Archive for מרץ, 2022

רכס הגלבוע בשלהי חורף תשפ"ב – תצפיות, אנשים ופריחה

 

רכס הגלבוע הוא אחד האזורים המועדפים לטיול בסוף החורף בו יש פריחה מרהיבה ובמיוחד של אירוס הגלבוע.

 

חברי בקשו ממני שבמקום טיול אחר שבוטל נארגן טיול לגלבוע לראות את הפריחה.

 

הסכמתי בלי היסוס.

 

הפעם הקודמת שתרתי את הגלבוע הייתה באוקטובר 2016 בטיול האופניים הארוך והמרתק סובב תענך וכתף הגלבוע

 

ביום שני 28 במרס 2022, אחרי הביקור הקהילה הלטינית וכנסייתה בכפר מוקיבלה שבעמק יזרעאל עלינו לרכס הגלבוע

 

היינו קבוצה קטנה שכללה שישה אנשים סקרנים ומתעניינים והם: ענת ואמיר יגאל (מעלה גמלא), מאיר רזניק (עין השופט), מוטי ארמלין ועמיאל שדה (גילון) ואני (מבשרת ציון).

 

במשך מספר שעות הסתובבו ברכס הגלבוע.

 

עלינו מכיוון גן נר, היינו בתצפית כתף שאול, שם מוטי הרצה לנו האם היה  דוד היה מעורב במותו של שאול על הר הגלבוע כפי שיוצג בהמשך

 

המשכנו מזרחה ועצרנו במצפה שמיר מעל מתלול עמינדב.

 

נסענו הלאה להר מלכישוע לראות את הפריחה.

 

***

 

מעבר להנאה של החברותא, של התצפיות המרהיבות ושל הפריחה המדהימה, טיול זה התיור לגלבוע מצטרף לסדרה המתמשכת של הסדרה גבולות ישראל – ריכוז הסיורים לאורכם ובאזורם

 

המידע והצילומים המובאים להלן משקפים את מה שלמדנו ואת מה שראינו

**********

מעט גיאוגרפיה

רכס הגלבוע המהווה את השלוחה הצפון מזרחית של הרי השומרון.

כיוונו הכללי של הרכס הוא דרום מזרח – צפון מערב, אורכו כ-18 קילומטר ורוחבו 8 קילומטר.

***

 

רכס הגלבוע מורכב מ-11 פסגות, הגבוהה בהן היא פסגת מלכישוע (536 מטר). חלק מהפסגות הנוספות הן הר אבנר (499 מטר), הר ברקן (497 מטר), הר יצפור (475), הר לפידים (434), הר אחינעם (451), הר אבינדב (440) והר שאול (302).

 

גבולות הרכס הם נחל בזק בדרום, עמק יזרעאל במערב, עמק חרוד בצפון ועמק הירדן ממזרח.

החלק הדרום מזרחי של הגלבוע וברקע הר בזק  בצפון השומרון

 

דמותו של ההר עוצבה כתוצאה מהפעילות לאורך העתק גלבוע כרמל. ההעתק הפועל במגמה צפונית-מערבית, נוצר כתוצאה מתזוזה צפונית של הבקע הסורי-אפריקני, לכן מתרומם קצהו המזרחי והוא תלול יותר מאשר קצהו המערבי.

 

במבט על ההר מעמק חרוד, הנמצא 100 מטר מתחת לפני הים, נראה הרכס כמערכת צוקים גדולה ותלולה – גובה של 650 מטר מעל פני השטח.

 

ברוב שטחו של הגלבוע האקלים הוא ים-תיכוני ויורדים בו כ-450 מ"מ משקעים בשנה.

 

על פסגת ההר עובר קו פרשת המים העילי של ארץ ישראל, וזו הנקודה המזרחית ביותר בה עובר קו זה, כ-12 ק"מ בקו אווירי מהירדן.

 

המאפיינים הטבעיים של הר הגלבוע הם סלע גיר קשה. הרים תלולים וצמחייה רבה ומגוונת. הסלעים העיקריים המרכיבים את ההר הם דולומיט, גיר, קירטון, צור ובזלת.

 

הר הגלבוע מתאפיין בצמחייה מסוג "בתה ים תיכונית" (צורת צמחייה בה שולטים בשטח בני שיח, שגובהם אינו עולה על 50 ס"מ, בשילוב עם צמחים עשבוניים). הכולל מאות מינים של צמחים היוצרים בעונת הפריחה מרבדי פריחה מרהיבים, בין המינים השונים ישנם כלניות, נוריות, צבעוני ההרים, ופרגים. הייחודי שבהם הוא אירוס הגלבוע פורח בסוף מרץ ותחילת אפריל. אירוס הגלבוע נחשב מין אנדמי, הגדל רק בגלבוע ובצפון השומרון.

 

בסוף שנות ה-50 ותחילת שנות ה-60 של המאה ה-20 נטעה קרן קיימת לישראל בגלבוע כ-20 אלף דונם של עצים, רובם ככולם אורנים.

 

מצפור הר שאול

***

מצפור הר שאול

***

***

קיבוץ בית השיטה

מורדות כתף שאול

***

מצפור שמיר על מתלול עמינדב 

***

מיקום תצפית שמיר

***

**

היישוב הקהילתי שלפים בין שלוחות ורשפים וברקע העיר בית שאן

ניר דוד ומסילות וברקע שדה נחום ופארק תעשיה צבאים

גיאופוליטיקה וגיאוגרפיה – יישובית 

הר (או הרי) הגלבוע נזכר במקרא בשמו זה בהקשר אחד: קרב שאול בפלשתים. וזאת, בשני מקומות –

 

פרשת הקרב ומות שאול בסוף ספר שמואל-א: וַיִּקְבֹּץ שָׁאוּל אֶת כָּל יִשְׂרָאֵל וַיַּחֲנוּ בַּגִּלְבֹּעַ" (כח,ד). "וַיָּנֻסוּ אַנְשֵׁי יִשְׂרָאֵל מִפְּנֵי פְלִשְׁתִּים וַיִּפְּלוּ חֲלָלִים בהר הגלבע' (לא,א)….וַיִּמְצְאוּ אֶת שָׁאוּל וְאֶת שְׁלֹשֶׁת בָּנָיו נֹפְלִים בהר הגלבע' (ט)

 

קינת דוד על שאול ובניו – "הָרֵי בַגִּלְבֹּעַ אַל טַל וְאַל מָטָר עֲלֵיכֶם וּשְׂדֵי תְרוּמֹת כִּי שָׁם נִגְעַל מָגֵן גִּבּוֹרִים מָגֵן שָׁאוּל בְּלִי מָשִׁיחַ בַּשָּׁמֶן" (שמו"ב א,כא).

 

להרחבה ראו מאמרו של ישראל רוזנסון הרי בגלבוע' – על הגלבוע במקרא

 

******

 

בתקופה הביזנטית התקיים יישוב קטן בחלקו הדרום מזרחי, שאת חורבותיו ניתן לראות גם כיום.

 

לפני מלחמת העצמאות היו בגלבוע כ-15 כפרים ערבים, כפרים אלו שימשו בסיסים לכנופיות בתקופת המרד הערבי.

 

במהלך מלחמת העצמאות כבש צה"ל את מחציתו הצפונית של הגלבוע עד שולי הרכס.

 

 

 

לאחר חתימת הסכם שביתת הנשק עם ירדן אזור הספר בהרי הגלבוע היה ריק מיישובים ויחסית היה רגוע מבחינה ביטחונית.

 

במהלך השנים הוקמו בו מספר יישובים.

 

בשוליו המערביים לכיוון מעיין חרוד הוקם על חורבות הכפר הנטוש נוריס, מושב נורית (1950) שננטש בהמשך והפך להיות מחנה הגדנ"ע, שאף הוא ננטש בשנות ה-90';

 

בשוליו המזרחיים במורדות לעבר בקעת בית שאן נקבע בראשית שנות ה-50' שטח אימונים (ש"א 114);

רכס הגלבוע בתום העשור הראשון

 

בראשית שנות ה-60', הוקמה במרכז הרי הגלבוע ההיאחזות נח"ל מעלה גלבוע (1962), השנייה במסגרת תוכנית "מצודות הספר", שאוזרחה אחרי שש שנים והייתה לקיבוץ (1968), כיישוב היחידי באזור זה.

 

בראשית שנות ה-60' נסללה דרך הפטרולים לאורך הגלבוע מנחל בזק במזרח ועד נורית במערב;

 

במלחמת ששת הימים נכבש גם יתר רכס הגלבוע.

 

במחצית שנות ה-70', בעת שלא התקיים ספר באזור, הוקמה בסמוך למעלה גלבוע היאחזות נוספת, נח"ל מלכישוע (1976) שאוזרחה כשש שנים לאחר מכן ( 1982).

 

בסוף שנות ה-80', הוקם בגלבוע היישוב השלישי, קיבוץ מירב (1987).

 

בסוף שנות ה-80', הוקם במורדות המערביים של הגלבוע, היישוב הקהילתי גן נר (1987) ובמחצית שנות ה-90' מוקמה בו המפקדה המרחבית של יחידות משמר הגבול בצפון מרחב התפר.

 

בשנות ה-90' בנוסף עלתה לדיון הצעה  להקמת יישוב חמישי על הגלבוע בשם "מיכל" אולם תוכנית זו נגנזה לאחר שהחברה לחץ של הגופים הירוקים נגד ההקמה בגלל הפגיעה הסביבתית שתיגרם.

 

בשנת 2004 בזמן  האינתיפאדה השנייה הוקמה לאורך הקו הירוק מערכת גדר ההפרדה.

תוואי גדר ההפרדה

המערכת במורדות הר אבנר

המערכת במורדות הר מלכישוע

 

בשנת 2016 הוקמה בסמוך לקיבוץ מעלה גלבוע חוות הרוח ובה שפע של מתקנים לייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים ולא מזהמים – טורבינות רוח, חשמל סולארי, אגירת אנרגיה בטכנולוגיית אגירה שאובה ועוד

***

*****

החברים בטיול 

מוטי מרצה לנו האם היה דוד היה מעורב במותו של שאול על הר הגלבוע

 

האם היה דוד היה מעורב במותו של שאול על הר הגלבוע? 

 

הסיפור נסוב סביב שתי גרסאות המופיעות במקרא  למות שאול על הגלבוע שלכאורה, סותרות אחת את השנייה. למעשה ישנן שלוש גרסאות אך השלישית בספר דברי הימים דומה מאוד לגרסה בספר שמואל  א'

 

גרסה א':  בספר שמואל א' פרק ל"א מסופר כי הפלישתים השיגו את שאול ובניו והיכו את בניו יהונתן, אבינדב ומלכישוע . בהמשך נכתב כי את שאול מצאו המורים אנשים בקשת, וכן נכתב " ויחל מאוד מהמורים "  ובהמשך שאול ביקש מנושא כליו להרוג אותו, נושא כליו סרב ואז נפל שאול על חרבו ושנושא הכלים ראה ששאול מת, נופל גם הוא על חרבו ומת יחד עם שאול.  לפיכך, נשאלות כאן מספר שאלות : מי הם המורים? מי הם האנשים בקשת? מדוע פחד שאול מהמורים? איך הצלחו הפלישתים להדביק את שאול ובניו במעלה הר הגלבוע ?

 

גרסה ב':  בפרק א' בספר שמואל ב' מסופר כי דוד ישב בצקלג בצפון הנגב, ואחרי שלושה ימים ממות שאול הגיע איש ממחנה שאול ובגדיו קרועים ואדמה על ראשו ופגש את דוד בצקלג… דויד שאל את האיש מאיפה באת? והאיש ענה:  ממחנה ישראל באתי,  העם נס מהמלחמה, הרבה אנשים מישראל נהרגו , וגם שאול ויהונתן. דוד שאל את האיש איך אתה יודע ששאול ויהונתן בנו נהרגו?  והאיש ענה: "נקרוא נקריתי בהר הגלבוע, ראיתי את שאול נשען על חניתו … וראיתי רכב ופרשים שהשיגו את שאול… שאול הסתובב וראה אותי וקרא לי… ושאל אותי מי  אתה?  ועניתי " עמלקי אני". אז שאול ביקש ממני שאמית אותו "כי אחזני השבץ כי כל עוד נפשי בי "  "ואעמד עליו ואמותתהו" ולקחתי את הנזר שעל ראשו ואת הצמיד שעל זרועו והבאתי אותם אליך הנה. גם כאן שאל דוד את הנער מאיפה הוא, ולאחר שהנער עונה שהוא עמלקי… דויד פקד על אחד מנעריו  להרוג את העמלקי  מיד  , כי העז להרוג את משיח ה'. לגרסה זו נשאלות  מספר  שאלות: איך הגיע איש עמלקי " במקרה" להר הגלבוע בזמן הקרב בין ישראל לפלישתים? איך הגיע רכב ופרשים במדרון התלול בהר הגלבוע ? איך במקרה העמלקי פגש את שאול בסוף הקרב? מדוע שאל שאול את העמלקי מי הוא? מה המשמעות של " כי יאחזני השבץ"

 

ישנן שתי גרסאות שונות וסותרות …  ולכן עולות השאלות הבאות: איזו גירסה נכונה ?  מדוע ישנן שתי גרסאות? מדוע דויד לא השתתף בקרב כל כך חשוב שבו מצא מלך ישראל ובניו את מותם? איך קרה ששר צבאו של שאול " הרמטכ"ל " אבנר בן נר יצא מהקרב הזה ללא פגע…? מדוע הרג דויד את הנער העמלקי מיד? מדוע שנא שאול את דוד ורצה להרוג אותו ? איך קרה ששאול לא הצליח אף פעם להרוג את דוד?. אין ספק כי אלה שאלות מאוד מעניינות …

 

***

למה ישנן שתי גרסאות ?

 

יוסף בן מתתיהו בספרו קדמוניות היהודים כתב שכנראה אחרי ששאול נפל על חרבו הוא עדיין לא מת ואז העמלקי שראה אותו הרג אותו לפי בקשתו… חז"ל טענו להרמוניזציה … אין כאן סתירה אלא סיפור והמשכו כאשר המשך הסיפור בשמואל א' מסתיים בספר שמואל ב' … במחקרו פרופ' מלול טען כי מי שכתב את שני הגרסאות רצה לרמוז על כך שהיה כאן משהו לא תקין…

 

נחזור לגרסה הראשונה בספר שמואל א' פרק לא': מי הם המורים?  אנשים בקשת ?   בכל המחקרים שנעשו על הפלישתים נראה שלפלישתים לא היו קשתים !!! הפלישתים היו עם שריון חניתות כבדות וחרבות כבדות… כמו בתאור גוליית למשל… אז ממי פחד שאול כל כך? לרוב הפלישתים לחמו בעמקים ולא במעלה ההר … מי הם האנשים בקשת?  בכל מקום בשמואל א' כאשר מדובר על דוד והחבורה שהתכנסה סביבו – גיבורי החייל …  הם מכונים האנשים של דוד… בנוסף,  משמר המלך מנה 3000 אנשי בנימין – משבטו של שאול…  וידוע שאנשי בנימין היו קשתים מעולים…  שקלעו לחוט השערה…

 

במחקרו פרופ' מלול טון שלדוד היה גיס חמישי בתוך שומרי ראשו של שאול והם אלה שרדפו אחרי שאול ולכן שאול פחד מהם… והם אלה שכנראה הרגו אותו בסוף… מסופר כי הפלישתים מצאו את גופתו רק למחרת הקרב…

 

מדוע שאול רדף את דוד ולמה הוא לא הצליח להרוג אותו ? דוד קיבל תפקיד בכיר כמפקד המשמר של שאול לאחר נצחונו על גלית … בקסמו הרב הצליח דוד להעביר לצדו את האנשים הקרובים ביותר לשאול –   את בנו יהונתן, את מיכל ביתו. אין ספק שכמפקד המשמר של שאול האנשים שסביב שאול היו נאמנים יותר לדוד מאשר לשאול. זאת הסיבה ששאול רדף את דוד כי הוא הרגיש שדוד חתר תחתיו. אבל, שאול לא הצליח להרוג את דוד כי תמיד היה מי שהזהיר את דוד מפני הסכנה. יהונתן בנו של שאול אמר לדוד כי אם תהיה לו סכנה, הוא יהיה הראשון להזהיר אותו.

 

נחזור לגרסה השניה בספר שמואל ב' פרק א' : נער עמלקי שוטט במקרה על הגלבוע בזמן הקרב בין ישראל לפלישתים ובמקרה פגש בשאול נשען על חניתו.  לא נשמע הגיוני…  למה עמלקי? כי בדיוק באותו זמן דוד היכה את העמלקים. במחקרו פרופ' מזוז טען שדוד לקח עמלקי שמעולם לא היה בגלבוע  – נתן לו את נזר שאול וצמיד אותם לקח משאול בעבר כדי להראות שאין  לו לדיד לא היה קשר למות שאול. כדי להשמיד את הראיות  מצווה להמית את הנער מייד. זאת הסיבה  לכך שדוד לא היה נוכח בקרב החשוב הזה… שלא יקשרו אותו למות שאול…

 

יאחזני השבץ… יש פירוש  לפיו לשאול היה אפוד משובץ באבנים להגנה על חזהו …  וכאשר ניסה ליפול על חניתו השיבוץ של האבנים מנע מהחנית לחדור לגופו…

 

אבנר בן נר המשיך להיות שר צבא של מחנה מפיבושת בנו האחרון של שאול…  אך בהמשך דויד כרת איתו ברית וכיבד אותו מאוד …. למרות כישלונו בהגנה על המלך שלו שאול ועל יהונתן אהוב ליבו של דוד הכיצד? המחקר טוען שאבנר בן נר שיתף אף הוא פעולה עם דויד לגרימת מותו של שאול…

 

לדויד היו הזדמניות רבות להרוג את שאול אך הוא ידע שהעם לא יקבלו כמלך אם יהרוג את שאול…  לכן הוא ארגן את מותו בצורה " מכובדת"

 

יש  אומרים שהשם שאול ניתן לשאול כי הוא חי על זמן שאול…   ומלכותו נשענה על זמן שאול…

 

כל הסיפור שמוצג כאן אין לא הוכחה…  כל הנכתב כאן זאת השערה המתבססת על שאלות תמוהות… ואין לה שום הוכחה בכל מקום שהוא….

 

כתב וסיפר  מוטי ארמלין על פי מאמר של פרופ' מאיר מלול, המחלקה לחקר המקרא, אוניברסיטת חיפה.

 

**********

 

***

***

***

הפריחה באזור מלכישוע 

***

צילום מוטי ארמלין

****

****

**

בדיקה מה יצא, צילום מוטי ארמלין

***

***

איריס הגלבוע הוא גיאופיט מקבוצת אונקוציקלוס, הנושא בגאון פרח מפואר.

 

איריס הגלבוע פורח במרס–אפריל, בעבר היה צפוף הגלבוע מעולי-רגל, שבאו במיוחד כדי ליהנות ממראה פריחתו. (לצערינו התדלדלה פריחתו בגלבוע בשנים האחרונות)

 

זה פרח ענק, עם עמוד פריחה שגובהו 40–90 ס"מ, ופרח המגיע לקוטר של 20 ס"מ – אחד הפרחים הגדולים בארץ. אולם ייחודו אינו מתמצה בגודלו, אלא בעיקר בגווניו: עלי-העטיף זוהרים בצבע סגול עז, ובתוך האוכלוסיה אפשר למצוא פרחים בגוונים רבים ושונים של סגול, ואף פרחים "לבקנים" שצבעם לבן–צהבהב. צבע עלי-העטיף הפנימיים והחיצוניים זהה, וכן זהה להם צבע עמודי-העלי. הצבע בכל אחד מן הפרחים אחיד למדי, לפעמים קצת מעורק בעורקים כהים יותר. הצלקת לבנה, מנוקדת בסגול. במרכז עלה הכותרת החיצוני, בפתח מנהרת-ההאבקה, מופיע כתם כהה, ומאחוריו גוש של שערות צהבהבות מנוקדות בסגול.

 

איריס הגלבוע הוא מין אנדמי לארץ-ישראל. המין תואר לראשונה מן הגלבוע בשנת 1876 בידי החוקר בייקר, שכיבד בשמו המדעי את החוקר הֵיין, ידידו של טריסטרם ושותפו למסע. הוא נפוץ רק במרכז הארץ: בגלבוע ומעט דרומה. צמחים עם פרחים דומים גדלים גם בדרום הגולן, וטרם הוכרע אם הם שייכים לאותו מין, או שהם מין נפרד (הוצע פעם לקרוא להם בשם "איריס הירדן"), או שהם שייכים למין הקרוב איריס שחום. גם לגבי האוכלוסיות שמדרום לגלבוע יש מחלוקת, ופעם הפרידו אותן למין בפני עצמו בשם "איריס שחרחר".

 

באמצע המאה העשרים התפרסם בציבור הרחב יופיו של מין זה, ואוכלוסיותיו סבלו מקטיפה ומעקירה עד שכמעט נכחד. מבצע הסברתי וחינוכי נרחב של חובבי-טבע, יחד עם שמירה ועם האבקה ידנית, הביאו להצלת מין זה, שנודעה כאחת ההצלחות הגדולות הראשונות של תנועת הגנת הטבע בארץ. האיריס נבחר גם לסמלה של החברה להגנת הטבע.

 

כתב מייק לבנה אתר צמח השדה ושם מידע נוסף

***

***

***

***

***

***

***

צבעוני ההרים הוא גיאופיט מרשים בפריחתו. שילוב הצבעים שהאדום העז במרכזו, והצורה האלגנטית של הפרח – בין בהיותו סגור ובין בהיותו פתוח – קנו לו מעריצים רבים.

 

לצמח בצל חד-שנתי הטמון עמוק בקרקע. הבצל עטוף בגלד יחיד, והוא מוקף בקליפות כתומות–חומות יבשות, שעירות מבפנים. בכל שנה מועבר, עם התחדשות הצמיחה, חומר הזנה מהבצל לניצן, לשם התפתחות עלים ועמוד תפרחת. הבצל הישן מתרוקן, ובמקומו נוצר בצל חדש. מהקרקע מגיחים 4–2 עלים דמויי אזמל, לעיתים קרובות שפתם גלונית. כגיאופיטים רבים הפורחים באביב צריך הבצל להיחשף למנת קור מספקת על-מנת שיפרח. בתרבות אפשר להקדים את פריחת הצבעוני על-ידי קירור הבצל לפני השתילה.

 

צבעוני ההרים פורח מוקדם באביב, בין פברואר לאפריל. עמוד הפרח זקוף, מגיע לגובה של עד 40 ס"מ. בראש העמוד נישא פרח בודד גדול, דו מיני, אורכו 6–12 ס"מ. צבעו אדום-אש. הפרח מורכב מ-6 עלי-עטיף הערוכים חליפות בשני דורים: 3 העלים של הדור החיצוני מקורם בגביע. הם מחודדים בהשוואה לדור העלים הפנימי. שלושת העלים של הדור הפנימי מקורם בכותרת. בבסיסי העלים כתם שחור. לעיתים מוקף הכתם השחור בשוליים לבנים או צהובים. השחלה עילית, נראית כמו נרתיק משולש ירוק הממוקם במרכז הפרח, ובראשו צלקת משולשת. סביב השחלה, על רקע הכתם השחור שבעלי הכותרת, בולטים 6 אבקנים. לאבקנים זירים קצרים ומאבקים גדולים ואנכיים, אשר לשכותיהם צהובות ובולטות. פרחים חריגים, לבקניים, שחסר בהם הצבען האדום, הם צהובים כליל. בכך הם מרמזים כי בפרח הרגיל, האדום, קיים גם צבען צהוב, והוא רק מוסתר מעינינו ע-ידי הצבען האדום האגרסיבי, אך מתחת לפני השטח מסוך בעלה-הכותרת גם גוון צהוב או כתום, והוא מתגלה לעיתים בשולי הכתם השחור שבסיס עלה הכותרת.

 

הפרח חסר צוף, אך שופע אבקה רבה. מבקרים בו חרקים, בעיקר חיפושיות, הנמשכות לצבע האדום, והן גם המאביקות. פרחי הצבעוני נפתחים בשעות הבוקר ונסגרים לעת ערב. לעיתים ימצאו החיפושיות בפרח שנסגר מקום ללינת הלילה "כאורח שנטה ללון". הפרי הלקט הנפתח ב-3 קשוות, ובו זרעים רבים. הזרעים שטוחים, דמויי דיסקית, ארוזים זה על גבי זה. עם היפתח ההלקט מטלטלת אותו הרוח והזרעים נפוצים לסביבה.

 

צבעוני ההרים גדל בעיקר בשטחים פתוחים בחבל הים תיכוני בהר ובמישור החוף. תפוצתו כתמית, יש מקומות שהוא מופיע בהם במפוזר, באחרים הוא מופיע במרבדים דלילים. רבים המקומות הנראים מתאימים, שלא גדל בהם צבעוני כלשהו בטווח של קילומטרים רבים. הצמח מוגן ואסורה כל פגיעה בו.

