה ולטפס להר נדחתה באדיבות ובתקיפות. הספיקו לו היום העליות ולמרות שלא היו קשות הן היו לא מעטות.

בסיום הרכיבה על הדרך מצאנו עצמנו בפאתי גן הלאומי של בית גוברין.  עלינו לכביש הראשי מול תל מרישה ושמנו פעמינו חזרה לנקודת ההתחלה.

הסתיים טיול, שמעבר לעובדה שהיה נעים השיג גם מטרתו: הוספת מקווה מים נוסף למאגר הטיולים שרז מתכנן.

משך הטיול סביר ברוטו 4.5 שעות ומתוכן 3 שעות רכיבה. שאר הזמן כלל עצירות להסדרת הנשימה בעליות בעיקר בחלק הראשון של המסלול, הזדהות, צילומים, הפסקת אוכל וכמובן הרחצה בבריכה.

 

 

לסיום, אחזור על דברי רז שאיני חולק עליהם היה זה טיול משובח!

פרטים נוספים על קטעי המסלול ניתן לקרוא גם באתר של רז גורן

סיבוב קיץ ארוך ברכסים ובנחלים ביניהם

לנוכח תחזית מזג האוויר התלבטתי אם כדאי בסוף השבוע לצאת לטייל ואם כן, לאן. שיחת טלפון אחת שלשום עם גדי ריבלין, חבר מהפייסבוק שהסתבר שהוא גם שכן, עזרה לי להחליט.

ביום שישי, 17 ביולי 2015 יצאנו לטיול במסלול מעגלי בהרי יהודה ובנחלים ביניהם באורך של 40.5 ק"מ. הרכיבה כללה טיפוסים רבים ובגובה מצטבר רב יחסית לטיולים שכאלה.

את מרבית המקומות שעברנו בטיול אני מכיר היטב. למרות זאת, גדי חידש לי בשני קטעי מסלול חדשים שטרם רכבתי בהם.

מסלול הטיול

מסלול הטיול

 

ידענו שיהיה חם ואפילו חם מאד ולכן יצאנו עוד לפני הזריחה בשעה 05:45. התחלנו לרכוב מרכס חלילים שכונת מגורינו במבשרת ציון. עלינו לשדרות הראל ורכבנו לאורכן עד קצה מעוז ציון (הקסטל). ירדנו בדרך המורד המזרחי של הר חרת לעבר סכר בית זית. הפעם רכבנו בדרך ממערב לו שאין מרבים לעבור בה. ממול נפרסו במלוא הדרם רכס אורה – עמינדב, השלוחה עליה נמצא הכפר עין כרם והגבעה עליה נמצא מושב בית זית. בקצה הדרך הגענו לנחל שורק.

בנחל שורק פנינו צפונה ורכבנו מעט עד דרך נחל רבידה ובה התחלנו לטפס מזרחה. במחצית הדרך פנינו דרומה והתחלנו לטפס במדרון יער ירושלים בתחילה בדרך 4X4 ואחר בסינגל קצר (לא כל כך רכיב). מאמץ הטיפוס היה שווה. כשעמדנו על טרסת ההר, למול עין כרם, ראינו את המקום זוהר באורות הבוקר המוקדמים. מראה קרני השמש העוטפות את בתי עין כרם מיוחד ומרהיב.

המשכנו לעבר הסמטאות ודרכן למרכז הכפר. משם טיפסנו לעבר מעונות בית הספר לרפואה הצמוד למרכז הרפואי. יפה הוא המראה ממול של נחל שורק והרכס עליו ממוקמת מבשרת ציון שזהרה אף היא באורות הבוקר.

טיפסנו לעבר כניסת המרכז הרפואי ומשם עלינו לשביל הדסה ודרכו טיפסנו לעבר ציר המעיינות. תוך כדי הרכיבה בדרך נפרס הרכס ממול ובו בולטים הר איתן, תל צובה ומתחת אבן ספיר.

ציר המעיינות הוא הכלאה של ציר להליכה ברגל וגם סינגל ובו מעברים הכרחיים שעבורי אינם רכיבים.

עברנו לאורך כל בריכות המעיינות. מצער שהניקיון סביבם אינו נשמר. חבל!

לא היינו הרוכבים היחידים בציר. היו עוד כמונו. אבל, נועזים מאתנו ובחנו את יכולתם ברכיבה בקטעים התלולים.

כמעט בקצה הדרך  עברה מולנו קבוצת רוכבים גדולה שכללה גברים ונשים שלא נראו לי רוכבים מיומנים. אולי אני טועה. חשבתי ביני ובין עצמי אם הם יודעים מה מחכה להם בהמשך הירידה שבקטעים מסוימים בעיתית ואף מסוכנת ! אני סבור שלא כדאי לרכוב בציר המעיינות בכיוון הירידה. למרות הקושי, עדיף לרכוב אותו בכיוון העלייה.

בחרבת סעדים עצרנו להפסקת תה ותמרים. אז כבר התחיל להיות חם. לא ויתרנו והמשכנו במסלול כפי שנקבע מראש. דרך שלוחת הר שלמון גלשנו ל"צומת פישר" וממנה ירדנו אט אט לנחל רפאים.

התקדמנו לכיוון מערב. לדעתי, קטע זה של הנחל שהוא גם שמורת טבע ובו עובר תוואי מסילת הרכבת, הוא אחד המקומות היפים בארץ. חורש ים תיכוני אמיתי (לא נטוע) בשיא תפארתו!

הגענו עד מפגש עם הכביש המחבר בין צומת כרם וצומת בר גיורא (כביש 386) וחצינו אותו. רכבנו מערבה על הדרך הצמודה לנחל המאוחד הכולל את נחל שורק שמגיע מצפון ומתחבר עם נחל רפאים המגיע ממזרח.

המשכנו במורד הנחל ואז עזבנו את הדרך הראשית והתחלנו לטפס להר הטייסים. ידענו שמחכה לנו עליה של כ-10 ק"מ. העלייה לא היוותה בעיה. אנחנו מכירים אותה היטב. לעומת זאת החום הכביד, להערכתי יותר מ-30 מעלות אבל ללא לחות. התחלנו לטפס. בעליה הרגשתי שהפנים שלי הם כדור לוהט. בשתיים או שלוש נקודות עצרתי בצל להסדיר את הדופק ולשתות מים. לכל דבר יש סוף וכך גם לעלייה במדרון הר הטייסים.

הגענו לקיבוץ צובה. חצינו אותו לאורכו. בקצה הדרך לפני העלייה לתל צובה עצרנו שוב ללגימת מים, ובעיקר להתענגות על פלחי אבטיח וענבים קרים שגדי טרח ונשא בתרמילו כל הדרך.

בנקודה זו נפרדנו. גדי המשיך לדהור בדרך הקצרה והמהירה לביתו כדי שיספיק למלא את המטלות האחרות. אני המשכתי לעבר שלוחת צובה הנפרסת למרגלות תל צובה ורכבתי בין הכרמים הנטועים בה. גם הסיבוב הזה הסתיים. הגעתי למעוז ציון ומשם דרך שדרות הראל רכבתי חזרה לביתי.

משך הטיול היה ארוך לחודשי הקיץ, קצת פחות מ-6 שעות. בסיום היה חם ואפילו חם מאוד. אחדים יגידו טירוף לטייל במזג אוויר שכזה. אני אומר לא נורא אפשר לסבול. המאמץ היה שווה וראוי.

 

מכפר יונה לעמק חפר

ביום ראשון, 12 ביולי 2015 יצאתי עם רז גורן לטיול במזרח ובמרכז עמק חפר. רז שמנצל מספר ימים של חופשה הפתיע במוצאי שבת והזמין אותי לרכוב אתו. לא חשבתי פעמיים ומיד נעניתי להזמנה. לא כל יום יש לי הזדמנות לטייל באזור זה ובמיוחד לא עם רז. סיכמנו שהוא, איש האזור המכיר את דרכיו ושביליו, יוביל את הטיול ואני אחריו וכמובן שגם נשוחח על המקומות והמראות בדרך.

