הטיולים שלי
עם חברים
במשעולי ישראל

רכיבה על אופניים
שיטוט ברגל
סיורים ברכב 

 

ידיעת הארץ והגאוגרפיה הם התחומים בהם אני עוסק מאז היותי ילד ונער עת אהבתי לטייל. מאז ועד היום, בהתאם לנסיבות הזמן והמקום, טיילתי בכל רחבי הארץ במסגרות שונות ובאופנים רבים. בחורף 1998 בעקבות ניתוח אורתופדי, נפגעה יכולת התנועה שלי והוגבלה מאוד, נאלצתי להפסיק לטייל ברגל בשטח. זה היה שבר גדול עבורי! בלית ברירה השלמתי עם המצב והסתגלתי למציאות שנכפתה עלי. שנים רבות עברו ותפנית שהתחוללה בחיי בראשית שנת תשע"ב (ספטמבר 2011) שאפשרה לי לחזור לטיולים בשטח – כמו נולדתי מחדש.

 

מאז התחלתי לרכוב על אופניים החלפתי את אופניי שלוש פעמים. אוקטובר 2011 ועד אוקטובר 2014 רכבתי על אופנים מדגם Specialised Camber FSR, מאוקטובר 2014 ו עד אפריל 2016 הם היו מדגם Mondraker 29 xtr ומאפריל 2016 הם מדגם Trek Fuel 9.8. סגנון הרכיבה הוא XC. שאין אילוצים של מזג אוויר קיצוני אני מטייל פעם עד שלוש פעמים בשבוע ולעתים נדירות אפילו ארבע פעמים. טיולי האופניים בשטח וכל הנובע מכך, זימנו לי במשך השנים הכרויות וחברויות חדשות נהדרות וכמובן הזדמנויות להעמיק את הכרת הארץ וידיעתה.

 

לרוב, טיולי הרכיבה שלי על האופניים הם במשבצת ארץ שאני בוחר לפי העניין, והיא גדולה מזו שניתן לטייל בה ברגל. בטיול שכזה ניתן לחוש את השטח ללא תיווך וליהנות מהאוויר הפתוח וזאת בניגוד לטיול ברכב שטח שחלונותיו סגורים. אני מטייל בכל עת ובכל מזג אוויר. אני מטייל בכל מקום שאפשר. הסממן הבולט של מרבית הטיולים היה השוני בכל הקשור למהות ואופי מרחב הטיול ולאזור הגיאוגרפי.

 

המרחב הפתוח – שטחי הבור, השדות והמטעים ושטחי החורש הנטוע (יערות קק"ל) ושטחים בהם נמצאים החורש הטבעי ושמורות טבע ובחלק מהם עובר נחל או יובל גדול שלו. הרכיבה במרחב זה היא בעיקר בדרכי עפר, שבילים רחבים, משעולים צרים וגם מעט בסינגלים

 

המרחב הכפרי – בתוך היישובים, רובם יישובים חקלאיים (קיבוצים ומושבים לסוגיהם) וחלקם יישובים פרבריים. המרחב הכפרי כולל את השטחים בסביבתם רובם שטחי חקלאות: שדות, מטעים, כרמים (גפן וזיתים) ופרדסים וחלקם הם שטחי בור, חורש נטוע ושמורות טבע זעירות.

 

המרחב העירוני  – השטח הבנוי בתוך הערים הגדולות, במרכזיהן, בשכונות המגורים, בפארקים ובגנים, וגם מעט באזור מסחר, מלאכה ותעשיה. הרכיבה במרחב העירוני היא בשבילי אופניים (במידה וקיימים), במעברים  בין המבנים, על המדרכות ושאין ברירה בכבישים.

 

מרחב התפר בין השטח הריבוני של מדינת ישראל ובין האזור שמעבר לו, קרי הגדה המערבית (השטחים הכבושים או השטח המחוזקים) שנקראת יהודה ושומרון (השטחים המשוחררים). במרחב התפר נמצאים "הקו הירוק (קו שביתת הנשק בין ישראל ובין ממלכת ירדן שנקבע באביב 1949 ושימש כקו גבול עד מלחמת ששת הימים בתחילת קיץ 1967) וגדר ההפרדה (גדר הביטחון שנבנתה בראשית שנות האלפיים בעת אירועי האינתיפאדה השנייה). מדובר גם על המרחב המשתרע משני צדדי הקו ירוק והגדר. רוחבו של מרחב התפר משתנה מאזור לאזור ממאות מטרים עד מספר קילומטרים. במרחב התפר ניתן למצוא הן את מאפייני המרחב הפתוח והן את מאפייני המרחב הכפרי.

 

הטיול נקבע בהתאם לנסיבות הזמן ונובע מאופיו של המרחב בו הוא מתקיים, מטיבו של האזור הגאוגרפי, ממהות המקום וגם תנאי העונה ומזג האוויר. אבל, הגורם החשוב ביותר הקובע את טיב וצביון הטיול, משכו וקצבו, הוא האנשים המשתתפים בו, מספרם ובעיקר אופיים.

 

אני מטייל בנחת, לעתים  לאט, מרבה לעצור כדי להתרשם מהמראות, להפנים אותם ולתעד באמצעות צילום. אני אוהב מאוד את הטיפוס אל רכס הר ופסגתו כדי להגיע לתצפית על האזור. עד תחילת פעילות האתר טיילתי בירושלים, בהרי יהודה, בגבעות השפלה, בתל אביב וסביבתה, בשרון וגם מעט במישור החוף הדרומי, ברמת מנשה, בעמק חרוד ובעמק המעיינות, ברמות הגליל התחתון המזרחי וגם בהר כנען ובהר מירון. בקיץ 2015 תכננתי להגיע לטייל בשנה שלאחריה בשאר אזורי בצפון ובדרום הארץ. ממשתי כוונה זו כפי שיוצג בהמשך.

 

 

האנשים שהיו
איתי במשעולים
מתחילת הרכיבה
מראשית תשע"ב (ספטמבר 2011)
עד הקמת האתר
בקיץ תשע"ה (יולי 2016)

בקיץ 2011, עת התכוננו לקראת טיול להולנד, סמדר, בת זוגי, אמרה לי שאי אפשר יהיה לטייל בארץ זאת מבלי לרכוב על אופניים. היא הציעה שלפני הטיול נבדוק האם מיומנויות שרכשנו בילדותנו, עדיין תקפות, ובמידת הצורך נרענן אותן. יום למחרת, בצוהרי יום קיץ חם ולח מאוד (מאוד) הגענו לחנות בתל אביב ושכרנו אופני עיר למספר שעות. שעליתי על מושב האופניים הסתבר לי מיד: "פעם רוכב תמיד רוכב" ויכולות הרכיבה אינן נעלמות גם אם חלפו הרבה שנים כי לגוף זיכרון משלו. אז הייתה לי הארה, כן כן ממש כך! הרכיבה יכולה להיות אמצעי נהדר לטייל למרות הפגיעה ברגלי. לכן, החלטתי שכשנחזור מהטיול בהולנד אתחיל לרכוב על אופניים. הסיבוב הקצר בחוף הים של תל אביב ובפארק הירקון והרכיבה ברחובות אמסטרדם שכנעו אותי סופית שרכיבה על אופניים מתאימה לי מאוד. באופן טבעי בחרתי באופני השטח. בדיעבד, אפשר לו שסמדר "אחראית" לחזרתי לעולם המופלא של הרכיבה באופניים ואני שואל למה חלפו כל כך הרבה שנים. על זה נאמר מוטב מאוחר!

 

בהמשך הזמן, ניסיונותיי לצרף את סמדר לטיוליי האופניים נחלו כישלון. המקסימום שהיא מוכנה הוא, לרכוב על דרך סביב אגם במזג אוויר קריר במקום שהשמש מאירה אך לא מכה בעוז. ישראל החמה אינה אירופה! נאלצתי להסתפק רק בעידוד והפרגון שלה. סמדר מלווה אותי ווירטואלית, שותפה להכנות, אוהבת לשמוע חוויות ולראות את התמונות מהטיולים.

 

*******

 

בספטמבר 2011, דני פריימן, מנהל אגף הספורט בבית הלוחם ירושלים, ששמע על כוונתי לחזור לרכוב, הפנה אותי למדריך האופניים. הוא רכב איתי פעם וצרף אותי לקבוצה שהתחילה להתגבש. לאחר מספר שבועות של רכיבה במסגרת הקבוצה החלטתי שאני רוצה שיהיו לי אופניים משלי. יוסי בן שלום, אז מתנדב בבית הלוחם, הפנה אותי לניסו רווח מנהל חנות "מצמן את מרוץ" בתל אביב ושם רכשתי את האופניים (Specialize דגם Camber FSR, גלגל 29). קנייה זו הייתה לפי המלצת עודד לוונהיים ששהה באותה עת בשנת שבתון בחו"ל.

 

מאז רכישה זו ועד היום, איברהים ובנו טארק (אופני ההר במבשרת ציון), נותנים שרות מקצועי  באחזקה הטכנית ובטיפולים הדרושים לאופניים ועושים זאת במסירות ובצניעות.

 

באחת הרכיבות הראשונות בקבוצת בית הלוחם הכרתי את גלעד רגב, חבר הבית שהתנדב להוביל את הקבוצה בטיולים בימי שישי בתיאום ושיתוף אלי ברקאי מדריך אופניים בבית הלוחם. גלעד רגב הסכים גם לרכוב איתי בנפרד באמצע השבוע ולהיות החונך האישי. תוך זמן קצר הפכנו לחברים ושותפים לרכיבה פעם או פעמיים בשבוע. ברוב הטיולים גלעד היה שותף לצילומים וחלק מהם נכללים בין אלה הרבים המופיעים בארכיון המסלולים שבאתר.

 

בספטמבר 2012, בתחילת השנה השנייה לרכיבה, גלעד ואני הרחבנו את הקבוצה של בית הלוחם וצרפנו חברים נוספים. אז, בתמימותנו חשבנו שהיא תמשיך ותגדל ותרבה בטיולים. חשבנו, פעלנו וקיווינו. שנה חלפה והסתבר שטעינו! להנהלת בית הלוחם ירושלים לא היה עניין לפתח את קבוצת הרכיבה באופני שטח במתכונת שהצענו. הצטערתי מאד! אבל, אז הבנתי שעלי לחפש מסגרות אחרות לטיולי אופניים.

 

בספטמבר 2013, הכרתי באקראי את צחי גל שאף הוא תושב מבשרת ציון והתחלתי לרכוב אתו בסביבת מגורינו. הוא הזמין אותי להצטרף לקבוצת רוכבי בית זית. מאז, בשבתות רבות, אני מטייל בהרי יהודה ובירושלים עם חברי קבוצה זו והקבועים שביניהם הם האחים יוסי ומוטי נחמיאס, יניב שושני וצחי גל. במקביל המשכתי לרכוב עם גלעד רגב באמצע השבוע ובימי שישי אתו ועם קבוצה קטנה שכללה את חברים מבית הלוחם משה אברהמי, שלמה קארו, ויצחק צוקרמן ('צוקי') ואחרים שהצטרפו מעת לעת. עם קבוצה זו רכבתי עד קיץ 2014.

