Archive for ספטמבר, 2023

בית השיטה, אודות הקיבוץ במפגש בביתם של רוני ויעקב יוניש

 

מיזם  יישובים כפריים – ריכוז ביקורי מפגש/תיור/צילום  ממשיך לאחר הפוגה של מספר חודשים.

 

ביום חמישי, בין כסה לעשור תשפ"ד,  21 בספטמבר 2023 הגענו לביקור/מפגש בית השיטה בביתם  של רוני ויעקב יוניש.

יוניש יעקב נשוי לרוני מאז 1966  להם ארבע ילדים ועשרה נכדים, שניים נשואים.

רוני ויוניש הם חברים חדשים אותם פגשתי לראשונה ב-20 באוגוסט 2023

 

הקשר איתם נוצר באמצעות אבי נבון לאחר פרסום התיעוד אודותיו אדם בסביבתו – אבי נבון חבר קיבוץ להב איש ידיעת הארץ ואודות ביתו קיבוץ להב וסביבתו – עבר והווה.

 

אל הפגישה הראשונה עם רוני ויוניש בביתם אליה הגעתי עם חבריי ניר עמית (שער העמקים) וגדעון ביגר (ירושלים).

 

אז קיימנו שיחת היכרות הדדית שנמשכה מספר שעות. בסיומה סכמנו שנקיים בזמן הקרוב שני מפגשים: האחד ביקור/מפגש בקיבוץ בית השיטה במסגרת מיזם סדרת ביקור/שיטוט/צילום ביישובים הכפריים והשני מפגש שיוקדש לצילום של רוני ושלו במסגרת מיזם אדם בסביבתו 

 

שנפרדנו יוניש העניק לי את ספרו "לגעת באור" – חלק שלישי סיפורי חייםהוא הציע שלקראת המפגשים אקרא אותו כך שיהיה לי רקע רחב אודותיהם.

 

כך היה! קראתי את הספר בשקיקה.

 

ביום רביעי 30 באוגוסט 2023 הגעתי בשנית לבית השיטה

 

במשך שעות רבות צלמתי את רוני ויוניש בביתם ובחצר ולאחר מכן פורסם התיעוד אודותיהם ראו אדם בסביבתו – רוני ויעקב יוניש חברי בית השיטה

 

בין הצילומים ואחריהם שוחחנו וסעדנו את ארוחת הצהרים וכך העמיקה ההיכרות ההדדית.

 

בשעת אחר הצהרים, שהחום דעך במעט, יצאנו יוניש ואני על גבי ה- Club Car לתור ברחבי הקיבוץ ובהמשך עלינו לנקודת תצפית הנמצאת מעליו.

 

הסיבוב ברחבי הקיבוץ  שבמהלכו צילמתי, היה הכנה לקראת מפגש/ביקור זה.

 

כאמור, ביום חמישי 21 בספטמבר 2023 חבריי ואני הגענו לביקור בבית השיטה.

 

עיתוי הביקור לא היה מקרי ונקבע בין כסה לעשור, לקראת ציון יום השנה-50' למלחמת יום הכיופרים

 

הקבוצה הפעם הייתה גדולה יחסית ושנים עשר חבריה הם: סמדר בן דור (מבשרת ציון), אבס מעוז (גניגר), פיפ, יצחק רותם (סאסא), לוי אבנון (חמדיה), ענת יגאל (מעלה גמלא), מאיר רזניק ועידית חגי (עין השופט) אבגד מאירי (הוד השרון), מיכאל סופר (תל אביב), ליאור פרי (מודיעין), נילי טל (מזכרת בתיה) ואני (מבשרת ציון).

 

בשעת בוקר התכנסנו בשער הקיבוץ ומשם נסענו יחד לביתם של רוני ויוניש.

 

לאחר הכרות הדדית יוניש סיפר לנו עצמו

יעקב יוניש נולד (1941), גדל כילד ונער בקריית חיים.

 

לימודי תיכון ביה"ס החקלאי "כדורי" (1956 – 1959);

 

שירת בצה"ל (1959 – 1962), טירונות נח"ל, קורס סיירים, קורס משקי חינוך, מדריך (קומונר) בתנועת "מחנות העולים" / רמת החייל, גדוד 50 (נח"ל מוצנח);

 

היה חבר בקיבוץ נתיב הל"ה (1962 – 1974).

 

לאחר מלחמת יום הכיפורים (1974) בעקבות יוזמתה של רוני עברו לקיבוץ בית השיטה

 

הוא סיפר גם על ראשית של בית השיטה: הקמת תנועת הנוער המחנות העולים, ימים ראשונים במעיין חרוד  ורכישת הקרקעות העליה למקום הקבע ודמותו הנוכחית של הקיבוץ.

*

לאחר הפסקה קצרה יהודית פלד ריגשה אותנו עד דמעות שסיפרה לנו על חווית מלחמת יום הכיפורים בבית השיטה ורישומה עד היום, שאחד עשר מבניה נפלו בה.

יהודית (בכר) פלד בת קיבוץ כפר גלעדי וחברת הקיבוץ בית השיטה מאז שנת 1966. יהודית עסקה בחינוך ואף הייתה מזכירת הקיבוץ (1990 – 1993)

יהודית פלד

אחרי הפסקה נוספת רוני יוניש סיפרה לנו על ילדותה ונעוריה בקיבוץ.

*

רוני יוניש (1944) בת בית השיטה למשפחת בוכמן.

 

רוני מהבנות שאהבו את הלינה המשותפת, שייכת לקבוצת "אלומה" שהתאפיינה בקבוצת בנות איכותיות שעד היום שומרות על קשר של אחיות שאינן ביולוגיות שרבות מהן חיות בקיבוץ. אחרי מס דקות של שיח אתן, הן תגענה לעוגן המחנך שלהם לציפורה גלעד מגדל אור אנושי, מורת דרך, דוגמא אישית.

 

כבר בגיל צעיר התחילה לשיר, דודה יצחק בוכמן היה נגן החליל של התזמורת הפילהרמונית ואשתו עדנה הייתה מהנבלניות המובילות, לצד ארנסט המורה למוזיקה בקיבוץ , דאגו הדודים מתל אביב לחינוך המוזיקלי שלה.

 

לאחר הצבא , יצאה לשנת שירות  לנתיב הל"ה בו שהה החבר שלה. כאן פגשה  את יוניש לראשונה, שחזר משליחות בחו"ל. לאחר פרידה כואבת מחברה רוני חזרה לבית השיטה . מזכירת בית השיטה בקשה מיוניש שהדריך בערבים גם בנהלל , לבקר את רוני. וראו זה פלא אחרי כחודש וחצי הם החליטו להתחתן ובמאי 1966 היא חזרה לנתיב הל"ה.

 

בנתיב הל"ה נולדו ארבעה הילדים תוך פחות מחמש שנים. הקיבוץ הקטן והצפוף היא קשה לה, ומלחמת יום הכיפורים, חיזקה את רצונה לחזור הביתה, להיות עם המשפחה הרחבה שלה, עם חברותיה, עם הקהילה המדממת ועם הרצון לשוב ולשיר.

 

עם בואה לבית השיטה קמה ה"אשקולית", להקת זמר ייחודית שהופיעה בארץ ובחו"ל. אחרי מספר שנים החבורה התפרקה ורוב הזמרים עברו לשיר בגבעטרון. מאז במשך 32 שנים היא חברה בגבעטרון. לצד אלה יחד עם גדעון גוריון כבר כ 13 שנים הם מתנדבים בבתי ספר באזור ומלמדים  שירה עברית. ביקב של גבע גדעון ורוני מופיעים בערבי זמר ישראלי, ולאחרונה עיצבה את היקב כבית הגבעטרון.

 

לצד השירה, רוני מילאה מס פעילויות בקיבוץ, הייתה מטפלת בילדים, רכזת תרבות וחג ומעל 20 שנה ריכזה את ה"מרחב" , המרכז התרבותי חברתי של הקיבוץ, אותו יזם וניהל את ההקמה יוניש. כאן יצקה תכנים חדשים לפעילות רב גילאית ורב גוונית, העמיקה בנושאי עיצוב , גיבשה תכנית של תערוכות של חברי קיבוץ ואומנים מחוצה לו. הכל בשקט בשלווה ובחיוך.

 

עם היציאה לפנסיה הבית והמשפחה הפכו למקום מועדף. הבית שלנו על העיצוב הפנימי של רוני, הפך למקום של מפגשי המשפחה , מפגשי חברים והפקות מגוונות שרוני ויוניש  מארגנים בביתם.

 

לשיחה הצטרפה רזיה בן גוריון שהוזמנה על ידי רוני. שתיהן בנות אותו מחזור וחברות קרובות.

 

רזיה בתו של אריה בן גוריון, ממשפחתו של דוד בן גוריון, היא אשה מיוחדת: סופרת, עורכת ספרים, ציירת .

 

מרזיה שמענו על אביה בשני נושאים בהם הוא הוביל מהלכים משמעותיים: חינוך ומסורת יהודית מתחדשת.

אריה ועזריה אלון היו מיוזמי הקמת חברת הילדים בבית השיטה, ובשנת 1952 יזמו את הקמת חטיבת  בני הקיבוץ המאוחד. פעילות ארצית של נוער  בלקיחת אחריות על משימות ארציות, כמו סיוע לישובים צעירים, הדרכת הצעירים ביישוב, גיוסים בקיבוץ כדי להימנע מעבודה שכירה ולסייע בעת הצורך, טיולים רגליים בארץ ישראל, הדרכה וגיבוש של דור ממשיך.

 

אריה ונוספים שהובילו להחלטה בבית השיטה לקיים מסגרת לימודים במקום מכיתה א – יב. היו רק ארבעה כאלה בקיבוץ המאוחד , בית הספר קם בשנת 1943 והתקיים בבית השיטה עד שנת עד 1993 , הרעיון של קהילה מחנכת , רב גילאית היה בסיס חינוכי לא שגרתי בתנועה הקיבוצית. היו עיתים שבבית הספר עבדו 70 מורים ומשלימי הוראה. רק 17 מהם קיבלו משכורת ממשרד החינוך.

 

אריה הוביל מהלך ארצי של שילוב המסורת היהודית במגוון התרבות הקיבוצית, הוא הכיר לפני ולפנים את התנ"ך, הקים בבית השיטה את ארכיון החגים הקיבוצי, שהיום הוא "מכון שיטים". לצד אריה היו אנשי חינוך נוספים שחיזקו את שימור המסורת מחד  וחידושה מאידך , שונה ממקומות אחרים שבהם הרעיון של "אדם חדש" ו"חברה חדשה" התעלמו ממסורת ישראל.

*

אריה בן גוריון  נולד  בשנת 1916 בקרים שברוסיה כבנם הבכור של ציפורה לבית אביגדור גרין, וד”ר משה קוריטני. האב היה רופא צבאי ונרצח בשנת 1921 בקליניקה שלו. האם נאלצה לברוח עם שני בניה הקטנים לבית אביה שבפלונסק.

 

בשנת 1923 קיבלה האם שני סרטיפיקטים על שם אחיה, דוד בן גוריון, ועלתה לארץ עם בנה אריה.  בנה השני, עמנואל,  נשאר בבית סבא בפלונסק והמשפחה התאחדה שנית בארץ בשנת  1925 עת עלה הסבא והנכד יחדיו לארץ ישראל.

 

ציפורה עם בניה עמנואל  ואריה התיישבו בחיפה.  היא נישאה בשנית לאריה פרידמן – לבוב, שהיה זמר אופרה, ובאמצעותו התוודע אריה לעולם המוזיקה והתרבות האירופית.

 

אריה למד בבית הספר הריאלי, שמיטב אנשי הרוח היו ממוריו.  הוא הצטרף לתנועת “המחנות העולים” ואף הדריך בה.  עם סיום לימודיו בשנת 1935, ייעד עצמו להגשמה, וזאת בניגוד לחלומה של אמו שילמד רפואה וימשיך את דרכו של אביו.

 

לפני יציאתו להכשרה בנען נסע אריה לביקור בפולין, בעיר  מולדת משפחתו – פלונסק.  ביקור שחיבר אותו לשורשיו והיה משמעותי מאוד להמשך דרכו.

 

כל שנותיו עסק אריה בחינוך, ועם הצטרפותו לבית השיטה ב 1938 הוא נקבע כמורה – מדריך לקבוצת נערים מצ’כיה, שניצלו מהתופת ברגע האחרון על ידי עליית הנוער.

 

דרכו של אריה בחינוך נקבעת כבר אז – מסירות אין קץ, שאינה יודעת גבולות, יום ולילה.

 

בעבודתו החינוכית הוא מרבה בהכרת הארץ דרך הרגליים ובקשר עם התנ”ך.

 

במסגרת “עליית הנוער” הוא גוייס לעבודת חינוך בבית הספר המקצועי “טיץ” ביגור, ולאחר מכן נקרא על ידי הנרייטה סאלד לקבל את “ילדי טהרן”.

 

בשנת  1945 קיבל אריה לידיו את כיתת “אלון”, המחזור הראשון של ילדי בית השיטה, והולך איתם שלוש שנים. עם קבוצת “אלון” עורך אריה את חגיגת בר המצווה הראשונה.

 

מכאן התחילה מעורבותו ומחוייבותו בחוליית הקישור שבין החינוך הקיבוצי ותרבות החג והשבת ומסורת ישראל.

 

שנים מספר לאחר מכן חזר אריה להורות בקבוצת “אלון” וקשריו עימם  משמעותיים מאוד עבורו ועבור תלמידיו.

 

אריה שילב עבודת חינוך עם הקמת מפעל חיים – ארכיון החגים הבין קיבוצי בבית השיטה.

 

הוא היה שותף להקמת חטיבת בני הקיבוץ המאוחד וממייסדי ועדת התרבות הבינקיבוצית.

 

פועלו החינוכי – תרבותי חרג ממסגרת התנועה הקיבוצית.  הוא יוצא לשליחויות קצרות מעבר לים, ולשליחות תנועתית ממושכת עם המשפחה בקנדה ובארה”ב.

 

בשנת 1982 – הוכרז כחתן פרס האגף לתרבות תורנית במשרד החינוך והתרבות. בשנת 1988 – הוכרז כחתן פרס השר לענייני דתות להנחלת מורשת ישראל ובשנת 1994 – קיבל בכנסת את פרס אבי – חי על יצירת תשתית תרבותית – יהודית בקהילה הקיבוצית ובארץ כולה.

 

עם כל פועלו החינוכי – תרבותי תמיד הייתה גם המשפחה. אריה נישא לברוריה שיף ב 1940 והם נכנסו ל”אוהל משפחה” אותו תפר אריה כמתנת חתונה, אוהל מלבני עם חלון שנפתח לשמיים.  באוהל זה נולדו וגדלו שני ילדיהם – חגי ורזיה.  ברוריה, הייתה “אשת בריתו”, האישה שמאחוריו, ההולכת באשר יילך, התומכת, המשענת האיתנה.  ברוריה דאגה לבית חם ואוהב לאריה, לילדים, לשישה נכדים ונינה אחת.

 

אריה נפטר ביא’ בסיוון, תשנ”ח (1998) ברוריה נפטרה ב 28.2.2008

 

המקור אתר הקיבוץ 

*

דברי אריה בן גוריון על חג הפסח ומשמעותו: "מתוך הכוונה להעשיר את עולמו הרגשי של הדור הצעיר, באו לכלל העשרת עולמם הרגשי של המבוגרים. “…החג הוא געגועים, הוא טקס. וטקס פירושו – את זה שרים, את זה מברכים, את זה אומרים, את זה טועמים… יש בו התחלה ומסלול מתפתח, סמלים מתפענחים, קשר אורגני בין מאכלים ותכנים, סיפור קורות, מתח והרפייה… חג ו’דבר חדש’ הם דבר והיפוכו. אפשר לחדש ריקוד, אפשר לחדש לחן לשיר, אפשר לגוון בהופעה, אך אי אפשר לערוך הגדה-של-פסח חדשה בתוכן ובמיבנה שלה. פרקי הטקס חייבים לחזור על עצמם. לא נוכל לומר: ‘בוא נקצר, נדלג, נכניס קטעים חדשים. לא נוכל להפוך חג עשיר-תוכן לחגיגה ססגונית. כי חגיגה היא חד-פעמית, כל חייה ערב אחד… כי החגיגה הבאה תהיה שונה בלאוו-הכי".

ליל הסדר בשנת 1954 חברי הקיבוץ ואורחיהם יושבים סביב שולחנות מאורכים על ספסלי עץ.

 

ארוחת צהרים סעדנו במסעדת טורעני בצומת השיטה.

 

חזרנו לביתם של רוני ויוניש ושמענו את דברי ד"ר יוסי אסף.

יוסי אסף (1942), איש ספרא וסייפא, נולד וגדל בקיבוץ בית השיטה. הוא החל דרכו בקיבוץ בתחום החינוך וההוראה, והמשיך במגוון תפקידים בהם זכה להישגים ותרם לכלל. ריכז את חברת הילדים בקיבוצו, כיהן כמזכיר הקיבוץ, ניהל את התפעול במפעל השימורים בקיבוץ וניהל את הכפר לשיקום נפגעי סמים במלכישוע. אסף ניהל את סמינר הקיבוצים במשך 11 שנים, (2012–2001).

 

ליוסי אסף יש גם עבר צבאי מפואר. עם גיוסו לצה"ל התנדב אסף לחטיבת הצנחנים ושובץ בגדוד הנח"ל המוצנח. בצנחנים עבר מסלול הכשרה כלוחם, קורס מ"כים חי"ר וקורס קציני חי"ר. לאחר הקורס שב לצנחנים ושימש כמפקד מחלקה ולחם במלחמת ההתשה. לאחר ששימש כסגן מפקד פלוגה השתחרר מצה"ל. במהלך שירות המילואים שימש אסף כמפקד פלוגה מסייעת בגדוד 28 של חטיבה 55. אסף פיקד על הפלוגה בין היתר במבצע אבירי לב. בהמשך שירות המילואים שימש כמפקד גדוד מילואים וכמפקד חטיבת מילואים.

 

יוסי אסף נתן לנו הרצאה מרתקת על הפילוג בתנועה הקיבוצית בראשית שנות ה-50' של המאה העשרים.

 

הרצאתו הייתה תמצית עבודת הדוקטורט שלו שכתב באוניברסיטת תל אביב "הסכסוך הפוליטי בקיבוץ המאוחד 1939 – 1951" בהנחיית פרופ' אניטה שפירא שאושרה בשנת 1887

*

מקשיבים בקשב רב ליוסי אסף, צילום סמדר בון דור

אתנחתא לפני סיום, צילום סמדר בן דור

בהמשך יוניש סיפר לנו על מהלכי שינוי בתנועה, לינה משפחתית והקמת שכונות קהילתיות ובקיבוץ ועוד וגם מספר סיפורים קצרים מהאזור.

אריה בן גוריון שהקים את ארכיון החגים בבית השיטה, ביקש ממנו להשאירו בקיבוץ ולא להעבירו עפ"י החלטת ברית התנועה הקיבוצית למתחם יד טבנקין ברמת אפעל (1996). בעקבות פנייתו של אריה בן גוריון, פעל להשארת הארכיון בבית השיטה, גייס כספים לשיפוץ והרחבת המקום החדש, הסכים לנהל במשך שנתיים את הפעילות ,שצמח בהמשך למכון שיטים.

 

משה פלד יזם (2009) הקמת בית כנסת אורתודוכסי. אז יצא לחפש מסלול אחר, בניסיון לאתר גורם שיהיה מוכן לקדם פעילות מסורת  מתקדמת, ברוח שהייתה נהוגה בבית השיטה. כך סיכם עם גלעד קריב ( מנכ"ל התנועה הרפורמית) על הקמת סניף אזורי בבית השיטה שפועל מאז 2012 ועד היום. לאורך הדרך משמש כיו"ר הקהילה.

 

זהו הגענו כמעט לסיום המפגש.

 

התוכנית המקורית הייתה לצאת בשעת האור האחרונה לסיור בשכונה הקהילתית  ולהמשיך ולעלות למצפה יוס ודוד לתצפית והסבר. אולם, בגלל החום, האובך תנאי הריאות ומיעוט המשתתפים החלטנו לוותר ולהגיע בפעם אחרת.

 

להלן מובא מידע נוסף אותו שמענו מפי הדוברים, מידע שחלקו כתב יוניש, מידע שחלקו לוקט מאתר הקיבוץ ומקורות נוספים. בנוסף מובאים צילומים שנעשו במפגש ובמהלך השיטוט הקצר בקיבוץ ב-30 באוגוסט 2023.

איתור בית השיטה
על המורד הדרומי של שלוחת צבאים
במרכז הקצה הדרומי
של גליל תחתון מזרחי
למול עמק חרוד ורכס הגלבוע

*

מיקום בית השיטה
16 ק"מ ממזרח לעפולה
10 ק"מ מערבית לבית שאן.

*

קיבוץ בית השיטה
נמצא בתחום
המועצה אזורית גלבוע
ושייך
לתנועה הקיבוצית 

בית השיטה הוא קיבוץ מופרט
במעמד של "קיבוץ מתחדש".

סך אוכלוסייה – כ-1,200  נפש
חברים  – 435
תושבים  – 340
השאר ילדים עד 18 


*

קיבוץ בית השיטה נוסד בשנת 1928
ועלה להתיישבות בשנת 1935

ראשיתו של הקיבוץ ב"תנועת החוגים" שנוסדה בתל-אביב בשנת 1926, שהייתה קבוצה של תלמידי "הגימנסיה הרצליה". הם וחבריהם מבתי-ספר אחרים, "מרדו" באורח-חייהם הזעיר-בורגני של הוריהם. הם חיפשו אחר דרך לעשייה חברתית, לחלוציות ולהגשמת ערכי הציונות בארץ ישראל ("הציונות של העושים").

 

באוקטובר  1928 הפכה קבוצה ששמה נקבע "קבוצת חוגים" לתנועת נוער. בשנת 1930 התאחדה התנועה עם "לגיון הצופים" מירושלים ועם קהילות הצופים מפתח תקווה וחיפה. בתקופה זו התקבלה ההחלטה על יצירת הזיקה בין התנועה לבין הקיבוץ המאוחד והתקבל שמה של התנועה "המחנות העולים" – המחנה כמקום זמני ממנו עולים להגשמה.

 

ראשוני המגשימים של תנועת מחנות העולים יצאו ב-כ"ה תשרי תרפ"ט, אוקטובר 1928, לחדרה וחיו בה כפלוגת עבודה במשך שנתיים.

 

משם עברו לעין-טבעון, היא כפר-יחזקאל של היום, ועבדו בה בבניין. אח"כ המשיכו למעיין חרוד כתחנה לפני ההתיישבות בבית-השיטה. הם גרו במבנים שהתפנו לאחר שקיבוץ עין חרוד שעבר לנקודת הקבע שלו.

 

בשנת 1934 רכשה “הקרן הקיימת” כ- 10,000 דונם בשאטה, כפר ערבי בו ישבו אריסים מהכפר סנור שבשומרון. עם רכישת הקרקע הם פונו מהחוּשוֹת, קיבלו פיצויים וחזרו לכפרם. “קבוצת החוגים” יועדה להתיישב במקום הזה. אך יישובי גוש עמק חרוד התנגדו להקמת ישוב חדש בשאטה, בטענה שחסרה להם קרקע, ובמקום ההוא, אין תנאים ליישוב: אין מים, וכמות המשקעים הדלה, אינה מאפשרת קיומו של עוד ישוב. הפשרה הייתה: “לקבוצת החוגים” יינתנו רק 3,400 דונם, ואילו היתר – יחולק בין משקי הגוש.

הכפר שאטה בשנות ה-70' של המאה התשע עשרה כפי שמצוין במפות הקרן לחקירת ארץ ישראל הבריטית P.E.F

*

בראשית שנת 1935 נקדחה באר ראשונה, באר א’,  ונמצאו בה מים מליחים, 600 מ”ג לליטר. ובמקביל עסקו גם בעיבוד האדמות.