 

בבוקר מוקדם יצאתי מביתי במבשרת ציון לעבר כפר יונה ובשעה 06:30 כבר התחלנו לרכוב. מזג האוויר היה נוח במרבית זמן הטיול והלחות לא הייתה גבוהה במיוחד ואפילו סבירה בהחלט לאיש כמוני שחי על ההר. אקדים ואציין שאורך מסלול הטיול היה כ-45 ק"מ והוא נמשך כחמש שעות מתוכן הרכיבה הייתה שלוש וחצי שעות. יתרת הזמן נועדה לעצירות קצרות ולהפסקה.

 

מסלול הטיול

מסלול הטיול

 

התחלנו את הטיול בכפר יונה ברכיבה ברחובותיו. לא ידעתי עד כמה היישוב שהיום הוא כבר עיר התפתח וגדל בעשורים האחרונים. כנראה שהוא עוד ימשיך ויצמח.

 

כיוון הרכיבה היה מושב ינוב דרכו עברנו וממנו המשכנו למושב השכן תנובות. רכבנו הלאה על המדרכה הגענו עד כביש 57. כמו "ילדים טובים", חצינו את הכביש הסואן והעמוס במעבר החצייה בצומת הכניסה למושב בורגתה. מיד פנינו ימינה ועלינו על דרך הכורכר הכבושה הצמודה לנחל אלכסנדר. המגמה הייתה צפונה.

 

תוך כדי הרכיבה במקביל לנחל אלכסנדר ניתן היה להבחין בעבודות הפיתוח שנעשו בשיתוף רשות הניקוז וקרן קיימת (אולי גם גורמים אחרים). הם חפרו וייצבו את התעלה בה זורם הנחל כדי למנוע שיטפונות בחורף, הכשירו את הדרך והסדירו חניונים לאורכה.

 

לאחר כ-4 ק"מ רכיבה הגענו למרפסת התצפית מעל מאגר משמרות. התצפית החדשה, באמת מרשימה. אזור מזרח עמק חפר נפרס לרגלנו.

 

רז במרפסת

רז במרפסת

 

תצפית לכיוון דרום מערב

תצפית לכיוון דרום מערב

 

תצפית לכיוון מערב

תצפית לכיוון מערב

 

בהזדמנות קודמת באביב במאגר הסמוך לתצפית ניתן היה להבחין בשקנאים ועופות מים אחרים. הפעם במאגר לא היו עופות. בסתיו בעת הנדידה הן תשובנה.

 

אחרי התצפית המשכנו דרך שדה חמניות מיובשות מזרחה ועלינו על "דרך המוביל".

 

 

מוביל המים הארצי הוא ממפעלי התשתית האדירים שהקימה מדינת ישראל בשנותיה הראשונות. תכננו החל בשנות ה-50 ובנייתו הושלמה במחצית שנות ה-60 (חידה: איזה שיר נכתב לרגל חנוכתו ומי שר אותו. רמז מתחיל ב-סו..). מפעל זה הזרים לאורך השנים את מי הכנרת להשקיית החקלאות בנגב ולשתייה במרכז הארץ. חלקו הראשון של המוביל הוא, בין היתר ובעיקר, בתעלה פתוחה החוצה את הגליל התחתון עד מאגר אשכול בבקעת בית-נטופה. המשכו בצינורות בקוטר ענק מתחת לאדמה לעבר מקורות הירקון והלאה לעבר הנגב המערבי. לאורך דרך המוביל שנסללה מעל הצינור המים הטמון בקרקע נמצאים מתקנים שונים של חברת מקורות המחזיקה ומתפעלת את המוביל. דרך זו טובה מאד ומאפשרת גם נסיעת רכב רגיל לאורכו, קל וחומר גם רכיבה על אופניים, וכך מנגישה את האזור היפה לא רק לחקלאים אלא גם למטיילים.

 

רכיבה על דרך המובילה אינה אטרקציה גדולה. אפשר לומר אפילו משעממת. לכן, רכבנו כ-2 ק"מ בלבד. בדרך חצינו את נחל אמץ. יש בקיץ מים…..

 

מעבר נחל אוצץ

מעבר נחל אוצץ

 

פנינו מזרחה בדרך המובילה לעבר הכניסה למושב גן יאשיה. חצינו, גם הפעם בזהירות את כביש 5803  שהמטרה לעלות לגבעה של תל קקון.

 

ידענו שבמקום נשב להפסקה. רז דאג לנו והביא אבטיח קטן מהמקשה הצמודה לדרך. מסתבר שלרכוב על אופניים עם אבטיח במישור זה אפשרי אבל בעליה לתל לא. בלית ברירה הוא עלה ברגל ולהזדהות אתו אני לצדו. הסיבה כנראה שהשיפוע היה תלול מדי.

 

רז והאבטיח

רז והאבטיח

 

עוד לפני שאתייחס לתל קקון אני מבקש להביע כעס מסוים. הכוונה שלנו הייתה לשבת בשולחן הצופה לנוף. הטינופת שהשאירו מטיילים אחרים מזעזעת. כדי להשבית את השמחה צרפתי תמונה של הלכלוך.

 

אין מילים לתאר את הביזיון

אין מילים לתאר את הביזיון

 

גם הרחבה ממול האנדרטה לרגלי התל מלוכלכת. אני לא מבין מדוע רשות הטבע והגנים שהאתר באחריותה מרשה לעצמה שהאתר יראה כך. אני לא מבין מדוע המועצה האזורית עמק חפר מסכימה לעלבון הזה. במילה אחת: בושה ובשתי מילים: בושה וחרפה. תקנו אותי אם אני טועה.

 

המשך הבזיון

המשך הבזיון

 

לתל קקון וסביבתו היסטוריה רבה ומן הראוי לסקור אותה בקצרה. ראשית המקום כנראה בתקופה הרומית. בתקופת שלטון הצלבנים נבנתה המצודה על ראש הגבעה שנקראת קוקט – החמודה. הממלוכים, בראשות השולטן  ביברס, כבשו את המצודה בשנת 1260, שיקמוה והפכו את הכנסייה למסגד ואת השם הצלבני של המקום שיבשו והפכו קקון. בימי השלטון הממלוכי הפך המקום למרכז מנהלי וצבאי על דרך הים ובראשית המאה ה-14 נבנה בו חאן. לאחר הכיבוש העות'מאני במאה -16, הפך המקום לבירת אחת מנפות של מחוז שכם. בשנת 1979 נערך בקרבת מקום קרב שבו הובס הצבא העות'מאני על ידי צבא נפוליאון בדרכו ממרכז הארץ לעבר עכו. בשנות השלושים של המאה ה-19בשנות השלטון המצרי בארץ, נהרס הכפר בידי צבא איברהים פאשה במסגרת דיכוי מרד הפלחים ויושב מחדש שנים אחדות לאחר מכן בידי מהגרים ממצרים ותושבי הכפרים הסמוכים.

בזמן שלטון הבריטים בא"י, בימי המרד הערבי בשנות ה-30 רבים מתושבי הכפר היו פעילים ועסקו בחבלה במסילת הברזל באזור (בהמשך ארחיב עליה), בעמודי חשמל ובקווי טלפון. כמה שנים קודם לכן, בשנת 1932 רכש יהושע חנקין, "גואל הקרקעות",כ-4,600 דונם בקצה הצפוני של הכפר ועליהן ניטעו  פרדסים שניטשו בימי המאורעות. בשנת 1942 רכשה הקרן הקיימת חלק מאדמות חנקין ועליהן בשנת 1945 הוקם הקיבוץ מעפיל בסמוך לקיבוץ עין החורש שהוקם כבר ב-1931.

