"נוער הגבולות" בגבול ירדן בערבה הצפונית ביום השנה ה-30 לחתימת הסכם השלום בין מדינת ישראל וממלכת ירדן.24 בנובמבר 2024
"נוער הגבולות" בערב העיון והסיור לאורך גבול ירדן בערבה הצפונית,
לציון יום השנה ה-30 לחתימת הסכם השלום בין מדינת ישראל וממלכת ירדן.
רקע, היוזמה וההכנה
"גבולות מדינת ישראל" וליתר דיוק "קווי תיחום מדינת ישראל" הוא נושא בהם אני עוסק שנים רבות בכלל ובסיורים בפרט.
מאז היותי נער וחייל בשנות ה-70' של המאה הקודמת ובעשורים בהמשך עד ימינו, סיירתי פעמים רבות לאורך הגבולות. חלק מהסיורים היו במסגרת השירות הצבאי – פעילות ביטחון שוטף בשירות סדיר ומילואים ועבודת מטה מקצועית במסגרת שירות קבע. חלק אחר מהסיורים באזורי הגבול והתפר היו במסגרת האזרחית, לימוד, מחקר ועוד.
מאז שנת 2015, בה התחלתי לתעד את טיוליי, הקדשתי לנושא גבולות ישראל סיורים רבים בהם השתתפו חבריי. בתחילה היו אלה סיורים ברכיבה על אופניים ובהמשך בנסיעה ברכב.
בסיורים באזור הגבול ביקשתי להכיר, ללמוד ולדעת מהי המציאות הגיאוגרפית פיזית והמציאות היישובית בעבר ובמיוחד בהווה באזורי גבולות המדינה וקווי תיחומה. העניין בסיורים אלה היה בהגעה ליישובים ולשטחים סביבם (בעיקר שטחים חקלאיים) וגם לתצפיות, לאתרי הטבע, מורשת וארכיאולוגיה הנמצאים במרחבם. בסיורים אלה ביקשתי ללמוד על האירועים, בעיקר הצבאיים, שהתרחשו לאורכם.
בשנת 2021 יזמתי את הקמת קבוצת "נוער הגבולות". מאז, עם קבוצה זו וגם עם מספר קטן של חברים סיירנו באזורי הגבול והפרדה: גבול לבנון, לאורך גאון הירדן (הזור) וכיכר הירדן (הע'ור) ממול קבוץ גשר עד מול חמדיה, חלקו הצפוני של גבול מצרים, סביב עוטף ירושלים, הדום הר חברון בין אמציה ללהב, בִּצְפוֹן מַעֲרַב הַשּׁוֹמְרוֹן, מורדות מזרח שומרון ורכס אום זוקה, דרום הר חברון. את הסיורים תיעדתי באתר "עמירם במשעולי ישראל" . וראו גבולות ישראל, הסיורים לאורכם ובאזורם.
לנושא גבול ישראל ירדן באזור הגיאוגרפי של הערבה הצפונית נחשפתי בביקורי/מפגש וביישובים במסגרת המיזם ישובים כפריים שנבע מהרצון להכיר ולדעת על היישובים שיש מה לשמוע, לראות ולצלם בהם.
בביקורים ביישובים חבריי ואני נחשפנו למידע אודות היישוב, הקמתו, אבני דרך ואירועים משמעותיים בהתפתחותו.
נחשפנו גם לדמות ולרוח המקום בנושאי חברה וקהילה, הווי ומסורת, חינוך, תרבות, משק וכלכלה .
ראינו את פניו הפיסיים של המקום וצילמתי בשיטוט בין מבניי ציבור, אזורי מגורים, מוסדות החינוך, נקודות מורשת, בתי עלמין, תצפיות ועוד.
במרבית הביקורים נפגשנו עם אנשים מעניינים מהמקום מתחומי האמנות, הרוח והאידאולוגיה, חקלאות ותעשייה, תרבות, חינוך, עשייה ציבורית או פוליטית ועוד.
בחורף ואביב שנת 2022 וחורף 2023 ביקרתי ביישובי המועצה האזורית ערבה תיכונה והמועצה האזורית תמר.
הקשר אל המארחים ביישובים נוצר בסיועו באדיבותו יוני שטרן, איש ערבות סדום, שבין יתר עיסוקיו הוא יועץ תיירות גם למועצה אזורית ערבה תיכונה.
זה הסדר הביקורים והמארחים בהם
מושב פָּארָן – גדעון רגולסקי
מושב עין יהב – אמנון נבון
מושב עידן – רועי גלילי
מושב נאות הכיכר – אסף מדמוני
מושב באר צופר וגם היישוב הקהילתי צוקים – אסתי הירש
מושב חצבה וגם חוות "בין השיטין" – איציק מעוז.
אחרי ביקורים אלה הבנתי שראוי ללמוד ביסודיות על הגבול הערבה הצפונית וגם לעבור ולסייר לכל אורכו כפי שהדבר נעשה בסיורי קבוצת "נוער הגבולות".
בשלב ראשון החלטתי ללמוד על היווצרות גבול מדינת ישראל עם ממלכת ירדן בערבה מאז בראשית תקופת המנדט, שנים רבות קודם להסכם השלום.