 

בדצמבר 1936 (י"ד כסלו תרצ"ו), 13 שנה לאחר גל ההתיישבות הראשון בעמק-חרוד, הונח היסוד להקמת הישוב החדש במקומו הנוכחי.

 

השם "בית-השיטה" נבחר כי כאן, ככל הנראה, היה מקומה של "בית-השיטה" המקראית, הנזכרת בסיפור בריחתם של המדיינים מפני גדעון "… וינס המחנה עד בית-השטה צררתה…" (שופטים ז' 22).

 

בהמשך שנות ה-30' הצטרפות עולים מגרמניה, הולנד, פולין, בגדד וסוריה, וחברים נוספים מתנועת "הצופים" ו"המחנות העולים" מחיפה ומירושלים הרחיבו וגיוונו את פני החברה ותרמו לחוסנה.

בית השיטה וסביבתו מספר שנים לאחר הקמתו בראשית שנות ה-40'.

בית השיטה וסביבתו במחצית שנות ה-40'.

פעם זו הייתה עמדת שמירה

מאז שנות ה-40' התגייס הקיבוץ למאבק להקמת המדינה. כאן היה בסיס לכוחות הפלמ"ח, ורבים מהחברים התגייסו ל"הגנה", לפלמ"ח ולצבא הבריטי.

 

בעקבות מלחמת העולם השנייה הצטרפו לקיבוץ חברים שעברו את שואת יהודי אירופה, וקבוצות נוער שניצלו מהשואה עשו כאן את שנותיהם הראשונות, ויצאו מבית-השיטה להקמת ישובים חדשים.

 

חברות נוער, פלוגות פלמ"ח וגרעיני הכשרה שונים שירתו בבית השיטה וספגו את רוחה הערכית, הגשימו, הקימו ותרמו לישובים רבים ביניהם אייל, רגבים, נתיב הל"ה, כיסופים, פלמח צובה ו קדמה(שהתפרקה) ואחרים.

בית השיטה וסביבתו זמן קצר לאחר הקמת המדינה

ב-1952 – 1951 בעת הפילוג בתנועה הקיבוצית  עקרה מבית-השיטה לאיילת השחר קבוצה של למעלה ממאתים חברים וילדים. הייתה זאת תקופה קשה וכואבת בתולדות בית-השיטה, אליה הגיעו חברים וילדים, שעברו עקב הפילוג, מתל-יוסף לבית-השיטה. בין החברים בלטה קבוצת בנים בוגרי בית-ספר וצבא שהשלימה את סולם הגילים בבית השיטה.

 

פירוט אבני דרך בהקמת בית השיטה 

בית השיטה וסביבתו בסיום העשור הראשון להקמת המדינה

האסם שבכניסה לקיבוץ

כך בנתה חברת הילדים את האסם

מראה בית השיטה 

הדרך העולה לקיבוץ

מבט ממעל 2022

אחת מהשכונות הקהילתיות

הרחבה קהילתית 

לקראת סיום לימודי בטכניון (1989 – 1990), ערך יוניש מס מחקרים דמוגרפיים על עתידו של הקיבוץ.

 

ממצאיו שרק 17% מבניו חזרו הביתה. על בסיס התהליך הדמוגרפי באותם ימים, התחזית שלו הייתה שבשנת 2025 יותר מ- 60%  מהקיבוצים יהיו "בתי אבות".

 

פרופ' אדם מזור העלה את הבעיה – התנועה הקיבוצית עשויה להיעלם , מה עושים ?

 

בעקבות כך יצא יוניש לסקר / תחקיר  נוסף, בו ראיין מעל 50 בני קיבוץ שלא חזרו לקיבוץ בשאלה אחת, האם ובאלה תנאים תהיו מוכנים לחזור לקיבוץ ? מעל 70% ענו : אנחנו אוהבים את הבית הקיבוצי, חשוב לנו להיות בקרבת ההורים, המשפחה, כסיוע לגידול הילדים, אם יהיו התנאים שנפרט , נשמח לחזור: כל אחד יעבוד במה שהוא יבחר, האחריות הכלכלית עליו בלבד, התקציב יהיה אישי/ משפחתי. המגרש שיקבל יהיה רשום על שמו , תכנון הבית יהיה של הנקלט , עפי התב"ע  המאושרת. הנקלט לא יהיה חבר קיבוץ מן המניין אך יהיה מעורב בחיי הקהילה בנושאי : חינוך, תרבות , בנושאים מוניציפליים.

 

כך זה התחיל , מכאן צמח הרעיון של "השכונה הקהילתית" בקיבוצים. ליוניש היה ברור אז שאין פתרון דמוגרפי אחר לשינוי מצבו של הקיבוץ, היה גם ברור לו שהמהלך הזה ישפיע על צורת החיים הקיבוצית.

 

את התכנית הציג יוניש למזכיר התק"ם , שדחה אותה בכל תוקף.

 

בשנת 1993 הוא הציג אותה בפני הנהלת ממ"י ונציגי משרד הפנים ומשרד השיכון. אז התקבלה החלטה לקדם את הפרויקט להשקיע בתכנון ובהמשך אף להשקיע בתשתיות.

 

כמו כן התקבלה בקשתו  שהפרויקט הראשון יהיה בקיבוצו בבית השיטה.

 

בשנת 1997 אסיפת בית השיטה לא אישרה את ביצוע הפרויקט, לכן יצא לעצמאות כלכלית,

 

לעומת בית השיטה, קיבוצים אחרים קידמו את הרעיון,

 

אחרי מס שנים גם בית השיטה הצטרפה לפרויקט ואז חזר יוניש לקיבוץ.

 

מאז, צעירים רבים חזרו הביתה כמו גם תושבים שלא היו בנים.

 

היום בית השיטה קהילה תוססת ומלאת חיות קהילתית.

מבט על שכונה קהילתית  נוספת

בנייה בהרחבה

*

צילום סמדר בן דור

השיטה יזמות

בשיחות עם חברות וחברים   (1989) חש יוניש אצל רבים מחברי הקיבוץ תסכול ואי נחת ממקום עבודתם, כ 90% מהחברים, עובדים בחקלאות , תעשיה , חינוך ושירותים. חלק מחברי הקיבוץ כבר למדו באקדמיה.

 

אז חשב יוניש שכל אדם זכאי לנסות לממש את עצמו בעיסוק שהוא בוחר ובתנאי שיעמוד בתנאי הסף הכלכליים של הקהילה. הפתיחות הזו כלפי החבר/ה עשויה להביא ליוזמות כלכליות חדשות ובעיקר לשמחת חיים של החבר במידה שהצליח לעמוד בתנאי הסף ולפתח / למצוא מקום פרנסה על פי רצונותיו.

 

היו אלה  תחושות מוקדמות, שהקיבוץ עומד לפני הפרטה שתעסוק גם בנושאי התעסוקה ולכן יש צורך  לבנות מנגנון פנימי שיגבש הכנות מבעוד מועד לתהליך התעסוקתי שבדרך.

 

זה לא היה קל , כל שינוי עורר תהודה ציבורית , ויכוחים של בעד ונגד.

 

עם קבוצת חברים נחושים הקים יוניש את המסגרת של "השיטה יזמות", צוות ליווה את היוזמות החדשות ונתן גיבוי וסיוע לחברים שהייתה להם בעיה בניהול , שיווק ,רכש. הם הפסיקו גם פעילויות לאחר שלא עמדו בתנאי הסף.

 

כ 25 חברים השתלבו/ עברו בפעילות הזו, חלקם עוסקים בה עד היום.

 

לדעתו של יוניש הוא רואה חשיבות (בין השאר) שהקיבוץ הגיע לאחר מס שנים, בתהליכי ההפרטה  לאחריות התעסוקתית.

 

פינת החי

*

*

השכול במלחמת יום הכיפורים

במלחמת יום הכיפורים נפלו אחד עשר חיילים מקיבוץ בית השיטה

 

אלון אילת – נפל על גדת התעלה בסיני

 

מיכה גולדמן – נפל במערכה בסיני

 

אלי רחמים – נפל במערכה ברמת-הגולן

 

גרשון דוד – נפל במערכה  בסיני

 

משה שחורי – נפל במערכה בסיני

 

יוסף שריג – נפל במערכה ברמת הגולן. הוענק לו עיטור המופת

 

בנימין שצ’ופקביץ – נפל במערכה ברמת-הגולן

 

יחיאל שונרי – נפל במערכה בסיני

 

יוחי גלעד – נפל במערכה בסיני

 

דני פלד – נפל במערכה בסיני

 

נמרוד שרון – נפל במלחמת במערכה ממערב לתעלה. הוענק לו עיטור העוז.

חלקת בית העלמין בה טמונים חללי מלחמת יום הכיפורים

50 שנה אחרי מלחמת יום כיפור

מקשיבים ליהודית פלד

תמצית דבריה של יהודית (בכר) פלד

50 שנה אחרי מלחמת יום כיפור.

 

מאיפה מתחילים לגולל את סרט הזמן לתקופה של לפני בתוך ואחרי מלחמת יו"כ.

 

התמונות קופצות – ערב השיכורים עשרה ימים לפני המלחמה הנוראה ההיא- צעירים תמימים דבוקים זה לזה במעגל שירה חושנית וסוערת, יוסף מוביל את השירה, השתייה כדת אין אונס, חבורה צוהלת שיכורת חיים. עם שחר  אני מוצאת את עצמי בשיחה אינטימית עם נמרוד בטנדר של הכותנה… שנה חדשה.

 

ביום כיפור תשל"ד החם מגיעה הודעה שיש להיערך לקליטת נשות וילדי מרום גולן, אתי יחיאלי מארגנת הבאת לולים לתינוקות מהקיבוצים השכנים ואנו מפנים את הכיתות לקבלתם. פגישה אחרונה עם יוסף שריג. אני בדרכי לפעוטון של אורי, והוא בדרכו לפלג.

 

– יוסף מה עומד לקרות פה, שמעת משהו? ותשובתו בחיוך מרגיע: יהודית אל תדאגי, סתם בהלה". ונעלם בפתח ה"סניף".

 

אחר הצהרים. מתכנסים לאסיפה השנתית שבוטלה. יושבים  על המשטח של חנה ודני, מפצחים גרעינים. מנתחים, מסבירים, לא קולטים. מקשיבים לרדיו, קמים, יושבים, ועדיין לא תופסים. לפנות ערב. פגישה אחרונה עם יוחי, ליד החדר של ציפורה. "התחלתי להקים עם החבר'ה את הסוכה ועכשיו קראו לי" הוא רץ ונעלם בפתח ביתו.

 

מוקי יוסף וצ'ופה אוספים עצים לבניית הסוכה, לצ'ופה אין סבלנות והוא רץ לחזית. אחריו מגויס יוסף. משה מעביר ליהודה מזרחי את ריכוז הכותנה, עוד הוא מדבר ובא צו גיוס ליהודה וכך עובר הריכוז לבני י"ב גלי ארנון ואלון מייזלס.

 

עם ערב נקראים כל הצנחנים. פרידה מהירה, ריצה עם הנעליים ביד, נישוק וחיבוק לשני הקטנים שמלווים אותו עד ה"עיגול", הקטנים רוצים לשחק ליד האסם אבל אין זמן.

 

עם לילה המשק נשאר ממלכת נשים וילדים.

 

ממהרת להשכיב את הילדים, כל אחד בביתו, רצה לכתת "דקל" שלי (שהשנה חוגגת 60), שמקבלת אליה 16 ילדים ממרום גולן. אין זמן לחשוב.

 

בצאתי מביטה בירח, עשור לחודש, לאן זה הולך ? הפחד גובר. ארבעה ימים ראשונים של עמימות, אי וודאות. הודעות דובר צה"ל מעורפלות וחשודות. הירח הולך ומתמלא ואנחנו שוקעים אל תוך חשכה כבדה.

 

חג סוכות מתקרב.  מכינים ביחד עם ילדי מרום גולן סוכה ליד הכיתה, אוספים פירות יבשים, מדביקים כתובות: "ושמחת בחגך והיית אך שמח !"

 

אני כאן וליבי באי -שם. ערב החג – יושבים בסוכה ושרים. מנסים לתת לילדים תחושה שהכל תקין. הירח עגול ומלא. מביטה ביופי הזה ומפתה את עצמי להאמין לו.

 

בערב שלאחר מכן דואק קורא לרותי ולי מחדר האוכל מחבק אותנו ומוסר: "צ'ופה איננו". עומדות ובוכות, רצות להדס שישבה אתמול עם שושנה על אלון,  והיום בוכה את שלה.

 

מה יהיה על אלי, הוא כל-כך קשור לצ'ופה, ומי יגיד לו, ומה על שולי העדינה כל-כך? וענתי, מזל שהיא לא מבינה. מזל? הרי היא לא תזכור את אבא שלה… וברקע- יושב סבא יוס  עם הראש בין הידיים ונאנח גניחות שאי אפשר לשכוח.

 

למחרת בבוקר בבוקר אני לוקחת את אלי ושחר מכתה ב', עולה איתם לכיוון משק ילדים ומספרת להם שצ'ופה מת. שחר בוכה ואלי בורח מהבשורה, מתחבא לא רוצה לשמוע… כמה נבון.

 

אין  שהות לנשימה. אני חוזרת לכתה הגדולה שלי ומתקשה לאלתר וללמד משהו. בהפסקה עולה לחדר מורים ובדרך פוגשת את ציפורה. מרגישה שאצל האישה החזקה הזאת מותר לי לבכות. זה פורץ. היא מרגיעה, שואלת אם שמעתי משהו ממשה, ואני שואלת על יוני יוחי ויפתח.

 

בערב, כל ערב לפני השינה אורי מבקש שאשיר לו את "לו יהי". אני מנסה ונחנקת מדמעות ולוחשת:

אִם הַמְּבַשֵּׂר עוֹמֵד בַּדֶּלֶת
תֵּן מִלָּה טוֹבָה בְּפִיו,
כָּל שֶׁנְּבַקֵּשׁ לוּ יְהִי.
אִם נַפְשְׁךָ לָמוּת שׁוֹאֶלֶת
מִפְּרִיחָה וּמֵאָסִיף
כָּל שֶׁנְּבַקֵּשׁ לוּ יְהִי.

 

לא מצליחה לעמוד בפני העיניים השחורות והגדולות שלו שכמו מבינות את שמסתתר בי. (עד היום נחנקת ולא מסיימת את השיר הזה).

 

הימים מתארכים והמועקה גוברת. אין מי שינחם ויעודד. הילדים שואלים ורוצים לדעת איפה אבא ומתי יחזור. שולחים גלויות בתקווה שיגיעו ליעדן.

 

ליל ה- 16  באוקטובר. יום הולדתי ה – 28. אימא לשני ילדים בני חמש ושנתיים וחצי, וברחמי תנועה חדשה נותנת אותות…  מתחמקת מהמחשבות והאפשרויות ובלילה סיוטים. (לימים, כשנאספו הידיעות התגלה שבלילה ההוא שיקחהו האופל, ליל חציית התעלה נפלו חמישה בנים- גרשון. משה. יחיאל. יוחי דני.)

 

ב –21 לאוקטובר בהפסקת האש הראשונה, הגיעו משה ועוזי לנחם את משפחותיהם השכולות. הם ידעו את מה שאנחנו לא ידענו על האבדות בסיני. יש נעדרים ויש כאלה  שכבר בוודאות יודעים שאינם.  אנחנו המומים. שלומית באה לשאול את משה מתי ראה לאחרונה את נמרוד, הוא לא יכול להביט בעיניה ובורח לשדות לבכות את חבריו.

 

אני פוגשת את שורי המזכירה היפה שהפכה למלאך השחור שכולם בורחים מפניו. מספרת לה את הידיעות שמשה הביא והיא מתאבנת. עד כאן. עד כאן.

 

בבוקר למחרת ליד השוקת בשעת הניקיון היומית, עומר שרון עומד לצידי ואומר בחיוך, יהודית, אני בטוח שלאבא שלי לא יקרה כלום, הוא תמיד מסתדר הוא בטוח יחזור, נכון?

 

מה לענות לו לילד בכתה ו'? מי אני שאמוטט את ביטחונו ? מנסה להנהן בראש ולהוציא חיוך קטן עבור השעות או הימים שנותרו לו ליהנות מהאשליה.

 

ואחר כך התחילו להגיע הבחורים. אפורים. היו שהלבינו תוך חודש. היה נדמה שהאור כבה. איך אוספים את השברים? עוד לא מדברים על כך. כל אחד מכונס בכאבו. נוסעים לכל קצוות הארץ לקברים הפזורים בבתי קברות זמניים.  "הזמנה לבכי"… יוצאת לאור ואכן הלב נמשך רק לשבת ולבכות ולבכות את מי שלא ישובו, ואותנו שאיבדנו את החברים, התמימות והנעורים. בליל של תחושות, עוד לא התפנינו לחשוב מה איבדנו ומה קרה לנו, ובמה נהיה אחרים, ואיך תראה בית-השיטה בלי אחד עשר הבנים ועם המשפחות הקטועות. את העצב הזה ניסחה דורית בשירה :  "זה לא אותו העמק, זה לא אותו הבית, אתם אינכם ולא תוכלו לשוב "

 

רעידת אדמה באה בגלים גלים. הזעזועים מתחילים ממוקד הרעש ומתפשטים למרחקים. יש תגובות שמתפרצות רק לאחר שנים. הסיסמוגרפים האנושיים יודעים היום לנחש את בואם אך לא לעצור אותם. אנו ממשיכים לחיות באזור מוכה רעידות.

 

הפתאומיות מלמדת אותנו שלא לבטוח בשום יציבות מדומה. עוצמת  ההרס מותירה פחד תמידי מפני הבאות.

 

חמישים שנה אחרי התקליט השרוט ממשיך להסתובב – רעידת האדמה שלי היא קו פרשת המים של חיי האישיים וחיינו הקולקטיבים.  זהו המקום שבו החלה להעלם התמימות וצמחה ההבנה שאין "מישהו" גדול וחזק שאפשר לסמוך עליו. לא מאחורי ולא מצדדי אנחנו העומדים.

 

חשה יותר ויותר "מה נורא המקום הזה"  ומאז נמשך החיפוש הבלתי נגמר אחר המשמעות והפשר של חיינו כאן.

 

יהודה עמיחי  כותב בשירו "קוטר הפצצה.." על  מעגלי ההרס של פצצה אחת:

קֹטֶר הַפְּצָצָה הָיָה שְׁלוֹשִׁים סֶנְטִימֶטְרִים

וְקֹטֶר תְּחוּם פְּגִיעָתָהּ כְּשִׁבְעָה מֶטְרִים

וּבוֹ אַרְבָּעָה הֲרוּגִים וְאַחַד עָשָׂר פְּצוּעִים.

וּמִסָּבִיב לְאֵלֶּה, בְּמַעְגָּל גָּדוֹל יוֹתֵר

שֶׁל כְּאֵב וּזְמַן, פְּזוּרִים שְׁנֵי בָּתֵּי חוֹלִים

וּבֵית קְבָרוֹת אֶחָד. אֲבָל הָאִשָּׁה

הַצְּעִירָה שֶׁנִּקְבְּרָה בַּמָּקוֹם שֶׁמִּמֶּנּוּ

בָּאָה, בְּמֶרְחָק לְמַעְלָה מִמֵּאָה קִילוֹמֶטְרִים

מַגְדִּילָה אֶת הַמַּעְגָּל מְאוֹד מְאוֹד,

וְהָאִישׁ הַבּוֹכֶה עַל מוֹתָהּ

בְּיַרְכְּתֵי אַחַת מִמְּדִינוֹת הַיָּם הָרְחוֹקוֹת,

מַכְלִיל בְּמַעְגָּל אֶת כָּל הָעוֹלָם.

וְלֹא אֲדַבֵּר כְּלָל עַל זַעֲקַת יְתוֹמִים

הַמַּגִּיעָה עַד לְכִסֵּא הָאֱלוֹהִים

וּמִשָּׁם הָלְאָה וְעוֹשֶׂה

אֶת הַמַּעְגָּל לְאֵין סוֹף וְאֵין אֱלוֹהִים.

 

מעגלי כאב רחוקים בזמן ובמקום, מעגלים בלתי נראים כמו גלי הקול שהתדרים שלהם נמשכים ומשבשים את תחנות המכ"מ הפנימיות שלנו ולא מאפשרים למצוא מנוח.

 

עם  שלם דורש ריפוי. 

 

מלחמת יו"כ  היא אותה פצצה שהדיה מהדהדים עד היום. הזיכרונות שאינם דהים, הם חלק מה D.N.A    שלנו ולפעמים התחושה המלווה היא שאין תקנה ואין תיקון לפצע זה, גם לא שמחת הילדים, הנכדים וציוץ הצפרים.

 

אבל יש – וחווינו זאת בהתרגשות יום לפני ראש השנה בחתונתם של שוהם ועוז צ'ופה, שבחרו בקיץ הלוהט הזה, בפתחה של שנה חדשה, חמישים שנה אחרי נפילתו של צ'ופה, להביא לכולנו משב רוח רענן, שיש בו תקווה ויש בו בשורה של התחלה חדשה וטובה – שמחברת את כולנו ביחד. סבא צ'ופה היה שם, בשעת השקיעה הזוהרת מול אותו העמק

 

כשסבתא הדס ניגבה דמעה ואנחנו כולנו איתה.

 

הנכד בונה כאן את ביתו והכותנה, כן הכותנה – צומחת שוב.

 

להרחבה ראו עוד בסרטון דור כיפור – יהודית (בכר) פלד – אישה אחות רעיה ואמא

 

עוד על השכול בבית השיטה ראו כתבתה של  תמר אשכנזי בת בית השיטה,  50 שנה אחרי מלחמת יום הכיפורים: איך בבית השיטה חזרו שוב לשיר. ד"ר תמר אשכנזי,  מנהלת המרכז הלאומי להשתלות, מנחת קבוצות תמיכה למשפחות שכולות ומחברת הספר "אבל – היום שאחרי"

מוֹתִי בָּא לִי פֶּתַע

שירו הנבואי של יוסף שריג ז"ל שנהרג במלחמת יום כיפור בקרבות ברמת הגולן.

 

השיר נכתב שנה וחצי לפני מלחמת יום כיפור ב-6 בפברואר 1972.

 

השיר הופיע בקובץ שיריו (20) שפורסם שנה אחרי מותו.

 

מוֹתִי בָּא לִי פֶּתַע.

כְּאַחַד הָאָדָם יָדַעְתִּי כִּי קָרֵב,

וְשֶׁבַע חָיִיתִי,

בְּתֹם, בְּעֹז וּבְתִפְאֶרֶת.

בְּכָחֹל, בְּיָרֹק,

וּבְטַעַם הַמִּסְתּוֹרִין וְהַדְּבַשׁ שֶׁל הַיָּפָה.

מוֹתִי בָּא לִי פֶּתַע

וְאֵינִי זוֹכֵר אִם בְּרַעַם הָאֵשׁ

אוֹ בֵּין קִירוֹת הַפַּח הַזּוֹעֲקִים,

אוֹ שֶׁמָּא בַּלָּבָן – לָבָן הַדּוֹמֵם לְבַסּוֹף.

עַכְשָׁו

אֲנִי

אֵינִי זוֹכֵר.

 

יוסף, בן תקוה ונחום, מראשוני קיבוץ בית-השיטה, נולד ביום כ"ט באדר תש"ד (24.3.1944) בקיבוץ בית-השיטה וגדל שם. הוא למד בבית-הספר היסודי בקיבוץ ואת לימודיו התיכוניים סיים בבית-הספר התיכון בקיבוץ. הוא היה תלמיד מצטיין והתעניין בשטחים רבים, אך הקדיש עניין מיוחד להיסטוריוזופיה. מטבעו היה נער סקרן וער מאוד לכל המתרחש סביבו. כן היה בעל תפיסה מהירה וכושר ביטוי תמציתי ובהיר. נער חברותי היה וכל רעיו אהבוהו; תמיד היה מקור שמחה לכל מי שהכירו ועם זאת היה נער מופנם ובודד. מילדות הצטיין בנפש עשירה, שהיו בה אופי תקיף ועדינות רבה. הוא גדל במשפחה חמה, שאהבה וריעות שררו בה והיה קשור מאוד להוריו ולאחיו. כישרונו הגדול בתחום המוסיקה נתגלה עוד בילדותו והוא למד לנגן על פסנתר, החל לכתוב פזמונים ומנגינות לחגים במשק ואף הופיע בשירה ובנגינה באירועים שונים. גם בציור ניסה ידו. כבן משק היה חבר בחטיבת בני הקיבוץ ולאחר סיום לימודיו התיכוניים, כשהיה בן שבע-עשרה, יצא לשנת י"ג בתל-אביב ובמסגרת זו ערך את רבעון חטיבת בני הקיבוץ המאוחד "יחדיו".