במלחמת העצמאות שימש הכפר כבסיס ליחידה מגדוד חטין של צבא ההצלה ומאוחר יותר מקום חניית חיל המשלוח העיראקי שהצטרף לצבאות ערב שפלשו למדינה. קיבוץ המעפיל ממול היווה בסיס לכוחות צה"ל. סביבת המקום שימשה זירה להתגוששות בין הכוחות. בזמן קרבות הבלימה במאי 1948 לאחר קרב עקוב מדם, הצליחו לוחמי חטיבת אלכסנדרוני לכבוש את הכפר. במהלך הקרב נהרגו 16 לוחמי החטיבה וככל הנראה חוסל הגדוד עיראקי. במהלך הקרב כל תושבי הכפר עזבוהו אבל הם לא הורשו לחזור אליו עם סיומו. מועד תום הקרב עם תחילת הפוגה הראשונה ביוני 1949 היווה נקודת מפנה במצב הכוחות באזור וביסוס השליטה הריבונית בו שקובעה במסגרת הסכמי שביתת הנשק בין ישראל וירדן באביב 1949.

בשנת 1949 הוקמו על אדמות הכפר קקון המושבים גן יאשיה, אומץ ועולש בשנת 1950 הוקם המושב חניאל, ובשנת 1951 הוקמה בין שרידי הכפר מעברת יכון שהפכה ליישוב יכון בתחילה יושבו בו עולים מהונגריה שעזבוהו תוך זמן קצר ואת מקומם תפסו עולי תימן. היישוב פורק במחצית שנות ה-60 לאחר חיסול המעברה.

ממבני הכפר קקון נותרו רק שרידי המצודה הממלוכית שנבנתה על זו הצלבנית בראש הגבעה, ושרידי מבנה סמוך שייתכן כי היה מסגד הכפר. בית הספר של הכפר, שהוקם בתקופת המנדט הבריטי בחלקו המערבי משמש כחלק ממרכז ספורט של המועצה האזורית עמק חפר.

 

ישבנו להפסקה בחצר המצודה. האבטיח שהביא רז (זוכרים?) הסתבר היה מתוק ומרווה ועם הרבה גרעינים כמו שהיו פעם האבטיחים.

 

אחרי הפסקה המשכנו דרך חצר חווה הסמוכה לתל קקון מזרחה ועלינו על הדרך המקבילה לסוללה עליה עברה מסילת הברזל הקרויה "המסילה המזרחית".

מסילה זו נבנתה על ידי התורכים  בזמן מלחמת העולם הראשונה לכיוון יערות האלונים באזור חדרה על מנת לכרותם שישמשו להסקת דודי הקיטור של קטרי הרכבת ועל מנת לספק עצים לבנית המסילה דרומה לעבר חצי האי סיני. מטרת הקו שסללו התורכים היה לשנע גייסות לחזית הדרום מול כוחות הממלכה המאוחדת שהתחילו להתקדם לעבר א"י מכיוון מצרים. בראשית שנות העשרים סללו הבריטים מחדש את המסילה  מלוד לעבר מזרח חדרה והמשיכוה לעבר חיפה. ליד הכפר קאקון הוקמה אחת מתחנות הרכבת השאר נבנו בטול כרם, קלקליה, ראס אל עין, רינתיה (ליד פ"ת)  וכפר גיניס (ליד שדה לוד) וממנה יצאו שתי שלוחות אחת למחצבות האבן בסמוך לבית נבאללה ואחרת לכיוון מחנה תל לווינסקי (תל השומר).

עם הקמת המדינה נשארה כמעט כל המסילה בתחומי מדינת ישראל למעט קטע קצר סמוך לטול כרם. לצורך חידוש תנועת הרכבות, נבנתה מסילה שעקפה את טול כרם ממערב. אז נפתח הקו מחיפה דרך ראש העין ומשם דרך מסילת הירקון אל תל אביב. מסילה זו אפשרה תנועת משאות לעבר נמל חיפה ותנועת נוסעים שפסקה בהדרגה עד 1968. כיום ישנה תכנית לשקם את קו הרכבת המזרחי מחדרה לראש העין. הכוונה הייתה שתתחיל לפעול בשנת 2018. המציאות מלמדת, שאין תיאום בין התכניות ובין התקציבים. עוד חזון למועד. יום אחד זה אולי יקרה. השאלה מתי? לאלוהים הפתרונים.

התקדמנו ברכיבה לאורך הדרך המקבילה לסוללת מסילת הברזל. במקום חציית הסוללה את נחל אומץ נשאר הגשר ועליו לוח לציון שנת בנייתו 1934.

הדרך המקבילה לסוללת המסילה המזרחית

הדרך המקבילה לסוללת המסילה המזרחית

 

אחד מגשרוני הסוללה שנבנה בשנת 1934

אחד מגשרוני הסוללה שנבנה בשנת 1934

 

הגענו לכביש 581  בעיקול חצינו אותו. התקדמנו הלאה במקביל לתוואי הסוללה. בין הקוצים הגבוהים זהינו את שרידי תחנת הרכבת שכאמור, נקראה בתחילתה תחנת קקון ואחר שמה הוסב לתחנת אחיטוב (מישהו מהצעירים אולי זוכר) ובה פרקו את הצינורות לבניית המוביל הארצי. קצת אלה זהינו גם מבנה נוסף נטוש ששימש לתפעול קו זה.

 

שרידי תחנת אחיטוב

שרידי תחנת אחיטוב

 

מבני שירות של תחנת הרכבת

מבני שירות של תחנת הרכבת

 

התקדמנו הלאה בתוואי הדרך בשולי החממות של מושב אחיטוב שם מגדלים מלפפונים. למי שאינו יודע המושב אחיטוב נחשב "מעצמת המלפפונים". התברברנו מעט בין החממות.

המשכנו צפונה עד אחד הגשרים עליו עובר כביש 9. בדרך צמודה אליו מצפון רכבנו מערבה ומיד חצינו שוב הכביש  והמשכנו בדרך צמודה מדרום לכביש. בקטעים  הרכיבה לא הייתה נעימה גם קטעים חוליים וגם הבריזה מכה בנו. לא נורא. התגלגלנו בין הפרדסים.

 

בנקודה מסוימת פנינו דרומה והתגלגלנו בין הפרדסים לכביש 581. רז המכיר את דרכי האזור אמר שלא כדאי שנחצה את הכביש ונמשיך דרומה בגלל הדרכים החוליות. הוא הציע לרכב בצדי הכביש עד הכניסה לעין החורש. אודה על האמת הרכיבה בשולי הכביש הסואן במרחק של כ-2 ק"מ הייתה מעט מפחידה. לא הייתה ברירה. רווח לי שנכנסנו לתוך עין החורש.

בעין החורש רכבנו לעבר אנדרטת הזיכרון לזכר המצור שהטילו הבריטים על גבעת חיים בשנת 1945. שנינו לא היכרנו את המקום קודם.

אנדרטת המצור בשנת 1945

אנדרטת המצור בשנת 1945

 

רחבת אנדרטת המצור בשנת 1945

רחבת אנדרטת המצור בשנת 1945

 

אחר חזרנו לחצר עין החורש ודרכו עברנו לקצהו המזרחי ובדרך פגשנו את מבנה עמדת השמירה של הקיבוץ מימי מלחמת העצמאות ונקרא עמדת קקון.

עמדת קקון בדרום עין החורש

עמדת קקון בדרום עין החורש

 

בהמשך הדרך פגשנו את עץ השיזף המצוי הענק שיש טוענים שגילו יותר מ-500 שנים. המקום הוסב לפני שנתיים כאתר לזכרו של אלישע פורת איש קיבוץ עין החורש.

 

 

 

 

בהמשך הדרך שוב "נפלנו" לקטעים חוליים קצרים בלתי רכיבים. הלאה חצינו את שדרת האקליפטוס והגענו לדרך בשולי מקשת אבטיחים עצומה. זו אינה דרך המסומנת במפה. הרכיבה הייתה בקטע חקלאי מעובד המשתרע בין שני צדדי נחל אומץ. אחרי עוד רכיבה בדרך לא נעימה התחברנו לדרך המלך לאורך נחל אלכסנדר. בהתאם לתוואי דרך זו רכבנו בתחילה בכיוון מזרח ואחר כך בכיוון דרום עד שהגענו למאגר אשקף.

חזרה לנחל אלכסנדר

חזרה לנחל אלכסנדר

 

מהדרך הצמודה למאגר מים עלינו לתצפית לתל אשקף, הנקודה הגבוהה באזור.

