Archive for יוני, 2020

יפו, מנזר הקופטי אנטוניוס הקדוש ממצרים

 

עניינו של תיעוד זה הוא מנזר הקופטי אנטוניוס הקדוש ממצרים שנמצא ממזרח לשכונת עג'מי ביפו.

 

הביקור במקום, יותר נכון לומר שלושה ביקורים היו במסגרת מיזם  "נוצרים ביפו" שמטרתו ללמוד אודות הנוכחות של הקהילות הנוצריות ביפו בהווה וגם בעבר לבקר במתחמיהם (מנזרים, כנסיות, בתי ספר, בתי עלמין ועוד).

 

מיקום המנזר ביחס למתחמים הנוצרים ביפו

****

 

בפעם הראשונה הגעתי ב-21 במאי 2020 וראיתי את המנזר בסיור המקדים שתיעודו  "נוצרים ביפו – מראות ראשונים של המיזם".

 

בפעם השנייה הגעתי ב-14 ביוני 2020 עם חברי מוטי ארמלין. עלינו בגרם המדרגות המוביל למנזר אך, הכניסה אליו נמנעה מאיתנו בגלל נוכחות הקורונה. גם הפעם הסתפקנו במבט מבחוץ.

 

בפעם השלישית הגעתי ב-30 ביוני 2020 עם עמית למקצוע שמעון גת. עלינו בגרם המדרגות המוביל למנזר אך, הנזיר הבודד הנמצא בו לא אפשר לנו להיכנס לתחומו. הוא אפשר רק להביט דרך החצר אל חזית הכניסה לכנסייה אך לא התיר להיכנס אליה ושוב בגלל נוכחות הקורונה. גם הפעם הסתפקנו במבט מבחוץ.

 

******

 

התיעוד להלן, כולל סקירה קצרה על הכנסייה הקופטית בכלל, נוכחותה בארץ וביפו ומידע מועט על המנזר מלווה במספר מפות וצילומים שהתאפשרו.

 

*****

הכנסייה הקופטית

 

הכנסייה הקופטית-אורתודוקסית היא כנסייה עצמאית המשתייכת לנצרות מזרחית שבסיסה במצרים. כנסייה זו היא אחת מארבע הכנסיות המזרחיות הקדומות שהתפצלו מהזרם המרכזי של הנצרות הקתולית והאורתודוכסית במאה החמישית. האחרות הן הכנסייה הארמנית, הכנסייה הסורית – האורתןדוכסית (נקראת גם הכנסייה הסיראנית), והכנסייה האתיופית.

 

כנסיות מזרחיות קדומות אלה דוגלות במינות המונופיזיטית, דהיינו  לישוע יש רק טבע אחד, הטבע האלוהי. אנשי כנסיות אלה דחו את החלטות ועידת כלקדון בשנת 451 שבה נקבעה הדוקטרינה הדיופיזיטית, קרי לישו היו שני טבעים שונים, אלוהי וגשמי הנפרדים מהותית אך בלתי-נפרדים ונמצאים בגוף אחד.

 

הכנסייה הקופטית מייחסת את עצמה לשליח מרקוס וטוענת כי נוסדה במאה ה-1 לספירה (בערך בשנת 42). הם  רואים עצמם כיורשים הלגיטימיים היחידים של הנצרות במצרים. לפי המסורת, דת ישוע הובאה, כאמור, לארץ על ידי השליח  מרקוס שהיה גם ראש הכנסייה הקופטית הראשון, "הפטריארך של אלכסנדריה" שמושבו בקהיר.

 

השם קופטים (Copt) נגזר מהכינוי שנתנו היוונים למצרים: אייגיפטוס יש שתי השערות לגבי מקורו של הכינוי: לפי ההיסטוריון היווני סטראבון, הכינוי נגזר מהביטוי היווני "מתחת לים האגאי  לפי סברה אחרת, הכינוי הוא שיבוש של הביטוי המצרי "חות-קא-פתח" שמשמעו "מקדשו של האל פתח", שהוא אחד האלים המצריים המרכזיים.

 

במקור היה משמעה של המילה "קופטי" פשוט "מצרי", אך היום מתייחסת מילה זו אל האוכלוסייה הנוצרית של מצרים. בלשון חז"ל נקראו הקופטים "גיפּטים" (מסכת מגילה דף י"ח ע"א), בעוד הכינוי "קופטים" שבעברית מודרנית הושפע מכינויָם בשפות המודרניות הזרות.

 

הכנסייה הקופטית במצרים

 

מרכזה של הכנסייה הקופטית במצרים ושפתה כיום ערבית על אף שבמקור שפת התפילה הייתה קופטית (ניב של המצרית הקדומה).

 

הכנסייה הקופטית היא הזרם הנוצרי הגדול ביותר במצרים ומזוהה בעיקר עם הקבוצה האתנית הקופטית, צאצאי המצרים הקדומים שלא התאסלמו ולא הסתערבו אלא שימרו את דתם הנוצרית ואת שפתם הקופטית. מלבד זאת, לזרם יש נוכחות חזקה באפריקה ובמזרח התיכון ושלוחות ברחבי תבל, בתפוצת המהגרים הקופטית ומחוצה לה.

 

לאחר הכיבוש הערבי של מצרים במאה השביעית, הנוצרים נחשבו כאחד מ"עמי הספר", והותר להם להמשיך במנהגי דתם, תחת ההגבלות של החוק המוסלמי, השריעה. הגנה זו נבעה בחלקה מחדית' שבו נאמר, "כשאתם כובשים את מצרים, היטיבו עם הקופטים שכן הם חבריכם ואחיכם", וכן מצורך באנשי מנהל מוצלחים. למרות המהפך הפוליטי, מצרים נותרה ברובה ארץ נוצרית. המרות דת הדרגתית לאסלאם במשך מאות השנים עד סוף המאה ה-12 הפכה את מצרים מארץ שהיא בעיקר נוצרית לארץ שהיא בעיקר מוסלמית. תהליך זה הוחש בשל רדיפות בזמן ולאחר תקופת שלטונו של הח'ליף הפאטימי אל-חאכים ב-אמר אללה (996 – 1021) ובשל מסעות הצלב, וגם בשל האימוץ של הערבית כשפה ליטורגית בידי פטריארך אלכסנדריה, גבריאל אבן-טורייק.

 

המעמד של הקופטים החל להשתפר בתחילת המאה ה-19 תחת היציבות והסובלנות של שושלתו של מוחמד עלי. הקהילה הקופטית הפסיקה להיחשב בידי המדינה כיחידה אדמיניסטרטיבית, וב-1855 הוסר מס ה"ג'יזיה", שהוטל תמיד רק על עמי הספר. זמן קצר לאחר מכן, הנוצרים החלו לשרת בצבא המצרי. בזמן שלטונו של מוחמד עלי את ארץ ישראל ושליטתו בה בעשור הרביעי של המאה ה-19 הגיעו בעקבותיו גם הקופטים לארץ ישראל בכלל וליפו בפרט.

 

לפי חלק מההערכות, כיום ישנם כ-15 מיליון קופטים אורתודוקסים בעולם: הם מצויים בעיקר במצרים (בין 8 ל-16 מיליון), ארצות אפריקה (כ-400 אלף), צפון אמריקה (כמיליון), וכן באירופה, אוסטרליה, כווית, וישראל. מספר הקופטים במצרים אינו ידוע בוודאות, אולם מוערך בכ 20%-10% מכלל האוכלוסייה, הכוללת כ-100 מיליון נפש, כלומר – בין 10 מיליון (הערכת הממשלה), ועד לכ-20 מיליון (טענת נציגי הכנסייה הקופטית).

הקופטים בישראל

 

עדויות על נוכחות קופטית בירושלים קיימות מראשית המאה התשיעית לספירה. בשנת 1236 התמנה ארכיבישוף קופטי בירושלים, ומאז ועד היום קיימת בה פטריארכיה קופטית. מבנה הפטריארכיה מצוי במנזר דיר אנטוניוס, סמוך לכנסיית הקבר. כמו כן יש לקופטים חזקה במספר תאי תפילה בכנסיית הקבר.

 

עימות רב שנים קיים בין הקופטים ובין הכנסייה האתיופית ביחס לבעלות על דיר אל סולטאן, מבנה המצוי על גג כנסיית הקבר. כיום מתגוררים במבנה נזירים אתיופים ונזיר קופטי אחד. בשל הסכסוך מצוי המבנה במצב ירוד ורעוע.

 

מרבית הקופטים בירושלים מתגוררים בח'אן הקופטים, מבנה ברובע הנוצרי התוחם מצפון את בריכת חזקיהו, שנבנה בשנת 1838. כיום מתגוררות בירושלים כמה עשרות משפחות קופטיות.

 

בגליל, בנצרת קיימת קהילה קופטית שמספרם מגיע לכ 1500-2000 נפשות הנושאים את שם המשפחה "קופטי" ככינוי לנצרות שהם שייכים לה כאשר הגיעו ממצרים בראשית המאה ה-20. יש להם כנסייה בעיר אשר שייכת באופן ישיר לכנסייה הקופטית והאפיפיור במצרים. בחיפה מתגוררות כיום כמה משפחות נוצריות הנושאות את שם המשפחה "קופטי" אשר רובם גם מנצרת

 

ביפו הייתה קהילה קופטית ועליה יפורט להלן.

מקור הסקירה, הפניות והרחבות 

 

הקהילה הקופטית
שהייתה ביפו

 

קהילה קופטית הגיעה אל יפו בעשור הרביעי של המאה ה-19, כאמור בעקבות פלישת אברהים פחה המצרי (1831-1840)

 

קהילה זאת התרכזה בחלק המזרחי של שכונת עג'מי סביב מנזר אנטוניוס הקדוש שנבנה בשנת 1855 וכלל כנסייה ואכסניה לאירוח עולי הרגל הקופטים שהגיעו ממצרים דרך הים לנמל יפו  לירושלים בדרכם

 

קהילה הקופטית התקיימה ביפו עד מלחמת העצמאות.

המנזר וסביבתו ערב מלחמת העצמאות

המנזר וסביבתו הקרובה ערב מלחמת העצמאות

 

בעקבות כיבוש יפו באפריל 1948  ולאחר הקמת מדינת ישראל  עזבה הקהילה קופטית את יפו וקופטים ממצרים חדלו לפקוד את הארץ בכלל ויפו בפרט.

 

המנזר נותר שומם ומצבו הלך והתדרדר.

 

כיום מתגורר במקום נזיר אחד  עול בימים שמרבית הזמן נמצא לבד. מעת לעת באים אנשי פטריארכיה ואנשי הקהילה מירושלים ומנצרת לבקר אותו.

 

המנזר וסביבתו כיום

מיקום המנזר
מדרום לכנסיית הלטינית

אנטוניוס הקדוש מפאדובה
ברחוב יצחק אבינרי
בעבר נקרא רחוב ראוף אל ביטאר
אחר כך רחוב 58

****

****

*****

המנזר קרוי על שמו של
הקדוש אנטוניוס הגדול

 

אנטוניוס הגדול (נולד בשנת 251 לערך – נפטר כנראה בשנת 356), הוא קדוש נוצרי הידוע גם כאנטוניוס אב המנזר  או , אנטוניוס הקדוש ממצרים או , אנטוניוס הקדוש מן המדבר, או אנטוניוס אב כל הנזירים.

 

אנטוניוס הגדול היה נזיר מצרי שהשתייך לקבוצת נזירים שנקראה האבות המדבריים במאה השלישית ורביעית. מרבית הידוע על אנטוניוס הקדוש מגיע מכתביו של אתנסיוס הראשון מאלכסנדריה, ספר שנכתב אחרי מותו של אנטוניוס ותורגם ללטינית בשנת 374 על ידי אווגריוס מפונטוס.

 

אנטוניוס נחשב כקדוש בכל הכנסיות שמעמד הקדוש קיים בהן.

מקור, הרחבה והפניות

מתחם המנזר משתרע על שטח גדול
וכולל
את מתחם הכנסייה, המלון וחצר
המבנים שבו מוזנחים ומתפוררים.

מבט אל הכנסייה מבחוץ

***

מבנה המלון

מבט ממעל

שמעון מצלצל בדלת

גרם המדרגות המוביל מהכניסה פנימה

הדלת לחצר הכנסייה דרכה נכנסנו

החצר הסמוכה לכנסייה אליה הותר לנו להיכנס

בחצר ישנה באר 
ותעלות השקיה שסיפקו מים לגן
לא ראינו אותן!

***

מבט מבפנים לשער לחצר הכנסייה

מבט אל הכנסייה מתוך החצר הפנימית

עוד מבט מבחוץ

עוד ניסיון לשכנע את הנזיר לפתוח את הדלת. אמר ממנוע…

****

סוף דבר

*****

מתחם המנזר
הכולל את הכנסייה, האכסנייה והחצר

כולם מרשימים
הם עדות אילמת
לגודלה בעבר של
הנוכחות הקופטית ביפו

******

חבל שהמתחם נטוש
והמבנים בתהליך התפוררות.
אולי יום אחד מצבם ישתנה

*****

הצטערנו שלא יכולנו להיכנס,
בכל מקרה למדנו מעט!
*****

תודה למוטי ארמלין ולשמעון גת
שהיו שותפים לניסיון לכניסה למנזר.
אולי בעתיד נצליח להיכנס

 

 

,

יפו, כנסיית המנזר המרוני אנטוניוס הקדוש שבשכונת עג'מי

 

עניינו של תיעוד זה הוא מנזר המרוניטי אנטוניוס הקדוש ממצרים שנמצא בקצה הצפוני של שכונת עג'מי במקום הקרוי השכונה המרוניטית

 

המנזר נמצא בתחומי העיר העתיקה של יפו ובית העלמין בקצה הדרומי של יפו הנוכחית.

 

הביקור במקום היה במסגרת מיזם  "נוצרים ביפו" שמטרתו ללמוד אודות הנוכחות של הקהילות הנוצריות ביפו בהווה וגם בעבר לבקר במתחמיהם (מנזרים, כנסיות, בתי ספר, בתי עלמין ועוד).

 

בפעם הראשונה הגעתי מחוץ למנזר בסיור המקדים שתיעודו  "נוצרים ביפו – מראות ראשונים של המיזם".

 

הביקור בכנסייה שאינה פתוחה לציבור הרחב, התאפשר בתיאום מוקדם של ניבין מח'ול השייכת לקהילה הארמית המרונית של צאצאי עקורי בירעם המתגוררים בגי'ש (גוש חלב).

 

שהתחלתי את המיזם לא הצלחתי להגיע לאדם במנזר. התייאשתי קצת. סיפרתי לניבין על כך!

 

ניבין הבינה שהנושא חשוב לי ונרתמה לסייע.

 

היא בררה את העניין ולמדה שהכנסייה פתוחה ביום שבת בערב עת מתכנסי אנשי הקהילה לתפילה.

 

קבענו שנלך יחד!

 

כך היה !

 

ביום שבת 27 ביוני 2020 ניבין הגיעה עם חברתה פאולה ליפו  ויחד נכנסנו לכנסייה בזמן תפילת סוף השבוע של אנשי הקהילות המרונית ביפו וברמלה שמתפללים בה (ברמלה אין כנסייה מרונית).

 

ישבתי בזמן התפילה וצלמתי.

 

לאחר שהסתיימה התפילה שוחחתי עם מישל קאסב, שסיפר לי מעט  אודות הקהילה המרונית ביפו על אנשיה הוא נמנה.

 

לקראת סיום שוחחתי גם עם אב המנזר שהוא נזיר לבנוני הנמצא בארץ כבר למעלה מעשרים שנים והוא דובר עברית (ביקש שלא אזכיר את שמו).

 

אב המנזר סיפר על המנזר ביפו ותולדותיו והדגיש את העובדה שהוא המנזר הלבנוני היחיד הנמצא בתחומי ישראל!

 

 

המנזר נקרא על שם
אנטוניוס הקדוש 

אנטוניוס הגדול (נולד בשנת 251 לערך – נפטר כנראה בשנת 356), הוא קדוש נוצרי הידוע גם כאנטוניוס אב המנזר  או , אנטוניוס הקדוש ממצרים או , אנטוניוס הקדוש מן המדבר, או אנטוניוס אב כל הנזירים.

 

אנטוניוס הגדול היה נזיר מצרי שהשתייך לקבוצת נזירים שנקראה האבות המדבריים במאה השלישית ורביעית. מרבית הידוע על אנטוניוס הקדוש מגיע מכתביו של אתנסיוס הראשון מאלכסנדריה, ספר שנכתב אחרי מותו של אנטוניוס ותורגם ללטינית בשנת 374 על ידי אווגריוס מפונטוס.

 

אנטוניוס נחשב כקדוש בכל הכנסיות שמעמד הקדוש קיים בהן.

מקור, הרחבה והפניות

 

המנזר ביפו שלוחה הוא של המנזר שנמצא בצפון לבנון שנקרא דיר דיר אנטוניוס קוז'איה (שם סורי שמשמעותו אוצר החיים) Mar Antonios, Qozhaya, Qadisha Valley.

 

המנזר בלבנון נבנה לראשונה במאה ה-12 וחודש בשנת 1865 נמצא בחלק הצפוני של עמק קדישא בין הכפרים חוואקה ואהדן. הוא אחד המנזרים העתיקים ביותר בעמק זה המכונה עמק הקדושים.

 

מיקום המנזר הראשי בלבנון

 

בראשית המאה ה -19 המנזר היה בשיאו ונמצאו בו עם למעלה מ -300 נזירים.

 

במנזר בלבנון נמצא בית הדפוס הראשון של המזרח התיכון, משנת 1610, כאשר הנזירים נהגו להדפיס כתבי יד דתיים.

 

המנזר הוא אחד העשירים ביותר של המסדר המרוני, ובעלות על נכסים גדולים בעמק, אשר אפשרו לו לתרום כלכלית לתחזוקת המנזרים הפחות מזל שלהם.

 

מיקום מנזר אנטוניוס הקדוש
ברחוב דולפין 22 שבשכונת עג'מי ביפו.

****

שער הכנסייה, מעשה ידם של המנזרים

****

מבט ממעל

 

הקהילה המרונית בעכו התחילה להתפתח בראשית המאה ה-19, עת הגיעו מלבנון קבוצה של סוחרים והתיישבו בה. בשנת 1855 הם בנו בתוך העיר העתיקה כנסייה. אולם בהמשך השנים נהרסה. עם התפתחות שכונת ע'גמי מדרום לעיר העתיקה הם עברו להתגורר בה. בשנת 1904 הם בנו את כנסייתם ומנזר אנטוניוס הקדוש. המנזר והכנסייה שבו הוקמו בסיוע נדיב של הסוחר מרוני אמיד איסקאנדר עוואד בק, ששימש סוכן לחברת הנסיעות של קוק ביפו ובנה את הקטע המערבי של רחוב בוסטרוס שנקרא על שמו. (רחוב רזיאל).

 

המנזר וסביבתו מספר שנים לפני מלחמת העצמאות

המנזר וסביבתו מספר שנים לפני מלחמת העצמא

 

המנזר והכנסייה נבנו לאחר שהמרונים עזבו את העיר העתיקה של יפו, והכנסייה ווהמנזר בחלק הצפוני שלה, שנבנה בשנת 1860 שהיו ברשותם שם נהרסו.

 

המנזר ביחס למתחמים הנוצרים האחרים

****

****

המנזר וסביבתו כיום

 

הדופן הדרומית של המנזר

שער המנזר

הכניסה לכנסייה פונה לכיוון מזרח
ומעליה קבועים שלושה חלונות מוארכים וחלון עגול נוסף.

שער הכנסייה

 

המבנה צבוע בלבן ומשובצות בו לבנים חומות עשויות כורכר.
מעל לכניסה מתנשא מגדל פעמונים בן שתי קומות, שבראשו צלב.
מימין למבנה שוכן מוסך המשמש כחדר הארחה.

 

במנזר שנמצא מדרום ושופץ בשנת 2005 מתגוררים חמישה נזירים
אף הם מלבנון הדואגים גם לאחזקת המקום.
הם אינם ששים, בלשון המעטה, לפגוש איש.

 

 

****

****

***

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

***

****

 

סוף דבר

*****

היה זה סיור מעניין ומפתיע
שבתחילת המיזם
לא חשבתי
שאצליח לקיימו.

******

למדתי עוד אודות
הקהילה המרונית בישראל
וזיקתה ללבנון

********

כיום הקהילה המרונית ביפו
קטנה מאוד ביחס למה
שהייתה טרם הקמת המדינה,
הכנסייה המרשימה והמנזר הגדול
הם עדות לגודלה בעבר

******
תודה, מקרב לב לניבין מח'ול,
בלעדיה ביקור זה
לא היה יוצא לפועל.

 

פגישה עם האב אולבייה במנזר הבנדיקטי באבו גוש.

 

תיעוד זה הוא יוצא דופן, חריג ושונה מהרגיל מהמקובל באתר זה ועניינו צילום של שתי פגישות עם הנזיר האב אולבייה המתגורר במנזר בנדיקיטי באבו גוש.

 

מסדר הבנדיקטינים ששמם הרשמי הוא  מסדר בנדיקטוס הקדוש (Ordo Sancti Benedicti – OSB), הוא בעצם קבוצת-גג של נזירים קתולים קוינוביטים (החיים בקהילה) אשר קיבלו על עצמם את הרגוּלה (התקנון) של בנדיקטוס הקדוש מנורסיה שחיי משנת 480 עד שנת 547.  נזירים אלה חיים בקהילות עצמאיות, אשר אינן כפופות להנהגה מרכזית. נזירי מסדר זה אינם עוסקים במסיונריות או שילוב בחיי הקהילה בענייני חינוך, בריאות, רחווה, צליינות ועוד.
ראשיתו של המסדר במאה השישית באיטליה עם התקבצותם של תלמידים סביב בנדיקטוס, אשר הקים במהלך חייו שנים עשר מנזרים וניסח בשנת 540 את הרגולה לפיה עליהם לפעול. מתוך הבנדיקטינים התפצלו במהלך השנים מסדרים נוספים, דוגמת מסדר קלוני והציסטרציאנים. כיום ניתן למצוא קהילות בנדיקטיניות ברחבי העולם
מקור, הפניות והרחבה 

 

על המנזר הבנדיקטי באבו גוש ראו בהרחבה בתיעוד קודם מנזרים וכנסיות בכפר המוסלמי אבו גוש

 

הקשר עם האב אולבייה נוצר בסיוע חיים גורן, עמית ללימודים במחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית בירושלים בשנות ה-80, היום פרופסור (אמריטוס) במכללת תל חי.

 

הפגישה הראשונה עם האב אולבייה הייתה ביום ב' 22 ביוני 2020,. במסגרת סיור הרי יהודה, בחלקו הצפוני של פרוזדור ירושלים שהובלתי והדרכתי את חבריי, הגענו גם למנזר זה.

 

הפעם השנייה הייתה ביום א' 28 ביוני 2020 שהגעתי אליו לביקור קצר.

 

בפעמיים אלה התרשמתי מאוד מסיפור חייו ובעיקר מאישיותו ולכן החלטתי להקדיש לו תיעוד זה.

 

האב אוליבייה נולד בצרפת בשנת 1949 וגדל במשפחה רגילה לחלוטין. את שרותו הצבאי עשה כקצין בחיל הים הצרפתי. שנות העשרים לחייו לאחר שירותו הצבאי, החליט לסיים את אורח חייו החילוני.  הוא התקרב לדת, למד במנזר בנורמנדי בצפון מערב ובהדרגה הצטרף למסדר הנזירים הבנדיקטיים.

 

בהמשך לאחר שהוסמך האב אולבייה לנזירות,  הוא ביקש לשרת במנזר ישראל .ברגע שיתאפשר.  הסיבה לרצון לשרת בישראל נבעה מכך שמאז צעירותו הרגיש קשר חם לארץ הקודש ולמדינה. לדבריו, קשר זה החל עת היה נער צעיר. באחד הערבים חזה עם הוריו בסרט "אקסודוס" המתאר קורות אניית המעפילים שיצאה מחופי מרסיי בדרום צרפת ב-10 יולי 1947 ועליה כ- 4500 ניצולי שואה. שהגיעה האונייה לחיפה היא גורשה חזרה לאירופה ועליה המעפילים. הסיפור הותיר אצל אוליבייה רושם עז והגביר אצלו להגיע לארץ ועצם מהווה עד היום מסד ביחסו החם לישראל ולעם היהודי.

 

האב אולבייה הגיע לארץ ישראל ב-10 ביולי 1977, בדיוק באותו יום לפני שלושים שנה, אז יצאה הספינה אקסודוס בדרכה מחופי מרסי. לטענתו, מועד זה אינו מקרי והוא תוצאה של יד האלוהים.

 

מאז הגעתו לארץ הוא מתגורר במנזר שמקיים עצמו כמשק סגור, הוא שותף עם שמונת הנזירים בעבודת הקודש והתפילות ובכל מלאכות של הקיום השוטף של המנזר, עבודה בבוסתן, ייצור לימנצ'לו ועוד.

 

הוא מארח קבוצות של תיירים מחו"ל ומטיילים מישראל מסביר להם על המנזר והמסדר הבנדיקטי ועל הכנסייה הצלבנית והקריפטה שמתחתיה.

 

הוא גם מפליא בקולו בשירה ובתפילה המופלאה הנסמכת על האקוסטיקה של מבנה הכנסייה.

 

נודע ביחסו  החם לחיילי צה"ל. בראשית שנות ה-80, יזמו מפקדים מחיל החינוך מפגשי חיילים איתו. לנוכח ידיעתו את השפה העברית ואישיותו הוא הקסים את החיילים. יחידות רבות הגיעו לביקורים במנזר. עם תחילת האינתיפדה השנייה ושינוי רוח צה"ל דעכה אט אט אינטנסיביות הביקורים עד שפסקה לחלוטין בשנת 2018. מישהו חשש אולי ממנו שמא ירעיל את נשמותיהם.

 

האב אולבייה היום הוא אזרח ישראלי לכל דבר ועניין. במאי 2005, בזמן כהונת אופיר פז- פינס כשר הפנים הוא קיבל "תעודת זהות כחולה". תהליך איזרוחו החל בימי שר הפנים הקודם אברהם פורז.

 

*****

הביקור הראשון עם חבריי נמשך כשעתיים.  השיחה איתו הייתה מרתקת. דברי האב, כך הרגישו חבריי, היו יוצאי הדופן שיצאו מהלב ונכנסו אל הלב. כולנו נהינו והתרגשנו.

 

לכן, החלטתי לחזור למקום ולצלם אותו עוד.

 

אלה הצילומים
משני המפגשים
והם המדברים בעד עצמם .

 

******

האב מציג את הכתובת הרומית של הלגיון ה-10 שחנה במקום המנזר

****

****

****

***

****

***

***

מראות מהמפגש הראשון

צילום האני מטאנס 

****

****

****

****

****

***

***

****

****

****

****

בתוך הכנסייה 

****

****

האב מפליא בקולו

****

****

בקריפטה מתחת לכנסייה

****

הלימונים החדשים שיהפכו ללימצ'לו

***

בית העלמין בעורף הכנסייה

האב מצביע אל המקום בו ייטמן לאחר שימסור את נשמתו בורא

קפוצון נגד השמש המכה על הראש

צילום למזכרת במפגש הראשון

 

בדרך לחנות

הלימצ'לו מעשיי ידיו

צילום אחרון

*****

סוף דבר, הפגישה עם האב אולבייה
הייתה מעניינת, מרתקת ומרגשת.

שמחתי להכיר איש
שהוא קודם כל וראשית כל איש (מנטש) 

****

תודה לך האב אולבייה
שאפשרת לחבריי ולי
להציץ ולוא לרגע לעולמך 

 

 

יפו, מתחמי הכנסייה הארמנית: מנזר ניקולא הקדוש ובית העלמין

 

עניינו של תיעוד זה הוא שני המתחמים הארמנים ביפו: מנזר הארמני ניקולאס הקדוש (שנקרא גם "חצר הארמנים") ובית העלמין של העדה.

 

המנזר נמצא בתחומי העיר העתיקה של יפו ובית העלמין בקצה הדרומי של יפו הנוכחית..

 

****

 

אל מתחמי הכנסייה הארמנית הגעתי ביום ראשון 14 ביוני 2020.

 

הביקור בהם היה במסגרת מיזם  "נוצרים ביפו" שמטרתו ללמוד אודות הנוכחות של הקהילות הנוצריות ביפו בהווה וגם בעבר לבקר במתחמיהם (מנזרים, כנסיות, בתי ספר, בתי עלמין ועוד).

 

כזכור ראשיתו היה הסיור המקדים בין חלק מהאתרים "נוצרים ביפו – מראות ראשונים של המיזם".

 

הביקור במנזר שלרוב אינו פתוח לציבור, התאפשר בתיאום מוקדם של שמעון גת עם מיגו שמש המנזר המתגורר במקום שחיכה לנו ואירח אותנו.  

 

לביקור הצטרפו גם חברי מוטי ארמלין ומורי הדרך עופרה שמע ואיציק ליטני.