 

יוסף גויס לצה"ל בתחילת אוגוסט 1962 ולפי המסורת במשפחתו התנדב לשרת בחיל השריון. לאחר הטירונות ולאחר שסיים קורס מפקדי טנקים, השלים קורס קצינים והשתלם בקורס קציני שריון ובקורס מפקדי פלוגות שריון. הוא היה חייל מעולה וסיים את הקורסים בהצטיינות. מפקדיו מאותה תקופה ציינוהו כמפקד בעל גישה רצינית לתפקידו ויעיל בעבודתו. גם בצבא היה הרוח החיה בכל פעילות חברתית, כתב פזמונים, ניגן ושר במסיבות של היחידה. בכל אשר הלך היה אהוב על חבריו ועל פקודיו.

 

בשנת 1965 השתחרר מהשירות הסדיר ושב למשק. זמן מה עבד בענף הפלחה ולמד בערבים ובשנת 1966 יצא ללמוד מוסיקה במכון "אורנים". אחרי-כן השתלם בתזמור אצל המלחין נועם שריף. כשפרצה מלחמת ששת הימים גויס והשתתף בקרבות בחזית הדרום, ולאחר המלחמה הוענקה לו דרגת סרן. בשנת 1968 סיים את לימודיו ומאז חילק את זמנו בין עבודה במשק לבין פעילות מוסיקלית עניפה ופורייה. הוא לימד מוסיקה בבית-הספר של הקיבוץ ובאולפנים למוסיקה בעין-חרוד ובבית-שאן, ניצח על מקהלת המשק ועל תזמורת הריקודים של בית-השיטה והשתתף במקהלת הקיבוץ המאוחד. באותו זמן כתב שירים, הלחין יצירות רבות וגם כתב מסות פילוסופיות.

 

כשפרצה מלחמת יום הכיפורים גויס יוסף ונשלח עם יחידתו לרמת הגולן. הוא לחם כמפקד מחלקת טנקים שהדפה את כוחות הסורים ברמת-הגולן, באזור חושניה. ביום י"ד בתשרי תשל"ד (10.10.1973) נפל בקרב והובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין בקיבוץ בית-השיטה. השאיר אחריו אישה ושני בנים, הורים, שלושה אחים ואחות.

 

לאחר נופלו הועלה לדרגת רב-סרן והוענק לו "עיטור המופת" על גבורתו בקרב. בתעודת העיטור נאמר: "לאות ולעדות כי רב-סרן שריג יוסף גילה אומץ-לב הראוי לשמש מופת. והרי תיאור המעשה: עם פרוץ הקרבות שימש רס"ן יוסף שריג ז"ל כמפקד פלוגת טנקים, שנלחמה ברמת-הגולן. ב8- באוקטובר 1973, בהובילו את הכוח לעבר קוניטרה, נתקל במארב סורי. למרות שנפגעו מפקדים מכוחותינו וטנקים ניזוקו הצליח רס"ן יוסף שריג ז"ל להדוף את האויב בקור רוח. מאוחר יותר נתקלה פלוגתו בירי טילים מכיוון תל-סקי. רס"ן יוסף שריג הכווין את הטנקים לעמדות נמוכות והצליח להשמיד חלק מנושאי הטילים. ב-10 באוקטובר 1973 הוביל את הגדוד לכיבוש מוצב, שהוחזק על-ידי עשרות טנקי אויב והצליח במשימתו. הוא נהרג למרגלות המוצב, ממארב סורי, ביום רביעי בצהריים, בשעה האחרונה של הדיפת הסורים. בכל פעולותיו גילה אומץ-לב, קור-רוח, כושר-מנהיגות ודבקות במשימה למופת".

 

בעזבונו של יוסף יש שירים רבים, שחלק מהם הוצא לאור בהוצאת הקיבוץ המאוחד בספר בשם "עשרים שירים". ספר תווים מעזבונו יצא לאור בשם "שירת יוסף" ובו 31 יצירות למקהלה, ליחיד ולכלים שונים; תקליט בשם "אחי חזר מן השדה" יצא בהוצאת "הד ארצי" ו"רשות השידור;" בחוברת שהוציא לאור קיבוץ בית-השיטה לזכר בניו שנפלו, כלולים דברים על דמותו ואחדים משיריו; גם החטיבה שלו הוציאה לאור ספר לזכר הנופלים ובו ביוגרפיה של יוסף; בעלון "הקיבוץ" נתפרסמה רשימה על דרכו האמנותית ואחדים משיריו, שירים רבים תורגמו לשפות שונות. המלחינים שלמה יפה מבית-אלפא ויהודה אנגל ממעגן-מיכאל חיברו יצירות מוסיקליות על יסוד שירי יוסף.

 

המקור אתר יזכור של משרד הביטחון

הַחִטָּה צוֹמַחַת שׁוּב

הַחִטָּה צוֹמַחַת שׁוּב הוא שיר אבל וזיכרון שנכתב בשנת 1974 על ידי דורית צמרת, חברת קיבוץ בית השיטה, בעקבות ההלם והאבל הכבד שאחזו בקיבוץ בית השיטה עם נפילתם של 11 מבניו במלחמת יום כיפור.

 

שיר זה הוא אחד השירים המזוהים ביותר עם שירי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל.

 

בשנת 1974 מייד לאחר שנכתב השיר, נעמי שמר קיבלה מדורית את המילים. היא לא הצליחה להלחין אותן והציעה לה לפנות לחיים ברקני חבר קיבוץ שער הגולן. השיר הולחן בשנת 1978 ומילותיו עובדו והותאמו אל הלחן.

 

השיר מתאר את נוף עמק חרוד בו שוכן הקיבוץ, הכולל עצי חרוב, זית ואת מראה הגלבוע, ותמה כביכול על אדישותו של הנוף היפה אל השכול, האובדן וכאב חסרונם של הנעדרים

 

השיר מתאר את הנוף המקומי הנשקף מחלון ביתה של המחברת, כשבמקביל הוא גם כלל-ישראלי ונוגע בדימויי תנ"ך, וכן מאזכר דימויים אוניברסליים. האזכורים מלווים בתחושות תימהון ובכאב שאין לו תקנה. במקביל, השיר מבטא תקווה לעתיד, ומתאר את המשכיות העולם עם כל הטוב שבו, חרף האובדן.

 

שָׂדוֹת שְׁפוּכִים הַרְחֵק מֵאֹפֶק וְעַד סַף

וְחָרוּבִים וְזַיִת וְגִלְבֹּעַ –

וְאֶל עָרְבוּ הָעֵמֶק נֶאֱסַף

בְּיֹפִי שֶׁעוֹד לֹא הָיָה כָּמוֹהוּ.

 

זֶה לֹא אוֹתוֹ הָעֵמֶק, זֶה לֹא אוֹתוֹ הַבַּיִת,

אַתֶּם אֵינְכֶם וְלֹא תּוּכְלוּ לָשׁוּב

הַשְּׁבִיל עִם הַשְּׂדֵרָה וּבְשָׂמִים עַיִט

אַךְ הַחִטָּה צוֹמַחַת שׁוּב

 

מִן הֶעָפָר הַמַּר הָעִירִיּוֹת עוֹלוֹת

וְעַל הַדֶּשֶׁא יֶלֶד וְכַלְבּוֹ

מוּאָר הַחֶדֶר וְיוֹרְדִים לֵילוֹת

עַל מָה שֶׁבּוֹ וּמָה שֶׁבְּלִבּוֹ

 

זֶה לֹא אוֹתוֹ הָעֵמֶק…

 

וְכָל מָה שֶׁהָיָה אוּלַי יִהְיֶה לָעַד

זֶרַח הַשֶּׁמֶשׁ שׁוּב הַשֶּׁמֶשׁ בָּא

עוֹד הַשִּׁירִים שָׁרִים, אַךְ אֵיךְ יֻגַּד

כָּל הַמַּכְאוֹב וְכָל הָאַהֲבָה

 

הֵן זֶה אוֹתוֹ הָעֵמֶק, הֵן זֶה אוֹתוֹ הַבַּיִת

אֲבָל אַתֶּם הֵן לֹא תּוּכְלוּ לָשׁוּב

וְאֵיךְ קָרָה, וְאֵיךְ קָרָה וְאֵיךְ קוֹרֶה עֲדַיִן

שֶׁהַחִטָּה צוֹמַחַת שׁוּב.

 

השיר התפרסם תחילה בעיבודו של אילן גלבוע ובביצוע להקת הגבעטרון. בשנת 1983 הקליטה אותו חוה אלברשטיין בעיבודו של מנחם ויזנברג לתקליטה "נמל הבית". בין המבצעים הנוספים של השיר: רוחמה רז, אסף נגל, דודו זכאי, דפנה ארמוני, להקת צעירי תל אביב, אחינועם ניני, דוד דאור, שלומית אהרון, מירי מסיקה, איה כורם, דורית פרקש, קרן פלס ולהקת "האשקולית" של בית השיטה.

 

להרחבה אודות  דורית צמרת ז"ל והשיר ראו דוד אסף שדות שפוכים במצפה חרובים: משהו על 'החיטה צומחת שוב', עונ"ש 22 בספטמבר 2023

 

הביצוע המקורי של השיר "החיטה צומחת שוב" של חבורת האשקולית של בית השיטה

 

האשקולית

האש-קולית”, או בשמה הקודם “הקולית של בית השטה” , הוקמה ע”י אלה גדרון האריס ושולה אלבק בשנת 1975

 

הלהקה הראשונה כללה את הזוג חנוך ושולה אלבלק, אלה גדרון האריס, איציק ארד, רוני יוניש , רינה ארז, מוקי וצביה פלד-דרור. תקופה מסוימת גם שרו יוקי- חיים אהוביה  ובתיה לוטן.

את הניהול המוסיקלי קבל על עצמו צביקה כספי שפתח בפני חבורת הזמר תקופה ארוכה של עבודה עם צביקה/ים . כאשר פרש כעבור חדשים ספורים , תפס את מקומו , צביקה ארבל , בניהול ולויי מוסיקלי מבריק למשך תקופה של כעשר שנים .

 

בנוסף לזמרים הצטרפו גם נגנים מבית השטה : בחצוצרות , שלמה ארגוב , ומיכאל סלע, סקסופון , יעקוב שולמי. תופים , אייל שריג ,פסנתר, חוולה הדר , גיטרה בס, רובי איילון ממרחביה , וצביקה עצמו  על הגיטרה .

 

עם צביקה והתזמורת אשקולית חרשה את הארץ מצפון עד דרום , מערב למזרח. היא הופיע בחדרי אוכל של קבוצים , בבסיסים צבאיים וגם באולמות בערים הגדולות .

 

בשנת 1980 לקראת מסע לארה"ב שונה שם החבורה ל”אש-קולית” של בית השטה. מסע זה נמשך חמישה שבועות במהלכה החבורה שרה לישראלים ויהודי אמריקה , לחיילי ארה”ב וגם לאסירים .ההופעה שהייתה מבוימת ומעובדת מוסיקלית , בצורה רעננה ומקצועית , זכתה להדים וביקורות משבחים. אחר מסע זה , יצאה החבורה  גם למסעות קצרים יותר, לקהיר שבה הופיעה החבורה בפני מבקרי תערוכה חקלאית שהציגה את הישגי החקלאות וגם שבוע ימים בפריז – הופעת הצדעה לישראל ביום העצמאות

בשנת 1984 יצא התקליט הראשון של האשקולית בניהולו ועיבודו של צביקה ארבל . ובתקליט נכללו שירים ישנים ומוכרים וגם חדשים, כמו “החיטה צומחת שוב” של דורית צמרת –ארנבורג וחיים ברקני .

 

באותה שנה השתתפה החבורה בפרוייקט מוזיקלי של קול ישראל לזכרם של 22 חללי מלחמות ישראל בני וחברי קבוץ בית השטה בעיבודו של צביקה שרף . הפרוייקט הוקלט לתקליט שנה מאוחר יותר בשם :”נזכור את כולם”

 

בשנת 1985 . נפרדה החבורה מצביקה ארבל ועברה לעבוד עם יורם צדוק. אופי השירים וגם ההופעה השתנה. אז עברה לשיר שירים מקוריים שהולחנו עבורה ועבדה  על הופעה מקצועית, מעודכנת ומתוחכמת, עם הבמאי גדי ענבר .

 

המופע שיצרה החבורה נקרא “מעברים חופשיים” על שם אחד השירים של נתן זך , שהולחן עבורנו .  המופע זכה לביקורות מאוד חצויות , חלקן מאוד משבחות ומהללות ובחלקן דרשו שהחבורה תחזור לשיר שירי שבולים וגורן . ממופע זה נותרו מספר הקלטות שהופיעו מספר שנים מאוחר יותר בדיסק אוסף , וכן קלטת וידיאו , לא ערוכה , שצלם והקליט מיכה לבנה.

 

בשנת 1999- 2000 , שהה בבית השיטה יאיר רוזנבלום , הוא הלחין לקבוץ שירים לחג ה-60 וכן המשיך לעבוד עם  האשקולית שנה  נוספת. בתקופה זו נכתב ונוצר הפיוט המרגש נתנה תוקף, ששודר לראשונה במסגרת כתבה של הטלויזיה על ערב הזיכרון בבית השטה . השיר קבל עיבוד נוסף כמה שנים מאוחר יותר ע”י אילן גלבוע והוא מושר כחלק חשוב בכל הופעות הגבעטרון עד היום.

 

בשנת 1992 לאחר תקופה קצרה בה ניהל אותה צבי שרף, חדלה האשקולית להתקיים  וחמשה מחבריה התקבלו זה אחר זו ללהקת הגבעטרון והם רוני יוניש, איציק ארד , שולה וחנוך אלבק , ואלה גדרון האריס.

 

מקור המידע והצילומים אתר קיבוץ בית השיטה

בזמן כתיבת תיעוד זה פניתי לצבי שרף וכתבתי לו "צבי בוקר טוב, ביום חמישי 21 בספטמבר 2023 ביקרנו בבית השיטה. כעת אני כותב על אש קולית. האם תוכל לכתוב לי בבקשה מספר משפטים על עבודתך איתם בשנים האחרונות עד שהתפרקה ואלה דבריו.

עמירם שלום – השאלה לגבי האשקולית שלחה אותי לנבירה ארכיאולוגית בארכיון פנקסי החשבוניות שלי (ששמור בעיקר למקרים שכאלה 😊).

 

עבדתי עם האשקולית בסך הכל חצי שנה – מינואר עד יוני 1992.

 

בסופה של אותה תקופה קצרה חלק מחברי האשקולית הצטרפו לגבעטרון והלהקה למעשה חדלה להתקיים כלהקה עצמאית, עד כמה שידוע לי.

 

מאחר ובאותה עת עבדתי עם הרבה מאד הרכבים אחרים ולא ראיתי אפשרות להגיע לבית השיטה מרעננה, מקום מגורי אז – החזרות התקיימו בגן שמואל, ולהרכב צורף גם מישה בר אילן מגן שמואל. אין ספק שהסידור הזה קצת הקשה עלינו ליהנות מהעבודה המשותפת.

 

את האשקולית הכרתי עוד לפני כן כהרכב מצוין, כשעבדו עם צביקה ארבל, וגם הקלטתי איתם כמה שירים כ-10 שנים לפני כן – במסגרת הפקה של קול ישראל ליום הזכרון.

 

אבל ב-6 החודשים ב- 1992 – הצטרפו להרכב הוותיק והטוב גם כמה זמרים חדשים, ובכלל – זאת הייתה עבורי מעין תקופת היכרות שבה ניסיתי להכיר יותר טוב את התכונות המיוחדות להרכב שכזה – שאיננו חבורת זמר "רגילה" – ולנסות לבדוק כל מיני אפשרויות מוסיקליות מבלי להתכוון לתוצאה תכליתית של הופעה. ואכן לא הספקתי להופיע איתם אפילו פעם אחת.

 

בפראפראזה על שירו של יוסף שריג "מותי בא לי פתע" – אפשר לומר שסיום העבודה איתם בא לי פתע – לפני שהבשיל לאיזושהי תוצאה מוגדרת. מה שנשאר זה בעיקר פינה חמה בלב לקבוצת אנשים יקרים ומוכשרים.

תמצית התפתחות
התנועה הקיבוצית
והמאבק הפוליטי
שהובילו לפילוג
בראשית שנות ה-50'
של המאה העשרים

הקבוצה שיתופית ראשונה של חלוצים בארץ ישראל הוקמה על ידי אנשי ביל"ו בראשית העלייה הראשונה. בהיסטוריוגרפיה דגניה א שהוקמה בזמן העלייה השנייה בשנת 1909 נחשבת הקבוצה המיישבת הראשונה שהייתה דוגמה לקבוצות חלוציות רבות שהוקמו בעקבותיה.

 

בזמן העלייה השלישית, בשנת 1920 הוקם גדוד העבודה, שהיה הגוף המאורגן החלוצי הגדול הראשון והקים את עין חרוד (ומאוחר יותר את תל יוסף, כפר גלעדי ורמת רחל). אולם הוא לא הגדיר עצמו כתנועה קיבוצית אלא התייחס לקיבוץ כאמצעי לכיבוש העבודה.

 

בשנת 1923 הוקמה מסגרת בלתי מחייבת – "ועדת הקבוצות" שנועדה להיות גוף מקשר בין הקבוצות השונות.  בשנת 1925, במהלך כנס בבית אלפא, החליטו נציגי 26 קבוצות וקיבוצים, 17 פלוגות (קבוצות חלוצים שעדיין לא מצאו לעצמן מקום להתיישב בו) במושבים ו-7 פלוגות שישבו בערים וכן 4 משקי פועלות, להקים תנועה שיתופית ארצית, תוצאת ההחלטה הייתה הקמת "חבר הקבוצות והקיבוצים".

 

מקימי חבר הקבוצות והקיבוצים דגלו בשתי אידאולוגיות נפרדות, האחת – ה"עדה" – הקבוצה הקטנה והאינטימית, והשנייה – הקיבוץ הגדול. הוויכוח בין הקבוצה הגדולה לקטנה היה בשלושה מישורים: המישור האידאולוגי: תומכי הקבוצה הקטנה האמינו כי זו הדרך להגשמת אידיאל עבודת הכפיים ועבודת החקלאות; המישור החברתי: קבוצה גדולה ופתוחה לכולם, שבה אין קשר קרוב בין החברים, לעומת קבוצה אינטימית שרק יחידים יכולים להצטרף אליה ואינם מתקבלים בקלות. אנשי הקבוצה הקטנה סברו כי האינטימיות עדיפה בחיים משותפים והמישור הארגוני: תומכי הקבוצה הגדולה האמינו כי היא מתאימה יותר לקליטת עלייה, יתרון הגודל מאפשר לפתח חיי חברה ותרבות פעילים יותר, וצפויה לקבוצה הגדולה הצלחה כלכלית היות שהיא משק מגוון שאינו עוסק רק בחקלאות.

 

תוצאת חילוקי הדעות הנובעים מפער הדעות בקשר למספר החברים הרצוי בכל קיבוץ גרם  לפילוג הראשון בתנועה הקיבוצית. בשנת 1927 הקיבוצים שדגלו בקיבוץ גדול ופתוח פרשו והקימו את "הקיבוץ המאוחד". 

 

בראשיתו, לקיבוץ המאוחד הייתה זיקה למפלגת אחדות העבודה. עם הקמת מפא"י בשנת 1931 כאיחוד של אחדות העבודה והפועל הצעיר, נשמרה הזיקה של תנועת הקיבוץ המאוחד למפלגה המאוחדת, החדשה.

 

עוד קודם, בשנת 1930 בכנס בגניגר החליף חבר הקבוצות והקיבוצים את שמו לחבר הקבוצות ואחת החלטות הייתה להתמקד בחקלאות ולהפסיק לקיים פלוגות עבודה בערים.

 

בשנת 1934 הצטרפו לחבר הקבוצות כל הקבוצות של תנועת הנוער "גורדוניה" שהפכה להיות תנועת הנוער של חבר הקבוצות. באותה עת התגבשה זהות בלתי פורמלית בין "חבר הקבוצות" לבין מפא"י בהנהגת דוד בן גוריון.

 

באמצע שנות השלושים, עדיין בתקופת הגידול הנמרץ של הקיבוץ המאוחד, החלו ניכרים בקיעים גלויים במערכת היחסים שבין הנהגת הקיבוץ הקיבוץ המאוחד והנהגת מפא"י. לא עברו שלוש שנים והקיבוץ מצא עצמו נסחף למריבה סיעתית בתוך המפלגה.

 

בשנת 1939 העלה ברל כצנלסון הצעה, בפני וועידת הקיבוץ המאוחד שהתקיימה בנען, להתאחד עם "חבר הקבוצות". ההצעה התקבלה אמנם בוועידה, אך לא יושמה, בגלל התנגדות הנהגת הקיבוץ המאוחד ובראשה יצחק טבנקין.

 

בשנות מלחמת העולם השנייה החריף הסכסוך במפא"י עד לקרע גמור ועד לפרישת סיעה ב' (התנועה לאחדות העבודה) ממפא"י, בשנת 1944.  עם התפלגות סיעה ב'  נשארו חברי שני הפלגים במסגרת הקיבוץ המאוחד. אם כי כאן, בניגוד למצב בכלל היישוב, נתמך הפלג של אחדות העבודה בראשות טבנקין על ידי רוב חברי הקיבוץ המאוחד כאשר מיעוט גדול שמר נאמנות למפא"י.

 

פילוגו של הקיבוץ המאוחד לא עמד על הפרק בשנת 1944 אך כאשר הסתבר כי מפא"י אינה זקוקה לקיבוץ בכדי להנהיג את הישוב והתנועה הציונית הבשילו התנאים לקרע גמור גם בתחום הקיבוץ במאוחד.

 

הנהגת הקיבוץ המאוחד ביקשה להיחלץ מן המיצר הפוליטי על ידי "עוד מאותו דבר". השגגה ההיסטורית ששגתה בפרישתה ממפא"י הותירה את השמאל הציוני, קרי השומר הצעיר, כחלופה יחידה ל"הליכה לקנוסה" בחזרה למפא"י. ניסיונה של הנהגת הקיבוץ להימנע מאיחוד שלא בין שווים עם מפלגת השומר הצעיר הוליך לאיחוד הקטן עם פועלי ציון שמאל. במהרה מצאו עצמם טבנקין וחבריו מאוכזבים מפירותיו האלקטוראליים של האיחוד הקטן ומצד שני מוכנים יותר לצעד הבא: בינואר 1948 הוקמה מפ"ם. היה זה איחוד הפוליטי בין התנועה לאחדות העבודה פועלי ציון של הקיבוץ המאוחד לבין מפלגת פועלים השומר הצעיר של הקיבוץ הארצי. הסתבר כי  הדינמיקה של הסיעתיות כפתה עצמה על הנהגת הקיבוץ המאוחד וזו "חצתה את הרוביקון" שמאלה: אם אין תוחלת למפלגת הקיבוץ המאוחד אפשר שמפלגת הקיבוץ המאוחד והקיבוץ הארצי גם יחד יכפו על מפא"י לשמוע את קולו של המחנה המגשים. לא עברו חודשים ונגוזו שתי האשליות: מפא"י הוכיחה כי ביכולתה להחזיק בהגמוניה ללא השמאל ואילו השומר הצעיר הוכיח כי מפ"ם לא תהא למפלגת הקיבוץ המאוחד.