חזרה לנחל אלכסנדר

חזרה לנחל אלכסנדר

מיקומו של תל אשקף בקרבת נחל אלכסנדר משך אליו מתיישבים כבר בתקופות הקדומות. לכן, באתר נמצאו חרסים מתקופות הברזל, הפרסית, ההלניסטית, הרומית והביזנטית ומימי הביניים. בשנים האחרונות הפכו חלק משולי התל לאתר פסולת אזורי שפגע קשות בשרידים העתיקים במקום. חבל!

תצפית ממרומי תל אשקף

תצפית ממרומי תל אשקף

 

תצפית ממרומי תל אשקף

תצפית ממרומי תל אשקף

המשכנו לעבר מושב חניאל

 

מילה שכבר שכחנו

מילה שכבר שכחנו

 

ממושב חניאל חזרנו לכביש 57. רכבנו מערבה על הטיילת של כפר יונה ובנקודה מסוימת פנינו ונכנסו ליישוב חזרה לנקודת ההתחלה.

 

זהו הסתיים הטיול באזור מעניין רווי מראות וספוג היסטוריה. רז הגדיר אותו טיול חקר. למדנו עוד על האזור והכרנו מקומות חדשים. עמק חפר הוא חבל ארץ ישר ולכאורה משמעם. מסתבר שאפשר לרכוב וליהנות מטיול גם בלי לטפס לגובה מצטבר רב, גם בלי להשתכשך במי מעיינות ובריכות  ברכיבות קיץ וגם בלי לשעוט בסינגלים זורמים, בסינגלים טכניים למיניהם וכאלה שבהם מדרגות ומקפצות. גם ברכיבה בדרכי עפר הכבושות או בדרכים החוליות וגם בדרכי השדות מלאות הרגבים ניתן להשקיע הרבה אנרגיה. חזרנו מהטיול עם הרגשה של כיף ומאמץ.

 

בנוסף להכרת חבל ארץ זה, עבורי הטיול הייתה הזדמנות לשוחח ולהעמיק את ההיכרות עם רז אתו נפגשתי לראשונה לפני מספר חודשים בלבד.

אל ירושלים מבית זית דרך יער ירושלים

היום עלינו לירושלים. זה עוד טיול מהסוג שניתן להגדיר "אל ירושלים וסיבוב בתוכה" ומטרתו, בין היתר, גם להשקיע אנרגיה ובשפת העם "לעשות ספורט".

בית זית-יער ירושלים-פארק המסילה

בית זית-יער ירושלים-פארק המסילה

 

כמו במרבית השבתות, טיול היה עם חברי קבוצת "אופניים בית זית" והפעם יצאנו חמישה: האחים מוטי ויוסי נחמיאס, צחי גל, רן מנשה ואני.

 

כבר בתחילת הטיול הסתבר שחסר אוויר בגלגל אחד האופניים ונאלצנו להתעכב לדקות מעטות. לא אפשר בלי להשלים את החסר

 

מזג האוויר בתחילה היה מעונן מאד קריר, לא כמו בחורף ובעיקר לח מאוד. הטמפרטורה כנראה הייתה פחות מ-200.

בשעה 07:15 יצאנו ממושב בית זית וטפסנו במעלה הדרך אל יער ירושלים המתפתלת מעל נחל רבידה.

העליה ליער ירושלים

העליה ליער ירושלים

העליה ליער ירושלים

העליה ליער ירושלים

 

העליה ליער ירושלים

העליה ליער ירושלים

ה

משכנו ועברנו ליד הכניסה למרכז ציפורי.

מרכז ציפורי הוא מקום לימוד ומפגש לעוסקים בתחומי המנהיגות האזרחית והניהול החברתי בארץ ובעולם. המרכז הוקם בשנת 1993 ונקרא על שם חיים ציפורי מייסדה של החברה למתנ"סים ומנהלה במשך 15 שנים עד פטירתו. המקום שהוא קמפוס כולל מתקני אירוח, כיתות לימוד, אולם כנסים, שירותי הסעדה, בריכת שחיה ומרחבי נופש פעיל.

לאחרונה עלה שמו של מרכז ציפורי לכותרות. על פי החלטה משותפת של צה"ל ועיריית ירושלים אל המקום המיועדות לעבור מכללות צה"ל הממוקמות במחנה גלילות ליד רמת השרון.  מדובר על העתקת המכללה לביטחון לאומי (מב"ל) והמכללות לפקוד ומטה (פו"ם) והמכללה לפקוד טקטי. שתי מטרות העל של מהלך זה הן לסייע בחיזוק ירושלים ומעמדה כבירת ישראל ולפנות קרקע במרכז הארץ לבנייה ובעיקר למגורים. התוכנית המקורית שנהגתה כבר למעלה מעשור ונעשה מאמץ לממשה, הייתה להעביר את המכללות לקמפוס שיבנה במדרונות הר הצופים. בעקבות לחץ בינלאומי (יש אומרים של ארה"ב) שונה המקום למערב העיר. מתוך מספר חלופות, צה"ל בחר את מרכז ציפורי. לתוכנית זו מתנגדים גורמים אזרחיים וירוקים בטענה שבניית המכללות בתוך מרכז ציפורי והרחבת הדרכים אליהן תהרוס את יער ירושלים, אחת הריאות הירוקות הבודדות של העיר שגם כך מכותרת בבינוי מסיבי. שכונת הר נוף נמצאת מעליו ובית העלמין של הר המנוחות מולו.

 

תוך כדי רכיבה במעלה הדרך ביער ירושלים חלפו מולנו צועדות הבוקר. שאלתי עצמי כדברי השיר: איפה הגברים כולם שאהבנו, איפה הגברים כולם, אנא הלכו….. אין לי תשובה. מולנו חלפו גם בטיסה רוכבי אופני הכביש. מולי כנראה חלף אחד ממכרי שקרא לעברי. עד שהבנתי שזה הוא, הוא כבר נעלם.

מבט על עין כרם במעלה הדרל

מבט על עין כרם במעלה הדרל

בקצה העלייה הגענו לשדרות הרצל מול הכניסה ליד ושם.

צומת הכניסה ליד ושם מול שכונת בית וגן ובצומת הדרך היורדת לעין כרם

צומת הכניסה ליד ושם מול שכונת בית וגן ובצומת הדרך היורדת לעין כרם

 

בהמשך רכבנו לעבר שכונת קריית היובל. עברנו בתוכה ולאחר מכן גלשנו בדהרה במורד הדרך לעבר גן החיות.

בחניית גן החיות עלינו על גשר ברזל החוצה מעל מסילת הברזל ונכנסו לשביל האופניים של פארק ירושלים.

תצפית מעל גשר הברזל

תצפית מעל גשר הברזל

 

התקדמנו בו מזרחה וחלפנו מול הגן הטכנולוגי של מלחה, אצטדיון טדי, תחנת הרכבת החדשה.

 

עברנו מתחת לגשר של הקטע החדש של כביש בגין העולה לעבר גילה,

המשכנו בשביל מול הארינה (שם זכתה לפני שבועיים הפועל ירושלים בכדורסל לראשונה בתולדותיה באליפות).

 

המשך הרכיבה הייתה בפארק המסילה דרך בית צאפפה והתפר בין מקור חיים והקטמונים

הכפר בית צאפפה, היום שכונה בירושלים

הכפר בית צאפפה, היום שכונה בירושלים

 

המשכנו הלאה בין המושבה הגרמנית ושכונת בקעה

כל רכיבה בפארק המסילה היא תענוג צרוף. פארק זה הוא אחד הפרויקטים החשובים והמועילים שנעשה לרווחת תושבי העיר. מאז שהרכבת פסקה להגיע לעיר ועד שהוקם הפארק, תוואי המסילה היה עזוב, נטוש ואפשר לומר גם מזבלה.

סוף דרך פארק המסילה הוא במתחם התחנה. שם החברים חיכו לי בגלל העצירות הרבות שלי לצורכי צילום.