 

באוגוסט 2014, רוני רווה, ביתי היקרה, נזכרה שבילדותה רכבה על אופניים וביקשה לחדש ימיה כקדם, והפעם לרכוב באופני שטח. החלטנו שלפני שנקנה אופניים, נבדוק אם הרכיבה מתאימה לה והאם זה לא רצון חד פעמי. צחי גל השאיל לי זוג אופניים. במשך מספר שבועות רכבנו במסלולים קלים מאוד, בתחילה בפארק הירקון ולאורך חוף הים בתל אביב ובהמשך, בשרון בסמיכות למקום מגוריה. באוקטובר 2014 התחלנו לחפש לה אופניים מתאימים. אדם וקסלר, שכן שלה, הפנה אותנו לשרון נאור (איש הסינגלמאניה בקבוץ העוגן) וממנו קניתי לה את האופניים ('29 Mondraker XR ). בהזדמנות  זו השתדרגתי ורכשתי את האופניים של דובי לנדאו (מדגם Mondraker 29 xtr). שמחתי מאוד שביתי רוני תהייה שותפה נוספת לטיולי שטח ואזכה להרבה שעות איכות במחיצתה. התחלנו לתור יחד את השרון אבל, בגלל אילוצי לימודים ומטלות נוספות שלה, רצף הטיולים נקטע מעת לעת.

 

בסוף שנת 2014 ובמהלך שנת 2015 הכרתי חברים נוספים, וכך הרחבתי את מעגל השותפים  לרכיבה והגדלתי את תחום אזורי הטיול.
עם שאול נשרי ז"ל מקבוץ העוגן, אותו הכרתי בסינגלמאמניה, רכבתי מספר פעמים בעמק חפר;
עם שרון בן חיים ממבשרת ציון, אותו הכרתי אצל איברהים, רכבתי בהרי יהודה;
התחלתי לרכב עם מיכאל סופר מתל אביב ועם ארז צפדיה מעומר אותם אני מכיר שנים רבות מעיסוקיי המקצועיים, עם הראשון במישור החוף ועם השני בהרי יהודה ובשפלה;
חברי עמיר בראור מחמדיה חיבר אותי עם לוי אבנון אף הוא מחמדיה ואתו התחלתי לרכוב בעמק חרוד ועמק המעיינות וברמות הגליל התחתון המזרחי;
עופר צינדר ממודיעין, אותו הכרתי באקראי באחת הרכיבות, היה שותף לטיולים בשפלה הצפונית ובהרי יהודה;
עם בן דודי בני ברייר מנתיב העשרה המשכתי לטייל במישור החוף הדרומי;
עם רז גורן מכפר יונה רכבתי מספר פעמים בקיץ באזורים שונים, הוא גם הזמין אותי לטיולי הקבוצה אותה הוא מוביל שנים רבות. לאחר פעמיים הבנתי שהטיולים עם קבוצה זו אינם מתאימים לי בגלל רמת הרכיבה הגבוהה של חבריה.
אדוארדו אוקסמן מחיפה, אותו הכרתי דרך רשת Facebook , הגיע עם אנשי קבוצתו לטיול בירושלים והזמין אותי להצטרף לטיוליה בצפון הארץ.

 

הכתיבה ב-Facebook  חשפה אותי לחברים רבים. בזמן האחרון נוצרו ניצנים חדשים של הכרויות וחברויות חדשות. סביר להניח שבזמן הקרוב הן תפתחנה מעבר לקשר הווירטואלי. אני מקווה שבעקבות זה יתרחב עוד מעגל החברים שאיתי במשעולי הרכיבה

 

הטיולים מתחילת
העידן הטכנולוגי שלי
אביב תשע"ה
(מרץ 2015)

לרכיבה באופניים יש גם ממד טכנולוגי. עד הזמן האחרון הייתי בור ועם ארץ! לא הכרתי ממד זה וכמובן שלא השתמשתי בו. זה נשמע מוזר אבל זו הייתה המציאות. במהלך 2015 נחשפתי בהדרגה למספר היבטים של ממד זה. בעזרה, בסיוע ועצות של מספר אנשים התחלתי ללמוד אותם. בדיעבד, אני מבין שהיבט הטכנולוגי, הרכיבה שלי הייתה שייכת לעידן קדום פרה-היסטורי.

 

רוני פתחה לי צוהר ראשון לטכנולוגיה. בקיץ 2014 היא נדנדה לי שוב ושוב שאתחיל להשתמש בטלפון החכם. היא נתנה לי את הטלפון הישן שלה ואף התקינה בו את תכנת האימון Endemondo. ומאז, מבלי שהייתי מודע, התחלתי להקליט את מסלולי הטיול, אבל, לא ידעתי איך להעביר אותם למחשב ומה לעשות איתם.

 

במרץ 2015 התקדמתי צעד נוסף, גדול ומשמעותי: רוני לימדה אותי את רזי השימוש ברשת החברתית Facebook. אחרי כל טיול התחלתי לכתוב פוסט עליו. בתחילה הפוסטים היו קצרים. ממאי 2015 התחלתי "להשתולל" והשקעתי בכתיבה. הרחבתי את הפוסטים לסיפורים ארוכים שכללו את תיאור הטיול והחוויות שבו, סיפור הדרך ומידע על המקומות האזורים. לפוסטים אלה גם צרפתי מפות וצילומים ושלמדתי צירפתי גם קבצי מסלול ((gpx.

 

ממאי 2015 הרחבתי בהדרגה את המיומנויות הטכנולוגיות שלי בתחום הניווט. עופר צינדר הפך להיות מדריך ומנחה בעולם הטכנולוגי. הוא סייע לי רבות להתמצא ולהיכנס לעולם שהיה זר לי לחלוטין. הוא לימד אותי כיצד לייצא את מסלולי הטיולים שהקלטתי ואף התקין במחשב שלי את התוכנה המתאימה לכך. הוא ייעץ בהכנת שלד דפי טיול שהוכנו על בסיס הפוסטים שלי בפייסבוק ופורסמו באתר שלי "ארץ בחאקי" וגם עצב את הלוגו של דפים אלה. עצות טובות ומועילות בנושא טכנולוגיית הניווט והכנת דפי הטיול קיבלתי גם מרז גורן וגם מאדוארדו אוקסמן.

 

ביוני 2015 לאחר התלבטויות רבות, רכשתי את תכנת הניווט TwoNav ותוכנת מנהל המסלולים CompeGPS. אופיר מנור, נציג חברת TwoNav סייע לי בהתקנת התכנות ובסבלנות רבה הנחה והדריך אותי בצעדיי הראשונים. בנוסף, וכדי לשפר עוד יותר את השימוש בעזרים טכנולוגים, קיבלתי ביולי 2015 מבני משפחתי מתנה יפה – שעון פולאר V800. על מנת להתקין אותו, ולהתאימו לצרכי, הסתייעתי בנחום, (איש חברת אגנטק), שהדריך אותי בסבלנות.

 

אחרונים וחביבים הם שניים שבלעדיהם לא היה נולד האתר 'עמירם במשעולי ישראל'. יהונתן גלסנר מכפר אדומים הוא שיזם ביולי 2015 את הקמת האתר ובעצה משותפת יחד איתי בנה אותו בהתנדבות ראויה לציון במתכונת זו. בניית האתר נעשתה בתמיכתו של מוטי בוטבול מענתות, האיש שבנה ומתחזק את האתר 'ארץ בחאקי' – "האבא" של האתר "עמירם במשעולי ישראל".

 

הגלוי והנסתר
בשנה הראשונה
לפעילות האתר
מקייץ תשע"ה (יולי 2015)
עד קייץ תשע"ו (ספטמבר 2016)

 

בשנה הראשונה (מיולי  2015 עד יולי 2016) פרסמתי כמעט 160 סיפורי טיולים.

החברים במשעולים 

לשמחתי הרבה, מאז תחילת פעילות האתר "עמירם במשעולי ישראל" בקיץ תשע"ה, וביתר שאת מתחילת שנת תשע"ו, כל משאביי מופנים לטיולי האופניים: להכנות (תכנון המסלול והתיאומים השונים), לטיולים עצמם, לריכוז המידע (לרבות צילומים) ולכתיבה. המחקר המקדים לכתיבה הוביל אותי לסיפורים מעניינים ולעיתים ממש מרתקים ולהיכרויות עם אנשים מתחומים שונים. ארצנו הקטנה רוויית היסטוריה מהעת העתיקה ועד  העת החדשה.

 

בעקבות הפרסום העקבי והמתמשך של הטיולים ברשת ה- Facebook ובאתר "עמירם במשעולי ישראל", מעגל החברים שמצאו עניין בסוג הטיולים שלי התרחב מאוד. היו כאלה שפנו אלי וביקשו להצטרף לטיולים. אחרים הזמינו אותי לטייל באזורי מגוריהם. היו שהגיבו לסיפורים או לפוסטים ומשם התפתחה חברות ושותפות יפה.

 

חברים נתנו לי "רוח גבית" להעמקת הפעילות. חלקם הפכו להיות שותפים לטיולים בתדירות משתנה.

 

ההרכב האנושי של האנשים שטיילתי איתם, ומספר המשתתפים בטיולים, היה שונה מטיול לטיול. היו טיולים רבים שרכבתי עם חבר או שניים. היו טיולים בהם רכבתי עם  חבורה מצומצמת שמספר משתתפיה נע בין חמישה לשבעה אנשים. היו גם חבורות גדולות שמספרם הגיע לחמישה עשר איש ובטיולים בודדים אף למעלה מעשרים. השיא היה עשרים ושישה רוכבים ורוכבות אותם הובלתי באחד הטיולים בירושלים.

 

לחלק מהטיולים יצאתי עם ביתי רוני רווה חלק מהם היו טיולים קבוצתיים ואחרים אחה שבהם רק שנינו השתתפנו.

 

מעגל הרחב של החברים אפשר להגדיל את אזורי הטיול ולגוון את המסלולים:
עם עופר צינדר טיילתי באזור מודיעין ובן שמן;
עם יונה בקלצ'וק ורובי שבת יזמנו טיולים במטרופולין תל אביב;
עם צחי גל וקבוצת בית זית טיילתי בהרי יהודה;
עם אדוארדו אוקסמן טיילתי בכרמל, ועם חבורתו בעמק המעיינות ובנחל ציפורי;
עם איל אופק וחברים יצאתי ללמוד ולהכיר את רמת מנשה;
עם משה כץ מקבוץ אפק ונוספים טיילתי במישור מפרץ חיפה ובמערב גבעות אלונים – טבעון;
עם אלי שחר מתל יצחק יצאתי לתור בשרון ובחלק מהטיולים הצטרפו חבריו אליק קרייף וארנסטו סוקולבסקי ועוד נוספים;
עם רוכבים מקבוץ שובל בראשות לייזר קוברסקי נוצר שיתוף הפעולה שאפשר להתענג עליו;
דוד מאיר יזם והוביל טיול באזור נגבה;
התחלתי לטייל עם חיים מדינה בחבל הבשור ועם דרור עמית באזור חצרים;
עם עומרי בונה ואנשי קק"ל טיילתי מספר פעמיים בגליל התחתון ובעמק יזרעאל;
עם שי יגל זכיתי לצאת פעמיים להסתובב באזור שדה בוקר;
הצטרפתי פעמים לטיולי "קבוצת גלגליגיל" בראשות גיל רוטהלוץ וחלק מהם הובלתי.
רכבתי עם חברי "קבוצת עידן אופן" בראשות עידן הלל מקבוץ רבדים וטיול אחד הובלתי.
מקיץ תשע"ו עם רז גורן יזמתי טיולים במרחב התפר ובמסלולים בלתי מוכרים

 

בטיולים השונים הצטרפו מעת לעת חברים נוספים: לוי אבנון, מיכאל סופר, שרון בן חיים, עמית פניקלשטיין, עמיקם פרייס, שמיל פלד, אהרון ברוכין, יואב מלין, ארז בלשאי, אמנון אלבי, גידי בשן, ומוטי ארמלין.

