Archive for אוגוסט, 2023

נצרת, הקהילה הבפטיסטית המקומית נצרת

 

בקיץ שעבר במסגרת מיזם יישובי המיעוט הנוצרי בישראל החל השלב האחרון שלו והוא המסע להכרת העיר נצרת וראו הפן הנוצרי של העיר נצרת – כללי, ריכוז, סיכום ביניים וכוונות להמשך

 

ביום רביעי 19 ביולי 2023 יצאתי עם ידידיי ע'אדה ופואד באשראת (יפיע) להמשך המסע בעיר, שלבקשתי, אורגן ותואם על ידם וכלל מספר "תחנות",

 

אחת "התחנות" הייתה במשרדו של בדר מנסור, עמית של ע'אדה באשראת בזמן לימודיהם בטכניון לפני שנים רבות.

בדר מנסור הוא בעל תואר ראשון במדעי המחשב ותואר שני במינהל עסקים – שניהם מהטכניון בחיפה.

 

אחרי קריירה כמנתח מערכות ויועץ מערכות מידע בישראל ובארה"ב, הוא הקים בנצרת בשנת 1997 את (NAZDAQ  (Nazareth Data Quest  , מחברות התוכנה הראשונות בקהילה הערבית במדינה, שם הוא עדיין משמש כנשיא החברה.

 

בדר מנסור משרת באיגוד הכנסיות הבפטיסטיות בישראל  ABC – Association of Baptist Churches in Israel  בתפקידים שונים משנת 2001, והיום הוא מנהל הפיתוח וגיוס המשאבים.

 

הוא בין מקימי המכללה התיאולוגית האוונגלית בנצרת וכיהן כיושב ראש שלה במשך כמה שנים, וכן כיהן כיו"ר הוועד המנהל של פרויקט כפר נצרת.

 

הוא חיבר את הספר "ההיסטוריה של הכניסיה הבפטיסטית בארץ הקודש בין 1867-1950" (בערבית).

השיחה עם בדר מנסור הייתה מרתקת, לאחר היכרות הדדית הוא סיפר לנו על ראשית הזרם הבאפטיזם בישראל. לדבריו הנוצרים הערבים הבפטיסטים בישראל שמונים כ-3,000 איש בלבד הם המיעוט של המיעוט של המיעוט של אזרחי ישראל.

 

במהלך השיחה באדר בין היתר הוא העביר לי נתונים אודות הדמוגרפיה של הקהילות הערביות הנוצריות בישראל.

 

באדר הציע שאגיע בזמן קרוב ביום ראשון ל"אסיפה" של הקהילה בה הוא חבר:  הקהילה הבפטיסטית המקומית נצרת.

 

כך היה!

 

בתיאום עם פסטור עאזר אג'אג', כהן הדת של הקהילה תאמנו את המועד.

 

ביום ראשון, 20 באוגוסט 2023 הגענו גדעון ביגר (ירושלים), יצחק פיפ רותם (סאסא) ואני למתחם בית הספר הבפטיסטי בנצרת שבאודיטוריום שלו מתכנסת הקהילה הבפטיסטית המקומית נצרת.

מיקום בית הספר

*

ראוי לציין שהקהילה הבפטיסטית המקומית נצרת היא אחת מחמש הקהילות הבפטיסטיות בנצרת ונוספת בנוף הגליל.

 

לפני "האסיפה" הלכנו לראות את הכנסייה הבפטיסטית הצמודה למתחם בית הספר בית הספר ומהווה משכנה של הקהילה הבפטיסטית האוונגלית של נצרת.

 

הגענו לאודטוריום. עוד בתחילת "האסיפה" פגשנו את פסטור עאזר, כהן הדת של הקהילה ואת פסטור ד"ר יוהנא קטנאשו מהקהילה הבפטיסטית, הדיקן האקדמי של המכללה האוונגלית בנצרת שנשא את הדרשה ביום זה.

 

כמקובל, "האסיפה" שהיא המקבילה לתפילה בכנסיות האחרות, החלה בשעה 10:00 ונכחנו בה. היא כללה שני חלקים הראשון שירה דתית מפי שתי זמרות בלווי כלי והחלק השני דרשה שנשא, כאמור, פסטור חנא.

 

עם סיום "האסיפה", בטרם התפזרות האנשים, הכרנו גם את בוטרוס מנסור מנהל האדמיניסטרטיבי של בית ספר התיכון ובשיחה אתו קבענו שאגיע שוב והפעם לבית הספר.

 

זהו, נפרדנו מהחברים החדשים. בינתיים גם ניר עמית (שער העמקים) הצטרף  אלינו ויחד באדר מנסור , נסענו לפגישה בביתו של אביו הסופר והעיתונאי עאטאללה מנסור. פגישה זו ראויה תיעוד נפרד

 

להלן מובא מידע אודות הבאפטיזם בכלל והתפתחות הזרם בישראל וכמובן צילומים ההאסיפה.