עוזבים את מתחם התחנה

עוזבים את מתחם התחנה

 

ממתחם התחנה המשכנו לעבר מרכז העיר בדרך הצמודה לגני משכנות שאננים והעוברת בין מלון המלך דוד ומתחם ימק"א ועד בואכה ממילא.

בניין ימקא

בניין ימקא

בכניסה למלון המלך דוד

בכניסה למלון המלך דוד

דרך גן העצמאות הגענו לשכונת נחלת שבעה וליתר דיוק לרחוב נחלת שבעה. הגענו למקום לראות את "מצג המטריות הצבעוניות התלויות" ואותו ניתן לראות בתמונות.

 

משם קצרה הדרך למרכז העיר השומם

שבת, אין אנשים ברחובות ירושלים

שבת, אין אנשים ברחובות ירושלים

הגענו להפסקת קפה בארומה – אחד מבתי הקפה הבודדים במרכז העיר הפתוח בשבת.

אחרי ההפסקה המשכנו ברחוב יפו בתוואי הרכבת הקלה עד גשר המיתרים. מאחר והרכבת אינה פועלת בשבת ניתן לחצות אותו.

על גשר המייתרים

על גשר המייתרים

 

דרך שכונת קריית משה וגבעת שאול גלשנו חזרה ליער ירושלים. בדרך העוברת ביער בקטע זה ניתן עדין להבחין בין עצי היער בטרסות שהן שרידי הבוסתנים של הכפר שעד מלחמת העצמאות נמצא במעלה ההר והוא דיר יאסין. על שרידי הכפר הוא בית החולים לחולי נפש ובסמוך אליו חלקה המזרחי שכונת הר נוף.

בוסתני דיר יאסין והיום ממעל שכונת הר נוף

בוסתני דיר יאסין והיום ממעל שכונת הר נוף

הגלישה חזרה בדרך היער מאפשרת תצפית יפה לעבר מבשרת ציון, מוצא וכביש מס1 ובמיוחד סיבוב מוצא וניתן להתרשם מעבודות לסלילת הכביש המחודש במקום.

מבט על מבשרת ציון מיער ירושלים

מבט על מבשרת ציון מיער ירושלים

סיבוב מצוא

סיבוב מצוא

 

אחרי קצת יותר מ-3 שעות הסתיים טיול השבת מרבית הזמן ברכיבה והפסקות במשך כ-25 דקות בלבד. הטיפוס המצטבר 523 מ'. הגובה בתחילת המסלול היה 610 מ' ובנקודה הגבוהה בראש הר הרצל 826 מ'.

 

בית זית-יער ירושלים-פארק המסילה

בית זית-יער ירושלים-פארק המסילה

בית זית-יער ירושלים-פארק המסילה

בית זית-יער ירושלים-פארק המסילה

 

היה זה טיול שבת נחמד שנערך במזג אוויר נוח בהחלט לחודשי הקיץ החמים וכמובן הושקעה בו לא מעט אנרגיה כפי שתוכנן ראש.

 

 

סיבוב בשעות ערב ממבשרת ציון למעלה החמישה וחזרה דרך אבו גוש

לשם שינוי, ביום חמישי 9 ביולי 2015,  טיול הרכיבה בשעת הערב ומסלולו הוא מוכר וחביב ממבשרת ציון סביב מעלה החמישה וחזרה דרך אבו גוש. מזג אוויר היה נפלא לא חם מדי ולא קר. ערב קיץ אופייני לאזור ההר.

מסלול הטיול

מסלול הטיול

היוזמה לטיול הייתה של יונתן גלסנר מכפר אדומים שהגיע עם עוד ארבעה מחבריו לקבוצה והם דינה גבאי, רני נורדן, יובל קרצנר ושימי פתאל.

התחלנו את הטיול לקראת השעה 18:00 לאחר תיקון תקלה באחד מזוגות האופניים שנבעה מהצורך להפריד בין רפידות המעצור בגלגל הקדמי. "החצופות" שהחליטו שזה הזמן המתאים להן להיות דבוקות אחת לשנייה. בפעם הבאה מן הסתם הן תופרדנה באמצעות חתיכת פלסטיק.

מכיכר אבני חן שבקצה שדרות הראל גלשנו דרך רחוב כרמל ורחוב הדרור במדרון המערבי התלול של הר אחירם לעבר חלקו העליון של נחל כיסלון שבו עוברת גדר ההפרדה על תוואי הקו הירוק. שלא כמו בפעמים הקודמות, ויתרנו מראש על הטיפוס מערבה במעלה יער הסתדרות המורים. גלשנו מעט במורד הנחל לעבר בריכת מעין נקופה שנקרא בעבר עין נקובה. הבריכה וסביבת המעיין שופצו בשנים האחרונות  לזכרם של אורי גרוסמן (בנו של הסופר דוד גרוסמן) וחברו קוריל גולשנין, חיילי חיל השריון שנפלו ביום האחרון של קרבות מלחמת לבנון השנייה.

עין נקופה

עין נקופה

לאחר ביקור קצר במקום המשכנו דרומה עד "צומת עץ האלון"

במורד נחל כיסלון

במורד נחל כיסלון

 

צומת עץ האלון

צומת עץ האלון

משם התחלנו לטפס בדרך (מסומנת אדום) לעבר יער הסתדרות המורים. העלייה ארוכה ומתונה אך הרכיבה בקטעים מסוימים אינה נעימה. מצע החצץ אספלט שקרן הקיימת החליטה לפזר לאורך הדרך אינו מוסיף בריאות ומקשה על הרכיבה. אפשר לומר הפיזור מיותר לחלוטין ולדעתי בזבוז כסף.

כך העפלנו במעלה הדרך תוך שעברנו בין כרמי הגפנים של יקבי ברקן. סביב כרמים הוקמה גדר רשת למניעת כניסת הצבאים אליהם. מסכנים הצבאים לא מספיק נוגסים להם את שטחי המחייה גם מגבילים ומצמצמים את האזורים בהם יכולים לנוע בחופשיות.

בחניון התצפית ביער הסתדרות המורים החבר'ה ביקשו לעצור להפסקת קפה, למרות הזמן הקצר עד השקיעה. בקשו ולא היה אפשר לסרב. לפחות נצלנו את הזמן לצילומים למזכרת.

הפסקת קפה

הפסקת קפה

חברי קבוצת כפר אדומים

חברי קבוצת כפר אדומים

המשכנו הלאה במעבה החורשה. קרני השמש כבר בצבצו בין צמרות העצים.

יער הסתדרות המורים לעבר הר אדר

יער הסתדרות המורים לעבר הר אדר

הגענו כמעט לגדר היישוב הר אדר ובסינגל מתפתל צמוד לה גלשנו. את סינגל זה אני מכיר היטב בקטע האחרון התלול ושיש בו דרדרת אני עובר ברגל. בקטע האחרון כמעט בסוף הסינגל חזרתי לרכב. איני יודע למה פתאום התעופפתי מהאופניים. נחבלתי קלות אבל לא נפצעתי. מגני הידיים והרגלים עשו את שלהם. אבל עוצמת הנפילה וכיוונה גרמו לכידון לשנות זווית. כדי להמשיך לרכב היה צורך בהחזרתו למקומו.

המשכנו ברכיבה בדרך עד לכביש הגישה להר אדר. לאורך שביל סלול לצדו גלשנו עד הכניסה המזרחית של מעלה החמישה. לידה גלשנו בכביש השירות לעבר גדר הביטחון ועלינו על הדרך המתפתלת במדרון הצפוני של מעלה החמישה. בחלק הראשון עברנו בין שרידי שלוש שריפות היער שהתרחשו במקום. יש אומרים כנראה הצתה מכוונת של תושבי הכפר מעבר לגדר ושמו קטנה, אנשיו אינם נמנים עם חובבי ציון וזאת בלשון המעטה.

שרידי השריפה

שרידי השריפה

בעת שרכבנו בדרך זו השמש כבר הייתה בדרכה אל הים. הכדור האדום גדל והתקרב למטה. מראה השקיעה בהר, כמו תמיד, מרהיב ואפשר לומר מרגש. על פלא הבריאה אין מה להוסיף.