 

מוצאו של הצבעוני התרבותי במזרח התיכון (טורקיה, כנראה), וטופחו ממנו הצבעונים התרבותיים המוכרים כל כך בהולנד ובמקומות אחרים. במאה ה-16 נתן הסולטן העותומני בצלי צבעוני לשגריר האוסטרי בטורקיה. בצלים אלה נשתלו בגן הבוטני של וינה אך היו להם קשיי ההסתגלות והם לא התפתחו. לאחר ניסיונות נוספים הם אוקלמו, ומהם טופחו זנים חדשים. בשנים 1638-1634 עסקו בהולנד במסחר ענף של פקעות צבעונים. השאיפה הייתה לטפח זן שצבעו שחור. הבצלים נסחרו בבורסה ורבים השקיעו את כספם במסחר זה. כיום מגדלים עשרות זנים, שטופחו בעיקר בהולנד. הם שונים אלה מאלה בגודל הפרח, בצורתו ובצבעיו.

 

תפוצתו העולמית של המין משתרעת במזרח התיכון. בסוג 100 מינים, ושמו המדעי tulipa התגלגל מהמילה הטורקית טורבן, שמשמעה כובע. בארץ נותן הסוג עוד שני מינים שפרחיהם אדומים: צבעוני השרון וצבעוני המדבר. יש הרואים בהם זנים של צבעוני ההרים. כן גדלים בארץ שני  מינים של צבעוני שפרחיהם אינם אדומים: צבעוני החרמון וצבעוני ססגוני. עשרות ממיני הבר ועוד אלפי זנים תרבותיים מטופחים בגינות ובשדות בעולם, בעיקר בטורקיה ובהולנד.

 

המקור: ערגה אלוני אתר צמח השדה

 

***

***

***

***

 

******

סוף דבר,

השיטוט בגלבוע היה תענוג צרוף.
הנאה גדולה הייתה של החברותא,

התצפיות, למרות מעט, אובך היו מרהיבות.

שפע הפריחה בכלל
ושל אירוס הגלבוע בפרט, הייתה מדהימה!

טיול זה היווה עוד מרכיב בפסיפס של אזורי הגבול

****

נהניתי לצלם ובמיוחד את חבריי

****

תודה לך ענת שיזמת את הטיול,

תודה לך מוטי שרקחת את התוכנית
והובלת אותנו למקומות הפריחה 

הקהילה הלטינית וכנסייתה בכפר מוקיבלה שבעמק יזרעאל

 

אחד האזורים המועדפים לטיול בסוף החורף הוא רכס הגלבוע בו פורחים במלוא הדרם פרחי אירוס הגלבוע.

 

חברי בקשו ממני שבמקום טיול אחר שבוטל נארגן טיול לגלבוע לראות את הפריחה.

 

הסכמתי בלי היסוס.

 

חשבתי שאם אנו נמצא באזור, כדאי יהיה לבקר את כנסיית הקהילה הערבית נוצרית הלטינית בכפר מוקיבלה הנמצא למרגלות הגלבוע ובהזדמנות ללמוד גם על הכפר עצמו.

 

הביקור נועד להיות חלק מהמיזם "המיעוט הנוצרי בישראל" (המיעוט שבמיעוט של אזרחי המדינה) שהתחלתי בו בקיץ 2019.

 

מטרת מיזם זה ללמוד להכיר את המקומות היישוב בהם מתגוררות הקהילות הנוצריות (הערביות הערביות והארמיות),  בצפון הארץ (בגליל ובחיפה) ובמרכזה (ביפו, ברמלה ובלוד).

 

***

במוקיבלה עברתי באוקטובר 2016 בטיול אופניים סובב תענך וכתף הגלבוע

 

את קצה החוט לקשר לקהילה הלטינית קיבלתי ממורה הדרך מויש מעוז. הוא שלח לי שני מספרי טלפון לקשר לקהילה במוקיבלה מבלי לציין שם.

 

יומיים לפני הטיול התקשרתי, ולטלפון ענה כהן הדת של הקהילה הלטינית האב מרקו ריווה (להלן: אבונה מרקו).

האב מרקו ריווה (אבונה מרקו), יליד העיר קומו שבאיטליה, חבר במסדר מסדר דון גואנללה (OPERA DON GUANELLA) שהגיע לארץ בשנת 1992. בנוסף לתפקידו ככהן הדת של הקהילה הלטינית במוקבליה הוא מנהל משנת 2020 את בית ספר המשפחה הקדושה לחינוך המיוחד – נצרת. על בית הספר והמסדר אליו משתייך יורחב בהמשך.

 

לצערי, אבונה מרקו לא יכול להגיע לכנסייה במוקיבלה לפגוש אותנו אבל, הבטיח שאחד מאנשי הקהילה יגיע ויפתח לנו את הכנסייה.

 

בשעת בוקר ביום שני 28 במרס 2022 הגענו למוקיבלה.

 

היינו קבוצה שכללה שבעה אנשים סקרנים ומתעניינים והם: רון יזרעאלי (גבת), ענת ואמיר יגאל (מעלה גמלא), מאיר רזניק (עין השופט), מוטי ארמלין ועמיאל שדה (גילון) ואני (מבשרת ציון).

 

בחצר הכנסייה חיכה לנו כמובטח איש הקהילה רג'א שנארה (אבו סמי) ואליו הצטרפו שני נכדיו טוני שנארה ווילאם שנארה.

 

בשיחת היכרות קצרה רג'א שנארה, יליד 1939, סיפר לנו על עצמו, על הקהילה הלטינית במוקיבלה ועל הכנסייה.

 

נכנסנו לכנסייה, למדנו על אופייה, התרשמנו  וגם צלמנו.

 

יצאנו לחצר הכנסייה והמשכנו בשיחה ובסיומה נפרדנו מהמארחים שלנו.

 

בביקור זה למדנו הרבה מעבר למה שציפינו ועל כך מפורט להלן

 

צילום מזכרת

הסב ונכדיו

צילום וילאם שנארה

*******
מעט מידע גיאוגרפי 

מבט על הכפר מכיוון דרום בקצה הכנסייה

מיקום מוקיבלה
בדרום עמק יזרעאל

***

***

מיקום מוקיבלה
לצד דרך גב ההר
מג'נין דרך עפולה לנצרת

***

מיקום מוקיבלה צמוד לגדר ההפרדה
בסמוך לו נמצא מעבר גלבוע (מעבר ג'למה)

****

 

אוכלוסייה

נכון לסוף פברואר 2022
לפי אומדן הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס)
במוקיבלה מתגוררים 4,261  תושבים
כ-96.5% מהתושבים הם מוסלמים
ו- 3.5% הם נוצרים (לטינים)

*****
לכפר מוקיבלה אין מועצה מקומית
והוא נכלל בתחום המועצה האזורית גלבוע

***

****

****

מראה הכפר

****

***

*****

מעט היסטוריה אודות מוקיבלה

הכפר מוקיבלה נקרא על שם השייח' מוקאבל, שקברו נמצא במקום.

 

זמן הקמתו אינו ידוע. ייתכן והקהילה הנוצרית שבו מקורה מהכפר בורקין הנמצא  5 ק"מ ממערב לג'נין.

 

בורקין המזוהה עם הכפר שומרוני (בורקא)  שבו ישו ריפא את המצורעים בכפר בדרכו מנצרת לירושלים דרך שכם (הבשורה על-פי לוקאס, פרק י"ז, פסוקים 12–19).

מוקבליה ובורקין ברבע האחרון של המאה ה-19

בתקופת השלטון העות'מאני מוקיבלה
נכלל בתחומי סנג'ק שכם (מחוז שכם)
והיה חלק מק'דא (נפה) חארתה אש-שמליה 

המקור: יהושוע בן אריה וארנון גולן (1984) "יחידות המשנה ויישובי סנג'ק שכם במאה הי"ט " בתוך ארץ ישראל – מחקרים בידיעת הארץ ועתיקותיה (כרך שבעה עשר) ספר אברהם יעקב ברור, הוצאת החברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה (עמ' 38 – 65)

***

בתקופת השלטון המנדט מוקיבלה
נכלל במחוז ג'נין 

****

***

בזמן מלחמת העצמאות נכבש הכפר על ידי כוחות חטיבת גולני 

הכפר וסביבתו בראשית שנות ה-40'

קרבות חטיבת גולני באזור ג'נין  לקראת הפוגה ראשונה

בהמשך נתפס השטח על ידי הצבא העירקי 

**

במסגרת הסכם שביתת הנשק
הועברו מוקיבלה ושכנו הכפר צנדלה
לתחום מדינת ישראל
כמו כפרי ואדי ערה ומורדות השומרון

****

בעשור הראשון של מדינת ישראל
הוקם בסביבת מוקיבלה
חבל התיישבות: תענך 

***

******

הקהילה הלטינית במוקיבלה
הקהילה כוללת
150 תושבים, 35 בתי אב
ו-5 משפחות:
שנארה, אבו נאסר, סחורי, סאעד, ג'פור

*****

מעט מידע אודות
הכנסייה הרומית קתולית (הלטינית)
ומרכיביה בארץ הקודש

המקור: באתר מרכז רוסינג לחינוך ודיאלוג

הכנסייה הרומית-קתולית במזרח התיכון מכונה הכנסייה הלטינית על שם השפה שבה נערכו בעבר תפילותיה. האפיפיור, שמקום מושבו ברומא הוא הסמכות העליונה של כנסייה זו בכל ענייני הדת, הרוח והמנהל. למרות ש מרכזה הדתי והמנהלי של הכנסייה הרומית-קתולית נמצא ברומא, ירושלים היא מרכז רוחני בעל חשיבות ראשונה במעלה, כפי שמעידים המוני הצליינים, הנזירות והנזירים ותלמידי הדת הנוהרים אל העיר.

 

למעשה, הכנסייה הלטינית היא רק ביטוי טקסי אחד מתוך כמה נוסחי תפילה אחרים (לא לטיניים) של הכנסייה הקתולית. בישראל שהיא ארץ הקודש בפרט ובמזרח התיכון בכלל הערבית, היא השפה הנפוצה ביותר בטקסי הכנסייה הקתולית. השימוש המלא בלשון זו ה החל בשנת 1975, לאחר שמועצת הוותיקן השנייה החליטה על שימוש בשפות המקומיות במקום בלטינית.

 

הנוכחות לטינית בארץ הקודש, התחילה, כנראה במאה הרביעית– האב הירונימוס הקים אז מנזר בבית לחם. מסוף המאה ה-11 ואילך, בעת שלטון הצלבנים בארץישראל,  החלו להגיע לארץ הקודש הצליינים הראשונים מאירופה המערבית והדרומית. במאה ה-12 השליטו הצלבנים את הנצרות הלטינית על ארץ הקודש במשך כמעט מאתיים שנה עד כיבוש הארץ על ידי המוסלמים, הממלוכים. אף שלבסוף גורשו על ידי המוסלמים, הנוכחות הלטינית בארץ הקודש מעולם לא נעלמה לחלוטין.

 

כיום מייצגים את הנצרות הלטינית ארבעה גורמים:
* הפטריארכיה הלטינית בענייני שירותי דת, חברה וקהילה;
*  מסדר הפרנציסקנים – מקומות קדושים;
*  המשלחת האפיפיורית – נציגות פוליטית של מדינת ותיקן;
*   מסדרי נזירים ונזירות רומיים-קתוליים – המחזיקים ומפעילים מנזרים, בתי הארחה ומוסדות חינוך, סעד ורווחה ועוד.

 

הפטריארכיה הלטינית –הצלבנים הקימו את הכנסייה הלטינית ההיררכית בירושלים. עם הגיעם אליה ב-1099 הם גירשו את הפטריארך היווני-אורתודוקסי ומינו תחתיו את הפטריארך הלטיני הראשון של ירושלים, ארנולף הראשון. בשנת 1187, עם הגיע הצבאות המוסלמיים, גורש הפטריארך הלטיני מירושלים והפטריארך היווני-אורתודוקסי שב אליה. בעקבות מסעי הצלב הגיעו לארץ הקודש נציגי המסדר הפרנציסקני כדי להגן על המקומות הקדושים (ראו להלן).

 

גידולה המתמיד של הקהילה הלטינית, כמו גם העניין המערבי בארץ הקודש, שהלך וגבר במאה ה-19, הובילו לפרסומו בשנת 1847 של צו רשמי בחותם האפיפיור פיוס התשיעי, שהורה על  חידוש הפטריארכיה הלטינית של ירושלים.

 

הכנסייה הלטינית הקימה במהלך השנים בארץישראל קהילות בערים ובכפרים רבים ופעלה במיוחד לעיצוב כהונה דתית ערבית-מקומית לשירות הקהילות. הכנסייה מספקת שירותים רב-לשוניים לצליינים הבאים לארץ הקודש ולתושבים זרים.

 

הנציג הרומי-קתולי העליון בארץ הוא הפטריארך הלטיני היושב ברובע הנוצרי בירושלים (סמוך לשער החדש) ומנהל את ענייני הכנסייה. הוא  משמש ארכיבישוף אך נושא את התואר המזרחי פטריארך. כיום מכהן פטריארך ערבי הנעזר בארבעה סגנים בישופים, הממונים על ארבעה מרכזיםישראל (מושב הבישוף בנצרת), השטחים הפלסטיניים (מושב הבישוף בירושלים), ירדן (מושב הבישוף בעמאן) וקפריסין (את הפטריארך מייצג כוהן דת פרנציסקני). מאז 2003 פועל בישראל גם סגן הפטריארך הלטיני הממונה על הקהילות הקתוליות הדוברות עברית הנמצאות בכמה ערים בארץ. בכנסייה הלטינית משרתים כוהני דת  מלאומים שונים, רבים מהם ערבים (בעיקר ירדנים ופלסטינים).

 

המסדר הפרנציסקני (שומרי ארץ הקודש) – פרנציסקוס הקדוש מאסיזי (כפר במחוז אומבריה באיטליה) הגיע לארץ הקודש בזמן מסעי הצלב. הנזירים הפרנציסקנים החיים לפי רוחניותו מקיימים נוכחות רצופה בארץ הקודש משנת 1333. צו אפיפיורי משנת 1342 הקנה להם את הסמכות לשמור על ארץ הקודש מטעם הכנסייה הקתולית, ולפיכך מכונה המסדר המקומי קוסטודיה די טרה סנטה – משמרת ארץ הקודש.

 

עד המאה ה-19 שימש המסדר הפרנציסקני נציגות קתולית יחידה בארץ הקודש. הקמת הפטריארכיה הלטינית ב-1847 יצרה מתחים בינה לבין המסדר הפרנציסקני, שייצג עד אז את הכנסייה הלטינית. הפטריארך הלטיני אחראי אמנם על קהילתו הלטינית, אולם ראש המסדר הפרנציסקני, הקוסטוס (שומר) של ארץ הקודש, מחזיק בידיו את הזכויות במקומות הקדושים.

 

מעבר לתפקידם של חברי המסדר בשמירה על המקומות הקדושים, בניהול הטקסים הנערכים בהם ובשמירה על נגישותם לצליינים פועלים חברי המסדר למען האוכלוסייה הנוצרית המקומית. הם הקימו רשת בתי ספר (המכונה טרה סנטה), דואגים לארגון פעילות חינוכית בלתי פורמלית ומושיטים סיוע כספי ורפואי.

 

המשלחת האפיפיורית (נציגות הוותיקן) – הוותיקן הקים את הנציגות האפיפיורית בירושלים במחצית הראשונה של המאה ה-20, ובראשה עומד בישוף. בשנת 1993 כוננו יחסים דיפלומטיים בין מדינת ישראל למדינת הוותיקן. הבישוף העומד בראש הנציגות מכונה הנונציו (תואר מקביל לשגריר) במגעיו עם ישראל והנציג האפיפיורי במגעיו עם הרשות הפלסטינית.

 

המשרד במנזר פטרוס הקדוש ביפו משמש את שגרירות הוותיקן בישראל; מטה הנציגות האפיפיורית  נמצא על הר הזיתים בירושלים.

 

מסדרי נזירים ונזירות קתוליים– ארץ הקודש היא גם ביתם של מסדרים דתיים רומיים-קתוליים רבים המפעילים מנזרים, בתי הארחה לצליינים, בתי התבודדות, מוסדות סעד, בתי חולים, בתי ספר ומוסדות מחקר והשכלה גבוהה

 

מוסדות החינוך הקתוליים (שמספרם בארץ הקודש קרוב ל-80) נמנים בין בתי הספר הטובים ביותר במגזר הערבי, ובהם מוסדות של האחיות סנט ג’וזף, אחיות המחרוזת, מוסדות של הנזירים הכרמליטים, האחיות הסלזיאניות, אחיות סנטה אנה ועוד. בבית לחם פועלת אוניברסיטה קתולית המנוהלת על ידי אחי בית הספר הנוצרי (“פרייר”).

 

הכנסייה הלטינית במוקיבלה

***

***

הכנסייה הוקמה בשנת 2005
על משבצת של 3 דונם
במערב הכפר שהקצתה
המועצה האזורית גלבוע 

***

****

רשימת התורמים שסייעו לבניית הכנסייה מרביתם מאיטליה

בגלל קרבת הכנסייה להר תבור
היא נקראת "כנסיית ההשתנות"

על פי המסורת והאמונה הנוצרית, ההִשתָנוּת (הטרנספיגורציה) הייתה האירוע מכונן בחייו של ישוע ובנסים שהתרחשו סביבו. במהלך אירוע זה השתנה ישוע על פסגתו של הר תבור והפך לבן האלוהים. ההשתנות הציבה את ישוע  על יד משה ואליהו שעמם הוא נראה מדבר, ואישרה שוב את מעמדו כבן האלוהים, כפי שאושר בבת קול שנשמעה במהלך האירוע.

 

סיפר ההתגלות

***

*******

מראה הכנסייה ,
הכנסייה נראית כמו הכנסיות קתוליות

השער הראשי לכניסת הקהל מכיוון דרום

דלת הכניסה מכיוון דרום

***

***

תא הווידוי

***

שער הכניסה למתחם הכנסייה הצבע הצהוב צבע הפטריכיה הלטינית בישראל

*****

כהן הדת של הקהילה הלטינית
הוא האב מרקו ריווה (אבונה מרקו),
חבר במסדר מסדר דון גואנללה

האב מרקו ריווה (אבונה מרקו), יליד העיר קומו שבאיטליה,

 

חבר במסדר מסדר דון גואנללה (OPERA DON GUANELLA) שהגיע לארץ בשנת 1992 ומאז 2020 מנהל את בית ספר המשפחה הקדושה לחינוך המיוחד – נצרת

 

בית ספר המשפחה הקדושה לחינוך המיוחד – נצרת (مدرسة العائلة المقدسة للتعليم الخاص – الناصرة; Holy Family School For Special Education – Nazareth ; Scuola Sacra Famiglia – Nazareth) שהוקם בשנת 1975 הינו אחד מתוך עשרים מרכזים של מסדר דון גואנללה (OPERA DON GUANELLA) שבאיטליה המפוזרים ברחבי עולם ומספקים שירותים לבעלי הצרכים המיוחדים.

 

מסדר דון גואנללה הוקם על ידי האב לויג'י גואנללה

 

האב לויג'י גואנללה נולד ב 19 לדצמבר 1842 בכפר פראתשישו, צפון איטליה. בשנת 1866 הוא התמנה לכומר בעיר קומו

 

כל חייו פעל למתן שירותים ועזרה לנזקקים, מבוגרים וילדים כאחת והקים מרכזים שונים באיטליה, שוויצריה וארה"ב .

 

האב גואנללה  יסד וטפח את מסדר נזירות "בנות מרים להשגחה עליונה " ואת  קהילת כהני הדת " משרתי האהבה "

 

הגשמת חלומו של האב גואנללה בארץ ישראל החלה להתגשם בשנת 1964 לאחר ביקורו של האפיפיור פאולוס השישי בארץ הקודש.

 

בשנת 1974 הגיע האב אוגו סנסי, ממסדר דון גואנללה שבאיטליה לנצרת בעקבות פנייה ממשרד העבודה  והרווחה.

 

האב אוגו סנסי, הקים את בית ספר המשפחה הקדושה לחינוך המיוחד. לילדים עם צריכים מיוחדים שישרת את ילדי נצרת והסביבה הקרובה

 

הבניין שנבחר להקמת המרכז שימש בעבר מנזר של מסדר נזירות סנט קליר שהוקם במאה ה-19 והעתיק מקומו לגבעה הסמוכה בשנת 1968.

 

לצורך כך הבניין שופץ והותאם לצרכי הילדים בעלי צרכים מיוחדים בו החל לפעול בשנת 1975.

 

במשך השנים נקלטו ילדים נוספים במרכז, דבר שחייב הקמת בניינים חדשים למענם וזו נעשתה נעשתה בשנים 1986, 1991, 1999, 2003.

 

המרכז היום בהנהלת האב מרקו ריווה.

 

*******

בית אחד מאנשי הקהילה ממול לכנסייה

***

****

סוף דבר,

****

הביקור בכנסיית הקהילה הלטינית במקיבלה
היה מעניין ובלתי שגרתי.

****

שמחנו שניתנה לנו הזדמנות
להכיר עוד קהילה קטנה
של המיעוט הערבי בישראל,
היחידה בכפרי עמק יזרעאל,
****

הביקור במקום הייתה הזדמנות
ללמוד מעט על הכפר מוקיבלה
ועל ההיסטוריה שלו והגיאופוליטקה
באזור משלהי התרופה עת'מאנית

****

הביקור במקום הייתה הזדמנות
ללמוד שוב ללמוד על הפטריכיה הלטינית בישראל

****

למרות שלא נפגשנו
עם אבונה מרקו,
השיחות איתו היוו הזדמנות
ללמוד מעט עליו,
על המסדר במסגרתו הוא פועל
והמוסד אותו הוא מנהל

*****
תודה מקרב לב לאבונה מרקו
שאפשר לנו לבקר במקום,

תודה לאבו סמי ונכדיו
על האירוח הלבבי,

תודה למויש מעוז על
אפשרות ליצירת הקשר,

תודה לחבריי שהצטרפו לביקור

 

 

 

 

 

.

 

 

בית הבד באבטליון

 

ביום שני 21 במרס 2022 בדרך אל גרעין העיר עראבה בלב הגליל התחתון המרכזי והכנסייה הנמצאת בו, הגענו לאבטליון.

 

אַבְטַלְיוֹן הוא יישוב קהילתי
הנמצא בתחומי המועצה האזורית משגב.

היישוב נמצא על רכס יודפת בדרך בין יודפת ובין הררית.

***

היישוב נמצא במקום הצופה מדרום על בקעת בית נטופה. ומצפון על לעראבה.

 

מבט על עארבה מבית הבד.

היישוב קרוי על שמו של אַבְטַלְיוֹן שהיה אב בית דין בסוף תקופת הזוגות (משנה והתלמוד) חברו של שמעיה שהיה נשיא הסנהדרין.

 

היישוב נוסד כמושב שיתופי בשנת 1987, על ידי גרעין של עולים מארגנטינה חברי תנועת "ישראל הצעירה" (תנועת הנוער של הציונים הכלליים) שחלמו לייסד מושב שיתופי בארץ, יישוב ראשון לתנועתם.

 

בשנת 1992 הפך אבטליון ליישוב קהילתי.

 

כיום מתגוררות ביישוב כ־115 משפחות.

 

בגלל קוצר הזמן, באבטליון בקרנו רק בבית הבד של פרץ אלבז.

 

לפי דבריו של יואל, שתיאם את ביקור במקום, זה בית הבד היחיד בגליל בבעלות יהודית. בירור נוסף מעלה שישנם עוד כמה בתי בד בגליל אף הם בבעלות יהודית.

 

בתחילה שמענו מיואל שדה, סקירה קצרה על היישוב היהודי בתקופת המשנה והתלמוד בגליל התחתון.

 

מפרץ שמענו על גידול זיתים בגליל ועל פעילות בית הבד.

****

בית הבד הוקם בשנת 1997.

 

בית הבד מייצר שמן זית מזן סורי הגדל בעל בגליל

 

הייצור הוא בכבישה קרה בחמיצות מירבת עד 0.5%  באיכויות הגבוהות .

 

במתחם בית הבד ניתן ליהנות מנוף קסום ומשב הרים ,

 

במתחם בית קפה וחנות לממכר מוצרי השמן של בית הבד, דבש טהור טחינה ומוצרי קוסמטיקה .

***

***

כמו כן רחבת בית הבד משמשת כמקום לאירועים חתונות ימי הולדת אירועי חברה או כל אירוע פרטי אחר.

****

 

לאחר מכן בקרנו בבית הבד שסיים את פעילות ייצור השמן ונערך לעונה הבאה בסתו תשפ"ג.

 

שם פרץ הסביר לנו על תהליך הפקת השמן ועל המיכון.

****

***

***

***

***

***

*****

סוף דבר,

הגם שהביקור
במקום היה קצר,
הוא היה מעניין
ועורר סקרנות להגיע שוב
בזמן המסיק וייצור השמן

*****

תודה לפרץ על האירוח
ודברי ההסבר
וליואל שהכיר לנו את המקום.

 

הכנסייה הנוצרית בדיר חנא שבגליל התחתון המרכזי

 

הכפר דיר חנא נמצא בגליל התחתון המרכזי.

 

למרות שמרבית תושביו הם מוסלמים, שמו של היישוב נוצרי: המנזר של הקדוש חנא.

 

בדיר חנא ישנה קהילה נוצרית קטנה ולה כנסייה מרשימה הנמצאת בגרעין הכפר שהפך ליישוב בעל אופי עירוני.

הצילום ב-2/2/2022

 

ביום שני 21 במרס 2022 הגענו (יואל שדה, מונדר ליאללה, מאיר רזיק ואני) לבקר את הכנסייה.