מעט אודות הזרם הבפטיסטי 

הבפטיזם (Baptism) הוא זרם אוונגלי של הנצרות הפרוטסטנטית הדוגל בטבילה מלאה במים של המאמין המבוגר לאחר שקיבל על עצמו מרצונו את האמונה הנוצרית. בניגוד לזרמים פרוטסטנטיים אחרים, הבפטיסטים אינם מאמינים בתקפות הטבילה של המאמין כתינוק. נוצרי הרוצה להצטרף לשורותיהם מחויב בטבילה מחודשת, לאחר שהביע רצון לטהר את עצמו מעוונותיו, ולהיכנס לעול האמונה.

 

תנועות בפטיסטיות ראשונות החלו להופיע באנגליה כבר במאה השבע עשרה בהשפעת התנועה האנבפטיסטית. חלק מהתנועות הבפטיסטיות, בהנהגתו של ג'ון סמיית', דגלו באמונה בחופש רצון, וחלק דגלו בגזרה קדומה לפי הדוקטרינה הקאלוויניסטית. שתי הקבוצות, כמו קבוצות דתיות אחרות נרדפו על ידי שלטונות אנגליה עד שנת 1689.  השלטונות נקטו נגד הבפטיסטים בחוק שנחקק נגד הדונאטיזם, קבוצה דתית שדגלה בגישה שנוצרים שהתכחשו לאמונתם צריכים לטבול מחדש, שכן טבילתם הראשונה בטלה, ובכך נמצא דמיון בין שתי הקבוצות. מהלך המאה השמונה עשרה והתשע עשרה התקרבו דוקטרינות שתי הקבוצות בבריטניה עד לאיחודן בשנת 1891.

 

הכנסייה הבפטיסטית התפשטה מאנגליה לארצות אחרות, בראש ובראשונה לאמריקה, שם הוקמה הכנסייה הבפטיסטית הראשונה כבר בשנת 1639. בשנת 1932 הוקמה כנסייה בפטיסטית ראשונה באיטליה, בשנת 1834 בגרמניה ובשנת 1888 בספרד. במהלך המאה התשע עשרה המשיכה הכנסייה להתפשט באירופה וברוסיה ובארצות הברית. הכנסייה הבפטיסטית החלה בפעולות המיסיון הנוצרי ברחבי העולם החל ב-1792. מיסיונרים בפטיסטים פעלו משנה זו והלאה בהודו, אפריקה וסין.

 

כיום מרכז הכוח של הכנסייה הבפטיסטית הוא באמריקה הצפונית, שם מספרם מוערך בעשרות מיליונים. קהילות גדולות נוספות קיימות ברוסיה ובאנגליה וגם בישראל.

 

ראשית הזרם הבפטיסטי בישראל

הזרם הבפטיסטי בישראל התפתח בעשור הראשון של המאה העשרים וגובש בשנת 1923 על ידי מועצת המיסיון הבינלאומית של ועידת הבפטיסטים הדרומית, שתמכה בו עד 1991. מאז, אגודת הכנסיות הבפטיסטיות בישראל (ABC) משמשת ארגון הגג של שבע עשרה קהילות הבפטיסטים הכוללות כ-1000 מאמינים שעברו את תהליך הטבילה ובסך הכל כ-3,000 חברים.

 

הקהילה בפטיסטית הראשונה הוקמה באמצע המאה התשע עשרה בשכם אך חדלה להתקיים לאחר מספר שנים. מייסד הזרם הבפטיסטי בארץ הקודש הוא שוקרי מוסא שהשתייך לקהילה הנוצרית הקטנה בצפת ושהיה יווני – קתולי. הוא חווה את ההשפעות המעשיות של ירידת קרנה והיחלשותה של האימפריה העות'מאנית שבאה לידי ביטוי באכזריות הגוברת של השליטים המקומיים כלפי האוכלוסייה הערבית, בשילוב עם חוסר יכולתם למנוע עוני, מחלה ותחושת ייאוש לגבי העתיד. בשנת 1909 כמו רבים מהערבים הנוצרים בארץ ישראל, סוריה, לבנון, היגר לארצות הברית ובנה את ביתו בטקסס. במהלך ביקוריו בקהילות בפטיסטיות שונות בארה"ב פגש את ד"ר לי סקארבורו, אחד החוקרים הבפטיסטים הידועים ביותר של התקופה. הוא התרשם ממנו והחליט להיות בפטיסט. בשנת 1910 הוטבל על ידי הכומר הבפטיסטי הדרומי המפורסם ג'ורג' וו. טרוט, הכומר של הכנסייה הבפטיסטית הראשונה. שוקרי מוסא שינה את כוונותיו, שוכנע והאמין שעליו לחזור לארץ ישראל ולהפיץ את האמונה של הזרם הבפטיסטי. מוסא חזר לצפת ובמאי 1911 הטביל את ראש הקהילה בצפת ואדי אל-לאימון (נחל עמוד). מאוחר יותר באותה שנה עבר מוסה שוקרי לנצרת וייסד בה הכנסייה הבפטיסטית הראשונה בארץ ישראל.