 

 

בעליה לעבר מעלה החמישה

בעליה לעבר מעלה החמישה

באור כמעט אחרון טיפסנו במדרון לעבר מעלה החמישה עד שהגענו לכביש המוביל ליישוב נטף לא רחוק ממול להר הרוח.

 

מעל הכביש היורד ליישוב נטף

מעל הכביש היורד ליישוב נטף

כאן החל קטע הרכיבה בכביש יותר נכון לומר הדהירה לעבר אבו גוש. כידוע אנו בעיצומו של חודש הרמדן וכבישי היישוב היו ריקים. תושבי הכפר נמצאו בביתם וסעדו את ארוחת האיפטר התמקיימת כל ערב בתום הצום. בדרך עצרנו עוד לראות את מראה המסגד החדש של היישוב שהוא מואר. העצירה נועדה גם לצורכי התארגנות לרכיבה בחושך.

המסגד החדש באבו גוש

המסגד החדש באבו גוש

הגענו למושב בית נקופה והחושך כבר ירד. למי שאינו בקיא בלוח השנה העברי נאמר שהתאריך הוא  ערב כ"ג בתמוז כלומר המולד חסר וזורח מעט מאוחר בשעות לילה. הערה זו מיועדת לציין שהתחלנו לרכב בקטע האחרון בחושך, משהו משהו. כיאה לרוכבים מנוסים הסתייענו בפנסים טובים שהאירו לנו את הדרך.

 

ממושב בית נקופה גלשנו לעבר נחל כיסלון במקום בו מתבצעות עבודות סלילת כביש ירושלים תל אביב וליתר דיוק סלילת הרמפה עליה יעבור כביש הגישה החדש למבשרת ציון שיהיה הכביש היחיד שיחבר את 25,000 תושביה אל העולם. קצת מוזר אבל זו המציאות. לא ברור לי אם אחרי סלילת הכביש ניתן יהיה לרכב במקום. אני מאד מקווה שכן.

 

לאחר רכיבה במעלה נחל כסלון פנינו לדרך המטפסת אל מבשרת ציון העוברת בשולי החורשה היפה של עצי רימון, תאנה, כליל החורש ועוד ושלא ניתן היה ליהנות ממנה בשעת חושך. בקצה דרך זו יש קטע תלול שאיני רוכב בו. אבל החבר'ה הצעירים והנמרצים עלו אותו ברכיבה. לא נותר לי להצדיע לכושרם וליכולתם. אין על הצעירים האלה.

 

הקטע האחרון אחרון של הרכיבה היה לאורך הדרך מעל המצוק היורד לנחל כיסלון בקטע בו רכבנו בתחילה. רך זו נמצאת למרגלות הבתים הקיצוניים של היישוב. לסיום נותר עוד קטע קצר מאוד ותלול שגם אותו עליתי ברגל. חלק מהחברים רכב את כולו או לפחות מרביתו. להצדיע שוב ליכולתם!

 

מרחוב הדרור גלשנו חזרה לרחוב כרמל. קודם עוד התלבטנו אם להעפיל לפסגת הר אחירם לתצפית לילה אחרונה במקום הגבוה ביותר במבשרת ציון בו נמצאים מגדל המים ואתר הזיכרון של חטיבת הראל הסמוכים לשרידי קבר השיח עבדול עזיז. ברוב קולות והוחלט לדחות את העלייה לזמן אחר. היה כבר מאוחר והשעון אמר את דברו.

 

זהו הגענו לנקודת ההתחלה לקראת השעה 21:00. התחושה הייתה שהיה לנו טיול יפה ועבור החברים הרגילים לרכב במדבר יהודה, הרכיבה בהר הירוק הייתה משהו אחר ושונה.

חזרתי הביתה ואני עדין עם הפנס על הראש

 

מסלול הטיול

מסלול הטיול

הסתיים עוד טיול נחמד שכאמור נמשך  שלוש שעות והרכיבה עצמה הייתה רק שעתיים ורבע. המסלול לא היה ארוך רק 19.1 ק"מ אבל הגובה המצטבר בעליה היה 476 מ'. נקודת ההתחלה הייתה בגובה 788 מ', הנקודה הגבוהה אליה הגענו הייתה 844 מ' ואילו הנקודה הנמוכה 621 מ'.

 

סיבוב קיץ אקראי בתל אביב, יציאה מרמת גן

לרכוב על אופניים אפשר וראוי בכל אזור ובכל מקום וגם בכרך. ביום רביעי 8 ביולי 2015 הנסיבות אפשרו טיול שכזה. החלטתי לצאת לטיול בתל אביב שנקודת ההתחלה היא ברמת גן.

מסלול הטיול בתל אביב, יציאה מרמת  גן

מסלול הטיול בתל אביב, יציאה מרמת גן

 

בבוקר נקבעה לי פגישה במרכז תל אביב בביתו של קצין מטה בכיר לשעבר במטה הכללי. המטרה הייתה שיחה על אחד מנושאי הספר החדש שאני כותב "צבא מקרקעי ישראל" בו הוא היה מעורב בזמן שירותו בעבר.

 

החלטתי להגיע לתל אביב ברכיבה כדי לא להיתקע בפקקים ולחפש מקום חניה. יצאתי מוקדם בבוקר משדרות הילד במרכז רמת גן, סמוך לביתה של אמא שלי.

שדרות הילד ברמת גן בשעת בוקר

שדרות הילד ברמת גן בשעת בוקר

יצאתי לעבר כיכר רמב"ם המוכרת בשם כיכר אורדע והמשכתי במעלה רחוב ביאליק

ככר רמב"ם, רמת גן

ככר רמב"ם, רמת גן

עברתי לגבעתיים וחציתי אותה מצפון לדרום דרך רצועת הפארקים מול קניון גבעתים.

מול קניון גבעתיים

מול קניון גבעתיים

משם דרך רחובות הורדצקי, יצחק שדה וחשמונאים הגעתי לרחוב שינקין ממנו התגלגלתי לרחוב בעלי מלאכה לביתו של האיש.

מעל נתיבי איילון בשעת בוקר

מעל נתיבי איילון בשעת בוקר

 

אחרי הפגישה יצאתי לחלק השני של הטיול. לא תכננתי את המסלול ונתתי לאופניים המתגלגלים ברחובות העיר להוביל אותי. כן ממש כך.

כך הגעתי למדרחוב נחלת בנימין ומשם לשוק הכרמל.

רחוב נחלת בנימין

רחוב נחלת בנימין

שוק הכרמל

שוק הכרמל

המשכתי הלאה לסיבוב בשכונת נווה צדק.

שכונת נווה צדק

שכונת נווה צדק

ברחבת סוזאן דלל בנווה צדק

ברחבת סוזאן דלל בנווה צדק

בקצה רחוב שלוש חציתי את רחוב אילת

צומת רחוב אילת ורחוב שלוש

צומת רחוב אילת ורחוב שלוש

 

מצאתי עצמי מסתובב ברחובות שכונת פלרונטין – ממש Down Town כמו בסרטים.

שכונת פרלורנטין

שכונת פרלורנטין

שכונת פלורנטין

שכונת פלורנטין

 

שכונת פלורנטין

שכונת פלורנטין

המשכתי לעבר המושבה האמריקאית וכנסיית עמנואל

כנסיית עמנואל והמושבה האמריקאית

כנסיית עמנואל והמושבה האמריקאית

לאחר שעברתי אותם ומצאתי עצמי בשכונת גשר ביפו.

רחבת תיאטרון גשר, לשעבר אלהמרה

רחבת תיאטרון גשר, לשעבר אלהמרה

מזמן לא עברתי בשדרות ירושלים ולכן המשכתי לרכוב לאורכן ובאמצע עצרתי להפסקת אכילת סמבוסק (מלוח ולא טעים!).

שדרות ירושלים, יפו

שדרות ירושלים, יפו

הדרך ל"שוק המציאות" שנקרא בפי העם "שוק הפשפשים" הייתה קצרה.

שוק המציאות

שוק המציאות

שוק המציאות

שוק המציאות

לאחר סיבוב בין סמטאות השוק הגעתי לכיכר השעון וממנו גלשתי לחוף הים.