 

הביקור היה בהמשך לזה בגרעין העיר עראבה בלב הגליל התחתון המרכזי ולסיורים הקודמים בסכנין: העיר סכנין בלב בגליל התחתון המרכזי וגם המיעוט הנוצרי בסכנין וכנסיותיו

 

בשולי דיר חנא עברנו בסיור קודם מהר נטופה לרמת צלמון והלאה, דרך רכס לבנים לחוקוק עד הכנרת (פברואר 2022) בעת שגלשנו במורד הרי יודפת לאחר ביקור במנזר "מבדד נטופה"

 

הרצון להגיע לדיר חנא נבע גם מהמיזם "המיעוט הנוצרי בישראל" (המיעוט שבמיעוט של אזרחי המדינה) שהתחלתי בו בקיץ 2019.

 

מטרת מיזם זה ללמוד להכיר את המקומות היישוב בהם מתגוררות הקהילות הנוצריות (הערביות הערביות והארמיות),  בצפון הארץ (בגליל ובחיפה) ובמרכזה (ביפו, ברמלה ובלוד).

 

הביקור בכנסייה היווה הזדמנות מתאימה ללמוד גם מעט על תולדות היישוב כמוצג להלן.

 

בכנסייה שם אירח אותנו בה מנסור מועלם

מנסור מועלם (72) יליד דיר חנא, נשוי ולו שתי בנות ושני בנים ו-14 נכדים. היום הוא גמלאי ובעבר מורה בחטיבת הביניים. אביו היה במשך 40 שנים כהן הדת של הקהילה הנוצרית בדיר חנא. במשפחתו המורחבת היו ארבעה כהני דת, ונזירה אחת וקרובו משפחתו בטרורוס מועלם היה הארכיבישוף של עכו, חיפה נצרת והגליל שמקום מושבו בחיפה.

 

אחרי שסיפר לנו על עצמו הוא סיפר לנו על הקהילה ועל הכנסייה.

מזכרת מהביקור

לאחר הביקור בכנסייה נפרדנו ונסענו חזרה.

 

להלן מובא מידע גיאוגרפי והיסטורי אודות דיר חנא ואודות הקהילה הנוצרית (היוונית-קתולית) ומשולבים מספר צילומים של מראות הכנסייה

*****

מיקום דיר חנא
במורדות הצפון -מזרחיים של רכס יודפת
ומעל מזרח בקעת סכנין

****

מבט על דיר חנא מרכס יודפת, 2/2/2022

מיקום סכנין מעל כביש החוצה
את בקעת סכנין (כביש 805)
בין צומת חילזון, במערב
וצומת דיר חנא, במזרח

***

אזור גיאוגרפי,
גליל תחתון מרכזי

***

***

 

אוכלוסייה

נכון לסוף פברואר 2022
לפי אומדן הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס)
בדיר חנא מתגוררים  10,586  תושבים
כ-90.1% מהתושבים הם מוסלמים
ו9.9% הם נוצרים (יוונים – קתוליים)

 

ההיבט המוניציפאלי:
דיר חנא היא מועצה מקומית
שהוקמה בשנת 1975
תחום השיפוט שלה הוא 8,960 דונם

***

***

****

 סברות לגבי מקור
השם דיר חנא
ובעברית מנזר חנא

* על שם חנא קדוש נוצרי שעל שמו היה קרוי מנזר במקום

 

* על שם מפקד צבא צלבני שכבש את המקום,

 

* או גלגול שמו של היישובים היהודיים כפר חנון או כפר יוחנא מתקופת המשנה והתלמוד. בכפר יוחנא התיישבה משמרת הכהנים יכין ובכפר חנן פעלו מספר תנאים ואמוראים.

 

* על פי זאב וילנאי פירוש השם הוא מנזר חנה, על שם חנה הקדושה, סבתו של ישו.

מעט אודות
תולדות דיר חנא
במקורו יישוב יהודי
שהפך להיות יישוב נוצרי
ובהמשך הפך להיות מוסלמי

ראשיתו של הכפר בתקופת בית שני, אז נקרא "כפר יוחנה"

 

לאחר חורבן הבית השני התיישבו בכפר בני משפחת הכוהנים יכין.

 

בתקופת המשנה והתלמוד יישוב יהודי בשם כפר יוחנן או כפר יוחנv. בכפר חיו התנאים רבי תנחום בר חיה, רבי יעקב דכפר חנן ורבי יוסף דכפר חנן. גם האמוראי רבי שמואל בר נחמן

 

השם דיר חנא (מנזר חנא) ניתן ליישוב, כנראה, בתקופה הביזאנטית כאשר נוצרים התיישבו בו אז החלו היהודים לעזוב את המקום .

 

הנוצרים אלה היו צאצאי יוונים, מוקדונים, סורים- ארמים, שהחלו להתנחל בארץ מימי אלכסנדר מוקדון וצליינים ביזאנטים שהשתקעו בארץ.

 

העזיבה הסופית של היהודים את המקום הייתה כנראה לאחר שהביזנטים גרשו את הפרסים בשנת 628 ונקמו ביהודים על תמיכתם בפרסים

 

בראשית התקופה העות'מאנית היה דיר חנא כפר נוצרי, אבל במרוצת הזמן החלו להתיישב בו מוסלמים ובהדרגה הם היו לרוב.

 

תקופת הזוהר של דייר חנא היתה במאה ה-18, תחת שלטונו של דאהר אל עומר בגליל שהתאפיין בשקט, פריחה כלכלית ובנייה מרשימה. לדייר חנא היה אז מעמד של עיר השליט, נבנתה סביבה חומת מגן, והוקמו בה מסגד מרשים וארמון.

 

שלטונו של דאהר, שלא נעדר גם סממנים של מריבות פנים משפחתיות, בא אל קצו בשנת 1775 כאשר ג'זאר פחה הצליח להמיתו ולהחזיר את הגליל לשלטון העות'מאני.

 

בראשית המאה ה-19 נבנתה בכפר כנסייה יוונית- קתולית קטנה.

 

במהלך המאה ה-19 חלק מהתושבים הנוצרים של דיר חנא לא השלימו עם ההגירה המוסלמית לכפרם ולכן עזבו אותה והתיישבו בשרידי כפר היהודי הנטוש עין לבן שהפך להיות עילבון

 

בסוף המאה ה-19 כפר בנפת אש – שגור במחוז עכו המקור: בן-אריה, י ואורן, ע' (1985) יישובי הגליל המערבי ערב מפעל ההתיישבות הציוני. בתוך שמואלי, א', סופר, א', קליאוט, נ' (עורכים) ארצות הגליל, א', חיפה: אוניברסיטת חיפה, עמ' 310 – 352

***

בסוף המאה ה-19 חיו  הנוצרים היוו רבע מתושבי הכפר.

 

גם בתקופת המנדט הנוצרים היוו רבע מתושבי הכפר. לפי מפקד אוכלוסין של 1931, היו בכפר 117 בתים נושבים ו-563 תושבים: 227 מוסלמים ו-136 נוצרים.24%

 

הכפר וסביבתו הקרובה בשנות ה-40' של המאה ה-19

 

בשנים שלאחר הקמת המדינה חלקם שהנוצרים הלך וקטן והיום עומד על פחות מעשירית

 

***

מיקום הכנסייה בגרעין הכפר

הכנסייה נבנתה
בראשית המאה ה-20', כנראה בשנת 1900
במתחם אחר בו נבנתה הכנסייה בראשית המאה ה-19

****

***

***

זו כנסייה יוונית – קתולית טיפוסית
הכנסייה נבנתה בסגנון דמוי רומנסק

ולמרות שהקהילה משויכת לזרם הקתולי,
הכנסייה משמרת את המאפיינים

של הכנסיות המזרחיות העתיקות.

****

***

***

***

***

***

***

 

*****

כמו תמיד גם ביקור זה היה מעניין, 

*****

המפגש והביקור בכנסייה היה מרתק
והיוו עוד אבן בפסיפס התמונה המורכבת
של  המיעוט הערבי נוצרי בגליל בכלל,
ופריסת הקהילה היוונית – קתולית בפרט

*****

תודה למונדר ויואל
שתיאמו את המפגש
והוסיפו מידע

******

תודה למנסור מועלם
על האירוח הלבבי
ועל הדברים שסיפר לנו.

גרעין העיר עראבה בלב הגליל התחתון המרכזי והכנסייה הנמצאת בו

עראבה שנמצאת בהרי הגליל התחתון המרכזי היא אחת משלוש עשרה הערים הערביות בישראל.

 

הערים הערביות בישראל בגליל הן נצרת, שפרעם, טמרה, סכנין, עראבה ומע'ר בוואדי ערה היא אום אל פחם, בשרון הן בקעה אל ע'רביה, קלנסואה, טייבה, טירה וכפר קאסם בנגב היא רהט,

 

מבט על ערבה מכיוון הרי יודפת

 

אודה על האמת, אל עראבה הגעתי פעם או פעמיים כאשר עברתי בה בירידה מרכס יודפת.

 

החלטתי שהגיעה העת ללמוד על העיר, לבקר בה ולהכיר אותה.

 

הרצון להגיע לעראבה נבע גם מהמיזם "המיעוט הנוצרי בישראל" (המיעוט שבמיעוט של אזרחי המדינה) שהתחלתי בו בקיץ 2019.

 

מטרת מיזם זה ללמוד להכיר את המקומות היישוב בהם מתגוררות הקהילות הנוצריות (הערביות הערביות והארמיות),  בצפון הארץ (בגליל ובחיפה) ובמרכזה (ביפו, ברמלה ובלוד).

 

בעראבה שכמעט כל תושביו הם מוסלמים, ישנה קהילה נוצרית זעירה ולה כנסייה מרשימה הנמצאת בגרעין הכפר שהפך לעיר.

 

בעקבות הצלחת הביקורים בסכנין (העיר סכנין בלב בגליל התחתון המרכזי וגם המיעוט הנוצרי בסכנין וכנסיותיו) אותם הובילו עמיתי מורי הדרך יואל שדה ומונדר חליאליה, פניתי אליהם שוב

 

יואל ומונדר תכננו את הביקור, ערכו טיול הכנה ותיאמו את המפגשים.

 

הביקור בעראבה התקיים ביום שני 21 במרס 2022  והשתתפו בו גם חבריי ענת ואמיר יגאל (מעלה גמלא), מוטי ארמלין (גילון), מאיר רזניק (עין השופט), ואני (מבשרת ציון).

 

אל עראבה הגענו מדרום בדרך המסתעפת, במורד הר אחים, שראשיתה בכביש המתפתל לאורך רכס יודפת כביש 7955 (יודפת – הררית).

 

הגענו לגרעין הכפר, החנינו את כלי הרכב ויצאנו לסיור ברגל.

תחילת השיטוט

 

הגענו למסעדת המערה ושם פגשנו את בעליה אבו סמיר שהציג את עצמו ואת מוזיאון המערה שהקים במערה נטושה ועזובה מתחת לביתו.

אבו סמיר גמלאי בן 82 יליד הכפר שעסק במסחר. לאחר צאתו לגמלאות החליט ללמוד על תולדות עראבה משנת 1700 ועד סוף תקופת השלטון העות'מאני. במוזיאון המערה שהקים ישנם מוצגים המדגימים את תולדות עראבה וחיי הכפר בתקופה אותה חקר ואת המסורת הערבית של חיי היום-יום על גווניה השונים.

אבו סמיר

לאחר השיחה יצאנו לתור בגרעין הכפר. בתחילה ביקרנו במוזאון המערה,

במוזיאון המערה

***

המשכנו ושוטטנו ברחובות גרעין הכפר שם אבו סמיר הראה וסיפר לנו על הבנייה המסורתית.

****

במהלך הסיור הוזמנו להתארח באחד הבתים.

***

**

***

 

המשכנו והצצנו לתוך המסגד הגדול.

**

 

המשכנו והגענו לכנסיית הקהילה נוצרית (יוונית -קתולית) אל-סיידה שנקראת כנסיית מרים הקדושה

***

בכנסייה אירחה אותנו בושרה עואד החברה בוועד הקהילה וביתה יארא עואד.

צילום יארא עואד

התרשמנו הכנסייה שבה שמענו על הקהילה הנוצרית בעארבה ובניית הכנסייה.

צילום מזכרת

לאחר צילום מזכרת, המשכנו בשיטוט והגענו למתחם קבר התנא חנניה בו דוסא.

הכניסה למתחם קבר חנייה בן דוסא

 

המשכנו לשוטט והגענו למסעדת המערה. נפרדנו מאבו סמיר ושם גם סעדנו את ארוחת צהרים.

 

לאחר יותר מארבע שעות הסתיים הביקור בעראבה.

חזרה לכלי רכב

 

המשכנו בנסיעה ויצאנו מעראבה ונסענו ליישוב השכן דיר חנא.

 

להלן מובא מידע גיאוגרפי והיסטורי אודות עראבה ואודות הקהילה הנוצרית (היוונית-קתולית) ומשולבים בו שפע צילומים של מראות הסיור בגרעין הכפר העתיק ובכנסייה.

*****

מיקום עראבה
במורדות הצפוניים של רכס יודפת
ובשולי בקעת סכנין

****

 

מיקום עראבה על כביש החוצה
את בקעת סכנין (כביש 805)
בין צומת משגב, במערב
וצומת דיר חנא, במזרח

***

***

אזור גיאוגרפי,
גליל תחתון מרכזי

****

***

 

אוכלוסייה

בעראבה מתגוררים  26,729  תושבים
לפי אומדן הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס)
נכון לסוף פברואר 2022
כ-98.9% מהתושבים הם מוסלמים
ופחות מ-1.1% הם נוצרים (יוונים – קתוליים) 

אחד מכיכרות הכניסה לעיר

ההיבט המוניציפאלי:
עראבה הוכרזה כעיר בינואר 2016
תחום השיפוט שלה הוא 8,300 דונם

***

מראה כללי של העיר

מבט ממעל

****

מראות שיטוט בגרעין הכפר

***

****

***

***

***

*****

מעט אודות
תולדות עראבה:
במקורו יישוב יהודי
שהפך להיות נוצרי
ובהמשך הפך להיות מוסלמי

עראבה שוכנת במקום בו שכן בעבר היישוב היהודי ערב, ומשמרת את שמו.

 

היישוב נזכר בתקופת בית שני על ידי יוסף בן מתתיהו בשם גבּרה (Gabara) כאחד משלושת היישובים היהודיים הגדולים בגליל בעת המרד הגדול.

 

ציפורי וערב היו ערי תת- מחוז בגליל התחתון. יהודי ערב לא לקחו חלק פעיל במרד הגדול (66- 70 לס'), מאחר שהעיר לא הייתה מבוצרת ולא הייתה מסוגלת להתגונן. על כן, החליט יוספוס פלביוס לסגת מערב לכפר סיכני. אספסינוס כבש את העיר ללא קרב. חלק מהתושבים ברחו כאשר התקרב אספסינוס לעירם והוא השתלט על העיר ללא קרב. למרות זאת ציווה להרוג את כל הגברים והעלה את העיר באש. הנותרים, כנראה, הנשים והילדים שנותרו בעיר, נמכרו לעבדות. הרומאים הרסו את העיר עד היסוד.

 

לאחר החורבן, בתקופה הרומית, הוקמה ערב מחדש אבל מעמד הבכורה באזור עבר לסכנין הסמוכה. אזור ערב סופח לציפורי, שהפכה בירת המחוז.

 

לאחר החורבן התיישבו בערב הכוהנים לבית פתחיה, שעברו מירושלים.

 

ערב, כמו סכנין ויישובים יהודיים נוספים בגליל, שימשה מרכז ללימוד תורה.

 

רבי יוחנן בן זכאי חי 18 שנים בערב. הוא ורבי חנינא בן דוסה הקימו ישיבה ביישוב ולימדו בה תורה. גם התנא ראובן האיצטרובלי התגורר בערב.

 

בנוסף, אוסביוס באונומסטיקון (תחילת המאה ה-4 לספירה) מזכיר את היישוב כאחד הכפרים היהודיים במחוז ציפורי.

 

בתקופה הביזנטית התדלדל הישוב היהודי בערב אז התיישבו נוצרים במקום והחלו לדחוק את רגלי היהודים

 

בתחילת המאה ה- 5 לס' נבנתה במקום הכנסייה ושרידיה (500 מ"ר)  שנתגלו בשנת 1967. והיום בנויה עליה הכנסייה הנוכחית.

 

ערב הכיבוש הערבי, חדלה ערב היהודית, כנראה, להתקיים. ערב הייתה ליישוב נוצרי.

 

בתקופה הצלבנית רוב תושביה הנוצרים של ערב התאסלמו לאחר ניצחונו של צלאח א- דין בקרב חיטין, 1187. המסגד העומד על תילו עד היום הוקם בימי צלאח א- דין..

 

בתקופה הממלוכית הפכה עראבה לבירת המחוז והיא מוזכרת בקצרה על ידי הנוסע הערבי יאקות אל-חמאווי בספרו מועג'ם אל-בולדאן, שנכתב בתחילת המאה ה-13.

 

במהלך ההיסטוריה הייתה עראבה כפר חקלאי, שהשתמש במרחבי בקעת בית נטופה לגידולים חקלאיים.

 

בתקופה העותמאנית השתייך הכפר עראבה למחוזות שונים באימפריה, על פי השינויים האדמיניסטרטיביים התכופים בה: למחוז ציידא (צידון), צפד (צפת), עכא (עכו) וביירות.

 

המקור רבקה שפק -ליסק עראבה, העיר ערב היהודית בעבר

בסוף המאה ה-19 כפר בנפת אש – שגור במחוז עכו המקור: בן-אריה, י ואורן, ע' (1985) יישובי הגליל המערבי ערב מפעל ההתיישבות הציוני. בתוך שמואלי, א', סופר, א', קליאוט, נ' (עורכים) ארצות הגליל, א', חיפה: אוניברסיטת חיפה, עמ' 310 – 352

 

בסוף המאה ה-17 לחמו תושביה המוסלמים של עראבה כנגד הדרוזים בחרבת סלאמה (היא צלמון). את תושבי עראבה הנהיג זיידן, סבו של דאהר אל-עומר. מספר שנים לאחר מכן הגיע דאהר עצמו לעיירה, על פי האגדה, לחפש מקלט לאחר שהרג חייל טורקי, ושם יצא לעזרתו שייח' מקומי בשם מוחמד נאסר, ולאחר שדאהר סייע לנאסר ליישב סכסוך עם כפר שכן, החלה שרשרת אירועים שהסתיימה בייסוד ממלכתו של דאהר בגליל.

 

דאהר אל-עומר נולד בכפר עראבה בשנת 1695, כבן למשפחה עשירה. הגרעין של צבאו, בהיותו מושל הגליל היה מבני עראבה ודיר חנא. דאהר אל-עומר לא הקים לעצמו בירה קבועה ובתקופת שלטונו הוא נע בעיקר בין טבריה לעכו ולעראבה. לפיכך הפכה עראבה בתקופתו למוקד של עוצמה פוליטית-חברתית ברמת המחוז העותמאני. בית המנהלה ובית המשפט של אל-עומר ניצב עד היום בעראבה.

מראה הכפר בשלהי התקופה העות'מאנית, מוזיאון המערה

 

לפי מסורת מקומית חודש היישוב בתחילת המאה ה-19 על ידי ערבים מוסלמים שהגיעו משכם ומירושלים.

הכפר עראבה ובסביבתו בשלהי המאה ה-19, לפי מפת ה-P.E.F

בשנת 1881 בסקר הקרן לחקירת ארץ ישראל ( P.E.F) עראבה שנקרא עראבת אל בטוף

 

רשימת אוכלוסין משנת 1887 לערך הראתה כי בעראבה היו כ-1,000 תושבים; 875 מוסלמים, 125 נוצרים קתולים ו-125 נוצרים יוונים.

 

בשנת 1906 פקדה את הכפר מגפת כולרה שקטלה, כמסופר, כ-900 מבין 1,500 תושביו.

 

בתקופת המנדט הבריטי עראבה לא גדלה באופן משמעותי ונשארה בצל של הכפר השכן סכנין בהדרגה למקום מרכזי של ערביי הגליל.

הצילום באדיבות מוזיאון המערה

במפקד 1922 נמנו בעיר 984 תושבים, מתוכם937  מוסלמים ו-47 נוצרים

 

במפקד האוכלוסין של 1931 נמנו 1,224 תושבים, מתוכם 37 נוצרים,

 

הכפר ערבה במצית שנות ה-40'.

מראה הכפר בשנת 1945, הצילום באדיבות מוזיאון המערה

 

על פי תוכנית החלוקה נכלל הכפר עראבה בתחומה של המדינה הערבית העתידית.

 

למדינת ישראל הוא צורף רק לקראת סוף מלחמת העצמאות, לאחר שנכבש במבצע חירם (ב-29 וב-30 באוקטובר 1948).

****

 

עראבה ושני הכפרים הסמוכים, סכנין ודיר חנא, נכנעו ללא קרב. אולי בזכות העובדה שלא שימשו לפני כן כבסיסי פעילות של צבא ההצלה, נמנעו מהם פעילויות צבאיות כפי שהתרחשו בכפרים רבים אחרים באזור "כיס" הגליל, שנכבש במבצע זה. בכפר מצאו מקלט כמה מאות פליטים מכפרים אחרים בגליל.

 

עראבה לא רק הפך למקום מקלט לעקורי מלחמת העצמאות, אלא שבמקרה מסוים גם גילה סולידריות והתגייס לעזרתם של שכנים שגורלם היה קשה יותר. בשנת 1949 פנה אב הכנסייה של הכפר השכן עילבון, כפר נוצרי ברובו, בבקשת עזרה מכומר הקהילה הנוצרית בעראבה. תושבי כפרו גורשו באותה העת ללבנון, שדותיהם נותרו ללא טיפול והכומר חיפש מי ידאג לגורל הגידולים עד שלאנשי הכפר יותר לשוב לגבולות ישראל. במחווה קולקטיבית התאחדו כל החמולות של עראבה ואנשי הכפר יצאו לטפל בשדותיהם של אנשי עילבון.

 

המקור לסקירה אודות עראבה הפניות ותמצית על המאבק על הקרקע 

*******

מעט מראות מוזיאון המערה

***

***

***

***

***

***

***

*****

המשך השיטוט בגרעין הכפר

***

***

חצר דיוואן (התכנסות) ואירוח

***

***

***

צילום מוטי ארמלין

***

בתוך המסגד הגדול

***

***

****

****

***

***

****

****

***

***

******

כנסיית מרים הקדושה
של הקהילה הנוצרית היוונית – קתולית

****

***

***

****

הקהילה נוצרית היוונית – קתולית

מעט מידע אודות
הכנסייה היוונית-קתולית (
המלכיתית)

הכנסייה המלכיתית היוונית-קתולית (בערבית: רום קתוליק) היא כנסייה אוניאטרית העומדת בפני עצמה שהסתפחה למרות הכנסייה הקתולית לאחר שהתפצלה במאה ה-18 מן הכנסייה האנטיוכית.
מקור והפניות

 

הכנסייה האנטיוכית ידועה גם ככנסייה היוונית-אורתודוקסית של אנטיוכיה היא אחת מחמשת זרמי הכנסייה (הפנטארכיה). ארבע מתוך חמש הפנטארכיות בעולם העתיק היו בתחומי האימפריה הביזנטית והחמישית הייתה בקיסרות הרומית המערבית: ארבע האחרות הן הפטריארכיה של אלכסנדריה (הקופטית), הפטריארכיה של ירושלים  (כיום מפולגת בין השאר בין לטינית ויוונית-אורתודוקסית), הפטריארכיה של קונסטנטינופול והפטריארכיה של רומא. חמש כנסיות אלה היוו את בכנסייה הנוצרית המאוחדת לפני פילוגה במאה ה-11 בין הנצרות הקתולית במערב לבין הנצרות האורתודוקסית במזרח.

 

הכנסייה האנטיוכית היא כנסייה אוטופלית, כלומר, הפטריארך של אנטיוכיה אינו כפוף לבעל סמכות עליונה ממנו בנצרות האורתודוקסית.

 

הכנסייה האנטיוכית טוענת כי היא היורשת הלגיטימית היחידה לקהילה הדתית בראשיתה של הנצרות שהוקמה באנטיוכיה (צפון סוריה של ימינו) על ידי השליחים פטרוס ופאולוס. מולה עומדת כנסייה נוספת הטוענת טענה זו – הכנסייה הסורית-אורתודוקסית (האשורית). הפיצול בין שתי הכנסיות (עוד טרם פילוג הכנסייה הנוצרית), התרחש על רקע הוויכוח על טיבו של ישו בוועידת כלקדון במחצית המאה החמישית (שנת 451)  שבה נקבעה הדוקטרינה הדיופיזיטית, קרי לישו היו שני טבעים שונים, אלוהי וגשמי הנפרדים מהותית אך בלתי-נפרדים ונמצאים בגוף אחד.

 

מקור והפניות

 

המונח מלכיתים משמש לציון מספר כתות נוצריות במזרח התיכון השייכות לנצרות המזרחית הקתולית.  מקור השם הוא במילה הסורית העתיקה "מלכאיא", שפירושה "מלכותי". במקור שימש המונח ככינוי גנאי בעקבות הפיצול החריף שחל בנצרות המזרחית לאחר ועידת כלקדון במחצית המאה החמישית. מתנגדי הוועידה השתמשו בו כדי לציין את אלה שתמכו בהחלטות הוועידה ובקיסרות הביזנטית, ולא ברור באיזו תקופה החלו המלכיתים לכנות את עצמם בשם זה.