הסקירה גבול מדינת ישראל עם ממלכת ירדן בערבה – היווצרות ומציאות הוכנה בליווי חברי פרופ' גדעון ביגר ועל פי מספר מאמרים בנושא.
הסקירה התבססה על מידע ומפות שהעבירו לי באדיבותם כמה מעמיתיי: ד"ר רועי גלילי, אבי נבון, פרופ' חיים גורן, פרופ' יובל בן בסט ואוהד שמואלי.
הסקירה הוכנה גם על פי מפות באוסף הפרטי שלי, וארכיון המפות של אבי נבון.
על בסיס תיעוד הביקורים, הוכנה עוד סקירה ונושאה ראשית היישובים בערבה הצפונית צמוד לגבול עם ירדן.
לאחר כתיבת הסקירה של היווצרות הגבול, שוחחתי עם עזרא רבינס ממושב צופר והצעתי לו את הרעיון לקיים את הסיור לאורך גבול הערבה הצפונית מכיכר סדום ועד רכס מנוחה, כ-80 ק"מ מתוך מסך כ-170 ק"מ גבול.
לצורך סיור זה התגבשה הקבוצה המרשימה שכללה את מארחיי בסיורי/מפגש ביישובי הערבה, את חבריי ועמיתיי לטיולים וגם מספר מומחים בנושא ידיעת הארץ והגבול (אקדמיה והמעשה).
המטרה שהוגדרה לסיור זה הייתה ללמוד על הגבול תוך כדי הנסיעה ברכב לאורכו, מאזור נאות הכיכר עד אזור פארן ועצירה במספר נקודות, לתצפית והסבר.
כדי להרחיב את היריעה עלתה הצעה להזמין לסיור את כבוד השופט פרופ' אליקים רובינשטיין, המשנה לנשיאה (בדימוס) בית-המשפט העליון ולשעבר מזכיר הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה, וראש משלחת ישראל להסכם השלום עם ירדן.
פרופ' אליקים רובינשטיין, נענה ברצון להזמנה.
בקשנו ממנו מהשופט פרופ' אליקים רובינשטיין, להיות הדובר בערב העיון. הנושא שהציע שידבר עליו הוא "ימי שלום: על יצחק רבין, גבול הערבה ושי בן אליהו."
המשכנו להתכונן לסיור, ויזמתי שלושה סיורים מקדימים:
ב-5 בפברואר 2023 במסגרת הביקור/ מפגש בחצבה הסתובבתי עם מארחי איציק מעוז ועם פרופ' גדעון ביגר בקטע הגבול באזור היישוב.
ב-6 בפברואר 2023 התקיים סיור הכנה לאורך מרבית המסלול בו השתתפו אמנון נבון (עין יהב), גדעון רגולסקי (פארן), ד"ר רועי גלילי (עידן), עזרא רבינס (צופר), אבי נבון (להב), פרופ' גדעון ביגר (ירושלים) ואני (מבשרת ציון). בסיור זה קבענו את מסלול הסיור, נקודות העצירה והנושאים עליהם ידובר בהם.
ב-17 בפברואר 2023 נערך סיור הכנה נוסף בחלקו הצפוני של מסלול הסיור בערוץ נחל ערבה ובערבת סדום עם אסף מדמוני (נאות הכיכר) ומיכאל עוזרמן (נתניה). בסיור זה קבענו את תוואי מסלול הסיור, את נקודות העצירה והנושאים עליהם ידובר בהם.
על פי התוכנית המקורית הסיור אמור היה להתקיים ב-15 במרס 2023 אולם בגלל חשש לשיטפונות הוא נדחה.
המועד החדש נקבע ל- 27 באפריל 2023 אולם גם הוא בוטל בגלל השיטפונות בערבה שהתרחשו מספר ימים קודם, ושהרסו חלק מתוואי המסלול.
כשעדין לא היה ברור מתי יערך הסיור, הופץ התיעוד השלישי לאורך גבול מדינת ישראל עם ממלכת ירדן בערבה הצפונית, המרכז את המידע שהצטבר לרבות צילומים בביקורים ביישובים ובסיורי ההכנה.
לאחר הביטול השני, הוחלט לדחות את הסיור ולקיימו בתחילת הסתו אחרי חגי תשרי תשפ"ד.
המועד לסיור נקבע ל-26 באוקטובר 2023 וערב העיון ביום לפניו. .
לצערנו נאלצנו לבטל את הסיור פעם שלישית. ב-7 באוקטובר 2023 התחולל המחדל המדיני והביטחוני הנורא והחמור בתולדות מדינת ישראל. אז החלו מלחמת עזה ומלחמת לבנון השלישית. ,
מלחמות אלה נמשכו בחורף 2023/24 ולא היה טעם אפילו לחשוב על מימוש הרעיון.
ביולי 2024 באחת השיחות עם עזרא רבינס, הוא הציע שנקיים את הסיור וערב העיון אחרי חגי תשרי תשפ"ה בתקווה שעד אז המלחמות תסתיימנה, החטופים ישוחררו ונחזור לשגרה.
המועד החדש שנקבע לערב בעיון היה 20 בנובמבר 2024 ולסיור, יום למחרת 21 בנובמבר 2024.