 

במהלך השנה קיבלתי תמיכה לוגיסטית בכל הקשור לטיפול באופניים. בחנות האופניים במשמר העמק רכשתי את האופניים החדשים שלי ומאז אני נהינה מיחס אדיב ומסור וטיפול מקצועי ואמין מידיהם של גלי רונן, גל ושאר אנשי המקום. גם השנה הסתייעתי בתמיכה המופלאה של איברהים (אופני ההר במבשרת ציון) ובנו טארק.

 

מרבית הטיולים היו במרכז הארץ והיו באזורים הבאים: הרי יהודה, פרוזדור ירושלים (כולל מסלולי הבית ממבשרת ציון למעלה החמישה וממבשרת ציון להר איתן) ובתוך ירושלים וסביבתה; בשפלה, מלכיש ועד מודיעין לרבות התפר בין השפלה הנמוכה ומישור החוף; בשרון, מהירקון עד אזור פרדס חנה לרבות מרחב התפר; בתל אביב וברמת גן; במישור חוף דן, בשטחים הפתוחים והבנויים במטרופולין תל אביב ובשוליו ומישור החוף הדרומי, מנחל שורק ועד נחל שקמה.

 

בשנה זו הרחבתי את טווח הטיולים והגעתי גם לצפון הארץ שם נערכו פחות מרבע הטיולים שלי הרבה יותר מהשנה הקודמת (תשע"ה) ואלה היו האזורים: רמת מנשה, מישור מפרץ חיפה והגבעות הסמוכות אליו, בכרמל, (טיול אחד בלבד!), בעמקים צפוניים: שלושה טיולים: בעמק חרוד ובעמק המעיינות, בעמק יזרעאל, ובגבעת המורה, בגבעות אלונים ולאורך נחל ציפורי (טיול אחד) וגליל תחתון, טיול ביער רכס כפר החורש.

 

טיילתי מעט גם בדרום ובעיקר בצפון ומערב הנגב: במישור חוף הנגב וחבל הבשור, במרחבי הלס של צפון הנגב, בהר הנגב הצפוני בעיקר באזור שדה בוקר

המחקר והכתיבה

 

כמו חלק גדול מרוכבי האופניים לאחר כל טיול "רצתי לספר לחבר'ה". כתבתי פוסט קצר ואליו צרפתי מבחר ראשון של תמונות ופרסמתי אותו ב-  Facebook..

 

יום או יומיים לאחר הטיול כתבתי על הטיול בהתאם לתבנית שהתגבשה במשך השנה שהפכה במהלך השנה מ"דף הטיול" ל"סיפור הטיול". כתיבת סיפור כולל איסוף המידע והכנת המפות אורכת, לרוב, שני ימי עבודה. בסיפור משולב מידע (מלל, מפות ותצלומים) על אזור הטיול, המסלול והמקומות לאורכו שכולל ומציג את הנושאים הרבים כפי שמוצג בדף הבית.

 

שנת תשע"ו   (ספטמבר 2015 – ספטמבר 2016) הייתה שנת פעילות פורייה ואינטנסיבית הן בטיולים (כ- 105 טיולים), הן בהיבט החברתי והן בכתיבה. בסיום שנה זו ייחלתי שהשנה החדשה, תשע"ז תהייה כמו קודמתה ואולי אף מוצלחת יותר.

 

עד אז טרם הגעתי לאזורים רבים. בצפון הארץ עדין טרם טיילתי בהרי הגליל העליון והתחתון, במישור חוף הגליל, ברמת הגולן, בעמק הירדן ובעמק החולה. במרכז הארץ לא הגעתי למדבר יהודה ולשפלה הדרומית וגם לאזורי הדרום לא הגעתי עדין, להר נגב, לערבה ולהרי אילת. אני מקווה שאטייל באזורים אלה בשנה הקרובה, ואם לא, אז בשנה שאחריה. הכוונה היא להגיע לכמה שיותר משבצות ארץ, לכל מקום שאפשר לרכוב בו הן בשטח הפתוח והן בשטח הבנוי.

 

שנת תשע"ז
מספטמבר 2016
עד ספטמבר 2017 

 

שנת תשע"ז  (ספטמבר 2016 – ספטמבר 2017) הייתה שנת פעילות פורייה ואינטנסיבית. מספר המסעות בה היה קטן מהשנה הקודמת, כ- 70 בלבד. הסיבה לכך הייתה היעדרות מהשטח מספר פעמים: חודשים בחורף בגלל פגרת פציעה ומספר שבועות במהלך השנה בגלל ארבע יציאות לחו"ל.

 

כמו בשנה שעברה,  ההרכב האנושי של האנשים שטיילתי איתם, ומספר המשתתפים בטיולים, היה שונה מטיול לטיול. היו טיולים רבים שרכבתי עם חבר או שניים. היו טיולים בהם רכבתי עם  חבורה מצומצמת שמספר משתתפיה נע בין חמישה לשבעה אנשים. היו גם חבורות גדולות שמספרם הגיע לחמישה עשר איש ובטיולים בודדים אף למעלה מעשרים.

 

כמו בשנה הקודמת מעגל הרחב של החברים אפשר להגדיל את אזורי הטיול ולגוון את המסלולים:
עם יונה בקלצ'וק יזמנו טיולים במישור חוף דן וסביב פתח תקווה
עם איל אופק וחברים יצאתי ללמוד ולהכיר את חבל תענך ומורדות הגלבוע ואת אמות המים לקיסריה
עם משה כץ מקבוץ אפק ונוספים טיילתי במישור החוף הצפוני ובמערב גבעות אלונים – טבעון;
עם שמחה רום טיילנו במישור חוף הגליל העליון המערבי
עם צביקה אסף ועילם רן טיילנו בגבעות טבעון וציפורי
עם אלי שחר מתל יצחק יצאתי בחורף לתור בשרון ובחלק מהטיולים הצטרפו חבריו אליק קרייף, לאונרדו לם וארנסטו סוקולבסקי ועוד נוספים;
עם רוכבים מקבוץ שובל בראשות לייזר קוברסקי  ואיל גזית ודוד פרידברג ממשמר הנגב המשיך שיתוף הפעולה שאפשר מסעות באזורם
עם גיל מועלם התחלנו לטייל ברמת הגולן ומורדותיה.
עם חיים רובינציק טיילנו מספר פעמים במישור החוף הדרומי
עם עמית פינקלשטיין טיילנו באזור רמלה ולוד ובאזור נס ציונה ורחובות
דוד מאיר יזם גם השנה והוביל טיול באזור נגבה;
עם אביטל לירן וניסן יערי טיילתי מספר פעמים במקומות שונים ובחלק מהם עם אנשי "קבוצת אביטל שם זמני"

 

בשנת תשע"ז התגבר שיתוף הפעולה עם רז גורן במסעות אמצע השבוע, רובם היו מסעות חקר באזורים שונים בארץ לרבות מרחבי התפר באזורי הקו הירוק, וחלקם היו מסעות לשחזור מהלכי הקרב במלחמת העולם הראשונה ובעיקר באלה שבוצעו במסגרת "מרדף פלשת".

 

בטיולים השונים הצטרפו מעת לעת חברים נוספים לאלה לעיל והם: לוי אבנון, מיכאל סופר, עמית פניקלשטיין, עמיקם פרייס, יואל שדה, יעקב פרומן, נתי זיו, אופיר בר, שמחה רום, ארז צפדיה ומוטי ארמלין.

 

במהלך השנה קיבלתי תמיכה לוגיסטית בכל הקשור לטיפול באופניים. בחנות האופניים במשמר העמק אני ממשיך ליהנות מיחס אדיב ומסור וטיפול מקצועי ואמין מידיהם של גלי רונן, גל ושאר אנשי המקום. גם השנה הסתייעתי בתמיכה המופלאה של איברהים (אופני ההר במבשרת ציון) ובנו טארק.

 

לסיום שנה זו, ראוי לציין את התמיכה מאחור שקיבלתי מיונתן גלסנר בכל הקשור לתפעול האתר ולעדכון השוטף בעטיים של הצרכים המזדמנים

 

שנת תשע"ח
מספטמבר 2017
עד ספטמבר 2018 

 

שנת תשע"ח  (ספטמבר 2017 – ספטמבר 2018) הייתה שנת פעילות פורייה ואינטנסיבית אולם, מספר המסעות בה היה קטן אף מזה של השנה הקודמת ועמד על 65 טיולים בלבד.

 

משך הזמן בשנה זו שהוקדש לטיולים קטן. בשנה זו השתתפתי פעמיים בשני קורסי צילום ויצאתי למספר טיולי צילום, רוני ביתי הגיעה לארץ חמש פעמיים והעדפתי להיות איתה. בשנה זו השתתפתי חודשים רבים בהפגנות נגד השחיתות השלטונית. בנוסף במשך כחודש וחצי הייתי מושבת כתוצאה מנפילה באחת הרכיבות. פעמים בודדות מזג אוויר קיצוני בחורף ובקיץ מנע רכיבה..

 

כמו בשנה שעברה,  ההרכב האנושי של האנשים שטיילתי איתם, ומספר המשתתפים בטיולים, היה שונה מטיול לטיול. היו טיולים רבים שרכבתי עם חבר או שניים. היו טיולים בהם רכבתי עם  חבורה מצומצמת שמספר משתתפיה נע בין חמישה לשבעה אנשים. היו פעמים בודדות שרכבנו גם חבורות גדולות שמספרם הגיע לחמישה עשר איש..

 

כמו בשנה הקודמת מעגל החברים אפשר להגדיל את אזורי הטיול ולגוון את המסלולים:
בירושלים טיילתי פעמים רבות עם רוני רווה בעת ביקוריה בארץ, עם דורון דורי מספר פעמים ועם עוד חברים מקיבוץ שובל ומשמר העמק, מקבוצת גלגליגיל ועוד
עם גיל מועלם טיילנו ברמת הגולן.
עם נתי זיו ויעקב פרומן ממולדת טיילנו ברמות יששכר
עם יונה בקלצ'וק יזמנו טיולים במישור חוף דן וסביב פתח תקווה וטיול אחד בהרי יהודה
עם מיכאל סופר יזמנו טיולים בשכונות עבר הירקון ורמת השרון
עם איל אופק וחברים רכבנו ברמות מנשה, הר חורשן וגבעות אלונה
עם משה כץ ונוספים טיילתי בטיול מעניין בעכו בסביבתה ובגני רדואן הסמוכים לעיר
עם ניר עתיר מאפיקים טיילנו בעמק הירדן ולאורך הירמוך
עם אלי שחר יצאתי מספר פעמים לתור במישור חוף השרון ובעמק חפר;
עם קבוצת גלגליל יצאתי לתור את סביבת חדרה ומצוקי גדור
עם איל גזית ודוד פרידברג העמיק שיתוף הפעולה שאפשר מסעות באזורם בנחל גרר ויובליו
עם אבי דן מגבים טיילנו באזור שער הנגב דורות, רוחמה, ניר עקיבא ועוד
עם אמיר הורוביץ טיילנו בגבעות השפלה הדרומית בין נחל כלך ונחל אדוריים
עם חיים מדינה טיילנו באזור נחל הבשור
עם עומר שדה נחשון יצאנו לתור בגבעות השפלה ובאזור חולדה וטל שחר
עם עידן הלל יצאנו לתור במרחב שורק-גדרה בין רבדים ובין רכס מע'ר
עם חיים רובינציק טיילנו במורד נחל לכיש ובחוף אשדוד
עם עמית פינקלשטיין טיילנו באזור באר יעקב, נס ציונה, רחובות וחולות פלמחים
עם דוד מאיר טיילנו בשדות נגבה;
עם ארז צפדיה יצאנו לגבעות סנסנה בדרום מערב הר חברון
עם דורון קדמיאל טיילנו באזור פרדס חנה וכרכור
עם רז גורן במסעות אמצע השבוע, רובם היו מסעות חקר בכתף הכרמל, בשפלה הצפונית באזור נחל שילה בשפלה הדרומית באזור נחושה ובית גוברין ובשני בטיולים בעקבות קרבות
מלחמת העולם הראשונה: קרב עיון קרא וצליחת הירקון.
לבד טיילתי במבשרת ציון, הר איתן וברמת גן

 

בטיולים השונים הצטרפו מעת לעת חלק מהחברים לעיל ונוספים והם: עמית פניקלשטיין, גיל מועלםמשה כ"ץ, בועז בן חורין, לייזר קוברסקי, איל גזית, דוד פרידברג, לוי אבנון, דורון דורי, מיכאל סופר, יואל שדה, צביקה אסף, עילם רן,  פיפ מסאסע, יעקב פרומן, נתי זיו, דוד מאיר, רון בן יעקב, אלי פורמברג, ארז צפדיה, יוסי שורר, ומוטי ארמלין.