 

מספר חודשים לאחר פרסום התיעוד על הביקור, פנה אליי עקיבא סגל (מורה דרך המתגורר ביפו, חוקר אותה ומדריך בה) והוסיף לי מידע על המתחם ועל חידושים ארכיאולוגיים שלא ידעתי אליהם.

 

בשיחה עם עקיבא הצעתי לו שאשלב בתיעוד זה את המידע שהעביר לי.  לצורך כך ביקשתי שישלח לי את המקור לדבריו.

 

עקיבא פנה אל אלכסנדר גליק (ארכיאולוג נפת עמק חפר והשרון במרחב מרכז של רשות העתיקות) והוא העביר לו את האסמכתאות המבוקשות. בעקבות קבלתן שוחחתי גם אני עם אלכסנדר גליק והוא הוסיף לי עוד מידע.

 

******

 

לאחר הביקור במנזר, מוטי ואני נסענו לדרום יפו, לאזור הגובל עם צפון בת ים לראות את בית העלמין.

 

******

התיעוד להלן כולל  סקירות קצרה על הכנסייה הארמנית, על העם הארמני, על הקהילה הארמנית בישראל ובירושלים, על הטבח הארמני וכמובן תיעוד הביקור במנזר ניקולא הקדוש ובית העלמין וכן את התוספות  עקיבא סגל ואלכסנדר גליק של

 

הכנסייה הארמנית

הכנסייה האפוסטולית הארמנית היא הכנסייה הלאומית העתיקה בעולם ואחת מן הקהילות הנוצריות הקדומות ביותר. שמה הרשמי הוא "הכנסייה האפוסטולית והאורתודוקסית הארמנית". לעיתים היא נקראת "הכנסייה האורתודוקסית הארמנית"
להרחבה אודות ראשיתה, עיקרי אמונתה ועוד  וגם באתר ארמניה (בעברית)

העם הארמני

ארמנים הם אומה וקבוצה אתנית עתיקה ממוצא הודו-אירופי, שמקורה בשטח שמדרום לים השחור (הקווקז והרמה הארמנית). העם הארמני היה הראשון שהתנצר כאומה בשנת 301 לספירה. חדירת הנצרות בקרב הארמנים הייתה מהירה יחסית, ולכן כבר בשלהי המאה ה-4 הייתה קהילה ארמנית בירושלים, ומאז ישנה רציפות של יישוב ארמני בעיר. מספרם בעולם נאמד ב-8 מיליון, כאשר פרט לארמניה חיים ריכוזים גדולים ברוסיה, ארצות הברית, צרפת, גאורגיה, ובערים שונות במזרח התיכון. רוב חברי קהילות הארמנים ברחבי העולם הם צאצאיהם של ניצולי רצח העם הארמני.

 

מיקומה של ארמניה במרכז אסיה

ארמניה כיום

 

הקהילה בירושלים ובישראל

קהילה ארמנית בירושלים, נמצאת בעיר כבר בשלהי המאה ה-4, ומאז ישנה רציפות של יישוב ארמני בעיר. הפטריארכיה הארמנית בירושלים נמצאת בה ברצף משנת 1311. מרכז הכנסייה הגריגוריאנית נמצא ברובע הארמני בעיר העתיקה.

 

עד המאה ה-20 הורכבה הקהילה הארמנית בירושלים בעיקר מנזירים וממספר קטן של משפחות חילוניות שסיפקו שירותים שונים לנזירים. אולם בעקבות רצח וטבח הארמנים במלחמת העולם הראשונה הגיע לעיר גל פליטים ארמנים (כ-20,000 נפש) שרבים מהם נשארו בירושלים כאוכלוסייה קבועה ושינו את הרכב האוכלוסייה ברובע. בעקבות כך חדרו אף אלמנטים חילוניים לקהילה, אך הרובע המשיך לתפקד כמרכז דתי. האוכלוסייה הארמנית בארץ ישראל בשיאה מנתה בשנת 1948 יותר מ–25,000 תושבים. אוכלוסייה זו הורכבה מניצולי רצח העם ומצאצאי האוכלוסייה הוותיקה בירושלים, חיפה, יפו ובית לחם.

 

לאחר מלחמת העצמאות נמלטו לרובע רוב הארמנים שחיו בכפרים ובערים שנכבשו על ידי מדינת ישראל. בתקופת השלטון הירדני, בשנים 1948 – 1967 נחסמה הגישה להר ציון בו שוכן בית הקברות הארמני והקהילה נאלצה לקבור את מתיה בשטח הרובע.

 

ניצולי רצח העם הארמני שהגיעו לארץ הקימו את היישוב שייח' בראק על רכס הכורכר במישור חוף הכרמל, שננטש לאחר מכן בשנת 1981 ועליו ניתן לקרוא בהרחבה. בשנת 1949, קיבלה הקהילה הארמנית מבנה במושבה הגרמנית בירושלים, ששימש בעבר כבית-עם של קהילת הטמפלרים, והפכה אותו לכנסייה.

 

החל משנות התשעים, לאחר פירוק ברית המועצות, הגיעו לישראל עוד אלפי ארמנים וארמנים-למחצה יחד עם גל העלייה מברית המועצות לשעבר בשנות ה-90, וכיום חיים בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית כ-7,000 ארמנים (כולל ארמנים שהגיעו בגלי העלייה), כ-2,500 מתוכם משתייכים לאוכלוסייה הארמנית הוותיקה כיום כ-1,500 ארמנים חיים ברובע הארמני בירושלים ועוד כ-1,000 חיים בחיפה (ראו תיעוד חיפה, הכנסייה הארמנית), נצרת, עכו, יפו, בית לחם ובודדים גם בפתח תקווה.

 

טבח בעם הארמני

 

רצח העם הארמנימכונה גם שואת הארמנים ובמסורת הארמנית "הפשע הגדול" היה רצח עםמכוון ושיטתי שביצעה האימפריה העות'מאניתבמהלך מלחמת העולם הראשונהבאוכלוסייההארמניתשבשטחה. רצח העם הארמני התאפיין במעשי טבחהמוניים, גירוש המוני וצעדות מוות, בתנאים שתוכננו להביא למותםשל המגורשים. לאחר סופה של מלחמת העולם הראשונה המשיכו טורקים , כורדיםואזרים לטבוח בארמנים עד שנת 1923. ההערכה הרווחת היא כי בין מיליון למיליון וחצי ארמנים נספו.

 

מפת רצח העם הארמני המתארת מחנות ריכוז, מחנות מוות, נתיבי שיירות גירוש, נקודות התנגדות ונתיבי מילוט.

המקור Armenian Genocide

קבוצות אתניות נוצריות אחרות, כמו האשורים והיוונים, נטבחו אף הן באותה תקופה בשטחי האימפריה העות'מאנית, ויש הרואים בכך חלק ממדיניות ואידאולוגיה מכוונת ומתוכננת של העות'מאניים לטהר את אסיה הקטנה מנוצרים
להרחבה ראו Armenian Genocide.

 

*****

לאחר מלחמת העולם הראשונה הייתה טורקיה רחוקה מהעולם המערבי, וכך גם העם הארמני העני שמדינתו הייתה לאחת מהרפובליקות של ברית המועצות. בעטיים של האירועים הגלובליים בעשור שלאחר מלחמת העולם הראשונה (השפל המדיני, השפל הכלכלי בשנת 1929), ולאחר מכן עליית הנאציזם ומלחמת העולם השנייה, הטבח לא עניין רבים. השלטון החדש בטורקיה עבר תהליך מודרניזציה והיה בעל ברית של המערב בתקופה זו. לאחר מלחמת העולם השנייה שימשה טורקיה מעוז קדמי לברית נאט"ו מול ברית המועצות, ומדינות המערב לא ששו להזכיר נקודה כואבת זו.

הרפובליקה הטורקיתיורשת האימפריה העות'מאנית, מתנגדת לשימוש במונח "רצח עםלתיאור האירועים באותה תקופה, ואינה מכירה באחריות כלשהי של העם הטורקי או של הממשלהטורקי או העות'מאני לאירועים אלה. הנרטיב התורכי של ההכחשה נתלה בטיעון שאי אפשר למצוא את המסמכים המקוריים של בתי הדין הצבאיים, שהתקיימו לאחר המלחמה ושהרשיעו את מתכנני רצח העם.

בשנת 1965, במלוא 50 שנה לרצח העם, החלו הארמנים לאחר הפגנות ירוואן לנסות להזכיר לעולם את מאורעות הטבח. בעקבות ההפגנות הוחלט להקים אנדרטת הנצחה וזיכרון בירוואןשהייתה אז תחת השלטון הסובייטי. בניית האנדרטה הסתיימה בשנת 1967. בשנות ה-90 של המאה ה-20לאחר שארמניה ניתקה עצמה מהשלטון הסובייטי הוקם בירוואן המוזיאון לזכר הנרצחיםהמוזיאון הוקם ליד האנדרטה ומתעד את הרצח של העם הארמני. גם ברובע הארמני בירושלים מציג המוזיאון הארמניתערוכה בנושא רצח העם.


כאמור, מדי 24 באפריל, היום בשנת 1915 בו נעצרו ונרצחו כ-250 אינטלקטואלים ומנהיגים ארמנים בבירה איסטנבול בידי ממשלת הטורקים הצעירים, מציינים הארמנים את יום השנה לרצח העם.
בשנים האחרונות גוברות הקריאות בעולם להכרה בינלאומית ברצח העם הארמני ולהכרה של ממשלת טורקיה בהתרחשותו.

עד שנת 2016 הכריזו 30מדינות באופן רשמי על הכרתן באירועי תקופה זו כרצח עם, וכמותן מאמצים דעה זו רוב החוקרים וההיסטוריוניםבנוסף ל-30 המדינות שהכירו ברצח העם הארמני בבית נבחריהן, גםהאיחוד האירופיוהאפיפיורהכריזו על הכרתם ברצח העם הארמני בשנת 2015.

 

ב-22 באפריל פורסם בעיתון ניו -יורק טיימס המאמר "Sherlock Holmes of Armenian Genocide’ Uncovers Lost Evidence" למחרת הוא הוא פורסם בעיתון הארץ "ה"אקדח המעשן" של השואה הארמנית אותר בארכיון בירושלים". לדברי היסטוריון טורקי, מברק עותמאני מוצפן מ–1915 שגילה בפטריארכיה הארמנית בירושלים סודק את חומת ההכחשה של טורקיה, ומוכיח כי השלטונות השתתפו ברצח המאורגן. הוא אומר שגילה בפטריארכיה הארמנית בירושלים את המברק המקורי העוסק במשפטים.

 

******

מיקום המנזר

****

רציף העלייה השנייה, הטיילת המובילה אל נמל יפו,
מדרום מערב לג'מע אל בח'ר,
החלק הצפון מערבי של העיר העתיקה של יפו

מעט מתחת לכנסיית פטרוס הקדוש.
כאן על פי המסורת הארמנית
היה ביתו של שמעון הבורסקאי.

****

המנזר על שם ניקולאס הקדוש

****

 

ניקולאוס הקדוש  הוא קדוש נוצרי חשוב שנולד בשנת 270 ומת בשנת 345 שכיהן כבישוף בעיר מירה (בחבל ליקיה, היום חלק מטורקיה). לעיתים מכונה "ניקולאוס ממירה". בשל הניסים הרבים המיוחסים לו, הוא ידוע גם כ"ניקולאוס עושה הנפלאות". הוא ידוע גם כנותן מתנות בסתר, למשל הטמנת מטבעות בנעליים, והוא המקור לדמות הפולקלורית "סנטה קלאוס". לקראת סוף המאה ה-11 הועברו שרידיו לבארי בדרום באיטליה לאחר שנחטפו מקברו המקורי במירה, והוא ידוע לפיכך גם כ"ניקולאוס מבארי".

 

ניקולאוס נחשב פטרון של יורדי הים. מירה העיר בה חי הייתה עיר נמל חשובה. האגדה מספרת על בעל ספינה מאשקלון שהגיע למירה לצורך מסחר וביקש שבישוף העיר, ניקולאוס (ככל הנראה ניקולאוס אחר) יתלווה אליו ויתפלל כדי שמסעו בים יצליח. ניקולאוס נעתר והמסע עבר בהצלחה. בדרכו חזרה, סירב בעל הספינה לעגון במירה, כיוון שנהנה מרוח גבית טובה שיכלה לקחתו עד לרודוס. ניקולאוס התפלל ובים התחוללה סערה. בעל הספינה הסכים להוריד את ניקולאוס במירה וזה העניק לו ים שקט ורוח טובה להמשך מסעו. כך הפך ניקולאוס לפטרון יורדי הים. דמותו השתלבה עם דמות הקדוש הקדום יותר לדמות אחת.

 

מירה הייתה לנמל חשוב עבור עולה רגל לירושלים והצליינים, שביקשו להינות מחסותו של הפטרון, לקחו עמם בספינותיהם איקונין בדמותו שתגן עליהם במהלך המסע.

 

יורדי הים העבירו את מסורת ניקולאוס הרחק מעבר לאגן הים התיכון.

מקור

******

מיקום המנזר ביחס למתחמים הנוצרים האחרים

****

***

המנזר הוקם במאה ה-17, בשמת 1663  על ידי הפטריארך הארמני מירושלים, כדי שישמש מלון דרכים לעולי הרגל הארמנים המגיעים לארץ ישראל בדרכם לירושלים. המנזר נבנה על שרידים קדומים מהתקופה הביזנטית.

 

המנזר וסביבתו הקרובה בתקופת המנדט

המנזר וסביבתו כיום

******

דלתות הכנסייה, נעולות, לא מתאפשרת כניסה אליה

 

במנזר התגוררו בעבר משפחות ארמניות. בקומה השנייה אפשר לראות עדיין את המקום שבו הותקנו מחיצות זמניות, כדי לחלק את החללים לשניים ולאפשר לכמה שיותר אנשים למצוא שם מקום לינה. בתחילת שנות ה-90' הוצאו כל התושבים מהמקום. הפטריארך הנוכחי, תורקום מנוג'יאן, החליט לשנות את המצב ויזם בשנת 2015 את השיפוץ והחייאת המקום. כמרים נוספים מטעם הפטריארכיה מגיעים למקום כדי לתחזק אותו ולפתוח אותו לבני הקהילה, ואחת לשבועיים מתנהלת בכנסייה שבמנזר תפילה בשבת.

.

 

****

מבט מעל

****

*****

 

אומרים שבכנסייה יש מזבח (אותו לא ראינו) מצופה בקרמיקה כחולה, מעשה ידי האומן הארמני דוד אוהנסיאן בשנת 1937

 

****

עקיבא סגל עדכן  כי בקומה למטה, מתחת למתחם סנט ניקולאס נמצא מועדון שמשמש את הקהילה הארמנית הקטנה ביפו. לדבריו, אם באים בשעות הנכונות אפשר להיכנס ולפטפט איתם. בתוך המועדון יש כמובן פינת הנצחה לנרצחי טבח העם הארמני, אבל גם – וזה מעניין – שלט הוקרה מיד ושם עם רשימת חסידי אומות העולם הארמניים שהוכרו על-ידי יד ושם! זה בחור מהקהילה שפעיל בתחום, כנראה חושב שזה יביא להכרה ישראלית בטבח העם שלהם (אשרי המאמין). הוא טוען שיש באמתחתו עוד 100 שמות של ארמנים שהצילו יהודים בשואה, שמחכים לאישור סופי מיד ושם (כרגע יש על השלט משהו כמו 30 שמות).

 

****

דגל ארמניה ושל ההר הקדוש אררט

 

הר האררט, בגובה 5165 מטרים מעל גובה פני הים ממוקם גיאוגרפית בטורקיה והוא סמל לאומי של ארמניה שניתן לראות אותו מרוב האזור הדרום מערבי. הפסגות המלכותיות של הר אררט מספקות רקע מדהים לירוואן. המנזר של חור-ויראב וההריסות העתיקות של העיר דבין (שראשיתה במאה השנייה לפני הספירה) נמצא באמצע המרחק האווירי בנוף של ירוואן, בירת ארמניה.

 

****

חלקו המזרחי של המתחם הוחכר למשקיעים פרטיים שבנו במקום דירות פרטיות וערכו שיפוץ נרחב בכנסיית המנזר שבקצה המזרחי של חצר פתוחה בקומה הראשונה, וכן באולמות מרכזיים וחדרים נוספים של המנזר המשופץ ממערב לחצר. קודם לבנייה נערכו במקום חפירות הצלה. החפירות הראשונות באתר התנהלו בשנים 2002–2004 ונחשפו בהם קטעים מביצור המתוארך לתקופה האסלאמית הקדומה וכן שרידים וממצאים מתקופות הברונזה המאוחרת והברזל. העבודה חודשה בשנת 2005 והתמקדה בעיקר מתחת לרצפת הכנסייה. בראשית 2006 התנהלה חפירה מצומצמת מתחת לחדר קטן הבנוי כנגד מצוק סלע טבעי בקצה הדרומי של הקומה השנייה. החפירות מתחת לכנסייה של המנזר הארמני הצביעו על שינויים חשובים שהתרחשו בגבול הצפוני של יפו בתקופה האסלאמית הקדומה. קירות תמך מסיביים תמכו במצוק הטבעי הכמעט אנכי כנראה לאחר שינויי התאמה והחלל בין המצוק וקו החוף נכלל עם הקיר החדש בתוך הסביבה העירונית המבוצרת. השטח הקרוב לקיר נבנה בדלילות ואפשר מרחב לעבודה, לאחסון ולפעילות צבאית ללא הפרעה. בשלב מסוים מולא כל השטח בכמויות גדולות של עפר. קירות התמך והמגן שימשו מסגרות תאים להכלת המילוי. הסיבות שהביאו לשינויים הללו נותרו עלומות, וכן תאריך ביצועם. עם זאת, השליטה המסיבית של שברי כלי חרס מהתקופה האסלאמית הקדומה מעידה שהשינויים התרחשו בין המאה ה-9 למאה ה-11 לסה"נ. היעדר ממצא מאוחר שולל את האפשרות שהמילוי הובא לאתר בזמן הקמת המנזר במאה ה-17 לסה"נ.
מקור והרחבה יואב ארבל, יפו, המנזר הארמני, חדשות ארכיאולוגיות , גיליון 122, שנת 2010.

 

****

*******

לאחר שנפוליאון כבש את יפו ב-1799 פרצה בעיר מגפת דבר, והחולים מקרב חיילי הצבא הצרפתי רוכזו בבניין המנזר. השמועות על פרוץ המגפה התפשטו עד מהרה בקרב החיילים, וכדי לשמור על המשמעת בקרב גייסותיו ביקר נפוליאון במנזר. הוא ביקש להוכיח כי המצב נמצא תחת שליטה וכי אל לחיילים לחשוש מהדבר. נפוליאון נגע בחולים ולפי אחת הגרסאות אף סייע בפינוי גופתו של אחד מקורבנות המגפה, מעשים שבאותה עת היו כרוכים בסכנת מוות. ביקורו של נפוליאון במנזר הכה גלים לא רק בקרב החיילים אלא גם ברחבי אירופה.

 

מספר שבועות לאחר מכן, כששב נפוליאון ליפו לאחר שהובס בעכו, הורה לרופאו להוציא להורג את החיילים החולים במנזר. הרופא סירב והשיבו "תפקידי לרפא, לא להמית", ולבסוף הוצאו החולים להורג בידי רוקח הצבא ורופא עות`מאני שבוי. אמינותו של האירוע נתונה במחלוקת, והוא הופץ בידי האנגלים.

 

לבקשת נפוליאון הונצח הביקור במנזר בציור משנת 1804 של הצייר ג`אן אנטואן גרו, ששמו Bonaparte visitant les pestiférés de Jaffa – "בונפרטה מבקר את חולי הדבר ביפו". בציור (השמור כיום במוזאון הלובר בפריז.) נראה נפוליאון כשהוא ניצב גאה בין חייליו ונוגע בידו השמאלית בחזהו של אחד החולים. הצייר לא ביקר מעולם מיפו ולכן צייר אותה ואת המנזר כפי שתיאר אותם בדמיונו. ברקע הרחוק מתוארת יפו כעיר מזרחית שבתיה מטפסים במעלה המדרון  וברקע הקרוב נראות קשתות החצר הפנימית של המנזר.

 

*****

****

 

חצ'קר הוא צלב אבן (חצ' – צלב, קר – אבן). החצ'קר הוא לרוב ברוחב של מטר ובגובה של 2.5 מטרים. החצ'קר ייחודי לאומה הארמנית ובשום מקום אחר בעולם לא הגיעו לאמנות הזאת ולא עסקו בה.  אמנם יש הרואים דמיון מסויים בין החצ'קר לבין הצלבים הקלטיים שאפשר לראותם בעיקר באירלנד, אבל עדיין יש גם הבדל רב ביניהם. ראשיתו של החצ'קר עם ההמרה של האומה הארמנית לנצרות בשנת 301 לספירה.

היום חצ'קרים משמשים בעיקר בתור מצבות למתים, אבל גם כדי לציין ניצחונות צבאיים או אירועים היסטוריים וחושפים אותם בדרך כלל במהלך הקדשת כנסייה או כל מבנה אחר. כלומר, היום החצ'קר לא מקושר באופן ישיר לדת, אלא הוא יותר בבחינת מייצג לאומי ארמני.

כל החצ'קרים בארמניה (ויש אלפי אלפים מהם) מוגנים על ידי חוק ממשלתי הרואה בהם מורשת היסטורית ארמנית. אבל במקומות אחרים, מקומות עוינים, נעשים בהם מעשי הרס והשמדה.

 

אתר החצ'קרים הגדול ביותר בעולם היה במקום הנקרא ג'ורא (Jugha), הנמצא היום בתחומה של מדינה מוסלמית שכנה לארמניה, אזרבייג'אן. כשהיו שתי המדינות תחת שלטון ברית המועצות, לא העזו האזרים לגעת במקום. מאז יצאה אזרבייג'אן לעצמאות נותרו מתוך עשרים אלף חצ'קרים רק כמה אלפים. האזרים נתצו את המצבות והשמידו אותם, בראותם בהם סמל נוצרי-לאומי ארמני. לאחר מחאה עולמית נפסקו מעשי ההוונדליזם לזמן מה, עד שבשנת 2005 עלו בולדוזרים על האתר וחיסלו אותו כליל מתוך רצון להשמיד כל זכר לתרבות הנוצרית.

מקור והרחבה אלינוער ברקת ארמניה שלב – פרק ג'

******

האם מתחם מנזר ניקולא הקדוש
הוא המבנה הארמני הראשון ביפו?
כנראה שלא!

בחודשים אפריל–יוני 2010 נערכו חפירות הצלה במתחם בית הסטודיות ברחוב נתיב המזלות 18 שחזיתו פונה ונמצאת מעל דרום רציף העלייה השנייה של נמל יפו . חפירות הצלה אלה במבנה ישן זה נעשו לקראת שימורו והסבתו למגורים.
אז נחפרו 13 ריבועים שמיקומם, גודלם ועומקם נקבעו לפי צורכי הפרויקט והושפעו ממגבלות הבטיחות בחפירת מבנה לא יציב.
באחת משכבות החפירה, על אחד מקירות המבנה נתגלתה כתובת חקוקה על לוח אבן בשפה הארמנית המתארכת את הקמת המבנה לשנת 1651.

על הכתובת, תרגומה ומספר הערות היסטוריות בעקבות גילוייה ראו במאמר המפורט:
Alexander Glick, Michael E. Stone and Abraham Terrian (2014) An Armenian Inscription from Jaffa, Israel Exploration Journal (ISE) Vol 64 • Nu 1 (pp: 103 -118

 

זיהוי שנת 1651 בכתובת הארמנית בעצם הופכת את מבנה בית הסטודיות למבנה מתחם ההארחה הארמני המקורי של יפו מהמאה ה-17. עד לחפירה זו נהוג היה לראות בהקמת מבנה הקאזה נובה הלטיני בשנת 1654 לסה"נ, את ראשית ההתיישבות המחודשת בעיר.  הכתובת המתארכת את הקמת המבנה לשנת 1651 מעידה כי הקאזה נובה שהוקם בשנת 1656 לא היה המבנה הראשון שהוקם עם חידוש ההתיישבות ביפו. ולמעשה למבנה הקדום ביותר ביפו שעומד על תילו!
מקור והרחבה על החפירות ראו אלכסנדר גליק, יפו, נמל יפו, חדשות ארכיאולוגיות גיליון 125 לשנת 2013

 

******

בית העלמין
מיקומו בקצה הדרומי
של רחוב יפת בגבול בת ים
סגור ולא ניתן להיכנס אלא בתיאום

****

מבט ממעל

 

בית העלמין זה הוא "חדש", בית העלמין "הישן" היה באזור בתי העלמין של יפו מדרום לחומת העיר העתיקה בשטח שמדרום לרחוב פסטר (רחוב אל חאדר אז). היחידי מבתי העולמים שעדיין קיים הוא בית העלמין היהודי.

 

בסמוך לו, במשולש התחום בין רחובות יהודה מרגוזה (אל חורייש), יפת (אל הילווא) ויהודה הימית (קינג פייסל) היו בית קברות ארמני, ומערבית לו, בית קברות מרוני (בשטחו בנוי כיום בית טלאל). בשנת 1917 הרסו הטורקים את בית הקברות הארמני, בטרם נסוגו מהעיר.  לימים פונו כל בתי הקברות הנוצרים מחלק זה של יפו (חוץ מבית הקברות האנגליקני). בתי הקברות שהחליפו אותם רוכזו בדרום העיר.

 

קטע ממפת יפו, 1930. ממערב לציר רחוב יפת של ימינו מסומנים חמישה בתי קברות. מהם נותר כיום רק בית העלמין היהודי הישן. על המפה מסומן התוואי העתידי של רחוב פייסל (רחוב יהודה הימית) בקטע שממערב לרחוב יפת.

 

המקור דני רכט בית הקברות המרוני הישן / בית טלאל תל אביב 100, אנציקלופדיה עירונית

בטרם עזבו את העיר, ניפצו הטורקים את מצבות בית הקברות הארמני כשהם לא פוסחים אפילו על קבר אחד

בצילום לכיוון צפון נראית חומת בית הקברות. מעבר לחומה נראה בית הספר של העדה היוונית-אורתודוכסית (כיום, בפינת הרחובות יפת ויהודה מרגוזה).

חלק מלוחות השיש נלקחו על ידי הטורקים במהלך נסיגתם מפני הכוחות הניו-זילנדים. נובמבר 1917

***

צילומים: George Westmoreland, מתוך אוסף המוזיאון המלכותי הבריטי. שנמסרו על ידי שמוליק תגר לדני רכט ומופיעות בכתבתו באתר תל אביב 100 – אנציקלופדיה עירונית

 

חומת בית העלמין מכיוון רחוב יפת

חומת בית העלמין מצד דרום

****

***

*****
סוף דבר,
גם המנזר הארמני הוא
עדות לנוכחות בעבר של
הקהילה הארמנית בעיר יפו
שמספר אנשיה כיום קטן ביותר

****

תודה לשמעון על התיאום
של פתיחת המנזר
והסברים בביקור בו!
תודה לעקיבא סגל ולאלכסנדר גליק
על תוספת המידע

יפו, המנזר היווני אורתודוכסי מאר מיכאל וכנסיותיו

 

עניינו של תיעוד זה הוא ביקור במנזר היווני אורתודוכסי מאר מיכאל בשתי הכנסיות הנמצאות בתוכו.

 

המנזר נמצא בתחומי העיר העתיקה של יפו.

 

***

מיקום הכנסייה ביחס לאחרות

 

במקום הגעתי פעמיים במסגרת מיזם  "נוצרים ביפו" שמטרתו ללמוד אודות הנוכחות של הקהילות הנוצריות ביפו בהווה וגם בעבר לבקר במתחמיהם (מנזרים, כנסיות, בתי ספר, בתי עלמין ועוד).

 

כזכור ראשיתו היה הסיור המקדים בין חלק מהאתרים "נוצרים ביפו – מראות ראשונים של המיזם".

 

****

 

בפעם הראשונה הגעתי למנזר ביום ראשון 14 ביוני 2020.עם שמעון גת, מוטי ארמלין ושרון רגב (מנהלת מח' דתות במשרד החוץ), עפרה שמע ואיציק ליטני.

 

אז, לא התאפשרה כניסה פנימה ולכן, הסתובבנו בחוץ למדנו על היקפי המתחם לרבות דרכי הגישה אליו ושעריו.

 

בפעם השנייה הגעתי למקום ביום חמישי 25 ביוני 2020 עם אבונה  קוסטנטין, כהן הדת של הקהילה הערבית האורתודוכסית שתיאם את הביקור עם גריסימוס טימופיי שמתגורר במנזר.

 

גריסימוס טימופיי הוא כהן הדת של הקהילה הרומנית, בעיקר עובדים זרים, הנמצאים באזור מטרופולין תל אביב.

