בתוך וסביב מודיעין2 ביוני 2015

קובץ GPX להורדה GPSies מרחק: 44 ק"מ טיפוס-מצטבר: 700 מטר

טיול האופניים היה ברובו בשטח עירוני, בתוך וסביב מודיעין. המטרה הייתה להכיר את עיר החדשה שבנייתה החלה לפני כשניים וחצי עשורים ואת סביבתה הקרובה. את מסלול הטיול הכין חברי עופר צינדר תושב העיר שאף הוביל אותי ברחובותיה ודרכיה, בגבעותיה הדרומיות ובכרמי ובשדות עמק איילון הסמוכים אליהן.

מפה - מסלול

 

העיר מודיעין נמצאת ב"ארץ החשמונאים" "בצפון שפלת יהודה בסמוך להרי יהודה. גובה גבעות השפלה הוא בין 150 מ' ל-350 מ' והיא נמוכה מהרי יהודה (השורש ש.פ.ל). טעות מקובלת בפי רבים לכנות את האזור הסמוך לים שפלת החוף. אין דבר כזה! אזור החוף ישר ולכן שמו מישור החוף.

 

מודיעין נבנתה במחצית השנייה של שנות ה-90' על שטח אימונים של צה"ל (ש"א 207) שבוטל. גודלו היה כ-20,000 דונם ונקבע כבר בראשית שנות ה-50' בין עיי הכפרים הנטושים ברפיליה וביר מָעִין שנכבשו במבצע "דני" בקרבות "עשרת הימים" בקיץ 1948. שטח אימונים זה שנמצא מצפון לשטח ההפקר במובלעת לטרון בעמק איילון נקבע באזור בלתי מאוכלס שהיה פרוץ ודרכו חדרו פליטים, מסתננים ופדיונים שחצו את הקו הירוק מצפון יהודה. שטח האימונים נקבע בצו סגירה הראשון (על פי תקנות ההגנה שעת חירום) בשנת 1955 שנחתם על ידי הרמטכ"ל רא"ל משה דיין. בשטח התאמנו יחידות חיל הרגלים (סדיר ומילואים), בעיקר של פיקוד המרכז, ושהיוו בד בבד גם כוח לאבטחת הגבול הקרוב. בסמוך לשטח אימונים זה שנחשב אזור ספר נמצאו המושבים כפר דניאל (1949) וגמזו (1950), קיבוץ שעלבים (1951) וההיאחזות הנח"ל מבוא מודיעים (1963) שאוזרחה (1967).

גבעות מודיעין ערב מלחמת ששת הימים

גבעות מודיעין ערב מלחמת ששת הימים

בתקופה שלאחר מלחמת ששת הימים, עם התרחקות הגבול והמעבר של בסיסי ההדרכה של צה"ל ממרכז הארץ ליהודה ושומרון קטן היקף האימונים בשטח. במערבו, ליד קיבוץ שעלבים הוקם מחנה לאימון יחידות עורף של פיקוד המרכז שנעזב בראשית שנות ה-80'. בזמן זה השטח שימש בעיקר לאימוני יחידות מבסיס ההדרכה של משמר הגבול בבית חורון ולאימון פלוגות מבסיס ההדרכה שבבית אל (בה"ד 4). במקביל לדעיכת הפעילות הצבאית, האזור סביב לשטח האימונים התפתח – בשולי עמק איילון הוקם היישוב מבוא חורון (1970); בתוך השטח ההפקר הוקמו המושבים כפר רות ושילת (1977); מדרום לשטח האימונים נסלל קטע כביש ירושלים-תל אביב (כביש 1) בין נתב"ג ולטרון (1978); עם הרחבת מפעל התנחלויות הוקמו בסמוך וממזרח לקו הירוק היישובים חשמונאים, מתתיהו, קריית ספר (1983); ממזרח לשטח האימונים בתחום שטח ההפקר ומול הכפר הפלסטיני בית סירא נבנה היישוב הקהילתי מכבים (1986); נסלל המשך הכביש מבן שמן (443) לכיוון מזרח והוא חובר עם דרך מעלה בית חורון לירושלים (1987).

