תרשיחא, כנסיות הקהילות היוונית – קתולית והיוונית – אורתודוכסית11 בספטמבר 2023
מיזם יישובי המיעוט הנוצרי בישראל החל בשלהי שנת 2019.
מאז עד קיץ 2022 למעט הסגרים בגלל מגפת הקורונה, ביקרתי לבד וגם עם מספר עמיתים וחברים בערים המעורבות וביישובי המיעוטים בהם נמצאות קהילות הנוצרים דוברי ערבית.
השלב האחרון של מיזם זה החל בקיץ עד סתו 2022 ונמשך בקיץ 2023 והוא המסע להכרת העיר נצרת וראו הפן הנוצרי של העיר נצרת – כללי, ריכוז, סיכום ביניים וכוונות להמשך.
על מנת להשלים את המיזם ביקשתי לחזור למספר יישובים אליהם הגענו אך בהם לא הסתייע לפגוש את אנשי הקהילה להיכנס לכנסיותיהם.
לצורך ההשלמה "גייסתי" את ידידי כהן הדת של הקהילה היוונית אורתודוכסית באעבלין אבונה סאבא חאג' אותו הכרתי בביקור ביישובו אעבלין שבגליל התחתון המערבי, היישוב והפן הנוצרי שלו (מאי 2022) ומאז סייע בארגון ותיאום ביקורים נוספים כנסיות הקהילות הנוצריות ביישוב ג'דידה – מכר שבגליל המערבי (יוני 2022) וגם הכנסייה בשעב, יישוב שלא מגוררים בו נוצרים (יוני 2022).
ביום חמישי 7 בספטמבר 2023 יצאנו "להשלמת המיזם" אל קהילות בשלושה יישובים בהם בקרנו כבר
טורען וראו טורען שבגליל התחתון המרכזי, היישוב והפן הנוצרי שבו (מרס 2020)
תרשיחא וראו תרשיחא שבגליל ההררי, הכפר שהפך להיות חלק מעיר (מרס 2021)
כפר כנא וראו כפר כנא בגליל התחתון המרכזי, בקרוב ייהפך לעיר (אוקטובר 2021)
לביקורי מפגש אלה הצטרפו אימו של אבונה סאבא חאג' גב' ריניה חאג' ועוזרתה גומנה וגם עמיתיי גדעון ביגר (ירושלים), עידית חגי ומאיר רזניק (עין השופט).
"התחנה השלישית" הייתה בשעת אחר הצהרים בכפר תרשיחא שם ביקרנו בתחילה בכנסיית הקהילה היוונית – קתולית ובמנזר הצמוד אליה ואחר כך המשכנו וביקרנו בכנסיית הקהילה היוונית – אורתודוכסית .
המארחת שלנו בכנסייה היוונית – קתולית הייתה הנזירה האחות סלבא ירדנית מהעיר סלט המשתייכת למסדר הנזירות האיטלקי "שני לבבות הקדושים" Religiose dei Sacri Cuori di Gesu a Maria
היא סיפרה לנו מעט על עצמה, על הקהילה היוונית – קתולית בתרשיחא ועל הכנסייה.
לאחר הביקור בכנסייה האחות סלבא הזמינה אותנו להתארח במעונה במנזר הצמוד לכנסייה.
שם פגשנו שתי נזירות איטלקיות ממסדר Sisters of St. Dorothy, Daughters of the Sacred Hearts שבאו לבקר אותה והן אחות לורנצה מהעיר וינצנצה והאחות ברלונה מפדובה ושתיהן נמצאות במנזר בבית לחם עשרות שנים
לאחר מכן המשכנו וצעדנו לעבר הכנסייה היוונית – אורתודוכסית ושם אירח אותו כהן הדת של הקהילה אבונה גיאוגריוס חורי הוא סיפר לנו על עצמו על הקהילה ועל הכנסייה.
להלן מעט מידע אודות המקום ומראות הביקור.
תרשיחא, כפר שהפך
להיות חלק מהעיר מעלות – תרשיחא
בראשית שנות ה-60' של המאה הקודמת
מיקום תרשיחא
בגליל העליון המערבי ההררי
קילומטרים ספורים מגבול ישראל-לבנון,
20 ק"מ ממזרח לנהריה,
20 ק"מ ממערב לצפת,
15 ק"מ לכרמיאל
דמוגרפיה
אוכלוסיית העיר מעלות – תרשיחא
מונה כ-24,000 תושבים
מתוכם כחמישית,
5,300 הם תושבי תרשיחא
מחציתם מוסלמים
ומחציתם נוצרים
מרביתם משתייכים לקהילה היוונית – קתולית
אחרים לקהילה היוונית -אורתודוכסית
ומיעוטם לכנסייה האנגליקנית.
הרחבה אודות תרשיחא והכנסייה האנגליקנית ראו תרשיחא שבגליל ההררי, הכפר שהפך להיות חלק מעיר
הכנסייה היוונית – קתולית
נבנתה בשנת 1836
כנסיית הקהילה היוונית -קתולית בתרשיחא כמו רבות מכנסיות הקהילות היווניות -אורתודוכסיות וחלק מהכנסיות של הקהילות היווניות – קתוליות נקראות על שם הקדוש גאורגיוס שחי בסוף המאה השלישית וראשית המאה הרביעית ונחשב לקדוש החשוב ביותר בנצרות האורתודוכסית.