 

במהלך השנה קיבלתי תמיכה לוגיסטית בכל הקשור לטיפול באופניים. בחנות האופניים במשמר העמק אני ממשיך ליהנות מיחס אדיב ומסור וטיפול מקצועי ואמין מידיהם של גלי רונן, גל ושאר אנשי המקום. גם השנה הסתייעתי בתמיכה המופלאה של איברהים (אופני ההר במבשרת ציון) ובנו טארק.

 

בשנה זו המשיך יונתן גלסנר לתמוך בתפעול האתר ולעדכן אותן באופן שוטף בעטיים של הצרכים המזדמנים.

 

שנת תשע"ט
מספטמבר 2018
עד ספטמבר 2019 

 

הפעילות בשנת תשע"ט  (ספטמבר 2018 – ספטמבר 2019) כללה 88 טיולים אולם, היא שינתה כיוון. מספר טיולי /דיווש הצטמצם מאוד והיה 40 בלבד (לעומת 65 בשנת תשע"ח, ו-70 בשנת תשע"ז) . לעומת זאת גדל מספר הטיולים  ברגל וברכב גדל ועמד על 48.

 

לצערי, אפשרויות היציאה לשטח בשנה זו הצטמצם מאוד מאוד בגלל מספר סיבות:
* בשנה זו השתתפתי שלוש פעמים בקורסי צילום.
* רוני ביתי הגיעה לארץ שלוש פעמיים והעדפתי להיות איתה,
* פעמיים (בחורף ובסתיו) שהיתי בלונדון למשך מספר ימים בביקור אצל רוני ביתי.
* שבע פעמים במהלך השנה נאלצתי לשבות מפעילות במשך מספר שבועות בגלל ענייני בריאות.
* פעמים בודדות מזג אוויר קיצוני בחורף ובקיץ מנע רכיבה.

 

כמו בשנה שעברה,  ההרכב האנושי של האנשים שטיילתי איתם, ומספר המשתתפים בטיולים, היה שונה מטיול לטיול. היו טיולים רבים שרכבתי עם חבר או שניים. היו טיולים בהם רכבתי עם  חבורה מצומצמת שמספר משתתפיה נע בין חמישה לשבעה אנשים. היו פעמים בודדות שרכבנו גם חבורות גדולות שמספרם הגיע עד לעשרים איש.

 

המאפיין הבולט בטיולי / דיווש בשנה זו היה הטיולים בערים הגדולות.
* בירושלים (שלושים וחמש פעמים , מתוכם שש עשרה פעמים באופניים תשע עשרה פעם ברגל וס"ה כמעט 40% מסך הטיולים השנה)
* תל אביב (שבע פעמים מתוכם ארבע באופניים),
* גבעתיים (טיול אופניים),
* בני ברק (פעמיים טיול אופניים ),
* גבעת שמואל (טיול אופניים)
* לוד (ארבע  פעמים מתוכם פעם באופניים, פעם ברגל ופעמיים ברכב),
* פתח תקווה (טיול אופניים),
* נתניה (טיול אופניים),
* רהט (פעמיים טיול ברכב)
* ראשון לציון (טיול אופניים),
* אשדוד (טיול אופניים),
* חיפה (טיול ברגל),
* רמת גן (שלוש פעמים ברגל)
* עכו (חלק מטיול אופניים)

 

כמו בשנה הקודמת מעגל החברים אפשר ולגוון את המסלולים:
עם סמדר בן דור יצאתי מספר פעמים לטיולים ברכב
בירושלים טיילתי פעמים רבות ברגל לבד, באופניים רק עם דורון דורי פעמים רבות ופעמים עם חברים נוספים
עם יאיר פז, יואל רסקין וליאור פרי יצאתי מספר פעמים לטיולים ברגל בירושלים.
עם גיל מועלם טיילנו פעמיים בצפון רמת הגולן, פעם באופניים ופעם ברכב
עם יונה בקלצ'וק יזמנו טיול בתוך פתח תקווה וגם טיול בבני ברק וגבעת שמואל
עם מיכאל סופר יזמנו טיול באזור מזרח נחל הירקון ולשטחים הפתוחים מצפון לתל אביב
עם משה כץ טיילתי פעמיים במישור חוף עכו
עם הדסי זכריה טיילנו פעמיים ברכב בגליל התחתון והעליון
עם אלי שחר יצאתי פעמיים לתור בלב השרון, ויזמנו גם טיול בתל אביב בו השתתפו חבריו מתל יצחק וגעש
עם מיכאל עוזרמן יזמנו פעמיים טיולים בעמק חפר וחוף השרון;
עם באסם הוזייל וחמד הוזייל יזמנו שני ביקורים ברהט
עם אורי לביא יזמתי טיול עומק בדרום תל אביב
עם איל גזית טיילנו באזור משמר הנגב ושובל
עם עומר שדה יזמנו טיול אופניים בלוד
עם יאיר פז יזמנו טיול רכב בלוד אותו הוביל אלי בוטבול שהצטרף לטיול האופניים ולטיול שלישי נוסף
עם עידן הלל יצאנו לתור במרחב בין רבדים לאשדוד
עם שרון בן חיים  טיילנו בעיר אשדוד 
עם עמית פינקלשטיין טיילנו בראשון לציון
עם ארז צפדיה יזמנו פעמיים טיול לשדות מישור החוף הדרומי
עם רז גורן יזמנו שני מסעות אמצע השבוע האחד בנתניה והשני בעקבות קרבות תש"ח בלטרון
עם חנן גטרידה יצאתי לשני סיורי צילום בחורף באזור רחובות – נס ציונה ובתחילת הקיץ בעמק הארזים
לבד טיילתי במבשרת ציון, הר איתן, ברמת גן, בתל אביב

 

בטיולים השונים הצטרפו מעת לעת חלק מהחברים לעיל ונוספים והם: עמית פניקלשטיין, משה כ"ץ, מיכאל עוזרמן, עדי קידר, בועז בן חורין, לייזר קוברסקי, אלי שחר, אליק קריאף, איל גזית, דוד פרידברג, לוי אבנון, דורון דורי, מיכאל סופר, צביקה אסף, פיפ מסאסע, רון בן יעקב, אלי פורמברג, ארז צפדיה ואחרים, 

 

במהלך השנה קיבלתי תמיכה לוגיסטית בכל הקשור לטיפול באופניים.
*בחנות האופניים במשמר העמק אני ממשיך ליהנות מיחס אדיב ומסור וטיפול מקצועי ואמין מידיהם של גלי רונן, גל ושאר אנשי המקום.
* הסתייעתי באופן שוטף בתמיכה המופלאה של איברהים (אופני ההר במבשרת ציון).
* הילרד הרט מכפר סבא
מדד את צורה הישיבה באופניים

 

בשנה זו המשיך יונתן גלסנר לתמוך בתפעול האתר ולעדכן אותן באופן שוטף בעטיים של הצרכים המזדמנים.

 

שנת תש"פ
מאוקטובר 2019
עד ספטמבר 2020

 

הפעילות בשנת תש"פ  (אוקטובר 2019 – ספטמבר 2020) כללה 94 טיולים אולם, היא המשיכה ושינתה כיוון. כמו בשנה הקודמת, תשע"ט מספר טיולי /דיווש הצטמצם מאוד והיה 15  בלבד. לעומת זאת מספר הטיולים ברכב והשיטוטים ברגל גדל מאוד מאוד ועמד על 79.

 

לצערי, בשנת תש"פ בגלל בעיות בריאות נאלצתי לצמצם מאוד מאוד את הרכיבה על האופניים לרוב, בגלל אי כשירות בריאותית וגם בגלל סגר הקרונה בחודשים מרס ואפריל.

 

כמו בשנה שעברה, רבים היו האנשים איתם טיילתי, חברים ועמיתים, חלקם ותיקים וחלקם חדשים.

 

טיולי רכיבת האופניים בשנת תש"פ התקיימו רק במשך שלושה חודשים, באוקטובר ונובמבר 2019 ובמהלך חודש מאי 2020 ואלה הם:

עם יונה בקלצ'וק רכבתי פעמיים הראשונה עם רובי שבת יצאנו ליישובי גבעות ובקעת אונו ולאורך ערוץ נחל איילון ובפעם השנייה מגני תקווה דרך נחשונים אל מגדל צדק וחזרה דרך עינת וכפר סירקין
עם ניר עמית ומשה כץ יזמנו שני טיול הרכיבה הראשון  סביב שולי גבעות אלונים, בנחל ציפורי ולאורך הקישון השני בשדות עמק זבולון וגבעות רמת יוחנן ושפרעם
עם מוטי ארמלין ודורון דורי יצאנו לדווש בין מאחזי יוון בדרום ירושלים
עם מיכאל סופר יצאתי מספר פעמים: הראשונה בסתו בשטחים הפתוחים הצמודים לצפון תל אביב והשנייה באביב לפנות ערב בתל אביב: בשכונותיה הצפוניות ולאורך חוף הים
עם אלי שחר יזמנו את הטיול בתחום מועצה אזורית מנשה, מרזיבת השרון ושלוחות גבעות עירון
עם עמית פינקלשטיין יזמנו מספר טיולים הראשון סתיו ברכסי ובנחלי הרי יהודה שבין מבשרת ציון וצובה, השני סתיו בין פסגות צפון הרי יהודה ובנחל שביניהן , השלישי שעת ערב לאורך חוף הים של שלוש ערים והרביעי שדות דן בשעות לפנות ערב של ראשית הקיץ
עם ארז צפדיה יזמנו טיול בבאר שבע, לאורך נחל באר שבע ובתוך העיר העתיקה ובשוליה
עם עידן הלל יזמנו את הטיול בשדות שממזרח לרבדים בזמן אביב
עם צחי גל יזמנו טיול עמק נחל שורק, בין טל שחר ובין צרעה,

 

בשנת תש"פ נמשכו הסיורים ליישובי המיעוטים:
עם הדסי זכריה הגעתי ליישובי הדרוזים בגליל העליון: ג'וליס, ירכא, ג'ת, ינוח, כיסרא וסמיע
עם איל אופק שוטטנו  בג'אסר א-זרקא
ניר עמית הוביל אותנו ותיאם סיור בשלושת יישובי המיעוטים במועצה האזורית זבולון: איבטין, ח'וואלד וראס עלי
מוניר נאסר הוביל ואירח אותנו בטורען שבגליל התחתון המרכזי
עם סמדר בן דור הצצנו לכפר אום אל קוטוף בגבעות עירון

 

הדגש בסיורים ביישובי המיעוטים היה ביקור במקומות של הערבים הנוצרים.