 

במנזר מתגורר גם הבישוף דימסקינוס הממונה על יפו, רמלה ולוד. לצערנו, הוא לא היה במנזר עקב נסיעתו ליוון.

 

לסיור השני הצטרפה גם שרון רגב.

*****

התיעוד להלן כולל סקירה קצרה, הסברים, מפות וצילומים.

 

******

מיקום כנסיית מאר מיכאל
על המדרון המערבי של יפו העתיקה
הכנסייה ממוקמת מעל הנמל
ומאחורי כנסיית פטרוס הקדוש הקתולית.

*****

 

הכנסייה בנויה בשלושה מפלסים
מפלס העליון הכניסה למנזר מרביתו בסמטת נתיב המזלות
מפלס אמצעי העיקרי וממנו הכניסה  לכנסיית של המנזר
מפלס תחתון בגובה רציף הנמל 

***

מבט ממעל

מבט ממעל על הכנסייה

מפלס עליון שהכניסה אליו
ברחוב נתיב המזלות מספר 8 

***

****

****

הקיר הפנימי הצמוד לשער

מפלס אמצעי בו נמצאים
מבני המנזר, הכנסייה והקפלה

הקיר החיצוני המזרחי של מפלס הביניים לאורך סמטת נתיב המזלות

הכניסה לכנסייה מסמטת המזלות 10

****

***

****

****

***

****

מפלס תחתון שהכניסה אליו מכיוון רציף הנמל,
מדרום מערב לכנסייה הארמנית ובהמשך הקיר. 

קיר המפלס התחתון ומפלס הביניים מכייון רציף הנמל

דלת הכניסה במפלס התחתון

גרם המדרגות העולה למנזר ממפלס רציף הנמל

 

שם המנזר 

המנזר נקרא על שם המלאך מיכאל שהוא אחד מארבעת המלאכים (מיכאל, גבריאל, אוריאל ורפאל) העומדים לפני כיסא הכבוד ותפקידם להשגיח ולשמור על ארבע כנפות הארץ.

 

בתנ"ך עצמו אין בדרך כלל אזכור מפורש של שמות המלאכים. אולם מיכאל מוזכר שלוש פעמים בסוף ספר דניאל: וְשַׂר מַלְכוּת פָּרַס עֹמֵד לְנֶגְדִּי עֶשְׂרִים וְאֶחָד יוֹם, וְהִנֵּה מִיכָאֵל אַחַד הַשָּׂרִים הָרִאשֹׁנִים בָּא לְעָזְרֵנִי, וַאֲנִי נוֹתַרְתִּי שָׁם אֵצֶל מַלְכֵי פָרָס (פרק י' פסוק י"ג); אֲבָל אַגִּיד לְךָ אֶת הָרָשׁוּם בִּכְתָב אֱמֶת, וְאֵין אֶחָד מִתְחַזֵּק עִמִּי, עַל-אֵלֶּה, כִּי אִם-מִיכָאֵל שַׂרְכֶם (פרק י' פסוק כ"א); וּבָעֵת הַהִיא יַעֲמֹד מִיכָאֵל הַשַּׂר הַגָּדוֹל, הָעֹמֵד עַל-בְּנֵי עַמֶּךָ, וְהָיְתָה עֵת צָרָה אֲשֶׁר לֹא נִהְיְתָה מִהְיוֹת גּוֹי עַד הָעֵת הַהִיא, וּבָעֵת הַהִיא יִמָּלֵט עַמְּךָ כָּל הַנִּמְצָא כָּתוּב בַּסֵּפֶר (פרק י' פסוק כ"א)

 

במסורות הנוצריות המלאך מיכאל מוזכר בחזון יוחנן חזון יוחנן, הנקרא לעיתים גם ההתגלות של יוחנן או ספר ההתגלות, והוא הספר האחרון בברית החדשה. הוא מתאר את אירועי אחרית הימים שתתרחש לפי האמונה הנוצרית לפני שישו ישוב לעולם וידון את כל החיים והמתים ביום הדין.

 

אודות המנזר

 

הכנסייה במנזר מאר מיכאל פעלה מאז התקופה הביזנטית, אך נהרסה ונחרבה כמה פעמים. לאחר הכיבוש המוסלמי של הארץ בשנת 638 ירדה יפו מחשיבותה ואוכלוסייתה בכלל וזו הנוצרית בפרט התמעטה מאוד. במאה ה-11 עוד לפני הגעת מסע הצלב הראשון ליפו הרסו המוסלמים את העיר ואת הנמל והתושבים נטשו את העיר. הצלבנים, שהגיעו לארץ במסע הצלב הראשון בסוף המאה ה-11, שיקמו את העיר והחזירו אליה את האוכלוסייה הנוצרית. במחצית המאה ה-13 בשנת 1268 כבש את העיר ביברס, הסולטאן הממלוכי של מצרים וסוריה. הוא הגלה את התושבים והרס את העיר.

 

יפו עמדה חרבה עד המאה ה-17. בשנת 1642 התיישבו בה נזירים פרנציסקנים בעיר והקימו בתוך שרידי המצודה הצלבנית אכסניה אך נאלצו להרוס אותה בפקודת השלטונות העותמאניים. כמה שנים לאחר מכן, בשנת 1654 ניתנה להם רשות רשמית להקים את האכסניה שנקראה "ההוספיס הלאטיני". זמן קצר לאחר מכן, בשנת 1667 הקימו הארמנים מנזר על שם ניקולאס הקדוש שנחשב המבנה המבוצר בעיר ושימש אף הוא אכסניה לאירוח צליינים מארמניה.

 

באותה עת, כאמור, מחצית המאה ה-17, נבנה בתוך העיר גם המנזר היווני – אורתודוכסי ע"ש המלאך גבריאל ושימש אף הוא אכסניה לאירוח צליינים אורתודוכסים שהגיעו לארץ ישראל מיוון, קפריסין, ומרחבי האמפריה העותמאנית בבלקן ומזרח אירופיה לרבות הקיסרות הרוסית המנזר שימש גם את הקהילה האורתודוכסית הערבית המקומית שגדלה בהדרגה במהלך המאה ה-18, המאה -19.

 

במהלך המאה ה-19 אנשי הקהילה האורתודוכסית הערבית המקומית הרגישו זרים בכנסיית מאר מיכאל שבעצם לא נועדה להם. הם הרגישו דחויים מצד הפטריאכיה היוונית אותרדוכסית שאנשיה היו מיוון. לכן, הם ביקשו להקים כנסייה משלהם. מבוקשם ניתן להם והם הקימו את כנסייה ג'וורג' .הקדוש מחוץ לחומות העיר העתיקה וראו בפירוט  יפו, מתחם הכנסייה האורתודוכסית ג'ורג' הקדוש  וגם יפו, האגודה האורתודוכסית לצדקה ומתחמיה

 

מיקום הכנסייה בעיר העתיקה בתקופת המנדט

מיקום הכנסייה של יפו, מספר שנים לפני הקמת המדינה

 

מאז הקמת המדינה והצמצום של הקהילה הערבית האורתודוכסית בעיר, ריכוז פעילותה בכנסיית ג'ורג' הקדוש הסמוכה והתמעטות עד הפסקת הצליינות שהגיעה לארץ ישראל דרך נמל יפו, הפעילות במנזר מאר מיכאל דעכה וכמעט פסקה.

 

הכנסייה נחרבה בשנת 1964 ועמדה בהריסותיה כשלושה עשורים.

 

בראשית שנות ה-90' של המאה הקודמת, עלו רעיון / הצעה למכור את המתחם ליזמי נדל"ן. ההצעה נפלה.

 

מיקום הכנסייה וסביבתה כיום

לאחר שעמדה בהריסותיה במשך 30 שנה, נבנתה מחדש במשך שבעה חודשים ונחנכה בשנת 1994.

 

כך נראתה הכנסייה טרם שיקומה ב-1994

 

היום כאמור מחזיק את המקום כהן הדת מהכנסייה הרומנית שקיבלה אחריות על המקום.

 

המנזר והכנסייה אינם פתוחים לביקור באופן שוטף אלא אם מתואם עם עם גריסימוס טימופיי שמתגורר במנזר.

 

כנסיית המנזר פועלת רק בסופי שבוע, מועד בו מתקיימות בה מיסות בשפה הרומנית ונערכים בה אירועים שונים. אז אולי אפשר להיכנס דרך השער הפתוח שברחוב נתיב המזלות לבקר אבל לא לצלם

 

בקאפלה הנוספת מתקיימות בסופי שבוע, תפילות בשפה הרוסית לרבות חתונות.

 

*****

פנים הכנסייה

****

*****

הכנסייה מעוטרת בשפע של איקונות,
פסיפסי זכוכית של שמונת המלאכים,
קדושים של הכנסייה היוונית – אורתודוכסית
וציורי הקיר המתארים סיפורים מהברית החדשה ואתרי קודש ברחבי הארץ,

****

****

****

****

****

*****

****

****

****

****

****

****

****

*****

****

*****

****

*****

הקיר החיצוני המערבי של הכנסייה

הקיר החיצוני המזרחי

בתוך חצר המנזר

הכניסה לקפאלה המשמשת את הקהילה הפרובוסלבית הרוסית

פנים הקפאלה המשמשת את הקהילה הפרובוסלבית הרוסית

****

***

****

****

אגף המגורים שבמנזר

העלייה למפלס העליון

****

****

****

****

חדר האוכל של המנזר

****

***

***

******
סוף דבר,

כפי שמעידים הצילומים,

מבנה המנזר והכנסייה  מרשימים מאוד. 

היקף הפעילות והנוכחות בו כיום מועטה. 
אולם, המתחם ועושרו מעידים
על היקף הנוכחות בו
מאז הקמתו באמצע המאה ה-18
ובזמן התגברות הצליינות האורתודוכסית
לארץ הקודש. 

ניתן להרהר ודמיין
מה היה כאן באותה עת
שרבים רבים פקדו את
המקום בעת הגיעם לארץ

******

חבל שהמקום אינו פתוח בכל השבוע.
ראוי להתאמץ להגיע
בסוף שבוע לבקר בכנסייה המרשימה
ולצאת למרפסת הצופה אל הנמל

******
תודה לאבונה קוסטנטין
בזכותו זכינו לביקור,

תודה לאב גרסימוס שאירח אותנו בלבביות 

 

 

 

תל אביב, בניינים ברחוב הברזל

 

אין זה סוד שההליכה קשה לי.

 

כדי להקל עליה ולהסיח את הדעת ממנה, אני מצטייד במצלמה.

 

שאני עוצר ומתרכז בצילום אני שוכח שרגליי כבדות ומוגבלות.

 

כך היה היום שהזדמנתי לרמת החיל וצעדתי בקטע ברחוב הברזל.

 

אלה המראות הבניינים שקלטו העין והמצלמה בשעת אחר הצהרים של תחילת הקיץ.

 

****

****

***

****

***

***

***

***

***

***

****

***

****

****

****

****

****

***

***

***

*****

סוף דבר,

נהניתי לצעוד,
אהבתי לצלם,

*****

מן הסתם, את אזור זה
אפקוד בקרוב
עוד כמה פעמים
ואשוב ואצלם בו

*****

הרי יהודה, בחלקו הצפוני של פרוזדור ירושלים

 

ביום שני, 22 ביוני 2020, הובלתי את חבריי בסיור ברכב בהרי יהודה,  בחלקו הצפוני של פרוזדור ירושלים.

 

****

 

היה זה סיור שלישי של קבוצת טיולי יישובים.

 

בסיור השתתפו שמונת חבריי (כמעט כולם עמיתים לרכיבה באופניים) שהגיעו מרחוק ומקרוב והם: מוטי ארמלין (גילון), יצחק רותם, פיפ (סאסא), לוי אבנון (חמדיה) ניר עמית (שער העמקים), עמית פינקלשטיין (באר יעקב), האני מטאנס (יפו), דורון דורי (ירושלים), ארז צפדיה (עומר).

 

הסיור היה ארוך בזמן החל בשעה -9:00 והסתיים בשעה 22:00 .

 

בשעת בוקר החברים התכנסו אצלנו בבית במבשרת ציון.

 

סמדר פתחה שולחן לקפה ומאפה.

 

החלנו את הסיור בהצגת המסלול על צג המחשב.

 

בתחילה יצאנו לשוטט מעט בטיילת רכס חלילים למספר תצפיות.

 

המשכנו בסיור ברכב, עלינו ליד הזיכרון בהר אחירם.

 

המשכנו בסיבוב ברכב בחלקו הצפוני של מבשרת ציון ועצרנו במספר תצפיות.

 

ארוחת צהרים סעדנו אצלנו ממטעמים  שהכינה סמדר.

 

לאחר אתנחתא המשכנו לאבו גוש.  שם במנזר הבנדיקטי בו נמצאת הכנסייה הצלבנית. שם במשך שעתיים וחצי אירח אותנו הנזיר האב אוליבייה.

 

המשכנו בסיבוב ברכב ברחבי אבו גוש.

 

המשכנו לקיבוץ קריית ענבים, שם ביקרנו בבית העלמין הצבאי.

 

דרך קיבוץ קריית ענבים עלינו במעלה ההר. עצרנו לעוד תצפית מרהיבה על האזור.

 

המשכנו ונכנסנו לקיבוץ מעלה החמישה ועברנו לאורכו ממזרח למערב.

 

גלשנו לעבר היישוב נטף, שם לקראת שקיעה התארחנו בביתה של ורדה בן חורין (חברת ילדות של סמדר) ושמענו על היישוב נטף, על הקמתו וכיצד הגיעה משפחתה אליו.

 

******

 

התיאור להלן כולל את הצילומים של חבריי סמדר בן דור, האני מטאנס וניר עמית .

 

המבקש לקרוא אודות המקומות ימצא מידע רב בשפע הטיולים המתועדים הרי ירושלים (מבשרת ציון – מעלה חמישה – אבו גוש)

 

******

מסלול הטיול

****

****

המסלול על רקע המפה
של השנים טרום הקמת המדינה

 

****

******

המסלול על רקע המפה
של סוף העשור הראשון להקמת המדינה

****

*******

במרפסת

צילום סמדר בן דור

צילום סמדר בן דור

תדריך לפני היציאה לשטח, צילום סמדר בן דור

******

תצפית טיילת חלילים
ע"ש הילה בצלאלי

צילום האני מאטנס

צילום האני מטאנס

צילום האני מטאנס

צילום האני מטאנס

*****

תצפית לעבר פתח מנהרת הרכבת

צילום האני מאטנס

צילום האני מאטנס

צילום האני מטאנס

צילום האני מטאנס

******

אתר יד אסא בהר אחירם

צילום האני מטאנס

צילום האני מטאנס

צילום ניר עמית

*****

שרידי קבר שיח עבד אל עזיז

צילום האני מטאנס

צילום ניר עמית

****

המפגש עם האב אוליבייה
במנזר אבו גוש

****

צילום האני מטאנס

****

****

צילום ניר עמית

****

****

 

ראו בהרחבה גם פגישה עם האב אולבייה במנזר הבנדיקטי באבו גוש

*****

בבית ורדה בנטף

****

*****

סוף דבר

היה זה יום מעניין, מענג,
גדוש מידע ותצפיות
למרות שהיה חם וקצת לח

******

שלושה היו שיאיו של היום:
ארוחת הצהרים הטעימה שהכינה סמדר,
המפגש עם האב אולבייה במנזר אבו גוש,
האירוח של ורדה בן חורין בביתה בנטף

*****

כולם חזרו לביתם עייפים ומבסוטים

*****

תודה למארחים, למצלמים

מעלול, הכפר שהיה בגליל התחתון, שרידיו וכנסיותיו

 

עניינו של תיעוד זה הוא ביקור בין השרידים המעטים ושתי הכנסיות של הכפר מעלול בגליל התחתון המרכזי שהיה כפר ערבי שחלק מאוכלוסייתו הייתה נוצרית וחלקה מוסלמית.

 

הכפר מעלול היה ואינו קיים.

 

תיעוד זה מציג גם את המפגש עם בני הכפר ההרוס בני הדור הראשון והשני. 

 

מעלול התקיים עד קיץ  1948 עד שנכבש בקרבות "עשרת הימים". אז תושביו עזבו / נטשו / סולקו מהמקום ועברו להתגורר בכפר יפיע הסמוך בקרבת נצרת. מיד לאחר כיבוש הכפר בתיו נהרסו ונותרו ממנו שתי כנסיותיו שבמהלך השנים שוקמו, מסגד נטוש שנהרס בהדרגה, בית קברות מוסלמי ובית קברות הנוצרי שנכלל בתוך שטח בסיס צה"ל. על חלק משטחיו הוקם בסיס של צה"ל, חלק מהם הפכו ליער כפר החורש, על חלקם הוקמה מגדל העמק וחלק מהם, בעיקר בעמק הוקצו,  ליישובים החקלאיים.

 

אחת הסיבות לביקור זה, אבל לא הבלעדית, היא ללמוד על מקומות היישוב של קהילות הנוצרים בישראל בכלל, ובגליל בפרט ולתעד אותם בין היתר בצילום. מדובר על מקומות היישוב בהווה וגם אלה שהתקיימו בעבר, עד מלחמת העצמאות, שכנסיותיהם ובתי העלמין שלהם נותרו בשטח והם עדות והנצחת קיומם.

 

הביקור במקום כלל בנוסף לשיטוט בין השרידים ולביקור בשתי הכנסיות גם מפגש עם שלושה אנשים.

 

כפי שיוצג להלן, אחד מהם התגורר בכפר בצעירותו ושניים הם בני הדור השני לפליטי הכפר ושלושתם ומתגוררים היום ביפיע.

 

את הביקור והמפגש ארגן לפי בקשתי, אחד מהשלושה, הישאם באשראת אותו היכרתי לראשונה לפני כארבע שנים, בפברואר 2016 בטיול אופניים יער רכס כפר החורש ועיי הכפר מעלול במורדותיו

 

הישאם בשאראת, גיל 55, יליד נצרת, גדל והתחנך ביפיע והוריו היו תשובי מעלול עד מלחמת העצמאות. נשוי ואב לשתי בנות שלומדות הנדסת חשמל בטכניון. כ-35 שנים ברציפות, עד לאחרונה הוא ניהל את מחלקת הספורט במועצה המקומית יפיע. במשך השנים יזם כל פעילויות ספורט במסגרת אגודות ספורט, מועדוני שכונות, מועדונים בית ספריים, אירועים עממיים ותחרותיים. בשנים האחרונות גילה ביפיע כמו בכל רחבי הארץ את הפוטנציאל הגדול בתחום האופניים והחל לפעול בקרב אוכלוסיית היישוב.

 

בראשית 2015, נודע להישאם שקק"ל ביחד עם מתנדבים מהאזור התחילו לפתח חד-שביל (סינגל) אופניים ביער כפר החורש בסמוך למקום מגוריו  אז הכיר את נדב המאירי וביחד אתו יזמו גיוס מתנדבים מיפיע, נהלל והישובים הסמוכים, והתחילו לסלול יחד, ובתמיכת והכוונת שלי בן ישי, אז היערן האזורי של קק"ל, את סינגל כפר החורש. להישאם היה חשוב להעביר את הסינגל דרך שרידי הכפר מעלול שנהרס בעת מלחמת העצמאות בשנת 1948 בתוך יער כפר החורש הפסטורלי.

 

כאמור, בראשית שנת 2016 נפגשתי עם היאשם באשרת שהוביל את קבוצת רוכבי האופניים בסינגל החדש.

 

סינגל כפר החורש

 

לפני מספר ימים פניתי להישאם באשרת ספרתי לו על המיזם "נוצרים בגליל"  לעיל והצעתי לו שנקיים את הסיור במקום והביקור בכנסיות.

 

הישאם הציע שנפגוש מספר אנשים בני הדור הראשון והשני  של הפליטים ונשוחח על העבר, ההווה והעתיד ונרחיב מעט את השיחה למהות היחסים בין ערבי ישראל ובין היהודים. בין היתר יציגו את חזונם לבניית עתיד משותף בין היהודים והערבים למרות העבר הקשה.

 

הבטחנו זה לזה שנפתח את הלב. לא נתעלם מאירועי העבר, נתמקד בהווה ונחליף מחשבות ודעות על הרצוי בעתיד ובעיקר שלא נגלוש לעניינים פוליטיים, לא נעסוק בהאשמות ולא בהתקרבנות.

 

כך היה!

 

הסיור – ביקור – מפגש התקיים ביום שבת 20 ביוני 2020.

 

הצטרפו אלי חמישה חברים מתעניינים, סקרנים ובעיקר נחמדים: עדה ויונה בקלצ'וק (גני תקווה), האני מטאנס (יפו), ניר עמית (שער העמקים) ומיכאל סופר (תל אביב).

 

בשעת בוקר הגענו לצומת כפר החורש ושם פגשנו את הישאם שהגיע מיפיע.

 

נסענו בשיירה ונכנסו בדרך המובילה ליער כפר החורש.

 

בתחילה הסתובבנו בכרם הזיתים וראינו את שרידי בית בד חצוב בסלע  ששימש את תושבי הכפר.

 

המשכנו צפונה ועמדנו ליד עין תמרת שנקרא עין אל באלד (מעין הכפר) וראינו את שרידי התעלה שהובילה מים ממנו למבנה שכנראה שימש טחנת קמח.

 

המשכנו וטיפסנו בדרך היוצאת מהחניון  ליד מתקן מקורות.

 

התפתלנו בדרך עפר, חלקה בשיפוע בתוך החורש, עברנו ליד שרידי בית הקברות המוסלמי והלאה שרידי המסגד.

 

המשכנו בטיפוס בדרך עד שהגענו לרחבה בה נמצאת הכנסייה "החדשה" היוונית – קתולית (מלכיתית).

 

בגלל אילוצי זמן, קודם טיפסנו עשרות מטר ועלינו לכנסייה "הישנה" האורתודוכסית. שם חיכה לנו  נאדר נאסר, נציג הבישוף האורתודוכסי בכנסיית הר תבור שכנסייה זו נמצאת באחריותו. נאדר  פתח לנו את דלתות הכנסייה וביקרנו בתוכה.

 

חזרנו למטה ושם פגשנו את השניים שהזמין היאשם והם סובחי שתיוא מנסור (אבו באשרה) (בן 90) שהתגורר בצעירותו במעלול וג'סאן באשראת (בן 67) שהוריו התגוררו במעלול. כל השלושה הם קרובי משפחה ומתגוררים ביפיע.

 

היכרות

 

לאחר שיחת היכרות קצרה, סובחי מנסור והישאם בשארת הובילו אותנו לסיבוב קצר במקום בו נמצאו בתי משפחותיהם ומשם גם ציפינו לעבר בית הקברות הנוצרי שנמצא בתחום בסיס צה"ל.

התחלת הסיבוב

 

נכנסים לשטח בעקבות הישאם וסובחי

סובחי מראה לנו את ביתו שהיה

התמונה מדברת בעד עצמה

****

חזרנו למשטח שלפני הכנסייה והתיישבנו סביב שולחן עם כיבוד קל שהכינו השלושה.

****

במשך שעה ארוכה הם סיפרו על משפחותיהם באשרה, מוצאן מבית סחור קורותיהן בעת הגעתן במקרה למעלול בראשית המאה ה-19 ובזמן נטישתן בשנת 1948.

 

כוונתן הייתה להגיע לכפר קנה אך מאחר ולא הספיקו להגיע עד חשיכה התארחו במעול והחליטו להישאר בה

 

הם סיפרו לנו כיצד נוצרה הקהילה המלכתית – היוונית קתולית במעלול שבתחילה כל אוכלוסייתה הייתה אורתודוכסית.

 

סובחי סיפר על היחסים בטובים בין תושבי מעלול ושכניהם מכפר החורש, נהלל וקיבוצי העמק הסמוכים, על האימה שהטילו חיילי צבא ההגנה של קואקג'י  שדרשו מהם לשתף פעולה נגד כוחות ההגנה על וקורות הכפר בזמן המלחמה ובעיקר כיבושו וסילוק תושביו.

 

בשיחה נסינו להבין מדוע מעלול והכפר השכן אל מוגידיל שנכבשו ותושביהם גורשו ממנו לעומת נצרת, יפיע והכפרים סביבה (למעט ספוריה) שגם הם נכבשו אך תושביהם נשארו במקומם.

 

אין לנו תשובה חד משמעית בעניין ולא בקשנו להתעמק בסוגיה, כי כאמור פנינו לעתיד ולא לעבר, כואב ככל שיהיה.

 

סובחי מנסור  סיפר לנו כיצד התנהלו חייהם בזמן שלטון הממשל הצבאי שהחל בספטמבר 1948 ובוטל בסוף שנת 1966.

 

הם סיפרו לנו ששנים רבות נמענה הגעתם למקום בגלל אילוצי ביטחון והחשש שכביכול יממשו את זכות השיבה, רחמנא לצלן.  הפעם היחידה שיכלו להגיע הייתה בזמן חג העצמאות.

 

הם סיפרו על שיקום הכנסיות והתכנסות צאצאי המגורשים בהן פעם בשנה, ביום שני של חג הפסחא אז מגיעים רבים למיסת החג.

 

בסיכום השיחה, שהיה לה פוטנציאל להיות טעונה, הרגשנו וגם אמרנו ששמחנו שיכולנו לפתוח את הלב ולתת כבוד למארחים.

 

סובחי שתיוא מנסור  סיכם, כי בחלוף השנים הוא מצטער על מה שקרה, הוא אינו מתנגד למדינה, להיפך בעדה וגאה להיות אזרח בה.

 

למרות הכל, הוא הרגיש שלא בנוח עם התנכלויות מסוימות מצד רשות המדינה שאינן מכירות בהעלמת יישובם והפקעת רכושם ואפילו בלי אמירה של התנצלות או פיצוי סמלי.

 

שלושת סיימו והדגישו שהם שמחים שבקרב האזרחים היהודים יש רבים כאלה המוכנים להאזין להם ברגישות וברוחב לב.

 

לקראת סוף השיחה, בעת שהלב נפתח מאוד והשיחה הייתה גלויה וכינה

 

לאחר השיחה נכנסנו לראות הכנסייה היוונית – קתולית.

 

הביקור במקום הסתיים לאחר מספר שעות, איש איש חזר לביתו שמח וטוב לב!

 

*********

התיעוד להלן כולל מידע, מספר מפות וצילומים רבים שתיעדו את המראות ואת המפגש.

 

********

מיקום מעלול
בקצה הדרום מערבי
של גליל התחתון המרכזי

***

במורדות רכס הרי נצרת 

****

****

*******

מעלול אחד מארבעת  הכפרים ממערב לנצרת ובשלהי התקופה העותמאנית היו חלק מפלך עכו והם יאפא (יפיע), מוג'דל, מעלול ועילוט.

תמונת מצב בשנות ה-70' של המאה ה-19

המקור: יהושע בן אריה ועמירם אורן (1983), "יישובי הגליל ערב מפעל התיישבות הציוני," בתוך אבשלום שמואלי, ארנון סופר ונורית קליאוט (עורכים), ארצות הגליל, עמ' 315 – 352

תת פלך נצרת, המקור, כנ"ל, עמ ' 337

 

על פי סקר ארכאולוגי שבוצע באזור, התקיים יישוב באתר בתקופות קדומות החל מתקופת הברונזה הקדומה  ועד התקופה הביזנטית. בקרבת היישוב הקדום נמצאה "כתובת שבת" שלדעת החוקרים ציינה את תחום השבת של היישוב הקדום או של תל שמרון הסמוך.

יש סברה שבתקופת המשנה והתלמוד שכן במקום היישוב היהודי מהלול אשר זוהה על ידי חז"ל עם היישוב המוזכר במקרא פעמיים נַהֲלָל שבנחלת שבט זבולון. זיהוי זה הוביל לבחירת שמו של המושב נהלל הסמוך.

****

שטחי הכפר 

ב-1869 מכרה הממשלה העת'מאנית את אדמות מעלול, עם עוד מספר כפרים אחרים בעמק אבן עאמר (יזרעאל) לפאודלים וסוחרי קרקעות לבנונים, המפורסם מביניהם היה נקולא סורסק. זה אומר שתושבי מעלול לא היו הבעלים של האדמות שעיבדו, אלא חכרו אותה ממשפחת סרסק.

בשנת 1921, מכרה משפחת סרסק את כל אדמות מעלול, מלבד 2000 דונם, לחברה ציונית בשם "חברת פיתוח אדמת פלסטין"  (The Palestine Land Development Company (PLDC.
2000 דונם, בעיקר אדמות המרעה ושטחי המגורים, שנותרו בידי תושבי מעלול לא הספיקו לקיום חיים סבירים בכפר. הממשלה הבריטית התערבה וסיכמה עם חברת PLCD להחכיר 3000 אלפים דונם נוספים לתושבי מעלול.

