פגיעה ואולי הרס של יער הסתדרות המורים11 באוגוסט 2015
בימים אלה נודע על פגיעה קרובה, ואפשר לומר הרס של אחת משכיות החמדה בהרי יהודה. מדובר על הקמת ברכה ענקית לאגירת מים בלב יער הסתדרות המורים שהוא חלק מיער החמישה. יער זה צמוד ליישוב הר אדר ובו עובר מסלול הטיול ממבשרת ציון לרכס מעלה החמישה או לקיבוץ מעלה החמישה.
מדובר על בניית ברכה שתבנה על משבצת של 50 דונם ותאגור 50,000 קוב מים וקוטרה יהיה 100 – 130 מ'. הברכה היא אחד ממתקני מיזם "קו המים החמישי" של חברת מקורות (חברת המים הלאומית).
תכנית בניית הברכה, כמו כל תכנית המיזם, אושרה על ידי מוסד התכנון הגבוהה ברמה הארצית שנקרא ועדה תשתיות לאומיות (ות"ל). אישור התכנית התאפשר בעקבות הסכמת קרן קיימת לישראל שנטעה יער זה בראשית שנות ה-50'. מאז טיפחה אותו והכשירה בו דרכים וחניונים לרווחת הציבור.
בימים אלה החלה חברת מקורות בעבודות המדידה במקום והיא פועלת להוצאת מכרז לחברות בנייה. הכוונה שהעבודות יחלו בחודשים הקרובים וקרוב לוואדי שתמשכנה במשך שנתיים וייתכן אף יותר.
עבודות בניית הברכה לרבות הכשרת דרכי גישה למשאיות, טרקטורים וצמ"ה יחסלו את היער. קיים ספק רב רב אם תצליח חברת מקורות שהתחייבה לשקם את היער ואף העמידה ערבות בנקאית לכך תצליח לשקם את היער ולהחזיר את מצבו לקדמותו.
תושבי הסביבה ובעיקר תושבי הר אדר שהברכה תבנה בסמוך אליו שיהיו הנפגעים העיקריים
תושבי הר אדר התארגנו למנוע את כריתת היער ולצורך כך הם הקימו ועד פעולה. הצעתם לבנות את הברכה במחצבה הנטושה הענקית בהר חרת הצמודה לדרך בין מעוז ציון ולצומת איתן.
קרוב לוודאי שהתארגנות זו היא מאוחרת! התכנית כבר כאמור, אושרה על ידי מוסדות התכנון וחברת מקורות בתיאום עם הקרן הקיימת החלה בצעדים למימושה. ספק אם פנייה לסעד מבג"ץ תענה. בית המשפט העליון קרוב לוודאי יחליט שאינו מתערב בשיקולי מוסדות התכנון.
חבל מאוד יהיה אם תכנית זו תמומש! אין צורך להרחיב על הנזק הסביבתי האדיר ועל ההשלכות הצפויות מעבודות הבנייה עצמן והנוכחות של מאגר המים ענק בלב היער. כנראה שאפשר יהיה למחוק את יער הסתדרות המורים מרשימת מסלולי הטיולים בהרי יהודה.
קשה להבין את ההתעקשות על הבניה דווקא במיקום זה שישנה חלופת מיקום אחרת. אולי אפשר לקוות שברגע האחרון מישהו יתעורר ויחשוב שוב על העניין וימנע את הפגיעה האנושה ביער יפה זה ויפה שעה אחת קודם.
מקרה מצער נוסף של קוצר ראות תכנונית. נקווה שהתושבים יצליחו במאבקם. כדאי להוסיף על המפה/תצ"א את מיקום הצעתם החלופית של תושבי הר אדר.
הר חרת נמצא ליד מעוז ציון ולא נכנס בתצלום זה. מיותר להכביד בעוד תצלום!
גובה הר חרת נמוך בעשרות ואולי מאות מטרים מיער הסתדרות המורים. ייתכן שמיקומו אינו מתאים בכלל למרות ההצעה של התושבים.
גדעון ביגר התייחס לעניין, כתב וביקש שאצטט: "כרגיל NIBY "לא
בחצר האחורית שלי". בריכת מים לירושלים חשובה יותר מיער נטוע, שגם כך עומד
להעלם בשל היונו נטוע אורנים שבקרוב ימותו בשל המצוקוקוס התוקפני שאין חיסון
מפניו. שיבנו הביכה וייטעו יער עמיד יותר, וכמה רוכבי אופנים ימצאו דרכים לטיול
ותושבי ירושלים – יישתו מים!!
אלישע אפרת, התייחס וכתב והרשה לי לצטט את דבריו:"הצגת הנושא בליווי המפות והצילומים המרהיבים היא נהדרת. עם
זאת מן הראוי במקרה כזה להציג גם את עמדת הגורמים היזמים לגבי המיקום שבו הם בחרו ומדוע. השערה: המיקום של הברכה המוצעת הוא אמנם בתוך יער, אך סמוך מאוד לקו הירוק, אזור שהוא בשוליים של הפרוזדור ולכן אין בו סכנת מפגע או מטרד
לאוכלוסייה המקומית. הקרבה היחסית להר אדר אינה משפיעה במקרה זה על ההחלטה משום שהיישוב נמצא בשטח שמעבר לקו הירוק ולגביו לא חלות החלטות גורמי התכנון של מדינת ישראל