בסתו שוטטתי במקומות הנוצרים בחיפה. בחלק מהסיורים הצטרפה אלי שולי לינדר – ירקוני ואלה המתחמים אליהם הגעתי
* מתחם הקהילה המרונית ובמרכזו כנסיית סנט לואי
* ארבע מתחמי העידה המלכיתית היוונית-קתולית
* מתחם הכנסייה הכנסייה הרומית-קתולית (הלטינית)
* מנזרי הכרמליטים על הכרמל
* מתחמי הכנסייה האורתודוקסית
* הכנסייה הארמנית
* מוסדות קתוליים: חינוך, בריאות, רווחה ואירוח
* מתחם הקתוליים דוברי עברית
* מתחמי העדה האנגליקנית
* קהילות משיחיות יהודיות
* קהילות אוונגליות
* האורתודוקסית (הפרובוסלבית) הרוסית אליהו הנביא

 

במהלך החורף המשכנו וסיירתי עם חברים במקומות נוספים של יישובי ערבים נוצרים ואלה הם:
* עכו, כנסיות נוצריות שם הוביל אותנו מורה הדרך, איש עכו, אנדרו עבאדו
* כפר יאסיף ואבו סנאן, קהילות נוצריות, כנסיות ועוד.
* כפר בירעם בגליל העליון אליו הובילו אותנו שאדי חלול וניבין מח'ול  שם למדנו על עברו שנשכח ושם נפתח לנו צוהר לעדה מארונית, לאומיותה הארמית ויחסיה עם מדינת ישראל וגם בקרנו במתחם בית הקברות
* ג'יש בגליל העליון, מחצית אוכלוסייתו נוצרית ומחציתה מוסלמית וגם בקרנו בטביעות החותם היהודיות של היישוב הקדום גוש חלב
* הכפר איקרית שבגליל העליון ההררי המערבי
* מנזרים וכנסיות בכפר המוסלמי אבו גוש ובמנזר הבנדיקטי פגשתי פעמיים את האב אולבייה
* מעלול, הכפר שהיה בגליל התחתון, שרידיו וכנסיותיו שם הוביל אותנו הישאם באשרת 

 

בשנת תש"פ קיימתי גם כמה סיור / צילום בזמן החגים נוצריים
* ליטורגיקה ליל חג המולד בכנסייה הפרובסלבית במגרש הרוסים בירושלים
* לוד, חגיגות גאורגיוס הקדוש בכנסיית סנט ג'ורג'
* חג ההתגלות באתר הטבילה קאסר אל יהוד יחד עם צלייני הכנסיות האורתודוכסיות, אנשי הקהילה האריתראית בישראל, מאמיני הכנסייה הסורית – אורתודוקסית וקהילת הכנסייה האורתודוקסית האתיופית

 

בשנת תש"ף מספר הסיורים בירושלים קטן מאוד ביחס לשנים הקודמות ואלה הם:
עם יונה בקלצ'וק וחבריו סיירנו פעמיים במזרח ירושלים, חלק הערבי של העיר מחוץ לחומות
עם ליאור פרי שוטטתי ערב חג סוכות במרכז החרדי של ירושלים
נוכחתי בהר הצופים, טקס הזיכרון השנתי בבית העלמין הצבאי הבריטי
בשכונת קריית היובל שבירושלים שוטטתי חמש פעמים ואחת עם יאיר פז
עם הדסי זכריה הסתובבנו בשכונת רמות אלון ונבי סמואל על ההר שמצפון מערב לירושלים
קרובים אבל רחוקים, בנייני מגורים ומתחמי ספורט בדרום ירושלים

 

בעיצומו של החורף וראשית האביב בתקופה של מספר שבועות שלא יכולתי לרכוב יצאתי למספר שיטוטים קצרים בשכונת מגורי רכס חלילים שבמבשרת ציון  שהניבו סדרה גדולה של צילומים
*מראות השלכת ברכס חלילים במבשרת ציון
* עֲנָנִים עַל רָאשֵׁינוּ, הָרוּחַ אֵיתָן. הַמְּלָאכָה נֶעֶשְׂתָה, חֵי שָׁמַיִם!
*משחקי אור השמש הבוקע מבין העננים
* בוקר חדש, תאורה אחרת וסדרה נוספת
* מחול העננים למול קרני השמש
* תאורת קיץ בחורף
* מראות סיבוב הליכה בצהרי יום חורף שמשי
* סיבוב בוקר שטוף שמש
* סיבוב באור אחרון וראשית החשיכה
* סיבוב בצהרים עננות חלקית
* סיבוב בוקר מעונן בדגש על צורות ועומק
* סיבוב צהרים שהעננות חלקית לאחר גשם קל
* גווני הצבע הירוק
* מדרגות חלילים
* מראה השמיים במוצאי שביעי פסח תש"פ

 

בשנת תש"פ ערכתי מספר שיטוטי צילום ברמת גן, העיר בה גדלתי כילד ונער ובה מתגוררת אימי. בעקבות שיטוטים אלה יצרו מספר תיעודים
* קטע רחוב ביאליק, בין כיכר רמב"ם ודרך ז'בוטינסקי
* יפה מרחוק? רחוק מיפה!"
* קטע רחוב הרצל, בין כיכר רמב"ם ודרך ז'בוטינסקי
* רחוב ביאליק והמעבר לשדרות הילד

 

בשנת תש"פ קיימתי עם חברים סיורים ביישובים כפריים ואלה הם:
יורם צלנר אירח והוביל אותי במושב חירות בלב השרון ובגבעות לב השרון בשעת ערב בחורף
ניר עמית אירח והוביל אותנו בקיבוץ שער העמקים וסביבתו בזמן פריחה.
פיפ רותם אירח והוביל אותנו בקיבוץ סאסא שבגליל העליון המרכזי
יעקב פרומן ונתי זיו אירחו והובילו אותי במולדת – מושב שיתופי ברמות יששכר בגליל התחתון המזרחי
שי בייטנר אירח והוביל בקריית ענבים, היישוב ובית העלמין הצבאי
עם מספר חברים שוטטנו ביישובים בחלקו הצפוני של פרוזדור ירושלים: מבשרת ציון, אבו גוש, קריית ענבים, מעלה החמישה ובנטף בו אירחה אותנו ורדה בן חורין

 

במהלך שנת תש"פ קיימתי שיטוטי צילום נוספים ואלה הם
עם גיתית אודי חשיפת יתר ו"שריפה" בחוף בת ים ושחור ולבן (שרוף) וקצת צבע בחוף בת ים
לבד הלכתי אל הַשְּׁקֵדִיָּה פּוֹרַחַת בהרי יהודה
עם איל גזית שוטטתי בזמן הכחול, החום, הירוק וגם האדום בצפון הנגב
עם סמדר בן דור הבטתי דרך הצוהר לחריש, העיר החדשה הנבנית על גבעות עירון
לבד נהנתי ממראות ערב לאורך צפון כביש הבקעה (כביש 90)
עם ליאור פרי נהינו מראות כביש להב – שקף (358) המתפתל בתפר המשולש
עם דורון רובין ערכתי סיבוב תצפית עננים סביבות מצוק געש
לבד שוטטתי בין בניינים ברחוב הברזל בתל אביב

 

בתחילת הקיץ המשכתי בשיטוט במקומות היישוב של הערבים הנוצרים ובזמן זה התמקדתי ביפו.
בחלק מהסיורים קיימתי עם שמעון גת ולחלק הצטרפו גם שרון רגב ומוטי ארמלין  ואלה התעודים:
* מראות ראשונים של המיזם
* תפילת פנטקוסט של הקהילה האורתודוכסית הערבית בכנסיית ג'ורג' הקדוש
* מתחם הכנסייה האורתודוכסית ג'ורג' הקדוש
* מתחמי הכנסייה הארמנית: מנזר ניקולא הקדוש ובית העלמין
* האגודה האורתודוכסית לצדקה ומתחמיה
* המנזר היווני אורתודוכסי מאר מיכאל וכנסיותיו
* כנסיית המנזר המרוני אנטוניוס הקדוש שבשכונת עג'מי
* מתחם הלטיני פטרוס הקדוש (המנזר והכנסייה)
* מנזר הקופטי אנטוניוס הקדוש ממצרים (מבחוץ בלבד)
* מתחם הכנסייה הלטינית אנטוניוס הקדוש   (מבחוץ בלבד)
* מתחם הכנסייה האנגליקנית פטרוס הקדוש (מבחוץ בלבד)
* מתחם כנסיית גברתנו של הבשורה המלכיתית (יוונית – קתולית)
* בתי העלמין הלטיני והיווני – קתולי בדרום העיר

 

לקראת סוף הקיץ במסגרת השיקום הבריאותי יצאתי ארבעה פעמים לסיורים קצרים בהרי יהודה, מקומות הקרובים למקומות מגוריי
עם ליאור פרי בחורש הרי יהודה ביום קיץ חם
עם הדסי זכריה בעמק הארזים בערב קיץ חם, מעונן ואביך
עם ניר עמית עיינות תלם שבעמק הארזים ובסמוך אבן גבול שנשכחה
עם מוטי ארמלין לקראת שקיעה בהר הרוח, בין מעלה החמישה ובין נטף

 

בשנה זו, כמו בשנים הקודמות,  המשיך יונתן גלסנר לתמוך בתפעול האתר ולעדכן אותן באופן שוטף בעטיים של הצרכים המזדמנים.

 

 

שנת תשפ"א
מספטמבר 2020
עד אוגוסט 2021

 

הפעילות בשנת תשפ"א  (ספטמבר 2020  – אוגוסט 2021) ירידה ב-15% ביחס לשנה הקודמת וכללה 80 טיולים.

 

הסיבות לירידה בסך הטיולים והסיורים  בשנת תשפ"א נבעו מקיומם של שני סגרים בגלל  תחלואת הקורנה שכללו גם מגבלת יציאה מהבית עד למרחק 1,000 מ': הסגר שנבע מהגל שני של התחלואה, שהחל ב-18 בספטמבר 2020 (ערב ראש השנה) ונמשך חודש עד 18 באוקטובר 2020 (שבוע אחרי אסרו חג סוכות) 2020); סגר שנבע מגל שלישי של התחלואה שהחל ב-27 בדצמבר 2020 ונמשך שישה שבועות עד 7 בפברואר 2021

 

בנוסף, בשנה זו יצאתי למספר פגרות בזמן שני הביקורים של ביתי ומשפחתה בראשית החורף ועיצומו של הקיץ ובזמן חודש האבל על מות אימי.

 

הפעילות בשנת תשפ"א המשיכה את המגמה והמשיכה ושינתה כיוון. מספר הטיולים ברכב והשיטוטים ברגל היה גבוה יחסית והיה 71. לעומתם, מספר טיולי/ דיווש הצטמצם מאוד מאוד והיה 10 בלבד. הסיבה לכך הייתה מגבלות רפואיות שבמשך חצי שנה הראשונה אסרו עלי את הרכיבה.