 

ניצני הפילוג נראו כבר בסיום מלחמת העצמאות בשלהי 1948. אנשי קיבוץ בית הערבה  מקרב אנשי הקיבוץ המאוחד הקימו את קיבוץ כברי ואילו החברים מקרב מפא"י הקימו את קיבוץ גשר זיו. כך היה עם שיקום קיבוץ רמת רחל שנהרס במלחמה. החברים מקרב אנשי הקיבוץ המאוחד נשארו במקום ואילו החברים מקרב מפא"י עברו והקימו את קיבוץ עין כרמל.

 

ההתפכחות מאשליית מפ"ם איחרה את זמנה – שעה שהשומר הצעיר דחק את מפ"ם משותפות לאחריות לאומית אל אופוזיציה שמאלנית כבר התחוללו בקיבוץ המאוחד פנימה תהליכי פילוג.

 

המחלוקת בתנועת הקיבוץ המאוחד הגיעה לשיאה בראשית שנות ה-50 וגרמה למשבר שלווה בעימותים קשים. משבר זה כונה גם בשם הפילוג בקיבוץ המאוחד. המיעוט של תומכי מפא"י (שמנה קרוב למחצית מחברי הקיבוץ המאוחד ואף היווה רוב בקיבוצים רבים) לא הסכים לזיקה האידאולוגית לברית המועצות הקומוניסטית, אידאולוגיה בה החזיקה מפ"ם. הוויכוח התנהל ברבדים שונים – חינוך, מכוונות מפלגתית (מפא"י – אחה"ע) ואישית (בן-גוריון – טבנקין ומפקדי הפלמ"ח) יחס למאזן הכוחות העולמי (ויכוח על מלחמת קוריאה, כדוגמה) ועוד.

 

כך, הוויכוח הפך לשסע והקיבוצים עין חרוד, אשדות יעקב וגבעת חיים התפלגו לשניים, חלקו ביניהם את הנכסים, ובקיבוצים גבת וגבעת השלושה פרשה קבוצת המיעוט והקימה קיבוצים חדשים יפעת ועינת בהתאמה. בקיבוצים אחרים פרשה קבוצת המיעוט והצטרפה לקיבוץ אחר מאותו זרם. באופן זה, הרוב המכריע של אותם חברים שלא היו מזוהים עם מפ"ם פרש מן הקיבוץ המאוחד.

 

בשנת 1951 קבוצת המיעוט שפרשה מן הקיבוץ המאוחד ואשר כללה את תומכי מפא"י הקימה  את תנועת איחוד הקיבוצים ומספר חודשים מאוחר יותר תנועה זו התאחדה עם חבר הקבוצות, שכלל 43 קבוצות הגוף. משותף שהוקם נקרא איחוד הקבוצות והקיבוצים.

 

בשנת 1954 פרש הקיבוץ המאוחד ממפ"ם שנשארה מפלגת תנועת הקיבוץ הארצי של השומר הצעיר. פרישת הקיבוץ המאוחד הייתה כדי לזכות בעצמאות פוליטית מחודשת וכך איבדה הנהגת הקיבוץ המאוחד שני עולמות גם יחד: תחילה שילמה את מחיר "האין ברירה" הפוליטית בפילוג הקיבוץ המאוחד ואחר כך פרשה ממפ"ם כדי לשוב ולזכות במפלגת הקיבוץ המאוחד.

 

לסיכום, טענתו של יוסי אסף היא שהפילוג בתנועה הקיבוצית בראשית שנות ה-50' היה אקורד הסיום של ההתפתחויות מאז ראשית שנות ה-20' הן של התנועה הקיבוצית ובמקביל הקמת מפלגת פועלי ארץ ישראל (מפא"י) ובהמשך פרישת סיעה ב' והקמת מפ"ם (ששילוב של תנועת הקיבוץ המאוחד בהנהגת יצחק טבנקין והקיבוץ הארצי בהנהגת מאיר יערי ויעקב חזן). הפילוג היה סיומו של המאבק פוליטי, אידאולוגי והבין אישי של המנהיגים באותה עת (דוד בן גוריון, יצחק טבנקין, ברל כצנלסון ויצחק בן אהרון).

 

גדוד העבודה ובעקבותיו התנועות הקיבוציות היו תופעה ייחודית לשנות העשרים, שנות העיצוב של תנועת העבודה המאורגנת בארץ ישראל. באטמוספירה ובמסגרות שנוצרו בתקופה זו ובמימדים "האינטימיים" של הארגונים דאז, היה משקל יתר לתנועות חלוציות התנדבותיות. שלא במקרה לכן יכול היה הקיבוץ המאוחד להחזיק יחד ברעיון של תנועה חלוצית מגשימה ובחזון של תנועה המונית ופתוחה החותרת לעצב את סביבתה. כמו גם לחבר יחד ציונות מקסימליסטית עם סוציאליזם מהפכני.

 

בשנות השלושים ובוודאי בשנות הארבעים חוללו גידול הישוב, התמסדות המערכות הפוליטיות והארגוניות ותהליך אורבניזציה מואצת מציאות שונה ואחרת. בתנאים אלה אי אפשר היה שמיעוט חלוצי, ויהיה שאפתן ונמרץ כקיבוץ המאוחד, ייהנה מהשפעה מכרעת על מגמות ומדיניות המפלגה וההסתדרות וגם יזכה שאלה יפנו אליו את עיקר משאביהן. הקיבוץ המאוחד נתבע להסתגל לכללי משחק לפיהם עליו להסתפק בחלקו כשווה בין שווים. הנהגת הקיבוץ לא השלימה עם התמורה הזאת והגיבה עליה בדרכה שלה: בחיזוק "האגו קיבוציות" ובהופעה כקבוצת לחץ בתוך המפלגה. בהדרגה ותוך הקצנה של ויכוחים אידיאולוגיים ומדיניים, נטלה הנהגת הקיבוץ את כתר האופוזיציה בתוך המפלגה.

 

התפתחות זו הואצה על ידי תגובותיה ההולכות ומחריפות של הנהגת מפא"י וסופה שקשרה את הנהגת הקיבוץ בהתארגנות סיעתית עם האופוזיציה העירונית בתוך המפלגה, אופוזיציה שניקזה אליה את הזעם והמרי של ה"הפרולטריון" המובטל וחסר הקביעות. הקיבוץ המאוחד עלה אפוא על המסלול שהוליכו להפוך למפלגת קיבוץ, מסלול שסתר במובהק את שאיפות היסוד של טבנקין וחבריו.

 

הפרישה ממפא"י וההתקשרות הפוליטית עם השומר הצעיר במפ"ם היו תוצר הלוואי של ניסיון הנהגת הקיבוץ להחזיק במקל משני קצותיו: גם להתמודד על דרכם הייחודית וגם לחמוק מן המדבר הפוליטי המצפה למפלגת אופוזיציה קטנה.

 

את מחיר ההתנסות הפוליטית של הנהגת הקיבוץ המאוחד שילמה היא ראש ועיקר בתוך תנועתה הקיבוצית: תנועה שבה למעלה משליש החברים השתייכו למפלגה יריבה, מפלגה השרויה במאבק מחריף עם "מפלגת הקיבוץ", תנועה השרויה במתיחות פנימית מתמדת סביב המשטר הצנטרליסטי אותו הכתיבה ההנהגה, תנועה המקדשת קליטה וגידול ללא התניה של הגדרה מפלגתית מוקדמת. בתנאים אלה הייתה התפרצות של מאבק פנימי בין שני הפלגים בקיבוץ פועל יוצא מן העימות המסלים בזירה הפוליטית החיצונית. אולם משעה שהסיעתיות הפוליטית הפכה לסיעתיות חברתית בתוך המשקים עצמם, התפתחות שאי אפשר היה למונעה אלא על ידי הסתלקות פלג אחד מנאמנותו המפלגתית, הזין האנטגוניזם בין המחנות את עצמו, הפילוג הפך ל"פתרון הגואל".

 

מקור והרחבה ראו פרק עשירי של עבודתו של יוסי אסף "הסכסוך הפוליטי בקיבוץ המאוחד 1939 – 1951" 

צילום למזכרת 

סוף דבר

 

 

וואו….וואו….
איזה יום מעניין,
מרתק ומרגש
היה לנו
בביתם המרווח והיפה
של רוני ויעקב יוניש.

 

 

בביקור בבית השיטה
נחשפנו להקמת הקיבוץ,
לתרבות, למורשת,
לשכול
ולהתחדשות של הקיבוץ.

 

בביקור צללנו לאתוס
של התנועה הקיבוצית
בתרומתה האדירה למדינה
ובמיוחד בתחומי חינוך, תרבות,
מורשת יהודית מתחדשת
וגם בצבא וביטחון 

 

 

בשנים האחרונות
בביקורי מפגש במספר קיבוצים
חיפשתי מענה לפילוג
בתנועה הקיבוצית
בראשית שנות ה-50' של המאה העשרים.
הפעם קבלנו תמונה רחבה
שהעמידה את הפילוג
בפרספקטיבה היסטורית רחבה

  

דברי תודה

 

 

לרוני ויוניש
על הכנסת האורחים
החמה והלבבית,
הכנת התוכנית,
הדברים שסיפרו לנו
והזמנת החברים הדוברים

תודה לרוני על השירה שהנעימה לנו.

תודה ליוניש בסיוע בכתיבת התיעוד

 

 

ליהודית פלד
שפרסה בצורה מרגשת
את תמונת השכול
והשבר של מלחמת יום הכיפורים
והתמודדות איתו.

 

 

לרזיה בן גוריון
על שסיפרה לנו עליה
ועל המפעל התרבותי יוצא הדופן
שאביה אריה בן גוריון יצר
והנחיל לתנועה הקיבוצית

 

 

לד"ר יוסי אסף
ששיתף אותנו בלבביות ובחן
בתוצאות מחקרו המפורט
על הפילוג בתנועה הקיבוצית

 

 

תודה לחבריי
שיצרו את הקבוצה הסקרנית,
המתעניינת והקשובה.

 

 

משוב המשתתפים 

היה מאוד מרתק. היה ארוח מכל הלב ופשוט יום מדהים

 

תודה לכל מי שתרם. למדנו קלטנו המון. אך יותר מכל הרשימה ההתמודדות עם השכול.

 

אחד ימי הסיורים המרתקים שבהם השתתפתי. תודה רבה ושנה טובה

 

מענין ומרתק. משהו אחר עם תוכן רב גווני. יישר כח לרוני ויוניש. תודה גם לעמירם שיזם והביא אותנו לבית השיטה. שנה טובה ובהמשך גמר חתימה טובה

 

ליוניש ורוני, תודה מקרב 🧡 שפתחתם בפנינו את ביתכם ברוחב לב ונדיבות. המפגשים עם החברים שזימנתם לנו היו מעניינים ומעשירים מרתקים ומרגשים. תודה גם לעמי שהיה שותף מלא בבניית התכנית ליום הזה. שנה טובה לכולם ⚘️

 

נהנתי מהמסע והשהות בבית השיטה. שיח מעניין ומרתק. למדתי ומצפה למסע הבא. שנה טובה ומרתקת.

 

תודה ענקית רוני ויוניש, תודה על כל מה שנתתם , תודה על יום של אושר . תודה על בית חם ופינה לשבת, תשואות אלפיים וכפיים, שבזכותכם היה לנו יום מושלם ויום עצוב שנעלם, שפו לכם זוג יקר 💐🙏💐🙏💐🙏שנה נפלאה🍷וגמר חתימה טובה🌹

 

רוני ויוניש – איזה יופי של יום ! איזה יופי של אירוח ! איזו בחירה נפלאה של דוברים ! ומאור הפנים ! תודה מאד רבה ! ותודה גם לעמירם וסמדר על הבחירה המוצלחה ! ולכולם – שנה טובה ! 🌸🌻🌷

 

רוני ויוניש , זו באמת זכות גדולה להודות לכם על הכנסת האורחים הנפלאה והמיוחדת, ולברך את סמדר ועמי שזיכו את כולנו בכך. תודה גדולה על יום מאיר עיניים ועל הרצאות מרתקות ומרגשות, במיוחד בעת הזו. בברכת שנה טובה ובציפייה דרוכה למפגש הבא בערבה 🙏

 

כבן הדור הצעיר שלא חווה את מלחמת יום הכיפורים אך גדל בצילה; כנציג המגזר העירוני שלא הילך במשעולי הקיבוץ והעמק – אך מכיר היטב ומוקיר מאד את תרומת ההתיישבות הקיבוצית, החלוצית והכפרית לחברה הישראלית לביטחון, להתיישבות, לכלכלה ולזהות היהודית – הצוהר שפתחתם בפנינו, רוני ויוניש, רזיה ויהודית ויוסף, להיכרות עם ביתכם – בית השיטה, סיפק הצצה אינטימית, מלמדת ומרגשת לקהילה אידאליסטית, ספוגת תרבות ויהדות. קהילה שבה "תוכן" ו"חג" אינם מושגים הקשורים לבידור, אלא לחיפוש משמעויות עמוקות במסורת, בהגות היהודית ובמורשת החקלאית. אלה באו לידי ביטוי באופן שבו הקהילה התמודדה עם המשברים הקשים שפקדו אותה במלחמת יום הכיפורים ולאחריה, והובילו אותה לצמיחה מחודשת, להתחדשות ולשינוי, מבלי לוותר על הערכים הנעלים שבשמם קם הקיבוץ. תודה על האירוח ופתיחת הבית והלב. בריאות, משמעות והמון כוח להמשיך ולהנחיל את הערכים הללו לדורות הבאים! תודה גם לעמירם שכדרכו מדייק ומשלב בין גאוגרפיה, היסטוריה, תרבות ומורשת ומוליך אותנו לידיעה טובה יותר של הארץ, חלוציה ובוניה, וליתר המשתתפים המייצגים את ארץ ישראל היפה.

 

תודות לרוני ויוניש, המארחים הנפלאים מבית השיטה. בדרך לבית השיטה, ביציאה מוואדי עירון אל צומת מגידו, נפתח מולנו הנוף בבת אחת. הימים ימי שלהי הקיץ, ואד לבנבן ולח רבץ על שדות העמק, מפריע למראות להופיע לפנינו יפים וברורים. עשרות פעמים נסעתי בדרך הזו לבית השיטה בהיותי חיילת בנח"ל, ממהרת להגיע בזמן לעבודה בבית הילדים בבוקר. הפעם, כמו הנוף, ולמרות הלו"ז המפורט שעמירם המאורגן שלח, לא ידעתי בברור מה מצפה לנו בקיבוץ. אותה אי בהירות עמדה בניגוד מוחלט לחוויה צלולה ומעשירה שחיכתה לנו בביתם של רוני ויוניש. שביל הכניסה לביתם כבר הוא היה מלא בהפתעות, וגם הדלת הכחולה והמעוגלת, שלידה התנדנד השלט המברך ב"שלום", רמזה שאולי הגענו למערת פלאים. וזה אכן פלא בעיניי להתייחס לכל רגע ולכל סנטימטר במרחב – אפילו אל מדרכת הבטון האפורה, המשובצת "סמלים שהשפיעו על חיי", פתגמים ומכתבי אהבה אל ילדי הגן, כאל הזדמנות מלאה בתוכן ועושר תרבותי, שכולו מכוון לאהבת האדם, צמיחתו והצמחתו. נזכרתי בשורות משיר הילדים הישן של קדיה מולודובסקי, שתרגמה פניה ברגשטיין, אושיית-תרבות נוספת מהעמק: 

"פִּתְּחוּ אֶת הַשַּׁעַר, פִּתְּחוּהוּ רָחָב

עֲבוּר תַּעֲבֹר פֹּה שַׁרְשֶׁרֶת זָהָב"

ורוני ויוניש אכן פתחו את ביתם ואת ליבם רחב-רחב וקיבלו את פנינו במאור פנים, תקרובת, שירה, זכרונות ומחשבות, ובעיקר שרשרת זהב של חברים מיוחדים ומלאי תוכן, שחלקו איתנו לא רק ידע, אלא גם רוח ורגש. ובבית השיטה, כמו בבית השיטה – מתייחסים לתוכן ברצינות רבה, כך שזכינו לאירוח שהיו בו לא רק רוחב, אלא גם עומק והרבה זוויות מעניינות. תודה רבה לכם, רוני ויוניש, על יום מעשיר, מרגש, מהנה ויוצא דופן.  תודה לכל החברים שהגיעו לשוחח עימנו, ותודה לך, עמירם, על הרעיון, התכנון והביצוע המאורגן למופת – גם בהם יש רוחב לב ומחשבה. שנה טובה ומלאה בחוויות מעשירות, ידיעת הארץ (😊) ואהבת האדם.

דברי סיכום של רוני ויוניש

לעמירם. תודות על היוזמה, ההשקעה, על התוצר. (שמבחינתי הוא עדיין בראשיתו.) ולכל המשתתפים. חבורת איכות ישראלית. שאני מניף את הדגל , חושב עליכם ,אני מבין את הפערים בחברה הישראלית. זה הזמן לחשבון נפש. גמר חתימה טובה.

 

מסלולים בשנת תשפ"ד (2023-2024)