ככר השעון

ככר השעון

רכיבה לאורך הטיילת ביום קיץ חם שברקע מגדלי העיר הנוצצים מעניינת ונעימה. גלי הבריזה העולים מהים מצננים מעט את האוויר ונותנים תחושה שלא חם אבל לח. לא וויתרתי על קטע בטיילת תל אביב ורכבתי לאורכה עד קצה מתחם נמל תל אביב.

 

חציתי את גשר הירקון ורכבתי מזרחה לאורך הגדה הצפונית שלו

 

 

עד המפגש של נחל הירקון עם נחל איילון – זה הנחל שאת יובליו העליונים כבר פגשתי ברכיבות בארץ מודיעין ובעמק איילון.

בנקודה זו חציתי את הירקון לגדה הדרומית והתקדמתי מזרחה על סינגל קצר (מאות מטרים, אולי פחות), פשוט ביותר וזורם (לא חוכמה זה מישור) עד מול שבע תחנות ושם פגשתי קבוצת דור העתיד של רוכבי שטח.

מול שבע תחנות

מול שבע תחנות

 

דור העתיד של רוכבי השטח

דור העתיד של רוכבי השטח

סיום הטיול היה דיווש ברחובות רמת גן חזרה לשדרות הילד.

בתמונות הרבות שהוצגו ביקשתי לשתף בשפע מראות שנקרו במהלך הטיול ואותם תעדה המצלמה, שאפשר לומר שלא פסקה לעבוד.

 

לסיום, ההמלצה שלי, צאו ביום קיץ לרכוב בעיר הגדולה. אם חם אז אפשר לטייל גם בשעות בין ערביים. אל תכננו מסלול, אל תתעמקו ואל חפשו תוכן ומידע. תנו לראש לנוח. תיהנו מכל רגע של רכיבה בטיול בעיר ותתענגו על המראות. צאו מהשגרה. לא תמיד צריך לגמוע קילומטרים בשטח ולטפס בגובה מצטבר רב ולטוס לאורך סינגלים. אפשר לרכוב רגוע ולחזור עמוסי חוויות.

 

מרכס חלילים, דרך רכס הראל ומדרון הר חרת לפסגת הר איתן וחזרה דרך נחל צובה ורכס צובה

בימי הקיץ החמים מתאים לי מאד לצאת לטיול בסביבה הקרובה לביתי בהרי יהודה. כך אפשר  בראשית הבוקר מיד לאחר זריחה לדווש מבלי "לבזבז" זמן על נסיעה לנקודת התחלה ועל מנהלות מיותרות

היום, קצת אחרי השעה 06:00 שמזג אוויר היה, אידיאלי קריר ונעים, יצאתי עם חברי עופר זינדר לטיול באחד מהרכסים של הרי ירושלים. כמו כל הרסים האחרים וכיוונו הכללי של רכס זה צפון–צפון מזרח דרום דרום-מערב והוא משתרע בין הר שמואל (נבי סמואל) מצפון לרמת גבעון ובין נחל רפאים בדרום. קו הרכס הלא הוא קו פרשת מים מפריד בין היובלים שהם חלק מאגן הניקוז של נחל שורק ממזרח ובין היובלים שהם חלק מאגן הניקוז של נחל כסלון במזרח. בחלקו הדרומי רכס זה מתפצל לשניים ועל ארחיב בהמשך.

בצפון הרכס ממוקמים הישובים בידו ובית סוריק שנמצאים מעבר לקו הירוק וממנו, הלאה נמצא היישוב מבשרת ציון המשתרע בין שני צדדי כביש 1 ובהמשך קיבוץ צובה.

עבור עופר, הרגיל לרכב בארץ מודיעין, היה זה טיול אופניים ראשון בהרי יהודה והמטרה שלי הייתה להראות לו את מכמני הנוף שלהם. טיול זה הוא כמו טעימה ראשונה וכוונתו הייתה לעורר אצלו את החשק להמשיך ולהגיע לטייל חבל ארץ זה. בסיום הטיול נדמה כי גם המטרה וגם הכוונה הושגו במלואן.

מפת המסלול

מפת המסלול

 

נקודת התחלה של הטיול בשכונת רכס חלילים במבשרת ציון ויתר דיוק לאורך הטיילת מעל נחל חלילים. הרכיבה לאורך הטיילת הייתה בבחינת חימום לטיול שהיה מרובה בעליות.

"עליה ראשונה", לה נדרש מעט מאמץ על הסיפתח, הייתה ברכיבה במעלה שדרת החושן מכיכר קדמוניות ועד כיכר אבני חן.

המשך הרכיבה הייתה על ציר פחות או יותר אופקי לאורך מדרכות שדרות הראל דרך כיכר חלילים, קניון הראל והגשר שמעל כביש 1.

בימים אלה, במסגרת סלילת כביש 1 החדש נכרית מנהרה מתחת להר בו עובר כביש 1 היום. עם סיום העבודות וביטול קטע הכביש בין שתי פתחי המנהרות הגשר להיהרס.  בשטח קטע הכביש שיבוטל והשטח בו מצוי הגשר יוקם מרכז חדש של מבשרת ציון שצדדיו שני קניונים (מצפון קניון הראל הקיים ומדרום קניון מבשרת שבונה בימים אלה היזם רמי לוי).

לאחר חציית גשר כביש 1 רכבנו על המדרכה לעבר מעוז ציון שהיא החלק הדרומי של מבשרת ציון. אחרי רכיבה מעבר לכיכר המעוזים הגענו לנקודה בה נכנסנו לשטח. פנינו מזרחה והתחלנו לרדת בשביל "סובב מבשרת" המקיף את היישוב ודרכו ניתן להגיע למטה לנחל שורק.

אחרי כמה מאות מטר פנינו דרומה על דרך המובילה לסאטף מסומנת ירוק והיא חלק משביל ישראל. דרך זו מתפתלת בחצי גובה במדרון המזרחי של הר חרת.

אחרי כמה מאות מטר פנינו דרומה על דרך המובילה לסאטף מסומנת ירוק והיא חלק משביל ישראל. דרך זו מתפתלת בחצי גובה במדרון המזרחי של הר חרת.

אחרי כמה מאות מטר פנינו דרומה על דרך המובילה לסאטף מסומנת ירוק והיא חלק משביל ישראל. דרך זו מתפתלת בחצי גובה במדרון המזרחי של הר חרת.

 

תחנת עצירה ראשונה בעין חרת. הגישה אליו בדרך מספר מדרגות מהדרך הראשית. זה כנראה מעיין עונתי שיבש בקיץ ובתחילת החורף. עוד היום לא זכיתי לראות את מימי המעיין. אולם, שרידי הבריכה והנקבה והתעלה סביבו מעידים כי היו במים.

הגענו למקום שהשמש מאירה מהצד. התצפית לעבר מערב ירושלים והכפר עין כרם מרהיבה. לא הרשינו לעצמנו לבקר במקום מבלי לצלם מכל כיוון מכל זווית.

[soliloquy id="1805"]

המשכנו הלאה דרומה על הדרך שהתפתלה בתוך כרם זיתים וממול מלווה אותנו מראה של החלק העליון של הכפר עין כרם ומרכז הרפואי הדסה עין כרם.

 

image2715025 (11)

עין כרם

image2715025 (12)

מרכז רפואי הדסה עין כרם

 

בפיצול דרכים פנינו מערבה והתחלנו לעלות על הדרך במדרון הדרומי של ההר ובנקודה מסוימת תוואי דרך זו היה מעל וממקביל לכביש 395 בקטע היורד מצומת איתן לצומת כרם. ממול כבר ראינו את פסגת הר איתן אליה פנינו היו מיועדים.

בנקודה מסוימת הדרך התפצלה ואנחנו פנינו ימינה בדרך הדרומית, יותר נכון לומר בסינגל הקצר שהוביל אותנו עד גרם המדרגות דרכנו ירדנו לכיכר צומת איתן.

image2715025 (14)

סינגל

גרם מדרגות

גרם מדרגות

 

חצינו את כביש 395 ועלינו לדרך המקיפה את הר איתן (מסומנת אדום במפות סימון שבילים). אורך הדרך כ-8 ק"מ אבל אנחנו רכבנו רק בחלקה.