גבעות מודיעין ויער בן שמן אחרי 1967

גבעות מודיעין ויער בן שמן אחרי 1967

במחצית שנות ה-80' שטח האימונים היה ישות חריגה בלבו של אזור מתפתח ובסמוך לריאה ירוקה של גוש דן שכוללת את יערות בן שמן ומודיעין. כשני עשורים לאחר התרחקות הגבול ועקב התמעטות האימונים בו והפיתוח האזרחי המואץ באזור, שטח האימונים הפך להיות מיותר ולנטל על סביבתו. אז החלה נגיסה בו וגריעת שוליים ממנו לצורכי פיתוח אזרחי. בראשית שנות ה-90' בחלקו הדרומי של שטח האימונים הוקם רעות – יישוב קהילתי לאלף משפחות צבא קבע ולצורך זה בשנת 1989 הוזז ממקומו מתקן האימונים של משמר הגבול שאך שנים מעטות קודם לכן הועבר לשם והוא נבנה מחדש בלב שטח האימונים באתר הסמוך לנחל ענבה. זו איוולת של חוסר יכולת לצפות העתיד. הכספים הם של כולנו!

בשלהי שנות ה-80' רועננה תכנית משרד הבינוי והשיכון לבניית העיר מודיעין על מנת שתיתן מענה למחסור בקרקע למגורים במרכז הארץ ותחזק את ציר שבין תל אביב לירושלים. הרעיון להקמת העיר נולד למעשה כבר בשנות ה-60 אך הוא לא יושם בעיקר בגלל קרבת האזור לגבול וגם בשל העובדה שלא היה עד אז מחסור בקרקע למגורים במרכז הארץ. גם המיתון הכלכלי ששרר במדינה בשנות -60' בלם את רעיון בניית העיר. לאחר מלחמת ששת הימים הופנתה הבנייה לשטחים והרעיון לא יושם. בתחילת שנות ה-70' חזר ועלה שוב רעיון נוסף להקמת העיר כחלק מהתפיסה של הסטת מרכז הכובד היישובי מרצועת החוף מזרחה לעבר הקו הירוק, שאמור היה להיטשטש ולהיעלם באמצעות "יישובי הכוכבים", אך גם הוא לא תורגם למעשה בעת הזו. לאחר שהאזור סביב שטח האימונים התפתח, נתבקשה בניית עיר חדשה. היו כאלה שהתנגדו להקמתה בגלל הסיבה שתמשוך אוכלוסייה מירושלים, רמלה, לוד ובית שמש ובעצם תפגע בהן. ההתנגדות לבניית העיר נבעה גם בגלל הרצון להמשיך ולשמר את השטחים הפתוחים.

את תכנית העיר הכין האדריכל משה ספדיה והיא אושרה על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה בסוף 1990. לאחר מאבק משפטי אושרו התכניות הראשונות ואז החלה בניית העיר בחלקו המזרחי של שטח האימונים בשטח הסמוך והצמוד ליישוב רעות. כדי לאפשר את המשך בניית העיר הוצא בשנת 1994 מתקן האימונים של משמר הגבול מתחום שטח האימונים (אותה איוולת פעם שנייה בתוך חמש שנים) ונבנה בשטח אימונים מכמש במזרח חבל בנימין. באותה שנה עם תנופת עבודות הפיתוח והבנייה של העיר ביטל הרמטכ"ל את צו הסגירה של שטח האימונים. כך בוטל סופית ורשמית אחד משטחי האימונים הגדולים במרכז הארץ.

מודיעין הוכרזה לעיר בשנת 2001, ובשנת 2003 אוחדה עם המועצה המקומית השכנה מכביםרעות. מאז נמשכת בנייתה של העיר ואינה פוסקת בעצם עד היום.

הכוונה שעיר שתשתרע על כל שטח האימונים ואף מעבר לו על שטח של כֿ46,000 דונם, ואוכלוסייתה תגיע לרבע מיליון נפש.

בטיול התרשמנו ממראה העיר. העיר ירוקה!

 

בערוצי הנחלים נסללו הדרכים הראשיות וביניהן הוקמו הגנים. הבנייה היא על הגבעות ומורדותיהן.

 

בטיול עברנו בין שרידים ארכיאולוגים שנמצאו במקום והבולט ביניהם שרידי בית כנסת מהתקופה החשמונאית.

 

חלק ממסלול הטיול היה גם בגבעות מדרום לעיר ובתוואי דרך הפטרולים הישנה

דרך הפטרולים הישנה ששימשה עד 1967

דרך הפטרולים הישנה ששימשה עד 1967

המשכנו בין כרמי עמק איילון מדרום לעיר.

 

חלקו האחרון של המסלול היה ממול יער בן שמן ובתצפית לכיוון מערב

מבט לכיוון מערב

מבט לכיוון מערב

 

בנוסף לטיול היה זה גם אימון ספורט. על פי ניתוח המסלול, הגובה המצטבר היה כ-700 מ'. משך הטיול לרבות הפסקות רבות היה קצת יותר מ-5 שעות. 

 

השאר תגובה