מרגע שקבענו את המועד עזרא רבינס ואני "הפשלנו שרוולים" והתחלנו את ההכנות הנדרשות.
עזרא פעל מול אוסי ניר, דוברת המועצה האזורית, בארגון ערב העיון ואני עסקתי בריענון התכנית ועדכון המשתתפים.
על מנת שלא נהייה מופתעים, ב-11 בנובמבר 2024 עזרא רבינס (צופר), אמנון נבון (עין יהב), איציק איתן (כרם מהר"ל) ואני (מבשרת ציון) יצאנו לסיור הכנה לאורך מסלול הסיור. בשלושה קטעים השתתפו אסף מדמוני (נאות הכיכר), רועי גליל (עידן) וששון אליאס (צופר).
בסיור ההכנה מדדנו את זמן הנסיעה מנקודה לנקודה. בכל נקודה הערכנו את משך הזמן בו נהייה במקום. סיכמנו מי יהיו הדוברים בכל אחת ואחת מהנקודות.
במהלך ההכנה הבנו שלאור עומס הנושאים ומשך קצר של שעות האור נצטרך לקצר את המסלול ולא נצליח להגיע לאזור פארן על פי התכנון הראשון.
קבענו שהנקודה הדרומית תהייה שער מובלעת צופר ולסיים את הביקור בתצפית נוף צופר.
לאחר סיור ההכנה הוכן תיעוד נוסף, רביעי, לקראת הסיור של הקבוצה : נוף וחקלאות בגבול הערבה הצפונית והתיכונה
הנסיעה לעין יהב
ערב העיון
ערב העיון התקיים כמתוכנן ביום רביעי 20 בנובמבר 2024.
אל אולם "הותיכאן" התקבצו כ-100 אנשים מקרב יישובי ערבה תיכונה והמשתתפים בסיור שהקדימו מלהגיע לעין יהב.
לאחר דברי פתיחה של אוסי ניר דוברת המועצה האזורית ערבה תיכונה ושלי, ראש המועצה האזורית מאיר צור נשא דברי ברכה וכמוהו גם עזרא רבינס נשא דברים קצרים.
הדובר המרכזי היה כבוד השופט, אליקים רובינשטיין.
בשיחה מרתקת ומלאת הומור הוא סיפר על התקוות הרבות שנתלו בהסכם עם המדינה הערבית השנייה (אחרי מצרים), על שיאן של שמונה שנות עיסוק אינטנסיבי ביחסי ישראל-ירדן, תחילה במפגשים חשאיים מ-1986 והמשך בוועידת מדריד (1991, תחת רה”מ שמיר) וכראש משלחת ישראל, לרבות מעברים חשאיים לירדן בפאה נוכרית.
לדבריו, ניהול "מאחורי הקלעים" כלל הרבה רגעי הומור, יצירתיות הדדית, תושייה ותעוזה ומקום מרכזי וחשוב לכבוד שמוביל לאמון, לא רק כנימוס, אלא דבר מהותי המשפיע מאוד על היחסים. עוד הדגיש "השלום הוא כצמח – לא די לשתלו, יש צורך לדשנו ולהשקות".
הסיור
הוא היה ארוך,
בזמן (משעה 07:00 עד 16:30),
מרחק (כ-80 ק"מ),
רווי מידע
ורב משתתפים.
הפסיפס האנושי
המעורבים בהסכם השלום עם ירדן: כבוד השופט פרופ' אליקים רובינשטיין ראש משלחת ישראל להסכם השלום עם ירדן ורעייתו גב' מרים רובינשטיין; אל"מ (מיל) ד"ר חיים סרברו ראש ועדת המומחים המשותפת להתוויית קו הגבול וסימנו; דוד שטנר שהיה קצין באמ"ן, תכנן והוביל את "עסקת החבילה" עם ירדן בהסכם השלום. פירוט המשתתפים ראו בנספח בסייפא
מארחיי בסיורי/מפגש ביישובי הערבה: בתיה אסף מדמוני (נאות הכיכר), עופרי ורועי גלילי (עידן), איציק מעוז (חצבה), אורה ואמנון נבון (עין יהב), אסתי וגדעון הירש ועזרא רבינס (צופר), וגדעון רגולסקי (פארן).
חברים ועמיתים לטיולים: מיכל ואבס מעוז (גניגר), אבי נבון (להב), אמיר יגאל (מעלה גמלא), רון יזרעאלי (גבת), זאב זיוון (מיתר), זהר לביא (חיפה), עיסם עלואן (סמייע), יצחק רותם פיפ (סאסא), מיכאל עוזרמן (נתניה), אבגד מאירי (הוד השרון), ניר עמית (שער העמקים), עידית חגי (עין השופט), רפי רגב (הוד השרון), מאיר רזניק (עין השופט), יורם דובו (מעלה גמלא), האב סאבא חאג' (אעבלין), תומר גוטהולף (עומר), דורון קדמיאל (כרכור), סמדר בן דור (מבשרת ציון).