 

עד 1927. ניתנה, על פי אותו הסכם, לתושבי מעלול האופציה לרכוש את האדמות עד תום הסכם החכירה. ב 1927 פנו תושבי הכפר כדי לרכוש את ה- 3000 דונם אך החברה טענה שהם איחרו את המועד וכי הם מכרו את האדמה לקרן הקיימת לישראל. למרות זאת, החברה אפשרה לתושבי מעלול להמשיך ולעבד את האדמות הללו.ב-1931, ביקשה הקק"ל מתושבי מעלול דמי חכירה. תושבי הכפר טענו שהם עדיין יכולים לקנות את האדמה.

 

מעלול וסביבתו בשנות ה-30' של המאה הקודמת

 

בשנת 1937 הממשלה הבריטית התערבה שוב והציעה שהיא תקנה את ה- 3000 דונם ותחכיר אותם לתושבי מעלול, תמורת מכירת אדמות לקק"ל באזור ביסאן (בית שאן).
הממשלה הבריטית לא הצליחה לקיים את העסקה ותושבי מעלול המשיכו לעבד את האדמות השנויות במחלוקת תמורת דמי חכירה שישולמו לקק"ל.

ב-1945 ביקשה הקק"ל להוציא את תושבי מעלול מהאדמות. הממשלה הבריטית שוב התערבה ב-1946 והציעה שוב לקק"ל לוותר על 3700 דונם במעלול תמורת 5433 דונם ליד ביסאן. גם עסקה זאת לא צלחה.

 

תושב הכפר, נעמה עואד, אחד העשירים של הכפר, קיבל מנקולא סרסק ויתור על ה- 2000 דונם שנשארו בבעלותו לטובת תושבי מעלול. נעמה עצמו הצליח להשתלט על כשני שליש מאדמות אלה. תושבי הכפר ונעמה עואד הגיעו להסכם שהחלק שלו יהיה בעמק, והחלק של שאר התושבים יהיה אדמת הטרשים, ההר, המעיין והחלקות שליד המעיין. זה היה המצב ב 1948.

 

מעלול וסביבתו ערב מלחמת העצמאות

מפת הכפר ערב מלחמת העצמאות

כך התחלנו בהבנת המפה

****

מראה הכפר לפני כיבושו על פי ציור של אסחאק דאוד משנת 1971 שישב פעמים רבות וצפה במדרון הכפר והסתייע באנשי המקום. הציור נצא בבית ואליד באשרת ביפיע

מלחמת העצמאות 

במחצית הראשונה של שנת 1948 נדמה היה שהמלחמה פחות או יותר פסחה על מעלול. אך תוכניות ההנהגה הציונית ולאחר מכן של ממשלת ישראל לגבי האזור, שעל פי תוכנית החלוקה של האו"ם אמור היה להיכלל במדינה הערבית, כבר התבררו.

באפריל 1948 הצהיר דוד בן-גוריון: "לא נוכל לעמוד במערכה אם לא נאכלס, תוך כדי המלחמה, את הגליל העליון והתחתון, המזרחי והמערבי, את הנגב וסביבות ירושלים, ולו גם באופן מלאכותי – באופן צבאי … המלחמה תביא בעקבותיה גם שינוי גדול בחלוקת האוכלוסייה הערבית."

 

בפגישה ב-22 באפריל 1948 עם יוסף ויץ, האחראי לרכישת קרקעות מטעם קק"ל, הודיעו מפקדי ה"הגנה" על נכונותם להעמיד כוח אדם וציוד להקמת שישה ישובים חדשים על אדמה בבעלות יהודית או לא-ערבית, וביניהם אדמות סמוכות למעלול. ב-21 ביוני 1948 הוקם על אדמות מעלול היישוב תימורים, שעבר ב-1954 לאזור באר טוביה, ובמקומו הוקם ב-1981 היישוב  תמרת.

 

ב-15 ביולי 1948, שעות ספורות לפני שהכפר הסמוך אל מג’ידיל, נכבש מעלול במהלך השלב השני של מבצע דקל.

 

מבצע דקל היה אחד ממבצעי ההגנה ואחר כך צה"ל במלחמת העצמאות, אשר נערך בעיקר נגד צבא ההצלה. הוא נערך, כחלק מקרבות עשרת הימים, בגליל המערבי ובגליל התחתון בין ליל 8 ביולי-9 ביולי 1948 ועד ה-19 ביולי 1948. מספר קרבות מקומיים נערכו גם בימים הבאים.

 

במסגרת המבצע צה"ל כבש שטחים נרחבים במישור חוף הגליל ומורדות גליל המערבי, גבעות שפרעם ובגליל התחתון המרכזי, כולל נצרת, שפרעם, ציפורי וכפרים ערביים רבים נוספים. למרות כשלונותיו ברוב הקרבות, צבא ההצלה הוכה אמנם, אך לא מוגר, וגם לאחר תום המבצע שמר על כושר לחימה ניכר.

 

לפני כיבושו היו מספר תקריות ירי על הכפר וממנו. כוחות ישראלים התמקמו על הגבעה בתימורים וירו מדי פעם משם לכיוון הכפר. חמשה תושבים וכמה חיילים של צבא ההגנה הערבי נהרגו בתוך הכפר. בתוך אוירה של פחד, הן מהירי לעברם והן מהידיעות על כיבושים נוספים וטבח דיר יאסין, תושבי מעלול נאלצו ברובם לעזוב.

 

מה – 14 ביולי כוחות מבצע 'דקל', מיהרו להתקדם לעבר נצרת, בכדי להגיב ולהקשות על מתקפות צבא ההצלה על המושבה סג'רה [אילניה]. לקראת בוקר ה-15 ביולי, כוח מחטיבת גולני, שכלל את אנשי בית הספר החטיבתי ומחלקה מנפת לוי, כבש את הכפר מעלול. בהמשך אותו היום נכבש גם הכפר מוג'דיל הסמוך.  בכך, נפתחה דרכה של חטיבת גולני לסייע למאמצי מבצע 'דקל' בכיבוש העיר נצרת. תושבי הכפר ברחו או גורשו והכפר חרב

 

ביום הכיבוש עצמו היו בכפר כמה אנשים, החיילים הישראלים אספו אותם תחילה בכנסיה ואחר כך גירשו אותם מהכפר. לאחר מכן ישראל הרסה את כל בתי הכפר מלבד שתי הכנסיות והמסגד.
פליטי מעלול התיישבו בעיקר בתחילה במספר מנזרים נצרת ובהדרגה מרביתם עברו להתגורר ביפיע. כתריסר משפחות ברחו ללבנון וסוריה.

 

מעלול ואלמוג'ידיל

*******

תמונת מצב בעשור הראשון, טרם הקמת הבסיס. הדרך לכפר החורש עברה דרך שטחי הכפר

מיקום הכנסיות ביחס למתקן צה"ל

כיום נותרו באתר שתי כנסיות האחת של העדה היוונית – אורתודוקסית יוונית שנבנתה בשנת 1886, והשניה של הכנסייה היוונית-קתולית שנבנתה בשנת 1936, ומסגד קטן הרוס למחצה. כמו כן נותרו בשטח בתי הקברות המוסלמי והנוצרי, בארות מים ועיי בתי מגורים.

 

על חורבות בתי הקברות של הכפר הוקם בסיס של חיל האוויר. בעוד שהגישה לשתי הכנסיות והמסגד נותרה פתוחה, הכניסה לבתי הקברות נחסמה לאחר הקמת הבסיס

 

כיום חלק אחר משטחי מהכפר משמש כיער קק"ל הקרוי יער כפר החורש.

 

.מקור והרחבה

*****

שרידים מהכפר

עובי גזע הזית מעיד על גילו

שיחי הצבר ששמשו משוכות הבוסתנים

בדרך לגת

בית הבד

חורש מעורב בכרם הזייתים

מיקום בית הבד, הצמוד לסינגל האופניים, סינגל תמרת

****

***

חציבה בסלע למטרת מקום אכסון פירות

מקום המעין, כנראה, באזור עץ התות

מיקום מעין הכפר היום נקרא עין תמרת

שרידי תעלת הובלת המים

המשך התעלה

שריד אחד המבנים

שטח הכפר ביחס לשטח מחנה צה"ל

הדרך העולה לכנסיות

המסגד במעלה הדרך

אחד מקברי בית העלמין המוסלמי

שרידי בית הקברות המוסלמי

היאשם מראה לנו את בור המים שהיה ליד בית הוריו

****

לפני שהתיישבו הסברתי לנחמדים מכפר החורש על המקום

******

הכנסייה האורתודוכסית,
הכנסייה נבנתה במאה ה-19
אולי בשנת 1837 אולי 1869?
מאחר והיא הותיקה מבין השניים,
היא נמצאת במקום גבוה יותר
מאשר הכנסייה היוונית – קתולית
שנים רבות הייתה מוזנחת ושימשה דיר לרועים
שוקמה בשנת 2010,
נמצאת באחריות הבישוף הנמצא בכנסייה בהר תבור

****

****

*****

****

****

לפני הכניסה

****

****

*****

****

****

****

****

רגע התארגנות

היאשם ונאדר, מזכרת

*******

הכנסייה היוונית – קתולית,
נבנתה בשנת 1936,
שנים רבות אחרי מלחמת העצמאות
הייתה מוזנחת,
שוקמה בשנת 2006

****

****

****

****

***

****

****

 

מיסת מיסת מעלול – פעם אחת בשנה- פעם אחת בשנה, ביום השני של חג הפסחא, מתקיימת בכניסייה הקתולית במעלול מיסה שבה משתתפים מאות מתפללים נוצרים, תושבי המקום בעבר ואורחיהם מכל העידות, מוסלימים וגם יהודים שרקמו חברויות עם שכיניהם הערבים. ראו לדוגמא סרטון המיסה 

 

****

בשנת 1927, עקבות סכסוך עם משפחת חורי האורתודוכסית שהאשימה את בני משפחות באשרה וסאלם, האחרונות נאלצו לברוח מהכפר ולהשתכן בכפר ג'דידה ובשפרים.לאחר שהתברר שלא דבק בהן רבב והן חפות,בעידוד הבישוף היווני קתולי בחיפה בישוף חאג'ר הסכימו לחזור לכפר אבל התנאי היה שיעברו לעדה היוונית קתולית   שעברוה נבנתה בשנת 1936 הכנסייה החדשה

היאשם והאני על רקע האפסיס

****

מה אני מחפש למעלה?

איני יודע מי הצייד?

******

בית הקברות הנוצרי

מקום בית הקברות במרכז הצילום בתוך שטח הבסיס

 

כאמור, בית הקברות הנוצרי נמצא בתחום בסיס צה"ל.

 

בתחילת שנת 2019 סלוא סאלם קובטי בת ה-71 עתרה לבג"ץ בדרישה להורות למשרד הביטחון לאפשר לה לבקר בבית הקברות. העתירה היתה האחרונה מבין פניותיה הרבות לרשויות שונות, בהן גם משרד הביטחון, בניסיון לקבל אישור לביקור.

 

קובטי נולדה ביולי 1948, ארבעה חודשים לאחר מות אביה, שנקבר בבית הקברות במעלול. בני משפחתה גורשו מהכפר ועברו לנצרת, שם גדלה. לאחר שנישאה עברה לגור בכפר כנא, וכיום היא אם לארבעה ילדים וסבתא לשני נכדים

 

בעתירה נכתב כי הכפר מעלול נהרס כליל לאחר כיבושו למעט שתי כנסיות, מסגד ובית הקברות הנוצרי. בעוד שהגישה לשתי הכנסיות והמסגד נותרה פתוחה, הכניסה לבית הקברות נחסמה לאחר הקמת הבסיס

 

בעתירה ציינה קובטי שבשנת 2015 אפשר לה מפקד בסיס חיל האוויר להיכנס לשטחו, אך לא התיר לה גישה אל בית הקברות עצמו.

 

קובטי סיפרה שבזמן ביקורה בבסיס גילתה שבאחד מצדי בית הקברות, השוכן על תל, בוצעו חפירות שחיללו את הקברים. לדבריה, ניתן היה לראות ממרחק סביר מהבסיס חלקי שלדים חשופים.

 

ביוני 2019, חצי שנה לאחר העתירה  הודיעה פרקליטות המדינה שהצבא אישר לקובטי ולדודה סובחי מנסור בן ה-93, השותף לעתירה, לבקר שלוש פעמים בשנה בבית הקברות של הכפר מעלול שנמצא בתחום בסיס חיל האוויר.

 

התנאי שנקבע הוא קובטי ומנסור יצטרכו לבקש אישור לביקור 30 יום מראש וזה יינתן בכפוף לבדיקות ביטחוניות. כמו כן, ייאסר עליהם להכניס לבסיס ציוד לתיעוד או להקליט את הביקור. כפי שביקשו בעתירה, קובטי ומנסור יוכלו לתחזק את הקברים שבבית הקברות בזמן ביקוריהם.

 

ראו  תושבת כפר כנא עתרה לבג"ץ בבקשה לעלות לקבר אביה שבבסיס צבאי וגם  צה"ל יאפשר לתושבת כפר כנא לעלות לקבר אביה שבבסיס צבאי, לאחר מאבק של עשורים

 

נאדר מצביע על שטח בית הקברות. השאלה שעלתה מדוע אי אפשר להסדיר דרך אליו או בכלל לגרוע אותו מחוץ לשטח הבסיס.

****

סוף דבר

מזכרת לפני פרידה

נעניתי להפרד לרגע מהמצלמה ולעלות לצילום

****

*****

סוף דבר

*****

המסר שהעביר בסיום סובחי שתיוא מנסור:
"אינני נגד מדינת ישראל,
אני אפילו בעדה במובנים מסויימים,
רק מה שהטריד אותי
כל השנים קודם כל שאנחנו גורשנו מהכפר
ללא כל סיבה מוצדקת,
בתינו נהרסו מול עינינו,
ושנית אנו לא שומעים מהחברה הישראלית
וממוסדות המדינה
שום הזדהות עם רגשותינו,
או נכונות ללקיחת האחריות
ולו החלקית,
או נכונות לפיצוי אפילו חלקי."

 

*****

הביקור / סיור / מפגש
היה משהו משהו! 
הוא היה חווייה בלתי רגילה, 
יוצאת דופן,
מעניינת ומרגשת!
שאזכור זמן רב.

*****

אצטט שוב את
דברי הישאם באשראת

שנאמרו בשנת 2016
ונאמרו שוב אתמול:  

"האני מאמין שלי:
לא להתעלם מהעבר,
להיפך, כן לדבר עליו,
כן לספר את הסיפור,
ובו בזמן להשתמש בטעויות העבר
כדי לבנות מחדש אמון בין יהודים וערבים,
וכדי להבטיח שזה לא יקרה שוב,
וכדי לבנות לכולנו חיים
יותר טובים ובטוחים".
הוא עוד הוסיף במפגש ואמר
נכדי וצאצאי מעלול היום
הם אזרחי מדינת ישראל,
והם נושאים מסר של שלום ופיוס,
אך מצד שני החברה הישראלית
לא השכילה להכיר
בכאבם שנסחב מדור לדור,

 

****

התרשמנו מאוד
מהרצון העז של
מארחינו למנוע
מבני הדור השלישי היהודי והערבי
להמשיך את מעגל האיבה,
דווקא במקום בו נמצאים
שרידי ביתם שחרב בשנת 1948
התפעלנו מהחזון מפייס
וקונסטרוקטיבי לעתיד משותף.

******

מפגש שכזה מוכיח
שדו קיום שכזה
אפשרי והכרחי
לטובת כל אזרחי המדינה !

*****
בתום המפגש הרהרתי
כמה חבל שמנהיגי המדינה
אינם יכולים להתעלות מעל עצמם
וכך גם רשויות המדינה,
נדיבות של מנצחים יכולה להועיל,
ניתן להודות בטעויות כאלה ואחרות,
את הנעשה אין להשיב!!
אף אחד אינו מצפה
שתתאפשר חזרה לכפר!
ניתן להביט קדימה
ולחשוב כיצד לקרב את
האוכלוסייה הערבית
ואולי לפצות אותה בצורה סמלית.
האם זו ציפייה מוגזמת?

*****

תודה להישאם באשראת על
הארגון, התיאום וכל ההכנות
תודה לסובחי שתיוא מנסור,
לג'סאן באשראת  ולהיאשם
ששיתפו אותנו בידיעותיהם,
חוויותיהם, מחשבותיהם והרגשותיהם.  

****

תודה לנאדר נאסר שהגיע ופתח לנו
את דלתות הכנסייה האורתודוכסית

*****

תודה לחברי שהשתתפו במפגש
ולקחו חלק פעיל בשיחה  ותרמו מצילומיהם.

אוסף התמונות של יונה בקלצ'וק 

 

יפו, האגודה האורתודוכסית לצדקה ומתחמיה

 

עניינו של תיעוד זה הוא האגודה האורתודוכסית לצדקה  ביפו וארבעת מתחמיה העיקריים והגדולים, שלושה בבעלותה ובפעילות אחד היא גם מעורבת.

 

 

תיעוד זה נעשה במסגרת מיזם  "נוצרים ביפו" שמטרתו ללמוד אודות הנוכחות של הכנסיות והקהילות הנוצריות ביפו בהווה וגם בעבר.

 

 

במסגרת מיזם זה ביקרתי פעמיים, שבוע אחר שבוע (יום ראשון 7 ביוני ויום ראשון 14 ביוני 2020 ) במתחם הכנסייה האורתודוכסית ג'ורג' הקדוש ברחוב לואי פסטר מדרום וצמוד לחומות העיר העתיקה של יפו.

 

 

תיעוד זה הוא חלקו השני של התיעוד יפו, מתחם הכנסייה האורתודוכסית ג'ורג' הקדוש ומתווסף גם לתיעוד יפו, תפילת פנטקוסט של הקהילה האורתודוכסית הערבית בכנסיית ג'ורג' הקדוש

 

 

ביום ראשון 14 ביוני 2020 פגשתי לראשונה את איש הקהילה האורתדוכסית הערבית אמיל מאדבאק

 

 

את אמיל הכרתי באמצעות איש הקהילה (שאיני יודע אם הוא מוכן שאציין את שמו)  אליו הגעתי בהפנייתו של עמית לצילום האני מטנאס, אף הוא איש הקהילה.

 

 

מאחר שידענו שביום זה אפגוש את כהן הדת אבונה קוסטנטין נאסר,  ובגלל אילוצי הזמן והרצון להימנע מעירוב בין קודש וחול, קבענו אמיל ואני שנפגש בהזדמנות אחרת קרובה.

 

ביום רביעי הגעתי למועדון הקהילה האורתדוכסית הערבית שנמצא בלב שכונת עג'מי, בבניין ברחוב אבן רושד 12.

 

שם ישבתי לשיחה ארוכה עם אמיל.

 

שוחחנו על מהות הכנסייה האורתדוכסית ותפוצתה ועל התפתחותה.

 

אמיל ספר על קורותיה של הקהילה האורתדודוכסית הערבית ביפו.

 

הוא הרחיב אודות האגודה האורתודוכסית הערבית לצדקה, הקמתה, פעילותה בעבר בהקמת כנסיית סנט ג'ורג'.

 

נושא מרכזי בשיחה היה  יחסיה המורכבים של האגודה בהווה ובעבר עם הפטריאכיה היוונית – אורתודכסית בירושלים.

 

 

אמיל  סיפר גם על פעילות האגודה כיום בקרב חברי הקהילה שמונה בקירוב כ-4,000 נפש, כמעט כולם מתגוררים ביפו.

 

 

התיעוד להלן כולל מידע אודות העמותה ומתחמיה.

 

ראשיתה, של הקהילה הערבית האורתודכוסית ביפו, כנראה, הייתה כבר בתקופה הביזנטית. לאחר הכיבוש המוסלמי של הארץ בשנת 638 ירדה יפו מחשיבותה ואוכלוסייתה בכלל וזו הנוצרית בפרט התמעטה מאוד. במאה ה-11 עוד לפני הגעת מסע הצלב הראשון ליפו הרסו המוסלמים את העיר ואת הנמל והתושבים נטשו את העיר. הצלבנים, שהגיעו לארץ במסע הצלב הראשון בסוף המאה ה-11, שיקמו את העיר והחזירו אליה את האוכלוסייה הנוצרית. במחצית המאה ה-13 בשנת 1268 כבש את העיר ביברס, הסולטאן הממלוכי של מצרים וסוריה. הוא הגלה את התושבים והרס את העיר.

 

יפו עמדה חרבה עד המאה ה-17. בשנת 1642 התיישבו בה נזירים פרנציסקנים בעיר והקימו בתוך שרידי המצודה הצלבנית אכסניה אך נאלצו להרוס אותה בפקודת השלטונות העותמאניים. כמה שנים לאחר מכן, בשנת 1654 ניתנה להם רשות רשמית להקים את האכסניה שנקראה "ההוספיס הלאטיני". זמן קצר לאחר מכן, בשנת 1667 הקימו הארמנים מנזר על שם ניקולאס הקדוש שנחשב המבנה המבוצר בעיר ושימש אף הוא אכסניה לאירוח צליינים מארמניה.

 

באותה עת נבנה בתוך העיר גם המנזר היווני – אורתודוכסי ע"ש המלאך גבריאל ושימש אף הוא אכסניה לאירוח צליינים אורתודוכסים שהגיעו לארץ ישראל מיוון, קפריסין, ומרחבי האמפריה העותמאנית בבלקן ומזרח אירופיה לרבות הקיסרות הרוסית..

 

במקביל לבנייה האכסנייה והמנזרים, התפתח שוב היישוב הנוצרי בעיר. בנייתו נמשכה גם במאה ה-18 ובמאה -19. באותה זמן התפתחה גם הקהילה האורתודוכסית הערבית שהייתה הגדולה מבין הקהילות הנוצריות בעיר.

 

במהלך המאה ה-19 אנשי הקהילה האורתודוכסית הערבית המקומית הרגישו זרים בכנסיית מאר מיכאל שבעצם לא נועדה להם. הם הרגישו דחויים מצד הפטריאכיה היוונית אותרדוכסית שאנשיה היו מיוון. לכן, הם ביקשו להקים כנסייה משלהם. מבוקשם ניתן להם.

 

בראשית שנות השבעים של המאה ה-19 הקצתה להם הפאטריארכיה את שטח בית הקברות הקדום שנמצא מדרום וצמוד לחומה הדרומית של העיר העתיקה. טרם בניית הכנסייה עצמות המתים רוכזו מבית הקברות והקאפלה שבו והוטמנו בקבר אחים.

 

הקרקע עליה נבנתה הכנסייה הייתה שייכת לפטריארכיה היוונית האורתודוכסית והיא הועברה לרשות העמותה האורתודוכסית לצדקה (להלן) שבנתה את הכנסייה שממנה את עלויות ההקמה ואחזקתה עד ימינו .

****

****

מבנה הכנסייה מרשים, עם מגדל פעמונים גדול וצריח מחודד בצידו הצפון מערבי ואפסיס גדול במיוחד בצידו המזרחי. מעל הכנסייה גג רעפים אדום.

 

מבנה האדריכלי של הכנסייה שונה ממבנה הקלאסי של הכנסיות היווניות – אורתודכסיות בכלל וביוון, קפריסין בתורקיה ןגם בישראל

 

מבנה הכנסייה והמגדל דומים יותר לכנסייות קתוליות בסגנון הגותי.

 

ההסבר יכול להיות כזה: הכנסייה נבנתה על ידי עמותת הקהילה המקומית שרצתה להבדיל עצמה מהפטריארכייה היוונית – אורתודוכסית ורצתה שמבנה הכנסייה ייחד את הקהילה.

 

ייתכן והאדריכל לא היה יווני. ייתכן והסיבה לבניית מגדל פעמונים הייתה הצורך להציג נראות של המתחם שנראה ההיטב מכיוון הים.

 

ייתכן והסיבה לבנייתו היה הרצון לאזן את קו הרקיע של יפו שבקצה הצפוני שלו נמצא המתחם הלטיני הנראה למרחקים.

****

 

כנסיית עמנואל הלותרנית במושבה הטמפלרית

האגודה האורטודוכסית לצדקה ביפו (ע"ר) הוקמה מספר שנים לאחר תחילת בניית הכנסייה בשנת 1879 .

 

פעילותה החוקית הוסדרה בשנת 1909 כאגודה עות'מאנית שהתנהלה על פי הוראותיו של החוק העות'מאני על האגודות משנה זו. אגודות עות'מאנית המשיכו להיווסד גם בתקופת המנדט ולאחר הקמת המדינה עד שחוקק חוק העמותות. ממועד כניסתו לתוקף של חוק העמותות, באפריל 1981, לא ניתן היה להקים אגודות עות'מאניות חדשות, אולם המחוקק אִפשר את המשך פעילותן של האגודות הקיימות.

 

בהמשך התרחבה הפעילות של הקהילה האורתודוכסית וכוננו ופעלו מספר אגודות
*האגודה האורטודוקסית לצדקה שעסקה בענייני בית הספר ובענייני צדקה
* אגודת סנט גורג' הקדוש שעסקה בענייני אחזקת הכנסייה ובית הקברות
* אגודת הנשים לעזרת היתומות
* אגודת איחוד הפועלים (מקבילה להסתדרות הפועלים)

 

 

בהמשך השנים בוטלו האגודות ופעילותן אוחדה במסגרת האגודה האורתודוכסית הערבית לצדקה יפו שהיא עמותה רשומה ומוסדרת על פי חוק העמותות, תש"ם-1980 המסדיר את הקמתן ופעילותן של עמותות בישראל.

 

מטרת העמותה צדקה לסייע עניים ולנצרכי העדה האורתודוכסית הערבית ביפו, לסייע לבתי הספר הדתיים אשר נוסדו על ידה והמשתייכים לה; לייצג את העדה בפני המוסדות האחראים ולפקח על ענייניה הכלליים.

 

נכסי העמותה :
* כנסיית ג'ורג' הקדוש
* בית הקברות האורתודוכסי בדרום יפו ,
* בית המועדון האורתודוכסי בו מרוכזים משרדי הקהילה והעמותה, פעילות מועדון גיל הזהב,
* מועדון הצופים האורתודוקסים יפו (המאורגן כעמותה רשומה), גן ילדים ובית הספר יום ראשון
* בתי עסק מושכרים בקיר הצפוני של מתחם כנסיית סנט ג'ורג' הקדוש
* מעט דירות ומבנים בשכונת עג'מי מושכרים בשכירות חופשית ושכירות מוגנת

החזית המסחרית של מתחם כנסיית ג'ורג' הקדוש השייכת לאגודה

****

הקיר בתוך מתחם הכנסייה

****

בניין המועדון האורתודוכסי
ברחוב אבן רשד 12

****

****

****

****

***

ציון תרומת הבניין בשנת 1991 על ידי אחת ממשפחות הקהילה שהתגוררו ביפו ועברו לירדן.

****

ציורי בית ספר יום א' ללמוד יסודות הנצרות האורתודוכסית

****

****

מיכל שבט הצופים האורתודוכסי הפעל במתחם הכנסייה

 

מועדון הצופים האורתודוקסים יפו נוסד בשנת 1961 ומונה כ- 350 חניכים בני 7 ומעלה. השבט משמש מרכז תרבות פעיל לקהילה האורתודוכסית ביפו. ספינת הדגל של השבט היא תזמורת החניכים שבה כ-100 נגנים המנגנים בכלי נשיפה ובתופים. השבט מארגן שני מצעדים גדולים ביפו: מצעד חג הפסחא וקרנבל חג המולד. בנוסף מתקיימות בשבט פעילויות שונות כגון מחנה קיץ בן שבוע ביער הזורע, ימי כיף לילדים, ערבי בילוי, יום  ועוד.

 

שבט הצופים נוצרים אורתודוכסים יפו נוסד בשנת 1967 נכלל בארגון הצופים האורתודוקסים הוא ארגון ארצי חינוכי בלתי-פורמלי ובלתי-מפלגתי, המאגד בתוכו 13 שבטי צופים עם כ-2,500 חניכים מגיל 7 ועד גיל 18, מהקהילה הנוצרית-אורתודוקסית של ערביי ישראל. הארגון חבר בהתאחדות הצופים והצופות בישראל, בתנועת הצופים הערבים והדרוזים ובארגון הצופים האורתודוקסים העולמי (הדסמוס).

 

ביה"ס תיכון  אורתודוכסי סנט מיכאל
נמצא ב
רחוב יפת 40

פינת רחוב יהודה ממרגוזה 

****

****

מיקום הבניין

 

בבניין זה שכן שנים רבות פקוד הנח"ל ואחד מאולמותיו שימשו את להקות הנח"ל לדורותיהן משנות ה-50 ואילך.

 

בית הספר החל לפעול בשנת 2000  לאחר שפיקוד הנח"ל עזב את המקום בראשית שנות ה-90.

 

עיריית תל אביב דאגה להעביר לקהילה האורתודוכסית את המבנה שישמש בית הספר לילדיה ולנעריה. עד אז ילדיה התחנכו בבית ספר הלאטיני טרה סנטה ובתי ספר אחרים.

 

בית הספר שייך לעמותת בי"ס הפרטריארכיה רום (יוונית) אורתודוכסית, סנט מיכאל יפו ונמצאים בו כ-260 ילדים ונערים מגיל גן, בית ספר יסודי ותיכון.