תאריךאזור/מקוםשם הטיולמהות הטיולהערות
24/9/2023בית השיטה בית השיטה, אודות הקיבוץ במפגש בביתם של רוני ויעקב יונישביקור במקוםדף תיועד
2/10/2023עמק יזעאלעמק יזרעאל, ראשית סתיו תשפ"דסיבוב ברכב דף תיועד
2/10/2023עמק יזרעאלעמק יזרעאל, תחילת קטיף הכותנה, סתו תשפ"דסיבוב ברכבדף תיעוד
3/10/2023רמות מנשהתל יקנעם, גן ארכיאולוגי חינוכיביקור במקום דף תיעוד
4/10/2023צפון הנגב שדות משמר הנגב ראשית סתו תשפ"דסיבוב ברכב דף תיעוד
4/10/2023צפון הנגב משמר נגב, מטע הרימון טרם הקטיף (סתו תשפ"ד)שיטוט ברגל דף תיעוד
5/10/2023גליל תחתון מרכזיכפר כנא, מיזם קפילת החתונהביקור במקום דף תיעוד
5/10/2023גליל תחתון מרכזי כפר כנא, הקהילה הבפטיסטיתביקור במקום דף תיעוד
6/10/2023גליל תחתון מרכזיטורען, הקהילה הבפטיסטיתביקור במקוםדף תיעוד
13/10/2023נגב מערביקיבוץ ניר עוז שבמישור חוף הנגב מול רצועת עזה וסביבתו הקרובהחזרה על תיעוד בעקבות הפגיעה בקיבוץ במלחמה דף תיעוד
14/10/2023דרום מישור חוף מושב נתיב העשרהחזרה על תיעוד בעקבות הפגיעה במושב במלחמה דף תיעוד
16/10/2023נגב מערבי יוכקה ועודד ליפשיץ חברי ניר עוז, אנשים נפלאיםחזרה על תיעוד בעקבות חטיפת הזוג במלחמה דף תיעוד
16/10/2023נגב מערבי קבוץ נירים בגבול הנגב במערבי, מלחמת "השבת השחורה"חזרה על תיעוד בעקבות הפגיעה במושב במלחמה דף תיעוד
18/10/2023נגב מערבי גן הפסלים במתחם הבית הלבן בניר עוז, חיים פרי מקימו חטוף בעזהחזרה על תיעוד בעקבות חטיפת חם במלחמה דף תיעוד
24/10/2023נגב מערבי יישובי המועצה האזורית אשכול מול גבול רצועת עזהתיעוד על היישובים דף תיעוד
26/10/2023הרי ירושלים ראשית השלכת, מבשרת ציוןרכיבה (5 ק"מ)https://amiramorenbikes.com/2023_1024_mevasseret-zion/
27/10/2023ירושליםמרכז ירושלים, סתו תשפ"דרכיבת /צילום (6.5 ק"מ)דף תיעוד
28/10/2023תל אביב תל אביב, קטע חדש של טיילת העיררכיבה (20.5 ק"מ) דף תיעוד
4/11/2023שרוןאדם בסביבתו – איתן ישראלי ממושב אביחיל, איש מעניין במיוחדתיעוד צילום דף תיעוד
28/11/2023שרוןמושב אביחיל בשרוןביקור במקוםדף תיעוד
2/12/2032תל אביב מעט מהמעורב של תל אביברכיבה (24.15 ק"מ) דף תיעוד
3/12/2023נגב במערביאדם בסביבתו, יוגב יפרח, חקלאי, מושב אוהדביקור וצילוםדף תיעוד
5/12/2023כלליבתי הספר הכנסייתיים בישראלסיכום מידע עד כאןדף תיעוד
8/12/2023נצרת נצרת, בית ספר נזירות המושיעביקור וצילוםדף תיעוד
9/12/2023נצרת נצרת, בית הספר נזירות סנט ג'וזףביקור וצילוםדף תיעוד
9/12/2023נצרתנצרת, הקהילה האוונגלית נאזרין, כנסייתה ועודביקור וצילוםדף תיעוד
10/12/2023ינובאדם בסביבתו, צבי שרף, מוסיקאיביקור וצילוםדף תיעוד
15/12/2023תל אביב חקלאות במטרופולין תל אביברכיבה (20.4 ק"מ) דף תיעוד
21/12/2023עין יהבאדם בסביבתו, אמנון נבון, חקלאי ואומן, עין יהבביקור וצילוםדף תיעוד
25/12/2023צור הדסה וירושליםאדם בסביבתו, אווה ירון, מורת דרך, צור הדסהביקור וצילוםדף תיעוד
27/12/2023גליל עליון מערביכנסיית הכפר איקרית שבגליל העליון ההררי המערבי יעד להתקפת חיזבאללהביקור במקוםדף תיעוד
1/1/2024יפו יפו – החוף והנמל (חורף תשפ"ד)חלקו הראשון של מסלול רכיבת אופנייםדף תיעוד
2/1/2024יפויפו, קו הרכבת הקלה לאורך שדרות ירושליםחלקו השני של מסלול רכיבת אופנייםדף תיעוד
3/1/2024בת יםבת ים, לאורך קו הרכבת הקלה וטיילת החוףחלקו השלישי והרביעי של מסלול רכיבת צילוםדף תיעוד
5/1/2024ירושליםאדם בסביבתו, יורם הרפז, איש חינוך, ירושליםביקור וצילוםדף תיעוד
12/1/2024כרמל כרם מהר"ל וסביבתו, מקום בראי העברביקור/וסיור וצילוםדף תיעוד
12/1/2024כרמלהכרמל הנמוך למול מישור חוף הכרמל (חורף תשפ"ד)סיור וצילוםדף תיעוד
13/1/2024ירושליםאדם בסביבתו, מימי ביאזי-שרעבי יוזמת מלונאות שורשית בירושליםביקור וצילוםדף תיעוד
17/1/2023נצרת נצרת, מתחם בזיליקת הבשורה (הלטינית)ביקור וצילום דף תיעוד
17/1/2024נצרתאדם בסביבתו, ארכימנדריט אבונה אמיל שופאני, נצרתביקור וצילוםדף תיעוד
18/1/2024נצרת נצרת, בי"ח נצרת E.M.M.S ("בית חולים האנגלי")ביקור וצילוםדף תיעוד
20/1/2024תל אביב תל אביב, יום שמש נעים (חורף תשפ"ד)רכיבה (16.5 ק"מ)דף תיעוד
22/1/2024גליל תחתון מזרחיאדם בסביבתו, סעד יונס, מאקם נבי שועיב (יתרו)ביקור וצילום דף תיעוד
24/1/2024גליל תחתון מזרחייער לביא על עיי כפר ערביסיור ביערדף תיעוד
24/1/2024גליל תחתון מזרחיגבעות לביא שבגליל התחתון המזרחי ושוליהןסיור ברכב דף תיעוד
24/1/2024גליל תחתון מזרחיפסגת הר קרני חיטיןהגעה ברכב ושיטוט ברגלדף תיעוד
29/1/2024גליל תחתון מערבי אדם בסביבתו, כהן הדת האב סאבא חאג', אעבליןביקור וצילוםדף תיעוד
2/2/2024מסההממד הגיאוגרפי של השילוב בין טריטוריה ובין ביטחוןחיבור עיוני דף תיעוד
7/2/2024ערבה אדם בסביבתו – עזרא רבינס, איש הערבהביקור וצילום דף תיעוד
12/2/2024חיפה אדם בסביבתו – ניומה כצנלסון אוֹצֵר "אוֹצַר הָאָרֶץ"ביקור וצילום דף תיעוד
26/2/2024הרי ירושלים פלמ"ח צובה, קיבוץ שיתופי בהרי יהודה – אנשים ומקוםביקור וצילום דף תיעוד
27/2/2024שרוןאדם בסביבתו – העגלה של גילי במושב אביחילביקור וצילוםדף תיעוד
27/2/2024שרון אביחיל, פרדס תפוזי שמוטי בטרם הקטיף (חורף תשפ"ד)שיטוט וצילוםדף תיעוד
29/2/2024נגב אדם בסביבתו, זאב זיוון איש הנגבביקור, סיור וצילוםדף תיעוד
5/3/2024גליל תחתון מרכזיהר יונה, אירוס נצרתי ועוד (חורף תשפ"ד)שיטוט וצילוםדף תיעוד
6/3/2024עמק יזרעאלעמק יזרעאל, מתחם באר שרידביקור במקוםדף תיעוד
6/3/2024גליל תחתון מרכזי במורדות המזרחיים של הרי נצרת בין נוף הגליל ובין בית קשתנסיעה ברכב דף תיעוד
6/3/2024בקעת כסולות טיילת חדשה במעלה נחל תבור למול דבורייהביקור במקום דף תיעוד
9/3/2024תל אביב תל אביב, מקבץ מראות אקראי (חורף תשפ"ד)רכיבה (17.25 ק"מ)דף תיעוד
12/3/2024גליל תחתון מרכזי נצרת – מצפור הר הקפיצהתצפית דף תיעוד
13/3/2024נצרת נצרת - הכנסייה המרונית אנטוניוס הקדושביקור במקוםדף תיעוד
13/3/2024נצרת נצרת – כנסיית ההשלכה / כנסיית ארמון ההגמון (קאסר אל מוטרן)ביקור במקום דף תיעוד
14/3/2024נצרת נצרת – בית ספר המשפחה הקדושה לחינוך המיוחד Opera Don Guanellaביקור במקום דף תיעוד
15/3/2024נצרתנצרת - כנסיית מנזה כריסטי שבמעלה הרובע הלטיניביקור במקוםדף תיעוד
15/3/2024נצרת נצרת – מנזר שארל דה פוקוביקור במקום דף תיעוד
18/3/20204גלבוע תל יזרעאל בשלוחה הצפונית מערבית של הגלבוע והמעיין למרגלותיוביקור במקוםדף תיעוד
19/3/2024גלבועיזרעאל קבוצה שיתופית בשלוחה הצפונית מערבית של הגלבועביקור במקום דף תיעוד
22/3/2024תל אביב מראה הים מטיילת חוף הצוק בתל אביב בערב שלהי החורףשיטוט וצילום דף תיעוד
23/3/2024תל אביב מראות ברמת גן ובגבעתיים וגם מבני ברק ומתל אביברכיבה (19 ק"מ)דף תיעוד
30/3/2024תל אביב תל אביב, "גינות גדס" ועודרכיבה (15 ק"מ)דף תיעוד
5/4/2024גליל תחתון מערבימיסת פסחא בכנסייה היוונית קתולית במעלול (אפריל 2024)ביקור במקוםדף תיעוד
6/4/2024עמק יזרעאלמושב רם-און בחבל תענך שבעמק יזרעאלביקור במקוםדף תיעוד
19/4/2024מישור חוף יהודה כְּפַר מַרְמוֹרֶק, כפר חקלאי שהפך לשכונה ברחובותביקור במקום דף תיעוד
3/5/2024המיעוט שבמיעוט – הקדמה לספר אודות מקומות המיעוט הנוצרי במדינת ישראלדף תיעוד
10/5/2024מישור חוף יהודה כפר גבתון, "אי" בדרום רחובות העוטפת אותו מכל עבריוביקור במקום דף תיעוד
5/6/2024נצרת נצרת, בית ספר טרה סנטהביקור במקום דף תיעוד
6/6/2024נצרת נצרת, בית החולים סנט וינסנט די פול (ביה"ח הצרפתי)ביקור במקוםדף תיעוד
7/6/2024נצרתנצרת, כנסיית המשיח נצרת (Nazareth Church of Christ)ביקור במקוםדף תיעוד
9/6/2024בת יםמבט אל הים ממעל בשעת בין ערביים (קיץ 2024)ביקור וצילוםדף תיעוד
10/6/2024לודלוד, קהילת הערבים הנוצרים (יוונים – אורתודוכסים) בעירביקור במקוםדף תיעוד
11/6/2024שפילה צפונית הפן נוצרי של נווה שלום/ואחת אלסלאםביקור במקוםדף תיעוד
14/6/2024רמלהרמלה, בית הספר טרה סנטה רמלהביקור במקוםדף תיעוד
14/6/2024חיפה חיפה, שיטוט בוואדי ניסנאס בצהרים (קיץ 2024)שיטוט ברגל דף תיעוד
14/6/2024חיפה חיפה, כהן הדת והמנהיג הרוחני של הקהילה היוונית קתוליתפגישה דף תיעוד
26/4/2026רמלהרמלה, עמותת העדה האורתודוכסית ובית הספר האורתודוכסי שבבעלותהביקור במקום דף תיעוד
3/7/2024נצרת נצרת, מנזר קלרה הקדושהביקור במקוםדף תיעוד
10/7/2024יפויפו, בית ספר טרה סנטהביקור במקוםדף תיעוד
10/7/2024יפו יפו, קולג' דה פררביקור במקוםדף תיעוד
12/7/2024חיפהאדם בסביבתו – אַלְבֵּרְט יַעְקוּבּ, איש הספר, חיפהביקור וצילוםדף תיעוד
13/7/2024חיפה חיפה בית הספר האיטלקי של הכרמליטיות (ביה"ס טרה סנטה חיפה)ביקור במקום דף תיעוד
18/7/2024רמלהרמלה, בית הספר סנט ג'וזףביקור במקוםדף תיעוד
20/7/2024רמלה רמלה, הכנסייה הבפטיסטית המקומית רמלהביקור במקוםדף תיעוד
24/7/2024נצרתנצרת, המכללה האוונגליסטית נצרתביקור במקום דף תיעוד
24/7/2024הר תבורהמנזר היווני – אורתודוכסי בהר תבורביקור במקוםדף תיעוד
24/7/2024נצרת נצרת, הכנסייה הבפטיסטית האוונגלית נצרתביקור במקום דף תיעוד
11/8/2024נצרת נצרת, מנזר מסדר נזירות נצרתביקור במקום דף תיעוד
11/8/2024נצרת נצרת, מנזר האחיות רוזריביקור במקוםדף תיעוד
13/8/2024 נצרת נצרת, פגישה עם הבישוף האב ד"ר רפיק נהרה, סגן הפטריארך הלטיני של ירושלים לקהילות דוברות הערבית בישראלביקור פגישהדף תיעוד
14/8/2024רמת הגולן דרום רמת הגולן, מראות החקלאות (קיץ תשפ"ד)שיטוט במרחבים דף תיעוד
14/8/2024סובב כינרת סיבוב בבקעת הבטיחה קיץ תשפ"דשיטוט בבקעה דף תיעוד
14/8/2024רמת הגולן אדם בסביבתו, בנצי צפריר וביתו אייר רפתנים, גבעת יואבביקור וצילוםדף תיעוד
14/8/2024רמת הגולןפרי עץ המנגושיטוט, ביקור וצילוםדף תיעוד
17/8/2024רמת הגולןאתר עין תאנה שברמת הגולן, פנינת אירוח לתפוס בה ראשביקור במקוםדף תיעוד
17/8/2024ירושליםמנזר גורני שבעין כרםביקור במקום דף תיעוד
21/8/2024גליל חתון מרכזי הר כבול בקצה רכס יודפת שבגליל התחתון המרכזינסיעה בהר דף תיעוד
21/8/2024גליל תחתון מרכזי מנוף, גן הפסלים של רמי פלדשטייןביקור במקוםדף תיעוד
21/8/2025 גליל תחתון מרכזינחל חילזון, קטע הנחל המרהיב המתפתל מדרום לכרמיאלנסיעה באפיק הנחלדף תיעוד
21/8/2026גליל תחתון מרכזי מראות מראשי הר כמון והר חזון ומה שביניהםנסיעה אל הפסגות ובדרך בינהןץדף תיעוד
19/9/2024גליל תחתון מרכזיראס אל עין – כפר מעורב מחצית תושביו נוצרים בני משפחה אחת ומחציתו תושביו בידואיםביקור במקוםדף תיעוד

אדם בסביבתו – עטאללה מנצור סופר ועיתונאי, נצרת

 

המיזם החדש, המעניין והמרתק אדם בסביבתו  ממשיך.

 

מעת לעת אני מגיע לצלם את חבריי/עמיתי וגם אנשים שזה מקרוב הכרתי במקומותיהם.

 

ביום רביעי 13 בספטמבר 2023 הגעתי לנצרת לצלם בביתו את הסופר והעיתונאי עטאללה מנצור.

 

צילום זה הוא מעיין הרחבה של המיזם יישובי המיעוט הנוצרי בישראל שהשלב האחרון שלו והוא המסע להכרת הפן הנוצרי של העיר נצרת.

 

אל עטאללה מנסור הגעתי באמצעות הקשר החדש עם בנו בדר מנסור אותו הכרתי ב-19 ביולי 2023 בפגישה שיזמו ידידיי ע'אדה ופואד באשראת

 

בפעם הראשונה הגעתי לעטאללה מנצור ב-20 באוגוסט 2023 לאחר הביקור אצל הקהילה הבפטיסטית המקומית נצרת. אז הגעתי עם בנו בדר מנצור וחבריי גדעון ביגר (ירושלים), יצחק פיפ רותם (סאסא) וניר עמית (שער העמקים).

 

בשיחה הוא סיפר לנו את קורותיו לפני כשבעים שנים בקיבוץ שער העמקים והיכרותו עם כמה מחברי סאסא.

 

בתום הפגישה קיבלתי ממנו את הספר שכתב והתפרסם בשנת 2004 על מנת שארחיב בדעת על בנושא המיזם יישובי המיעוט הנוצרי בישראל

 

Narrow Gate Churches – The Christian Presence in the Holy Land under Muslim and Jewish Rule

 

בעקבות הפגישה ועיון בספר חשבתי שראוי לחזור לעטאללה מנצור לשמוע עוד אודותיו ולצלם אותו.

 

כך היה!

 

הגעתי אליו ביום רביעי 13 בספטמבר 2023 לאחר הביקור בבית הספר הבפטיסטי.

 

בתחילת הביקור תוך כדי השיחה צלמתי אותו.

 

שעה מאוחר יותר הגיע בנו הצעיר בדר מנצור ויחד סעדנו את ארוחת הצהרים ואחריה צלמתי את שניהם.

 

זמן קצר לאחר שבדר עזב הגיע בנו בכורו בוטרוס מנצור שהצטרף לצילום.

 

לאחר כשלוש שעות של ביקור נפרדנו לשלום.

עטאללה מנצור הוא אלמן (אשתו אבלין ז"ל), אב לסמר, מהנדסת מזון, בוטרוס, עורך דין ומנהל בית ספר ובדר, איש מחשבים.

 

עטאללה מנצור נולד ב-9 בפברואר 1934 בגוש חלב שבגליל למשפחה ערבית נוצרית יוונית-קתולית, אח לשתי אחיות. אביו היה חקלאי ובנאי

 

הוא גדל בכפר ובשנת 1946 נסע לכפר אל מוכתאר בלבנון ללימודיו התיכוניים ושהה שם במהלך מלחמת העצמאות.

 

במאי 1948, כשהיה בן 14, שלח אותו אביו חזרה לכפר אל־מוכתרה בלבנון כדי ללמוד בבית ספר לילדי פליטים פלסטיניים שהוקם על ידי הצלב האדום. לדבריו, "היהודים כבשו אז את צפת, ואבא שלי אמר לי שהם יגיעו גם לכפר שלנו והוא חשש ורצה שאמשיך ללמוד ולכן הציע שאעבור ללבנון". ב-1949, עוד בטרם סיים את לימודיו, נאמר לאביו שכדאי שיחזור, מכיוון שהגבול צפוי להיסגר בקרוב.

 

בשנת 1950 חזר לישראל כמסתנן ונשאר בארץ באופן בלתי חוקי עד 1960, כשהוא כבר כתב עיתון הארץ, הגיש בקשה לקבלת אזרחות ישראלית על סמך הולדתו בארץ ובקשתו אושרה.

 

בשנת 1950 הוא למד בבית הספר התיכון בקיבוץ שער העמקים של השומר הצעיר. במסגרת תוכנית ייעודית להכשרת צעירים ערבים להיות פעילים של מפ"ם. הוא התגורר בקבוץ שנתיים עד 1952.

 

על שהותו בשער העמקים סיפר "התקופה בקיבוץ רק הדגישה את תחושת הזרות שלי. היינו 18 נערים ערבים. קראו לנו 'הגרעין הערבי'. היינו אמורים לקחת חלק בעבודות בקיבוץ. בזמני החופשי ישבתי בחדר הקריאה בקיבוץ וקראתי את העיתונים בעברית. היה לי חשוב ללמוד עברית ולהבין איך יהודים חיים בקיבוץ. לא רציתי להישאר שם, זו לא הייתה אפשרות. נודע לי שהזהירו את היהודים לא להתקרב אלינו, הערבים. לא הרגשתי שייכות למקום הזה והיינו מופרדים לשתי קבוצות".

*

בשנת 1954, היה בחור שאפתן שריכז את סניף הנוער העובד בכפרו ג'יש. בעת שישב בבית קפה בכפרו שוחח עם הבעלים של בית הקפה בניסיון להתעלם מכל מה שמסביבו, העוני, הבערות, המחסור בעבודה והממשל הצבאי, הרגיש מתוסכל במיוחד. אז החליט לכתוב מכתב לדוד בן גוריון ולתאר את מצבו של הנוער הערבי ואת תלאותיו. בן גוריון, שכמעט ולא נפגש עם ערבים באותה תקופה, קלט מיד את ערכו ההיסטורי של המסר החשוב שעלה ממכתבו של מנצור וכתב בחזרה תוך ימים ספורים: "אין יהודים וערבים. רק ישראלים"…. אני שמח מאוד לרצון האיחוד הפועם בכל שורה ממכתבך". הוא הזמין את עטאללה מנצור לפגישה בשדה בוקר כדי לדון באפשרות להקמת תנועת נוער משותפת ליהודים וערבים.

פעילותו כעיתונאי: שבועון העולם הזה שערכו אז במשותף אורי אבנרי ושלום כהן (1954 – 1958); עיתון הארץ, כתב הערבי הראשון עיתון עברי (1958 – 1992); כתב בעיתון הערבי "אל-יום" (1960 – 1966); בשנת 1982 בין מייסדי העיתון הערבי א-סנארה בנצרת ועורכו (1982 – 1992); כתב בעיתון על המשמר (1992 – 1995);  כותב בעיתון הירושלמי הערבי אלקודס (משנת 1997).

 

מנצור השתתף בכתיבת ערכים באנציקלופדיית בריטניקה החדשה לנוער.

 

בשנת 1973 סיים שנתיים לימודים בקולג' רסקין באוניברסיטת אוקספורד באנגליה בעזרת מלגת הקונסוליה הבריטית.

פעילותו כסופר פרסם שמונה ספרים בעברית, ערבית ואנגלית, בהם הרומן "באור חדש", שראה אור ב–1966 (הוצאת קרני). הגיבור הוא צעיר ערבי שאביו נרצח בידי אלמונים והוא אומץ על ידי גבר יהודי ועבר להתגורר בקיבוץ. הספר עורר דיון סוער בתקשורת הערבית והישראלית, ו"ניוזוויק" הכתיר את מנצור כנביא שאינו מוכר בעירו.

 

בשנת 1992 הוא הוציא עם העיתונאי עוזי בנזימן את הספר "דיירי משנה" (הוצאת כתר) שעוסק במעמדם האזרחי של ערביי ישראל ובמדיניות של ממשלות ישראל כלפיהם.

בפברואר 2023 התבשר מנצור על קבלת תואר ד"ר כבוד מטעם אוניברסיטת תל אביב כהוקרה על פועלו פורץ הדרך בעולם התקשורת ותרומתו לחיבור בין החברה הערבית לחברה הישראלית, כל זאת תוך שמירה על זהותו הערבית.

*

האב ובניו

*

*

*

*

סוף, 

 

שמחתי להכיר את עטאללה מנצור
שאת כתובותיו בעיתון הארץ
קראתי ברצף
מאז ראשית שנות השמונים
עד סוף שנות ה-90'.

 

אין ספק שסיפור חייו
מרתק ומעניין.

 

התרשמתי מאוד
שלמרות גילו המופלג,
כמעט 90,
הוא בריא, ראשו צלול
והוא ממשיך בכתיבה,
לדבריו,
"על מנת שמוחו לא יתנוון."

 

 

 

תודה לכם בדר ובוטרוס
שסייעתם  ביצירת הקשר
עם אבא
והגעתם גם לצילום.  

 

נצרת, בית הספר הבפטיסטי

 

מיזם יישובי המיעוט הנוצרי בישראל החל בשלהי שנת 2019. מאז עד קיץ 2022 למעט הסגרים בגלל מגפת הקורונה, ביקרתי לבד וגם עם מספר עמיתים וחברים בערים המעורבות וביישובי המיעוטים בהם נמצאות קהילות הנוצרים דוברי ערבית.

 

השלב האחרון של מיזם זההמסע להכרת העיר נצרת וראו הפן הנוצרי של העיר נצרת – כללי, ריכוז, סיכום ביניים וכוונות להמשך החל בקיץ 2022 והתנהל עד סתו 2022, לאחר הפסקה נמשך החל מקיץ 2023.

 

ביום רביעי 13 בספטמבר 2023 הגעתי לביקור בבית הספר הבפטיסטי בנצרת.

 

ביקור זה היה בעצם המשך לביקור קודם במקום ב-20 באוגוסט 2023 הקהילה הבפטיסטית המקומית נצרת

 

המארח בביקור זה הוא בוטרוס מנסור המנהל תפעולי/מנהלי של בית הספר התיכון הבפטיסטי.

בתחילת השיחה בוטרוס סיפר לי מעט על עצמו.

בוטרוס מנסור (1965) נשוי לעביר ולהם שלושה ילדים עטאללה (רופא), למא (מסיימת דוקטורט במדעי החברה באוקספורד) ומאי (סטודנטית לכלכלה אוניברסיטת חיפה).

 

בוטרוס משתייך לקהילה הבפטיסטית המקומית בנצרת והיה אחד ממיסדיה.

 

הוא בנם של הסופר והעיתונאי עטאללה מנסור (ג'יש) ואמו אוולין גרייב (כפר כנא) בוגרת המחזור הראשון בבית הספר הבפטיסטי (1955) שהייתה שנים רבות מורה לכתה א' ובהמשך מורה לאנגלית.

 

בגיל שנתיים (1967) עברה משפחתו לירושלים (ואדי ג'וז) בעקבות עבודת אביו כעיתונאי הארץ בירושלים המזרחית ובגדה המערבית ושם נולדו אחיו בדר (1968) ואחותו סמר (1971).

 

בגיל שש (1971) עברה משפחתו לאוקספורד בממלכה המאוחדת בעקבות לימודיו של אביו באוניברסיטה בעיר. שם למד בכיתה א' וב'.

 

בשנת 1973 משפחתו חזרה לארץ והשתקעה בנצרת. אביו היה לסופר עיתון הארץ בגליל. הוא למד בבית הספר הבפטיסטי יסודי ותיכון וסיים בגרות במגמה פיסקילית (1983). בזמן זה עבר לזרם הבפטיסטי ולדבריו "קבלתי את ישוע המושיע האישי שלי".

 

לאחר סיום לימודיו בבית הספר הבפטיסטי, התחיל ללמוד כלכלה באוניברסיטת חיפה (1983) ואחר עבר לאוניברסיטה העברית בירושלים המשיך ולמד לסירוגין משפטים (1984 – 1991). את התמחותו עשה בבית המשפט המחוזי בנצרת אצל השופט המנוח אברהם אסא והמשיך במשרדו של עו"ד ישראל ענבר. לאחר שהוסמך כעורך דין (11/1993) המשך בתחילה במשרד עו"ד ישראל ענבר ואחר כך במשרדו ביפיע. בשנת 1994 המשיך למשרד עו"ד ג'מיל אליאס ושם עבד תשע שנים (עד 2003).

 

במהלך עבודתו מונה לחבר הנאמנים של בית הספר הבפטיסטי בזמן שמנהלו היה פואד חדאד. בהמשך הזמן בעקבות הצעתו של מנכ"ל בית הספר פואד חדאד התמנה למנהל הכללי של בית הספר לאחר פרישת מר חדאד. תחומי אחריותו היו כלכלה, יחסי ציבור, גיוס כספים והפעלת המערך התומך והלוגיסטי של בית הספר. תואר תפקיד שונה בשנת 2020 ל-מנהל תפעולי של בית הספר.

 

בנוסף לאלה בוטרוס הינו חבר "המזכירות הכללית של בתי הספר הנוצרים" (מאז 2015) והיה לו תפקיד מרכזי במהלך השביתה הגדולה של בתי הספר הנוצריים ב-2015.

 

הוא משמש יו"ר כנס הכנסיות האוונגליות בישראל (מאז 2018).

 

בוטרוס מפרסם מאמרים וספרים בערבית, אנגלית ועברית בנוסף להרצאות שנתן על חיי הנוצרים בארץ . הוא פירסם שני ספרים באנגלית בארה"ב וכן שני ספרים בערבית בנוסף למאמרים רבים ובכללם מספר מאמרים בעיתון "הארץ".

 

בהמשך השיחה בוטרוס סיפר על בית הספר הבפטיסטי.

 

בהפסקת הלימודים יצאנו יחד לצלם מעט בחצר בית הספר ולחדר המורים ושם פגשנו את גב' אן חדאד מנהלת בית הספר היסודי ואת גב' מימי ברוקשייר מארצות הברית חברת הארגון הבפטיסטי "חברת ידידי נצרת" התומך בבית הספר.

 

כמו כן נפגשנו עם ד"ר עזיז דעים מנהל בית ספר התיכון.

 

אחר כך המשכנו בוטרוס ואני ושוחחנו על הקהילות האוונגליות בישראל ועל בתי הספר הכנסייתיים.

 

להלן מובא מידע אודות בית הספר עליו למדתי מאתר בית הספר ומהשיחה עם בוטרוס מנסור ומעט צילומים.

 

*

*

מעט אודות הזרם הבפטיסטי 

הבפטיזם (Baptism) הוא זרם אוונגלי של הנצרות הפרוטסטנטית הדוגל בטבילה מלאה במים של המאמין המבוגר לאחר שקיבל על עצמו מרצונו את האמונה הנוצרית. בניגוד לזרמים פרוטסטנטיים אחרים, הבפטיסטים אינם מאמינים בתקפות הטבילה של המאמין כתינוק. נוצרי הרוצה להצטרף לשורותיהם מחויב בטבילה מחודשת, לאחר שהביע רצון לטהר את עצמו מעוונותיו, ולהיכנס לעול האמונה.

 

תנועות בפטיסטיות ראשונות החלו להופיע באנגליה כבר במאה השבע עשרה בהשפעת התנועה האנבפטיסטית. חלק מהתנועות הבפטיסטיות, בהנהגתו של ג'ון סמיית', דגלו באמונה בחופש רצון, וחלק דגלו בגזרה קדומה לפי הדוקטרינה הקאלוויניסטית. שתי הקבוצות, כמו קבוצות דתיות אחרות נרדפו על ידי שלטונות אנגליה עד שנת 1689.  השלטונות נקטו נגד הבפטיסטים בחוק שנחקק נגד הדונאטיזם, קבוצה דתית שדגלה בגישה שנוצרים שהתכחשו לאמונתם צריכים לטבול מחדש, שכן טבילתם הראשונה בטלה, ובכך נמצא דמיון בין שתי הקבוצות. מהלך המאה השמונה עשרה והתשע עשרה התקרבו דוקטרינות שתי הקבוצות בבריטניה עד לאיחודן בשנת 1891.