חברים של החברים: אוהד שמואלי (תל אביב), רוני אסטרייכר (מיתר), סא"ל יואל הראל (צה"ל), משה וודא (ירושלים)
תושבי הערבה שולה שחם (עין יהב), עדי מטמון (עין יהב), עמי עדיני (עין יהב), גלית ואורי פורת (עין יהב), שבע ומייקל כהן (עין יהב).
מומחים בתחומי המחקר והמעשה: ד"ר יוסי ברטוב (לשעבר ראש המכון הגיאולוגי), ד"ר יובל ברטוב (גיאולוג), גיל סלווין (מים וניקוז), עופר גור (מים וחקלאות) מנחם מרקוס (גיאוגרף/גיאו-מורפולוג).
נוספים שלא הוזמנו וגם לא טרחו להזדהות !!!
מסלול הסיור
התנועה
התנועה התנהלה בכלי רכב פרטיים. לנוכח גודל הקבוצה, בכל רכב היו ארבעה נוסעים ולא פחות משלושה.
כל קטע מהסיור הובל על ידי אחד מאנשי היישובים הסמוכים למסלול.
עצרנו במספר נקודות למטרת תצפית ולהסבר קצר מפי אנשי היישובים, אנשי מקצוע ומומחים מקרב המשתתפים ונוספים.
התנועה התנהלה בחלקה על דרכי אספלט ובחלקה על דרכי עפר בהן יכלנו לנוע ברכב רגיל גבוה.
מרבית הנסיעה הייתה בדרכים החקלאיות ובדרכים הביטחוניות הצמודות לגבול.
מאחר והשטח משני צידי הדרך חשוד במיקוש וצד אחד שלה הוא דרך טשטוש, בעצירות על הדרך ליד שני עמודי הגבול הקפדנו להישאר על הדרך ולא לרדת ממנה לשום צד!
התכנסות בפארק התמרים
במבואת נחל אמציה
להתארגנות ותדריך קצר
קטעי המסלול ונקודות העצירה
נסיעה מנקודת התחלה (הוביל אסף מדמוני)
לעבר סוללת נחל ערבה,
עמוד גבול 123 שער בריכה 8 ודרומה
עד מול עמוד גבול 118
מתחת למוצב צה"ל
וירידה לדרך בערוץ נחל ערבה
תחילת הדרך בערוץ נחל ערבה
תצפית על נאות הכיכר וערבת סדום
נסיעה דרומה (הוביל אסף מדמוני)
עד מאגר עידן
בדרך שבקטע הקניוני
של ערוץ נחל ערבה,
חלקה צמודה לגדר הגבול.
עמוד גבול 114.
עליה למצפה עמי שחם בדרך החווארים
נסיעה (הוביל רועי גלילי):
ירידה לעבר מאגר עידן,
חציית נחל ערבה נסיעה על הדרך
הצמודה לגדר הגבול
ממזרח לבתי הרשת,
ע.ג.111 עד ע. 107,
חציית נחל ערבה,
עלייה למושב עידן
ונסיעה בדרך השלום
עד מצפה השלום
מצפור השלום
איציק מעוז, חצבה ימים ראשונים, חקלאות ומים עבר והווה
מנחם מרקוס, נחל ערבה, שיטפונות,
נסיעה (הוביל אמנון נבון)
דרומה על דרך השלום
ממערב לנחל ערבה מחצבה (ע.ג. 103),
חציית נחל ערבה
עמוד גבול 94
תצפית ג'בל חופרה
נסיעה דרומה (הוביל רבינס)
בדרך הצמודה לגדר הגבול,
ע.ג. 90 עד ע.ג. 88,
חציית נחל ערבה
ודרומה על דרך הביטחון הצמודה
לנחל יהב והלאה ממול למנחת עין יהב,
חציית נחל ערבה ועד ע.ג. 87.
דרומה על דרך הביטחון
הצמודה לשדה המוקשים בנחל ערבה
עד הסוללה החדשה להסטת הזרימה בערבה
דרומה בדרך הצמודה לגדר הביטחון
ע.ג. 85 עד שער מובלעת צופר
נסיעה למושב צופר
ועלייה לתצפית נוף צופר
על הסוללה החדשה
להסטת הזרימה של נחל ערבה
תצפית נוף צופר
סיכום ותודה
לטעמי הסיור הצליח כתוצאה של השילוב של הפסיפס האינושי המגוון והמיוחד של הדוברים שהעשירו אותנו ידענותם המופלגת וגם הפסיפס האנושי של המשתתפים שהפגיש אנשים מעולמות ומקומות שונים.
הצלחת הטיול הייתה גם שפע המראות והנופים, למדנו על חבל ארץ נפלא,
למדנו שאפשר לעשות שלום עם השכנים תוך צניעות, הכרה ואמון וכיבוד הדדי ולא מתוך רצון להשפיל או לנצח.
הצלחת הטיול נבעה גם מהמשמעת של המשתתפים כולם.
הצלחנו לעמוד בלוח הזמנים ולשמוע כל מה שתוכנן.
תודה מקרב לב לרבינס ולאמנון נבון שעמלו איתי שהפעם (הרביעית) הטיול יצא לפועל.
תודה לכל דוברים כולם שהחכימו אותנו בידע.
תודה לכולם שהגיעו מרחוק ומקרוב.