 

המלכיתים היו ברובם עירוניים דוברי יוונית שחיו במערב הלבנט ובמצרים, שלא כמו מתנגדי ועידת כלקדון דוברי הסורית והקופטית, שהיו ברובם כפריים.

 

הכנסייה המלכיתית חולקה לשלוש פטריארכיות היסטוריות – אלכסנדריה, אנטיוכיה וירושלים, שהיו כפופות לפטריארך של קונסטנטינופול. מתנגדי ועידת כלקדון מקרב הכנסיות המזרחיות הקדומות ייסדו פטריארכיות משלהם באלכסנדריה (הכנסייה הקופטית אורתודוקסית), ובאנטיוכיה (הכנסייה הסורית אורתודוקסית).

 

החל מאמצע המאה -14 פעלו אנשי דת קתולים בדמשק ובאזורים אחרים, והחלו להמיר בחשאי את הכהונה האורתודוקסית לקתוליות. בתקופה זו הפיצול בין הכנסייה המזרחית למערבית לא היה מוגדר, ומרבית המומרים המשיכו לפעול גם בתוך הכנסייה האורתודוקסית.

 

במחצית המאה ה-18, לאחר מספר מהלכי השתלטות קתולית על הפטריארכיה והכרת האפיפיור בה, הייתה הכנסייה המלכיתית מפוצלת בין האורתודוקסים, שהמשיכו להכיר בסמכותו של הפטריארך של קונסטנטינופול, לבין הקתולים, שהכירו בסמכותו של האפיפיור ברומא. כיום, רק הקבוצה הקתולית ממשיכה לכנות עצמה מלכיתית.

 

כאמור, מאמיני הכנסייה היוונית-קתולית, הקרויים מלכיתים, הם בעלי מוצא מעורב יווני ומזרח-תיכוני ונחשבים, צאצאי ראשוני הנוצרים באנטיוכיה הסורית מן המאה הראשונה לספירה.

 

המלכיתים מגדירים עצמם כ"קתולים מזרחיים מקיימי פולחן ביזנטי" – הם כפופים לאפיפיור ולוותיקן אך זוכים תחת כנפיהם לאוטונומיה פולחנית במסגרתה הם משמרים את המנהגים והליטורגיה שמקורותיהם בנצרות המזרחית קדומה.

 

מספר המשתייכים לכנסייה המלכיתית היוונית-קתולית נאמד בכ-1.5 מיליון, כמחציתם בארצות המזרח התיכון השונות (בעיקר לבנון, סוריה, ירדן, ישראל והרשות הפלסטינית) וכמחציתם מהגרים מארצות אלה (וצאצאיהם) שנפוצו ברחבי העולם – בעיקר במדינות מערב אירופה, צפון אמריקה ודרום אמריקה.

 

במדינת ישראל היוונים-קתולים הם כיום העדה הנוצרית הגדולה ביותר ומספרם מוערך כ-80,000. הארץ מחולקת לשני מחוזות כנסייתיים.

 

מחוז צפון שבו מתגוררים מרבית היוונים-קתולים בישראל: בערים (שפרעם, נצרת, חיפה, עכו) בכפרי הגליל בהם כולם מלכיתים (פסוטה מעיליא) ביישובים מעורבים אחרים (עילבון, אעבלין, תרשיחא, ראמה, בוקיעה, יפיע וכפר יאסיף) ביישובים בהם רוב מוסלמי מוחלט (בעינה, תורען, דיר חנא, ג'דידה, כפר מכר, סכנין, ריינה, עראבה) בכפר הדרוזים (חורפיש ופקיעין עספיא),

 

מחוז ירושלים שבו מיעוט קטן מאד נמצא בערים ירושלים וביפו

 

בראש מחוז הפטריארכיה בירושלים עומד סגן (ויקאר) הפטריארך המלכיתי ותוארו הרשמי "הפטריארך המלכיתי (יווני קתולי) של אנטיוכיה ושל כל המזרח, אלכסנדריה וירושלים".

 

הוא אחד מחמישה כהני דת נוצריים הנושאים בתואר "פטריארך אנטיוכיה", והוא כפוף ישירות לאפיפיור. מקום מושב הפטריארכיה כיום בדמשק, סוריה.

 

"הפטריארך המלכיתי (יווני קתולי) של אנטיוכיה ושל כל המזרח, אלכסנדריה וירושלים" החולש גם על הקהילות בבית לחם, ברמאללה, יפו, ובכפרי הרשות הפלסטינית בגדה המערבית

 

מאז שנת 2017 בראש מחוז הפטריארכיה בירושלים עומד  הפטריארך יוסוף עבסי. 

 

בראש המחוז הצפוני שכאמור, מספר המאמינים המתגוררים בו גדול באופן ניכר ממספרם במחוז ירושלים, עומד הארכיבישוף של עכו, חיפה נצרת והגליל ומושבו בחיפה. מאז מרס 2019 משמש בתפקיד הארכיבישוף האב יוסף מאתא מהכפר עילבון.


מקור נוסף

*******

הנוצרים בעראבה
הם מיעוט הולך ונכחד.

 

בסוף התקופה העותמאנית הם מנו כ-12% מאוכלוסיית הכפר, אולם שיעורם הלך ופחת

 

באמצע תקופת המנדט שיעורם קטן:  4.7%  (לפי מפקד 1922), 3% (לפי מפקד 1931)

 

במשך העשורים הראשונים של המדינה האוכלוסייה הנוצרית בעראבה התמעטה בעקבות הגירת חלק ממנה לחיפה, נצרת ולמקומות אחרים בגליל וגם לחו"ל.

 

בראשית שנות ה-90' של המאה הקודמת, הנוצרים היוו כ-1.3%

 

כיום, בראשית העשור השני של המאה העשרים ואחת מתגוררים בכפר כ-300 נוצרים מהווים 1.1% מאוכלוסיית העיר והם נכללים בארבע חמולות: ח'ורי, עואד, שמשום וחנא.

 

בני משפחת ח'ורי נטלו חלק בולט בהרבה מעבר למשקלם המספרי בפעילות החברתית וכלכלית בכפר

*****
הכנסייה נבנתה בשנת 1965
והיא כנסייה יוונית – קתולית טיפוסית
שמשמרת את המאפיינים
של הכנסיות המזרחיות העתיקות 

***

האפסיס של הכנסייה

****

***

****

****

קבר חנייה בן דוסא 

צילום מאיר רזניק

מיקום מערת קבר חנניה בן דוסא

 

רבי חנינא בן דוסא, תנא בן ארץ ישראל בן הדור הראשון, בסוף ימי בית שני. תלמידו של רבן יוחנן בן זכאי. חי בערב,

 

היה מופלא במידותיו, נקי כפיים ושונא בצע. לא רצה להנות ממתנת בשר ודם, אף שהיה עני מרוד כל ימיו, ואף על פי שגדולי דורו היו משכימים לפתחו ומייחלים למוצא פיו.

 

אמרו עליו, כי זכותו עמדה לכל בני דורו, כמו שדרשו: "ונשוא פנים (ישעיה ג:ד) – זה שנושאין פנים לדורו בעבורו למעלה, כגון רבי חנינא בן דוסא" (חגיגה יד:א).

 

"בת קול יוצאת מהר חורב ואומרת: כל העולם כולו ניזון בשביל חנינא בני, וחנינא בני דיו בקב חרובין מערב שבת לערב שבת" (ברכות יז:ב, תענית כד:ב).

צילום מוטי ארמלין

 

רבי חנינא בן דוסא התפלל על חולים, ותפילתו התקבלה. רבים בקשוהו שיתפלל עליהם.

 

משנה ברכות פרק ה משנה ה : אמרו עליו על רבי חנינא בן דוסא כשהיה מתפלל על החולים ואומר זה חי וזה מת אמרו לו מנין אתה יודע אמר להם אם שגורה תפלתי בפי יודע אני שהוא מקובל ואם לאו יודע אני שהוא מטורף:

 

תוספתא ברכות פרק ג הלכה כ: אמרו עליו על ר' חנינא בן דוסא שהיה מתפלל ונשכו ערוד ולא הפסיק הלכו תלמידיו ומצאוהו מת על פי חורו אמרו אילו לאדם שנשכו ערוד אילו לערוד שנשכו לבן דוסא.

 

ברכות לג א: תנו רבנן: מעשה במקום אחד שהיה ערוד והיה מזיק את הבריות, באו והודיעו לו לרבי חנינא בן דוסא. אמר להם: הראו לי את חורו! הראוהו את חורו, נתן עקבו על פי החור, יצא ונשכו ומת אותו ערוד. נטלו על כתפו והביאו לבית המדרש. אמר להם: ראו בני, אין ערוד ממית אלא החטא ממית. באותה שעה אמרו: אוי לו לאדם שפגע בו ערוד ואוי לו לערוד שפגע בו רבי חנינא בן דוסא

 

מקור והרחבות

******

סוף

סיום הסיור

*****

כמו תמיד זה סיור זה היה מעניין, 

שמחנו לשוטט בגרעין הכפר
שהפך להיות עיר ולהיחשף לתולדותיו

*****

המפגש והביקור בכנסייה היו מרתקים
והיוו עוד אבן בפסיפס תמונת
המיעוט הערבי נוצרי בגליל

*****

תודה למונדר ויואל
שתכננו את הביקור
ותיאמו את המפגשים
והוסיפו מידע

******

תודה לאבו סמיר על האירוח,
ההובלה ודברי ההסבר
*****
תודה לבושרא עואד ולביתה יארדא
שפתחו את דלתות הכנסייה
ועל האירוח הלבבי.   

 

מושב פָּארָן מול גבול ירדן בערבה

 

מושב פָּארָן השוכן במרכז הערבה בקרבה לגבול עם ממלכת ירדן הוא הדרומי ביותר מבין יישובי המועצה אזורית הערבה התיכונה אליו הגענו לביקור ביום שני 14 במרס 2022.

 

המקור אתר המועצה האזורית ערבה תיכונה

 

המועצה האזורית הערבה התיכונה הוקמה בשנת 1976.

 

שטח המועצה עצום ומשתרע על מיליון וחצי דונם (6% משטח מדינת ישראל), מתוכם יותר מ-50% שמורות טבע

 

בתחום המועצה מתגוררים כ –4,000 תושבים בכ- 1000 בתי אב בשבעה יישובים: חמישה מושבים חקלאיים – עין יהב, חצבה, פארן, צופר ועידן, ושני יישובים קהילתיים: ספיר, שהוא גם המרכז האזורי וצוקים יישוב הקהילתי תיירותי.

פריסת יישובי מועצה אזורית ערבה תיכונה

*****

מושב פארן

***

מיקום פארן
צמוד לכביש 90,
כביש הערבה
כ – 100 ק"מ מצפון לאילת

***

***

***

מיקום גיאוגרפי
בשוליים המזרחיים
של רמות ואגני הנגב המרכזי
מעל ההערבה 

***

מושב פארן על ידי הוקם שלשה גרעיני נח"ל של תנועת המושבים. הראשון, גרעין "עידן" היה מיועד להקמת הישוב עידן ליד חצבה, אך מחוסר עתודות מים וקרקע באזור זה התקבלה החלטה על הקמת ישוב קבע בפארן, וב-25/11/1971 עלה לקרקע. ב-1972- הצטרף גרעין "פארן" לישוב ובשנת 1973 – גרעין "ערבה".

 

בחמש שנותיו הראשונות התקיים הישוב כמסגרת שיתופית – "מושבו"ץ (מושב/קיבוץ) במטרה להכינו לקראת חלוקתו ליחידות משק כמושב עובדים לכל דבר. בתקופה זו נקלטו גם חברים וזוגות שלא ממסגרת הגרעינים אשר ביחד היוו את הבסיס לחלוקה ליחידות משק פרטיות. ואכן, בקיץ 1976 הפך המושבו"ץ למושב עובדים.

בפארן מתגוררות כיום 120 משפחות- כ- 500 תושבים, כ-50 ילדים בגנים.

 

במושב 150 יחידות חקלאיות, לכל משפחה 50 דונם בשטח כללי של 7500 דונם, שרובו מבני חממות ובתי רשת.

 

המושב מבוסס בעיקר (מעל 80% ) על גידולי פלפל ליצוא אותו מייצאים לארצות הברית ולאירופה.

בתי גידול פלפלים

 

גידולים נוספים הם פרחים ומטעי תמרים ליצוא.

 

ענפי פרנסה נוספים הם  גידול בעלי חיים: רפת חלב, לולים ופיטום בקר.

 

בנוסף, קיימות במושב יחידות אירוח ובעלי מקצועות נוספים בתחום הדרכת טיולים והסעדה.

 

המושב הנו רב דורי (שלושה דורות), ופעילות הקהילה בו הנה משמעותית מאוד.

 

במושב מתקיימים חיי חברה וקהילה מפותחים מאוד, המשלבים  בעשייה הקהילתית את כל הגילאים ואת כל פלחי האוכלוסייה.

 

מאז ספטמבר 2012 פועלת במושב שלוחה של מכינה קדם-צבאית ערבה.

 

המקור אתר המועצה האזורית ערבה תיכונה 

***

***

הבתים הראשונים במושב

***

 

היה זה הביקור/סיור/צילום הראשון בסדרת ביקורים ביישובי ערבה התיכונה והערבה הצפונית המתוכננת לזמן הקרוב.

 

ביקורי/סיור/צילום אלה נעשים במסגרת מיזם סדרת ביקור/שיטוט/צילום ביישובים הכפריים וגם במסגרת סדרת סיורים לאורכם ובאזורי של גבולות ישראל.

 

הקשר אל המארחים ביישובים נוצר באדיבותו של יוני שטרן.

יוני שטרן, תושב נאות הכיכר שבערבות סדום, טייל מנוסה ומוביל מסעות טיולים בארץ ובירדן. יועץ תיירות (בין היתר למועצה אזורית ערבה תיכונה), מורה דרך, מדריך ומרצה בקורסים בידיעת ארץ ישראל ובתיירות

 

המארח אותנו במושב פארן הוא גדעון רגולסקי.

גדעון רגולסקי ורעייתו חייה הם חברי מושב פארן מאז שנת 1979. הם חקלאים ורפתנים בעבר, שעברו בגיל השלישי לתחום התיירות. גדעון הוא מורה דרך ומדריך טיול בדרום הארץ מזה 25 שנה שאוהב את נוף הנגב והערבה ובקיא בפרטיו. בטיולי השטח המודרכים, ברגל, ברכב פרטי או בג'יפים הוא מציג את המדבר באור מיוחד, תוך שימת דגש על אטרקציות רבות, ביניהן: חקלאות מודרנית, חקלאות מסורתית, שרידי עבר, אמונות, ציונות ומורשת ועוד.

 

סמדר ואני הגענו למושב פארן, ערב יום קודם, ביום ראשון, 13 במרס 2022 והתמקמנו במתחם חדרי האירוח של עובד עידן הנקרא עידן אחר.

****

***

***

 

שם שוחחנו עם עובד, מראשוני המתיישבים שסיפר לנו, בין היתר על הקמת המושב.

 

המשכנו ובשעת ערב התארחנו אצל חיה וגדעון רגולסקי לפגישת היכרות ובעיקר לתיאום מפורט של תוכנית הביקור.

 

בשעת בוקר של יום שני הגיעו שני חבריי שיצאו לדרך בזמן אשמורת אחרונה לפני עלות השחר מהגליל העליון, יצחק פיפ רותם (סאסא) ומוטי ארמלין (גילון).

 

שיחת בוקר עם עובד עידן, צילום סמדר בן דור

 

לאחר שתיית קפה של בוקר התכנסנו לרכב אחד חמשתנו: גדעון, סמדר, מוטי, פיפ ואני ויצאנו לדרך

***

זה מסלול הסיור .

***

***

תוך כדי הנסיעה וכמובן במקומות שעצרנו וביקרנו, זכינו להסברים מפורטים מפיו של גדעון בנושאים אלה: גיאוגרפיה, טופוגרפיה וגיאולוגיה, דרכים, התיישבות, מים, משק, חקלאות מדבר, ביטחון וצבא, גבול, מורשת ועוד.

 

התחלנו בנסיעה בתוך המושב. יצאנו מזרחה לעבר כביש הערבה (כביש 90) ועלינו לגבעה בה נמצא מצפור פארן בסמוך לבריכות עשת של חברת מקורות

***

***

***

***

העלייה למצפור

מבט אל המושב מהמצפור

מבט מזרחה אל ג'בל הרון שבהרי אדום אחד המקומות המזוהים כהר ההר

הֹר הָהָר היה אחת מתחנות בני ישראל בעת נדודיהם במדבר לאחר יציאת מצרים. והוא שם מקום הנזכר בספר במדבר כמקום קבורת אהרן הכהן. ”וַיִּסְעוּ מִקָּדֵשׁ וַיָּבֹאוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל כָּל הָעֵדָה הֹר הָהָר. וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה וְאֶל אַהֲרֹן בְּהֹר הָהָר עַל גְּבוּל אֶרֶץ אֱדוֹם לֵאמֹר. יֵאָסֵף אַהֲרֹן אֶל עַמָּיו כִּי לֹא יָבֹא אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר נָתַתִּי לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל עַל אֲשֶׁר מְרִיתֶם אֶת פִּי לְמֵי מְרִיבָה. קַח אֶת אַהֲרֹן וְאֶת אֶלְעָזָר בְּנוֹ וְהַעַל אֹתָם הֹר הָהָר. וְהַפְשֵׁט אֶת אַהֲרֹן אֶת בְּגָדָיו וְהִלְבַּשְׁתָּם אֶת אֶלְעָזָר בְּנוֹ וְאַהֲרֹן יֵאָסֵף וּמֵת שָׁם. וַיַּעַשׂ מֹשֶׁה כַּאֲשֶׁר צִוָּה ה' וַיַּעֲלוּ אֶל הֹר הָהָר לְעֵינֵי כָּל הָעֵדָה. וַיַּפְשֵׁט מֹשֶׁה אֶת אַהֲרֹן אֶת בְּגָדָיו וַיַּלְבֵּשׁ אֹתָם אֶת אֶלְעָזָר בְּנוֹ וַיָּמָת אַהֲרֹן שָׁם בְּרֹאשׁ הָהָר וַיֵּרֶד מֹשֶׁה וְאֶלְעָזָר מִן הָהָר.“

 

ירדנו לעבר כביש 90 ופנינו דרומה וירדנו ממנו.

גדעון סיפר לנו כי לפני מספר שנים, במהלך הכנת כתבה על "מבצע עובדה" הוא שוחח עם טייס חיל האוויר לשעבר בשם בלפור סימנטוב, שהטיס מטוסים קלים. הוא סיפר לו שהיה מנחת באזור פארן שנקרא "מנחת הגירפי". הוא תיאר מנחת בין גבעות שפעל בשנות החמישים המוקדמות. עוד הוסיף בספרון שהוציאה העמותה לשימור מורשת חיל האוויר על אודות טייסת הנגב נמצאו תמונות שצולמו במנחת וניתן לזהות בוודאות את קווי המתאר של הגבעות ממזרח למנחת היכן שהיום נמצא "מאגר הדסה". בתמונה נוספת ניתן לאתר את הגבעה שעליה מוצב עשת לפני השינויים הקשורים לבניה במקום. מתמונות אלו עולה שהמנחת היה ממזרח למוצב סמוך לערוץ רדוד עם שיטים , המופיעים בצילומים.

הצילום באדיבות גדעון רגולסקי

. נסענו מעט וטיפסנו לגבעה בה נמצא מוצב צה"ל הנטוש מוצב עשת הצופה מזרחה אל מישור הערבה והרי אדום.

מדרום למול מוצב עשת

***

לאחר שצה"ל נטש את מוצב עשת הוצעה תכנית של משפחת יונש ממושב פארן להפוך את השטח המבונה של מוצב עשת לאתר תיירות עשת. אולם, הצעה זאת תקועה שנים רבות מסיבות שאינן ברורות.

 

****

****

צילום סמדר בן דור

***

***

מצבת ההולכים לפטרה

אנדרטה "ההולכים לפטרה" בנקודה שממנה הם החלו את מסעם לפטרה שהוקמה לזכרם של חמישה צעירים שניסו להגיע לפטרה. ב-27  באוגוסט 1953, יצאו חמישה צעירים לטיול לפטרה, אל הסלע האדום בירדן " אריק מגר(26), גילה בן עקיבא ( 28), מרים מונדרר (23), איתן מינץ (22) ויעקב קליפלד (25). עד אז – מי שעבר את הגבול – הוחזר חי. כל החמישה נרצחו ע"י הירדנים, כנראה כשבאו לבקש עזרה במשטרת "ביר מדכור". על פי אחת הגירסאות, כנראה הכיש נחש את איתן מינץ והם החליטו לבקש עזרה בתחנת המשטרה הירדנית וחזרו על עקבותיהם. בחצר המשטרה סגרו מאחוריהם את השער, וירו בכולם למוות.

למול המציבה של ההולכים לפטרה

בעקבות פרסום התיעוד, ב-18 במרס 2022, עדה ויונה בקלצ'וק בדרכם חזרה מאילת הגיעו לאנדרטה ותרמו באדיבותם את הצילומים הבאים שלהם.

***

***

***

מבט מהאנדרטה לכיוון ירדן

***

***

*****

ירדנו ממוצב עשת לכיוון צפון

***

מבט אל גבעות קדם שהם למעשה המשך של רכס מנוחה

למול כביש 90

ופנינו צפונה בדרך המקבילה לכביש 90.

 

נסענו בין החממות ומטעי התמרים

**

***

***

***

***

והגענו לדרך המערכת הצמודה לקו הגבול

***

ושם עצרנו ליד אבן גבול 73.

***

***

****

הפסקת תה ליד אבן הגבול, צילום סמדר בן דור

***

דרך המערכת בקו הגבול

המשכנו בנסיעה בין החממות ועלינו לנקודת תצפית מעל מאגר פארן.

***

***

****

צילום סמדר בן דור

ירידה מתצפית מאגר פארן, צילום סמדר בן דור

 

שירדנו מהתצפית, כמעט שעה לאחר שעזבנו את דרך המערכת, פגשנו בגיפ' סיור של צה"ל, לוחמות מגדוד ברדלס, שהגיע בעקבות התרעה על רכב אזרחי שנע על הדרך.

גדוד הברדלס (גדוד 277) הוא גדוד חי״ר מעורב השייך לחטיבת פארן, והוא הגדוד המעורב השלישי בצה"ל.

 

הגדוד הוקם באוגוסט 2015 מתוך הצורך המבצעי בגדוד מעורב נוסף לשמירת גבולות ישראל. פלוגותיו הראשונות עלו לראשונה לתעסוקה מבצעית בערבה שנה לאחר הקמתו.

 

הגדוד מכשיר לוחמים ולוחמות לעבודה בשיתוף פעולה מלא, בכדי לבצע את משימות הביטחון השוטף במגוון הגזרות.

 

טירוני גדוד הברדלס מבצעים טירונות במחנה סיירים שנמצא ליד אילת, שם עוברים את הכשרתם לרובאי 06.

 

ההכשרה נגמרת במסע הכומתה ובסופו זוכים לכומתת חי״ר הגבולות שמצטרפות לנעלי החי״ר האדומות.

 

לאחר סיום הטירונות והמסלול עוברים הלוחמים והלוחמות לפעילות ביטחון השוטף במגוון הגזרות.

 

הפגישה עם הלוחמות, הייתה נחמד ובעיקר העיד על רמת הדריכות המבצעית באזור.

צילום למזכרת מהפגישה

המשכנו ונכנסו למטע תמרי פארן

***

***

***

ושם קיבלנו הסבר מפורט על אופן הגידול של עצי הדקל.

***

****

 

המשכנו ממטע התמרים לנסוע מעט על דרך הערבה המנדטורית הסמוכה לכביש הערבה הנוכחי.

***

 

עצרנו במקום בו הוצב שלט המורה על שרידי דרך הערבה המנדטורית, שהיא דרך סולינג.

***

***

דרך סולינג היא שיטה לסלילת כבישים, שהייתה נפוצה בתקופה השלטון הבריטי בא"י.

 

המילה סולינג (soling) היא מילת פועל שמקורה במילה סוליה (סולית נעל או סולית כף הרגל sole) ומתייחסת לתהליך יצירת תשתית הכביש על ידי כתישת אבנים לחצץ, שבמקור נעשתה באופן ידני.

 

השימוש בבסיס סולינג לסלילת כבישים פותחה על ידי המהנדס הבריטי תומאס טלפורד. השיטה שופרה באופן משמעותי על ידי המהנדס הבריטי ג'ון לאודון מקאדם. מקאדם סבר, שכדי להבטיח איכות כביש צריך לשבור או לכתוש את האבנים והחצץ לגודל אחיד ולהניח אותם בצפיפות ובצורה סימטרית, שכביש צריך להיסלל גבוה מעט מפני הקרקע, ולהיות משופע מעט, כדי שמי הגשם יגלשו ממנו ולא יחלחלו ויפגעו במבנה הכביש.