 

הכנסייה הבפטיסטית התפשטה מאנגליה לארצות אחרות, בראש ובראשונה לאמריקה, שם הוקמה הכנסייה הבפטיסטית הראשונה כבר בשנת 1639. בשנת 1832 הוקמה כנסייה בפטיסטית ראשונה באיטליה, בשנת 1834 בגרמניה ובשנת 1888 בספרד. במהלך המאה התשע עשרה המשיכה הכנסייה להתפשט באירופה וברוסיה ובארצות הברית. הכנסייה הבפטיסטית החלה בפעולות המיסיון הנוצרי ברחבי העולם החל ב-1792. מיסיונרים בפטיסטים פעלו משנה זו והלאה בהודו, אפריקה וסין.

 

כיום מרכז הכוח של הכנסייה הבפטיסטית הוא באמריקה הצפונית, שם מספרם מוערך בעשרות מיליונים. קהילות גדולות נוספות קיימות ברוסיה ובאנגליה וגם בישראל.

ראשית הזרם הבפטיסטי בישראל

מקור הסקירה להלן הספר שנכתב בערבית על ידי אינג' בדר מנסור
"תולדות הכנסייה הבפטיסטית בארץ הקודש בשנים 1867-1950",
וראו סקירה על הספר

הזרם הבפטיסטי בישראל התפתח בעשור הראשון של המאה העשרים וגובש בשנת 1923 על ידי מועצת המיסיון הבינלאומית של ועידת הבפטיסטים הדרומית, שתמכה בו עד 1991. מאז, אגודת הכנסיות הבפטיסטיות בישראל (ABC) משמשת ארגון הגג של שבע עשרה קהילות הבפטיסטים הכוללות כ-1000 מאמינים שעברו את תהליך הטבילה ובסך הכל כ-3,000 חברים.

 

הקהילה בפטיסטית הראשונה הוקמה באמצע המאה התשע עשרה בשכם אך חדלה להתקיים לאחר מספר שנים. מייסד הזרם הבפטיסטי בארץ הקודש הוא שוקרי מוסא שהשתייך לקהילה הנוצרית הקטנה בצפת ושהיה יווני – קתולי. הוא חווה את ההשפעות המעשיות של ירידת קרנה והיחלשותה של האימפריה העות'מאנית שבאה לידי ביטוי באכזריות הגוברת של השליטים המקומיים כלפי האוכלוסייה הערבית, בשילוב עם חוסר יכולתם למנוע עוני, מחלה ותחושת ייאוש לגבי העתיד. בשנת 1909 כמו רבים מהערבים הנוצרים בארץ ישראל, סוריה, לבנון, היגר לארצות הברית ובנה את ביתו בטקסס. במהלך ביקוריו בקהילות בפטיסטיות שונות בארה"ב פגש את ד"ר לי סקארבורו, אחד החוקרים הבפטיסטים הידועים ביותר של התקופה. הוא התרשם ממנו והחליט להיות בפטיסט. בשנת 1910 הוטבל על ידי הכומר הבפטיסטי הדרומי המפורסם ג'ורג' וו. טרוט, הכומר של הכנסייה הבפטיסטית הראשונה. שוקרי מוסא שינה את כוונותיו, שוכנע והאמין שעליו לחזור לארץ ישראל ולהפיץ את האמונה של הזרם הבפטיסטי. מוסא חזר לצפת ובמאי 1911 הטביל את ראש הקהילה בצפת בואדי אל-לאימון (נחל עמוד). מאוחר יותר באותה שנה עבר מוסה שוקרי לנצרת וייסד בה הכנסייה הבפטיסטית הראשונה בארץ ישראל.

 

בשנת 1922, מועצת המיסיון של ועידת הבפטיסטים הדרומית בארצות הברית אימצה את אנשי הזרם הבפטיסטי בארץ ישראל בלבנון, וייסדו את 'שליחות המזרח הקרוב'. ארגון זה כלל את הקהילות בפטיסטיות שהוקמו בנצרת (1912), ביירות (1895), רשיע וכפר משקי (1899). בשנת 1923 הגיעו המיסיונרים האמריקאים הראשונים ג'יי וואטס ו-F.B. פירסונס לתמוך בקהילה הבפטיסטית. בשנת 1924 באמצעות תרומה נדיבה ממר וגברת בוטמס מטקסיקנה, על גבול טקסס וארקנסו, רכשה הקהילה הבאפטיסטית בנצרת, משבצת קרקע בסמוך לבאר מרים עליה נבנתה הכנסייה הבפטיסטית הראשונה בנצרת שנחנכה בשנת 1926 וקיימת עד היום.

המשך התפתחות הזרם הבפטיסטי בישראל

מוסה שוקרי נחשב כמטיף מוכשר וכמנהיג כריזמטי שזכה לכבוד והצלחה לאחר שהתמודד עם לעג ובוז ראשוניים. מותו בטרם עת, בשנת 1928 היה לטראומה לכנסייה. ממשיכו, לואי חנה, הבפטיסט הראשון בצפת, נכנס לתפקיד ראש הקהילה בנצרת עד 1937, כשהוא נתמך באופן פעיל על ידי אלמנתו של מוסה – מונירה. הכנסייה בנצרת המשיכה לצמוח וכללה מאות מאמינים, הוקם 'בית ספר גדול של יום ראשון' והוקמה קהילה גם בכפר כנא. במקביל, מיסיונרים בפטיסטים החלו לפעול בירושלים ותל אביב, בעיקר בקרב היהודים שהגיעו לארץ ישראל בשנות ה-30'. בשנת 1933 הוקמה קהילה בירושלים ושנת 1936 הוקמה קהילה בחיפה.

 

בזמן מלחמת העולם השנייה נאלצו המיסיונרים האמריקאים לעזוב את הארץ. עזיבתם ערערה את הקהילות הבפטיסטית, שהיו תלויות בהם ובכספים שהגיעו מקהילות הבפטיסטים הדרומיים בארצות הברית. בית הספר הבפטיסטי של נצרת, שהוקם רק בשנת 1935 כשירות לקהילה הערבית נסגר בשנת 1941. הבפטיסטים מנצרת המשיכו לקיים שירותים בהנהגה מקומית.

 

בתום המלחמה בשנת 1945, הורשו מיסיונרים בפטיסטים לחזור לארץ, ובנצרת נבנה בית יתומים עבור הקהילה. עם תום המלחמה בשנת 1948, חלק הקהילות הבפטיסטיות התפרקו. בין מאות אלפי הפליטים היו גם בפטיסטים ומאמינים אוונגליסטים אחרים מהקהילות בנצרת ובחיפה. כמה מהם הפכו להיות מנהיגי הפליטים בלבנון ובירדן. בנצרת עצמה עסקה הקהילה המצומצמת בחלוקת מזון לפליטים בעיר רובם מוסלמים מהכפרים הסמוכים. בשנת 1950 הגיע לארץ הכומר המיסיונר ד"ר דווייט בייקר. במסגרת פעילותו גדלה הקהילה בנצרת והצטרפו אליה מאמינים חדשים. מוסדות החינוך של הקהילה כמו בית היתומים חזרו לעבוד, ובבית הספר הבפטיסטי בנצרת שנפתח מחדש בשנת 1948, סיים המחזור הראשון.

 

בשנות ה-50' וראשית שנות ה-60' הקהילה הבפטיסטית בישראל החלה לגדול. בשנת 1960, הכומר פואד סכניני הוסמך בכנסייה הבפטיסטית של נצרת. אז הוקמו קהילות בכפרי הגליל בכפר כאנה, טורען, עילבון, ראמה ועכו. הכנסייה הבפטיסטית בחיפה הוקמה מחדש בשנת 1965.  בשנה זו הוקמה 'האגודה של הכנסיות הבפטיסטיות בישראל' (ABC) שכללה את הקהילות בירושלים, נצרת, כנא, טורעאן, עילבון, עכו וגם וכפר הבפטיסטים.

 

ראשיתו של כפר הבפטיסטים הייתה בשנת 1953. אז נרכשה חווה ליד העיר פתח תקווה במרכז הארץ על ידי הבפטיסטים כדי להקים קהילה יהודית נוצרית חקלאית, אך התוכנית לא הצליחה. בשנת 1955 בית היתומים ג'ורג' וו. טרוט עבר לשם מנצרת ובית ספר מקצועי הוקם שם. בית היתומים, ומאוחר יותר בית הספר, שניהם נסגרו בשנות ה-60'. היום כפר הבפטיסטים מרכז התכנסות למאמינים, בין אם מרקע נוצרי או יהודי

 

בשנת 1967 הקהילות הבפטיסטיות בישראל יצרו קשר עם כנסיות בפטיסטיות במזרח ירושלים, בית לחם ורמאללה, ועזה וסייעו להן. קהילות אלה לא הצטרפו לאגודת הכנסיות הבפטיסטיות בישראל, אבל שמרו על קשר הדוק עם הבפטיסטים הערבים בישראל .

 

מסוף שנות ה80' הוקמו קהילות בפטיסטיות חדשות.

 

הקהילה הבפטיסטית המקומית בנצרת היא הכנסייה הבפטיסטית הגדולה בישראל כיום עם כ-80 חברים ומתכנסת באודיטוריום של בית הספר הבפטיסטי נצרת.

אודיטוריום בית הספר המשמש בימי ראשון וחג מקום התכנסות של הקהילה המקומית בנצרת

בית הספר הבפטיסטי נצרת
(NBS) Nazereth Baptist School 

 

המקור הסקירה להלן והרחבה אודות בית הספר

גאוות הבפטיסטים בישראל הוא בבית הספר הבפטיסטי בנצרת (NBS) יש המגדירים אותו "היהלום שבכתר".

 

זה בית הספר האוונגליסטי היחיד בישראל כיום כולל כיום כמעט אלף תלמידים: הגן 65 ילדים, בית ספר יסודי מכיתה א' עד כיתה ח' 594 תלמידים ו302 תלמידי בית ספר תיכון מכיתה ט'  ועד כיתה י"ב.

 

זהו מוסד חינוכי נוצרי המבוסס על התורה והאמונה הנוצרית והתנ"ך לכל חברי הקהילה שהוא משרת ללא הבדל דת, גזע או מין.

 

מבין תלמידיו 80% הם נוצרים ו-20% הם מוסלמים. כ-50% מהתלמידים הם מהעיר נצרת כ-40% תושבי נוף הגליל ובעיקר ממשפחות מבוססות מהמעמד הביניני גבוה ו-10% הם מהיישובים ליד נצרת (יפיע, כפר כנא, טורען, משהד)

 

לבית הספר הבפטיסטי בנצרת יש סגולות משלו כמו בתי ספר אחרים בכנסייה.

 

הוא אחד מבתי הספר הטובים במגזר הערבי בפרט ובמדינת ישראל בכלל.

 

בשנת הלימודים תשפ"ג (2022/23) אחוז הזכאים לבגרות עמד על 98.5%, רק תלמיד אחד מתוך השבעים לא היה זכאי לבגרות. הממוצע של המצטיינים מקרב בוגריו הוא 52% לעומת 14% ממוצע ארצי. בית הספר הבפטיסטי הוא מס' 2 בהצלחה בקרב בתי הספר הכנסייתיים  ומקום 22 ברשימה הארצית.

 

אלפי בוגריו משרתים את הקהילה במקצועות שונים. כמו רבים מבתי הספר כנסייתיים חלק גדול מבוגריו עוסקים ברפואה, הנדסה תחום תעשיית עילית וגם משפטים מקרב בוגרי בית הספר הם שישה שופטים.

 

לבית הספר הבפטיסטי נצרת יש היסטוריה עשירה של מנהיגים שהעניקו שנים רבות מחייהם לבית הספר. הם השפיעו על סטודנטים רבים שהשפיעו על קהילת נצרת, על הקהילות בארץ ובעולם.

בית הספר הבפטיסטי נצרת מסווג במשרד החינוך כבית ספר כנסייתי בקטגוריה "מוכר לא רשמי". הוא פועל במסגרת ארגון ללא מטרות רווח.

 

בית הספר פועל תחת המטרייה של בתי הספר הכנסייתיים במדינת ישראל המוכרים על ידי משרד החינוך.  מתקיים תיאום בין בית הספר לבין "המזכירות הכללית של בתי הספר הנוצרים" בנושאים בעלי עניין משותף בין בתי הספר.

 

העבודה בבית הספר מתבצעת בשיתוף פעולה קבוע עם עיריית נצרת, תוך שמירת החוקים הנוגעים למוסדות החינוך, במסגרת הנחיות חוקי משרד החינוך.

 

בית הספר פועל בשיתוף עמותת "ידידי נצרת" מארצות הברית, שהיא עמותה ללא מטרות רווח.

 

חלק מהתוכניות כמו קייטנות מתקיימות בשיתוף עם קהילות הכנסייה הבפטיסטית של נצרת

בית הספר הבפטיסטי בנצרת (NBS) הוקם כבית ספר יסודי בשנת הלימודים 1935-1936 על ידי הכומר חנה בשוטי, כומר הכנסייה הבפטיסטית בנצרת ונתמך על ידי אגודת "מיסיון המזרח הקרוב" ב"קהילת הבפטיסטים הדרומית בארצות הברית".

 

המטרה העיקרית בהקמת בית הספר הייתה להפיץ את בשורת הנצרות הבפטיסטית באמצעות חינוך.

 

בית הספר שמר על פעילותו הרציפה מאז אותה תקופה, למעט התקופה שבין השנים 1941-1949.

 

כשפרצה מלחמת העולם השנייה בית הספר נסגר.

 

בשנת 1949, לאחר תום המלחמה והקמת מדינת ישראל בית הספר נפתח מחדש על ידי ועידת הבפטיסטים בישראל.

 

במהלך השנים כיהנו בבית הספר כמנהלים כלליים מספר אמריקאים בפטיסטים והם לפי סדר הכרונולוגי הם

 

 Kate Ellen Gruver, Anna Cowan, Dwight Baker, Paul Rowden, Herman Petty, Jim Smith, Dale Thorne, Jean Eller

 

פואד חדד, בן נצרתי, קיבל את תפקיד המנהל והמנהל הכללי בשנת 1991 עד 2004.

 

*

בית הספר הבאפטיסטי נצרת נתמך על ידי חברת ידידי נצרת (Friends of Nazareth – FON)

 

זוהי עמותה רשומה בארצות הברית ומוכרת מס לתרומות ופועלת תחת השם של איגוד משרדי החינוך של נצרת Nazareth Education Ministries Association –  (NEMA).

 

עמותה זו פועלת לתמיכה בבית הספר הבפטיסטי בנצרת באמצעות איסוף תרומות לפרויקטים שונים, לרבות: הכשרת צוות בית הספר והתלמידים לפי הצורך, תמיכה במחנות קיץ (קייטנת בית הספר ומחנות גלגלי הקדר המתקיימים גם יחד עם הכנסייה הבפטיסטית המקומית בנצרת)  ובאמצעות שליחת מתנדבים לעזור במחנות.

 

כמו כן, עמותת ידידי נצרת שולחת קבוצות לביקור בבית הספר ולהעלאת המודעות לצרכי ביה"ס ולעבודה על פרויקטים שונים של בנייה ופיתוח בו.

 

כמו כן, היא תומכת במועדון "גלגל הקדרים" לתכניות חוץ לימודיות בשעות אחר הצהריים בבית הספר.

מזכרת מהאנשים בביקור 

גב' אן חדאד מנהלת בית הספר היסודי

גב' אן חדאד מנהלת בית הספר היסודי וגב' מימי ברוקשייר מארצות הברית חברת הארגון הבפטיסטי "חברת ידידי נצרת" התומך בבית הספר.

ד"ר עזיז דעים מנהל חינוכי/פדגוגי

שני המנהלים

 

סוף דבר,

הלימוד אודות בית הספר הבפטיסטי
היה מעניין ובביקור למדתי עוד.

התרשמתי ממאוד
מבית הספר,
מהמורשת שלו
והצלחתיו.

שמחתי מאוד ללמוד על עוד
מרכיב אחד בפן הנוצרי של העיר נצרת בפרט
והמיעוט הנוצרי בישראל בכלל.

 

הצטערתי לשמוע שבית ספר זה,
כמו בתי ספר הכנסייתיים במדינה,
אינם זוכים לתמיכה הראויה והשוויונית
מצד משרד החינוך
כמו זו הניתנת לבתי ספר במגזר היהודי
שחלקם זוכים לתמיכה רבה במיוחד.
השאלה
מדוע כך הם פני הדברים?,
הרי הם אזרחי מדינת ישראל
עובדים ומשלמים מיסים כמו כולם?

 

 

תודה לך בוטרוס מנסור
על האירוח החם והלבבי
ושיתפתי אותי במידע
אודות בית הספר
ונושאים הנוספים עליהם שוחחנו

 

שמחתי על פגישה קצרה
עם עזיז עדים מנהל בית הספר
וגב' אן חדד מנהלת בית הספר היסודי
וגב' מימי ברוקשייר

 

 

 

אור וגיאומטריה במתחם שרונה בתל אביב

 

ביום שבת 9 בספטמבר 2023 בשעות האור האחרונות לפני עצרת המחאה (שבוע 36) שוטטתי במתחם שרונה.

 

המצלמה לא נשארה אדישה למראות האור והגיאומטריה.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

 

סוף 

תרשיחא, כנסיות הקהילות היוונית – קתולית והיוונית – אורתודוכסית

מיזם יישובי המיעוט הנוצרי בישראל החל בשלהי שנת 2019.

 

מאז עד קיץ 2022 למעט הסגרים בגלל מגפת הקורונה, ביקרתי לבד וגם עם מספר עמיתים וחברים בערים המעורבות וביישובי המיעוטים בהם נמצאות קהילות הנוצרים דוברי ערבית.

 

השלב האחרון של מיזם זה החל בקיץ עד סתו 2022 ונמשך בקיץ 2023 והוא המסע להכרת העיר נצרת וראו הפן הנוצרי של העיר נצרת – כללי, ריכוז, סיכום ביניים וכוונות להמשך.

 

על מנת להשלים את המיזם ביקשתי לחזור למספר יישובים אליהם הגענו אך בהם לא הסתייע לפגוש את אנשי הקהילה להיכנס לכנסיותיהם.

 

לצורך ההשלמה "גייסתי" את ידידי כהן הדת של הקהילה היוונית אורתודוכסית באעבלין אבונה סאבא חאג' אותו הכרתי בביקור ביישובו אעבלין שבגליל התחתון המערבי, היישוב והפן הנוצרי שלו (מאי 2022) ומאז סייע בארגון ותיאום ביקורים נוספים כנסיות הקהילות הנוצריות ביישוב ג'דידה – מכר שבגליל המערבי (יוני 2022) וגם  הכנסייה בשעב, יישוב שלא מגוררים בו נוצרים (יוני 2022).

 

ביום חמישי 7 בספטמבר 2023 יצאנו "להשלמת המיזם" אל קהילות בשלושה יישובים בהם בקרנו כבר

טורען וראו טורען שבגליל התחתון המרכזי, היישוב והפן הנוצרי שבו (מרס 2020)
תרשיחא וראו תרשיחא שבגליל ההררי, הכפר שהפך להיות חלק מעיר (מרס 2021)
כפר כנא וראו כפר כנא בגליל התחתון המרכזי, בקרוב ייהפך לעיר (אוקטובר 2021)

 

לביקורי מפגש אלה הצטרפו אימו של אבונה סאבא חאג' גב' ריניה חאג' ועוזרתה גומנה וגם עמיתיי גדעון ביגר (ירושלים), עידית חגי ומאיר רזניק (עין השופט).

 

"התחנה השלישית" הייתה בשעת אחר הצהרים בכפר תרשיחא שם ביקרנו בתחילה בכנסיית הקהילה היוונית – קתולית ובמנזר הצמוד אליה ואחר כך המשכנו וביקרנו בכנסיית הקהילה היוונית – אורתודוכסית .

 

המארחת שלנו בכנסייה היוונית – קתולית הייתה הנזירה האחות סלבא ירדנית מהעיר סלט המשתייכת למסדר הנזירות האיטלקי "שני לבבות הקדושים" Religiose dei Sacri Cuori di Gesu a Maria

 

היא סיפרה לנו מעט על עצמה, על הקהילה היוונית – קתולית בתרשיחא ועל הכנסייה.

 

לאחר הביקור בכנסייה האחות סלבא הזמינה אותנו להתארח במעונה במנזר הצמוד לכנסייה.

 

שם פגשנו שתי נזירות איטלקיות ממסדר Sisters of St. Dorothy, Daughters of the Sacred Hearts שבאו לבקר אותה והן אחות לורנצה מהעיר וינצנצה והאחות ברלונה מפדובה ושתיהן  נמצאות במנזר בבית לחם עשרות שנים

 

לאחר מכן המשכנו וצעדנו לעבר הכנסייה היוונית – אורתודוכסית ושם אירח אותו כהן הדת של הקהילה אבונה גיאוגריוס חורי הוא סיפר לנו על עצמו על הקהילה ועל הכנסייה.

 

להלן מעט מידע אודות המקום ומראות הביקור.

תרשיחא, כפר שהפך
להיות חלק מהעיר מעלות – תרשיחא
בראשית שנות ה-60' של המאה הקודמת

*

מיקום תרשיחא
בגליל העליון המערבי ההררי

קילומטרים ספורים מגבול ישראל-לבנון,
20 ק"מ ממזרח לנהריה,
20 ק"מ ממערב לצפת,
15 ק"מ לכרמיאל

*

דמוגרפיה
אוכלוסיית העיר מעלות – תרשיחא
מונה כ-24,000 תושבים
מתוכם כחמישית,
5,300 הם תושבי תרשיחא
מחציתם מוסלמים
ומחציתם נוצרים
מרביתם משתייכים לקהילה היוונית – קתולית
אחרים לקהילה היוונית -אורתודוכסית
ומיעוטם לכנסייה האנגליקנית. 

הרחבה אודות תרשיחא והכנסייה האנגליקנית ראו תרשיחא שבגליל ההררי, הכפר שהפך להיות חלק מעיר

*

הכנסייה היוונית – קתולית
נבנתה בשנת 1836

צילום מרס 2021 

*

*

*

כנסיית הקהילה היוונית -קתולית בתרשיחא כמו רבות מכנסיות הקהילות היווניות -אורתודוכסיות וחלק מהכנסיות של הקהילות היווניות – קתוליות נקראות על שם הקדוש גאורגיוס שחי בסוף המאה השלישית וראשית המאה הרביעית ונחשב לקדוש החשוב ביותר בנצרות האורתודוכסית.

 

גאורגיוס הוא הקדוש הפטרון של כמה ארצות: אנגליה, אתיופיה, גאורגיה, מונטנגרו, ליטא וקטלוניה וכן של כמה ערים, ובהן מוסקבה, גנואה ובמברג.

 

החל מן המאה השתיים עשרה נפוצו אגדות, על בסיס המסופר בחזון יוחנן בברית החדשה, שם מתוארת מלחמתו של שר המלאכים מיכאל בתנין (פרק י"ב,  7- 9) " וַתְּהִי מִלְחָמָה בַּשָּׁמָיִם מִיכָאֵל הוּא וּמַלְאָכָיו נִלְחָמִים בַּתַּנִּין וְהַתַּנִּין נִלְחָם וּמַלְאָכָיו׃ וְלֹא הִתְחַזָּקוּ וְגַם מְקוֹמָם לֹא־נִמְצָא עוֹד בַּשָּׁמָיִם׃ וַיֻּשְׁלַךְ הַתַּנִּין הַגָּדוֹל הַנָּחָשׁ הַקַּדְמוֹנִי אֲשֶׁר־נִקְרָא שְׁמוֹ מַלְשִׁין וְשָׂטָן הַמַּדִּיחַ תֵּבֵל כֻּלָּהּ הוּא הֻשְׁלַךְ אָרְצָה וּמַלְאָכָיו עִמּוֹ הֻשְׁלָכוּ." גאורגיוס על פי האגדה הציל נערה מידי דרקון אכזר והרג את הדרקון.