תודה לאוסי דוברת המועצה שרקמה את האירוע בערב.
תודה לאורי לב קב"ט המועצה שפעל מול הצבא וארגן את לווי ואבטחה
תודה לעופרי גלילי ופאני בן דוד שבשקט ובצנעה תיעודו את הדוברים.
תודה לבתיה ואסף מדמוני על האירוח בבוקר לפני היציאה לשטח ועל השולחן שפתחו לנו.
תודה לעדי מטמון ולדליה רעייתו על האירוח החם והלבבי.
תודה לכל הנהגים
תודה לצלמים שהעבירו פרי מצלמתם (טלפון) ושימשו לתיעוד זה. סליחה שלא ציינתי מי צילם מה. התבלבלתי!
מקווה שלא שכחתי להודות לאיש.
טיול זה הוא חוויה שנאצור בזיכרוננו שלא נשכח מהר.
נקווה שהגבול בערבה ימשיך להיות גבול שלום.
נקווה שנחזור לחיי שגרה ושקט.
משוב המשתתפים
לפי סדר פרסומם
עזרא רבינס: בוקר טוב עמירם בעיקר תודות לך כל הכבוד ויישר כוח
מיכל מעוז: ממיכל ואבס הנלהבים היו יומיים מרתקים בהסברים בנופים, בחברותא…בכיבודים…היה מושלם.. תודה לכל המארגנים תודה לעמירם.. תודה לכל אנשי הערבה אתם זן מיוחד…מחכים לכנס הבא…מחבקים ומודים…🌷
דוד שטנר:
"עמירם שלום! ראשית תודה לך, לעזרא ולאמנון על הארגון המוקפד, האדיב והחברי.
כמה נקודות לסיכום אישי:
נראה לי שהמשתתפים שמעו ולמדו עובדות חשובות.
הרצאתו של אלי רובינשטיין ראש הועדה הישראלית לשיחות, הציגה מבט כולל על מהלכי השלום בניווטו של ראש הממשלה שלנו, יצחק רבין המנוח.
נראה לי שהדגשים העיקריים שעלו בסיור הם:
* מדינת ישראל עשתה מאמץ גדול לרדוף ולהשיג שלום עם ירדן.
* רוה"מ וחלק מהנושאים ונותנים שלנו פעלו מתוך הזדהות עם ההתיישבות בערבה וערכיה.
* מספר חברים מהערבה היו לשותפים לתהליך.
* המשא ומתן התנהל באווירה טובה בד"כ, תוך מאמץ מתמיד ליצור אמון בין הצדדים. אמון זה הכרחי כדי להחזיק את השלום במשך שנים רבות
* אמון זה אפשרי רק אם שני הצדדים מגישים נתוני אמת.
* לא היה טעם להמשיך ולחפור שוב ושוב בנושאי מה זה וואדי ערבה, מהו קו הנקודות הנמוכות, מהן זכויות המים וכולי, אלא להגיע לפשרה הוגנת.
דורון קדמיאל: תודה עמירם, היו יומיים מאלפים ומחכימים. בעיקר, יומיים המעניקים תיקווה בימים קשים אלו.
רועי גלילי: מצטרף לכותבים לפניי. פסיפס אנושי נהדר וסיור מחכים ומרתק.
תודה לכל העושים במלאכה שהגיעו מרחוק ללמד אותנו כל כך הרבה על הבית שלנו ובעיקר תודה לך עמי על הקפדנות והעקשנות להכיר ולהתיידד עם כל כך הרבה אנשים (ועם כל אבן גבול…)
עדי מטמון: אין טוב מהסבר ממקור ראשון
אסתי הירש: תודה למארגנים! תודה לדוברים! היה מעניין, ומחכים.
מיכאל עוזרמן: אכן סיור מדהים מכל הבחינות שהוזכרו. היה לי הזכות לשהות בחברת אנשי מעש ולא אנשי ברבורים. ממש היסטוריה מהלכת.
עיסם אלוען: תודה רבה וגדולה למארגנים היה סיור מדהים עשיר בידע ומשתתפים איכותיים ברווח כולו שלי שהשתתפתי בסיור אשמח לעוד מפגשים וסיורים כאלה בעתיד
אורה ואמנון נבון: פעמיים השתבשה תוכנית הטיול פעם בשל שיטפון ופעם בשל המלחמה, אבל פעם שלישית גלידה. היה מרתק לפגוש לאחר 30 שנה את האנשים שעשו הלכה למעשה את השלום הזה, תודה לאליקים רובינשטיין, תודה לדוד שטנר ותודה לחיים סרברו. היה טיול חוויתי ומיוחד.
עמי עדיני: מהפגישה עם כב' השופט רובינשטיין יצאתי נפעם. שתי מילים מסכמות הכל: "אמון" ו"כבוד". שתי מילים בעזרתן אפשר להשיג הכל, והוו את הבסיס המוצק להסכם השלום, שהיום יש מי שרוצה להרוס אותו.