 

בסלילת הכביש היה נהוג לסמן את התוואי בשני חוטים ולאורכם לשקע אבני שפה. בין אבני השפה, לכל רוחב הכביש, הונחו אבני גיר קשות שחלקן הרחב כלפי מעלה. ברווחים בין האבנים היו דוחקים חתיכות אבן במטרה למלא את הרווחים. מצע אבנים זה היה נקרא ה"סולינג". לאחר השלמת הסולינג היה מכבש עובר וכובש את הסולינג ולאחר מכן הונח חצץ על מצע הסולינג והמכבש עבר שוב על החצץ ומכסה אותו בשכבה של אבק אבן

 

רבים מהפועלים שעסקו בסלילת דרכי הסולינג היו אנשי היישוב היהודי, מעולי העלייה השנייה והעלייה השלישית.

 

הדרך הידועה ביותר שנסללה בשיטה זו הייתה כביש טבריה-צמח בה עסקו כ-500 פועלים יהודים בסלילת הכביש.

 

רוב הדרכים שנסללו בשיטה זו כוסו, במשך השנים, באספלט, בעיקר בגלל היותן דרכים משובשות

 

מקור והפניות פירוט כבישי הארץ 

***

המשכנו ועברנו במעבר מתחת לכביש הערבה

***

 

ונסענו דרך בתי הגידול של הפלפל

***

 

ושם קבלנו הסבר מפורט על שיטת השקיה המחושבת ועל גידול הפלפל.

***

***

צילום סמדר בן דור

***

כוורת הדבורים להאבקת הפרחים

שדה ארטישוק

 

המשכנו והסתובבנו והגענו לחממות פרחי הנוי של משק משפחת יונש (האב יעקב ובניו ארז ויובל), היחידה בפארן המגדלת פרחים.

***

צמחי הליזיאנטוס

ליזיאנטוס, הידוע גם בשם "יפעה", הוא אחד הפרחים הנפוצים כיום בזרים מהודרים בישראל. לא קשה להבין מדוע: המדובר הוא בפרח אשר המראה שלו, בכל אחת מהוריאציות, הוא המרשים ביותר שניתן להעלות על הדעת.

 

תחת ההגדרה של פרח הליזיאנטוס ניתן למצוא לא פחות מ­87 סוגים ויותר מ-1,500 מינים. בהמשך לכך, הפרח מגיע כיום במגוון רחב של צבעים, כאשר בין היתר ניתן להצביע על לבן, סגול, ירוק, ורוד, שמנת ועוד. כמו כן, גם שילוב של מספר גוונים בפרח אחד הוא בהחלט בגדר אפשרות, כאשר לא מכבר פותחה טכניקה המאפשרת לבצע צביעה של תפרחת הפרח בגוונים חדשים שלא היו בתמונה קודם לכן: בעיקר, כתום או צהוב

 

הזנים השונים של הליזיאנטוס נבדלים ביניהם גם בפרמטרים דוגמת גודל התפרחת, מספר השכבות של עלי הכותרת ועוד

 

המקור העיקרי של תפוצת פרחי הליזיאנטוס הוא באזורים חמים ביבשת אמריקה, הן בצפונה והן בדרומה. התפוצה של הפרח, כיאה למגוון הזנים הרחב שלו, מרשימה אף היא ונחשבת לכלל עולמית. בישראל, פורחים פרחי ליזיאנטוס משך כל ימות השנה, למעט חודש יולי, וניתן למצוא אותם באזורים שונים על מפת מדינת ישראל. עם זאת, מספר המינים בישראל עומד על חמישה בלבד.

 

פרחי ליזיאנטוס כמעט ולעולם אינם מואבקים בצורה טבעית, אם כי הלבלוב המוקדם שלהם מקל על ביצוע ההאבקה על ידי חרקים שונים. הפרחים דורשים סביבה קרה, באופן יחסי, על מנת שהתפתחותם וצמיחתם תיעשה על הצד הטוב ביותר. הדבר מגביל במידה מסוימת את אזורי הגידול, אם כי החדשות השונות הן שבמרוצת השנים פיתחו חוקרים ישראלים שיטות גידול ייעודיות, אשר מעניקות לפרחים את היכולת להתמודד בצורה יעילה עם הטמפרטורות הגבוהות ועודפי החום המאפיינים את מרבית ימות השנה בישראל.

 

מקור 

***

 

חזרנו למושב להפסקת ארוחת צהרים במתחם עידן אחר.

***

 

המשכנו לראות את תצוגת הכלים החקלאיים שהיו שימוש בעבר

***

***

***

***

ונכנסנו לבניין הצנוע בו נמצא ארכיון המושב

***

***

***

 

ואף ראינו את בניין המזכירות .

***

***

 

בשלב זה מוטי ופיפ עזבו אותנו ויצאו לדרך הארוכה חזרה לגליל העליון.

 

לאחר מכן גדעון הוביל אותנו לבית אריזת הפרחים של משק משפחת יונש  כדי להתרשם מתהליך המיון והאריזה.

 

צילום סמדר בן דור

צילום סמדר בן דור

***

**

***

***

***

****

סמדר זוכה לשי צנוע מיעקב יונש

המשכנו ויחד עם גדעון הגענו לבית האריזה לפלפל של "עובד אדמה בע"מ – משק משפחת ראובן עובדיה ואורי והידי בניו ושם ראינו את תהליך מיון הפלפל ואריזתו.

***

***

***

***

****

***

***

***

***

****

זהו, כמעט הגיע הערב ואז נפרדנו בתודה וברכה מגדעון.

 

חזרנו שוב למתחם עידן אחר להיפרד מעובד עידן

צילום סמדר בן דור

קצת לפני השקיעה, לאחר יממה במושב פארן מתוכה שמונה שעות סיור אינטנסיבי גדוש מראות בו ספגנו מידע רב בשלל נושאים יצאנו לדרך חזרה לבית.

****

***

*****

עוד מידע אודות
הנושאים עליהם דובר בביקור

******

נחל פארן 

מושב פָּארָן שוכן בשפכו של נחל פָּארָן לנחל ערבה ומכאן שמו.

***

***

נחל פָּארָן (ואדי אל-גֵ'רַאפִי) הוא הנחל הגדול והרחב ביותר בישראל.

 

נחל פארן הוא הגדול בנחלים המתנקזים לערבה וקיימת בו זרימה רק בעת שיטפונות בזק.

 

הוא מגיע אל הערבה ממרחק של 150 ק"מ, ראשיתו ממערב לבקעת הירח שממערב להרי אילת

 

אגן הניקוז שלו משתרע על 3,840 קמ"ר. לשני שליש משטח זה מתנקזות רמות הגיר של מרכז סיני ולשליש הנותר מתנקז חלק מהנגב, בין ההר הגבוה להרי אילת.

***

אגן הניקוז הגדול של הנחל יוצר מישורים רחבים שמפרידים בין הרי הנגב הגבוהים שבצפון, לבין הרי אילת שבדרום.

 

נחל פארן יוצא אל הערבה התיכונה כשהוא תחום בצפונו על־ידי מצוקי הגיר הזקופים שבגבול רמת ברק ("צוקי חדוד") ומדרומו באגפו של קמר מנוחה החודר לערבה מהר הנגב.

 

בשפך אל הערבה יוצר הנחל מניפת סחף ענקית ברוחב של 5 ק"מ לערך. מניפת הסחף גורמת להתרחבות ניכרת של מישור הערבה עד כדי שישה ק"מ מנחל ערבה ועד לצוקי חדוד שבגבול הערבה.

 

ערוצו הגדול של נחל פארן מתפצל לסדרת ערוצים החוצה את המניפה הרחבה בדרכה לקרקעית עמק הערבה.

 

כיום קשה לזהות את ערוצים האלה בשל עבודות ניקוז שנעשו במניפה ותיעלו את ערוציה לאפיק מלאכותי עליו עובר כביש 90 על גבי גשר בטון גדול (גשר פארן).

***

מִדְבַּר פָּארָן 

מִדְבַּר פָּארָן מוזכר שבע פעמים בתנ"ך, בדרך כלל כשם כללי למדבריות חצי האי סיני וגם כשם כולל לשטחו של חצי האי סיני

 

בספר בראשית, מסופר כי לאחר שאברהם גירש את הגר וישמעאל, התיישב ישמעאל במדבר פארן: ”וַיֵּשֶׁב בְּמִדְבַּר פָּארָן וַתִּקַּח-לוֹ אִמּוֹ אִשָּׁה מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם“.

 

במהלך נדודי בני ישראל במדבר מוזכר מדבר פארן כמקום בו חנו בני ישראל "וַיִּסְעוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל לְמַסְעֵיהֶם מִמִּדְבַּר סִינָי וַיִּשְׁכֹּן הֶעָנָן בְּמִדְבַּר פָּארָן."

 

עוד מסופר בספר במדבר כי, בני ישראל יצאו לדרכם אל מדבר פארן לאחר שמרים נרפאה מהצרעת. "וְאַחַר נָסְעוּ הָעָם מֵחֲצֵרוֹת וַיַּחֲנוּ בְּמִדְבַּר פָּארָן."

 

שנים עשר המרגלים אשר שלח משה יצאו לתור את הארץ ממדבר פארן "וַיִּשְׁלַח אֹתָם מֹשֶׁה מִמִּדְבַּר פָּארָן עַל פִּי יְהוָה כֻּלָּם אֲנָשִׁים רָאשֵׁי בְנֵי יִשְׂרָאֵל הֵמָּה."

 

בסיפור נבל הכרמלי יוצא דוד לכיוון מדבר פארן "וַיָּמָת שְׁמוּאֵל וַיִּקָּבְצוּ כָל יִשְׂרָאֵל וַיִּסְפְּדוּ לוֹ וַיִּקְבְּרֻהוּ בְּבֵיתוֹ בָּרָמָה וַיָּקָם דָּוִד וַיֵּרֶד אֶל מִדְבַּר פָּארָן."

 

בתלמוד מובאת דעה ש"מדבר פארן" הוא שם נרדף למדבר סיני: וְהָיִינוּ דְּאָמַר רַבִּי יוֹסִי בַּר' חֲנִינָא ה' שֵׁמוֹת יֵשׁ לוֹ: מִדָּבָר צִן, שֶׁנִּצְטַוּוּ יִשְׂרָאֵל עָלָיו, מִדְבַּר קָדֵשׁ שֶׁנִּתְקַדְּשׁוּ יִשְׂרָאֵל עָלָיו, מִדְבַּר קַדְמוּת, שֶׁנָּתְנָה קְדוּמָה עָלָיו, מְדַבֵּר פָּארָן שֶׁפָּרוּ וְרָבוּ עָלֶיהָ יִשְׂרָאֵל, מִדְבָּר סִינַי שֶׁיָּרְדָה שִׂנְאָה לְעַכּוּ"ם עָלָיו. וּמָה שְׁמוֹ? חוֹרֵב שְׁמוֹ. תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף פ"ט, עמוד א'

 

שמו של מדבר פארן אינו נזכר בקוראן אך האזור בו נמצאת העיר מכה נקרא גם הוא פארן. שם זה מיוחס למדבר פארן המוזכר בתנ"ך. המסורת המוסלמית טוענת כי גבולות מדבר פארן הם גבולות החג'אז וכי ישמעאל השתקע במקום, שבו עומדת העיר מכה בערב הסעודית. הגאוגרף יאקות אל-חמאווי, טוען כי פארן היא מילה עברית, שהושאלה לערבית וכי פארן הוא אחד משמותיה של העיר מכה המוזכרים בתורה. "תל פארן" היא שמה של אחת הגבעות אשר נמצאת באזור העיר מכה

 

מקור הפניות והרחבות 

 

*******

***

המים בערבה תיכונה 

אזור הערבה התיכונה, בשטח שבין נחל אמציה בצפון לבין נחל חיון בדרום, מתאפיין באקלים מדברי קיצוני. בקיץ חם מאוד ולעיתים קרובות, הטמפרטורה עולה מעל 40 מעלות.

 

כמות המשקעים נמוכה מ-40 מ"מ בממוצע רב-שנתי אך קיימת שוֹנוּת גדולה בין שנה לשנה. ישנן שנים כמעט ללא משקעים ובשנים אחרות עשויה לרדת כמות כפולה מהממוצע הרב-שנתי. גם במהלך שנה אחת ירידת המשקעים אינה מאוזנת: לעיתים הכמות השנתית יורדת באירועי-גשם בודדים, או אפילו באירוע גשם יחיד ואחריו חודשים יבשים.  הגשמים הם מקומיים, כך שאזורים מסוימים בערבה עשויים לקבל באירוע אחד כמות גשם ניכרת בעוד אזורים אחרים יישארו יבשים.

 

כמות הגשמים הזעומה, כמו גם תדירותם המשתנה, גורמים לכך שאי אפשר לבסס בערבה חקלאות הנסמכת על המשקעים המקומיים.

 

אזור הערבה התיכונה אינו זוכה לתוספת מלאכותית של מים מאזורים גשומים בצפון הארץ, או ממעיינות עשירים במרכז הארץ כדוגמת דרום הנגב ומערבו אליהם מגיע המוביל הארצי או מפעל ירקון – נגב.

 

לאור זאת החקלאות בערבה מתבססת על אספקת מים מקומית בעיקר.

 

המים נשאבים מקידוחים ונאגרים במאגרים אופרטיביים.

 

עוד מקור מים הוא תפיסת מי שיטפונות למאגרים.

 

ככל שמקורות המים יגדלו – יוכל האזור להתפתח יותר.

 

איכות המים בערבה מושפעת במישרין משכבות הסלע ומהמשקעים אשר בתת-הקרקע.

 

המים נשאבים מאקוות (אקוויפרים) שונות ולכל אחת מהן מים המתאפיינים ברמה שונה של מליחות, במרכיבים שונים המתווספים להם ואפילו בטמפרטורה שלהם. חלחול מי החקלאות, המלחים שבקרקע והדשן, מוסיפים לתכולת המים הנשאבים גם תוספים "מעשה ידי אדם". להרחבה ראו אתר המים של המועצה האזורית ערבה תיכונה

 

פיתוח אספקת מים מקידוחים מקומיים דורש: מחקר מעמיק להכרת ולהבנת פוטנציאל המים הזמינים להפקה בתת-הקרקע וגם ביצוע קידוחים רבים וטיפול במים הנשאבים שהם בעלי מליחות גבוהה.

 

כיום פועלים באזור הערבה התיכונה כ- 70 קידוחים שחלקם נמצאים בתחום ממלכת ירדן, 2 מאגרים אופרטיביים לקליטת עודפי המים הנשאבים בקידוחים ו-5  מאגרים לתפיסת מי שיטפונות שלא כולם מחוברים למערכת המים האזורית.

 

המים בערבה מסופקים ע"י חברת מקורות.

 

בשנת 2013 נשפטה ואושרה ברשות המים תכנית אב לאספקת מים לערבה התיכונה ולכיכר סדום, יישום התכנית וביצועה ייקחו זמן רב.

 

עד ליישום תכנית האב הוכנה ע"י חברת מקורות תכנית מיידית שתסתמך על עקרונות תכנית האב ויהיו חלק חשוב במימושה.

 

בהתאם לתכנית המיידית עבודות הקמת מאגרים אופרטיביים עין-עופרים סמוך לישוב עידן וומאגר אופרטיבי צופר סמוך לישוב צופר הסתיימו.

 

כמו כן מקורות נמצאים בשלבים מתקדמים של חיבור הערבה למתקני ההתפלה באילת מדרום ומצפון לנאות הכיכר למערכת הארצית.

 

המקור אתר המים של המועצה האזורית ערבה תיכונה

***

***

מתקן התפלה

******

מאגרים האופרטיביים
לניצול יעיל של מי קידוחים

בעונות שיא ובשעות שיא של צריכת המים בערבה, ישנה דרישה לכמות מים העולה על כושר תפוקת הקידוחים. בשל כך נוצר הצורך לאגור את המים העודפים הנשאבים בעונות ובשעות שצריכת המים מועטה (בלילה למשל). בעבר היו מופנים מים אלו לבריכות אגירה מבטון, אולם קיבולן היה קטן (אלפי מ"ק בודדים) ולא יכלו לקלוט את כמות המים שסיפקו הקידוחים, דבר שגרם להפסקת פעולתם של הקידוחים עם מילוי הבריכות.

 

על מנת להביא לפתרון לבעיה זו הוחלט לבנות מאגרי ענק למים שנשאבו מהקידוחים. לצורך זה ניבנו ארבעה מאגרים כאלה מאגר שיזף בנפח של 180,000 מ"ק בתוך מאגר נקרות (מאגר למי שטפונות) ליד עין יהב ב-2004 ומאגר פארן בנפח 210,000 מ"ק ליד מושב פארן ב-2011, מאגר עין עופרים בנפח 300,000 מ"ק סמוך למושב עידן ב-2019 ומאגר צופר בנפח 200,000 מ"ק סמוך למושב צופר ב-2021.

 

למאגרים איטום תחתון למניעת חלחול וכיסוי צף למניעת התאדות וזיהום המים. המאגרים ממוקמים בשטח המאפשר הזרמת מים בגרביטציה גם במצבי חירום.

 

כתוצאה מבניית המאגרים הקידוחים פעילים יותר שעות וישנה אפשרות להעברת מים מאזור לאזור במקרה של כשלים ותקלות במערכת. המאגרים נבנו במהלך השנים מתקציבי חברת מקורות וקק"ל. רשות ניקוז ערבה מסייעת ביוזמות, בפיקוח ובתחזוקה.

 

המקור אתר המים של המועצה אזורית ערבה תיכונה 

מאגר פארן 

***

מאגר פארן הנו מאגר אופרטיבי בנפח כולל של 210,000 מ"ק. המאגר הוקם ע"י חברת מקורות בשנת 2009. ייעודו של המאגר – איגום מי השקיה לשטחים החקלאיים של מושב פארן. המאגר אטום ומכוסה לצורך מניעת איבודי מים בחלחול לקרקע והתאיידות לאוויר.

 

המאגר קולט מים מקידוחים בשעות של דרישה נמוכה. המים הנאגרים מנוצלים לאספקה לצרכנים בשעות בהן ישנן צריכות גבוהות.

 

מיקומו הטופוגרפי של מושב פארן, המושב הדרומי ביותר באזור הערבה התיכונה, לא מאפשר העברות מים מצפון הערבה לדרומה. המאגר יוצר אמינות באספקת המים לחקלאות ונותן גיבוי ורזרבה בהספקת המים. בצורה זו מתקיים ניצול מיטבי של מלוא כושר תפוקת הקידוחים בתקופות שיא הצריכה.

 

מושב פארן, כמו יישובי הערבה התיכונה כולם, מתפתח וקולט מתיישבים חקלאיים חדשים. קליטה זו מביאה לעלייה הולכת וגדלה של צריכות המים. מאחר שהאזור מתבסס על מקורות מים מקומיים בלבד, ישנה חשיבות רבה להגברת אמינות וזמינות מערכת אספקת המים לצרכנים.

 

המקור אתר המים של מועצה אזורית ערבה תיכונה 

**

******

מאגרים לתפיסת מיי שטפונות

בנחלי הערבה המרכזית זורמים מי שיטפונות רבים. קו פרשת המים בערבה הוא בשלוחת נוצה, מדרום לנחל חיון. מדרום לקו זה זורמים מעט מי שיטפונות לים-סוף. מצפון לקו פרשת המים מתנקזים מי שיטפונות רבים לנחל ערבה וזורמים לים-המלח.

 

נחל פארן, כאמור, הוא הגדול בנחלים המתנקזים לערבה נחלי הנגב הגדולים האחרים שמתנקזים לערבה התיכונה הם: נחל נקרות, נחל חיון, נחל צין ונחל עשוש. בנוסף להם מגיעים לנחל ערבה נחלים קטנים יותר ממערב ונחלים גדולים ורבים המגיעים מהרי אדום שבמזרח

 

באופן טבעי, ללא התערבות האדם, מי הנחלים זרמו לנחל הערבה ודרכו לים-המלח.

 

מתוך כוונה לנצל את מי השיטפונות להעשרת מי התהום ולהעברת מים למערכות מי ההשקיה לשיפור המים המליחים, הוקמו בערבה חמישה מאגרים – מדרום לצפון (מאגר עידן מאגר חציבה, מאגר נקרות מאגר צוקים ומאגר עשת)

 

אחזקת המאגרים כרוכה בטיפול בבעיות מגוונות:

* מי השיטפונות נושאים עמם למאגר סחף המוערך בכ-10% -7 מנפח המים. הסחף מצטבר בקרקעית המאגר, מקטין את נפחו  ועלול לגרום לסתימתו.

* עקב פעילות עוינת משטח ירדן, הונחו מוקשים ע"י צה"ל מוקשים בקרבת נחל ערבה למניעת חדירת מחבלים (1968). חלק מהמוקשים האלה עדיין נמצאים בשטח, נסחפים מדי פעם עם השיטפונות ועלולים להגיע אל המאגרים.

* כאשר המים עומדים במאגרים לאורך זמן צריך להקפיד ולמנוע את זיהומם ובנוסף צריך למנוע התפתחות אצות במים אלה

מאגר עשת 

***

מאגר עשת מצוי במוצא של נחל חיון לערבה, בקרבת מושב פארן והינו המאגר הדרומי ביותר ואינו מחובר למערכת המים האזורית.

 

המאגר נפח איגום: 2.5 מלמ"ק הינו מסוג מאגר גיא ומקבל תרומה בעיקר מנחל חיון אך גם מזרימות מאזור ירדן ואגן הניקוז משתרע על 1,241 קמ"ר

 

קק"ל בנתה את מאגר עשת בשנת 1986 בסיוע תרומה של ארגון הדסה – הסתדרות הנשים הציוניות באמריקה.

 

המקור אתר המים של המועצה האזורית ערבה תיכונה 

****

*****

הגבול בערבה
בין מדינת ישראל ובין ממלכת ירדן

מקור הסקירה להלן מאמרו חיים סרברו גבול ישראל-ירדן בערבה בתוך הספר ערבה עד אין קץ – נוף, טבע ואדם בערבה

אל"מ (מיל') ד"ר חיים סרברו, מנכ"ל המרכז למיפוי ישראל בשנים 2003 -2012, מפקד יחידת המיפוי הצבאית בשנים 2002-1986. שימש סגן ראש ועדת הגבולות עם ירדן בזמן המשא ומתן ב־1994 וכיו"ר צוות המומחים המשותף ישראל-ירדן. חתום על התוויית קו הגבול בהסכם השלום ישראל-ירדן (1994), על התוויית הגבול הימי בין ישראל לירדן במפרץ אילת (1996), על התוויית הגבול הבין-לאומי בין ישראל למצרים (1996) ועל התוויית הגבול הימי בין ישראל לקפריסין (2010).

******

במהלך ההיסטוריה, עד המאה ה־20 ,לא שימשה הערבה גבול מפריד ולא עבר לאורכה קו גבול, למעט בתקופה הרומית כשהוצבו לאורכה תחנות גבול (לימס). יוצא מכלל זה החלק הצפוני של הערבה, לאורך נחל ערבה, שכונה בעבר ואדי ג'יב, ששימש גבול בין מחוזות גם בתקופות אחרות.

 

הערבה שימשה אזור מעבר וחיבור יותר מאזור הפרדה, לדוגמה בין הצפון לדרום למעבר סחורות דרך נמל אילת/עציון גבר למזרח אפריקה ולחצי האי ערב (תקופת שלמה ומלכת שבא והתקופה הרומית) ולמקומות נוספים בדרום אסיה, וכן בין מזרח ומערב (הדרך הנבטית בין פטרה לערי הנגב)

 

בסוף המאה ה־19 היו הערבה והנגב חלק מווילאיאת דמשק של האימפריה העות'מאנית, שכלל גם את ירדן והגיע עד רפיח. בין 1841 ל־1892 נתן הסולטן למוחמד עלי וליורשיו, הכדיבים של מצרים, פירמאנים, שהעניקו להם שליטה בפועל גם על עקבה ועל החוף המזרחי של מפרץ עקבה, לאורך מסלולם היבשתי של עולי הרגל ממצרים למכה.

 

בראשית המאה ה־20 נערכו כמה שינויים בגבולות המחוזות והנפות העות'מאניים בדרום ארץ ישראל, וכן ממזרח לערבה בהקשר למאבק על השלטון בחג'אז ולמרד הערבי. לורנס Lawrence.E.T )לא מצא ב־1914 התיישבות או חקלאות בערבה, ובהמשך הגדיר את הערבה כאזור גבול מגע יותר מאשר אזור מפריד.

 

בקיץ 1922 נדרשו הבריטים להגדיר בסעיף 25 של כתב המנדט על ארץ ישראל ועבר הירדן את הגבול המזרחי של האזור, שבו לא יחולו הזכויות המיוחדות ליהודים שהובטחו בהצהרת בלפור. בפגישות שהתקיימו בין הפקידות הבריטית בארץ ישראל ובירדן הוגדר הצורך לכלול בארץ ישראל חצי מעמק הערבה, מה שיאפשר בניית נמל במפרץ אילת (נקרא אז מפרץ עקבה) וכן אפשרות לשינוע מחצבי האשלג מים המלח למפרץ אילת באמצעות חברה שתוקם.

 

ב-1 בספטמבר 1922 פורסם צו המלך במועצתו שקבע את קו הגבול. הוא נשלח לחבר הלאומים ב-16 בספטמבר ואושרר על ידי חבר הלאומים ב-23 בספטמבר 1922. הנוסח קבע שקו הגבול יחצה את עמק הערבה. קו זה היה תקף עד  תום תקופת המנדט הבריטי על ארץ ישראל ב־1948 .עצם ההגדרה לא שינתה ולא כלום את המצב בשטח, והשבטים הבדואים המשיכו, בתנועתם הבלתי מופרעת, בתקופת המנדט, כמו בזמן האימפריה העות'מנית, ללא מורא מפני השלטון המרכזי.