 

כמו בשנה שעברה, רבים היו האנשים איתם טיילתי, חברים ועמיתים, חלקם ותיקים וחלקם חדשים.

 

בשנת תשפ"א קיימתי עם חברים סיורים רבים  ביישובים כפריים (קיבוצים, מושבים ויישובים קהילתיים) ואלה הם ובסוגרים המארח:

* קיבוץ נען מישור חוף יהודה (שמעון גת)
* קיבוץ שובל שבצפון הנגב (לייזר קוברסקי)
* קיבוץ געש (דורון רובין)
* מושב כסלון שבמערב הרי ירושלים (עם ארז צפדיה ועמית פינקלשטיין)
* קיבוץ נירים שבמישור חוף הנגב (ארנון אבני)
* היישוב נטף שבמורדות הרי ירושלים (עם הדסי זכריה)
* היישוב הר אדר שבהרי ירושלים (עם הדסי זכריה)
* קיבוץ פלך שבגליל העליון (עם חברים)
* מושב שרונה שבגליל התחתון המזרחי (עם ניר עמית ומוטי ארמלין)
* היישוב הקהילתי עזוז בנגב במערבי (עם ארז צפדיה והדסי זכריה)
* מושב ניר עקיבא שבצפון מערב הנגב (דוד עמירם)
* קיבוץ אפיקים שבעמק הירדן (ניר עתיר)
* היישוב הקהילתי היהודי/ערבי נווה שלום/ואחת אלסלאם הסמוך ללטרון (ראייק רייאזק ובועז כיתאן)
* קיבוץ גניגר (דגניה ג'), על מורדות הרי נצרת ואדמותיו בעמק יזרעאל (אבס)
* קיבוץ חמדיה שבמורדות שלוחת צבאים מעל עמק בית שאן (לוי אבנון)
* קיבוץ גבולות בדיונות שבנגב המערבי (דן גזית)
* הישובים הקהילתיים בני נצרים, נווה ושלומית שבחולות חלוצה למול גבול מצרים (עם דן גזית וארז צפדיה)
* קיבוץ אשדות יעקב מאוחד שבעמק הירדן (אילן בן נון)
* קיבוץ תל יצחק שבשרון (אלי שחר)
* המושבים שדה נצן ומבטחים שבמישור חוף הנגב (אפרים פרלמוטר)
* קיבוץ גבת שבקצה מדרון רכס נצרת מעל עמק יזרעאל (רון יזרעאלי)
* עין הוד, כפר האומנים שבמורדות הכרמל (שולי לינדר)
* מושב נתיב העשרה על הדיונות מול וצמוד לצפון רצועת עזה (בני ברייר)
* קיבוץ שדות ים שעל חולות חוף מדרום לקיסריה (יונתן קצמן)

 

אלה היו מעט טיולי רכיבת האופניים בשנת תשפ"א:

לבד בטיילת והשדרה בשכונת רכס חלילים שבמבשרת ציון;

לבד בקטע במעלה נחל שורק שבתחום ירושלים (פעמיים);

לבד לאורך הצירים העיקריים במרכז ירושלים ומול חזית התחנה המרכזית בירושלים;

לבד בצפון מבשרת ציון ומול סביבתה הקרובה

עם ניר עמית יזמנו טיול דיווש בעמק יזרעאל שראשיתו רכיבה בערפל כבד מאוד לאורך קטע נחל הקישון עד מאגר כפר ברוך והמשכו לקיבוץ גבת וחזרה דרך רמת דוד ודרום נהלל לתחנת כפר יהושוע

עם ארז צפדיה יזמנו טיול דיווש במרחבי צפון העיר באר שבע

עם אלי שחר רכבתי בין ביצות פולג וסביב האגמון שבקרבתן

עם מיכאל עוזרמן רכבתי בדרום ומרכז נתניה – שמורות טבע, טיילת המצוק, בנייני מגורים ועוד

לבד בערב קיץ לאורך גדות הירקון שבתחום תל אביב וזמן שקיעת השמש השפך הירקון בנמל תל אביב

לבד בדרך הנוף מעל עין כרם היורדת צמוד לתוואי מסילת הרכבת הקלה ובהמשך אותו, יום הובלת קבוצת רוכבי טבעון ממתחם התחנה הראשונה דרך השכונות הותיקות של העיר (המושבה הגרמנית, המושבה היוונית, קטמון, טלביה ורחביה), הלאה לכיכר צרפת, לאורך רחוב קינג' גורג' עד רחוב יפו ועליה לשוק מחנה יהודה.

 

 

במהלך שנת תשפ"א המשכנו וסיירתי עם חברים במקומות נוספים של יישובי ערבים נוצרים ואלה הם:

* כנסיות היישוב ביענה שבבקעת בית כרם (עם חברים)
* שרידי המתחם הצלבני ביישוב דיר אל-אסד שבגליל (עם חברים)
* שרידי אל באסה, הכפר שהיה בגליל העליון המערבי (עם חברים)
* תרשיחא שבגליל ההררי, הכפר שהפך להיות חלק מעיר (אמנון גופר)
* הקהילה הנוצרית היוונית -קתולית שבחורפיש וכנסיותיה (ג'סאן חאדד)
* הכנסיות נוצריות באלְ-בֻקַיְעַה (פקיעין) ובאל מארג' (מח'ול) (עסאם עלואן)

 

 

במהלך השנה בזמן הסגר ובעת שלא יכולתי לרכוב' יצאתי לשיטוטי צילום קצרים במבשרת ציון ובעיקר בשכונת מגורי רכס חלילים  שהניבו סדרה גדולה של צילומים

* דולב מזרחי בשכונת רכס חלילים שבמבשרת ציון.
* ענני ערב סתיו
* זמן הצהוב ולא באירופה
* הסוד של חורשה אחת במבשרת ציון
* טיול ערב קצר בטיילת חלילים
* שכונת רכס חלילים במבשרת ציון בהפוגה בין הגשמים
* יפי העצים בזמן תרדמת החורף
* קרנבל צבעי השקיעה בחורף
* התחלת השלג במבשרת ציון
* שאריות שלג וערפל במבשרת ציון
* שכונה גנרית חדשה במבשרת ציון

 

 במהלך שנת תשפ"א קיימתי מספר  שיטוטי צילום ברגל, חלקם בשטחים פתוחים וחלקם במרחב העירוני  וגם הם הניבו סדרות של צילומים אלה הם

 

* בשרון על מצוק געש בשעת בין ערביים (פעמיים) (עם דורון רובין)

* בחוף הים בתל אביב בסתו וחוף ראשון לציון בתחילת הקיץ (עם הדסי זכריה)

* הרי ירושלים:
– בצהרי סתיו מעונן;
– אתר עין המסייעת (עין נקעה) שליד בית נקופה ואתר הנצחת חטיבת הראל – פלמ"ח בהר אדר (עם הדסי זכריה) ;
– מוצא, בית ילין ובית הכנסת, גן עמק ארזה, תל מוצא השביל והמעיינות (עם עזר ישראלי)

* בנגב המערבי: אתר שבטה בשעת בין ערביים בחורף (עם ארז צפדיה והדסי זכריה)

בתל אביב:  ים המגדלים שמסביב ובמתחם שרונה (עם הדסי זכריה); שדרות ההשכלה

* בירושלים: רחוב קרן קיימת

* ברמת גן ברחוב ביאליק

* בחורפיש:  מאקם נבי סבלאן שעל הר זבול (עם ניר עמית, מוטי ארמלין ומיכה ואן – ראלטה)

 

 

במהלך שנת תשפ"א קיימתי עם חברים מספר סיורים ברכב במספר מקומות אזורים  ואלה הם

בהרי ירושלים:
אנדרטת מגילת האש; הר צובה – "ההר היפה" (BelMonte) (עם ארז צפדיה ועמית פינקלשטיין); 
חורש וכרם בצפון הרי ירושלים;
הרי ירושלים ביום חורף של שמש
זרימת חורף שופעת בנחל שורק עליון
תוצאות השריפה העצומה שהתחוללה בהרי ירושלים (קיץ תשפ"א) (עם רז גורן ואיתי נדב).

בגליל תחתון מזרחי:
דרך נוף נחל תבור עליון; דרך נוף נחל קמה, מכפר קיש עד כפר כמא; עין קאזאן, המעיין הסמוך לכפר כמא (עם ניר עמית);
רמת שרונה ומצוק הר אדמי בגליל התחתון המזרחי ומצוק רמת יבנאל והמדרון היורד ממנו (עם ניר עמית ומוטי ארמלין)
מורד נחל תבור תחתון, לאורך גאון הירדן וכיכר הירדן ממול גשר עד מול חמדיה ןמעלה נחל יששכר מכביש הבקעה למולדת (עם ניר עמית, מוטי ארמלין, מיכה ואן ראלטה ויונתן קצמן)

נגב מערבי:
מאגר נירים ועוד בקטע התיכון של דרך הבשור (עם ארנון אבני)
החותם העות'מאני ועוד בציר שבין ניצנה ובין עזוז (עם ארז צפדיה והדסי זכריה)
חג הכלניות באתר באר מרוה בצפון מערב הנגב (עם סמדר בן דור)
אתר אנדרטת נירים על אדמות דנגור ואנדרטת אוגדת הפלדה לצד כביש כרם שלום – סופה (עם דן גזית וארז צפדיה)

מישור החוף המרכזי:
מראות החורף בדרך לבית העלמין בעינת

רמות מנשה:
שדה הכלניות במורד נחל סנין (עם ניר עמית)

גבול לבנון,
לאורך הגזרה המרכזית (עם נועם בן צבי וחברים)
לאורך הגזרה המזרחית (עם נועם בן צבי וחברים)

עמק הירדן
תעלת האפס שבמורד אפיק הירדן (עם ניר עתיר)
נהריים – הסכר, האגם, גשרי הכביש והרכבת והגבול (עם אילן בן נון)

ירושלים:
קצה הדרומי של תחום העיר – מדף הדסה, רכס לבן, גילה והר חומה ובקצה הצפוני של תחום ירושלים – עטרות שדה עטרות ואזור תעשיה (עם שלמה אשכול וחברים)
שכונות (יהודיות וערביות) בצפון וצפון מזרח העיר; תל אל-פול (גבעת שאול) שבצפון ירושלים ודרך השכונות המזרחיות הערביות אל הכביש האמריקאי דרום (עם שלמה אשכול וחברים)

מישור חוף פלשת
בשדות ממזרח לרבדים (עם עידן הלל)

 

בשנת תשפ"א פורסמו שני תחקירים מעניינים 
* חגיגת גילוי אמריקה בשרון, ש.ת. נתניה דרום (נקרא גם "השדה האדום") (בשיתוף דני אשר, אבי נבון ועירן תירוש)
* חלל צה"ל סגן בן-ציון – תאודור (תדי) פוחובסקי הטמון בבית העלמין בנען (בשיתוף עם שמעון גת)

 

בשנה זו, כמו בשנים הקודמות,  המשיך יונתן גלסנר לתמוך בתפעול האתר ולעדכן אותן באופן שוטף בעטיים של הצרכים המזדמנים.

 

שנת תשפ"ב
מספטמבר 2021
עד ספטמבר 2022

 

הפעילות בשנת תשפ"ב  (ספטמבר 2021  – ספטמבר 2022) עלתה בצורה ניכרת ביחס לשנה הקודמת וכללה כ-115 טיולים שונים.