חיים סרברו: עמי היקר, שוב תודה על היוזמה ועל מימוש הסיור, מתוך דבקות בלתי נלאית במשימה. הסיור היה מוצלח מאוד. היה ראוי כבר לפני שנים רבות שיתקיים מפגש כזה עם האנשים היקרים בשטח, מפריחי השממה המבורכים. טוב שיש בעל זכות כמוך שדאג למפגש הזה. מבחינתי האישית, תיחום הגבול בערבה כחלק מחוזה השלום עם ירדן, הוא ההישג המקצועי החשוב בחיי. בזכותו, הסדרת גבולות מדינת ישראל עם שכנותיה הפכה לשליחות חיי. מאז 1994, ולאחר סימון הגבול בשטח, מדידתו ותיעודו, אנו, אנשי ה-JTE (ועדת המומחים המשותפת של ועדת הגבולות המשותפת), שוקדים על תחזוקה שוטפת של הגבול. כל זאת מתוך שיתוף פעולה מלא עם עמיתינו-ידידינו הירדנים, ומתוך כבוד ואמון הדדיים. מלבד הסיור והמפגש השנתיים, אנו מקיימים ממפגשים רבים בשטח, לפי הצורך עד עשרה מפגשים בשנה. גם בשבוע הבא ניפגש עמם, למרות המצב הכללי, לצורך שיקום עמודי גבול שנפלו או ניזוקו לא רחוק ממקום סיורנו אתמול. זכות גדולה היא לנו לשרת את המדינה ואת השלום, וזכות מיוחדת נפלה בחלקנו לשרת אתכם, תושבי הערבה, החלוצים ומפריחי השממה. אתם הגיבורים האמיתיים. אשר לכניסה לפרטים (מסיפורי כבוד השופט רובינשטיין עד אחרון הדוברים בסיור), שקבלה ביטוי בדברי המספרים בסיור, אלוהים נמצא גם בפרטים הקטנים, והשלם נבנה מהם. ראוי שיסופרו, לפחות אחת לשלושים שנים. תודה לכל מי שתרם לאירוע בכל דרך שהיא.
זוהר לביא: לעמירם ולמשתתפים, עמירם הצלחת לקבץ חבורה מדהימה, גם בידע העצום בתחומים שונים וגם בתרומה של כ"א לסנכרון החברתי מבלי להבליט ידע אישי או תחום ספציפי. אני מוריד את הכובע במיוחד בפני המתיישבים ששהותם באזור מוכה חום וחוסר מים אינה דבר מובן מאליו, בפני השלושה שעשו את ההיסטוריה (אליקים, חיים, דוד) ומצדיע בהכנעה לך על הדבקות בקיום הסיור, על ההכנות ועל ניהולו השוטף. תודה לכולם!
בתיה מדמוני: מצטרפת לכל הנאמר ומודה על הזכות לשמוע מפי הגבורה. (אליקים, חיים. דוד) שהייתם האנשים הנכונים בזמן הנכון. שמחתי לחדש את זכרון הקשר עם השכנים תושבי הערבה. ולשמוע את סיפורי הראשונים. שום דבר לא מובן מאיליו. התרגשות גדולה חוויתי במפגש עם ששון בגבעת הנוף של צופר. תודה עמירם על היוזמה הביצוע והניצוח
אמיר יגאל, יורם דובו פיפ רותם : עמירם יקר יומיים רווי הנאה. ידע, ניסיון מעמיק וסיפורים מפי דוברים מאוד מאוד מעניינים ומרגשים. עושה חשק להמון המון עוד מזה. ההכנה של הסיור והארגון היו למופת. ללא דחיפה והיוזמה שלך לא היינו זוכים לכל כך הרבה סיורים מדהימים במהלך השנים האחרונות. המון המון תודה לך, לעוזרים בארגון ולדוברים המעניינים.
יוסי ברטוב: עמירם וכל החבורה! היה באמת סיור מוצלח מאד. נהניתי מאד, ולמדתי הרבה. היה חשוב מאד לעמוד קיומה של חבורה מגובשת שעסקה ביחד בנושא כל כך חשוב, בלי משחקי אגו, ועם הנהגה נחושה. חבל רק שנושאים לא פחות חשובים היום, אינם אינם זוכים לטיפול כזה.
ניר עמית: לעמירם היה נפלא. ארגון ותכנון. אירוע חד פעמי ייחודי ומיוחד. המון המון תודות בשמי וכל הסובבים אותי עידית חגי ומאיר רזניק
אבי נבון: עמירם יקר, העקשנות משתלמת! העקשנות שלך, עם גיבוי של עזרא ואמנון, והשתלמות של כולנו. "הפסיפס" כפי שהגדרת אותנו יצר תמונה מושלמת. ממתין לחלק ב' בדרום הערבה, כולל מבצע עובדה. סיורי הגבול עלו מדרגה. אתגר!
רוני אסטרייכר: חברים יקרים, אני מצטרף לכל התודות והשבחים שנאמרו. התכנון, ההכנות, הארגון והביצוע היו למופת. תודה רבה! אני רוצה לשתף אתכם במחשבה מהיום: כתבו כבר לפניי שהתודות המשמעותיות ביותר מגיעות לתושבי הערבה. אני חושב שאנחנו יכולים להביע את התודות על ידי כך שנעזור לצוות בית ספר שיטים (בית הספר האזורי של ילדי הערבה הצפונית) להטמיע את הסיור ותכניו בתוכנית הלימודים של בית הספר, בעיקר כדי שהתורה שבעל-פה, שבוטאה בצורה כל כך טובה בסיור, לא תאבד. במחשבה שלאחר מעשה, הייתי מזמין שניים-שלושה נציגים מצוות בית הספר להשתתף בסיור. ודבר נוסף: אולי, ורק אולי, היה מקום להזמין את מפקד הגזרה כדי שיציג את בעיות הבטחון שקיימות כיום לאורך הגבול.