 

בשנים 1923-1946 סומן קו הגבול על מפות בצורה לא אחידה, לרוב על פי הפרשנות של קו הנקודות הנמוכות של עמק הערבה, אך עקב אי דיוק המפות עצמן, הוצג הקו בווריאציות שונות בהבדלים של עד  8 ק"מ במיקום מזרחה או מערבה. המפות שהופקו היו בקנה מידה קטן 1:250,000 או קטן יותר.

קו הגבול בערבה באזור פארן בשנת 1946

 

ב-3 באפריל  1949 נחתם הסכם שביתת הנשק בין ישראל לירדן. על אף שנרשם בו שקו שביתת הנשק תואם את עמדות הכוחות בשטח, לא היה קשר בין עמדות הצדדים לבין הקו שסוכם. הקו שסומן על המפה בערבה תאם לחלוטין את קו הגבול המנדטורי שהיה מסומן בבסיס המפה שהייתה בקנה מידה 1:250,00 על המפה חתמו משה דיין מצד ישראל ואחמד סודקי אל־ג'ונדי מצד ירדן.

 

פרט לקנה המידה הקטן ולאיכות הנמוכה של המפה היו לקו החתום שלוש מגרעות ניכרות: האחת, שהוא קיבע בלא כל מחשבה, או דיון מוקדם, את פרשנות הנקודות הנמוכות, מתוך התעלמות מהכוונה המקורית של חלוקת הערבה בין שתי המדינות. השנייה, המפה שנבחרה לחתימות לא הייתה הגרסה האחרונה מ־1946 אלא גרסה מוקדמת יותר, וגרעה למעשה מישראל את כל האזור של החוף הצפוני של אילת עד למסוף הגבול הנוכחי, וכן אזורים נוספים לאורך הערבה. השלישית, עובי הקו המסומן על המפה שנחתמה ייצג מאות מטרים בשטח.

קו שביתת הנשק ישראל – ירדן באזור פארן בשנת 1951

 

כל המגרעות שצוינו דיין ליצור סכסוך גבול רציני. מנהלי המשא ומתן לא שיתפו אנשי מקצוע בהתוויית קו הגבול.

 

במהלך פעילות ועדת שביתת הנשק בין ישראל לירדן בין השנים 1949-1967 טופלו כמה סכסוכי גבול בערבה. בדיונים התייחסו למקום הקו כתואם את הקו הבין־לאומי על מפות, וכן התייחסו למיקום הקו על פי הנקודות הנמוכות. אף שלא בוצע מיפוי מדויק של הערבה שידגיש היכן הנקודות הנמוכות הדגישו נציגי ישראל שהנקודות הנמוכות הן הקו המנחה. כך, מתוך בורות, קיבעו עוד יותר את הפרשנות המוטעית מ־1923.

 

אחרי מלחמת ששת הימים וסיום פעילות הוועדה המשותפת של שביתת הנשק ועם התפתחות העיר אילת והיישובים הישראלים לאורך הערבה — נעשו בשטח פעילויות משני סוגים. האחת, הקמת גדר ביטחון שוטף כנגד פעולות טרור כמה קילומטרים ממזרח לקו שביתת הנשק. האחרת, ביצוע קידוחי מים והרחבת השטחים החקלאיים של הקיבוצים והמושבים בערבה ממזרח לקו שביתת הנשק. על אף המחאות שהירדנים הקפידו להעביר לאו"ם, לא גרמה פעילות זו להתלקחות צבאית. יתר על כן, באחד המקרים ביקשו הירדנים מישראל להזיז את גדר הגבול מערבה, כיוון שהפריעה למהלך הקמת כביש הערבה הירדני. בקשתם נענתה והגדר הוזזה.

 

המצב במהלך שיחות השלום לאחר ועידת מדריד מ־1991 היה כדלהלן: דה־יורה היה קיים קו הפסקת אש (ישראל הפסיקה להתייחס לקו כקו שביתת הנשק עקב הפרת הסכם שביתת הנשק על ידי ירדן ב־1967 כשזו פתחה במלחמה נגד ישראל); דה־פקטו הייתה גדר ביטחון ישראלית עם דרך ביטחון לאורכה כמה קילומטרים ממזרח לקו הפסקת האש, וכן היו קידוחי מים ושטחים מעובדים על ידי ישראל ממזרח לקו. למרות מיקום המתקנים הישראליים ממזרח לקו, המשיכה ישראל לסמן את קו הפסקת האש על המפות, אך בגרסה משופרת מעט לעומת קו שביתת הנשק המקורי, ובעיקר מתוך תיקון הטעות של קו שביתת הנשק באזור אילת.

 

בספטמבר 1993 סיכמו ישראל וירדן בוושינגטון על סדר יום משותף לשיחות השלום. בסעיף הגבולות נרשם שקו הגבול הבין־לאומי ייקבע מתוך זיקה לקו הגבול במנדט משמעותה של הסכמה זו, שקיבלה גיבוי של ראש הממשלה יצחק רבין והמלך חוסיין, הייתה שהגבול המנדטורי ישמש מקור התייחסות לקו הגבול החדש. עם זאת הושארה גמישות לגבי מיקומו הסופי של הקו.

 

הקו הסופי נקבע בזיקה לביטויו של הקו המנדטורי שסומן על המפות הישראליות.

 

על בסיס קו זה בוצעו שינויי גבול שעיקרם תיקון הטעות בקו שביתת הנשק כך שכל האזור הצפוני של אילת עד לקו שסומן ב־1946 יישאר בשטח ישראל.

 

קו הגבול הבין־לאומי נקבע ממזרח לקו הפסקת האש על המפות הישראליות, באופן שתיקוני גבול מקומיים יכניסו את כל השטחים החקלאיים של יישובי הערבה לתוך שטח ישראל (שטחי יטבתה, גרופית, קטורה, לוטן, יהל, פארן, צוקים, עין יהב, חצבה, עידן, עין תמר ונאות הכיכר).

 

כמו כן הוכנסו לשטח ישראל כל שטחי בריכות המלח (ששתי הדרומיות, הגדולות שבהן, חרגו מעבר לקו).

 

שטח חריג אחד של מושב צופר, שהיה חדש יחסית (בן 8 שנים) ונמצא סמוך מאוד לכביש הערבה הירדני ומרוחק מהיישוב צופר, היה היחיד בערבה שלא הוכנס לשטח ישראל. הוא עבר לריבונות ירדנית מתוך הסדר מיוחד של שימוש ישראלי ל־25 שנים ואופציה ל־25 שנים נוספות (השימוש הישראלי הוא מוסכם ומוסדר בהסכם השלום ואינו בגדר חכירה כפי שיש הטועים לחשוב) שלא מומשה.

 

קו הגבול הבין לאומי בין ישראל וממלכת ירדן באזור פארן שנקבע בהסכם השלום בשנת 1994.

מקצת קידוחי המים שממזרח לקו נכנסו לשטח ישראל ממערב לקו החדש, לגבי האחרים ניתנה לישראל זכות להמשך שאיבה, לרבות לתחזוקתם.

 

כך, למעשה, מתוך משא ומתן ראשון בין ישראל לבין מדינה ערבית על קו גבול בין־לאומי (בין ישראל למצרים לא התקיים משא ומתן על קו הגבול, אלא על סימונו), נקבע גבול שזיקתו היסטורית אך מיקומו הסופי מושפע גם מהתוואי שהכתיבו המחרשה ומוביליה. בד בבד עם תיקוני גבול אלו נעשו תיקוני גבול מקומיים בכיוון ההפוך באזור גב הערבה, שבו נקבע קו הגבול הבין־לאומי בין ישראל לירדן ממערב לקו הפסקת האש שסומן על המפות הישראליות.

 

ב־1995 ,בעקבות הסכם השלום, נקבעו 124 עמודי גבול שהוצבו לאורך הערבה בין חוף מפרץ אילת (עמודי גבול 0 ו־1) לבין בריכת המלח הדרומית בערבת סדום (עמוד גבול 123).  נקודת ההתחלה של קו הגבול על חוף מפרץ אילת שימשה ב־1996 נקודת המוצא לגבול הימי שנקבע בין ישראל לירדן. עמודי הגבול נמדדו ותועדו בקואורדינטות מחייבות על ידי צוות המומחים המשותף ישראל־ירדן, שהוקם ב־1994 ערב הסכם השלום להכנת התוויית הגבול בהסכם השלום. מסמכי התיעוד הוכנו ונחתמו בשנים 1996(תיעוד קו הגבול בערבה), 1998 (תיעוד קו הגבול במפרץ אילת, בבריכות המלח ובדרום ים המלח) ו־2000 (תיעוד הגבול בנהר הירמוך). הקואורדינטות שתועדו אושרו על ידי ועדת הגבולות ונקבעו כחלק מהסכם השלום.

 

צוות המומחים המשיך בפעילותו המשותפת במסגרת ועדת הגבולות וטפל באחזקת קו הגבול ובפתרון סוגיות העולות מעת לעת. המומחים שמים דגש על צורכי הפיתוח של האזור הצמוד לקו הגבול בערבה ותורמים לשמירת הגבול כגבול מחבר — גבול שלום.

מעבר גבול אל הקידוחים

נושא המים הסכם השלום עם ירדן 

מהלך שנות ההתיישבות בערבה בוצעו עבודות פיתוח גם ממזרח לנחל הערבה מעבר לקו שביתת הנשק הרשמי עם ממלכת ירדן. עבודות אלה כללו הכשרות שטחים חקלאיים ועיבודם, קידוחי מים, הכנת תשתיות מים, כבישים וחשמל.

 

דרך הפטרולים הביטחונית עברה בפועל כמה קילומטרים ממזרח לנחל הערבה.

 

ההסכמות עם ממלכת ירדן היו בהבהרות ובשתיקה – מדובר בימים שבהם כיהנו בתפקידי מפתח משה דיין, שמעון פרס, אריק נחמקין, אריאל שרון ואחרים – כל אחד מהם בזמנו וכל אחד מהם  בתפקידו הרלוונטי.

 

הסכם השלום עם ירדן בשנת 1994 הסדיר את קו הגבול שבין המדינות, כש-14 קידוחים ותשתיתם – קווי מים, מערכות חשמל, כבישים ושטחים חקלאיים נותרו בתחום ממלכת ירדן.

קידוחי המים באזורי פארן, חלקם מעבר לקו הגבול המקור אתר המים של המועצה האזורית ערבה תיכונה

הסכם השלום אפשר למדינת ישראל להמשיך ולהשתמש במים מקידוחים אלו ולפתח עוד 10.0 מיליון מ"ק בקידוחים בירדן. בתמורה מקבלים הירדנים כמות גדולה של מים הצפון הארץ.

 

בזמן חתימת ההסכם תפוקת 14 הקידוחים שנשארו לפעול בירדן וסיפקו מים לישראל הייתה כ-5.5 מיליון מ"ק לשנה. באותו זמן שלושה קידוחים לא עבדו ולמעשה ננטשו מיד.

 

לאחר הסכם השלום בוצעו בשטח ירדן 5 קידוחים נוספים עבור ישראל. הקידוחים הוזמנו על-ידי חברת מקורות, תוכננו על-ידי תה"ל ובוצעו על-ידי קבלן ירדני בפיקוח תה"ל.

 

אנשי תה"ל ואנשי מקורות פועלים בשטח ירדן לפיקוח, לתפעול ולתחזוקה של המתקנים וכניסתם מתבצעת בתיאום ובאישור מראש וללא תקלות, גם בעת מתיחות.

 

קידוחי תצפית למעקב וניטור (קידוחים בקוטר צר לעומק של עד 200 מ' למעקב אחר גובה המפלס ואיכות המים), נשארו בתחום ירדן והשירות ההידרולוגי של מדינת ישראל עורך בהם מעקב אחת לשנה.

 

הירדנים עורכים, בשיתוף פעולה עם אנשי מקורות, מדידות מפלסים ואיכות מים באופן שוטף כדי לוודא תקינות הקידוחים שבתחומם.

 

המים השפירים שמקורם בירדן מסייעים במיהול ובהשבחת המים המליחים בצד הישראלי. המים מהקידוחים שבירדן חשובים ביותר להמשך הפקת המים לחקלאות בערבה הן מבחינת הכמות והן מבחינת האיכות.

 

מקור אתר המים המועצה אזורית ערבה תיכונה 

****

עץ התמר 

***

תמר הוא העץ מתורבת, אך הוא גדל בר במעיינות ובמקומות שבהם מי תהום גבוהים – בערבה, באגן ים המלח ובעמק הירדן התחתון- כיוון שזקוק לחום ומים.

 

התמר שהינו אחד משבעת המינים, והענף הצעיר שבו- "הלולב" – מארבעת המינים, נחשב לעץ אציל. "צדיק כתמר יפרח כארז בלבנון ישגה"…(תהילים צ"ב יג')

 

הגזע עטוף בסיבי עלים ישנים, ונושא בראשו "כפות", שהן בעצם עלים ארוכים. שזרת העלה נושאת משני צדיה עלעלים ירוקים, צרים ומחודדים.

 

מקור הצמח ממזרח התיכון ומדרום מערב אסיה.

 

צמח דו-ביתי ירוק-עד. גזעו זקוף וגובהו 10 – 20 מ'. עובי הקורה אינו משתנה כל שנותיו.

 

ממדי רוחבה נקבעים בקרבת קודקוד הצמיחה.

 

העלים: מורכבים ומנוצים, כפות שאורכן מגיע עד 2 – 3 מ' העלעלים דמויי איזמל, מחודדים בראשם.

 

מדי שנה מצמיחה הקורה באמירה קבוצה חדשה של עלים מסורגים, אך הם סמוכים כל כך זה לזה כאילו הם ערוכים בדורים.

 

העלים החדשים והסגורים משמשים כלולבים במצוות ארבעת המינים הנהוגה בסוכות.

 

עם הופעת העלים החדשים נושרים העלים הישנים מן הקורה בהשאירם את סנסניהם (הנדן בבסיס הכותרת) עליה.

 

הפריחה בחודשים אפריל-מאי. התפרחת היא מכבד, והפרחים צמודים לסנסינים (ענפים) של המכבד. הפרי הוא ענבה שציפתה בשרנית ומתוקה. מועד האיסוף- אוגוסט-דצמבר

 

עם גידולם של ענפי המכבד, נפתח המתחל והמכבדים הגדולים נגלים לעין.

 

הפרחים: בני 6 עלי עטיף, הפרחים הזכריים בני 6 אבקנים, והנקביים בעלי עלי העשוי 3 עלי שחלה. (האבקה נעשית באמצעות הרוח).

 

איסוף תמרים קרוי גדיד.

 

הפרי משמש למאכל טרי ומשומר(יבש)או בצורת סילאן(סירופ תמרים למאכל ולבישול). לתמרים אחוז גבוה של אשלגן, ברזל ויטמין בי.

המקור אודי מיכליס אתר צמח השדה 

***

***

*****

הפלפל מסוג קנון 

***

 

**

הפלפל (לטינית Capsicum annuum .L. אנגלית Pepper ערבית פלפל משפחה: סולניים)

 

הפלפל גדל על שיח רב-שנתי מסועף וקטן יחסית, שעלוותו תמימה (אינה מפורצת) ופרחיו הלבנים המכילים שניים עד שלושה פרחים, סדורים בקבוצות.

***

 

לפרחים חמישה אבקנים ועלי אחד. ההאבקה נעשית על-פי רוב באופן עצמי והפרי המתקבל לאחר ההפריה הוא ענבה.

 

מולדת הפלפל באמריקה הלטינית כצמח נוי, ומשם נפוץ על כל העולם.

 

הצמח שיח זקוף בעל עלים תמימים וחלקים, פרחים לבנים יחידים או בקבוצות.

 

הפרי חלול עם זרעים לבנים.

 

קיימים זנים רבים ומגוונים בצבעים שונים מצהוב עם ירוק כהה, צורת הפרי מלבני גליל , דמוי פעמון חרוטי, דמוי עגבניה שטוחה, מתוקים וחריפים.

***

 

החריפות תלויה בריכוז הקפסאידין

 

הפרי הירוק בוסר. עם ההבשלה מתחלף הצבע.

 

בארץ יש טיפוח נרחב ביצירת זנים חדשים, הצמח עדין ורגיש ושביר.

 

הפרי נאכל טרי, ומבושל, הזנים החריפים מששמשים כתבלין, כבוש או מיובש.

 

הפרי המתוק מעובד לתעשייה לכיבושים להקפאה וייבוש, הערך המזיני עולה עם ההבשלה,

 

האדום יש בו יותר חומר יבש כמו כן ויטמינים מקבוצת B.

המקור אתר מועצת הצמחים

*****

רגע לפני סיום 

***

***
סוף דבר,

השהייה במשך יממה במושב פארן
הייתה מלהיבה, מעניינת, מרתקת
ואפשר לומר גם מרגשת.

***

שמחנו שניתנה לנו הזדמנות
להכיר את הגן הפורח, תררתי משמע,
שנקרא מושב פארן

****

הציפייה שלנו ללמוד
ביום זה התגשמה.
בנוסף לנושא הגיאוגרפיה,
התעשרנו בידע רב
אודות היישוב והקמתו,
אודות החקלאות המדברית הייחודית והמשוכללת,
אודות נושא המים בערבה,
ואודות סוגיית הגבול עם ירדן. 

****

התרשמנו מהנחישות והחריצות
של החקלאים
והמשאבים המושקעים בפעילותם.

****

לא נעלמה מאתנו
העובדה שהמדינה
המוסדות הלאומיים
וחברת מקורות השקיעו
משאבים רבים במחקר, פיתוח
ובניית תשתיות
על מנת לקיים את
היישוב בחבל ארץ זה!!   

****

תודה

תודה מקרב לב נתונה
לגדעון רגולסקי ורעייתו חיה
על האירוח בערב
ובעיקר על כך
שהקדיש לנו מזמנו,
תכנן את הביקור,
הוביל אותו במשך היום,
הסביר לנו בפירוט ובעניין רב,
ותאם את המפגשים
בבתי האריזה.

תודה גדעון, שפתחת לנו צוהר,
על מנת שנציץ
על מושב פארן וסביבתו
וניוודע לנושאים הרבים
אודות המקום

*****

החיבור עם גדעון התאפשר
באמצעות יוני שטרן
ועל נתונה לי גם תודה

*****

תודה לעובד עידן
על האירוח
ועל השיחות
שתרמו להעשרת הידע
אודות המושב והקמתו

*****

תודה ליעקב יונש ובניו ארז ויובל
שאירחו אותנו בנועם ולבביות
בבית האריזה של הפרחים

*****

תודה לאורי עובדיה
שאירח אותנו
בבית האריזה של הפלפלים
ולא חסך בהסברים

****

תודה לחברי מוטי ופיפ
שהגיעו מהגליל העליון הרחוק
כדי ליצור את
הקבוצה הקטנה והמתעניינת

****

תודה לסמדר
שפינתה יומיים מזמנה היקר העמוס
הצטרפה אלי
והייתה שותפה
לנסיעות הארוכות
לביקור/סיור
ותרמה מצילומיה.

הביצה הגדולה שבלב נתניה (חורף תשפ"ב)

 

בלב העיר נתניה, ישנה ביצה גדולה שהיא מקווה ימים שנכלא בין החולות.

 

ביצה זו היא שריד לימים עברו, עוד בטרם נבנתה העיר.

 

ביצה זו קרויה אגם החורף וגם בריכת דורה והיא חלק מפארק אגם החורף.

 

ביום שבת 12 במרס 2022, בשעות לפנות ערב, מיכאל עוזרמן ואני טיילנו סביב הביצה.

 

התחלנו בפינה הצפון מערבי והלכנו במסלול נגד כיוון השעון.

 

אלה מראות השיטוט.

*****

***

**

***

*****

****

***

***

******

***

*****

***

צמד חמד

***

***

גם הם

***

****

***

****

***

***

***

*****
הפארק

***

***

*****

נפגשנו שוב

***

***

*****

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

*****

סוף דבר,

תוך כדי השיטוט
הרהרתי וחשבתי
"מי הוא החכם"
שנטע את עצי האקליפטוס
סביב הביצה
שהייתה בלב החולות,
האם הוא חשב
שיוכל לייבש אותה
באמצעות העץ שמוצאו באוסטרליה,
שטות גמורה!!!

לא נורא, עצי האקליפטוס
מצטלמים
יפה על רקע נוף המים
והבניינים שמסביב.
אנא תקנו אותי אם אני טועה!!

****

תודה מיכאל שיצאת לשוטט איתי 

מורדות מזרח שומרון ורכס אום זוקה (חורף תשפ"ב)

 

בכל פעם שאני נוסע בכביש כביש 90, בין צומת אדם ובין צומת מחולה, בקטע הצר של בקעת הירדן, אני מביט בהשתאות ומתפעל ממורדות ההרים הצמודים לכביש.

 

אני מדמיין את שארה בהזדמנות שאשוטט בהרים ובמיוחד בזמן הפריחה בסוף החורף.

 

הזדמנות זו הגיעה ביום שני 7 במרס 2022.

 

מאז קיץ 2020, חברי ניר עמית (שער עמקים) לקח על עצמו משימה. הוא החלט שייקח אותי לאזורים ולמקומות שאיני יכול להגיע אליהם ברגל, או ברכיבה על אופניים ואפילו לא בנסיעה ברכב רגיל.

 

ניר הציע שניסע הוא מוטי ארמלין (גילון) ואני ברכב רב מינוע באזור זה שחשבתי עליו.

 

הצעתו של ניר התבססה על טיול ברכב שעשה שם לפני שנתיים ועל מסלול רכיבה על אופניים לפני ימים אחדים.

 

כמובן שהסכמתי בלי היסוס.

 

יצאנו לדרך בשעת בוקר.

 

נסענו משער עמקים לעבר צפון בקעת הירדן.

 

נכנסנו לשטח מדרום לשדמות מחולה

 

במשך כמעט שש שעות הסתובבנו באזור ההר מלא הוד והדר שנצבע ירוק והתמלא בפריחה.

 

נסענו כ-25 ק"מ, רובם ככולם בשטח.

 

עלינו על הרכסים, חצינו וואדיות, עמדנו בתצפיות מרהיבות ולקראת סיום גלשנו במדרון לעבר הבקעה

 

סיימנו בשעת אחר הצהרים על כביש 90 סמוך לחניון בכנסה למסלול נחל פיארן ונחל תלכיד.

 

כמו בכל הטיולים צלמתי וצלמתי וחלק מהצילומים מוצגים להלן.

*****

נצא לדרך אבל 

בתחילה התמצאות:
מרחב המסלול
בין כביש הבקעה (כביש 90) במזרח
ובין דרך אלון (כביש 578) במערב 

***

גיאוגרפיה וגיאולוגיה
"מדבר שומרון"
הגולש
לעבר הקטע הצר
של בקעת הירדן
ומשתרע 
על המורדות המזרחיים
של קמר הרי שומרון (קנומן טורון)
ושל כפיפת קער סרטבה (קרטון)

****

מדבר שומרון הוא אזור גאוגרפי ייחודי, השוכן במזרח השומרון.

 

מדבר שומרון מקביל בתכונותיו למדבר יהודה (מדבר בצל הגשם)  אך בעוד גבולותיו של האחרון ברורים למדי, הרי שגבולות מדבר שומרון קשים להגדרה

 

גבולו המזרחי הוא בהעתק שבבקעת הירדן, בקו היישובים פצאל, משואה, ארגמן ומחולה.

 

גבולו המערבי הוא בקו יישובי השוליים המזרחיים של במת ההר, בנקודה בה הופך הנוף לצחיח ומדברי. זהו גבול "גמיש", שכן בשנים גשומות הגבול זז מזרחה;

 

את הצפוניים מזהים בהרי הגלבוע, אך הגבול שם אינו ברור, שכן ניתן לכלול במדבר שומרון גם חלק מהשיפולים הדרום-מזרחיים של הגלבוע, המתאימים לאופי השומרון.

 

גבולו הדרומי של מדבר שומרון הוא הקשה ביותר להגדרה: יש הרואים בנחל פרת את הגבול הדרומי בין מדבר יהודה למדבר שומרון, אך מקובל גם לזהות את ואדי עוג'ה כגבול בין מדבריות אלו.

 

***

מדבר שומרון הוא מדבר צל גשם. כלומר, מיקומו הגאוגרפי אינו הסיבה לצחיחותו, אלא מיעוט המשקעים בו הוא תוצאה של נסיבות גאוגרפיות.

 

העננים העולים מהים התיכון במערב נחסמים על ידי הרכסים הגבוהים באזור במת ההר המרכזית החוצה את שומרון.

 

בשל כך, רק מעט משקעים מגיעים מזרחה, למדבר שומרון.

****

חלק ניכר מהמסלול
בתוך שטחי אימונים

****

חלקן הראשון של המסלול
משיק לשמורת הטבע אום זוקא
ובהמשכו חוצה אותה 

***

מרבית המסלול על בסיס סימון דרכים ושבילים

***

****

****

קטעי המסלול ומראות הדרך

*****

עליה מכיוון שדמות מחולה למורדות השומרון
והלאה לעבר מעלה שי

***

התחלה מדרום לשדמות מחולה

***

***

***

****

***

***

רותם המדבר הוא שיח רב שנתי, הנפוץ בעיקר בדרום הארץ, אך מאכלס גם את אזור החוף ומורדות מזרח השומרון.