גאורגיוס הוא הקדוש הפטרון של כמה ארצות: אנגליה, אתיופיה, גאורגיה, מונטנגרו, ליטא וקטלוניה וכן של כמה ערים, ובהן מוסקבה, גנואה ובמברג.
החל מן המאה השתיים עשרה נפוצו אגדות, על בסיס המסופר בחזון יוחנן בברית החדשה, שם מתוארת מלחמתו של שר המלאכים מיכאל בתנין (פרק י"ב, 7- 9) " וַתְּהִי מִלְחָמָה בַּשָּׁמָיִם מִיכָאֵל הוּא וּמַלְאָכָיו נִלְחָמִים בַּתַּנִּין וְהַתַּנִּין נִלְחָם וּמַלְאָכָיו׃ וְלֹא הִתְחַזָּקוּ וְגַם מְקוֹמָם לֹא־נִמְצָא עוֹד בַּשָּׁמָיִם׃ וַיֻּשְׁלַךְ הַתַּנִּין הַגָּדוֹל הַנָּחָשׁ הַקַּדְמוֹנִי אֲשֶׁר־נִקְרָא שְׁמוֹ מַלְשִׁין וְשָׂטָן הַמַּדִּיחַ תֵּבֵל כֻּלָּהּ הוּא הֻשְׁלַךְ אָרְצָה וּמַלְאָכָיו עִמּוֹ הֻשְׁלָכוּ." גאורגיוס על פי האגדה הציל נערה מידי דרקון אכזר והרג את הדרקון.
על סיפור חייו של גאורגיוס הקדוש אין מקורות היסטוריים מהימנים. על פי המסורת והאגדות עליו, הוא נולד למשפחה נוצרית בסוף המאה השלישית. אביו היה מקפדוקיה ( ארץ גאוגרפי והיסטורי במרכז רמת אנטוליה באסיה הקטנה שבתורכיה) ושירת כקצין בצבא הקיסרות הרומית. אימו הייתה מלוד. לאחר שאביו נהרג במלחמה חזרה אימו לעיר מולדתה עם בנה, שחינכה בעצמה. גאורגיוס המשיך את דרכי אביו, הצטרף לצבא ועלה בסולם הדרגות. בסוף שנות העשרים לחייו הוא כבר נשא דרגת קצונה והוצב בניקומדיה (היום איזמיט בירת המחוז Kocaeli באזור מרמרה בצפון-מערב טורקיה) כחבר במשמר האישי של הקיסר דיוקלטיאנוס שלפי סיפורי הקדושים, בשנת 302 פרסם צווים המורים לאסור כל חייל נוצרי בצבא ומחייבים כל חייל אחר להשתתף בפולחן הקיסר ולהקריב קורבן לאלים הרומיים. גאורגיוס הקדוש צווה ליטול חלק בדיכוי הנוצרים אך במקום זאת התוודה כי הוא נוצרי וביקר את החלטת הקיסר.
הקיסר דיוקלטיאנוס ניסה להמיר את דתו של גאורגיוס והציע לו כסף ואדמה כדי שישתתף בפולחן הרומי. גאורגיוס סירב והקיסר ציווה על המתתו בעינויים כבוגד. ב-23 באפריל 303 לאחר עינויים קשים נערף ראשו של גאורגיוס על חומת ניקומדיה. הקיסרית אלכסנדרה וכוהן הדת אתנסיוס שצפו בסבלו, השתכנעו ממסירות הנפש שלו והתנצרו גם הם, למרות שידעו כי יוצאו להורג. גופתו של גאורגיוס הובאה ללוד, עיר מולדת משפחתו, ושם הוא נקבר כקדוש מעונה. בתקופה הביזנטית על קברו נבנתה כנסיית הקדוש גאורגיוס קוטל הדרקון ("כניסת מאר ג'רג'אס"). היא נהרסה מספר פעמים והוקמה לאחרונה במאה התשע עשרה.
מדי שנה ב-16 בנובמבר מתקיימות בכנסייה "חגיגות גאורגיוס" הקדוש נקראות גם "חג סנט ג'ורג'" וברבות הימים הפך להיות "חגיגת לוד".
הכנסייה האורתודוקסית, מאר אליאס.
הכנסייה נבנתה בשנים 1912/13
על חורבות כנסייה צלבנית
המיסה הראשונה התקיימה
בחג הצלב האורתודוכסי ב-27/9/1914
כהן הדת אבונה גיאוגריוס חורי (1949) נשוי ואב לשני בנים ובת.
הוסמך לכהונה באוגוסט 1981.
במשך 27 עבד כמורה לדת ונצרות בבית הספר היסודי וחטיבת ביניים בתרשיחא.
שמו הקודם היה נביל חורי ובתעודת זהות שמו ישראל חורי.
מוצא משפחתו מאעבלין. סבא רבה שלו הגיע לתרשיחא בראשית המאה ה-19.
הכנסייה הישנה היא גיאוגריוס הקדוש
ששופצה למספר שנים
בקרנו בפעם קודמת
על הכנסייה העתיקה המשופצת ראו תרשיחא שבגליל ההררי, הכפר שהפך להיות חלק מעיר