זאב זיוון: תודה לעמירם ולהתראות במעלה הדרך.
גדעון רגולסקי: אכן היה סיור מצוין . שמחתי לראות הרבה פטריוטים לערבה, לסיפוריה ותושביה. ..ואני כבר חושב על ההמשך דרומה למרחבי פארן, עשת, מנוחה, יהל ועוד. להבנתי יש להוסיף לסיפור הגבול, את הרקע הגיאולוגי, הפרהיסטורי, הארכאולוגי של האזור. דרכי הרוחב, העשייה התורכית והמנדטורית במרחב ועוד.
גדעון ביגר: לעניות דעתי, כמי שלא השתתף בסיור אך היה מודע לו – הסיור אמור היה לעסוק בנושא הגבול, ולא בנושא " אזור הערבה". נטייתם של מדריכי טיולים ואנשי " ידיעת הארץ" לעסוק בכל הנושאים בעת ובעונה אחת – הגיאולוגיה ואקלים ועד פוליטיקה והחקלאות, איננה מתאימה לסיור מעין זה שעסק כאמור בקטע הגבול בין ישראל לירדן, בערבה – דרכי קביעתו וסימונו בשטח. תוספת מידע מאנשי המקום הייתה חשובה ביותר אך עד כאן ולא "עולם ומלואו".
רפי רגב: עשרת הרכיבים ב"מעשה המרקחה"- סיור ערבה צפונית
התמדה ( וכן מספר 10)– ממיליון סיבות וטעמים בין שהזמן גרמן או לאו, הסיור נדחה ונדחה. עמי אחז את השור בקרניו ולא הרפה. התמדה זו השתלמה. התוצאה מדברת בעד עצמה, סיור להפליא.
הרעיון המסדר – אירוע השלום עם ירדן שמלאו לו שלושים שנה נראה כאילו "הוצא מהבוידים" ברקע ארועי המלחמה והבוקה והמבולקה בחברה הישראלית עתה. אך התעלמות מרעשי רקע אלה, דבר לא פשוט שלעצמו, אפשרה לכולנו לבחון את הנושא בכלים הכי טובים, עם "היסטוריה מהלכת" שממש לא נס ליחה ובשטח.
רובינשטיין – כבוד המשנה לנשיאת ביהמ"ש העליון בדימוס היה הפיבוט באירוע. הוא שפך אור על הדברים הגדולים שאיפשרו לבסוף את חתימת ההסכם; אך הוא עמד גם על פכים קטנים שמקבלים משקל בפרספקטיבה היסטורית. מחמם את הלב הזכרון, הידע, השכל הרב (והטוב), ההומור הדק, ובעיקר הנאמנות לממלכה. עוד שנים ארוכות וטובות ובריאות לך!
"שלישיית ההסדר" – כב' השופט, חיים ושטנר– אלה שהיו הפעילים שעמדו בראש. הם היו נותני הטון והמוצאים לפועל של פרויקט החשוב בהסכם השלום עם ירדן. הם חלקו עימנו דברים מ"חדרי החדרים". הציגו תמונה מכובדת של תהליך הגון לצד שמירה על האינטרס הלאומי. כבוד ותודה לכם.
המסבירים – רבות כבר נאמר על מגוון האנשים המקצועים שעמי אירגן לאירוע. ההסברים מכמה וכמה דיסצפלינות היו רכיב חשוב בהבנת התמונה הכוללת.
הקהל– עמי השכיל לשלב בסיור חברים וחברות ממסגרות שונות ומגוונות. כולם העשירו את האירוע והפכו אותו למיוחד ולא שגרתי.
תרומת המועצה ואנשיה – סיור זה לא היה יכול להתקיים אלא בזכות סיוע המועצה האזורית ואנשיה שממש יצאו מגדרם בכל, בארגון, בערב ההרצאה, בכיבוד הנדיב, בהסדרת תאומי הביטחון והאבטחה. ובמה לא.
האירוח והתרומה הכלכלית לקהילה – לא נשכח כי אנו בימי מלחמה. מציאות לא פשוטה שמלווה אותנו כבר יותר משנה. הדאגה הכלכלית לא פחותה משאר התחושות הקשות שאופפות את כולנו. בכך שלנו ערב ביחידות האירוח של המתיישבים תרמנו באופן צנוע לכלכלה המקומית. אנו נבוא גם בימים טובים. מגיע לכם.
אנשי הערבה – זן נדיר שחלקו השתתף בסיור ואת מעשה ידם ראינו למולנו בשטחי העיבוד לאורך הסיור. אנשים שבמו ידם הפכו ציה לנווה פורח. חבורה של פטריוטים מן הזן שכבר כמעט ולא רואים, עם פנים צרובות וידים מיובלות. שאו ברכה!