 

על סיפור חייו של גאורגיוס הקדוש אין מקורות היסטוריים מהימנים. על פי המסורת והאגדות עליו, הוא נולד למשפחה נוצרית בסוף המאה השלישית. אביו היה מקפדוקיה ( ארץ גאוגרפי והיסטורי במרכז רמת אנטוליה באסיה הקטנה שבתורכיה) ושירת כקצין בצבא הקיסרות הרומית. אימו הייתה מלוד. לאחר שאביו נהרג במלחמה חזרה אימו לעיר מולדתה עם בנה, שחינכה בעצמה. גאורגיוס המשיך את דרכי אביו, הצטרף לצבא ועלה בסולם הדרגות. בסוף שנות העשרים לחייו הוא כבר נשא דרגת קצונה והוצב בניקומדיה (היום איזמיט בירת המחוז Kocaeli באזור מרמרה בצפון-מערב טורקיה) כחבר במשמר האישי של הקיסר דיוקלטיאנוס שלפי סיפורי הקדושים, בשנת 302 פרסם צווים המורים לאסור כל חייל נוצרי בצבא ומחייבים כל חייל אחר להשתתף בפולחן הקיסר ולהקריב קורבן לאלים הרומיים. גאורגיוס הקדוש צווה ליטול חלק בדיכוי הנוצרים אך במקום זאת התוודה כי הוא נוצרי וביקר את החלטת הקיסר.

 

הקיסר דיוקלטיאנוס ניסה להמיר את דתו של גאורגיוס והציע לו כסף ואדמה כדי שישתתף בפולחן הרומי. גאורגיוס סירב והקיסר ציווה על המתתו בעינויים כבוגד. ב-23 באפריל 303 לאחר עינויים קשים נערף ראשו של גאורגיוס על חומת ניקומדיה. הקיסרית אלכסנדרה וכוהן הדת אתנסיוס שצפו בסבלו, השתכנעו ממסירות הנפש שלו והתנצרו גם הם, למרות שידעו כי יוצאו להורג. גופתו של גאורגיוס הובאה ללוד, עיר מולדת משפחתו, ושם הוא נקבר כקדוש מעונה. בתקופה הביזנטית על קברו נבנתה כנסיית הקדוש גאורגיוס קוטל הדרקון ("כניסת מאר ג'רג'אס"). היא נהרסה מספר פעמים והוקמה לאחרונה במאה התשע עשרה.

 

מדי שנה ב-16 בנובמבר מתקיימות בכנסייה "חגיגות גאורגיוס" הקדוש נקראות גם "חג סנט ג'ורג'" וברבות הימים הפך להיות "חגיגת לוד".

*

*

*

מזכרת מהמפגש במנזר

קפלת המנזר

הכנסייה האורתודוקסית, מאר אליאס.

הכנסייה נבנתה בשנים 1912/13
על חורבות כנסייה צלבנית
המיסה הראשונה התקיימה
בחג הצלב האורתודוכסי ב-27/9/1914

*

*

כהן הדת  אבונה גיאוגריוס חורי (1949) נשוי ואב לשני בנים ובת.

 

הוסמך לכהונה באוגוסט 1981.

 

במשך 27 עבד כמורה לדת ונצרות בבית הספר היסודי וחטיבת ביניים בתרשיחא.

 

שמו הקודם היה נביל חורי ובתעודת זהות שמו ישראל חורי.

 

מוצא משפחתו מאעבלין. סבא רבה שלו הגיע לתרשיחא בראשית המאה ה-19.

*

*

*

*

*

*

*

הכנסייה הישנה היא גיאוגריוס הקדוש
ששופצה למספר שנים
בקרנו בפעם קודמת

*

על הכנסייה העתיקה המשופצת ראו תרשיחא שבגליל ההררי, הכפר שהפך להיות חלק מעיר

סוף,

שמחנו על ההזדמנות
להשלים עוד חלק של תמונת הפסיפס
של מקומות
הקהילה היוונית -קתולית
והקהילה היוונית – אורתודוכסית
בתרשיחא

תודה לך אבונה סאבא חאג'
על תיאום הביקור

תודה לך הנזירה האחות סלבא
על האירוח החם והלבבי
בכנסייה ובמנזר
הפגישה איתך
ועם הנזירות האחיות לורנצה וברלונה
נעמה לנו מאוד 

תודה לך אבונה גיאורגיוס חורי
על האירוח החם והלבבי בכנסייתך.
השיחה איתך הייתה מעניינת ומרתקת מאוד

טורען, כנסיית הקהילה היוונית -אורתודוכסית

 

מיזם יישובי המיעוט הנוצרי בישראל החל בשלהי שנת 2019.

 

מאז עד קיץ 2022 למעט הסגרים בגלל מגפת הקורונה, ביקרתי לבד וגם עם מספר עמיתים וחברים בערים המעורבות וביישובי המיעוטים בהם נמצאות קהילות הנוצרים דוברי ערבית.

 

השלב האחרון של מיזם זה החל בקיץ עד סתו 2022 ונמשך בקיץ 2023 והוא המסע להכרת העיר נצרת וראו הפן הנוצרי של העיר נצרת – כללי, ריכוז, סיכום ביניים וכוונות להמשך.

 

על מנת להשלים את המיזם ביקשתי לחזור למספר יישובים אליהם הגענו אך בהם לא הסתייע לפגוש את אנשי הקהילה להיכנס לכנסיותיהם.

 

לצורך ההשלמה "גייסתי" את ידידי כהן הדת של הקהילה היוונית אורתודוכסית באעבלין אבונה סאבא חאג' אותו הכרתי בביקור ביישובו אעבלין שבגליל התחתון המערבי, היישוב והפן הנוצרי שלו (מאי 2022) ומאז סייע בארגון ותיאום ביקורים נוספים כנסיות הקהילות הנוצריות ביישוב ג'דידה – מכר שבגליל המערבי (יוני 2022) וגם  הכנסייה בשעב, יישוב שלא מגוררים בו נוצרים (יוני 2022).

 

ביום חמישי 7 בספטמבר 2023 יצאנו "להשלמת המיזם" אל קהילות בשלושה יישובים בהם בקרנו כבר

טורען וראו טורען שבגליל התחתון המרכזי, היישוב והפן הנוצרי שבו (מרס 2020)
תרשיחא וראו תרשיחא שבגליל ההררי, הכפר שהפך להיות חלק מעיר (מרס 2021)
כפר כנא וראו כפר כנא בגליל התחתון המרכזי, בקרוב ייהפך לעיר (אוקטובר 2021)

 

לביקורי מפגש אלה הצטרפו אימו של אבונה סאבא חאג' גב' ריניה חאג' ועוזרתה גומנה וגם עמיתיי גדעון ביגר (ירושלים), עידית חגי ומאיר רזניק (עין השופט).

 

"התחנה השנייה" הייתה כנסיית הקהילה היוונית – אורתודוכסית בטורען אליה הגענו בשעת צהרים.

 

המארחים שלנו הם רשאד ריאד בשארה נציג ועד העדה האורתודוכסית הפעיל בו כבר למעלה מעשרים שנים וסולימאן בשאשרה החבר בעדה.

 

השנים סיפרו לנו על עצמם, על הקהילה ועל הכנסייה.

 

לאחר ביקור בכנסייה השניים אריחו אותם באולם העדה בבניין הצמוד לכנסייה.

 

להלן מעט מידע אודות המקום ומראות הביקור.

מיקום טורען 
על המורדות הדרומיים
של רכס הרי תורען
בסמוך לכביש 77
המחבר בין יוקנעם לבין לטבריה,
ממערב למחלף גולני

*

טורען מוניציפאלית
הוא מועצה מקומית
שהוכרזה בשנת 1959.

*

דמוגרפיה
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס)
נכון לסוף יולי 2023 (אומדן),
מתגוררים בטורען 14,923 נפש
רובם מוסלמים
הנוצרים הם
כ-1600 תושבים שהם כ-11%
הקהילה היוונים אורתודוכסים
מונה כ-500 נפש
מרבית הנוצרים
הם יוונים -קתולים
ומיעוט הנוצרים
משתייכים לזרם הבפטיסטי 

להרחבה אודות היישוב ראו טורען שבגליל התחתון המרכזי, היישוב והפן הנוצרי שבו

הכנסייה של הקהילה האורתודוכסית 

מיקום הכנסייה סלב היישוב ביחס לשתיים האחרות

כך נראתה הכנסייה בזמן בנייתה בשנת 1957

*

*

*

*

*

 

הכנסייה בטורען כנא כמו רבות מכנסיות הקהילות היווניות -אורתודוכסיות וחלק מהכנסיות של הקהילות היווניות – קתוליות נקראות על שם הקדוש גאורגיוס שחי בסוף המאה השלישית וראשית המאה הרביעית ונחשב לקדוש החשוב ביותר בנצרות האורתודוכסית.

 

גאורגיוס הוא הקדוש הפטרון של כמה ארצות: אנגליה, אתיופיה, גאורגיה, מונטנגרו, ליטא וקטלוניה וכן של כמה ערים, ובהן מוסקבה, גנואה ובמברג.

 

החל מן המאה השתיים עשרה נפוצו אגדות, על בסיס המסופר בחזון יוחנן בברית החדשה, שם מתוארת מלחמתו של שר המלאכים מיכאל בתנין (פרק י"ב,  7- 9) " וַתְּהִי מִלְחָמָה בַּשָּׁמָיִם מִיכָאֵל הוּא וּמַלְאָכָיו נִלְחָמִים בַּתַּנִּין וְהַתַּנִּין נִלְחָם וּמַלְאָכָיו׃ וְלֹא הִתְחַזָּקוּ וְגַם מְקוֹמָם לֹא־נִמְצָא עוֹד בַּשָּׁמָיִם׃ וַיֻּשְׁלַךְ הַתַּנִּין הַגָּדוֹל הַנָּחָשׁ הַקַּדְמוֹנִי אֲשֶׁר־נִקְרָא שְׁמוֹ מַלְשִׁין וְשָׂטָן הַמַּדִּיחַ תֵּבֵל כֻּלָּהּ הוּא הֻשְׁלַךְ אָרְצָה וּמַלְאָכָיו עִמּוֹ הֻשְׁלָכוּ." גאורגיוס על פי האגדה הציל נערה מידי דרקון אכזר והרג את הדרקון.

 

על סיפור חייו של גאורגיוס הקדוש אין מקורות היסטוריים מהימנים. על פי המסורת והאגדות עליו, הוא נולד למשפחה נוצרית בסוף המאה השלישית. אביו היה מקפדוקיה ( ארץ גאוגרפי והיסטורי במרכז רמת אנטוליה באסיה הקטנה שבתורכיה) ושירת כקצין בצבא הקיסרות הרומית. אימו הייתה מלוד. לאחר שאביו נהרג במלחמה חזרה אימו לעיר מולדתה עם בנה, שחינכה בעצמה. גאורגיוס המשיך את דרכי אביו, הצטרף לצבא ועלה בסולם הדרגות. בסוף שנות העשרים לחייו הוא כבר נשא דרגת קצונה והוצב בניקומדיה (היום איזמיט בירת המחוז Kocaeli באזור מרמרה בצפון-מערב טורקיה) כחבר במשמר האישי של הקיסר דיוקלטיאנוס שלפי סיפורי הקדושים, בשנת 302 פרסם צווים המורים לאסור כל חייל נוצרי בצבא ומחייבים כל חייל אחר להשתתף בפולחן הקיסר ולהקריב קורבן לאלים הרומיים. גאורגיוס הקדוש צווה ליטול חלק בדיכוי הנוצרים אך במקום זאת התוודה כי הוא נוצרי וביקר את החלטת הקיסר.

 

הקיסר דיוקלטיאנוס ניסה להמיר את דתו של גאורגיוס והציע לו כסף ואדמה כדי שישתתף בפולחן הרומי. גאורגיוס סירב והקיסר ציווה על המתתו בעינויים כבוגד. ב-23 באפריל 303 לאחר עינויים קשים נערף ראשו של גאורגיוס על חומת ניקומדיה. הקיסרית אלכסנדרה וכוהן הדת אתנסיוס שצפו בסבלו, השתכנעו ממסירות הנפש שלו והתנצרו גם הם, למרות שידעו כי יוצאו להורג. גופתו של גאורגיוס הובאה ללוד, עיר מולדת משפחתו, ושם הוא נקבר כקדוש מעונה. בתקופה הביזנטית על קברו נבנתה כנסיית הקדוש גאורגיוס קוטל הדרקון ("כניסת מאר ג'רג'אס"). היא נהרסה מספר פעמים והוקמה לאחרונה במאה התשע עשרה.

 

מדי שנה ב-16 בנובמבר מתקיימות בכנסייה "חגיגות גאורגיוס" הקדוש נקראות גם "חג סנט ג'ורג'" וברבות הימים הפך להיות "חגיגת לוד".

מזכרת מהביקור

סוף,

שמחנו על ההזדמנות
להשלים עוד חלק  של תמונת הפסיפס
של מקומות
הקהילות הנוצריות

בטורען 

תודה לך אבונה סאבא חאג'
על תיאום הביקור

תודה לכם 
רשאד ריאד בשארה  וסולימאן בשאשרה
על האירוח החם והלבבי

כפר כנא, המנזר היווני – אורתודוכסי

 

מיזם יישובי המיעוט הנוצרי בישראל החל בשלהי שנת 2019.

 

מאז עד קיץ 2022 למעט הסגרים בגלל מגפת הקורונה, ביקרתי לבד וגם עם מספר עמיתים וחברים בערים המעורבות וביישובי המיעוטים בהם נמצאות קהילות הנוצרים דוברי ערבית.

 

השלב האחרון של מיזם זה החל בקיץ עד סתו 2022 ונמשך בקיץ 2023 והוא המסע להכרת העיר נצרת וראו הפן הנוצרי של העיר נצרת – כללי, ריכוז, סיכום ביניים וכוונות להמשך.

 

על מנת להשלים את המיזם ביקשתי לחזור למספר יישובים אליהם הגענו אך בהם לא הסתייע לפגוש את אנשי הקהילה להיכנס לכנסיותיהם.

 

לצורך ההשלמה "גייסתי" את ידידי כהן הדת של הקהילה היוונית אורתודוכסית באעבלין אבונה סאבא חאג' אותו הכרתי בביקור ביישובו אעבלין שבגליל התחתון המערבי, היישוב והפן הנוצרי שלו (מאי 2022) ומאז סייע בארגון ותיאום ביקורים נוספים כנסיות הקהילות הנוצריות ביישוב ג'דידה – מכר שבגליל המערבי (יוני 2022) וגם  הכנסייה בשעב, יישוב שלא מגוררים בו נוצרים (יוני 2022).

 

ביום חמישי 7 בספטמבר 2023 יצאנו "להשלמת המיזם" אל קהילות בשלושה יישובים בהם בקרנו כבר

טורען וראו טורען שבגליל התחתון המרכזי, היישוב והפן הנוצרי שבו (מרס 2020)
תרשיחא וראו תרשיחא שבגליל ההררי, הכפר שהפך להיות חלק מעיר (מרס 2021)
כפר כנא וראו כפר כנא בגליל התחתון המרכזי, בקרוב ייהפך לעיר (אוקטובר 2021)

כך ראינו את כנסיית גיאוארגיוס הקדוש בביקור הקודם בכפר כנא

לא היה נעים לראות שער נעול

 

לביקורי מפגש אלה הצטרפו אימו של אבונה סאבא חאג' גב' ריניה חאג' ועוזרתה גומנה וגם עמיתיי גדעון ביגר (ירושלים), עידית חגי ומאיר רזניק (עין השופט).

 

"התחנה הראשונה" הייתה בכפר כנא במנזר היווני – אורתודוכסי על שם קונסטנטין והלנה ובמרכזו כנסייה גיאורגיוס הקדוש.

מיקום המנזר והכנסייה

 

במקום פגשנו את אבונה ארכימנדריט בנדיקטוס שנר. 

 

לאחר שיחת היכרות קצרה הסתובבנו בתחום המנזר ונכנסנו לראות את הכנסייה. אח"כ התארחנו במעונו.

 

להלן מעט מידע אודות המקום ומראות הביקור.

מיקום כפר כנא
על הדרך הראשית
המחברת בין נצרת וטבריה
הכפר משתרע על
המורדות הצפוניים

של רכס הרי נצרת
הגולשים לעבר בקעת בית נטופה

*

ההיבט המוניציפאלי,
כפר כנא הוא

מועצה מקומית שהוקמה בשנת 1968
ותחום שיפוטה 19,450 דונם,
מרביתם קרקע בבעלות פרטית או וואקף

*

דמוגרפיה
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס)
נכון לסוף יולי 2023 (אומדן),
מתגוררים בכפר כנא 24,302 תושבים
מתוכם הנוצרים הם כ-2,300
שהם כ-9.5% מאוכלוסיית היישוב.
הקהילה היוונית אורדוכסית כוללת כ-500 נפש

להרחבה אודות היישוב ראו כפר כנא בגליל התחתון המרכזי, בקרוב ייהפך לעיר

 

כפר כנא בנצרות

כפר כנא הוא האתר העיקרי המזוהה, בקרב חוקרים וצליינים מאז ימי הביניים, עם קנה הנזכרת בברית החדשה ושם לפי המסורת הנוצרית אירע נס היין, כאשר ישו הופיע בחתונת עניים והפך מים ליין בכדי ששמחת החתונה תמשך.

 

"החתונה בקנה" הוא כינויו של אירוע מחיי ישו המתואר בברית החדשה ב"בשורה על-פי יוחנן". הוא גם ידוע כאחד מן הנסים של ישו בשם "נס הפיכת המים ליין". על פי האמונה הנוצרית, השתתף ישו בחתונה רבת משתתפים ביישוב קנה שבגליל, שהוא, כפי הנראה, כפר כנא של ימינו, ואולי חורבת קנה צפונה משם. בחתונה ביצע ישו את הנס הראשון שלו ובו הפך מים ליין.

 

"וּבַיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי הָיְתָה חֲתֻנָּה בִּקְנֵה אֲשֶׁר בַּגָּלִיל וְאִם יֵשׁוּעַ הָיְתָה שָׁם: וְיֵשׁוּעַ וְתַלְמִידָיו הָיוּ גַּם-הֵם קְרוּאִים אֶל-הַחֲתֻנָּה: וְיֶחְסַר הַיַּיִן וְתֹאמַר אִם יֵשׁוּעַ אֵלָיו יַיִן אֵין לָהֶם: וַיֹּאמֶר אֵלֶיהָ יֵשׁוּעַ מָה-לִי וּלְךָ אִשָּׁה עִתִּי עָדִין לֹא בָּאָה: וְתֹאמַר אִמּוֹ אֶל-הַמְּשָׁרְתִים כְּכָל-אֲשֶׁר יֹאמַר לָכֶם תַּעֲשׂוּ: וְהִנֵּה שִׁשָּׁה כְּדֵי-אֶבֶן עֲרוּכִים שָׁם כְּמִשְׁפַּט הַיְּהוּדִים לְטַהֲרָתָם שְׁתַּיִם אוֹ שְׁלוֹשָׁה בָּתִּים יָכִיל כָּל-אֶחָד: וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם יֵשׁוּעַ מָלְאוּ לָכֶם הַכַּדִּים מַיִם וְיִמְלָאוּם עַד-לְמַעְלָה: וַיֹּאמֶר שֶׁאַבּוּ נָא וְהֵבִיאוּ אֶל-רַב הַמְּסִבָּה וְיָבִיאוּ: וְיִטְעַם רַב הַמְּסִבָּה אֶת-הַמַּיִם אֲשֶׁר נֶהֶפְכוּ לַיְן וְלֹא יָדַע מֵאֵין הוּא וְאוּלָם הַמְּשָׁרְתִים אֲשֶׁר-שֶׁאַבּוּ אֶת-הַמַּיִם יָדְעוּ וַיִּקְרָא רַב-הַמְּסִבָּה אֶל הֶחָתָן: וַיֹּאמֶר אֵלָיו כָּל-אִישׁ יִתֵּן בָּרִאשׁוֹנָה אֶת-הַיַּיִן הַטּוֹב וְכַאֲשֶׁר יִשְׂכְּרוּ יִתֵּן לָהֶם אֶת-הַגָּרוּעַ וְאַתָּה צָפַנְתָּ הַיַּיִן הַטּוֹב עַד-עַתָּה: זֹאת תְּחִלַּת הָאוֹתוֹת אֲשֶׁר עָשָׂה יֵשׁוּעַ בְּקָנֶה אֲשֶׁר בְּאֶרֶץ הַגָּלִיל וְגָלָה אֶת-כְּבוֹדוֹ וְיַאֲמִינוּ בּוֹ תַּלְמִידָיו."  (הבשורה על-פי יוחנן, 2, 1-11)

 

האירוע הוא הראשון מבין שבעה נסים שביצע ישו והמתוארים על ידי יוחנן. המאורע נתפש כרמז להגשמה של נבואת עמוס (פרק ט', פסוקים י"ג-י"ד) ובראשית (פרק מ"ה, פסוקים י'-י"א ונבואת יעקב לבניו בראשית (פרק מ"ט, פסוקים י'-י"ב) בהם מופיע שפע של יין כאחד מן הביטויים לבואו של המשיח. כמו כן הפרשנות הנוצרית רואה בחתונה הגשמה של החתונה המשיחית המתוארת בספר ישעיהו (ישעיהו, ס"ב, ד'-ה').

 

בקנה עשה ישו את הנס הראשון שלו בעת שנתבקש לרפא את בנו החולה של אחד מפקידי המלך:
וַיָּבֹא יֵשׁוּעַ עוֹד הַפַּעַם אֶל־קָנָה אֲשֶׁר בַּגָּלִיל אֶל־מְקוֹם אֲשֶׁר שָׂם הַמַּיִם לְיָיִן וַיְהִי אִישׁ מֵעַבְדֵי הַמֶּלֶךְ וּבְנוֹ חֹלֶה בִּכְפַר־נַחוּם׃ וַיְהִי כְשָׁמְעוֹ כִּי־בָא יֵשׁוּעַ מִיהוּדָה לְאֶרֶץ הַגָּלִיל וַיֵּלֶךְ אֵלָיו וַיִּשְׁאַל מֵאִתּוֹ לָרֶדֶת וּלְרַפֵּא אֶת־בְּנוֹ כִּי נָטָה לָמוּת׃ וַיֹּאמֶר אֵלָיו יֵשׁוּעַ אִם־לֹא תִרְאוּ אֹתוֹת וּמוֹפְתִים לֹא תַאֲמִינוּ׃ וַיֹּאמֶר אֵלַיו הָאִישׁ אֲשֶׁר מֵעַבְדֵי הַמֶּלֶךְ אֲדֹנִי רְדָה־נָּא בְּטֶרֶם יָמוּת בְּנִי׃ וַיֹּאמֶר אֵלָיו יֵשׁוּעַ לֵךְ בִּנְךָ חָי וְהָאִישׁ הֶאֱמִין לַדָּבָר אֲשֶׁר־דִּבֶּר אֵלָיו יֵשׁוּעַ וַיֵּלַךְ". הבשורה על-פי יוחנן, 4, 46-50

 

פעם נוספת נזכר כמקום מוצאו של נתנאל, תלמידו של ישו (השליח ברתולומאוס הקדוש):"שִׁמְעוֹן פֶּטְרוֹס וְתוֹמָא הַנִּקְרָא דִידוּמוֹס וּנְתַנְאֵל מִקָּנָה אֲשֶׁר בְּאֶרֶץ הַגָּלִיל וּבְנֵי זַבְדַּי וְעוֹד שְׁנַיִם אֲחֵרִים מִתַּלְמִידָיו יָשְׁבוּ יַחְדָּו".הבשורה על-פי יוחנן, 21, 2

 

במאה ה- 17 קיבל היישוב כנא הכרה רשמית ע"י הוותיקן והאפיפיור אישר רשמית כי כפר כנא היא אכן קנא הגלילית ובעקבות זאת הוכנס היישוב לרשימת המקומות הקדושים לנוצרים.