 

ברוב תקופת השנה הוא ערום מעלים ובולטים בו ענפים ארוכים ודקים. לשיאו, יגיע הרותם בחורף כאשר השיח מתכסה בפריחה לבנה שופעת המפיצה ריח משכר למרחק. ה

 

גובה הממוצע של שיחי רותם הוא כמטר וחצי שניים. אך צמחים בוגרים הגדלים במקומות בהם מצויים יותר מים יכולים להגיע לגובה של 4-3 מטרים.

הרותם הוא מעמיק שורש. השורשים חודרים לעומק הקרקע ומנצלים מים מהשכבות העמוקות כאשר המים בשכבות העליונות יבשו מזמן. יכולת הצמח לנצל מים אלה היא המאפשרת לו להיות ירוק במשך כל השנה.

 

הצמח בעל ענפים דקים וגמישים לרוב חסרי עלים. צבעם ירוק מכסיף בצעירותם, וירוק כהה בבגרותם. הם חרוצים בחריצי-אורך עדינים, ובהם מצויות פיוניות. הפיוניות שקועות בחריצים כדי למנוע מהצמח לאבד מים מגוף הצמח החוצה. טיפוס כזה של ענפים עם יכולת לשמור על משק המים נתנה לצמחים אחרים את הכינוי ענפים מטיפוס רותמי.

 

העלים פשוטים, צרים ומוארכים, אורכם 10 מ"מ. הם מצויים על הצמח בחורף כאשר יש גשם,  הם נושרים זמן קצר אחרי שלבלבו. פעילות ההטמעה מתבצעת ע"י הגבעולים הדקים.

 

רותם המדבר פורח בין ינואר לאפריל. הגביע דו שפתני, צבעו סגול כהה, ולפעמים יש גם על הכותרת כתמים בצבע דומה. בשפתו העליונה של הגביע שתי שיניים, התחתונה מוארכת מעט ולה שלוש שיניים. הכותרת פרפרנית בצבע לבן בוהק, המפרש בולט, מעורק בארגמן, אורכו 12 מ"מ ורוחבו 10 מ"מ. הפרח מדיף ריח נעים. ריחו של הפרח מושך אליו חרקים, בעיקר דבורים. כל פרח מחובר לגבעול באמצעות עוקץ קצר. הפרי תרמיל חד-זרעי קצר, ביצי, עם חוד. הוא קירח, ואינו נפתח כשהוא מבשיל. הזרע צהוב, קליפתו קשה ביותר. התרמילים נאכלים בעיקר על-ידי ארנבות. הזרעים אינם מעוכלים והם מופרשים בגללים. השפעת מיצי מערכת העיכול על הקליפה הקשה של הזרע מאפשרת להם לנבוט ביתר קלות. זרעים שנותרים בתרמילים ינבטו כאשר קליפת התרמיל תרקיב והזרע יקלוט מים.

****

 

רותם המדבר נפוץ ברוב אזורי הארץ, פרט להרי הצפון והמרכז. גדל במיוחד בחולות עצורים במדבר ובחוף; בשטחי חול נודד ומיוצב במישור החוף ובשפלה; וגם (אולי זן אחר) במדרונות טרשיים במדבר; על סלעים ובצידי דרכים בדרום הגולן, בכרמל ובמזרח השומרון. תפוצתו העולמית משתרעת במדבריות צפון אפריקה ודרום אסיה. בסוג 5 מינים. השיח מקובל גם בגינות-נוי.

 

קשוות הפרי אכילות. משמש לבדווים במדבר כתרופה לטיפול בכאב גב, כאב-בטן, עקרות, שיתוק זמני בגפיים, כאב-פרקים, פצעים מזוהמים בעור, כאב-שיניים, נקע, שבר.

 

כתבו ערגה אלוני ומייק לבנה, אתר צמח השדה

***

***

***

***

***

***

מפגש עם הרועים

תחילת השיחה והסכמה לצילום , צילום ניר עמית

***

***

***

***

***

***

***

***

***

עליה במעלה שי לרכס אום זוקה
והלאה לחוות נוף גלעד
ולמצפה פלס (ליד מחנה פלס)

***

על מעלה שי

מעלה שי

***

***

איריס הגלבוע הוא גיאופיט מקבוצת אונקוציקלוס, הנושא בגאון פרח מפואר.

 

איריס הגלבוע פורח במרס–אפריל, בעבר היה צפוף הגלבוע מעולי-רגל, שבאו במיוחד כדי ליהנות ממראה פריחתו. (לצערינו התדלדלה פריחתו בגלבוע בשנים האחרונות)

 

זה פרח ענק, עם עמוד פריחה שגובהו 40–90 ס"מ, ופרח המגיע לקוטר של 20 ס"מ – אחד הפרחים הגדולים בארץ. אולם ייחודו אינו מתמצה בגודלו, אלא בעיקר בגווניו: עלי-העטיף זוהרים בצבע סגול עז, ובתוך האוכלוסיה אפשר למצוא פרחים בגוונים רבים ושונים של סגול, ואף פרחים "לבקנים" שצבעם לבן–צהבהב. צבע עלי-העטיף הפנימיים והחיצוניים זהה, וכן זהה להם צבע עמודי-העלי. הצבע בכל אחד מן הפרחים אחיד למדי, לפעמים קצת מעורק בעורקים כהים יותר. הצלקת לבנה, מנוקדת בסגול. במרכז עלה הכותרת החיצוני, בפתח מנהרת-ההאבקה, מופיע כתם כהה, ומאחוריו גוש של שערות צהבהבות מנוקדות בסגול.

 

איריס הגלבוע הוא מין אנדמי לארץ-ישראל. המין תואר לראשונה מן הגלבוע בשנת 1876 בידי החוקר בייקר, שכיבד בשמו המדעי את החוקר הֵיין, ידידו של טריסטרם ושותפו למסע. הוא נפוץ רק במרכז הארץ: בגלבוע ומעט דרומה. צמחים עם פרחים דומים גדלים גם בדרום הגולן, וטרם הוכרע אם הם שייכים לאותו מין, או שהם מין נפרד (הוצע פעם לקרוא להם בשם "איריס הירדן"), או שהם שייכים למין הקרוב איריס שחום. גם לגבי האוכלוסיות שמדרום לגלבוע יש מחלוקת, ופעם הפרידו אותן למין בפני עצמו בשם "איריס שחרחר".

 

באמצע המאה העשרים התפרסם בציבור הרחב יופיו של מין זה, ואוכלוסיותיו סבלו מקטיפה ומעקירה עד שכמעט נכחד. מבצע הסברתי וחינוכי נרחב של חובבי-טבע, יחד עם שמירה ועם האבקה ידנית, הביאו להצלת מין זה, שנודעה כאחת ההצלחות הגדולות הראשונות של תנועת הגנת הטבע בארץ. האיריס נבחר גם לסמלה של החברה להגנת הטבע.

 

כתב מייק לבנה אתר צמח השדה ושם מידע נוסף

***

***

***

מפירות צילומיו המקוריים של ניר עמית

***

***

**

חוות נוף גלעד
הוקמה בשנת 2017
על ידי אפרת ואורי
המחזיקים כ-280 ראשי בקר
בתמיכת החטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית

***

***

מבט ממעל

מבנה בית הכנסת

***

***

***

***

***

***

***

אורחים שכנים

מחנה פלס

מחנה פלס (בעבר: "פלס גולני") קרוי על שמו של סגן־אלוף משה סטמפל (פלס).

 

משה פלס, שנודע בכינויי סטמפלה, נולד בפולין ב-20 ביולי 1933 לצבי ורושה סטמפל. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה נמלטה משפחתו לברית המועצות, ושם גדל.

 

בשנת 1947, בגיל 14, עלה עם משפחתו לארץ ישראל, התגורר ברמת גן והיה פעיל בשומר הצעיר. במלחמת העצמאות השתתף כנער במסגרת הגדנ"ע. בשנת 1951 התגייס לצה"ל והצטרף לנח"ל. אחרי קורס קצינים נשלח לחטיבת הצנחנים ומונה למפקד מחלקה במסגרת פלוגה ד בפיקודו של מוטה גור.

 

בשנים הבאות השתתף ברוב פעולות התגמול שביצעה החטיבה ובכללן פעולת עזה. במבצע אלקיים ב-1955, בו פוצצה תחנת המשטרה המצרית בחאן יונס – גילה כישרון ותושייה כאשר מפקדו, מוטה גור, נפצע. מטען חומר הנפץ שנועד לפרוץ את שערי המבנה לא התפוצץ – ומשה זינק מתוך הזחל"ם שלו, פרץ אל הבניין ולמרות שנפצע פעמיים המשיך לפעול והתמיד במשימתו לטהר את הבניין ולהכינו לפיצוץ. על לחימתו בפעולת חאן-יוניס ציין אותו לשבח הרמטכ"ל דאז משה דיין. בשנת 1975 הומר הצל"ש שקיבל לעיטור העוז.

 

לאחר מבצע קדש, בו לחם, מונה למפקד פלוגת סיור בערבה.

 

במהלך שירותו הגיע פלס לדרגת סגן-אלוף ומונה לסגן מפקד חטיבה 55 – חטיבת המילואים של הצנחנים שמפקדה היה מוטה גור. בתפקיד זה השתתף במלחמת ששת הימים בקרב על ירושלים. הוא פיקד על הכוח שכבש את הר הבית והכותל המערבי. אז נתגלגלה לידיו הזכות להניף את דגל-המדינה על הכותל המערבי.

 

לאחר המלחמה התמנה למפקד גדוד הנח"ל המוצנח (גדוד 50).

 

ב-19 בספטמבר 1968, במהלך תקופת המרדפים בבקעת הירדן, פיקד פלס על כוח מרדף אחרי חוליית מחבלים בנחל בזק (וואדי שובאש) שבבקעת הירדן.

 

פלס, וחמישה לוחמים נוספים, בהם סגנו, רב-סרן דורון מנור, נפגעו מאש החולייה ונהרג.

 

המקור אתר יזכור משרד הביטחון 

מפקדת גדוד אריות הבקעה במחנה פלס

גדוד אריות הירדן (גדוד 41) הוא גדוד חי"ר קל המורכב מלוחמים ומלוחמות.

 

הקמתו החלה בראשית שנת 2014 אז הוחלט כי יהיה זה גדוד הכפוף לחטיבת הבקעה והעמקים, ולוחמיו יוכשרו ברמת רובאי 07. המחזור הראשון גויס לגדוד בנובמבר 2014 והוכשר משך שמונה חודשים עד לטקס ההקמה שנערך ב-1 ביולי 2015.

 

פעילותו המבצעית (מארבים, פטרולים וסיורים לאורך הגדר) מתמקדת בצפון בקעת הירדן וגב ההר

 

ייעודו של הגדוד, בין היתר, הוא להגן על גבולה המזרחי של ישראל מכל פעילות חבלנית עוינת (פח"ע) או נסיון הברחה, שעלולים לאיים על ביטחון המדינה ותושביה.

 

בחזית הפלסטינית מתמקדים הלוחמים בביצוע מעצרי מבוקשים במרחב הכפרים הפלסטינים בגזרה, סריקות אחר אמצעי לחימה, טיפול בהפרות סדר והגנה על יישובי הבקעה.

 

המקור אתר צה"ל 

***

 

ירידה ממצפה פלס לבוקיעה הצפונית
ועליה ליישוב חמדת 

***

היישוב חמדת

***

היישוב הוקם לראשונה בשנת 1979 על פי החלטת ועדת השרים להתיישבות כהיאחזות נח"ל בשם "נח"ל יבוק" 

 

היישוב נקרא בשם זה מפני שממול בעבר הירדן המזרחי נשפך נחל יבוק אל הירדן.

 

לאחר כשנה הוסב שם המקום ל"חמדת". (אחד מגיבורי סיפוריו של ש"י עגנון)

 

המקום הוחזק במשך מספר שנים על ידי גרעינים של המחנות העולים, השומר הצעיר ותנועת הצופים, אך שררו בו תנאים קשים ובמשך מספר שנים התגוררו החיילים באוהלים, בגלל שהסוכנות לא האמינה שניתן לאזרח את המקום והממשלה נתנה באותה עת עדיפות להתנחלויות בגב ההר. 

 

בספטמבר 1987 אוזרח המקום כטרום קיבוץ של התק"ם, אך בעקבות הקשיים, עזבו המתיישבים את היישוב תוך זמן קצר, והוא שב להיות היאחזות נח"ל ביולי 1989.

 

במשך שנים שימש המקום כבסיס היאחזות לגרעיני נח"ל.

 

בשנת 1997, מחשש לנטישת המקום ולכבישתו בידי הבדווים החיים באזור, הוחלט לאזרח את אותו מחדש בעזרת גרעין של תנועת אמנה.

 

תנועת אמנה שלחה לחמדת גרעין של תלמידי המכינה הקדם צבאית שבעלי. נוסף על התלמידים עלתה לחזק את חמדת משפחה חלוצה – משפחת שטרית – ושלושה חודשים לאחר מכן הוקמה ביישוב מכינה קדם צבאית עצמאית – "חמדת יהודה". לאט-לאט עלו ליישוב משפחות נוספות, והן החלו בבניית קהילה יציבה ותוססת

 

היום חמדת הוא ויישוב קהילתי דתי ושייך למועצה אזורית בקעת הירדן.

 

כיום מתגוררות בחמדת כ-50 משפחות. נוסף עליהן לומדים במכינה הקדם צבאית כ-60 תלמידים.

 

תושבי היישוב עוסקים במקצועות מגוונים, כגון: חינוך, ביטחון, רפואה, עבודה סוציאלית, הנדסה, מכונאות, חקלאות, שירותי קייטרינג מעולים… ויש כמה סטודנטים, כמובן. מקצת התושבים עובדים בחמדת ומקצתם מתפרנסים מחוצה לה, באזור בית שאן ויישובי הסביבה וכן במקומות מרוחקים יותר.

***

***

**

תצפית

גלישה מחמדת במורד הרכס
לעבר בקעת הירדן מעל מצוק נחל פיארן

למול רכס אום זוקא

***

***

***

***

**

***

***

***

למול בקעת הירדן והרי הגלעד

***

***

***

****

מצוק נחל תלכיד

***

***

מצוק נחל פיארן

סעודה שנייה, צילם ניר עמית

***

תחילת נדידת עגורים צפונה חזרה לארצות הקור

***

***

***

****

***

***

סוף המסלול

******

סוף דבר,

תענוג גדול
היה לי לסייר עם חבריי
באחד מאזורי ארץ ישראל,
אזור פחות מוכר וידוע
אבל מרהיב ביופיו ובנופיו,
מרביתו בתול.

****

הפעם השארנו את הפוליטיקה בצד,
לא היה טעם לאף ויכוח ודיון
פשוט נהינו להיות יחד
להתרשם מהנופים,
ולהתענג על הפריחה,
זה הספיק דיי ויותר
ליצור את החוויה.

*****
תודה לך ניר על היוזמה,
על התחבורה,
על התזונה,
על ההסברים
ועל הצילומים שלא פורסמו
ושיישארו מזכרת נאה
ועדות לטיול

****

תודה לך מוטי
על שהסכמת לבוא איתנו
וספרת לנו סיפורים מעניינים 

 

קיבוץ כברי שבגליל העליון המערבי – אנשים ומקום

 

קיבוץ כברי, הנמצא בגליל העליון המערבי, נמצא בתחום המועצה האזורית מטה אשר

 

****

****

מייסודו קיבוץ כברי השתייך לתנועת הקיבוץ המאוחד ובהמשך לתנועה הקיבוצית המאוחדת (תק"ם)  והיום הוא חלק מהתנועה הקיבוצית.

 

כברי נודע בין היתר, בזיקתו העמוקה לאומנות בכלל ולפיסול וציור בפרט, ובשל תפיסת החינוך של מקימיו.

 

קיבוץ כברי הוקם בינואר 1949, זמן קצר לאחר סיום קרבות מלחמת העצמאות.

 

והרכב הדמוגרפי של קבוצת מייסדיו כלל את חברי קיבוץ בית הערבה, ששכן בצפון ים-המלח כעשור ושנאלצו לפנות את ביתם שנתפס על ידי כוחות הלגיון הירדני במהלך מלחמת העצמאות ונהרס בידי כפריי הסביבה.

 

מקימי הקיבוץ  כללו גם חברי הכשרת מעוז חיים שנמצאו בבית ערבה עד הפינוי וגם חיילים משוחררים, בעיקר מחטיבת הראל.

 

,לקיבוץ כברי מעולם לא נכנסתי ועל קורותיו ידעתי מעט מאוד.

 

בסביבת בקיבוץ כברי רכבתי בטיול אופניים מנהריה לכברי, הלאה לשלומי, בצת ויד לי"ד, וחזרה דרך חוף אכזיב (מאי 2017).

 

במסגרת מיזם סדרת ביקור/שיטוט/צילום ביישובים הכפריים שנעשו עד כה וייעשו בעתיד, חברי אבס הציע שנבקר גם בקיבוץ כברי.

 

הוא חיבר אותי לעמיתתו תמי חרמש.

תמי חרמש חברת קיבוץ כברי שנים רבות. היא מלאה בקיבוץ תפקידים רבים כולם במרחב הקהילתי, חברתי, תרבותי ועוד… והיא אוהבת את כברי.

 

בשיחה איתה, תמי הסכימה לארח אותנו בכברי במתכונת דומה לסיורים קודמים שעשינו. סיכמנו שכותרת הסיור תהייה קיבוץ כברי – אנשים ומקום.

 

הביקור/סיור/ צילום התקיים ביום שני 28 בפברואר 2022.

 

היינו קבוצה גדולה יחסית, לסוג סיור כזה וכללה את חבריי הבאים: יצחק פיפ רותם (סאסא), ורדה בן חורין (נטף), מיכה ון ראלטה (בית לחם הגלילית), ניר עמית (שער העמקים), אבס (גניגר), בת שבע ומיקי צרפתי (רמת גן), ענת ואמיר יגאל (מעלה גמלא), מאיר רזניק (עין השופט), מוטי ארמלין ועמיאל שדה (גילון), סמדר בן דור ואני (מבשרת ציון).

 

התכנסנו בשעת בוקר בגן הפסלים של יחיאל שמי ז"ל בכניסה לקיבוץ. שם חכנו לנו תמי ורותם ורסנו שליוו אותנו במשך כל היום.

 

נכנסנו לחדר האורחים באטלייה שמי.

במתחם אטליה שמי מרוכז מכלול יצירתו  של הפסל יחיאל שמי – פסלים, ציורים, רישומים, תחריטים ועבודות נייר

המקום שימש בעבר כסדנת הפיסול והציור שלו

סביבת העבודה שלו וכן מורשתו האמנותית נשמרים במקום זה, שהפך לחלל גלריה.

את האטליה מקיף גן פסלים רחב ידיים מעשה ידיו, המשקיף לנוף המרהיב של הגליל המערבי.

 

לאחר שיחת פתיחה והיכרות, שמענו מספר סקירות: אסף סלע, בן כברי, סיפר לנו מי היו האנשים שהקימו את כברי; נמרוד כנעני, מנהל האטלייה סיפר לנו על הפסל יחיאל שמי האיש, הפסל והענף בקיבוץ. סמדר כנפו, מדריכה באטלייה, סיפרה לנו גם על יחיאל שמי האומן ויצירותיו.

 

לאחר ביקור קצר בגן הפסלים, עמדנו בנקודת תצפית לכיוון דרום, שם יוסף ורסנו ספר לנו על המעיינות והכפר כברי שהיה למטה למרגלות הגבעה, השרידים הארכיאולוגיים שנמצאו בו והבוסתנים שהיו בו.

 

הוא אף הרחיב על הכפרים הערביים הסמוכים שהיו בקרבת כברי עד מלחמת העצמאות וכן על הקרב בו נפגעה "שיירת יחיעם" "בשבוע השיירות" (סוף מרס 1948) וכיבוש הכפר הערבי כברי בסוף מבצע בן עמי (1948)

 

רותם ורסנו סיפרה לנו על מקורות השם כברי וגלגוליו.

 

משם עברנו לצד השני של ונכנסנו למרכז גוטסמן

מרכז גוטסמן לתחריט – הוא מקום יצירה עבור אמנים מהארץ ומהעולם בתחום התחריט האמנותי.

 

ושם עופרה רעיף, מנהלת המרכז, סיפרה לנו על המרכז, ובעיקר על הצייר אורי רייזמן וציוריו.

 

המשכנו לארכיון של כברי. בחצר הכניסה פגשנו את מיכל רמות, מנהלת הארכיון.

 

מיכל שהיא הבת הראשונה של בית ערבה, סיפרה לנו על תקופת ילדותה ונערותה ועוד. היא קריאה לנו ממספר מסמכים המעניינים והראתה לנו קומץ תמונות.

 

המשכנו,  מרחק קצרצר מהארכיון נמצא חדר האוכל הראשון של כברי ולידו גבעת הגונג שעליה הפעמון שקרא לחברים לחדר האוכל.

 

שם ספר לנו עמרם גבאי (אברום) על חדר האוכל ואת סיפורו כמי שהגיע לכברי בראשית שנות ה-50' של המאה הקודמת כילד בן שמונה שעלה לארץ במסגרת עליית הנוער. הוא סיפר על דרכו והשתלבותו בקיבוץ. מרגש ומעניין היה סיפור מפגש שלו עם הוריו שהגיעו לארץ מספר שנים אחריו.

 

שעת הצהרים הגיעה. צעדנו לעבר חדר האוכל ושם סעדנו את ארוחת הצהרים.

 

אחרי ארוחת הצהרים ירדנו לגלריה השיתופית של אמנים יהודים וערבים, שם ראינו את המיצג על החשמליה

 

המשכנו והלכנו למקום הפאב של כברי. שם שמענו עוד על בית הערבה ועל הפינוי ממנה מפי רותם ורסנו, שהייתה בת שנתיים ומעט בזמן הפינוי. בתחילה פונו הנשים והילדים לקיבוץ שפיים בו התארחו כתשעה חדשים,

 

שם שמענו גם על הפירוד הראשון של התנועה הקיבוצית בתחילת 1949, שחלק מאנשי בית הערבה (אנשי מפ"ם מצדדי יוסף טבנקין) הקימו את קיבוץ כברי וחלק אחר מהם (אנשי מפא"י מצדדי בן גוריון) הקימו את קיבוץ גשר הזיו השכן. פירוד זה היה בעצם קדימון שקדם לפילוג הגדול שחל בתנועה הקיבוצית בשנת 1952.

 

שמענו מתמי גם על החינוך המקומי – תפיסת החינוך המיוחדת של קיבוץ כברי על הקמת בית ספר מקומי שמושתת על ילדי הקיבוץ ועל קליטת ילדים (עליית הנוער והמפעל להכשרת ילדים), הקמת מנור כברי והשילוב האזורי החריג שצמח בשנות ה-80' של המאה הקודמת – בית הספר משותף  לילדי כברי (תנועת הקיבוץ המאוחד) עם ילדי (איילון (תנועת קיבוץ הארצי מייסוד השומר הצעיר).

 

שעת קפה הגיעה!

 

עברנו לבית הקפה הקטן והנעים "מָקוֹם לַשֵּׁבֶט"

 

שם עם כוס קפה, גלידה (בוזה) ומאפה פגשנו את גלי מוריה מנהל העסקים של כברי שסיפר לנו על ההיבט הכלכלי והמשקי של הקיבוץ.

 

לקראת סיום פגשנו את שגית כהן שסיפרה על המיזם מָקוֹם לַשֵּׁבֶט שהקימה יחד בן זוגה וכיום היא מובילה את המשך התפתחותו.

 

זהו הביקור הסתיים וחברינו עזבו איש איש לביתו.

 

סמדר ואני המשכנו לשוטט מעט יחד עם תמי ורותם. הגענו למקום בו נמצא צריף מועדון החברים הראשון של כברי שהיום הוא מסעדת אדלינה.

 

במקום ישנה תצפית יפה מרהיבה לכיוון מישור החוף ובעיקר שטחי מטעי הבננות ואבוקדו של כברי וגם על וקיבוץ גשר הזיו, השכן, "היריב".

 

בשעת לפנות ערב, לאחר שבע שעות וחצי, יצאנו סמדר ואני בנסיעה חזרה לבית.