התחלנו לרכב בקטע הדרך הסלולה בתחילה במגמת ירידה מול המרכז הרפואי הדסה ומול רכס אורה–עמינדב–הר שלמון ומתחת לו בלט המושב אבן ספיר.

 

סטף

סטף

 

מבט אל מושב אבן ספיר

מבט אל מושב אבן ספיר

 

אחרי צומת הכניסה לסטף פנינו מערבה בדרך. התחלנו לטפס בארבע עליות נחמדות. שיפוע בהן מתון והן שימשו כהכנה לקראת ההמשך.

המשך הדרך בתוואי נוח ואפילו מעט ירידה קלה שבדיווש בה היה במהירות הגבוהה מהממוצע.

זהו הגענו לנקודת הטיפוס במעלה הנקרא "מעלה לבלב". איני יודע מה מקור השם וניסיון לברר את העניין העלה חרס.

הדיווש במעלה הלבלב שאורכו כ-2 ק"מ, אולי קצת יותר הוביל אותנו לפסגת הר איתן מדרום.

במעלה זה שתי עליות קצרות אבל עם שיפוע תלול מאד, בין 12% ל-15%.

רכבנו בקצב איטי ומדוד ללא הפסקה.

מטפסים

מטפסים

מעלה לבלב

מעלה לבלב

 

הגענו לפסגת הר איתן שגובהה כ-775 מ'. פסגה זו היא משטח ישר ויש בו תצפית מרהיבה ומלאה של 3600. אין טעם לפרט. מומלץ להגיע למקום בכל שעה ולהזדהות באמצעות מפה.

מעט דרומה לפסגה מצויים שרידי הכפר הנטוש אל-לוז שנכבש במסגרת "מבצע אל ההר" בקרבות עשרת הימים במלחמת העצמאות. אחריה הוקם במקום היישוב לוזים שיושב על ידי עולים מתימן שעלו במרבד הקסמים. מיקום היישוב על פסגת ההר קירח לא התאימו אז ליישוב שפורק זמן קצר אחרי הקמתו.

כמובן שעצרנו לתצפית ולצילומים למזכרת. בלי זה אי אפשר!

 

image2715025 (20)

פסגת הר איתן

 

הגיעה הזמן להתקדם והתחלנו לגלוש מהפסגה לכיוון צפון. עוד עצירה לתצפית לעבר קיבוץ צובה ונחל צובה.

נחזור רגע להתחלה בה ציינתי שחלקו הדרומי של הרכס שלאורכו רכבנו היום מתפצל לשניים. נחל צובה החוצה אותו לאורכו מפריד בין רכס הר חרת במזרח ושלוחת צובה במערב.

הר חרת ושלוחת צובה

הר חרת ושלוחת צובה

 

לאחר התצפית גלשנו בדרך למטה ועברנו בחורשת אקליפטוסים. מי שמכיר ומי שיודע האקליפטוס אינו שייך לחורש הים התיכוני. זה עץ שיובא מאוסטרליה בשלהי המאה -19 לייבוש הביצות וזה עץ אותו נטעה קק"ל בשנות החמישים במסגרת ייעור ביטחוני ובעיקר הסוואת מחנות צה"ל ודרכים סמוכות לגבול. בחורשת האקליפטוסים היה קיים מחנה צבאי שנבנה בראשית שנות ה-50 וניצל את עיי הכפר הפלסטיני סטף. מחנה זה נקרא מחנה ל"ה על שם מחלקת הפלמ"ח שנטבחה בדרכה לסייע לגוש עציון בינואר 1948. בחניון בו נמצא המחנה עצרנו להפסקת תה ותמרים כמקובל בכל טיול

חניון במחנה הל"ה

חניון במחנה הל"ה

 

מחנה הסטף היה מחנה הבית של יחידה 101 המפורסמת שהוקמה ביולי 1953 והייתה שייכת פיקודית וארגונית למחוז ירושלים. אני מניח שלא צריך להזכיר מי היה מפקדה ומה היו מעלליה. יחידה זו לא האריכה ימים ובתחילת שנת 1954 פורקה, מספר חודשים בלבד אחרי הקמתה. מורשת היחידה שחייה היו קצרים יישארו כנראה לנצח ויש רבים המתרפקים עליה אחרי פירוק יחידה 101 המחנה נשאר ושימש את פלוגת השריון הסודית שהגנה על ירושלים עד מלחמת ששת הימים. למי ששכח, על פי הסכמי שביתת הנשק עם ירדן מ-1949 אסור היה להחזיק בירושלים נשק כבד. אבל להפקיר את העיר, שהיא בירת המדינה אי אפשר היה. מה עשה צה"ל הקים את היחידה שחנתה מחוץ לעיר ובקרבתה. היחידה "נחשפה" במלחמת ששת הימים עת הייתה שותפה עם הכוחות שפעלו לכיבוש חלקה המזרחי של העיר. אחרי מלחמת ששת הימים המחנה המשיך להתקיים ושימש יחידות מהמערך הלוגיסטי של פקוד המרכז ובין היתר את יחידת הקבורה הפיקודית. המחנה פורק סופית בשנות ה-80 והיחידות שחנו בו הועברו למחנה בית זית הסמוך שאף הוא נעזב בשנות ה-90' ועומד נטוש עד ימינו. מערכת הביטחון מסרבת להעביר את שטחו לשימוש אזרחי. המעוניין לדעת למה יפנה אלי ויקבל את התשובה.

 

אחרי הפסקה ירדנו במורד הכביש דרך חניון הסטף לכיכר צומת כרם ונכנסנו נכנסתי לדרך מקבילה ומעל לנחל צובה.

במעבר הצר בין הסלעים חצינו את הנחל וטיפסנו בדרך בין המטעים לקיבוץ הנמצא ברום הרכס בצמוד לתל צובה. אזכיר שוב, בתל זה נמצאים שרידי מצודה צלבנית בלמונט (ההר היפה) שהיא חלק ממערך מצודות לאורך הדרך מירושלים למישור החוף. המקום מזוהה גם עם צובה המקראית ממנה הגיע אחד מנאמני דוד המלך יגאל בבן נתן. עד 1948 נמצא במקום הכפר הפלסטיני סובה שנכבש סופית בקרבות עשרת הימים ביולי שנה זו. מיד עם תום המלחמה הקימו חיילים משוחררים במקום את הקיבוץ פלמ"ח צובה.

בסיום העלייה הגענו לדרך החוצה את קיבוץ צובה ועקפנו ממערב את מפעל הזכוכית. המשכנו צפונה בדרך ממערב לתל צובה בדרך החוצה את שלוחת צובה. עוד עלייה נחמדה בקצה הכרם והמטה ובסיומה הגענו למעוז ציון. גם הפעם, כמו בכל הזדמנות ברכיבה בקטע זה מרשים הוא מראה הרכס ממול המקבץ היישובי הכולל את עין נקובה ועין רפה, אבו גוש ומעליהם בית נקופה, קריית ענבים ומעלה החמישה. כמובן שאי אפשר לפסס את כביש 1 והעבודות המתבצעות בו

הקטע האחרון של הרכיבה היה ברחובות מעוז ציון המוכר גם בשם העממי הקסטל והלאה בשדרות הראל חזרה לנקודת ההתחלה ליד בייתי.

image2715025 (25)

המסלול במפת שביל נט

 

תצלום אוויר

תצלום אוויר

הסתיים טיול שאורכו קצת יותר מ-23 ק"מ, שנמשך בערך ארבע שעות, הטיפוס המצטבר 477 מ' (על פי תוכנה אחרת 550 מ')

טיול נינוח שהתנהל על פי "אסכולת מ-ל-מ-ל-מ"מתאמצים–לא–ממהרים–לשום–מקום.לאסכולה זו נחשפתי בתחילת רכיבת באופניים.כיף לטייל כך מבלי לוותר על הספורט.