 

****

 

מזכרת מאמיל בחצר בית הספר

****

****

****

אולם המבואה

****

בית הקברות האורתודוכסי 

 

שער בית הקברות

****

***

בית הקברות האורתודוכסי נמצא ברחוב בת – בדרום העיר יפו. השטח הוקצה לקהילה האורתודוכסית לאחר ביטול שטח בית הקברות הישן שהיה צמוד לעיר העתיקה ועליו הוקמה בשנת 1871 כנסיית ג'ורג' הקדוש.

****

****

 

****

****

****

לפני עשרות שנים, לא ידוע מתי, הפקיעה עיריית תל אביב רצועה בחלקו המערבי של בית העלמין במדרון היורד לים (מסומן בקו אדום). הטענה שאז הקברים במדרון ובחוף נשטפו אל הים בסערות החורף. העירייה בנתה אז קיר בטון לסמן את תחום בית העלמין, למנוע המשך גלישת המדרון ולשחרר רצועת החוף לבניית טיילת בין יפו לבת ים שעד היום טרם נבנתה.

****

המדרון המערבי

****

ב-12 ביוני 2013, אלמונים קרוב לוודאי יהודיים,  השחיתו במהלך הלילה מצבות בבית העלמין האורתודוקסי-נוצרי בעיר וריססו עליהן את הכתובות "נקמה" ו-"תג מחיר". בנוסף אותרה הכתובת "תג מחיר" גם על בניין מגורים סמוך לבית העלמין, שבו מתגורר שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב חאלד כבוב. לא ברור אם נתפסו המשחיתים. אבל ברור שמעשים וחדלות המשטרה עוררו ובצדק זעם רב בקרב האוכלוסייה הערבית בפרט וכל אלה השוחרים לשלום ודו קיום.

****

****

****

****

****

קאפלה התפילה

****

****

לקהילה האורתודוקסית ביפו יש גם מועדון ספורט בני יפו אורתודוקסים או בקיצור מ.ס בני יפו אורתודוקסים, זו קבוצת קבוצת כדורגל שנכון לעונת 2019/20 הקבוצה משחקת בליגה ב.  הקבוצה הוקמה בשנת 2012 כאיחוד של הקבוצות "בני יפו" ו"הפועל אורתודוקסים יפו". למעשה היא איחוד מלא של כל קבוצות הכדורגל ששיחקו ביפו למעט מכבי קביליו יפו, כולל: מכבי יפו (הקבוצה המקורית), בני יפו, צעירי יפו, חצרות יפו, אורתודוקסים יפו, וא.ס רמת אליהו המשויכת לראשון לציון. קבוצת "הפועל אורתודוקסים יפו" הוקמה בשנת 1970 בשם "הצופים האורתודוקסים", כחלק מפעילויות הספורט של אגודת הצופים הערבים האורתודוקסים של הקהילה הנוצרית-יוונית-אורתודוקסית של ערביי ישראל. רוב שנות קיומה שיחקה הקבוצה בליגה ג' עד שבעונת 07–2006 עלתה לליגה ב'.

 

סוף דבר,

אין ספק
שהיה ראוי להקדיש
עוד יום ללמוד
על האגודה האורתודוכסית לצדקה ביפו,
למדתי והתרשמתי

*****

תודה לך
אמיל מאדבאק
שפתחת את הלב
ואת הדלת
ואפשרת להציץ ואף לרגע,
על הקהילה האורתודוכסית הערבית ביפו 

 

יפו, תפילת פנטקוסט של הקהילה האורתודוכסית הערבית בכנסיית ג'ורג' הקדוש

 

עניינו של תיעוד זה, רובו ככולו צילומים  תפילת פנטקוסט של הקהילה האורתודוכסית הערבית בכנסיית ג'ורג' הקדוש שביפו.

 

 

תיעוד זה הוא תוספת לתיעוד קודם יפו, מתחם הכנסייה האורתודוכסית ג'ורג' הקדוש

 

 

במסגרת מיזם  "נוצרים ביפו" ביקרתי פעמיים, שבוע אחר שבוע, במתחם הכנסייה האורתודוכסית ג'ורג' הקדוש ברחוב לואי פסטר מדרום וצמוד לחומות העיר העתיקה של יפו.

 

 

מטרת המיזם ללמוד אודות הנוכחות של הכנסיות והקהילות הנוצריות ביפו בהווה וגם בעבר

 

 

ביום ראשון, 7 ביוני 2020 הגעתי למתחם הכנסייה. ביום זה ציינה הכנסייה האורתודוכסית את חג פנטקוסט.

 

פֶּנְטֵקוֹסְט הוא חג בדת הנוצרית המציין את ירידת רוח הקודש על שליחיו של ישו במהלך החג בירושלים,. החג חל בחג שבועות, ששמו היווני הוא "פנטקוסט"  – חמישים ימים לאחר חג הפסחא. החג מסיים את עונת הפסחא

 

עמיתי האני מטנאס, איש הקהילה האורתודוכסית הערבית, הזמין אותי להיות נוכח במקום בזמן התפילה.

 

 

שהגעתי למקום ועוד לפני התפילה, פגשתי את כהן הדת של הקהילה אבונה קוסטנטין נאסר. סיפרתי לו על המיזם והוא אישר לי להיות נוכח במקום ולצלם.

 

 

שהייתי בכנסייה בזמן התפילה במשך כשעתיים וחצי וצלמתי שם.

 

 

בתיעוד להלן מובא מידע קצר אודות החג ושפע המראות שתועדו בצילום.

 

******

****

****

****

 

שם החג, "פנטקוסט" בא מהמילה היוונית "פנטקוסטה", שפירושה הוא "החמישים במספר", והוא חל ביום ראשון, שבעה שבועות לאחר יום ראשון של פסחא (או חמישים ימים בסך הכל כולל יום ראשון של פסחא עצמו, בהקבלה לספירת העומר שבין פסח לשבועות). בגרמנית הוא מכונה "Pfingsten" ("חמישים"), ובאנגלית "Whitsunday" או "Whitsun" ("יום ראשון הלבן"), על שם הגלימות הלבנות שנהגו המוטבלים ללבוש בערב החג (להלן).

 

בדומה לכל חגי עונת הפסחא, גם פנטקוסט הוא חג נע, ומועדו נקבע בכל שנה בהתאם למועדו של הפסחא. במאה ה-21 חל החג בין 10 במאי ל-13 ביוני במערב, ובין 24 במאי ל-27 ביוני במזרח. בחלק מהמדינות נחשב גם יום שני של פנטקוסט לחג רשמי, אם כי מאז ועידת הוותיקן השנייה, הדבר אינו מחויב.

 

 

***

****

****

****

 

ירידת רוח הקודש מתוארת בספר מעשי השליחים 2, 1 – 4 בברית החדשה: "בְּיוֹם מְלֹאת שִׁבְעַת הַשָּׁבוּעוֹת הָיוּ כֻּלָּם יַחְדָּיו. פִּתְאוֹם הָיָה קוֹל מִן הַשָּׁמַיִם, כְּקוֹל מַשַּׁב רוּחַ עַזָּה, וְהוּא מִלֵּא אֶת כָּל הַבַּיִת אֲשֶׁר יָשְׁבוּ בּוֹ. אָז הוֹפִיעוּ לְנֶגֶד עֵינֵיהֶם לְשׁוֹנוֹת כְּלַהֲבוֹת אֵשׁ, שֶׁהִתְפַּזְּרוּ וְנָחוּ אַחַת אַחַת עַל כָּל אֶחָד מֵהֶם. וְכֻלָּם נִמְלְאוּ רוּחַ הַקֹּדֶשׁ וְהֵחֵלּוּ לְדַבֵּר בִּלְשׁוֹנוֹת אֲחֵרוֹת כְּפִי שֶׁנָּתְנָה לָהֶם הָרוּחַ לְדַבֵּר."

 

בעקבות הישמע "קול [זה] מן השמים", התאסף באתר קהל נבוך: "בִּירוּשָׁלַיִם הִתְגּוֹרְרוּ יְהוּדִים יִרְאֵי אֱלֹהִים מִכָּל עַם וְעַם אֲשֶׁר תַּחַת הַשָּׁמַיִם. כַּאֲשֶׁר נִשְׁמַע הַקּוֹל הַזֶּה הִתְקַהֲלוּ עַם רַב וְכֻלָּם נָבוֹכוּ, שֶׁכֵּן כָּל אִישׁ שָׁמַע אוֹתָם מְדַבְּרִים בִּשְׂפָתוֹ שֶׁלּוֹ. הֵם נִתְמַלְּאוּ תִּמָּהוֹן וּפְלִיאָה וְאָמְרוּ: הֲרֵי כָּל הַמְדַבְּרִים הָאֵלֶּה גְּלִילִיִּים, וְאֵיךְ כָּל אֶחָד מֵאִתָּנוּ שׁוֹמֵעַ בִּשְׂפַת מוֹלַדְתּוֹ? פַּרְתִּים אֲנַחְנוּ וּמָדִים, עֵילָמִים וְתוֹשָׁבֵי אֲרַם נַהֲרַיִם, תּוֹשָׁבֵי יְהוּדָה וְקַפָּדוֹקְיָה וּפוֹנְטוֹס וְאַסְיָה, פְרִיגְיָה וְפַּמְפִילְיָה, מִצְרַיִם וּמְחוֹזוֹת לוּב הַסְּמוּכִים לְקִירֶנְיָה, תּוֹשָׁבֵי רוֹמָא הַמִּתְגּוֹרְרִים כָּאן, יְהוּדִים וְגֵרִים, כְּרֵתִיִּים וְעַרְבִים הִנֵּה אֲנַחְנוּ שֹׁמְעִים אֹתָם מְסַפְּרִים בִּלְשֹׁנוֹתֵינוּ גְּדֻלּוֹת הָאֱלֹהִים. וַיִּתְמְהוּ כֻלָּם וַיִּבָּהֵלוּ וַיֹּאמְרוּ אִישׁ אֶל־אָחִיו מַה־זֹּאת׃ 13 וַאֲחֵרִים לָעֲגוּ וַיֹּאמְרוּ כִּי־מְלֵאֵי עָסִיס הֵמָּה׃" (מעשה השליחים 2, 5 – 13)

 

לאחר מכן ניצב השליח פטרוס הקדוש ונשא דרשה בפני הקהל, ומשסיים: "וַיְקַבְּלוּ אֶת־דְּבָרוֹ בְּשִׂמְחָה וַיִּטָּבֵלוּ וּבַיּוֹם הַהוּא נוֹסְפוּ כִּשְׁלשֶׁת אַלְפֵי נָפֶשׁ׃ וַיִּהְיוּ שֹׁקְדִים עַל־תּוֹרַת הַשְּׁלִיחִים וְעַל־הַהִתְחַבְּרוּת וְעַל־בְּצִיעַת הַלֶּחֶם וְעַל־הַתְּפִלָּה׃ וַתִּפֹּל אֵימָה עַל־כָּל־נֶפֶשׁ וּמוֹפְתִים רַבִּים וְאֹתוֹת נַעֲשׂוֹּ עַל־יְדֵי הַשְּׁלִיחִים בִּירוּשָׁלָיִם (וְאֵימָה גְדוֹלָה הָיְתָה עַל־כֻּלָּם)׃ וְכָל־הַמַּאֲמִינִים הִתְאַחֲדוּ יָחַד וְכָל־אֲשֶׁר לָהֶם הָיָה לְנַחֲלַת כֻּלָּם." (מעשה השליחים 2, 41 – 44)

 

מסיבה זו היה נהוג בעבר לטבול בערב פנטקוסט את המתנצרים החדשים, שטרם עברו טבילה מאז חג הפסחא האחרון.

מקור והפניות

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

***

*****

סוף דבר,

הנוכחות בכנסייה
בזמן תפילת חג הפנטקוסט
הייתה אירוע שאיני מכיר.

****

אודה על האמת, התרשמתי מאוד מהתפילה
למרות שלא ידעתי והבנתי
את שפתה הערבית ודגשיה ביוונית
ולמרות שאיני בקיא
ברזי הנצרות בכלל
והאורתודוכסית בפרט 

 

*****

הביקור בזמן התפילה
והמפגש הבלתי אמצעי
עם אנשי הקהילה
היוו נדבך חשוב ומעניין
במיזם "נוצרים ביפו"
שכאמור מטרתו למוד
אודות הנוכחות של
הכנסיות והקהילות הנוצריות ביפו

****

תודה האני שהזמנת אותי!

יפו, מתחם הכנסייה האורתודוכסית ג'ורג' הקדוש

 

במסגרת מיזם  "נוצרים ביפו" ביקרתי פעמיים, שבוע אחר שבוע, במתחם הכנסייה האורתודוכסית ג'ורג' הקדוש ברחוב לואי פסטר מדרום וצמוד לחומות העיר העתיקה של יפו.

 

 

מטרת המיזם ללמוד אודות הנוכחות של הכנסיות והקהילות הנוצריות ביפו בהווה וגם בעבר, וכזכור ראשיתו היה הסיור המקדים "נוצרים ביפו – מראות ראשונים של המיזם"

 

מיקום הכנסייה ביחס למתחמים הנוצרים האחרים

 

בפעם הראשונה הגעתי למקום ביום ראשון 7 ביוני 2020. אז נערכה בכנסיית מיסת חג פנטקוטס.

 

פֶּנְטֵקוֹסְט הוא חג בדת הנוצרית המציין את ירידת רוח הקודש על שליחיו של ישו המתקיים חמישים ימים לאחר חג הפסחא ומסיים את עונת הפסחא, ומתקשר לחג השבועות ביהדות.

 

 

למיסה הגעתי בעקבות הזמנתו של  האני מטנאס, איש יפו שנמנה על הקהילה האורתודוכסית. האני הוא איש הקשר הראשון שפתח לי את הדלת וקישר אותי עם נציגים מהקהילה האורתודוכסית.

 

טרם המיסה במתחם הכנסייה פגשתי לראשונה את כהן הדת של הקהילה אבונה קוסטנטין נאסר (להלן אבונה קוסטנטין).

 

אז סיפרתי לו על המיזם והוא אישר לי להיות נוכח בטקס ולצלם במהלכו.

 

טרם המיסה, הסתובבתי וצלמתי בחצר המתחם ובתוך הכנסייה אליה החלו מתכנסים אנשי הקהילה.

 

הייתי נוכח בכנסייה במשך כל זמן המיסה, למעלה משעתיים. וזה תיעוד יפו, תפילת פנטקוסט של הקהילה האורתודוכסית הערבית בכנסיית ג'ורג' הקדוש

 

בסיום קבעתי עם אבונה קוסטנטין שנפגש שוב בשבוע הבא שאגיע עם מספר עמיתים ונשוחח בהרחבה.

 

ביום ראשון 14 ביוני 2020 בשעת בוקר מוקדמת הגעתי שוב למתחם הכנסייה. הצטרף אלי שמעון גת (מרצה אקדמי ומדריך טיולים בארץ ובחו"ל).

 

עוד לפני שהחלה תפילת יום ראשון, שמעון ואני הסתובבנו בתוך הכנסייה. שם שוחחנו עם שמש הכנסייה אליאס נאסר שקיבל אותנו בסבר פנים יפות.

 

נוכחנו בדקות הראשונות ויצאנו שם הצטרפו אלינו חברי ועמית לטיולים מוטי ארמלין ושלושה מדריכים מורי הדר: שרון רגב (מנהלת מח' דתות במשרד החוץ), עפרה שמע ואיציק ליטני 

 

כולנו הלכנו צעדנו לעבר המתחם האורתודוכסי האחר מנזר מאר מיכאל, לדאונינו לא התאפשר ביקור במקום.

 

חזרנו למתחם כנסיית ג'ורג' הקדוש ושם פגשנו את אבונה  קוסטנטין. 

 

ישבנו בצל עצי הפיקוס לשיחה.

 

****

 

בתחילה הוצגה מטרת המיזם ונערכה היכרות עם אנשי הקבוצה.

 

לאחר מכן, אבונה קוסטנטין  סיפר לנו על עצמו, כיצד הגיע כיליד נצרת לפני חמש עשרה שנים שמש ככוהן הדת של הקהילה האורתדוכסית הערבית של יפו המונה כ-4,000 נפש.

 

אבונה סיפר לנו על הכנסייה, על התפילות ואירועי החגים.

 

הוא הרחיב וסיפר על פעילותיו כמנהיג הדתי של אנשי הקהילה שמעורב גם בחייהם של חלק מהם בעניינים אישיים שונים.

****

 

לאחר השיחה בחצר, נכנסנו עם אבונה קוסטנטין לתוך הכנסייה שם הוא הסביר לנו על האיקונוסטזיס ועל האיקונות.

****

 

שמעון גת הרחיב עוד מעט בעניין.

 

סיימנו את הביקור בכנסייה, נפרדנו לשלום ויצאנו מהמתחם.

*******

 

התיעוד להלן, כולל סקירה קצרה ביותר אודות הנוכחות הנוצרית ביפו, אודות הכנסייה האורתודוכסית וכמובן אודות הכנסייה, שמה ועוד. התיעוד מלווה בכמה מפות ושפע צילומים משתי הפעמים בהן ביקרתי במתחם.

 

********** 

 

הנוכחות הנוצרית ביפו כוללת את הזרמים השונים של הנצרות והכנסייה היוונית – אורתודוכסית היא אחת מהם.

 

הנוכחות הנוצרית ביפו נובעת ממקומה וקדושה של העיר במסורת הנוצרית: פעילות של פטרוס הקדוש: נס החייאת הצדיקה טביטא וחזיון על גג ביתו של שמעון הבורקסקי.

 

הנוכחות הנוצרית התקיימה כבר בתקופה הביזנטית ונמשכה לאורך ההיסטוריה כמעט ברצף למעט מאות שנים של היעדרות.

 

חשיבותה של העיר יפו נבעה גם מהיותה שער הכניסה לארץ ישראל דרכו הגיעו הצליינים לארץ הקודש בכלל ולירושלים בפרט.

 

הנוכחות הפיסית המרשימה בעיר היא פרי פעילות ובניית מעצמות אירופה החל מהרבע האחרון של המאה ה-19 בשלהי השלטון העותמאנים ובתחילת המאה ה-20 בזמן שלטון הבריטים.

 

עד 1948 יפו הייתה עיר עצמאית העומדת בפני עצמה ומאז ימיה הראשונים של מדינת ישראל היא חלק בלתי נפרד מתל אביב.

 

היום הקהילה הנוצרית  ביפו קטנה מאוד ביחס לעבר וכוללת אלפים בודדים אבל היא פעילה מאוד בכלל הקשור לפעילות דתית, חינוך, רווחה וקבורה.

 

הקהילה האורתודוכסית היא הקהילה הנוצרית הגדולה ביפו ומונה בקירוב  כ-4,000 נפש

מתחמים עיקריים ביפו

 

מיקום מתחם הכנסייה: 
רחוב לואי פסטר
בקצה הצפוני של שכונת עג'מי,
מול לחומת יפו העתיקה,
וגובלת מדרום וממזרח במתחם גבעת אנדרומדה
גובלת ממערב ברחוב המגדלור
 מול הנמל ובית מיומנה

****

***

הכניסה למתחם מכיוון רחוב לואי פסטר

מתחם הכנסייה

מבט ממעל

****

מיקום הכנסייה ביחס לחומות העיר העתיקה בשנות ה-30' של המאה הקודמת

הכנסייה וסביבתה בשנות ה-40' מספר שנים לפני מלחמת העצמאות

הכנסייה וסביבתה כיום

מבט על מתחם הכנסייה מכיוון מערב מהנמל

 

הכנסייה היוונית אורתודוכסית נקראת על שם גאורגיוס הקדוש והיא מהווה את מרכז החיים של הקהילה האורתודוכסית הערבית ביפו.

 

הכנסייה הוקמה בשטח שנמצא בו בעבר בית הקברות של  העדה האורתודוכסית., שהעיר הייתה עדין בנויה רק בתוך החומות.

 

טרם בניית הכנסייה עצמות המתים רוכזו מבית הקברות והקאפלה שבו והוטמנו בקבר אחים.

 

*****

****

אחד הקברים מחוץ לקבר האחים

 

הכנסייה נבנתה בשליש האחרון של המאה ה-19 בשנת 1871, אחרי שהכנסייה האורתודוכסית שנמצאת בתחום העיר העתיקה, כנסיית מר מיכאל (סן מישל) נשרפה.

 

כנסייה מר מיכאל הייתה הכנסייה היוונית הראשונה ביפו שנבנתה ופעלה מאז התקופה הביזנטית. במהלך הדורות היא נהרסה ונחרבה כמה פעמים. היא נשרפה בשנות השישים של המאה שעברה.

 

כאמור, כמה שנים לאחר שריפת כנסיית מר מיכאל עם התפתחות יפו מחוץ לחומות, נבנתה הכנסייה החדשה, כנסיית ג'ורג' הקדוש.

 

הקרקע עליה נבנתה הכנסייה הייתה שייכת לפטריארכיה היוונית האורתודוכסית והיא הועברה לרשות העמותה האורתודוכסית לצדקה שהוקמה בשנת 1879 שבנתה את הכנסייה שממנה את עלויות ההקמה.

 

עמותה זו קיימת עד היום ובין הייתר אחראית לתפעול ואחזקת הכנסייה.

 

פעילותה ונכסיה אחרים  של האגודה יוצגו בתיעוד נוסף  בהמשך.

 

***

****

הכנסייה הוקדשה לקדוש החשוב ביותר בעולם  הנוצרי אורתודוכסי  אגיאוס גיאורגיוס קוטל הדרקון

****

****

דיון ג'ורג' קוטל הדרקון מעל דלת הכניסה לכנסייה

****

****

מבנה הכנסייה מרשים, עם מגדל פעמונים גדול וצריח מחודד בצידו הצפון מערבי ואפסיס גדול במיוחד בצידו המזרחי. מעל הכנסייה גג רעפים אדום.

****

****

הקיר הצפוני של המתחם שחזיתו מסחרית

***

מבנה האדריכלי של הכנסייה שונה ממבנה הקלאסי של הכנסיות היווניות – אורתודכסיות בכלל וביוון, קפריסין בתורקיה ןגם בישראל

הכנסייה האורתודכסית החדשה בכפר יאסיף כנסייה מרים הבתולה,

מבנה הכנסייה והמגדל דומים יותר לכנסייות קתוליות. ההסבר יכול להיות כזה: הכנסייה נבנתה על ידי עמותת הקהילה המקומית. ייתכן והאדריכל לא היה יווני. ייתכן והסיבה לבניית מגדל פעמונים הייתה הצורך להציג נראות של המתחם שנראה ההיטב מכיוון הים. ייתכן והסיבה לבנייתו היה הרצון לאזן את קו הרקיע של יפו שבקצה הצפוני שלו נמצא המתחם הלטיני הנראה למרחקים.

מבט מכיוון מזרח ומשמאל מדרום קצה מתחם אנדרומדה

 

גבעת אנדרומדה היא שכונת מגורים סגורה ויוקרתית ברחוב לואי פסטר ורחוב יפת ביפו. השכונה נמצאת מעל נמל יפו, והכניסה אליה היא מרחוב יפת. סמוך לשכונה נמצאים כנסיית גאורגיוס הקדוש (יוונית אורתודוקסית), בית כנסת יהודי מהמאה ה-19 ובית קברות יהודי עתיק.
בשנת 1989 חכר היזם הקנדי מוריי גולדמן את הקרקע שהפרויקט שוכן עליה מהפטריארכיה היוונית-אורתודוקסית בירושלים. בתמורה קיבלה הפטריארכיה 30 דירות והעמידה אותן בעסקת אחוזים ליזם אודי אילן. זה הציע אותן להשכרה כדירות נופש.
ב-1995 נמכר הפרויקט על ידי חברת "גולדפן הולדינגס", שבשליטת מוריי גולדמן לחברת "מורדות הים", השייכת ליזמים אודי אילן ויואל גת, ובשנת 2003 מכרה זו את הפרויקט לחברת "אינפורמה קפיטל" שבשליטת חיים גייר, תמורת שקל אחד והתחייבות לכסות את חובותיה של "מורדות הים". ראשוני הדיירים בפרויקט השתכנו בו בשנת 2000.

 

השכונה נודעה בעניין פתיחת לציבור למעבר דרכה. בתוכנית המקורית השכונה לא הייתה אמורה להיות סגורה, ונדרש לכלול בה ארבע כניסות, ומעברים בין הבניינים לעבר חוף הים ונמל יפו, אך בפועל יש כניסה אחת בלבד ובה מוצב שומר. בשנת 2007 הורה בית משפט השלום בתל אביב לפתוח את השכונה הסגורה לכלל הציבור. הכניסה למתחם פתוחה בין השעות 8:00 בבוקר ל 22:00 בלילה. פסק-הדין עורר התנגדות מצד דיירי הפרויקט, שפחדו שיהיו חשופים בעקבותיו לפריצות ולירידת ערך הדירות.
תחילתו של התהליך הייתה שלוש שנים קודם לכן (2004), עת עתרו לבית המשפט עמותת יפו לזכויות אדם והאגודה למען ערביי יפו עם כמה מתושבי העיר והקליניקות המשפטיות באוניברסיטת תל אביב. העותרים ביקשו מבית המשפט שיורה על פתיחת המתחם למעבר לכלל הציבור. תוכנית הבנייה שלפיהן הוקמה גבעת אנדרומדה אכן קובעת שעל החברה המנהלת של הפרויקט לאפשר את המעבר בין רחוב יפת לחוף הים לכלל הציבור ולא רק לדיירי הפרויקט. סעיף זה הוכנס בזמנו לפי דרישתה המפורשת של עיריית תל אביב. בתוכנית המתחם שאושרה בשנת 2009 נקבעו זיקות הנאה לציבור הן במעבר דרך המתחם והן בגן הפנימי וכן הקצאת 50 מקומות חניה לציבור בחניון התת-קרקעי

מקור הרחבה וההפניות 

 

****

 

****

*****

****

****

פנים הכנסייה 

 

****

איקונוסטאזיס – המחיצה המפרידה בין החלל המרכזי של הספינה בכנסייה הנוצרית אורתודוקסית, לבין אזור הקודש שבו ניצב המזבח ואשר בו נערכים הטקסים הדתיים.

****

 

הסורג מפריד בין חלל הכנסייה המרכזי, שבו נהגו לעמוד (וכיום יושבים) מרבית המתפללים, לבין האזור המקודש שסביב המזבח. לרוב נבנתה מדרגה לפני האיקונוסטאסיס, לשימושם של המשרתים בקודש, הנקראת "סולאס", ובמרכזה לרוב נבנתה במה בגובה המדרגה ולפניה, שצורתה כשל חצי סהר. על המדרגה הקרויה "אמבון" ניצב הדיאקון הדת בעת קטעים מסוימים בטקס האורתודוקסי. על אף גובהו, אין האיקונוסטאזיס מגיע לתקרת הכנסייה, דבר המאפשר למאמינים לשמוע את התפילה הנאמרת מאחוריו.

 

****

תחילת תפילת יום א'

****

הבישוף מברך את המאמינים

****

****

****

מבט מהאפסיס

****

***

***

*****

****

****

****

מזכרת לסיום

מתחם הכנסייה ננעל לאחר סיום הביקור

מבט על החזית המסחרית של קיר המתחם

סוף דבר

הביקור הכפול היה מעניין, מרתק ומעניין,

*****

התפעלנו מאוד מהמתחם ומהכנסיה

*****

שמחנו להכיר את אבונה קוסטנטין
והתרשמנו מאישיותו, ופעילותו הדתית והחברתית,

תודה אבונה
שאירחת אותנו ברוחב לב
ושוחחת איתנו בעניין ובפתיחות!

*****

תודה גם לשמעון גת
שהוסיף מידיעותיו ותובנותיו

*****

תם ולא נשלם,
ראו גם 

יפו, האגודה האורתודוכסית לצדקה ומתחמיה

יפו, תפילת פנטקוסט של הקהילה האורתודוכסית הערבית בכנסיית ג'ורג' הקדוש

 

מראות כביש להב – שקף (358) המתפתל בתפר המשולש

 

תיעוד זה כולל מעט ממראות הנסיעה לאורך קטע של כביש 358 בין קיבוץ להב בדרום ובין מושב שקף בצפון.

 

בקטע כביש זה נסענו ליאור פרי ואני בנסיעה מקיבוץ להב בדרכנו חזרה לביתנו ביום שישי 12 ביוני 2020.

 

העניין בנסיעה בכביש זה והמראות בו נובעת ממספר סיבות:
* היותו כביש שעובר באזור גיאוגרפי, אחד היפים באר.
* היותו כביש פחות ידוע ומוכר
* היותו כביש "צדדי" שמעטים עוברים בו,
* היותו כביש שחלקים ממנו נמצאים בשולי שטח אימונים פעיל של צה"ל
* היותו כביש באיכות גבוהה ביותר

 

זאת ועוד, כביש זה עובר ב"תפר המשולש", שלהן יובהר משמעו

 

תיעוד זה כולל 13 צילומים ו-11 מפות בלבד והסבר מועט ביותר.