 

בשנת 1922, מועצת המיסיון של ועידת הבפטיסטים הדרומית בארצות הברית אימצה את אנשי הזרם הבפטיסטי בארץ ישראל בלבנון (חלק אז של סוריה), וייסדו את 'שליחות המזרח הקרוב'. ארגון זה כלל את הקהילות בפטיסטיות שהוקמו בנצרת (1912), ביירות (1895), רשיע וכפר משקי (1899). בשנת 1923 הגיעו המיסיונרים האמריקאים הראשונים ג'יי וואטס ו-F.B. פירסונס לתמוך בקהילה הבפטיסטית. בשנת 1924 באמצעות תרומה נדיבה ממר וגברת בוטמס מטקסיקנה, על גבול טקסס וארקנסו, רכשה הקהילה הבאפטיסטית בנצרת, משבצת קרקע בסמוך לבאר מרים עליה נבנתה הכנסייה הבפטיסטית הראשונה בנצרת שנחנכה בשנת 1926 וקיימת עד היום.

המשך התפתחות הזרם הבפטיסטי בישראל

מוסה שוקרי נחשב כמטיף מוכשר וכמנהיג כריזמטי שזכה לכבוד והצלחה לאחר שהתמודד עם לעג ובוז ראשוניים. מותו בטרם עת, בשנת 1928 היה לטראומה לכנסייה. ממשיכו, לואי חנה, הבפטיסט הראשון בצפת, נכנס לתפקיד ראש הקהילה בנצרת עד 1937, כשהוא נתמך באופן פעיל על ידי אלמנתו של מוסה – מונירה. הכנסייה בנצרת המשיכה לצמוח וכללה מאות מאמינים, הוקם 'בית ספר גדול של יום ראשון' והוקמה קהילה גם בכפר כנא. במקביל, מיסיונרים בפטיסטים החלו לפעול בירושלים ותל אביב, בעיקר בקרב היהודים שהגיעו לארץ ישראל בשנות ה-30'. בשנת 1933 הוקמה קהילה בירושלים ושנת 1936 הוקמה קהילה בחיפה.

 

בזמן מלחמת העולם השנייה נאלצו המיסיונרים האמריקאים לעזוב את הארץ. עזיבתם ערערה את הקהילות הבפטיסטית, שהיו תלויות בהם ובכספים שהגיעו מקהילות הבפטיסטים הדרומיים בארצות הברית. בית הספר הבפטיסטי של נצרת, שהוקם רק בשנת 1935 כשירות לקהילה הערבית נסגר בשנת 1941. הבפטיסטים מנצרת המשיכו לקיים שירותים בהנהגה מקומית.

 

בתום המלחמה בשנת 1945, הורשו מיסיונרים בפטיסטים לחזור לארץ, ובנצרת נבנה בית יתומים עבור הקהילה. עם תום המלחמה בשנת 1948, חלק הקהילות הבפטיסטיות התפרקו. בין מאות אלפי הפליטים היו גם בפטיסטים ומאמינים אוונגליסטים אחרים מהקהילות בנצרת ובחיפה. כמה מהם הפכו להיות מנהיגי הפליטים בלבנון ובירדן. בנצרת עצמה עסקה הקהילה המצומצמת בחלוקת מזון לפליטים בעיר רובם מוסלמים מהכפרים הסמוכים. בשנת 1950 הגיע לארץ הכומר המיסיונר ד"ר דווייט בייקר במסגרת פעילותו גדלה הקהילה בנצרת והצטרפו אליה מאמינים חדשים. מוסדות החינוך של הקהילה כמו בית היתומים חזרו לעבוד, ובבית הספר הבפטיסטי בנצרת שנפתח מחדש בשנת 1948, סיים המחזור הראשון.

 

בשנות ה-50' וראשית שנות ה-60' הקהילה הבפטיסטית בישראל החלה לגדול. בשנת 1960, הכומר פואד סכניני הוסמך בכנסייה הבפטיסטית של נצרת. אז הוקמו קהילות בכפרי הגליל בכפר כאנה, טורעאן, עילבון, ראמה ועכו. הכנסייה הבפטיסטית בחיפה הוקמה מחדש בשנת 1965.  בשנה זו הוקמה 'האגודה של הכנסיות הבפטיסטיות בישראל' (ABC) שכללה את הקהילות בירושלים, נצרת, כנא, טורעאן, עילבון, עכו וגם וכפר הבפטיסטים.