 

לנוכח מגבלות פיסיות מספר טיולי/דיווש ירד בצורה ניכרת לעומת זאת עלה מספר הטיולים ברכב ובחלקם כלל גם תנועה ברגל.

 

טיולי רכיבת האופניים

צפון נתניה, המצוק וחוף הים (עם מיכאל עוזרמן)
מזרח מישור חוף דן בבוקר ראשית הסתיו (עם יונה בקלצ'וק)
תפר במרכז בין גני יהודה וקריית אונו ובין ודרום מזרח רמת גן (עם יונה בקלצ'וק ורובי שבת)
טיילת רמת הגולן בין אפיק למבוא חמה (עם גיל מועלם)
אדריכלות וגיאומטריה בתל אביב באור הבוקר (עם מיכאל עוזרמן)
ירושלים, יום חול בעיקר ברחוב יפו (לבד)
שדות, ביצות ושלוליות במטרופולין (עם מיכאל סופר)
דרום תל אביב (עם יונה בקלצ'וק, עמית פינקלשטיין ומיכאל סופר)
סביב נס ציונה ובתוכה (עם עמית פינקלשטיין יונה בקלצ'וק ורובי שבת)
סוללים – עיינות ציפורי (עם ניר עמית)
עתלית וחוף נווה ים (לבד)
בניינים גבוהים לאורך ציר נחל איילון גדת הירקון, שפת ים וכיכר דיזנגוף (לבד)
פולג בשרון אגמון, ביצות ונחל (אלי שחר)
מצוק אפולוניה, כפר שמריהו, הרצליה פיתוח, מרינה וחוף הים ( עם אלי שחר, מיכאל עוזרמן, יחצק פיפ רותם ומיכאל סופר)
הוד השרון, בתוך העיר וסביבתה (אלי שחר, מיכאל עוזרמן ומיכאל סופר)

 

טיולים בירושלים

רמת רחל, מצפה יאיר בעת ערב  (עם גדעון ביגר וסמדר בן דור)
בית הלוחם של ארגון נכי צה"ל (צילום)
יום חול ברחוב יפו  (טיול דיווש)
יום עיון בנושא רַכֶּבֶת הַקַּלָּה (שלמה אשכול יזם, תיאם והוביל)
מרכז העיר בחורף: שוק מחנה יהודה, הרכבת הקלה מרכז העיר (שיטוט ברגל עם הדסי זכריה)
שוק מחנה יהודה, צהרי יום תחילת קיץ (שיטוט ברגל עם חברים)
תצפיות בהר הצופים ובהר זיתים בראשית הקיץ  (נסיעה ברכב הדרכת הקהילה היוונית – אורתודוכסית אעבלין)

 

 

הטיולים במרחב הפתוח

צפון מדבר יהודה: שמורת עין פרת, היישוב ענתות ולמול מנזר סנט ג'ורג' בוואדי קלט (עם איתי נדב, ניר עמית ומיכה ון ראלטה)
שרון: מצוק געש, מראות לעת ערב בראשית הסתיו (עם דורון רובין)
דרום רמת הגולן: סוסיתא נוף, חקלאות וביטחון (עם גיל מועלם)
כינרת: שייט קייקים בשפך הירדן ובנחל הזאכי (עם מוטי ארמלין וניר עמית)
נגב: לצד הכביש מצומת הנגב לצומת משאבים מגדל השמש באשלים וגם בשולי חולות עגור במערב הנגב ( עם קובי אלון)
רמת הגולן סימני תחילת חורף תשפ"ב במורדות הגולן (לבד)
עמק יזרעאל בזמן רוח ואובך (עם ניר עמית ברכב שטח)
צפון השרון: שלוליות סביב כרכור ופרדס חנה ולאורך קטע נחל חדרה (עם דורון קדמיאל ברכב שטח)
צפון מדבר יהודה: התצפית בקצה הדרומי של דרך ארץ המרדפים וגם צפון מערב חוף ים המלח– המישור לרגלי קלי"ה – חוואר ודקלים" גלריה מינוס 430" בחוף קלי"ה (עם קובי אלון ברכב שטח)
גליל תחתון: גבעות הושעיה, רכס תורען ובקעת בית נטופה (עם ניר עמית ומוטי ארמלין ברכב שטח)
הרי ירושלים: בשולי "יער" קק"ל (עם קבוצת צילום)
גליל תחתון הר נטופה לרמת צלמון והלאה דרך רכס לבנים לחוקוק עד הכנרת (עם ניר עמית, מוטי ארמלין, ורדה וודה ודורון קדמיאל עם רכב שטח)
מורדות מזרח שומרון ורכס אום זוקה (עם ניר עמית ומוטי ארמלין ברכב שטח)
לאורך רכס הגלבוע (עם חברים)
מישור חוף פלשת: שדות הסמוכים לרבדים "חוות שנלר" בה הוקם מחדש קיבוץ רבדים (עם עידן הלל ברכב שטח)
גליל עליון מזרחי: נחל דישון תחתון, קרן נפתלי (עם ניר עמית ומאיר רזניק ורכב שטח)
גוש עציון: תצפיות בשעת ערב (עם יאיר פז)
רמות מנשה בין מעיינות (עם ניר עמית ומוטי ארמלין ברכב שטח)
הר חורשן ומרחב אלונה (עם ניר עמית ברכב שטח)
מישור חוף פלשת:  שדות גני טל (עם עידן הלל ברכב שטח)

 

ביקור/מפגש/סיור/צילום ביישובים כפריים (קיבוצים ומושבים)

(ובסוגרים מקשר/מארח)

קיבוץ עין שמר בצפון השרון (שלמה אשכול / ומנו אלון)
מושב מעלה גמלא במורדות רמת הגולן (מיכה ון ראלטה / ואמיר יגאל)
קיבוץ להב וסביבתו בשפלה דרומית (אבי נבון)
קיבוץ רמת הכובש בשרון (אבס / קלי סלומון ובני נור)
קיבוץ קליה בחוף צפון מערב ים המלח (אריה כהן / ולינדה שטיין)
קיבוץ כברי שבגליל העליון המערבי (אבס / תמי חרמש רותם ורסנו)
מושב פָּארָן מול גבול ירדן בערבה תיכונה (גדעון רגולסקי)
קיבוץ עין השופט ברמת מנשה (מאיר רזניק ועידית חגי)
מושב עין יהב על גבול ירדן בערבה תיכונה (אמנון נבון)
מושב גבעת ישעיהו, ביקור אצל הפסל משה כ"ץ (גדעון ביגר)
קיבוץ יגור למרגלות הכרמל (מוטי ארמלין ושחר יפתח)
קבוצת יבנה במישור חוף פלשת (אבי ששון)
מושב עידן ליד גבול ירדן בערבה (רועי גלילי)
מושב תל עדשים שבעמק יזרעאל

 

ביקורים ביישובי מיעוטים מרביתם לביקור בקהילות הנוצריות

(מתאם או מדריך)

קהילות נוצריות כפר כנא בגליל התחתון המרכזי (ראסם חמייסי)
רמלה, החותם הנוצרי שבעיר העתיקה הכנסייה היוונית – אורתודוכסית בזמן תפילת יום ראשון (שמעון גת)
הפן הנוצרי של יאפא של נצרת (יפיע), שבהרי נצרת (הישאם באשרת)
העיר סכנין והמיעוט הנוצרי בה וכנסיותיו (שני ביקורים מונדר חליאללה ויואל שדה)
הפן הנוצרי של שפרעם (עיסאם נאסראללה)
גרעין עראבה שבלב הגליל התחתון המרכזי והכנסייה היוונית – קתולית בו (מונדר חליאללה ויואל שדה)
הכנסייה הנוצרית בדיר חנא שבגליל התחתון המרכזי (מונדר חליאללה ויואל שדה)
ברטעה – שם אחד לשני יישובים (ישראלי ופלסטיני) נפרדים, צמודים ומעורבים (ראיד כבהא, ראש המועצה ומדריך פאריד כבהא).
הקהילה הלטינית וכנסייתה במוקיבלה שבעמק יזרעאל
אעבלין שבגליל התחתון המערבי, היישוב והפן הנוצרי שלו (יואל שדה ואבונה סאבא חאג')
כנסיות הקהילות הנוצריות בג'דידה ובמכר שבגליל המערבי (אבונה סאבא חאג')
הכנסייה בשעב, יישוב שלא מגוררים בו נוצרים (אבונה סאבא חאג')
הקהילות הנוצריות בעלבון שבגליל התחתון (מונדר חליאללה)
הקהילה הנוצרית במע'ר שבגליל התחתון (מונדר חליאללה)
ראמה שבלב הגליל (מג'די פארג')
הקהילות הנוצריות ביישוב ריינה בגליל התחתון שליד נצרת (שלושה ביקורים ביישוב – כהני דת: לטיני אבונה ראאד אבו סחאלה, יווני – קתולי: אבונה עאוני ח'מיס, יווני- אורתודוכסי: אבונה סמען (איהב) באג'לי) ואנגליקני: אבונה חנא דלה)
כנסיות הקהילה הנוצרית בכפר הדרוזי סמיע שבגליל העליון (עיסם אלואן )
נצרת, כנסיית הבשורה האורתודוכסית (אבונה סמען (איהב) באג'לי),
נצרת, כנסיית המשיח האנגליקנית (אבונה נאיל אבו רחמון )
נצרת,
כנסייה הבשורה של הקהילה המרונית (אבונה יוסף עיסא)
עוספייה, כנסיית הקהילה המרונית (כמיל סארי)
נצרת, כנסיית הבשורה היוונית-אורתודוקסית, הבישופות (אבונה סמען (איהב) באג'לי)
נצרת, בית הארחת צליינים אבונה פרג' במתחם סמינר סנט ג'וזף אקליריקי
עין ראפה, שכנים קרובים שנעים להכיר בהרי ירושלים (יסמין ברהום)
יפו, מצעד מועדון הצופים האורתודוכסים,
נצרת הפן הלטיני של העיר, ראשית המסע להכרתו ולהבנתו נצרת,
נצרת, מנזר בית אראם נצרת,
נצרת, בית האבות סנט פרנסיס (אבונה אלי קורזום)

 

ביקורים באתרים דתיים

לוד, חגיגת גאורגיוס הקדוש (נובמבר 2021)
מתחם נבי מוסא בצפון מדבר יהודה
אתר קאסר אל יהוד על גדת הירדן
מנזר דיר חג'לה מדרום מזרח ליריחו
חג פנטקוס בכנסיית "השילוש הקדוש", הכנסייה הפרובוסלבית הרוסית שבירושלים
מחסה חג מרים הקדושה בכנסייה האורתודוכסית הערבית ביפו

 

סיורי שוטטות בסביבה קרובה ליד הבית במבשרת ציון

תצפית חדשה למול הרי ירושלים
זֶה הַסְּתָו עִם הֶעָנָן
צבע ודרמה בשחקים
אור וצבע ביום אביב חורפי
שכונת רכס חלילים
"יד אסא" על הר אחירם,
עין המבשר,
גשרי מסילת הברזל מעל נחל שורק ונחל לוז

 

סיורים באזורי גבול ותפר 

לאורך הקו ירוק בין אמציה ללהב (הובלה: אבי נבון)
משני עֶבְרֵי הַקַּו הַיָּרֹק וְגֶדֶר הַהַפְרָדָה בִּצְפוֹן מַעֲרַב הַשּׁוֹמְרוֹן (הובלה רון יזרעאלי) וגם בברטעה – שם אחד לשני יישובים (ישראלי ופלסטיני) נפרדים, צמודים ומעורבים
גבול ירדן בערבה תיכונה בשלושה קטעים: פארן, עין יהב ועידן
לאורך רכס הגלבוע בשלהי חורף

 

בשנת תשפ"ב רוכזו ברשומה אחת כל הסיורים שנעשו עד כה בשלושה נושאים

יישובי המיעוט הנוצרי בישראל – מידע כללי וריכוז תיעודי ביקורי מפגש/סיור/צילום ועוד
גבולות ישראל – ריכוז הסיורים לאורכם ובאזורם
יישובים כפריים – ריכוז ביקורי מפגש/תיור/צילום

 

כמו כן נכתבה סקירה מעניינית שטח אימונים ברמת מנשה – ש"א 107

 

שיטוט וטיול במסגרת ביקור בלונדון 

רובע Finchley (צפון לונדון)
רובע Hampstead
רובע Camden
שוק הפרחים קולומביה
שכונת Shoreditch,
Regent St
רובע Soho
Oxford Street (רחוב החנויות)
העיר Watfort (צפון מערב ללונדון)
העיר Brisrol (חוף האוקינוס הטלנטי)

 

בנוסף לכל הסיורים שבוצעו ופורסמו, המשכתי לצלם דיוקן של אנשים בסביבתם. את הצילומים לא פרסמתי.