*****

תוואי הכביש
הסמוך ומקביל
לכביש הביטחון
הצמוד לחומת ההפרדה שנבנתה
במקום גדר ההפרדה שלא מנעה חדירות  לסוגיהן!

****

 

******

תוואי הכביש בקו התפר המשולש

*****

תפר 1 –  גאוגרפי:
בין השפלה לבין הדום הרי חברון

***

****

תפר 2 –  גאולוגי

התפר הגאולוגי שנקרא "קו התלם" (כיוונו צפון -דרום)
בין הדום הר חברון והרי ירושלים ובין השפלה
עם קו העתק הנחלים שכיוונו מזרח -מערב

****

תפר 3 –  גיאו-פוליטי
בעבר:  
סמוך לתוואי הקו הירוק,
קו שביתת הנשק ישראל -ירדן 
שהתקיים בין 1949 ל-1967

****

****

בהווה
התפר בין תחום מדינת ישראל
ובין תחום הגדה המערבית / איו"ש
שמסומן על ידי חומת ביטחון גבוהה
שנבנתה במקום גדר ההפרדה 

*****

תצפית

****

מקבוץ להב לבקעת יבל
וממול על ההר היישוב אשכולות
הנמצא מעבר לקו הירוק
אבל בתחום גדר הביטחון

 

****

**** 

מבט מקבוץ להב לקצה הצפוני של בקעת יבל

למול הגדר החודרת מעבר לקו הירוק ומקיפה את אשכולות

למול מובלעת אשכולות

הכביש והגדר

***

מול צומת הכניסה
לקבוץ שומריה ולבא"ח הצנחנים 
מדרום לתל מרסים

****

****

****

***

הפרדה כפולה

החומה מול פאתי הכפר אל בורג'

***

 

בקטע בין בית עווא ובין מושב שקף

***

***

***

החומה סוגרת על בית עווא

*****

סוף דבר,

הנסיעה מעניינת

והמראות אכן מרתקים,
אזור זה מחייב לימוד
והעמקה רבה יותר

****

מומלץ למצוא סיבה
לנסוע לאורך כביש זה!

 

 

באר שבע, לאורך נחל באר שבע ובתוך העיר העתיקה ובשוליה

 

עניינו של תיעוד זה הוא מראות טיול / דיווש /צילום בחלקה הדרומי של העיר באר שבע, בשטחים הפתוחים ובמרחב הבנוי.

 

*****

****

 

טיול זה התקיים בשעות ערב ביום שלישי 9 ביוני 2020.

 

 

בצהרי יום זה התארחתי אצל גלית וארז צפדיה. אז ארז הציע שנצא לטיול דיווש זה בו יוביל אותי במסלול שטרם רכבתי.

 

 

שמחתי על ההזדמנות.

 

 

התארגנו ונסענו לכיוון באר שבע.

 

 

בשעה 16:30 יצאנו לדרך ממתחם משרד הרישוי הנמצא בדרך יגאל אלון, מה שהיה פעם ראשיתו של כביש באר שבע – דימונה.

 

 

 

שם גם סיימנו לקראת השעה 20:00 באור אחרון.

 

 

הטיול אמנם היה קצר יחסית במרחק אבל במהלכו היו שפע מראות ולכן התבקש שנעצור לצילומים רבים.

 

 

לרוב רכבנו בנחת, בנוסף למטרות צילום עצרנו גם על מנת לקיים שיחות ודיונים אקדמיים קצרים וגם להפסקת פאלפל ולביקור קצר אצל אמא של גלית. .

 

 

לדידי, טיול זה היה הראשון והכנה לקראת סיבוב יסודי וממושך להכרה מעמיקה של באר שבע.

 

 

בתיעוד זה מובאים מפות ותצ"א של המסלול וגם צילומים רבים. המלל הפעם קצר ביותר.

 

*****

המסלול

****

****

******
קטע ראשון,
אתר בית אשל,
פארק באר שבע
ומערבה לאורך נחל באר שבע
עד גשר הרכבת העות'מנית

***

***

אתר בית אשל, סגור שעברנו במקום

בית אשל הוקם כאחד משלושת המצפים שהוקמו בנגב בשנת 1943. תפקידיהם היו לבחון את התכנות קיום חקלאות בנגב ולבחון את אופן המחיה באזור. לאחר תום הקרבות נלחמת העצמאות ולאחר שהובהר להם שאין בתוכנית להשלים את קו המים המזרחי ולפיכך אין אפשרות לפיתוח חקלאי, ובכוונת המוסדות לרכז את המאמץ ההתיישבותי ממערב לבאר שבע, החליטו החברים לעבור לעמק יזרעאל והניחו את היסוד למושב העובדים היוגב. שרידיו ממוקמים כיום בחלקה הדרום-מזרחי של באר שבע והוא הוכרז כאתר לאומי בישראל

שכונה חדשה נבנית בסמוך לפארק

פאר באר שבע

פארק נחל באר שבע הוא הפארק המטרופוליני של הנגב. שטח הפארק משתרע על 5,300 דונם, ולאורכו אטרקציות מגוונות כגון: שבילי אופניים; צעידה על גדות נחל באר-שבע המקראי; מגוון שטחים ירוקים פתוחים; מתקני משחק; אמפיתיאטרון ל-12 אלף צופים; אתרים היסטוריים וארכיאולוגיים ייחודיים ועוד. להרחבה באתר קק"ל על שיקום נחל באר שבע והקמת הפארק 

****

***

***

נחל באר שבע הוא נחל העובר באזור הנגב, ואחד הגדולים בנגב הצפוני. הוא אחד מיובליו של נחל הבשור. הנחל הוא נחל אכזב, אורכו כ־50 קילומטר, ושטח אגן הניקוז שלו הוא כ־1700 קמ"ר. ראשיתו של נחל באר שבע במורדות הצפוניים של הר קינה, כקילומטר אחד מדרום לאזור התעשייה של העיר ערד.  הנחל ממשיך לכוון מערב, בדרכו חוצה הנחל את בקעת ערד וממשיך בדרכו לכוון העיר באר שבע דרך בקעת באר שבע.  בדרכו עובר הנחל גם ליד תל באר שבע. מראשית הנחל ועד העיר באר שבע נשפכים אל הנחל היובלים היורדים מרכס הרי דימונה והיובלים מהמורדות הדרומיים של הר חברון. יובלי הנחל הם: מכוון מזרח "נחל טלה" ו"נחל עדרים". היובלים הנשפכים מכוון צפון הם "נחל עינם" ו"נחל יתיר". יובלי הדרום הם "נחל ערוער", ו"נחל נבטים". הנחל ממשיך בנתיבו מהעיר באר שבע בכוון הכללי דרום מערב עד שנשפך לנחל הבשור ליד המקום בה נמצאה בעבר באר אסנת שנמצאה כ־3 קילומטר מדרום-מזרח לקיבוץ צאלים. (באר אסנת כבר לא קיימת הצבא סתם ושיטח אותה).. בדרכו עד השפך עובר הנחל ליד שטחי החולות ומישורי הלס של הנגב בצפוני.

נחל באר וגדתו הצפונית

****

ארז הדוגמן כיצד לעמוד זקוף!

פסטורליה רכבת, בקר, נחל, מה עוד נבקש?

העשייה טרם הושלמה

ארז מדגים יציבה זקופה בעמדת רקדן בלט

***

אט זורם הנחל עם שפכי התעשייה. למה?

הטיילת על הגשר העות'מני

גשר הרכבת הטורקי על נחל באר שבע הוא גשר קשתות מאבן שנבנה בשנת 1916 בעבודה עברית עבור הצבא העות'מאני, כחלק ממסילת הרכבת מנחל שורק לקוסיימה – מסעף של המסילה המזרחית הצבאית למערב חצי האי סיני, על-מנת להוביל חיילים וציוד צבאי כחלק מהמאמץ הלוגיסטי העות'מאני-גרמני במערכה על סיני וארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה. השימוש בגשר פסק במאי 1917; מסילת הרכבת רפיח-באר שבע הבריטית שנשלמה ונחנכה במאי 1918 הגיעה לבאר שבע מצפון מערב, והגשר הטורקי מדרום לעיר נותר ללא שימוש מסילתי גם לאחר שהאזור נפל בידי הבריטים. עד 1920 התנועה בין באר שבע לתחנת המשטרה הבריטית בביר עסלוג' עברה על הגשר. לאחר כיבוש באר שבע במלחמת העצמאות שב והוכשר הגשר למעבר כלי רכב והולכי רגל בין שכונות העיר. גשר רכבת חדש הוקם על שלוחת הרכבת מבאר שבע לרמת חובב. אורך הגשר הוא 190 מטר, ובמשך שנים רבות היה הגשר הארוך ביותר בישראל. כיום הגשר משופץ, כחלק מתוכנית שיקום ופיתוח של פארק נחל באר שבע וסביבתו אזור נופש.

***

אתנחתא לצילום פורטרט עם מבזק מילוי

******

קטע שני
לאורך נחל באר שבע
בטיילת הנושקת
לחלקה הצפוני
של שכונת נווה נוי

*****

****

נווה נוי, שכונה בבאר שבע, ממוקמת מדרום ל"עיר העתיקה" של באר שבע, מעברו הדרומי של נחל באר שבע. במזרח סמוכה השכונה לכביש 25 וממוקמת צפונית מזרחית לשכונת נחל בקע. השכונה הוקמה בתחילת שנות ה-50, על פי גישת עיר גנים בתכנון העיר באר שבע, כשכונת גנים נוספת לאלו שקדמו לה (שכונות א' עד ה'). המיוחד בשכונה זו היה בנייה חד קומתית עם חלקות של חצי דונם (דו-משפחתיים על דונם אחד) ששימשו כמשקי עזר. תחילה יושב המקום כמעברה על ידי עולים ממרוקו ומתוניס ונקרא בכינוי "מעברת משקי עזר" או "מעברת משק עזר". במשך הזמן וביוזמה מקומית, עם תום תקופת המעברות, נשאר השם "משק עזר" וזה שונה לאחר מכן ל"נווה נוי", שמה של השכונה היום.
ערוץ נחל באר שבע מפריד את השכונה משאר העיר, והיא מקושרת אל העיר באמצעות שלושה גשרים. במשך שנים רבות זרמו בערוצו של נחל באר שבע שפכים והוא סבל מהזנחה. פרויקט שיקום ענק של עיריית באר שבע, בשנות האלפיים, הפך את האזור לפארק ירוק ופורח. בשיתוף עם קרן קיימת לישראל, רשות הניקוז "שקמה בשור", והמשרד לאיכות הסביבה, נבנה פארק אקולוגי שמשתרע על פני 5,200 דונם לאורך שמונה קילומטרים משני עברי הנחל. חלקו של הפארק, הממוקם בשכונת נווה נוי, קרוי "פארק גן הפעמון". בחלקה הדרומי של השכונה עובר קו מתח גבוה ישן שמגיע מכיוון תחנת המשנה בכביש 25, ועובר סמוך לגן ציבורי קטן.
עד שנת 2007 היה קיים בתוך שכונת נווה נוי בסיס חיל האוויר ובו השלוחה הבאר שבעית של הטכני בחיפה, בסוף שנת 2007 בית הספר הטכני הועבר למתחם חדש בגבול היציאה המערבית של העיר.

שכונות דרום העיר העתיקה

הגשר בין שכונת נווה נוי ובין העיר העתיקה

***

הקצה המערבי של טיילת הנחל

השוליים המערביים, החדשים של שכונת נווה נוי

*****

קטע שלישי

גיחה לשכונת נחל בקע
שהחלה דרכה
בראשית שנות ה-90'
כאתר קרוונים לדיור זמני לעולים
יוצאי חבר העמים הסובייטי
ואחר הפכה לשכונה דמוית קסקרטין
של בתים צמודי קרקע

****

***

שכונת נחל בקע שוכנת דרומית לשכונת "נווה נוי" ,מזרחית לשכונת "נאות אילן" ומערבית לאזור התעשייה קריית יהודית ועמק שרה. שם השכונה ניתן לה על שם אחד מיובלי נחל באר שבע – נחל בקע העובר בין השכונה לבין שכונת נווה נוי.  השכונה נמצאת בגובה 260 מטר מעל פני הים ומשתרעת על פני 440 דונם, ובה מתגוררים כ-2,450 תושבים בכ-850 בתים צמודי קרקע.היא שכונה בעלת אופי פרברי בבאר שבע שהוקמה בשנת 1991. זוהי שכונת וילות, קוטג'ים, ובתי קרקע הממוקמת באזור הדרומי של העיר באר שבע. בהקמת השכונה הוקמו בתים בסגנון בנייה אמריקאי כמתן פתרון דיור איכותי בקליטת העלייה הגדולה מברית המועצות בשנת 1991. מאז הקמת השכונה הייתה בה בנייה ענפה, הן של בעלי הבתים האמריקאים שביצעו שדרוג של הבניה הקיימת והן של משקיעים ומשפחות מבוססות שמצאו את השכונה כמקום אטרקטיבי לבצע פרויקטי ״בנה ביתך״.

 

***

****

שרידי הקרוונים

******

קטע רביעי
לאורך שכונת חצרים
שנקראת גם נווה זאב

****

****

אט ממשיך זורם הנחל

בנייה גנירית ישראלית טיפוסית של השיכונים בכל מקום אותה בנייה, אין ייחוד. מתאים להיות שכונה בכפר סבא או קריית מוצקין או קריית שמונה. בכל מקום בארץ

***

נווה זאב היא אחת מהשכונות החדשות והגדולות בבאר שבע, מתגוררת בה כ-15,000 נפש. רוב הבנייה בשכונה היא של בניינים בני חמש עד שמונה עשרה קומות, קוטג'ים ודופלקסים. חלק נכבד מחלקה הישן יותר של השכונה (ששמה הוא "נאות חצרים", ששימש בעבר כאתר חירום לעליות הגדולות שהגיעו לישראל בתחילת שנות ה-90; עוד לפני-כן נמצאה בשטח השכונה מעברת חצרים) מורכב מבתים המנוהלים על ידי חברת "עמידר" והוא אוכלס בעיקר בעולים מחבר המדינות. חלקה החדש יותר של השכונה (סוף שנות ה-90 ושנות ה-2000) מאוכלס על ידי אוכלוסייה מבוססת יותר. הרחוב המרכזי בשכונה הוא רחוב יוהנה ז'בוטינסקי שבו נמצא קניון שנחנך בשנת 2010, וממוקמות עשרות חנויות לאורכו.

***

****

קטע חמישי
בתוך העיר העתיקה
ובשוליה 

***

פינת דרך טוביהו

****

גיסות הצבא האוסטרליים והניו זילנדיים – Australian and New Zealand Army Corps (או ANZAC, או אנזק בראשי תיבות) היה כוח צבאי של חיילים אוסטרלים וניו זילנדיים שלחמו במלחמת העולם הראשונה לצד "מדינות ההסכמה" נגד "מעצמות המרכז" בגליפולי, במזרח התיכון ובחזית המערבית. רוח אנז"ק הביאה מאות פרשים מאוסטרליה וניו זילנד להילחם באומץ ובנחישות עבור מולדתם בארץ ישראל ובבאר שבע.

******

המרכז להנצחת חיילי אנז"ק הוא מקום ייחודי בארץ המספר באופן חווייתי את סיפורם של חיילי אנז"ק ואת סיפור כיבוש באר שבע. המרכז נבנה בשיתוף פעולה של המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, עיריית באר שבע, JNF אוסטרליה, CWGC וקק"ל. המרכז ממוקם בסמוך לבית הקברות לחללי מלחמת העולם הראשונה בבאר שבע. המרכז נחנך במסגרת חגיגות 100 שנים לכיבוש באר שבע על ידי כוחות אנז"ק בתאריך ה -31.10.17, י"א בחשוון תשע"ח, במעמד ראש ממשלת ישראל, מושלת ניו זילנד וראש ממשלת אוסטרליה.

****

****

***

***

****

בית קברות צבאי בבאר שבע הוא אחד משבעה בארץישראל המערבית בהם טמונים חללי מלחמת העולם הראשונה מבריטניה ובנות בריתם. הנוספים הם אלה הנמצאים בדיר א-לבלח, עזה, באר שבע, רמלה וחיפהבשכונת תלפיות בירושלים (ברחוב קורא הדורות 24) נמצא בית עלמין השביעי. זה גן קטן בו טמון אפר החיילים הודיים, שנשרפו לפי אמונתם.
במהלך כיבוש סיני וארץ ישראל ובשנות המנדט הבריטי איבדה האימפריה הבריטית 14,493 חיילים: 12,197 – ממלחמת העולם הראשונה (תוכם, 9,703, שהם 80%, זוהו והשאר, 2,494 שהם 20%, לא זוהו), ועוד 2,296 מתום מלחמת העולם הראשונה, עד תום המנדט הבריטי על ארץ ישראל. 
חלק בתי קברות צבאיים בריטיים בארץישראל לא נועדו להיות בתי קברות צבאיים בהם נקברים חיילים באופן רגיל, אלא נתפשו כפעולה חד פעמית לשם קבורת חללי מלחמת העולם הראשונה בלבד. בבתי הקברות בבאר שבע, הר הצופים ודיר אל בלח נקברו רק חללים ממלחמת העולם הראשונה. בבתי הקברות ברמלה, בעזה ובחיפה נקברו גם חללים בריטיים שנהרגו לאחר מלחמת העולם הראשונה, בין השאר בזמן המרד הערבי הגדול וכתוצאת מפעולות תנועת המרי העברי ובמלחמת העולם השנייה – סך הכל 2,296 חללים, מתוכם 1,933 בריטים. מבין הסך הכולל היו 561 חיילים שלא מתו עקב פעילות מלחמתית. ברמלה נקברו חללים כמעט עד לתום השלטון הבריטי בארץ ב-15 במאי 1948. חללים בריטיים מאז ועד 30 ביוני 1948 נקברו בבית הקברות הצבאי חוף כיאט בחיפה.
בית הקברות הצבאי השביעי בארץ ישראל הוא בית בית הקברות לחיילים הגרמנים הנמצא בתחום בית החולים המשפחה הקדושה בנצרת ושבו קבורים 261 חיילים ומפקדים גרמנים ממלחמת העולם הראשונה, אשר נלחמו בארץ ישראל לצד האימפריה העות'מאנית במסגרת מעצמות המרכז.
ראוי לציין שרחבי ארץישראל המערבית אין בתי קברות צבאיים בהם טמונים חללי האימפריה עות'מאנית שנטמנו או באזורי הקרבות או בתי קברות מוסלמיים בקרבתם.  

 

****

Commonwealth War Graves Commission  – הועדת חבר העמים לקברי מלחמה אחראית על בית קברות זה. וועדה זו היא ארגון בינלאומי שבו חברות שש מדינות, אשר תפקידה המרכזי הוא לסמן, לתעד ולתחזק את קברי אנשי הכוחות המזוינים של מדינות חבר העמים הבריטי שנפלו בשתי מלחמות העולם, ואת האנדרטאות שעל גביהן מונצחים שמותיהם.
הוועדה נוסדה בצו מלכותי ב-1917 בשם הוועדה האימפריאלית לקברי מלחמה ששונה לשם הנוכחי בשנת 1960. הוועדה הייתה אחראית על הקמת בתי קברות צבאיים לחללי בריטניה וחבר העמים הבריטי ב-140 מדינות. הבריטים החליטו לקבור את חללי האימפריה במקום נפילתם. בתי קברות אלו נקראו war cemeteries והם נתפסו כאנדרטאות זיכרון למלחמת העולם הראשונה. מספר החללים של צבאות האימפריה עמד על כ-1.1 מיליון איש, והבריטים לא יכלו לעמוד בהוצאות של הבאת כל החללים הביתה. יתר על כן, קבורת החללים בבית הקברות שהקימה הוועדה הייתה חובה, ונאסרה החזרת גופות החללים למולדתם.
במסגרת המנדט שלה, על הוועדה להנציח את חללי המלחמה של חבר העמים באופן אישי ושיוויוני. לשם כך חללי המלחמה מונצחים בשמם על גבי מצבהבמקום קבורה מוגדר, או – בנוגע לנעדרים – על גבי אנדרטה. הם מונצחים באופן אחיד ושיוויוני, ללא קשר לדרגתם הצבאית, מעמדם האזרחי או גזעם.
כיום אחראית הוועדה על הנצחתם של 1.69 מיליון חללי הכוחות המזוינים של חבר העמים וגם על הנצחת שמות אזרחי מדינות חבר העמים אשר נהרגו עקב פעולת אויב במלחמת העולם השנייה. מאז ייסודה הקימה הוועדה למעלה מ-2,500 בתי קברות צבאיים ומספר רב של אנדרטאות. הוועדה אחראית כיום על אחזקת קברי מלחמה הממוקמים ב-23,000 אתרי קבורה נפרדים בסך הכל ושל יותר מ-200 אנדרטאות, הפזורים כולם בשטחיהן של 150 מדינות. הוועדה פועלת על בסיס התמיכה הכספית של שש המדינות החברות בהבריטניהקנדהאוסטרליהניו זילנדהודדרום אפריקההנשיא הנוכחי של הוועדה הוא הנסיך אדוארד, דוכס קנט.

 

***

בניין התחנה העות'מנית

 

תחנת הרכבת הטורקית בבאר שבע היא תחנת רכבת היסטורית שהוקמה על ידי העות'מאנים ב-1915.  התחנה ממוקמת מצפון לעיר העתיקה של באר שבע. התחנה הייתה חלק מהמיזם הלוגיסטי של צבא האימפריה העות'מאנית לחיבור העורף בדמשק, באמצעות שלוחתה מנחל שורק לקוסיימה של המסילה המזרחית הצבאית, לקראת מסע המלחמה השני למרחב תעלת סואץ כחלק מהמערכה על תעלת סואץ במלחמת העולם הראשונה מול הבריטים. משנה חשיבות לוגיסטי קם לתחנה החל מן המחצית השנייה של 1916, לאחר נסיגת העות'מאנים ושותפיהם הגרמנים ממרחבי חצי האי סיני – מיקוד המערכה על שערה הדרומי של ארץ ישראל לאורך קו עזה-באר שבע, אליו שונעה אספקה, כלי נשק, ולוחמים שהגיעה לתחנה מקצוות האימפריה העות'מאנית.
המסילה לבאר שבע כונתה גם המסילה האורכית, משום שהייתה המסילה הראשונה שחצתה את ארץ ישראל – חבלי השרון, השפלה והנגב, לאורכם וגם 'המסילה המצרית' מפני שעל פי התכנון המקורי תחנת הקצה המערבית יועדה להיות בעיר איסמעיליה שבמצרים. בעשורים שקדמו הוקמו בארץ שתי מסילות רוחב – מסילת הרכבת יפו–ירושלים ורכבת העמק – והמסילה האורכית נועדה גם כדי לחבר ביניהן.

 

סליחה שאני משבית שמחה. קטר 70414 לא הגיע לתחנה זאת הייתה בקו העות'מנני בין עזה לבאר שבע. טוב שיהיה!

 

בסוף אוקטובר 1917 נכבשה באר שבע על ידי הצבא הבריטי. עם סיום מלחמת העולם הראשונה בארץ ישראל, הושלמה מסילת הרכבת רפיח – באר שבע וכך חוברו המסילה האורכית שנסללה על ידי הצבא הטורקי להתקדמות דרומה ומסילת הרכבת שנסללה על ידי הבריטים לאורך חוף הים התיכון בצפון חצי האי סיני. בשנת 1918 נחנך קו באר שבע-רפיח, ובמשך כשנה שימשה תחנת הרכבת של באר שבע כתחנה ראשית וסואנת ממנה יצאו רכבות לתחנות יפו לירושלים, לניצנה ולרפיח (ומשם הלאה למצרים).
זמן קצר לאחר תום המלחמה חזרה באר שבע להיות עיירת ספר. כדאיות הפעלת הרכבות אל העיר וממנה ירדה באופן משמעותי. כמו כן, הבריטים החליטו להפסיק את השימוש במסילת הרכבת שהונחה על ידי הטורקים, שהייתה צרה (ברוחב 105 סנטימטר) מהמסילה שהניחו הבריטים (רוחב תקני – 143.5 סנטימטר). לכן, בשנת 1919 נסגרו רוב קווי הרכבת מתחנת באר שבע, ורק קו הרכבת לרפיח נותר פעיל. בשנת 1927 נסגר אף הוא בשל חוסר רווחיות, ותנועת הרכבות לתחנה פסקה. מבני התחנה עברו לידי מערכת הפקידות של ממשלת המנדט הבריטי ונעשה בם שימוש למגורים.
עם סיום המנדט, נכבשה באר שבע על ידי המצרים, אז שימשה התחנה כמפקדתם של האחים המוסלמים. באוקטובר 1948, בעיצומה של מלחמת העצמאות, נכבשה באר שבע על ידי כוחות צבא הגנה לישראל, אז הפכו מבני התחנה למחסני ציוד צבאי. בתחנה התמקמה חוליית דרום של יחידת האזנה של צה"ל ונותרה במקום עד מלחמת ששת הימים.
מבני התחנה המשיכו לשמש כמחסנים של צה"ל בשלושת העשורים שלאחר קום המדינה. לאחר מכן, מבני התחנה אוזרחו ושימשו במשך כעשרים שנה כבית מלאכה אומנותי לנייר בהנהלת ג'ויס שמידט וכתחנת בית ספר שדה של החברה להגנת הטבע. כיום התחנה היא אתר לאומי מוכרז ומבניה הנטושים שומרו.
מקור, הרחבה ואודות המתחם הנוכחי

 

הפסים אינם מקוריים….

גם לבאר שבע יש את "מתחם התחנה"

****

מיכל המים של קטרי הקיטור שהגיעו לתחנה

מיכל המים של קטר הקיטור שהגיעו לתחנה. למה היו צריכים לבנות את הסככת והגן כל כך צמוד.

בנייה "חדשה" בעיר העתיקה

***

המסגד של העיירה באר שבע טרם כיבוש באוקטובר 1948 על ידי כוחות צה"ל.

 

העיר העתיקה של באר שבע היא אחת משתי הערים היחידות (השנייה בית שאן) אשר נבנו על ידי השלטון העות'מאני בזמן שלטונו בארץ ישראל, והיוותה מקום מרכזי לשליטה על כוחות הצבא. העיר נכבשה על ידי הבריטים באוקטובר 1917, ולאחר מכן על ידי צה"ל במלחמת העצמאות. עד שנות ה-80 הייתה העיר העתיקה המרכז המסחרי ומרכז העסקים בבאר שבע. לאחר הקמת קניון הנגב ב-1990 והקמת מרכזים מסחריים נוספים בשנים שלאחר מכן, ירדה קרנה של העיר העתיקה. בעשור האחרון עיריית באר שבע, הפכה שוב את העיר העתיקה לאזור מרכזי בעיר בעזרת שיפוץ וחידוש הרחובות, הבתים, הגנים והמוזיאונים ובאמצעות מרבית הפסטיבלים ופעילויות לכל הגילאים הנערכים בעיר.

 

גן אלנבי, המצביא והמפקד של חיל המשלוח המצרי (כך נקראו עוצבת הממלכה המאוחדת ומושבותיה במלחמת העולם הראשונה) שכבש את באר שבע ב-31 באוקטובר 1917.

****

***

הפאז' שהוחייה על ידי בניית מגורים של סטודנטים

****

שניים סינים על אופניים

***

***

****

מטריות הבית הגאה שאומץ על ידי בית הכנסת

***

***

***

***

***

****

****

*****

קטע אחרון
לקראת שקיעה וחשיכה
שוב לארוך נחל באר שבע
והפעם לכיוון מזרח
לעבר פארק באר שבע
והלאה לנקודת ההתחלה

 

****

גשר הולכי רגל המחבר את העיר העתיקה עם שכונת נווה נוי

לקראת סיום, נדרשתי להיפרד מהמצלמה להצטלם שתהייה מזכרת

נורא ואיום, חייב הורדת של מסת השומן. לא יפה! לא בריא!

ראשית השקיעה

מבט מכיוון מערב על גשר העותמאני

עוד הדגמה של ארז של זו זקוף

לפני שקיעה סופית

נתבקשתי לחייך

אור אחרון, חושך ראשון

*****

הערה קצרה לסיום 

באר שבע היום היא עיר מטרופולין גדולה. היא גדלה וצמחה מאוד בשלושה העשורים האחרונים ועוד ידה נטויה. ראוי שוב להזכיר שהיא הוקמה בשנת 1900 על ידי הגרמנים עבור השלטון העות'מני. היא הייתה אחת משתי ערים שהקים ובנה השלטון העותמני בארץ ישראל מן היסוד השנייה הייתה בית שאן.. כך נראה המסלול על דמות העיר בסוף העשור הראשון להקמת העיר, חמישים שנה לאחר בנייתה.

 

*****

*****

סוף דבר, היה זה
טיול נינוח ונעים.