 

*******

המפגשים עם האנשים

שי כנעני מנהל אטלייה שמי

***

צילום סמדר בן דור

אסף סלע

תמי, אסף סלע ואבס

מקשיבים לסמדר כנפו, צילום ניר עמית

יוסף ורסנו מסביר

צילום סמדר בן דור

רותם ורסנו מסבירה על מקור השם כברי

מקשיבים לעופרה רעיף שמספרת לנו על אורי רייזמן

צילום סמדר בן דור

מיכל רמות מקריאה זכרונות

סמדר מקריאה לנו גם, צילום ניר עמית

מקשיבים למיכל רמות

צילום סמדר בן דור

****

***

צועדים בכיף לאתר הבא, צילום סמדר בן דור

אברהם גבאי – אברום

מקשיבים לאברום

***

הדגמה של השימוש בגונג לקריאה לחברים לחדר אוכל ועוד

סיימנו ארוחת צהרים

בגלריה השיתופית, צילום סמדר בן דור

הפאב

השיחה עם רותם ותמי בפאב

***

בדרך ל מקום לשבט

***

***

מקשיבים לגל מוריה על משק וכלכלה  צילום סמדר בן דור

מקשיבים לשגית כהן, צילום ניר עמית

היזמית שגית כהן

********

מיקום כברי

****

****

האזור הגיאוגרפי,
קצה השלוחות הגליל העליון המערבי,
מעל מישור חוף הגליל העליון המערבי
כ-4.5 ק"מ מנהריה

****

****

מבט לכיוון הגבעה בה נמצא הכפר כברי

***

מבט לכיוון תל כברי מושב בן עמי ופאתיה הדרום המזרחיים של נהריה

שמו של הקיבוץ הוא
כשם הכפר הערבי אל-כאברי
שהתקיים במקום עד מלחמת העצמאות

ההשערה היא, ששם זה שימר את השם "כבריתא" או "כבריתה"
הנזכר כיישוב גבול צפוני בימי שיבת ציון וברייתא דתחומין כגבול הצפוני מערבי של תחום עולי בבל

 

הקיבוץ נוסד בשנת 1949 בגבעה הסמוכה לחורבות הכפר הערבי הנטוש אל-כאברי.

***

 

אל כברי – הכפר ניצב על חלק מאתר ארכיאולוגי גדול שהיה מיושב לראשונה ב-3200 לפנה"ס, והכיל יסודות בניינים, פסיפסים וקברים חצובים בסלע.

 

יתכן ששם הכפר מקורו במילה הארמית כַּבִּיריה, שפירושה גדול או עשיר. הצלבנים כינוהו כַּבְּרָא. הגיאוגרף הערבי אל-מקריזי, בן המאה ה-15 קרא למקום אל-כַּבּירָא;

 

הכפר כברי בסוף המאה ה-19 לפי מפת ה-P.E.F

המקור

בסוף המאה ה-19 חיו כ-400 תושבים בבתי-אבן בכפר שסביבו נטעו עצי תאנה, זיתים, רימונים ותפוחים.

 

מעיינות הכפר היוו את מקור המים העיקרי בנפת עכו, וכללו את עין אל-מפשוח', עין פַוָאר, עין אל-עסל ועין כאברי.

 

אמת מים בה העבירו ממי המעיינות לעכו נבנתה בתקופה היוונית; שתי תעלות נבנו לאותה מטרה במאה ה-19 על-ידי מושלי עכו.

 

ב-1931 חיו בכפר 728 תושבים ב-173 בתי אבן, מלט ובוץ, או בטון מזויין; ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-1,520, מוסלמים כולם. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 47,428 דונם, מהם 90 אשר נרכשו בידי יהודים. בכפר היה מסגד ובית-ספר יסודי לבנים, וכלכלתו התבססה על חקלאות וגידול בעלי-חיים.

 

במלחמת העצמאות שלט הכפר על הדרך בין נהריה וקיבוץ יחיעם המבודד, ושיירות ליחיעם הותקפו בסמוך לכפר.

הכפר כברי וסביבתו במלחמת העצמאות

****

ב־20 בינואר 1948 נערכה התקפה גדולה על יחיעם בידי צבא ההצלה. כח גדול הוצב בדרך ליחיעם, על מנת למנוע החשת תגבורות ליחיעם מנהריה. שיירת נוטרים שגרתית שיצאה מנהריה לכיוון יחיעם נתקלה בחסימה על הכביש בפאתים המזרחים של הכפר, ששולב יחד עם מארב ירי בסמוך, אך הצליחה לפרוץ את המחסום (בהמשך נהרגו 6 נוטרים מהשיירה בקרב שנערך עם כוחות צבא ההצלה כמה ק"מ מזרחית לכפר, באזור 'גבעת המשוריין', הקרויה על שם המשוריין מאירוע זה).

 

בראשית פברואר 1948 נערכה פשיטה על הכפר, ומספר בתים בכפר פוצצו.

 

שיירת יחיעם נקלעה למארב ונלכדה בסמוך לכפר, ובקרב נהרגו 47 לוחמים.

 

הכפר נכבש יחד עם הכפרים הסמוכים לו (כמו ע'אבסייה) במהלך מבצע בן עמי, ב־21 במאי 1948. בהתאם לפקודה שהוצאה בידי מח"ט חטיבת כרמלי, בתי הכפר פוצצו לאחר כיבושו.

 

ב- 18 בינואר 1949 הוקם קיבוץ כברי בחלק הצפון-מערבי של אתר הכפר ההרוס. [קיבוץ] געתון (1948), [המושבים] מעונה (1949) ועין יעקב (1950) והישוב מעלות (1957) נבנו כולם ממזרח לאתר-הכפר, על אדמות אל-כאברי או תרשיחא. היישוב האחרון שהוקם על אדמות אל-כאברי הוא כפר ורדים (1984).

קיבוץ כברי וסביבתו בראשית שנות ה-50', הדרך מצומת כברי צפונה עדין אינה קיימת

***

קיבוץ כברי וסביבתו בתום העשור הראשון

 

*****
פניי ודמות הקיבוץ 

****

גבעת הראשונים

***

****

חדר האוכל הראשון

***

***

כיום קיבוץ כברי עונה להגדרה "קיבוץ מתחדש" ונמצא בתהליכי שינוי.

 

בקיבוץ כברי כ-730 נפש, מתוכם כ-300 חברים, כ-100 ילדים והיתר תושבים  – נשים המתגוררים במקום בלי להיות `חברי קיבוץ`. חלק גדול מהתושבים בכברי הינם `בני הקיבוץ` שבחרו לחיות בכברי ולבנות בו את ביתם, אך לא כחברים בקיבוץ.

 

בשנת 2006 הוקמה אגודה קהילתית חדשה המאגדת בתוכה את חברי הקיבוץ ואת בני המשק המתגוררים כתושבים במקום ובונים בו את ביתם. בתוך כך, קיבוץ כברי ממשיך לקלוט משפחות במסלול קליטה לחברות

***

****

***

***

 

******

אומנות בכברי

****

***

יחיאל שמי

יחיאל [שטיצברג] נולד בשנת 1922 בוורש שבפולין,

 

היותו בן חודשיים עלתה המשפחה לארץ ישראל והתיישבה בחיפה.

 

שמי גדל בחיפה, סמוך לים, בשכונת בת גלים; בוגר בית ספר "הריאלי";

 

למד ציור אצל פרופ' קונרד הניך מהטכניון, התחבר עם הצייר יוסף זריצקי ולמד אצל הפסל יצחק דנציגר בתל אביב.

 

בהיותו בן 17 הצטרף למקימי קיבוץ בית הערבה. בשלב יותר מאוחר התיישב עם חבריו בקיבוץ כברי, בגליל המערבי, שהיה לביתו לאורך כל חייו.

 

שמי עסק באמנות באופן מלא ונאבק על הכרה בעבודת האמן בתוך הקיבוץ.

 

היה מעורה בחיי המשק ונשא בתפקידי מפתח שונים תוך שמירה על מקומה המרכזי של האמנות בחייו.

***

יחיאל שמי מחשובי הפסלים והציירים בארץ, זוכה פרס ישראל לפיסול.

 

שמי נמנה עם אמני קבוצת "אופקים חדשים" (1952-1963) והשתתף בכל תערוכותיה.

 

צעדיו הראשונים היו בפיסול באבן ובעץ. בשנת 1955 החל לפסל בברזל.

 

המעבר לברזל בשנות ה-50 והורדת הפסל מהכן, היו גם המפנה והמעבר מפיסול פיגורטיבי לעיסוק במופשט. מהלך זה היה פורץ דרך בתחומו והפך אותו לאמן מרכזי באמנות הישראלית.

 

מאז שנות ה-60 יצר שמי פסלים ציבוריים רבים, ביניהם האנדרטה "פסל ים" (1967) בחוף אכזיב שנוצרה משרידיה של אוניית המעפילים "פטריה".

 

פסליו מוצבים במקומות מרכזיים ברחבי הארץ. ביניהם: 'אב ובנו' בקיבוץ חוקוק, תבליט הכניסה והרחבה בתיאטרון ירושלים, אנדרטה לזכר חללי חטיבה 8 בכניסה לשדה התעופה נתב"ג, בטכניון בחיפה, בכניסה לבסיס חיל האוויר בתל נוף, בספריה המרכזית של אוניברסיטת תל אביב, בסמינר הקיבוצים, בית יגאל אלון בגנוסר ועוד.

**

שמי הגדיר את תוכן הפיסול שלו כ"נטו" ולא חדל לבדוק חומרים חדשים, לחקור ולהתמודד עם בעיות של צורה וכובד, בחיפוש אחר שפה פיסולית ודרך ביטוי אישית.

 

בשנות ה-70 החל ליצור הדפסי אבן ותחריטים ומסוף שנות ה-80 החל לעסוק בציור בשמן ובאספלט. בשנות ה-90 העמיק את עיסוקו בציור.

 

פעילותו האמנותית של שמי נפרשת על פני תקופה של למעלה משישים שנה. הוא פעל בסוף השישים בפריז ובשנות השבעים בניו-יורק.

 

עבודותיו נרכשו לאוספים חשובים ובהם המוזיאון לאמנות מודרנית ה- MOMA, אוסף הירשהורן בוושינגטון והאוסף של המוזיאון לפיסול Storm King Art Center בניו יורק.

 

שמי הציג באופן סדיר בגלריה בטי פרסונס, ניו יורק.

 

בארץ, גלריה גורדון בניהולו של שעיה יריב הייתה גלריית הבית שלו במשך שנים.

 

המקור למידע ולתמונה אתר אטלייה שמי 

***

****

****

***

*****

מרכז גוטסמן 

צילום סמדר בן דור

אורי רייזמן

   נולד ב-25 בינואר 1924  קיבוץ תל יוסף לבת שבע וניסן ריזמן, אנשי "גדוד העבודה", שעלו לארץ ישראל מפרוסקרוב שברוסיה בעלייה השלישית. מהילדים הארצישראליים הראשונים שנקראו בשם החדשני "אורי". חצי שנה אחרי הולדתו עברה המשפחה לפלוגת "גדוד העבודה" בירושלים.

 

בשנת 1939 למד בסטודיו של יצחק פרנקל, הסטודיו הראשון לציור בתל אביב (נפתח ב- 1925), שהתאפיין באווירה משפחתית ונסגר באותה שנה. ציור הכינור הוא מאותה שנה.

 

בשנת 1942 סיים את לימודיו בגימנסיה העברית הרצליה ויצא לשנת הכשרה בקיבוץ יגור ושנה לאחר מכן היה ממקימי קיבוץ בית הערבה שעל שפת ים המלח.

 

בשנת 1949 הצטרף עם חבריו שפונו מבית הערבה לגרעין מקימי קיבוץ כברי שבגליל המערבי, שם חי ויצר עד יומו האחרון. את ציוריו מבית הערבה ומהשנים הראשונות בכברי כינה ריזמן "התקופה העכורה".

 

בשנים 1951 – 1953 חי בפריז (בתמיכת אביו) ולמד בבית הספר הלאומי לאמנויות יפות, בסדנה לאמנות מונומנטלית של הצייר ז'אן סוברבי. אשתו ובתו נשארו בארץ. באותה תקופה שהו בפריז לאה ניקל, אליהו גת ומיכאל גרוס, ובינם לבין ריזמן התפתחה ידידות רבת שנים. עם לאה ניקל צייר ב- 1952 במשך שלושה ימים תרנגולת שחוטה שקנו בשוק כמודל על כיסא.

 

בשנת 1953 חזר מפריז. המפגש עם האנשים "הקשים" כלשונו והנוף המקומי, והמאבק על מעמדו כצייר בקיבוץ, חוללו אצלו משבר רציני ראשון. "עמדתי על סיפון האנייה המתקרבת לחיפה והבטתי אל האור הבהיר והחזק, השונה כל כך מן האור האפרפר של פריז. הסתכלתי ונבהלתי: זה היה משהו שלא ידעתי לציירו… היה זה אור שלא ידעתי להגדירו. לבן, ועם זאת – לא לבן. שקעתי בדיכאון איום". תקופה זו כונתה בפיו "תקופת הבלוז"

 

בשנת 1954 הקים סטודיו ב"מקלחת הקנדית", מבנה נטוש ורעוע בשולי הקיבוץ. לאחר עירעור של הקיבוץ ועירעור חוזר של ריזמן אושר סופית הסטודיו. לריזמן אושר לעסוק בציור במשך שני ימי עבודה בשבוע, ואחר כך שלושה. אושר לו לרכז ימים אלה ולהקדיש חודש רצוף לציור וחודש רצוף לעבודה במשק. רק באמצע שנות ה- 70 התאפשר לו להקדיש את כל זמנו לציור.

 

ב-25 בינואר נפטר בקיבוץ כברי ביום הולדתו ה- 67, בעיצומה של מלחמת המפרץ הראשונה.

 

מקור והרחבות אתר מרכז גוטסמן 

****

***

גלריה שיתופית

***

****

מראות בקיבוץ

***

***

*****

משק וכלכלה

 

פרנסת קיבוץ כברי מושתתת על התמורה המתקבלת בגין עבודת החברים, בתחומי הקיבוץ ומחוצה לו, וכן על מספר פעילויות נוספות:

 

חקלאות: מטעי בננות ואבוקדו גדולים וגידולים נוספים, לול פיטום ורפת חלב (משותפת);

 

תעשייה: שני מפעלים: "כבירן", הוותיק, המייצר חלקי אלומיניום מדויקים ו"ריאון", הצעיר יותר, המייצר מוצרי פלסטיק;

 

שירותים שונים: מרכולית (`הכיכר`), מכבסה המשרתת את תושבי המקום והסביבה, סוכנות ביטוח (`כברי ביטוחים`), שירותים אישיים (קוסמטיקה וטיפולים אחרים); וכו'

 

אומנות ותיירות: "מרכז גוטסמן לתחריט" סדנה לתחריט בעלת שם ומוניטין, "אדלינה" מסעדת גורמה בניחוח ספרדי קטלוני, גלריה שיתופית יהודית-ערבית לאומנות ישראלית עכשווית ועוד ועוד.

 

****

******
מערכת החינוך

****

במערכת הגיל הרך בקיבוץ כברי כ- 100 ילדים, החל מגיל 3 חודשים ועד גיל 6, כמחציתם בני כברי והשאר ילדים מישובי הסביבה. במערכת חמישה גנים: בית תינוקות, פעוטון הדר, גנון אורן, גן ניצן (טרום טרום חובה) וגן עופר (טרום חובה וחובה).

 

מערכת  "חינוך משלים"היא מכיתה א' ועד כיתה י"ב ומחולקת לארבעה מרכזים חברתיים: מרכזון (כיתות א'-ג'), מרכז (ד'-ו'), מרח"ב (ז'-ט') ושכבת נעורים (י'-י"ב) והיא כוללת כ-120 ילדים ונערים. המדריכים של הקבוצות השונות קולטים את הילדים אחרי סגירת בית הספר ומבלים איתם את השעות הבאות, כל מרכז חברתי לפי צרכי הילדים/הנערים. בנוסף לפעילויות היומיומיות מתקיימת מערכת של חוגים שפועלים כל השנה, כמו כן הילדים והנערים משולבים בפעילות המועצה האזורית מטה-אשר ופעילות תנועת הנוער של בני המושבים.

 

בית הספר היסודי "מעיינות" שוכן בקיבוץ כברי בגליל המערבי. בית הספר נוסד ב – 1989 ומונה כ-350 תלמידים המגיעים אליו מישובי האזור כולו: יחיעם, געתון, כברי, בית העמק, כליל, אילון, אדמית ועוד.

 

חטיבת הביניים  מנור-כברי נמצאת בקיבוץ אילון. בבית הספר שש כיתות חינוך רגיל וכיתת חינוך מיוחד. סה"כ כ- 200 תלמידים. אוכלוסיית התלמידים הטרוגנית מאוד ומגיעה ממקומות יישוב רבים ושונים: ערים, ישובים קהילתיים, ערי פיתוח וילדי צד"ל. הצוות מונה כ- 35 מורים. צוות המורים בחט"ב מנור-כברי פיתח מודל ארגוני וחינוכי אשר מציע שינוי בארגון הלמידה.  מודל ייחודי זה מבוסס על תיאוריות חינוכיות חדשניות ובעיקר על הגישה הקונסטרוקטיביסטית בחינוך ונקרא 'אשכולות תרבות'.

 

בית הספר התיכון 'מנור-כברי' בבית הספר שילוב של לימודי מדעים ואמנויות. במגמות האמנות התלמידים באים לידי ביטוי אישי בפיסול או בציור, בהצגות, בבימוי, ביצירת סרטים, בקונצרטים ובמחול. בד בבד הוא מאפשר לתלמידים ללמוד פיסיקה, מתמטיקה, ביולוגיה ומדעי המחשב ברמה גבוהה. שיתוף מעבר לתחומי בית הספר מקיימים עם בי"ס "גליל מערבי" ועם בי"ס "השלום" בשייח דנון. כמו כן שותפים לבתי הספר "אופק" ו"סולם צור" במגמות הלימוד.
בתחום בית הספר ומעמיקים את הקשר שלנו לקהילה באמצעות "מחויבות אישית".

******

 

בקיבוץ כברי פועלת מערכת שירותי קהילה מגוונת הכוללת שירותי רווחה לקשישים ולנסעדים, מערכת בריאות מקיפה, פעילות תרבותית ענפה, מתקני תרבות, ספורט ופנאי, שירותים מוניציפליים שונים ואחזקת מבנים ותשתיות.

 

***

****

ארכיאולוגיה

אל כבירי אתר יישוב בבסיס המדרון הדרומי של גבעת קבוץ כברי, בשולי עמק החוף. במקום היה כפר ערבי שניטש בשנת 1948.

 

מדרום לאתר נמצאים עין השיירה ועין צוף

 

במקום זה יש לזהות את כברתה/כבריתא של “ברייתת התחומים”. אמנם הוצע גם לזהות את כבריתא עם ח’ כברסא בתחום נהריה, אך אין עתיקות במקום כלל

 

בתעודות צלבניות המקום נזכר מספר פעמים כ – Le Quiebre, תמיד כמקום בתחום אכזיב   Casal Imbert

 

המקום מוזכר בחוזה הצלבני-ממלוכי משנת 1283 כ – al-Kabrah .

 

ברשימות המסים העות’מאניים מהמאה הט”ו שם המקום  הוא Kabireh, אך גם לכ – Kabra, כפר שבו מתגוררות עשר משפחות שמשלמות מס, ומפתיע הדבר שהכפר אינו משלם מסים עבור טחנות קמח, אף שבקרבתו מצויות טחנות רבות, כדוגמת עין צוף וטחנת עוביד . יש לציין שבמשך כל התקופות מתחלף השם בין כברי ובין כאבירי.

 

הכפר תואר על ידי גרן, הטוען למציאת שרידי כנסייה במקום ובדו"ח של עורכי הסקר הבריטי, שגם ציטטו את גרן

 

כביש נהריה-מעלות חוצה את האתר, ובעת הסקר ניתן היה להבחין בחתך שנוצר ברצפת פסיפס תעשייתי ובקירות, שמאוחר יותר נחשפו

 

כבשן סיד גדול בנוי על גבעה מצפון-מערב למרכז האתר, סמוך לכביש הכניסה לקיבוץ כברי. הכבשן הינו שלב מאוחר של פיתוח כבשני הסיד הקדם תעשייתיים שהיו נפוצים באזור.

 

בקיבוץ כברי מפוזרים חלקים של מתקנים שונים שמקור רובם, אם לא כולם, מאתר זה. הם כוללים: כותרת בשימוש משני כמשקולת בורג עם נקב בצורת T הפוכה; שלוש משקולות בורג מסוג "בית העמק"; משקולת בורג מסוג "דנעילה";) ומשקולת בורג שהיא צירוף של משקולת "דנעילה" ומשקולת "שומרון", אך עם מגרעות צדיות בצורת T הפוכה.

 

אל כאבירי ותל כברי היו מיושבים שניהם בתקופה ההלניסטית.

 

למן התקופה הרומית אל כאבירי החליפה את מקומו של התל כמקום המרכזי באזור מיוחד זה השופע מקורות מים.

 

תקופה העות'מאנית ובימי המנדט הבריטי שוב היו מיושבים שני המקומות בו זמנית.

 

באתר נערכו שלוש חפירות: בחפירת בדיקה מצומצמת מצפון לכביש (1997) נמצאו שכבות יישוב שונות שראשיתן בתקופה הפרסית. בחפירה רחבה שניהל ה' סמיטליין מדרום לכביש נמצאו שרידי יישובים, שהבולטים בהם הם מהתקופות הביזנטית-הערבית הקדומה, הצלבנית והעות'מאנית.

 

בין הממצאים יש לציין מצע כבישה של בית בד ומשקולות מטיפוס "בית העמק". משטח הכבישה הוסב למכבש מטיפוס "רמה". במקום נמצאו גם שרידי תעשיית סוכר מפותחת, שראשיתה בתקופה הערבית הקדומה. בחפירה שניהלה ה' אבו-עוקסא לחשיפת פסיפס שנמצא בשולי הכביש בעת הסקר, נמצאה גת משוכללת מהתקופה הביזנטית שמרכיביה הם משטח משנה מרוצף פסיפס, משטח דריכה גדול חצוב בסלע ובמרכזו מכבש מטיפוס חניתה, בור סינון עגול ובור איגום שהכיל כ – 18,000 ליטר.

 

הצעות לזיהויים היסטוריים: תקופת התלמוד – כבריתא,  התקופה הצלבנית Le Quiebre, הממלוכית al-Kabrah, העות'מאנית מאה ט"ו Kabra / Kabireh.

 

המקור אתר הסקר האריכאולוגי של ישראל, אל כבירי (אתר 67) מפת עמקה (מפה 5) 

****

עוד ממראות הקיבוץ

***

***

אמפיתאטרון והמועדון היום מסעדת אדילנה

***

***

***

מבנה חדר האוכל

***

***

סוף דבר

***

יום ביקור/סיור/צילום בכברי
היה מרתק ומעניין

****

  הייתה זאת חוויה נעימה
הרבה מעבר למצופה.

*****

למדנו, השכלנו וגם התרגשנו!

***

נחשפנו לעוד אחת
מאבני הפסיפס
והמרקם האנושי
של
התיישבות הכפרית בכלל
והקיבוצית בפרט

****

"הסיפור של כברי"
הוא ייחודי ואין דומה לו

****

שמחנו שנפתח לנו צוהר
להביט דרכו על המקום
ועל אנשים
ועל שניים מחברי הקיבוץ,
ענקי האומנות:
הפסל יחיאל שמי
והצייר אורי רייזמן 

*****
תודה לתמי שהסכימה לארח אותנו,
תכננה את הסיור בקפידה,
תאמה עם האנשים איתם נפגשנו,
עמדה במדויק בלוח הזמנים שקבעה
ארגנה לנו ארוחת צהרים

****

תודה לאבס על יצירת הקשר עם תמי

****

תודה לרותם ורסנו
שלוותה אותנו כל היום
ואף הוסיפה וסיפרה מחוויותיה

*****
תודה לכל האנשים שפגשנו
נמרוד כנעני,
סמדר כנפו,
אסף סלע,
יוסף ורסנו,
עופרה רעיף,
מיכל רמות,
אברום,
גלי מוריה
ושגית כהן בדבריהם,
כל אחד תרם את חלקו,
ליצירת התמונה אודות כברי,
האנשים במקום 

*****

תודה לכל חבריי
שהגיעו
ויחד יצרו את הקבוצה
הסקרנית והנעימה

****

תודות המשתתפים

"תודה לך תמי מקרב לב על ש"סדרת" לנו יום מלמד, מענג ומרתק. נהינו מאוד מאוד"

 

"תמי, תודה רבה לך , לרותם ולשאר החברים בקיבוץ על האירוח המושלם , עכשיו אנחנו יכולים להבין מעט יותר על אופי המקום ואופי האנשים בכברי … וזאת הייתה המטרה ביום המעניין הזה"

 

"היה יום מקסים. נהנתי והתרגשתי ללמוד על עוד פינות בחיי הקיבוץ. תודה גדולה לכולם"

 

"לכל חברי כברי המארחים. אנחנו שחשבנו שהכרנו את כברי והמורשת שלה ושבתנו ומשפחתה חיים בכברי למדנו המון על כברי ועברה המפואר וכמובן על החינוך ובכלל על חשיבות האומנות בחיי הקיבוץ. וכרגיל תודה לכל המשתתפים על החברותא ולעמירם שאף פעם לא מתעייף תודה רבה רבה"

 

"לתמי, תודה על ארגון מדויק של תכנית סיור ומפגש אנושי עשיר, מרתק ומגוון. ותודה על נועם ההליכות שליווה את כל היום. אין ספק שכברי מתבלט בעושר תרבותי וביחס מיוחד לאמנים הרבים בו. תודה מיוחדת למיכל רמות שהביאה את הקבוץ של פעם באותנטיות מלאה. ובסוף היום, הסיפורים שלך ושל רותם היו מעניינים ומרגשים."

 

נהננו ביותר. הסיור היה מעניין ופתח שוב כתמיד "חלון" רחב מידע לישוב מוכר , אך עם רקע שלא היה ידוע לנו.

 

תמי חרמש: "יופי שהגעתם הבייתה תודה לכם על המפעל המיוחד הזה, ותמשיכו לעורר את הישובים לחשוף ולהאיר פינות שוות."