 

בשנה זו, כמו בשנים הקודמות,  המשיך יונתן גלסנר לתמוך בתפעול האתר ולעדכן אותן באופן שוטף בעטיים של הצרכים המזדמנים.

 

שנת תשפ"ג
מספטמבר 2022
עד ספטמבר 2023

הפעילות בשנת תשפ"ג (ספטמבר 2022  – ספטמבר 2023)  ירדה ביחס לשנה שעברה ובעקבותיה הופקו 88 תיעודים לעומת 115 בשנה הקודמת

 

האינטנסיביות ביציאה לשטח ירדה בעיקר בגלל שתי סיבות האחת, עיסוק בבעיות רופואיות שצצו ועלו והשנייה ביקורים שלי בלונדון אצל משפחת ביתי וביקורים שלה בארץ.

 

לנוכח מגבלות פיסיות מספר טיולי/דיווש ירד ועמד השנה על שניים לבד.

 

טיולי רכיבת האופניים

עבר הירקון ונחל הירקון (עם מיכאל סופר, מיכאל עוזרמן, אלי שחר ואלי קרייף)

פו, מראות העיר וגם בית הקברות האנגליקני (מיכאל עוזרמן, מיכאל סופר, רובי שבת ויונה בקלצ'וק

 

ביקור/מפגש/שיטוט/צילום ביישובים כפריים

מוזיאון קבוצת גניגר לחג 100

קיבוץ ניר עוז שבמישור חוף הנגב מול רצועת עזה וסביבתו הקרובה וגם גן הפסלים בחצר הבית הלבן במשבצת ניר עוז

מושב נאות הכיכר בערבת סדום

מושב באר צופר והיישוב צוקים בערבה תיכונה

קבוץ צרעה שבשפלת יהודה

קיבוץ מעגן מיכאל בסימן מים (כלכלה, טבע וספורט

קיבוץ שער העמקים, הגלריה לאומנות ושתי תערוכות בה

קבוץ מלכיה בגליל העליון המזרחי למול גבול לבנון

מושב חצבה בערבה למול גבול ירדן

קיבוץ יפעת, שבע טעימות מביקור בו

קיבוץ רמת דוד, פגישה עם הצייר והפסל יונתן טל

טירת צבי, הקיבוץ הדתי הראשון שעלה על הקרקע

מושב חירות בלב השרון

קיבוץ מעלה החמישה ברום רכסי פרוזדור ירושלים

טיול בשטח הפתוח

שעת זהב בחוף בריכת ים המלח (עם סמדר בן דור)

אזור לוזית בשפלת יהודה (עם קובי אלון)

יום גשם בחורש בין משמר העמק ועין השופט (עם ניר עמית)

מבשרת ציון, מרגלות הר איתן וסיבוב מוצא (לבד)

בריכות הדגים מדרום למעגן מיכאל (עם יעל אזואלי)

נוף מרכז רמות מנשה; בקר באחו;  שלוש נקודות זיכרון (עם מאיר רזניק)

שטחים חקלאיים ושטחים פתוחים באזור חציבה (עם איציק מעוז)

נחל ערבה ואזור הגבול מעידן עד מוצב עשת (פארן) – סיור הכנה (עם רועי גלילי, אבי נבון, אמנון נבון, גדעון רגולסקי, עזרא רבינס וגדעון ביגר)

ערוץ נחל ערבה מנאות הכיכר עד מאגר עידן בדגש על עמודי הגבול ונופי חוואר הלשון וגם ערבת סדום (עם אסף מדמוני)

לאורך קו הירוק בדרום הר חברון (הוביל אבי נבון)

שער הירדן בעמק המעיינות ומראות הנוף אל הרי הגלעד מעבר לגבול (לוי גבעון)

העץ של הצנחנים בכרם הזיתים של רמת דוד (עם יונתן טל)

שולי דרום מפתן כורזים והירדן ההררי (עם ניר עמית)

גבעות לב השרון ממערב למושב חירות (עם יורם צלנר ושרון בן ארי)

מדרום וממערב לתל יצחק בשרון: נופי חקלאות וגם נופי מים (עם אלי שחר)

לאורך הכרמל: נחל רקפת, מדרונות דרומיים, מוחרקה, דליית אל כרמל, הר שוקף, מדרונות הר עורקן, בקעת אלון, בית אורן, עוספייה וגבעת ההגנה וירדה בכביש הישן כרמל – נשר (עם ניר עמית)

עמק הצבאים – פארק טבע עירוני (עם סמדר בן דור)

זמן חמניות במישור חוף פלשת (עם עידן הלל)

סיבוב חטוף בחצר ברבהר שבהרי ירושלים בשעת ערב (עם הדסי זכריה)

ביקור/מפגש/שיטוט/צילום ביישובי המיעוט הנוצרי ופגישה עם אנשים

נצרת סמינר סנט ג'וזף – אקלריקי שברובע אלמוטראן

נצרת, הקהילה האנגליקנית וכנסיית המשיח

נצרת, סמינר סנט ג'וזף – אקלריקי שברובע אלמוטראן וגם מנזר אחיות הבשורה

חיפה, כנסיית גיאורגיאוס הקדוש וכנסיית גבריאל, שתיהן של הכנסייה היוונית קתולית

עוספיה קהילה היוונית קתולית וכנסייתה

עוספיה מנזר הנזירות הכרמליטיות סנט ג'וזף

היישוב מעיליא שבגליל עליון מערבי

אעבלין, חגיגות חג המולד

נצרת, מתחם כנסיית ישוע הנער (הכנסייה הסלזיאנית) ובית הספר דון בוסקו

נצרת,  בית החולים משפחה הקדושה (ביה"ח האיטלקי)

נצרת, הכנסייה הבשורה הקופטית

נצרת,  הקהילה הבפטיסטית המקומית נצרת

כפר כנא, המנזר היווני – אורתודוכסי

טורען, כנסיית הקהילה היוונית -אורתודוכסית

תרשיחא, כנסיות הקהילות היוונית – קתולית והיוונית – אורתודוכסית

נצרת בית הספר הבפטיסטי

 

טיולים במרחב העירוני 

מודיעין, תצפיות על העיר וסביבתה (עם חניתה ברוך עופר צינדר)

רמת גן, כיכר רמב"ם (לבד)

רובע הלטיני של עיר העתיקה בנצרת (עם ע'אדה ופואד באשרת)

ירושלים, שיטוט בוקר בנחלאות (עם יואל רסקין)

נמל יפו בערב קיץ (עם סמדר בן דור)

מתחם שרונה בתל אביב ערב קיץ (לבד)

 

מפגשי צילום, אדם בסביבתו

הציירת רותי סופר בביתה בתל אביב

משפחת עמית פינקלשטיין בביתה בבאר יעקב ובשדות כותנה בטל שחר

אומנית קרמיקה רינה פלג בסדנה שגלריה לאומנות באום אל פחם

שער העמקים: אומן העץ בצלאל ירדני והפלמחניק אורי שלו (1927)

מושב חציבה :
גלעד אלון בית הרשת לגידול פלפל,
שים ניב עבודותיו בנגריה,
מוטי נבו  ייצרן סילאן מהתמרים אותם הוא מגדל.

אלה אלמוג פסלת ברשת מתכת בגלריה בבית חשמונאי

יונתן טל צייר ופסל בביתו בקיבוץ רמת דוד

דן גזית ארכיאולוג חבר קיבוץ גבולות

יוכקה ועודד ליפשיץ חברי קיבוץ ניר עוז

אבי נבון חבר קיבוץ להב איש ידיעת הארץ

מיכל ואבס מעוז חברי קיבוץ גניגר

יצחק בקלצ'וק אביו של יונה בביתו גני תקווה,

רוני ויעקב יוניש חברי בית השיטה

עטאללה מנצור סופר ועיתונאי, נצרת

 

העברת תוכן אתר "ארץ בחאקי"

עמירם אורן – פרופיל מקצועי ואקדמי

עמירם אורן – רשימת מאמרים אקדמיים ומאמרי דעה בעיתונות

מבחר מאמרים בנושא שימושי קרקע ביטחוניים בישראל

עבודת הדוקטורט: צבא וארץ במדינת ישראל – שימושי הקרקע של צה"ל ממלחמת העצמאות ועד מבצע "קדש" (1948 – 1956)

ארץ בחאקי – קרקע וביטחון בישראל

שטחים מגויסים – היווצרות ההגמוניה של צה"ל על מקרקעי המדינה ועל מרחביה בשנותיה הראשונות (1948 – 1956)

"תכנון וביטחון" – קובץ מאמרים

צבא שיש לו מדינה? קובץ מאמרים

מרחב הביטחון – מבט חדש על השימוש במשאבי קרקע לצורכי צבא וביטחון בישראל

השימוש בקרקע ובמרחב לצורכי ביטחון

 

שיטוט וטיול בלונדון

Oxford St

Battersea Power Station והלאה לעבר London Bridge

רובע Finchely

Victoria Park

Ritz וגם Soho

כתיבת סקירות 

לאורך גבול מדינת ישראל עם ממלכת ירדן בערבה הצפונית

ראשית היישובים בערבה הצפונית צמוד לגבול עם ירדן

גבול מדינת ישראל עם ממלכת ירדן בערבה – היווצרות ומציאות

 

 

 

בנוסף לכל הסיורים שבוצעו ופורסמו, המשכתי לצלם דיוקן של אנשים אבל, את הצילומים לא פרסמתי.

 

 

בנוסף התחלתי בכתיבת הספר "מיעוט שבמיעוט – מקומות היישובי של המיעוט הנוצרי בישראל"

 

 

בשנה זו, הקדשתי גם זמן להשתתף במחאה נגד ההפיכה המשטרית (א-רפורמה) של מדינת ישראל, על פי המצב בסוף השנה , כנראה שגם בשנה הקרובה יהיה צורך להתמיד !

 

 

בשנה זו, כמו בשנים הקודמות,  המשיך יונתן גלסנר לתמוך בתפעול האתר ולעדכן אותן באופן שוטף בעטיים של הצרכים המזדמנים.