****

כל המסלול היה חדש עבורי,
התרשמתי מאוד מהפיתוח
של פארק באר שבע
והטיילת לאורך הנחל.

****

היה גם עצוב לראות את
ההזנחה של העיר העתיקה
שיש לה פוטנציאל עירוני ותיירותי אדיר.

*****

טיול זה היה כאמור הכנה
לקראת סיור מעמיק יותר בכל העיר.

*****

תודה ארז על הטיול !

תודה לארז וגלית על האירוח!

מנזרים וכנסיות בכפר המוסלמי אבו גוש

 

נושא  תיעוד זה הוא שני המתחמים הנוצריים הנמצאים היום בתחום היישוב אבו גוש שבלב הרי יהודה שבעבר הדרך ממישור החוף אל ירושלים עברה דרכו.

 

****

 

הגעתי לביקור / צילום לשני מתחמים אלה ביום שישי 5 ביוני 2020 בשעות אחר הצהרים.

 

הסתובבתי זמן רב לבד לבד בכל אחד מהם במקומות שניתן בתוך הכנסיות ומחוץ להן.

 

שני המתחמים היו ריקים מאדם בזמן זה של עוצר תיירות חוץ ופנים.

 

לאדם מהיישוב הכניסה לתחומי המנזרים עצמם אינה מותרת לכן, יכולתי לצלם מעט מחוץ להם.

 

התיעוד להלן כולל סקירה קצרה אודות המתחמים ומסדרי הנזירים הנמצאים בהם, מפות ושפע צילומים.

 

הסקירה מבוססת, בעיקר,  על מחקרו המפורט של עמית ללימודיי הגיאוגרף פרופ' חיים גורן שפורסם במאמר בשנת 1991 המוסדות הנוצריים באבו-גוש בעת החדשה, קתדרה  62, עמ' 106-80

 

במאמר זה מידע רב והפניות רבות לרבות מפות, איורים ותמונות שאינם נכללים בתיעוד זה.

 

בהזדמנות זאת, אני מבקש להודות לו על שהעמיד לרשותי את המאמר וברוחב לב הרשה לי להשתמש בו.

 

ניתן קרוא עוד סקירה, הרחבות והפניות.

 

*******

 

הכפר אבו-גוש הוא מועצה מקומית וכל אוכלוסייתו מוסלמית שמונה כ-7,500 נפש. הוא אינו נכלל עם היישובים הצמודים לירושלים בהם לפי האמונה הנוצרית פעל או עבר ישוע וכך גם השליחים הראשונים ממשיכי דרכו. למרות זאת בכפר, ששמו בעבר היה קריית אל-ענב, יש נוכחות התיישבות נוצרית שהחלה כנראה כבר בתקופה הביזנטית. במשך הדורות היא נבעה והושפעה משני גורמים שהיו שלובים זה בזה: האחד, תולדות הכפר והמסורות המקודשות המיוחסות לו במורשת הנוצרית והשני מיקומו בסמוך לירושלים על הדרך הראשית המקשרת אותה ליפו.

אבו גוש בין יפו וירושלים בשלהי ה-19

אבו גוש בין יפו וירושלים בשלהי תקופת המנדט

אבו גוש על הציר  יפו וירושלים בסוף העשור הראשון של מדינת ישראל

 

באבו גוש, כפר  קיימים כיום שני מתחמים נוצריים. מתחם אחד נמצא בסמוך לגרעין הכפר ולצד המסגד ובו כנסייה הצלבנית ומנזר בנדיקטיניים (נשים וגברים). המתחם האחר נמצא על פסגת הגבעה הצמודה אל הכפר וצופה אליו ובו נמרים כנסיית גבירתנו של ארון-הברית (Notre Dame de l 'Arche d 'Alliance ) ולצדה המנזר של מסדר הנשים הצרפתי סן- ז'וסף של ההתגלות (Les Soeurs de St. Josef de l 'Apparition ) .

 

****

 

באבו גוש ישנו מתחם נוסף שהיה נוצרי ואליו לא הגעתי מאחר והנגישות אליו בלתי אפשרית. מדובר על מתחם הנמצא שוכן בפאתי הכפר, מצפון -מערב לכביש המוליך לקיבוץ מעלה-החמישה והלאה להר אדר וסמוך לפנייה לעבר היישוב נטף. מתחם זה היה בית ההבראה של מסדר האבות של ציון (Frires de Sion) שפעל עד שנת 1935. מאז השתמשו בשטח ובמבנים גופים שונים למטרות שונות בתחילה הושכרו ליכין , חברה שיתופית לחקלאות בע"מ , בשנת 1946 עברו לרשות יזם פרטי מירושלים, קיבוץ  מעלה-החמישה קיבל אותם בשנת 1950. כיום פועל במתחם מוסד ' ידידה' לחינוך מיוחד ולשיקום שהוקם בשנת 1960 ופועל ככפר פנימייתי, מטפל באנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית ובאוכלוסייה על רצף האוטיזם, מגיל 21 ומעלה.

*******

אבו- גוש במסורת הנוצרית – גבעת דיר אל-אזהר (כנראה תל ארכיאולוגי), הגובלת בכפר אבו-גוש ממערבו  זוהתה בתקופה הביזנטית כמקומה של קריית- יערים המקראית. היישוב שהיה מערי החיווי, שכן בגבול בין שבט בנימין לשבט יהודה, והוזכר גם בקשר למסעו של שבט דן צפונה. בתחומו שכנה ' גבעת קריית- יערים' שנתקדשה עת הובא אליה ארון הברית לאחר ששוחרר משבי הפלשתים הברית מבית-שמש ונשאר בה עשרים שנה, עד להעלאתו לירושלים בידי דוד כמתואר בספר שמואל א', פרק ו' 21, פרק ז' 1-2:
וַיִּשְׁלְחוּ, מַלְאָכִים, אֶל-יוֹשְׁבֵי קִרְיַת-יְעָרִים, לֵאמֹר: הֵשִׁבוּ פְלִשְׁתִּים, אֶת-אֲרוֹן ה'–רְדוּ, הַעֲלוּ אֹתוֹ אֲלֵיכֶם; וַיָּבֹאוּ אַנְשֵׁי קִרְיַת יְעָרִים, וַיַּעֲלוּ אֶת-אֲרוֹן ה', וַיָּבִאוּ אֹתוֹ, אֶל-בֵּית אֲבִינָדָב בַּגִּבְעָה; וְאֶת-אֶלְעָזָר בְּנוֹ קִדְּשׁוּ, לִשְׁמֹר אֶת-אֲרוֹן ה'; וַיְהִי, מִיּוֹם שֶׁבֶת הָאָרוֹן בְּקִרְיַת יְעָרִים, וַיִּרְבּוּ הַיָּמִים, וַיִּהְיוּ עֶשְׂרִים שָׁנָה; וַיִּנָּהוּ כָּל-בֵּית יִשְׂרָאֵל, אַחֲרֵי ה'"

 

ברבות השנים מסורת זו על זיהוי קריית יערים נשכחה, ובמאה ה-19, אדוארד רובינסון היה הראשון שהציע שוב לזהות את קריית- יערים בגבעה הסמוכה לאבו-גוש. הוויכוחים על קבילותו של זיהוי זה נמשכו גם אחרי חשיפת שרידי כנסייה ביזנטית על פסגת גבעת דיר אל-אזהר, והם נסתיימו רק בראשית המאה המאה העשרים.

 

בתקופה הצלבנית התחלפו מסורות – קריית- יערים נשכחה, והאתר סביב המעיין שלמרגלות הגבעה זוהה כאמאוס המקום שלפי האמונה הנוצרית, פגש ישוע לאחר שקם לתחייה שניים מתלמידיו: "קליאופס", בעלה של מרים, אחת מאלו שנכחו בצליבה ואת שמעון בנו של קליאופס שהיה אחד משבעים התלמידים של ישוע.
"וְהִנֵּה שְׁנַיִם מֵהֶם הָיוּ הֹלְכִים בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה אֶל־כְּפָר אֶחָד הַרְחֵק מִירוּשָׁלַיִם כְּשִׁשִּׁים רִיס וּשְׁמוֹ עַמָּאוּס׃ וְהֵם נִדְבְּרוּ אִישׁ אֶל־רֵעֵהוּ עַל־כָּל־הַקֹּרוֹת הָאֵלֶּה׃ וַיְהִי הֵם מְדַבְּרִים וּמִתְוַכְּחִים יָחַד וְהִנֵּה יֵשׁוּעַ עַצְמוֹ נִגַּשׁ וַיֵּלֶךְ אִתָּם׃ וְעֵינֵיהֶם אֲחוּזוֹת וְלֹא יַכִּירֻהוּ׃ וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם מָה הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אַתֶּם נֹשְׂאִים וְנֹתְנִים בָּהֶם יַחְדָּו בַּדָּרֶךְ וַיַּעַמְדוּ וּפְנֵיהֶם זֹעֲפִים׃ וַיַּעַן אֶחָד מֵהֶם וּשְׁמוֹ קְלֵיוֹפָס וַיֹּאמֶר אֵלָיו הַאַתָּה לְבַדְּךָ גָּר בִּירוּשָׁלַיִם וְלֹא יָדַעְתָּ אֶת־אֲשֶׁר נַעֲשָׂה בְתוֹכָהּ בַּיָּמִים הָאֵלֶּה׃ וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם וּמָה הִיא וַיַּגִּידוּ אֵלָיו מַעֲשֵׂה יֵשׁוּעַ הַנָּצְרִי אֲשֶׁר הָיָה אִישׁ נָבִיא גִּבּוֹר בְּפֹעַל וּבְאֹמֶר לִפְנֵי הָאֱלֹהִים וְלִפְנֵי כָּל־הָעָם׃ וְכֹהֲנֵינוּ הַגְּדוֹלִים וּזְקֵנֵינוּ הִסְגִּירֻהוּ לְמִשְׁפַּט־מָוֶת וַיִּצְלְבֻהוּ׃ וַאֲנַחְנוּ קִוִּינוּ כִּי זֶה־הוּא הֶעָתִיד לִגְאֹל אֶת־יִשְׂרָאֵל וְעַתָּה זֶה שְׁלשֶׁת יָמִים הַיּוֹם מֵאָז נַעֲשׂוֹּ אֵלֶּה׃ אֶלָּא שֶׁגַּם־נָשִׁים מִקִּרְבֵּנוּ הֶחֱרִידֻנוּ אֲשֶׁר־קִדְּמוּ בַבֹּקֶר לָבֹא אֶל־הַקָּבֶר׃ וְלֹא מָצְאוּ אֶת־גְּוִיָּתוֹ וַתָּבֹאנָה וַתַּגֵּדְנָה כִּי רָאוּ גַּם־מַרְאֵה מַלְאָכִים הָאֹמְרִים כִּי־הוּא חָי׃ וַיֵּלְכוּ אֲנָשִׁים מִשֶּׁלָּנוּ אֶל־הַקָּבֶר וַיִּמְצְאוּ כַּאֲשֶׁר אָמְרוּ הַנָּשִׁים וְאוֹתוֹ לֹא רָאוּ׃ וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם הוֹי חַסְרֵי דַעַת וְכִבְדֵי לֵב מֵהַאֲמִין בְּכֹל אֲשֶׁר־דִּבְּרוּ הַנְּבִיאִים: הֲלֹא עַל־הַמָּשִׁיחַ הָיָה לִסְבֹּל אֶת־כָּל־זֹאת וּלְהִכָּנֵס בִּכְבוֹדוֹ׃ וַיָּחֶל מִמּשֶׁה וּמִכָּל־הַנְּבִיאִים וַיְבַאֵר לָהֶם אֶת־כָּל־הַכְּתוּבִים הַנֶּאֱמָרִים עָלָיו׃ וַיִּקְרְבוּ אֶל־הַכְּפָר אֲשֶׁר־הֵם הֹלְכִים שָׁמָּה וַיָּשֶׂם פָּנָיו וַיְהִי כְּהֹלֵךְ לוֹ לְדַרְכּוֹ׃ וַיִּפְצְרוּ־בוֹ לֵאמֹר שְׁבָה אִתָּנוּ כִּי עֶת־עֶרֶב הִגִּיעַ וְנָטָה הַיּוֹם וַיָּבֹא הַבַּיְתָה לָשֶׁבֶת אִתָּם׃ וַיְהִי כַּאֲשֶׁר הֵסֵב עִמָּהֶם וַיִּקַּח אֶת־הַלָּחֶם וַיְבָרֶךְ וַיִּבְצַע וַיִּתֵּן לָהֶם׃ וַתִּפָּקַחְנָה עֵינֵיהֶם וַיַּכִּירֻהוּ וְהוּא חָמַק עָבַר מֵעֵינֵיהֶם׃ וַיֹּאמְרוּ אִישׁ אֶל־רֵעֵהוּ הֲלֹא בֹעֵר הָיָה לְבָבֵנוּ בְּקִרְבֵּנוּ בְּדַבְּרוֹ אֵלֵינוּ בַּדֶּרֶךְ וַיִּפְתַּר־לָנוּ אֵת הַכְּתוּבִים." (לוקס 24, 13-32)

 

שטח המעין נמסר במחצית המאה השתיים עשרה, בשנת 1141 למסדר ההוספיטלרים והם הקימו בו את הכנסייה, והשתמשו בה עשרות שנים, עד לשנת 1187.  הפרנציסקנים התיישבו במקום בשלהי המאה הארבע עשרה הקימו בו המנזר ששימש כתחנה לעולי-הרגל בדרכם לירושלים. בסוף המאה החמש עשרה, בשנת 1489 בקירוב התנפלו תושבים מוסלמים מקומיים על המנזר, רצחו את הנזירים והרסו אותו.

 

במאה השש עשרה התפתחה מסורת חדשה במקום. הפעם זיהו עולי-הרגל את הכפר עם ענתות, עיר הולדתו של הנביא ירמיהו. במקביל החלה להידחות מסורת אמאוס ולמן המאה השבע עשרה שוב אמעוס אינו מזוהה עם המקום  אלא בקוביבה שבהרי בנימין. חוקרי המאה התשע עשרה ערערו על מסורת של זיהוי  המקום כענתות שזוהה על ידם ביישוב בכפר ענאתה שמצפון-מזרח לירושלים. הם 'החזירו ' לאתר את מסורת קריית- יערים.

 

הכנסייה הצלבנית
"מריה הקדושה של התחייה"
ו
המנזר הבנדיקטיני (נשים וגברים)

המנזר הבנדיקטיני באבו גוש הוא מנזר בנדיקטיני מהזרם האוליביטי השוכן במרכז הכפר אבו גוש, והוא ידוע בעיקר בזכות הכנסייה הצלבנית "מריה הקדושה של התחייה" שבו ואשר בה שרידי פרסקאות מהמאה ה-12. הכנסייה הוקמה מעל מעיין הנובע עד היום בקריפטה שלה, ומאוחר יותר נוסד במקום גם מנזר, אשר פעל עד סוף המאה ה-15. בתחילת המאה ה-20 חודש היישוב הבנדיקטיני במקום, הכנסייה שופצה והוקמו מבני המנזר. בצמוד למנזר שוכן המסגד המרכזי בכפר.

*****

****

מבט על מנזר מתוך הכפר

בתקופה הביזנטית נצבה במקום כנסייה אך היא נהרסה באופן סופי בראשית המאה ה-11 ונשכחה (מאז 1924 ניצבת כנסיית גבירתנו של ארון הברית על התל). סמוך לאחר מכן, החל נוהג זיהויו של המעיין שנובע כיום מתחת לכנסייה עם אמאוס בה נגלה ישו לשניים משליחיו לאחר שקם לתחייה:

 

במאה השתיים עשרה, בשנת 1141, עבר האזור לידי ההוספיטלרים, ואלה הקימו את הכנסייה הצלבנית שבמנזר במרחק של כ-400 מטר ממזרח לתל קריית יערים. הם השתמשו בה עד תבוסתם לסלאח א-דין ב-1187.

 

המבנה מן המאה השתיים עשרה השוכן בסמוך לגרעין הכפר ובצמוד למסגד, נשאר שלם יחסית במשך מאות שנים. בהיותו המקום האחרון לחניית לילה בדרך מיפו לירושלים, זכה לתיאורים רבים בספרות עולי-הרגל והנוסעים.

 

מקובל שבשנת 1392 או בסמוך לה, התחדש היישוב הנוצרי במקום, והפרנציסקנים הקימו מנזר סביב הכנסייה. הנוכחות הנוצרית במקום פסקה בסוף המאה ה-15. לפי אחת הגרסאות פרעו תושבי הכפר המוסלמיים בנזירים והרסו את המנזר, אך קיים ספק באשר לאמיתותה של גרסה זו. ברי עם זאת שהיישוב הנזירי באבו גוש אכן פסק, והמבנים המשיכו ושימשו אך ורק כתחנת מעבר לצליינים בדרכם לירושלים.

 

כאמור, החל במאה ה-16 החל נוהג זיהויו של אבו גוש עם ענתות, עיר הולדתו של ירמיהו, והכנסייה כונתה על שמו. מסורת זו שדחקה את גרסת אמאוס, נדחתה בתורה באופן סופי במאה התשע עשרה.

 

במשך מאות שנים, תוארה הכנסייה על ידי נוסעים אירופים כמבנה מונומנטלי איתן, אם כי מוזנח, שלעיתים חולל ושימש כאורוה או כמחסן מלח. במחצית הראשונה של המאה התשעה עשרה לא ששו האירופים להתעכב במקום, ולכן לוקים תיאוריהם בחסר. יש ליחס זאת , כנראה, לדרישתו של שיח' הכפר, איש משפחת אבו- גוש, לתשלום מס מעבר, ולאירועים שנלוו אליה.

 

הכפר וסביבתו ברבע האחרון של המאה ה-19

****

***

****

ברבע האחרון של המאה ה-19, בשנת 1873, בעקבות מאמציו של הרוזן שרל דה ווג, שגריר צרפת באיסטנבול, העניק הסולטאן עבד אל- עזיז את הכנסייה הצלבנית באבו-גוש לממשלת צרפת. דה ווג הכיר את הכנסייה מביקורו בארץ ישראל בשנים 1853–1854, ובחיבורו "הכנסיות של ארץ הקודש" התייחס אליה וקבע כי מדובר ב"אחד המונומנטים היותר מעניינים של האומנות הפרנקית" בארץ ישראל. עוד קרא דה ווג לעשות כל מאמץ לשימור המבנה.

 

לרשות הצרפתים הועבר שטח של חמישה דונמים ואלה רכשו שטחים נוספים מתושבי הכפר, אשר הצטרפו כדי 22.5 דונם בסך הכל. הוא יזם פינוי ראשוני של העפר בקריפטה וסביב הכנסייה ועריכת סקר ארכיאולוגי. כך יכול היה לתאר את החלקים שהיו עד אז מכוסים. הוא שרטט תכניות של המבנה סביב מקור המים, של הקומה העליונה, של החזיתות השונות ועוד.

 

התנאים החיצוניים מיקומו של המבנה בלב כפר מוסלמי, שנודע בקנאות תושביו ובפראיותם, ונמצא במרחק רב יחסית מירושלים ללא מוסד או אוכלוסייה נוצריים בו או בסביבתו, העמידו בספק את האפשרות לחזור ולהפעיל את הכנסייה כמוסד דתי נוצרי. תחילה נעלוה הצרפתים. עד מהרה שב לשמש כאורווה.

 

במשך עשרים ושבע השנים לאחר שנמסרה לצרפתים נשארה הכנסייה בשיממונה. דה- ווגוא, שההזנחה העיקה עליו , קבל בשנת 1887 על שכנסיית אבו-גוש לא זכתה לשיפוץ ראוי. לשיטתו למשימה בעלת אופי לאומי כה מובהק, הוסיף , דרוש רק 'אשראי דקיק' , ולכן יש לקוות שהשיפוץ יבוצע בהקדם , לפני שיהיה מאוחר מדי.

 

כנראה שההזנחה נבעה בתהפוכות האקלים הפוליטי והדיפלומטי של התקופה.  משרד החוץ הצרפתי , בעליו של הנכס, ראה בו ערך פוליטי רב, עמד על כך שייועד אך ורק למסדר צרפתי . דרישה זו גרמה, מצד אחד, לקושי רב למצוא מסדר או גוף אחר שיענה על התנאים , ומצד אחר, להתנגדות עזה מצד גורמים רבי כוח, שישבו בארץ . הכוונה כמובן לפרנציסקנים ולפטריארכיה הקתולית, שהיו בוודאי שמחים לקבל את הכנסייה לרשותם

 

******

בסוף המאה ה-19, בשנת 1889, הגיע לארץ הכומר הצרפתי אדולף מורו (Adolphe Moreau). בלומדו על הכנסייה העזובה שברשות צרפת, החליט לפעול אצל הרשויות הדתיות והחילוניות בארצו בכדי שהיא  תימסר לבנדיקטינים בני עירו, חברי מנזר "פייר קי ויר" (Pierre qui Vire – "אבן מתגלגלת").

 

מסדר בנדיקטוס הקדוש  (Ordo Sancti Benedicti) , או הבנדיקטינים, היא קבוצת-גג של נזירים קתולים קוינוביטים (החיים בקהילה) אשר קיבלו על עצמם את הרגוּלה (התקנון) של בנדיקטוס הקדוש מנורסיה (480-547).
נזירים אלה חיים בקהילות עצמאיות, אשר אינן כפופות להנהגה מרכזית. ראשיתו של המסדר במאה השישית באיטליה עם התקבצותם של תלמידים סביב בנדיקטוס, אשר הקים במהלך חייו שנים עשר מנזרים וניסח בשנת 540 את הרגולה לפיה עליהם לפעול. כיום ניתן למצוא קהילות בנדיקטיניות ברחבי העולם

 

מחלוקות וסכסוכים שונים עיכבו את התקדמות התוכנית, ורק בשנת 1899 הגיעו לירושלים שני נזירים מהמסדר, מצוידים בסכום של 50,000 פרנק צרפתי שנועד לשיפוץ המבנים, לרכישת שטחי קרקע נוספים ולהקמת הקהילה.

 

סכסוכים נוספים אפשרו את התיישבות הנזירים הבנדיקטינים באבו גוש רק באמצע 1901. הם ניקו ופינו את הקריפטה וחשפו את נביעת המעיין מתחתיה. הוקמה חומה סביב הנכס ונערכו סקרים וחפירות ארכאולוגיים. בית מגורים קטן הוקם מצפון לכנסייה ומבנה המנזר הוקם החל בשנת 1903 בצמוד לחזיתה המזרחית של הכנסייה שהייתה רעועה במיוחד.

 

הרוזן אמדה דה פיילה (Amadee de Piellat) שיפץ את הפרסקאות המוזנחים שנותרו בכנסייה, ופרסם ב-1905 אלבום שתיעד אותם. הכנסייה שופצה וחודשה באופן נאמן ככל הניתן למקור. רק דלת הכניסה והמזבח שהוצב באפסיס ואשר הוקם מאבן בית לחם לבנה, אינם מקוריים. העבודות נשלמו בשנת 1907 וב-2 בדצמבר אותה שנה נערך טקס חנוכת הכנסייה.

 

תוך שבע שנים שינו הבנדיקטינים את פני המקום מן הקצה אל הקצה , וזאת לאחר מאות שנים של קיפאון . ממבנה שהיה אמנם מרשים, אך זנוח ומתחיל להתפורר, קמה כנסייה משופצת ומתוחזקת, ולידה מנזר.

 

המנזר הבנדיקטיני במקום החל לתפקד, וחבריו עסקו בעיקר בפעילות חקלאית ועיבדו את קרקעות המסדר. המסדר רכש קרקעות נוספות, ושטח נחלתו הגיע ל-150 דונמים לאחר שנים ספורות, כ-30 מהם משתרעים סביב הכנסייה והמנזר עצמם. הנזירים גידלו גפנים וייצרו יין ושמן. אנשי המסדר  לא היו מעורבים בפעילות מיסיונרית, ומשכו ידם אף מפעילות סיעודית וחינוכית – תחומים שבהם עסקו בדרך- כלל אנשי הקהילות הנוצריות בארץ.

 

מאוחר יותר התחלפו הנזירים הבנדיקטינים במקום בנזירי מסדר הלזריטים, ובשנת 1976 היה המנזר שוב למנזר בנדיקטיני של המסדר האולביטני. במימון ממשלת צרפת שוב חודשו הפרסקאות בכנסייה בשנת 2000, ובתחילת שנת 2009 נערך שיפוץ מקיף נוסף במבנה.

*****

במנזר מתגוררים כיום כשמונה נזירים וחמש עשרה נזירות:, תוך הקפדה על ההפרדה הנדרשת. כמקובל במסדר הבנדיקטיני הם עוסקים בעבודת כפיים, בעיקר חקלאית, אך הם גם נוטלים חלק בעבודות הבינוי והשיפוץ של המבנים, ומנסים לקיים משק אוטארקי ככל הניתן. עוד פועלים במקום בתי מלאכה לקרמיקה ולנרות.

****

המעבר לתחום מנזר הנשים

 

כנסיית התחייה מוקדשת להתגלותו של ישו בפני שני שליחיו באמאוס, לאחר שקם לתחייה. היא שוכנת בלבו של מתחם המנזר, והכניסה אליה היא דרך דלת ברזל בחזיתה הצפונית.

 

במבנה שלוש ספינות, והאמצעית שבהן גבוהה יותר ומסתיימת באפסיס בצידה המזרחי. באפסיס חלון בודד וניצב בו מזבח עשוי אבן לבנה שהובאה מבית לחם.

***

***

מספר חלונות קבועים בחלקה העליון של הספינה האמצעית, ופתחים ממוסכים קבועים בקירות הספינות הצדדיות. אופיים של החלונות ומספרם גורמים לכך שחלל הכנסייה חשוך למדי. תקרת

****

****

****

הספינה האמצעית עשויה בצורת קמרון צולב.

*****

****

האפסיס, קירות הכנסייה ועמודיה, מעוטרים בפרסקאות שלמרות שהוזמנו על ידי הצלבניים הקתולים, הם צוירו בידי אומנים יווניים בסגנון אורתודוקסי ביזנטי.

****

****

למרות עבודות השימור והשיפוץ, השתמרו הפרסקאות רק בחלקם, ולעיתים באיכות ירודה. פרצופיהן של הדמויות נמחקו במזיד, ככל הנראה בידי מוסלמים. בכנסייה מתקיימים קונצרטים במסגרת פסטיבל אבו גוש.

 

***

****

דלת הכניסה או היציאה מהקריפטה אם יורדים אליה דרך הכניסה

הקריפטה

קריפטה

****

****

****

 

ראו גם אתר של המנזר הבנדיקטיני באבו גוש

****

***

מתחם
כנסיית גבירתנו של ארון הברית
Notre-Dame de l'Arche d'Alliance
ומנזר הנזירות של מסדר סן ז'וסף של ההתגלות
St. Joseph de l'Apparition

****

 

כנסיית גבירתנו של ארון הברית (  (Monastery of Our Lady of the Covenant) ()היא כנסייה השוכנת בקצהו הצפון-מערבי של הכפר אבו גוש, והידועה בעיקר בשל פסל נישא על גגה של המדונה והילד הניצבים על ארון הברית.

 

הכנסייה ניצבת בגובה של 756 מטר מעל פני הים, על פסגתו של תל קריית יערים, המכונה בערבית בשם "דיר אל-אזהאר", והיא צופה לכל סביבותיה.

 

מתחם המקיף את כל שטח פסגתו של התל, שוכן גם מנזר נשים של מסדר הנזירות הצרפתי "יוסף הקדוש של ההתגלות" (St. Joseph de l'Apparition), והמבנים מוקפים בגן ובחורשת עצים.

שער הכניסה למתחם מאבו גוש

 

*****

****

****

 

כפי שצוין בתחילה המקום זוהה החל בתקופה הביזנטית עם קריית יערים העתיקה, אליה הובא ארון הברית, מבית שמש, לאחר ששוחרר משבי הפלשתים. סיפור זה קידש את המקום לנוצרים, ובתקופה הביזנטית הוקמה כנסייה על התל, אולם היא נהרסה בעת כיבוש הארץ בידי הפרסים בשנת 614. באמצע המאה ה-7 הוקמה הכנסייה מחדש, אך היא הייתה קטנה וצנועה מקודמתה, והיא נהרסה באופן סופי בראשית המאה ה-11 וקיומה נשכח.

 

שרידים ראשונים של הכנסייה הביזנטית על תל גבעת יערים התגלו במאה ה-19, והכומר וחוקר המקרא האמריקאי, אדוארד רובינסון, חידש את המסורת לפיה התל מזוהה עם קריית יערים המקראית. הוויכוחים אודות הסוגיה נמשכו עד שהתגלו שרידים נוספים בתחילת המאה ה-20 (ראו להלן), ומאז קיימת הסכמה כי התל הוא ככל הנראה היישוב המקראי.