עמי אורן – הבולדוזר שדחף מאחורי ולפני הקלעים ואפשר לכל ההפקה הזו לצאת לדרך. שאפו אחד גדול!
אבגד מאירי מודגשים שמות הדוברים
חָזַרְנוּ אֶל שִׁגְרַת הַיּוֹם יוֹם
לְמַטְּחֵי הַשִּׁגּוּרִים מִצָּפוֹן
לְזַעֲקַת הַחֲטוּפִים בַּדָּרוֹם
וְלַכּוֹתָרוֹת הַקּוֹדְרוֹת בָּעִתּוֹן
אֲבָל בְּתוֹךְ כְּאֵב הַיּוֹם הָאָיֹם
בַּחֹשֶׁךְ שֶׁעַל פְּנֵי הַתְּהוֹם
נִגְלֶה אוֹר גָּנוּז וְקָסוּם
שֶׁל שׁוֹחֲרֵי אִידֵאָל וְשָׁלוֹם
בַּמָּקוֹם הַנָּמוּךְ בָּעוֹלָם
עַמִּי רָם וְנִשָּׂא מִכֻּלָּם
בַּמָּקוֹם הַשְׁחוּן בָּעוֹלָם
עַמִּי (שַׁחַם) צוֹמֵחַ וְחַי מִכֻּלָּם
הָעֲרָבָה מְשׁוּלָה לִגְאֻלָּה
כָּךְ הַנָּבִיא יְשַׁעְיָהוּ נִבֵּא
יְשַׁשּׁוּם מִדְבָּר וְצִיָּה
וְתִשְׂמַח, תָּגֵל עֲרָבָה
הַנָּבִיא לָנוּ גִּלָּה בְּמִלִּים
בְּבַקְּשׁוֹ תִּקְוָה לַמְּיַחֲלִים
אֵלִי יָקִים לָנוּ אֲגַם חַיִּים
וְהִנֵּה הַשָּׁלוֹם כְּבָר בֶּן 30
וְגַן גְּלִילִי פּוֹרֵחַ
בְּלֵב מִדְבָּר קוֹדֵחַ
וְיוּבָל שֶׁל מַיִם בּוֹקֵעַ
גַּם שֶׁחִבּוּר הַצִּנּוֹר נוֹקֵעַ
הַמִּפְעָל הַצִּיּוֹנִי בָּעֲרָבָה
אָסָף זַן נָדִיר שֶׁל עֲשִׂיָּה
שֶׁבַּהַתְמָדָה יְתֵרָה
נֶאֱבָק לְהַכּוֹת שֹׁרֶשׁ בָּאֲדָמָה
מַמָּשׁ כְּבִימֵי דָּוִד וְעֶזְרָא
וּכְנֶגֶד כָּל הַסִּכּוּיִים
מְפֻנִּים אַט אַט גַּם הַמּוֹקְשִׁים
וַאֲפִלּוּ הַסִּיּוּר הַזֶּה יָצָא
בִּזְכוּת אוֹתָהּ הַהַתְמָדָה
זֶה שַׁי גָּדוֹל שֶׁל הַשְׁרָאָה
מִזַּן נָבוֹן שֶׁל עֲשִׂיָּה,
הַבּוֹנֶה מָעוֹז לְצַד טִירָה,
וּמוֹסִיף וְיוֹסֵף זְכוּיוֹת לְעַם נִפְלָא
עֲרָבָה לָנוּ מְאוֹד הָעֲרָבָה
לָעַיִן, לָאֹזֶן וְגַם לַחֵךְ
אַךְ מִכֹּל, לַחַיִּים וּלְשָׂשׂוֹן הַלֵּב
כִּי אֵין מְנַחֵם לְדַאֲבָה וּכְאֵב
מִמִּלִּים חוֹדְרוֹת הַמְּצִיפוֹת אֶת הַלֵּב
כֻּלָּנוּ מַכִּירִים אֶת מִילוֹת הַבְּשׂוֹרָה
יְשֻׂשׂוּם מִדְבָּר וְצִיָּה וְתָגֵל הָעֲרָבָה,
אַךְ פָּחוֹת אֶת הֶמְשֵׁךְ הַנְּבוּאָה:
עוֹד יְדַלֵּג פִּסֵּחַ כִּרְאֵם
וְתָרֹן גִּיל לָשׁוֹן אִלֵּם
וְעֵינֵי עִוְּרִים תְּפַקַּחְנָה
וּפְדוּיִים בְּגִיל יְשׁוּבוּן הַבַּיְתָ
אליקים רובינשטיין מה שכתבתי לעמירם בשובנו הביתה בחמישי בלילה:
"לעמירם שלומות, גם בדרך זו מבקשים מרים ואני להודות לך מקרב לב על הסיור המאלף, על טרחתך העצומה והמוערכת מאד, על החברה והידע, ועל כל שלמדנו. יישר חילך, ונעם לנו לפגוש גם את סמדר. בהוקרה רבה, אלי רובינשטיין."
תודה לכולכם על המלים הטובות, שבעיקרן כמובן לעמירם אך עמו לכל העושים במלאכה היפה כל כך.