 

האתר הנוצרי המרכזי ביישוב הוא כנסיית החתונה הקתולית, שנבנתה ב 1879 במקום שבו נעשה לפי המסורת נס היין. לידה נמצאים המנזר היווני אורתודוכסי כל שם קוסטנטין והלנה שנבנה ב 1886 ובו כנסיית מאר ג'ריארס. ביישוב נמצאת גם כנסיית סנט ברתולומיאו הבנויה על פי המסורת במקום שבו היה ביתו של נתנאל (סנט ברתולומיאו), תלמידו של ישו. כמו כן בכפר ישנן גם כנסיית רובע מלכיתית וכנסייה הבפטיסטית.

 

*

*

כנסיית גיאורגיוס הקדוש היוונית-אורתודוקסית, נבנתה ב-1886 ובה שני כדי אבן שעל פי האמונה היוונית אורתודוקסית הם הכדים שבהם עשה ישו את נס היין ובה נמצא המתחם שלפי האמונה האורתודוקסית התרחש האירוע.

 

הכנסייה במקום הוקמה במחצית השנייה של המאה ה-16 ובעברה גם תקופה בה שימשה כמסגד. צביונה הנוכחי הוענק לה במהלך שיפוצים גדולים בשנת 1886.

 

עם הכניסה למתחם בולטים בחשיבותם הציורים המעטרים את כתלי החצר, שלצידם כיתוב יווני.

 

רבים מהציורים הדתיים בכנסיה הם פרי עבודתו של תושב כפר כנא נזיר חשיבון וחתומים בשמו.

 

רבים  מיצירותיו של האמן היווני יוחנס גם תלויות  בכנסיה וגם חתומות בשמו.

 

בחלון ליד הכניסה מוצגת אבן סקילה של סטפנוס הקדוש עם פיסת עצם שלו.

*

*

*

*

מקום הכדים

 

גיאורגיוס הקדוש קוטל הדרקון

הכנסייה בכפר כנא כמו רבות מכנסיות הקהילות היווניות -אורתודוכסיות וחלק מהכנסיות של הקהילות היווניות – קתוליות נקראות על שם הקדוש גאורגיוס שחי בסוף המאה השלישית וראשית המאה הרביעית ונחשב לקדוש החשוב ביותר בנצרות האורתודוכסית.

 

גאורגיוס הוא הקדוש הפטרון של כמה ארצות: אנגליה, אתיופיה, גאורגיה, מונטנגרו, ליטא וקטלוניה וכן של כמה ערים, ובהן מוסקבה, גנואה ובמברג.

 

החל מן המאה השתיים עשרה נפוצו אגדות, על בסיס המסופר בחזון יוחנן בברית החדשה, שם מתוארת מלחמתו של שר המלאכים מיכאל בתנין (פרק י"ב,  7- 9) " וַתְּהִי מִלְחָמָה בַּשָּׁמָיִם מִיכָאֵל הוּא וּמַלְאָכָיו נִלְחָמִים בַּתַּנִּין וְהַתַּנִּין נִלְחָם וּמַלְאָכָיו׃ וְלֹא הִתְחַזָּקוּ וְגַם מְקוֹמָם לֹא־נִמְצָא עוֹד בַּשָּׁמָיִם׃ וַיֻּשְׁלַךְ הַתַּנִּין הַגָּדוֹל הַנָּחָשׁ הַקַּדְמוֹנִי אֲשֶׁר־נִקְרָא שְׁמוֹ מַלְשִׁין וְשָׂטָן הַמַּדִּיחַ תֵּבֵל כֻּלָּהּ הוּא הֻשְׁלַךְ אָרְצָה וּמַלְאָכָיו עִמּוֹ הֻשְׁלָכוּ." גאורגיוס על פי האגדה הציל נערה מידי דרקון אכזר והרג את הדרקון.

 

על סיפור חייו של גאורגיוס הקדוש אין מקורות היסטוריים מהימנים. על פי המסורת והאגדות עליו, הוא נולד למשפחה נוצרית בסוף המאה השלישית. אביו היה מקפדוקיה ( ארץ גאוגרפי והיסטורי במרכז רמת אנטוליה באסיה הקטנה שבתורכיה) ושירת כקצין בצבא הקיסרות הרומית. אימו הייתה מלוד. לאחר שאביו נהרג במלחמה חזרה אימו לעיר מולדתה עם בנה, שחינכה בעצמה. גאורגיוס המשיך את דרכי אביו, הצטרף לצבא ועלה בסולם הדרגות. בסוף שנות העשרים לחייו הוא כבר נשא דרגת קצונה והוצב בניקומדיה (היום איזמיט בירת המחוז Kocaeli באזור מרמרה בצפון-מערב טורקיה) כחבר במשמר האישי של הקיסר דיוקלטיאנוס שלפי סיפורי הקדושים, בשנת 302 פרסם צווים המורים לאסור כל חייל נוצרי בצבא ומחייבים כל חייל אחר להשתתף בפולחן הקיסר ולהקריב קורבן לאלים הרומיים. גאורגיוס הקדוש צווה ליטול חלק בדיכוי הנוצרים אך במקום זאת התוודה כי הוא נוצרי וביקר את החלטת הקיסר.

 

הקיסר דיוקלטיאנוס ניסה להמיר את דתו של גאורגיוס והציע לו כסף ואדמה כדי שישתתף בפולחן הרומי. גאורגיוס סירב והקיסר ציווה על המתתו בעינויים כבוגד. ב-23 באפריל 303 לאחר עינויים קשים נערף ראשו של גאורגיוס על חומת ניקומדיה. הקיסרית אלכסנדרה וכוהן הדת אתנסיוס שצפו בסבלו, השתכנעו ממסירות הנפש שלו והתנצרו גם הם, למרות שידעו כי יוצאו להורג. גופתו של גאורגיוס הובאה ללוד, עיר מולדת משפחתו, ושם הוא נקבר כקדוש מעונה. בתקופה הביזנטית על קברו נבנתה כנסיית הקדוש גאורגיוס קוטל הדרקון ("כניסת מאר ג'רג'אס"). היא נהרסה מספר פעמים והוקמה לאחרונה במאה התשע עשרה.

 

מדי שנה ב-16 בנובמבר מתקיימות בכנסייה "חגיגות גאורגיוס" הקדוש נקראות גם "חג סנט ג'ורג'" וברבות הימים הפך להיות "חגיגת לוד".

*

צילומי מזכרת

אבונה ארכימנדריט בנדיקטוס שנר

*

*

סוף,

 

שמחנו על ההזדמנות
להשלים את תמונת הפסיפס
של מקומות הקהילות הנוצריות
בכפר כנא

תודה לך אבונה סאבא חאג'
על תיאום הביקור

תודה לך
אבונה ארכימנדריט בנדיקטוס שנר
על האירוח הלבבי

 

אדם בסביבתו – רוני ויעקב יוניש חברי בית השיטה

 

המיזם החדש אדם בסביבתו  ממשיך.

 

מעת לעת אני מגיע לצלם את חבריי/עמיתי במקומותיהם.

 

ביום רביעי 30 באוגוסט 2023 הגעתי לקבוץ בית השיטה לצלם את רוני ויעקב יוניש.

 

רוני ויוניש הם חברים חדשים אותם פגשתי לראשונה עשרה ימים קודם למועד הצילום.

 

הקשר איתם נוצר באמצעות אבי נבון לאחר פרסום התיעוד אודותיו אדם בסביבתו – אבי נבון חבר קיבוץ להב איש ידיעת הארץ ואודות ביתו קיבוץ להב וסביבתו – עבר והווה.

 

אל הפגישה הראשונה עם רוני ויוניש בביתם אליה הגעתי עם חבריי ניר עמית (שער העמקים) וגדעון ביגר (ירושלים).

 

אז קיימנו שיחת היכרות הדדית שנמשכה מספר שעות. בסיומה סכמנו שנקיים בזמן הקרוב שני מפגשים: האחד ביקור/מפגש בקיבוץ בית השיטה במסגרת מיזם סדרת ביקור/שיטוט/צילום ביישובים הכפריים והשני מפגש שיוקדש לצילום של רוני ושלו במסגרת מיזם אדם בסביבתו 

 

שנפרדנו יוניש העניק לנו את ספרו "לגעת באור" – חלק שלישי סיפורי חיים. הוא הציע שלקראת המפגשים אקרא אותו כך שיהיה לי רקע רחב אודותיהם.

 

כך היה! קראתי את הספר בשקיקה.

 

על פי לוח הזמנים קבענו שהמפגש הראשון יוקדש לצילום.

 

לקראת מפגש זה ביקשתי מיוניש שיכין תקציר (3 עמודים) אודותיו.

 

כאמור, ביום רביעי 30 באוגוסט 2023 הגעתי לצלם אותם.

 

במשך שעות רבות צלמתי אותם בכל חלקי ביתם ובחצר.

 

בין הצילומים ואחריהם שוחחנו וגם סעדנו את ארוחת הצהרים.

 

בשעת אחר הצהרים, שהחום דעך במעט, יצאנו יוניש ואני על גבי ה- Club Car לתור ברחבי הקיבוץ ובהמשך עלינו לנקודת תצפית הנמצאת מעליו.

 

הסיבוב ברחבי הקיבוץ  שבמהלכו צילמתי, היה הכנה לקראת מפגש/ביקור בבית השיטה שיתקיים בעוד מספר שבועות, בין כסה לעשור תשפ"ד.

 

בשעת ערב, לאחר תשע שעות שהייה בבית השיטה, נפרדנו יצאתי בדרכי חזרה לבייתי.

 

להלן הצילומים והמידע אודות יוניש ורוני וגם מעט אודות בית השיטה.

יוניש יעקב נשוי לרוני שניהם חברי קיבוץ בית השיטה להם ארבע ילדים ועשרה נכדים, שניים נשואים.

*

יוניש נולד (1941), גדל כילד ונער בקריית חיים.

 

לימודי תיכון ביה"ס החקלאי "כדורי" (1956 – 1959)

 

שירת בצה"ל (1959 – 1962), טירונות נח"ל, קורס סיירים, קורס משקי חינוך, מדריך (קומונר) בתנועת "מחנות העולים" / רמת החייל, גדוד 50 (נח"ל מוצנח)

 

חבר בקיבוץ נתיב הל"ה (1962 – 1974)

 

לאחר מלחמת יום הכיפורים (1974) בעקבות יוזמתה של רוני עברו לקיבוץ בית השיטה

רוני (1944) בת בית השיטה, הוריה, משפחת בוכמן, הגיעו לקיבוץ מתל אביב בשנות ה-30', שנתיים לאחר הקמתו.

 

מאז ילדותה השירה והמוזיקה טבועים באישיותה ובנשמתה.

 

לאחר השירות הצבאי הגיעה לקיבוץ נתיב הל"ה לשנה שלישית עזרה לקיבוץ צעיר ושם הכירה את יוניש ונישאה לו (1966).

לאחר הנישואים התגוררו בצריף הראשונים שהשירותים והמקלחת היו כ 150 מ' מהחדר. כאן נולדו ארבעת ילדיהם.

 

לאחר מלחמת יום הכיפורים (1974) רוני הרגישה צורך לחזור הבייתה לבית השיטה.

 

רוני עיצבה את ביתם על פי מידותיה, בין היתר על מנת לאפשר לקיים בו מפגשי חברים בנושאים הקשורים למדינת ישראל ולאמנות.

*

*

פעילות יוניש בקבוץ נתיב הל"ה

מרכז ענף הצאן (1962 -1968)

 

הקמת קבוצה ( עם גדי שומך ז"ל) לליווי  פעילויות ערב במושבי חבל עדולם:  אביעזר, רוגלית, אדרת, גבעת ישעיהו וזכריה (1962 – 1965)

 

שליחות נוער  למשך חמישה חודשים (הסוכנות- תנועת דרור)   בקנדה וארה"ב (1965)

 

נישואים עם רוני בוכמן מבית השיטה (1966) והולדת ילדיהם : רועי (1967), זיו (1968), שירי (1970) ורם (1972)

 

אחיו הצעיר זבולון נהרג במלחמת ששת הימים בקרבות ברמת הגולן (1967)

יוניש ליד אחיו זבולון ז"ל שנהרג במלחמת ששת הימים

 

חבר מזכירות תנועת "המחנות העולים" (1968 – 1970)

 

מזכיר קיבוץ נתיב הל"ה (1970 – 1973)

*

לאחר המעבר לבית השיטה, הוקמה להקת האשקולית שרוני אחת ממיסדיה.

 

עם התפרקות ה"אשקולית" בשנת 1991 רוני הצטרפה ללהקת ה"גבעטרון" ושרה בו עד היום.

 

מאז 2011 עם גדעון גוריון ,מלמדים (בהתנדבות) שירה עברית בבתי הספר יסודיים באזור. יחדיו הקימו מועדון זמר עברי בגבע ,(היקב לשעבר) ,כיום בית הגבעטרון.

 

רוני רכזה מעל 20 שנה את ה"מרחב" ,המרכז התרבותי- חברתי של הקיבוץ.

*

פעילות בקיבוץ בית השיטה

ריכוז תרבות וחגים בבית השיטה וריכוז  צוות ההנצחה, שניהל את הקמת ה"מרחב" והתחלת פעילותו (1978 – 1980).

 

למד לתואר ראשון, סוציולוגיה ומזרח תיכון אוניברסיטת תל אביב (1984 – 1987); בזמן הלימודים בעקבות מחקר על "הסזון הגדול" בשנים  1944-45 בהנחיית פר' גורני, הציע לו שלמה נקדימון לכתיבת ספר משותף בנושא.

 

הקמת "השיטה יזמות" (1989). ההקמה נבעה מהמחשבה שלא נכון שכ 90% מהחברים יעבדו : בחקלאות, חינוך ,שירותים ותעשיה. לכל אדם יש זכות לנסות לאתר עבודה מתאימה לו, בתנאי שיעמוד במשכורת תואמת ומוסכמת עם הקהילה. במסגרת זו הוקמו "צומת השיטה", "השיטה ביטוחים", "השיטה ors", השיטה oti ועוד.

 

אריה בן גוריון שהקים את ארכיון החגים בבית השיטה, ביקש ממנו להשאירו בקיבוץ ולא להעבירו עפ"י החלטת ברית התנועה הקיבוצית למתחם יד טבנקין ברמת אפעל (1996). בעקבות פנייתו של אריה בן גוריון, פעל להשארת הארכיון בבית השיטה, גייס כספים לשיפוץ והרחבת המקום החדש, הסכים לנהל במשך שנתיים את הפעילות ,שצמח בהמשך למכון שיטים.

 

משה פלד יזם (2009) הקמת בית כנסת אורתודוכסי. אז יצא לחפש מסלול אחר, בניסיון לאתר גורם שיהיה מוכן לקדם פעילות מסורת  מתקדמת, ברוח שהייתה נהוגה בבית השיטה. כך סיכם עם גלעד קריב ( מנכ"ל התנועה הרפורמית) על הקמת סניף אזורי בבית השיטה שפועל מאז 2012 ועד היום. לאורך הדרך משמש כיו"ר הקהילה.

פעילותו מקצועית בתחום כלכלה, תכנון ובנייה  

מנהל המדור לתכנון ישובים במחלקה לתכנון של התק"ם בתל אביב (1974 – 1979)

 

מרכז צוות תכנון הישוב בבית השיטה (1975 – 1990) ובמקביל חבר בצוות תכנון קיבוץ אורטל בגולן (1979) וליווי הקמת התעשיה בו (1980);

 

הקמה וריכוז השיתוף האזורי, חמש שכונות מבית שאן עם חמישה קיבוצים באזור (1979 – 1983).

 

לימודי מוסמך תכנון ערים ואזורים, טכניון חיפה (1987 -1989) ולימודי גישור (1989)

 

בזמן הלימוד בטכניון ערך עבודה בדבר הקמת ארגוני תיירות אזורית מרחבית, שתייצר חבילות תיור שלמות יותר. שר התיירות אז אברהם שריר קיבל את העבודה וביקש ממנו להקים את העמותה הראשונה במתכונת הזו. כך קמה "עמותת התיירות בעמקים" שכללה תשע רשויות, אותה ניהלתי ארבע שנים.

 

לקראת סיום לימודי בטכניון (1989 – 1990), ערך מס מחקרים דמוגרפיים על עתידו של הקיבוץ. ממצאיו שרק 17% מבניו חזרו הביתה. על בסיס התהליך הדמוגרפי באותם ימים, התחזית שלו הייתה שבשנת 2025 יותר מ- 60%  מהקיבוצים יהיו "בתי אבות". כך נולד אצלו רעיון "השכונה הקהילתית". הוא כתב עבודה מוקדמת, התק"ם התנגד. הוא הציג אותה בפני הנהלת ממ"י ונציגי משרד הפנים ומשרד השיכון. אז התקבלה החלטה להשקיע בתכנון ובהמשך אף להשקיע בתשתיות,. כמו כן התקבלה בקשתו  שהפרויקט הראשון יהיה בקיבוצו בבית השיטה. אסיפת בית השיטה לא אישרה את ביצוע הפרויקט, לכן יצאתי לעצמאות כלכלית, וחזר  לאחר שהחליטו לבצע את השכונה הקהילתית.

 

בזמן קליטת העולים מחבר העמים הסובייטי (1991) יחד  עם שני שותפים חיצוניים , הציעו לשר השיכון, אריאל שרון שיחד עם קבוצות עולים יבנו את ביתם בשיטה מתקדמת, בניין שהשלד שלו יהיה ממתכת ("הבית האמריקאי"). לאחר אישור השר, בנו תוך 70 יום בית לדוגמא בבית השיטה. לאחר חנוכת הפרויקט, הסתבר, למצער, שעמותות העולים העדיפו אז לבנות בית מבטון.

 

כמנכ"ל חברת כח האדם " השיטה ors"  יצא כנציג "חברת ors" לסין (1995) במטרה לקדם הסכם להבאת פועלי בניין לארץ. בנסיעה הזו נפגש גם עם היזם אייזנברג ונציגיו בניסיון לקדם כפר "שיתופי באזור" ג'ינאן.

 

יצא עם משלחת של  כ 25 אנשי עסקים ערביים מהגליל (עם ויזה ירדנית) לתערוכה של כ 800 מפעלים בג'אקרטה, אינדונזיה (1998).

 

נבחר עי "קרן הברט"  הגרמנית (2002) להיות פרויקטור למשך שנה בירדן על מנת להמליץ יחד עם עבד קאסם טבישי הירדני על פרויקטים שיש בהם אפשרות לשיתוף פעולה, בסמיכות לגבול בצד הירדני.

 

נבחר ע"י משרד השיכון ומשרד הפנים (2003) לרכז את תכנית המתאר של היישוב הבדואי  הלא מוכר "כאמנות" הנמצא בהר כמון בין הישובים כמון ומכמנים.

פעיל חברתי – פוליטי לקידום השלום

הקמה וריכוז "הדרך לשלום", ארגון של יהודים וערבים מישראל ופלשתינים מיהודה ושומרון, הפועלים לקידום שתי מדינות לשני העמים זו לצד זו (1978 -1980).

 

נסיעה לששה שבועות למזרח הרחוק, קבלת תעודת עיתונאי מ"בקיבוץ" בין השאר לקבל סיוע מהשגרירות שלנו בבנקוק ( תאילנד) במטרה לבקר ולראיין פליטים קמבודיים ורופאים במחנות הפליטים  שעל הגבול, הרופאים  הגיעו במסגרת ארגון  "רפואה ללא גבולות" שהקים הנשיא קנדי. בעקבות הנסיעה שלח לעיתון "בקיבוץ" סיכומי חוויות שהודפסו בשם " איגרות מקמבודיה (1980)

 

זמן קצר לאחר חתימת הסכם השלום עם ירדן (1995), ביוזמת חברו מוחמד נאצר מהישוב דורה (ליד חברון), יחד אתו נסע  לרבת עמון למס ימים ושם פגש את ד"ר באסם אבו שריף, יועצו המדיני של עראפת, ואת  עבדל חיר אל מג'אלי ( אחיו של ראש הממשלה לשעבר) ואחרים.

 

יחד עם אריק רוניס ז"ל, מפקד קבוצת אנשי שב"כ שהדריך באזורו, גם הוא בוגר "כדורי", החליטו (2012) להקים ארגון יהודי – ערבי. כך קמה העמותה "צועדים יחד לעתיד משותף". במסגרת פעילות העמותה אלפי יהודים וערבים בכל הארץ נפגשו בדרכים מגוונות, למדו בחמישה מרכזים, מתוך כוונה להכיר, ללמוד ולשתף פעולה לחיים משותפים. במשך שבעה חודשים 150 איש , במפגשים מונחים, נפגשו אחת לשבועיים לכתוב את מצע העמותה שעיקרה מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, היא גם מדינתם של כל אזרחיה, מדינה דמוקרטית עם שוויון אזרחי מלא ( זכויות וחובות). לצד מדינת ישראל תקום מדינת הלאום של העם הפלסטיני, שתי המדינות יחיו בביטחון ובשלום זו לצד זו.

 

הקים ארגון  נוסף בשם "מנהיגות לחיים משותפים" (2017) במטרה לקיים סדנאות במכללות , אוניברסיטאות. אלה נעשו במפגשים של שישה  חודשים, אחת לשבועיים , במטרה שאלה ימשיכו לפעול באזור שלהם בהמשך. כך הסתיימו שתי סדנאות ( בבית ברל – טייבה ובבית יגאל אלון), התכנון היה לקיים סדנאות נוספות : באוני' ירושלים (הר הצופים), בגליל המערבי( עכו), ובמכללת עמק יזרעאל. הקורונה קטעה המשך הפעילות הזו.

 

הקים קבוצה מצומצמת של חברים שרצו לקדם שיח פיוס עם קבוצות בעלי עניין אצל הפלסטינים (2018). אז נפגשו עם חלק ממנהיגי אש"פ בראמללה ובעיר החדשה רואביי. פגישות מקבילות התקיימו בביתו בבית השיטה. סוכם שלא מפרסמים כל עוד אין הסכמות. ניסינו להגיע להבנות באשר ליחסים בין מדינת ישראל  והמדינה הפלסטינית שבדרך. לצערו הם לא הגיעו להסכמות , כמו כן לא התקבלה הסכמה לפעילות חופשית עם גורמים עצמאיים.

 

על בסיס המצע של "צועדים יחד", עם תיקונים והשלמות, החליט עם עמיתיו  (2021) להקים מפלגה יהודית – ערבית. כך נרשמה המפלגה בשם "אורות השחר". שהתברר שהמפלגה לא תעבור את אחוז החסימה וחסרים כספים רבים לפעילות נכונה, החליטו שעל מנת  לא להפסיד את קולות השינוי, כל אחד בחר יבחר את מפלגתו. המפלגה עדיין רשומה כדין.

את תולדות חייו ופעילות פרסם יעקב יוניש בשלושה ספרים "לגעת באור" שכתב (2010, 2018 ו-2021).

 

הוא התלבט מה יהיה שם הספר. הוא חיפש שם קצר שייתן ביטוי להרגשתו במציאות המשתנה והמורכבת.

 

לדבריו, חג סביב למילה "אור" שיש בה מבט אופטימי , תקווה , כיוון דרך ושאינו מסנוור. באור ישנה חמימות ובסיס מתאים לשמחה.

 

למילה "אור" הוסיף את הפועל "לגעת" כביטוי ורצון להשפיע ,לשנות – במידה שניתן – על גווני האור.

עוד מראות הזוג

*

*

*

*

*

*

*

סוף דבר

 

תודה לך אבי נבון
שחיברת בין יוניש וביני

 

תודה לכם ניר עמית וגדעון ביגר
שהצטרפתם אלי
לפגישת היכרות עם רונ ויוניש

 

תודה לכם רוני ויוניש
שסיפרתם לי אודותכם
ואירחתם אותי בלבביות ובחום,
ובעיקר אפשרתם לי
לצלם אתכם במשך מספר שעות.

 

תודה לכם על יום מענג,
מהנה ופורה במחיצתכם.