*****

הכנסייה המודרנית הניצבת כיום על התל הוקמה על ידי האחות ז'וזפין רומב, חברת מסדר הנזירות הצרפתי "יוסף הקדוש של ההתגלות"  (St. Joseph de l'Apparition)

 

מסדר הנזירות האחיות של סנט ג'וזף של התגלות" (Saint Joseph de l’Apparition, Soeurs de) נוסד בשנת 1832 בצרפת, ושם לו למטרה לשלוח אחיות לכל מקום בעולם שבו תידרש פעולה רפואית וסיעודית. מייסדת המסדר אמילי דה ויאלאר (Emily de Vialar).  נולדה למשפחה אריסטוקרטית בגיילאק ( Gaillac) בצרפת ב- 12 בספטמבר 1797. כאשר אחיות הצדקה של נברס (Sisters of Charity of Nevers) דאגו לתינוקות המסכנים והנטושים בבית החולים שלהם, אמילי החליטה להפנות את תשומת לבה לחינוך ילדים עניים והיא פתחה בית ספר. כמה נערות צעירות מגיילאק התקבצו  סביבה, ובליל חג המולד 1832 הקימה קהילה, שזכתה במהרה לכינוי אחיות סנט ג'וזף של ההתגלות. השתמשה בירושה להקמת מנזר ראשון בעיר הולדתה שבדרום -צרפת. בשלהי 1835 זכה המסדר שייסדה בהכרה כנסייתית. מסדר האחיות נקראו לאלג'יריה, אחר כך לתוניסיה ולמדינות אחרות באגן הים התיכון. עם מותה של אמילי, במרסיי ב- 24 באוגוסט 1856. עד למותה יזמה המייסדת הקמתן של 41 תחנות באזורי הים-התיכון ובבורמה, כשלכל אחת נשלחו 3 -2 נזירות, שעסקו ברפואה ובסיעוד. בשנת 1848 הן היו המסדר הראשון שהובא לארץ על-ידי הפטריארך ג' ולרגה שזה עתה נכנס לתפקידו . אחרי התיישבותן בירושלים, הגיעו הנזירות בשנת 1851 ליפו , בשנת 1853 לבית- לחם ולצידון , בשנת 1872 לרמלה, בשנת 1873 לרמאללה, בשנת 1875 לבית ג'אלה ובשנת 1888 לנצרת. מרכזן הוא בצרפת ובנוסף למוסדות המסדר בישראל הן מחזיקות מוסדות באפריקה, אסיה, אירופה ואמריקה הלטינית.

 

ז'וזפין רומב נולדה בשנת 1850 בעיירה למרגלות הרי הפירנאים , סמוך לטולוז שבדרום צרפת. בגיל שבע-עשרה עברה להתחנך במנזר סן -ז' וזף במרסיי . בנובמבר 1868 הושבעה לנזירות, ובחרה בשם ז'וזפין . מיד אחר כך יצאה בדרכה לארץ , וב 27- בינואר 1869 ירדה בחוף יפו . הייתה זו התחלה לחמישים ושמונה שנות פעילות כמעט רצופה בארץ ובאזור

 

היא הצטרפה לצוות האחיות הנזירות שעבדו בירושלים בבית-החולים הקתולי , שנוסד בשנת 1851 בתמיכת הפטריארך הקתולי ג' ולרנה ושכן בסמוך לשער יפו . בנוסף לטיפול בילדים השתלמה ז'וזפין בבית-המרקחת בשימוש בצמחים מקומיים לצורכי רפואה. בשנת 1873 התנדבה לסייע לאחיות ממסדרה שישבו בלרנקה שבקפריסין בטיפול בנפגעי מגפת כולרה שפרצה באי. בתחילת 1877 חזרה לארץ , לאחר שהחלימה ממחלת הכולרה שבה לקתה בעת שהותה
בקפריסין , ונשארה ביפו כאחראית לעבודות הרחבת מוסדות המסדר בעיר, ובעיקר לבניית בית- החולים החדש. הבנייה הושלמה כעבור שנתיים, ואז חזרה לירושלים. כאן נצטלבו דרכיה עם האדם שעתיד היה ללוותה בפעילותה במשך עשרות שנים, הרוזן דה-פיאלה. הלה רכש זמן קצר קודם לכן שטח קרקע מנגד לפינה הצפון -מערבית של החומה. הוא ביקש להקים בית-חולים שיחליף את המוסד הקיים בין החומות, ששוב לא ענה על הדרישות. בשלהי 1881 , עת נסתיימה בניית הקומה הראשונה, העבירו האחיות את פעולתן למבנה החדש. אך בשלב זה נסתמו מקורותיו הכספיים של דה-פיאלה, והוא נאלץ להפסיק את הבנייה. היתה זו ז'וזפין שהשיגה תרומה שאפשרה את בניית שתי הקומות הנוספות. בשנת 1882 ליוותה כאחות את 'השיירה הגדולה של האלף ' , שיירת עולי-רגל צרפתים שאורגנה בידי מסדר האסומפסיוניסטים ביוזמתו ובעזרתו הפעילה של דה-פיאלה. היתה זו ראשית למסורת ארוכת שנים של ליווי שיירות עולי-הרגל. מעת לעת נהגה גם לסובב בכפרי הפלאחים ובמאהלי הבדווים ולחלק תרופות, בגדים וכל מצרך אחר שאספה עבורם . נוסף לכך הפכה להיות המומחית של המסדר להקמת מוסדות בארץ . ממקום עבודתה הקבוע בבית-החולים סן -לואי בירושלים היתה יוצאת לפרקי זמן שונים על מנת לעזור למסדרה בהקמת סניפים נוספים ואף לסייע למסדרים אחרים, שעימם עמדה בקשר.

 

האב הדומיניקני מ"י לגרנז (Legrange)  מייסדי של בית-הספר הצרפתי למקרא ולארכאולוגיה, הוא שהבהיר לז'וזפין את משמעותה ההיסטורית של פסגת דיר אל-אזאר. בסיור במקום הבחין בשרידי מבנים עתיקים, ואף ליקט מסורות שהעידו על קדושת האתר. הפסגה כונתה על – ידי הערבים 'ג'בל מוקדס' , ההר הקדוש.

 

בשנת 1901 האם הראשית העולמית של מסדר סן -ז'וזף סיירה בארץ . במסגרת הסיור הזמינו אותה הבנדיקטינים לביקור בכנסייתם באבו-גוש, שכלל גם תצפית מהפסגה והסברים על מסורותיה. לביקור זה נלוותה אליה ז'וזפין . בנאום הפרידה שלה בסן -לואי הודיעה האם לאחיות : 'החלטתי לקנות בקריית- יערים. בהכירי את ז'וזפין , אני ממנה אותה אחראית לייסוד זה. אני מעניקה לה בזה את כל ההרשאות, ומבקשת שקופת קריית-יערים תהיה נפרדת מזו של בית-החולים.

 

חלק מהשטח נרכש בשנת 1903 תמורת סכום של 20,732 פרנק צרפתי, יותר מפי ארבעה מהסכום שהוקצה לכך מלכתחילה, וסביב עובדה זו נרקמה מסורת בדבר נס שבמהלכו התרבו מטבעות הזהב.

 

בשנת 1905 רכשה ז'וזפין את יתרת שטח הפסגה לאחר שאיכר מקומי חשף בה, בין היתר, שרידים של קיר חצי מעגלי ופסיפס.

 

בשנת 1911 , אחרי איסוף כספים מכל מקור אפשרי , הגיעה ז 'וזפין למסקנה שבידה סכום מספיק להתחיל בבנייה. היא ביקשה פירמאן להקמת בית-הבראה, מנזר וכנסייה על הגבעה, ולבניית בית מגורים ובית-מרקחת בשטח הגן התחתון. הפנייה, שלוותה בבקשה לשחרור ממסים, הועברה בצינורות הדיפלומטיים. האישור הגיע רק כעבור שנתיים , אלא שז'וזפין לא המתינה. ב 17- במאי 1911 קידש הפטריארך של ירושלים את אבן-הפינה למנזר, והוחל בהקמת שני מבנים : המנזר ובית-ההבראה מצפון לו. הבנייה ללא פירמאן עוררה עליה את זעם השלטונות, שאף הצליחו לעכבה. אלא שהיא ידעה להלך עימם , ובעזרת תשלומים וקשרים עלה בידה להתגבר על העיכוב.

 

השלמת המנזר עמדה בראש סדר העדיפויות של ז ' וזפין , ואליו הוזרמה מרבית הכסף . יחד עימו עלה בידה להשלים את בנייתו רבת השנים של בית-המרקחת בשטח התחתון . אמצעיה לא הספיקו להשלמת בית-  ההבראה ; הקמתו של מבנה הדו-קומתי דמוי האות ח' נסתיימה רק בשנת 1935

 

מלחמת העולם הראשונה שפרצה ב-1914 הביאה לגירוש כל הנתינים הצרפתים מארץ ישראל, ועבודות הבניה פסקו.

 

ז 'וזפין ניצלה את קשריה, והגיעה לארץ מיד עם סיום המלחמה, עוד לפני שהדבר נתאפשר לאזרחים. באבו-גוש מצאה שתוכן המבנים נשדד לחלוטין . היא החליטה למהר ולהקים במקום את הכנסייה. סביר להניח שבהחלטה זו היה מקום רב לגילה המתקדם. להוכחת כוונתה הנהיגה  החל בשלהי מאי 1919 תפילת מיסה שבועית על חורבות הכנסייה הביזנטית. הארכיבישוף של פריס, נציג הכנסייה והממשלה הצרפתית, שהנהיג פמליה נכבדה של אנשי דת, קידש ב 8 – בינואר 1920 את אבן-הפינה לכנסייה. בחותמם בספר האורחים של הכנסייה הצלבנית הוסיפו האורחים

 

המבנה המודרני חופף לשרידי המבנה הביזנטי ההיסטורי, תוך שילוב קטעי פסיפס אותנטיים ברצפת הכנסייה ושילוב ממצאים עתיקים במבנה החדש. הכנסייה נחנכה ב-20 באוגוסט 1924 בידי הארכיבישוף של ירושלים, והוקדשה למרים, אם ישו הנמשלת בנצרות לארון הברית שנשא את ישוע המייצג את הברית החדשה. פסל המדונה והילד שעל גג המבנה נשלם והוצב במקומו בשנת 1931.

 

הנזירה ז'וזפין נפטרה בשנת 1927 ונקברה תחילה בגן הכנסייה, אך לאחר מכן הועברו שרידיה אל החדר שמדרום לאפסיס.

*****

במלחמת העצמאות שימש המנזר כבית חולים קדמי של חטיבת הראל, ואף הופעל בו חדר ניתוח, ללא מים וחשמל, בפיקודו של ד"ר יששכרי. מדי בוקר היו מגיעים פצועי והרוגי הקרבות מהלילה הקודם ולאחר מיון היו מטופלים ומנותחים. אחד הסיפורים המפורסמים, הוא הסיפור על מפקד הפלוגה הנערץ, ג'ימי, שנפל בקרב בבית שמש וגופתו הובאה למנזר. האב, הצייר שמי, הוזמן להפרד מבנו, הוריד את השמיכה מהגופה וצייר את פני בנו המת (יורם קניוק – תש"ח). עם השנים חדל בית ההבראה לשמש לייעוד זה, וכיום הוא משמש כאכסניה לעולי רגל. בכנסייה נערכים קונצרטים על בסיס קבוע.

*****

****

 

בכנסייה שתי קומות, והיא כוללת שלוש ספינות. הספינה האמצעית רחבה וגבוהה במידה ניכרת משתי הצדדיות. על הספינה המרכזית גג רעפים משופע, אך דבר זה אינו ניכר מתוככי המבנה שתקרתו ישרה ויוצרת עליית גג. גגות מעברי הצד משופעים ומצופים רעפים גם הם, ודבר זה נראה גם בתוככי חלל הכנסייה. בקירות הספינה המרכזית קבועים חלונות מעל לגגות מעברי הצד.

 

מעל לכרכוב שלושה חלונות שמשני צדדיהם חקוקה הכתובת "A LA VIERGE MARIE – ARCHE D'ALLIANCE" ("לבתולה מריה – ארון הברית"). בחזית קבועים עיטורים צבעוניים וצלב ניצב על הנקודה הגבוהה ביותר.

 

החזית המזרחית עשויה מאפסיס גדול ומשני צדדיו שני חדרים צדדיים.

 

בחזית הכנסייה המערבית אכסדרה מצופה באבן ירושלמית וקבועות בה חמש קשתות הנפרדות זו מזו באמצעות ארבעה עמודים. הקשת האמצעית גבוהה ורחבה מיתר הארבע, ומעליה כרכוב בצורת משולש.

***

****

מבחוץ חולש פסל המדונה והילד על החזית המזרחית. המדונה ניצבת על ארון הברית שבשני צידיו כרובים מכונפים הצופים דרומה וצפונה. הפסל משקיף לכיוון מזרח, לעבר מרכז הכפר אבו גוש ולעבר ירושלים, והוא נראה היטב מכל הסביבה. ראשה של הבתולה נוטה מעט כלפי מטה, לכיוון האדמה, "כמו כדי לשמוע את תחנוניה".

****

****

 

פנים הכנסייה מעוצב בפשטות. קירות המבנה צבועים בלבן, ובאפסיס הגדול קבוע צלב לטיני פשוט.

****

****

הקומה השנייה של הספינה המרכזית נתמכת על יד שתי שורות עמודים בעלי כותרות קורינתיות, וביניהם קשתות. האור החודר לחלל המבנה דרך החלונות הסמוכים לתקרה, והקירות הלבנים, מדגישים את תקרת העץ המעוטרת בדמויות מלאכים. אלה לבושים בגלימות בגוון שנהב, והם סובבים דוגמאות של צלבים.

***

****

נקודת תצפית על הכפר

****

****

***

הרקע לדמויות הוא כחול וביניהן קורות עץ בגוון ורוד. תקרות מעברי הצד משופעות והן מעוטרות במוטיבים מעולם הצומח. בקצה המזרחי של מעברי הצד, משני צדדי האפסיס, קבועים מזבחות, וברצפה שמתחתיהם שולבו פסיפסים מהכנסייה הביזנטית המקורית. מעבר למזבחות אלו נבנו שני חדרים צדדיים – ברצפת החדר הדרומי (מימין לאפסיס) מספר קברים, ובהם גם קברה של ז'וזפין רומב. החדר הצפוני (משמאל לאפסיס) משמש כמחסן. אבן הפינה של הכנסייה משולבת בעמוד הדרומי של האפסיס, וברצפת האפסיס עצמו שולבה אבן ששכנה בקדמת הבימה של הכנסייה הביזנטית ההיסטורית. בקיר המערבי שולבה אבן באורך של שמונה מטרים מהכנסייה הביזנטית ואשר הונחה מעל משקוף הכניסה. משמאל לכניסה ניצב פסלון מכונף של דוד המלך, כשהוא לבוש בשריון ואוחז בדגל ובחרב. הסיבה למיקומו של הפסל בכנסייה היא בכך שדוד המלך היה זה שהביא את ארון הברית מקרית יערים לירושלים:
" וַיָּקָם וַיֵּלֶךְ דָּוִד, וְכָל-הָעָם אֲשֶׁר אִתּוֹ, מִבַּעֲלֵי, יְהוּדָה–לְהַעֲלוֹת מִשָּׁם, אֵת אֲרוֹן הָאֱלֹהִים, אֲשֶׁר-נִקְרָא שֵׁם שֵׁם ה' צְבָאוֹת יֹשֵׁב הַכְּרֻבִים, עָלָיו. וַיַּרְכִּבוּ אֶת-אֲרוֹן הָאֱלֹהִים, אֶל-עֲגָלָה חֲדָשָׁה, וַיִּשָּׂאֻהוּ, מִבֵּית אֲבִינָדָב אֲשֶׁר בַּגִּבְעָה"(שמואל ב', פרק ו' 2-3)

עד כאן

הכפר המתחמים בשנות ה-40' ערב מלחמת העצמאות

*******

נפילתו של אלוף מרכוס בסמוך לחצר המנזר במלחמת העצמאות – בחודש יוני 1948 התמקמה מפקדת הגדוד החמישי של חטיבת "הראל" והמפקדה הראשית של חזית ירושלים בחצר המנזר.
ב־9 ביוני עלו מרכוס וברוידא לירושלים לבחון את המצב בעיר לאחר פריצת דרך בורמה שהחלה לפעול, וערב ההפוגה הראשונה שאמורה הייתה להיכנס לתוקף. במשך יומיים סיירו השניים במרחב, ובערבים נהגו לחזור למנוחה במחנה באבו גוש ולשוחח עם המפקדים, עם קציני המטה ועם החיילים. עקב ההישג של תחילת התעבורה בדרך בורמה ושל מבצע "יורם", ציפה מרכוס להתקפת נגד של האויב ולכן הנחה את כל כוחות החזית להגברת ערנות ולהעלאת רמת הכוננות. בליל 10 ביוני בחצות הם חזרו מירושלים לאבו גוש, נפגשו שם עם סגנו של מרכוס יגאל אלון ולאחר שיחה של כשעה שכבו לישון. מרכוס ישן בקומה העליונה של בית המגורים במנזר, בחדר עם מח"ט "יפתח", מולה כהן, ועם אנשים נוספים. בשני בנייני המנזר לא היו תנאים סניטריים ובתי השימוש והמקלחות נסגרו לשימוש. החיילים והקצינים השתמשו בבתי שימוש ולרחצה נשאבו משני בורות אגירה שנחפרו במרכז המגרש. בשעה שלחוש וחצי לערך נדרש מרכוס להתפנות ככל הנראה, התעטף בשמיכת צמר לבנה וירד לחורשה הסמוכה. בדרכו חזרה, שמע השומר אליעזר לינסקי, חניך קורס המ"כים שהיה בתורנות, דרדור אבנים. כשיצא לבדוק את פשר הרעש ראה דמות עטופה בלבן. הוא קרא לה לעצור אולם הדמות המשיכה בריצה לכיוון המנזר, הוא ירה באוויר ואז שמע הברות מקוטעות במבטא אנגלי. השומר טעה לקבוע שזהו ערבי המתחפש לאנגלי ומתקרב למחנה במטרת חבלה – וירה בו. מרכוס נפגע משלושה כדורי תמ"ק "סטן". שניים פגעו בזרועו וגרמו לשריטות שטחיות והכדור השלישי, הקטלני, פגע בחזה, עבר בריאות ובלב וגרם למותו המיידי.

דוד מרכוס היה בן 47 במותו. גופתו הועברה למוזיאון בצלאל, כוסתה בדגל הלאום, למראשותיה הודלקו נרות ומשמר כבוד של חיילי חטיבות "עציוני" ו"הראל" ניצב לידה. בערב הועברה הגופה בתוך ארון עץ לתל אביב. בשלהי חודש יוני 1948 הועבר ארונו של דוד מרכוס לארצות־הברית במטוס של חברת KLM ,בליווי משמר כבוד של שני קציני צה"ל בכירים: משה דיין ויוסף המבורגר (הראל).  עוד לפני הגעת ארונו של דוד מרכוס לארצות־הברית, ב־14 ליוני 1948 ,שלושה ימים לאחר נפילתו, נערך מושב מיוחד של בית המשפט העליון של מדינת ניו־יורק לזכרו. ההלוויה נערכה ב־1 ביולי 1948 כטקס צבאי לכל דבר, בבית הקברות של האקדמיה לקצינים בה התחנך.

מקור והרחבה אודות האלוף הראשון בצה"ל אלוף דוד מרכוס והשפעתו על שני צבאות וגם המאמר הרחב והמפורט כולל הפניות 

 

*****

סוף דבר,

הסיור בשני המתחמים
והלימוד אודותיהם מרתק.

****

הפעם ארשה לצטט במלואו
את עמיתי ללימודים
הגיאוגרף פרופ' חיים גורן
שחקר לעומק את תהליך
ההתיישבות הנוצרית באבו גוש

 

"שני מתחמים נוצרים אלה באבו גוש הם ביטוי להבהרת תהליך ההתיישבות הנוצרית באבו-גוש, שהתרחש כולו ברבע האחרון של המאה הי" ט וברבע הראשון של המאה העשרים. בסיפורה של ההתיישבות באבו גוש  ניתן למצוא כמה וכמה יסודות ותהליכים האופייניים לפעילות הנוצרית-האירופית בארץ בשלהי התקופה העות'מאנית.

 

למעשה, נמצאים בתחומי הכפר שני אתרים בעלי מסורות מקודשות, שמקורן בתקופות שונות. אתרים אלה , שהתקדשו והפכו למקום פולחן ותפילה, שמרו על רציפות והמשכיות היסטורית. אמנם המסורות שיוחסו להם שונו , התחלפו , או נשכחו לתקופה זו או אחרת, אך הן לא נעלמו לגמרי. זיהוים המחודש של האתרים על-ידי חוקרי הטופונומיה, המקראית וההיסטורית, במאה הי" ט, הוא שהוביל לרכישתם המחודשת על- ידי גופים דתיים נוצריים.

 

אין זה , כמובן , מקרה ששלושת המוסדות שהוקמו בכפר היו צרפתיים. המסדר הבנדיקטיני , שהוביל בהתיישבות זו , סלל את הדרך לשני המסדרים הבאים. השפיעו כאן לא רק המוצא המשותף , אלא גם כל המשתמע ממנו , כמו הרקע החינוכי והתרבותי , השפה , המנהגים, הדת ועוד. אכן המוצא המשותפת היתה גורם רב-חשיבות בהתיישבות המחודשת של בני אירופה הנוצרים בארץ ובקביעת פריסתה.

 

ניתן למצוא בהתיישבות הנוצרית באבו-גוש אלמנטים נוספים האופייניים לפעילות האירופית בארץ . ניתן לפגוש שוב ושוב אותה תלות באנשי מעשה, ביזמים, בעיקר אנשי דת, שרק בזכותם מתממשות הרכישה והבנייה. הנכס הראשון בכפר נרכש בדרך של משא- ומתן דיפלומטי , ולכן הוא שייך לממשלת צרפת, שהקפידה כל העת לתת לו אופי צרפתי-לאומי ; הנכס השני , האתר המקודש, נרכש על- ידי מסדר דתי על-מנת להתיישב בו ולשמרו.

 

בהתיישבות הנוצרית באבו-גוש בא לידי ביטוי תהליך נוסף שהתרחש בארץ – ישראל של המאה הי"ט. המדובר בהיאחזות הנוצרים, בעיקר באמצעות מוסדות דת, באתרים הנמצאים מחקן לערים המרכזיות. עד לאמצע המאה היו מוסדות הדת הנוצריים באוץ מרוכזים בעיקר בגוש ירושלים – בית-לחם ובסמוך לערים אלו . בנוסף לכך פעלו רק מעט מנזרים ואכסניות, בעיקר משל הפרנציסקנים , שכבר ישבו בארץ כ 500- שנה, וכן המנזר הכרמליתי בחיפה ; האכסניות נבנו ביפו וברמלה לתועלתם של עולי-הרגל לירושלים. רק בשנות החמישים של המאה הי"ט החלו מתרחשות התמורות המודרניות ; קצב הרכישה והבנייה של הנוצרים בארץ הלך וגבר ככל שהתקרבה המאה התשע עשרה לסיומה, וגרעיניה של 'התפשטות זוחלת' זו בלטו לראשונה בעיקר בירושלים ובנצרת.

 

תהליך היציאה הנוצרית אל מחצן לחומות העיר העתיקה החל לבוא לידי ביטוי במפעלי הבנייה הגדולים החלוציים בשנים 1866- 1856 . עם התרחבות התהליך והאפשרות שנפתחה בפני אנשי אירופה להתיישב בשטחים נוספים באוץ , לאחר שמספר גורמים הקלו על הנוצרים לרכוש קרקעות ולבנות באתרים שונים ברחבי הארץ , שוב לא הוגבלה התיישבותם ל 3 -2- ערים בלבד. המירוץ שהתנהל במהלך המחצית השנייה של המאה הי"ט בירושלים – התחרות בין הכוחות האירופיים והנוצריים לרכישת שטחים, לבנייה מונומנטלית, להאדרת הרושם ולהגברת ההשפעה – החל עתה להתפרס על פני כל שטחה של ארץ – ישראל. התהליך לא פסח, כמובן , גם על הכפרים באזור ירושלים, שבהם אתרים מקודשים לנצרות.

 

מסיפורם ומתולדותיהם שני המוסדות נוצריים שנרכשו והוקמו במשך כחמישים שנה בתחומי הכפר אבו-גוש ניתן להקיש לגבי התהליכים שאירעו בארץ בשלהי התקופה העות'מאנית. ניתן לראות בהם דגם לסוגים שונים של היאחזויות נוצריות, דתיות ולאומיות, בארץ , וכן דוגמה בולטת להתיישבות נוצרית בתוך כפר שאוכלוסייתו כולה מוסלמית."

 

*****

מוצע לבקר בשני מתחמים אלה
וללמוד קודם,
או תוך כדי ביקור אודותיהם

 

קרובים אבל רחוקים, בנייני מגורים ומתחמי ספורט בדרום ירושלים

 

פעם בשבוע אני מגיע למכון הפזיותרפיה שנמצא במתחם  הטניס בדרום ירושלים.

 

שם אני מפקיד את גבי לידיו האמונות של הפיזיותרפיסט צבי גלבוע המוכר בשם צוי.

 

את צוי אני מכיר מהתקופה שהיינו נערים חניכים בצופים, הוא בשבט מצדה בירושלים ואני בשבט צופי רמת גן.

 

גם "בילינו" חודשים רבים באותה פלוגה בקורס מ"כים של הנח"ל (906) בקיץ 1974.

 

מאז אנחנו אנחנו שומרים על קשר.

 

כאשר עמוד השדרה שלי דורש, אני מגיע אליו לטיפול פעם בשבוע.

 

אתמול החלטתי לתעד בצילום את "מראות הדרך" ממגרש החנייה אל המכון.

 

המרחק קצר, אבל מראה דמות המרחב העירוני מעניין.

 

למרות הקרבה בין המתחמים הניגודים רבים.

 

מצד אחד בנייני שכונת קטמון ט'.

 

מצד אחר מגרשי הטניס.

 

ברקע נמצאים אצטדיון טדי והארנה.

 

מול צופים מגדלי הולילנד.

 

אלה המראות בדרך מהמכון חזרה לחנייה.

 

מיקום מרחב הדרך והצילום

****

****

*****

****

****

****

****

***

****

****

****

***

****

*****

סוף דבר,

העין רגילה למראות המקום

בו אנו נמצאים

אבל,

לאחר צילום רואים

עוד משהו

לפנות ערב בתל אביב: בשכונותיה הצפוניות ולאורך חוף הים

 

עניינו של תיעוד זה הוא מראות רכיבת ערב בתל אביב בשכונותיה הצפוניות ובעיקר לאורך חוף הים.

 

רכיבה זו התקיימה ביום שני 1 ביוני 2020.

 

היינו שניים: מיכאל סופר, עמית למקצוע וחבר לרכיבה ואני.

 

בנוסף להזדמנות שיחה עם מיכאל מטרת הרכיבה הייתה כפולה: האחת, להפעיל קצת השרירים והגוף מה שנקרא לעשות ספורט והאחרת להתענג על מראות החוף.

 

ידענו שבערב תתקיים הפגנה נגד רצח נשים בגן צ'רלס קלור וכיוונו את הגעתנו לזמן זה.

 

המסלול כלל ארבעה קטעים ובכל אחת אופי הרכיבה היה שונה.

 

*****

******

קטע ראשון:
בין רחובות שכונות צפון העיר

מי מכיר את העץ והפרי?

***

בין נתיבי איילון כבר יש ארבע מסילות

יש מחנה צבא בקצה הצפוני של רמת אביב ג'

רמת אביב ג' מקום מעניין לצילומי בנייניים

****

החקלאים מגיעים לשכונה

פגישה עם בני דודים

ביקשו שאצלם

אחרי דקה נשבר הקרח וניתן להסיר מסיכה

צילום למזכרת עם אללה רג'וב מהכפר דורא בהר חברון (הבן דוד של…..)

הירידה לכביש החוף

*******

קטע שני:
לאורך טיילת חוף הים
עם עצירות לצילום

תחילה חוף תל ברוך 

***

****

****

הקיץ כבר כאן

שפך הירקון

****

****

****

שיחות עבודה 

****

****

חוף הים

****

****

****

****

הפגנה בגן צ'רלס קלור
נגד אלימות ורצח נשים
ואזלת היד של הממשלה

****

****

***

****

****

****

****

****

****

****

****

****

****

***

****

*****

קטע שלישי:
רכיבה נמרצת לאורך שדרות רוטשילד
בלי עצירות לצילומים
אלא רק לחציית כבישים

******

קטע רביעי:

לאורך פארק בירקון
הגברת קצב הרכיבה
לקראת חשיכה
בלי צילומים

אבל, אי אפשר לוותר על הצבעים

******

סוף דבר,

כמו תמיד
נהניתי לרכוב

וגם לצלם

*****

תודה מיכאל!