 

ראשיתו של כפר הבפטיסטים הייתה בשנת 1953. אז נרכשה חווה ליד העיר פתח תקווה במרכז הארץ על ידי הבפטיסטים כדי להקים קהילה יהודית נוצרית חקלאית, אך התוכנית לא הצליחה. בשנת 1955 בית היתומים ג'ורג' וו. טרוט עבר לשם מנצרת ובית ספר מקצועי הוקם שם. בית היתומים, ומאוחר יותר בית הספר, שניהם נסגרו בשנות ה-60'. היום כפר הבפטיסטים מרכז התכנסות למאמינים, בין אם מרקע נוצרי או יהודי

 

בשנת 1967 הקהילות הבפטיסטיות בישראל יצרו קשר עם כנסיות בפטיסטיות במזרח ירושלים, בית לחם ורמאללה, ועזה וסייעו להן. קהילות אלה לא הצטרפו לאגודת הכנסיות הבפטיסטיות בישראל, אבל שמרו על קשר הדוק עם הבפטיסטים הערבים בישראל .

 

מסוף שנות ה80' הוקמו קהילות בפטיסטיות חדשות.

 

הקהילה הבפטיסטית המקומית בנצרת היא הכנסייה הבפטיסטית הגדולה בישראל כיום עם כ-80 חברים ומתכנסת באודיטוריום של בית הספר הבפטיסטי נצרת.

******

מקור הסקירה לעיל הספר שנכתב בערבית על ידי אינג' בדר מנצור
"תולדות הכנסייה הבפטיסטית בארץ הקודש בשנים 1867-1950",
סקירה על הספר

 

*

*

*

*

*

*

*

*

פסטור ד"ר יוהנא קטנאשו

*

*

*

*

*

צילומי מזכרת 

*

*

בביתו של עאטאללה מנסור

*

סוף דבר,

המפגש עם הקהילה
הבפטיסטית המקומית של נצרת
היה מעניין, מרתק ומרגש

שמחנו להכיר הקהילה בכלל,
ואת כהני הדת בפרט

הנוכחות ב"אסיפה" אפשרה
לטעום במעט שבמעט
ממהותו של הזרם הבפטיסטי

התרשמנו מאוד מאווירה החמה
ואפשר לו אף משפחתית
של קהילה זו.

הכרת הקהילה אפשרה
הצצה לזרם הבפטיסטי
שהוא מרכיב נוסף
של הקהילות הערביות הנוצריות בישראל,
וכאמור מהווה,
מיעוט שבמיעוט שבמיעוט
של אזרחי המדינה

******

תודה לכם ע'אדה ופואד באשרת
על יצירת הקשר עם באדר מנסור

תודה לך באדר מנסור
שפתחת את הדלת ובעיקר את הלב

תודה לכם פסטור עאזר
פסטור חנא ומר בוטרוס מנסור
על 
הכנסת האורחים ועל האירוח הלבבי.

 

קיבוץ מעלה החמישה ברום רכסי פרוזדור ירושלים

 

קיבוץ מעלה החמישה נמצא ברום אחד הרכסים בצפון פרוזדור ירושלים ואליו הגעתי לביקור בשעות הערב של יום רביעי 9 באוגוסט 2023.

 

הביקור נעשה במסגרת מיזם יישובים כפריים – ריכוז ביקורי מפגש/תיור/צילום  גם מיזם גבולות ישראל – ריכוז הסיורים לאורכם ובאזורם

 

את הביקור בקיבוץ מעלה החמישה יזמה חברת הקיבוץ נורית גנני שפנתה אלי לפני מספר חודשים.

 

שנורית פנתה אלי התלבטתי אם לקיים את הסיור מאחר ועברתי בקיבוץ מעלה החמישה ובסביבתו פעמים רבות, לרוב בטיולי רכיבת אופניים כמפורט להלן:
סתיו בין פסגות צפון הרי יהודה ובנחל שביניהן (דצמבר 2020)
לקראת שקיעה בהר הרוח, בין מעלה החמישה ובין נטף (ספטמבר 2020)
ברכסי הרי יהודה בצפון פרוזדור ירושלים בקרבה לקו הירוק וגדר ההפרדה (ספטמבר 2016)
בערב קיץ מרכס חלילים במבשרת ציון להר חרת ולהר איתן וחזרה דרך צובה  (יולי 2016)
מרכס חלילים להר אדר והלאה להר רפיד ליד מעלה החמישה וחזרה דרך אבו גוש ובית נקופה (מרס 2016)
סיבוב ברכס מעלה החמישה עם עלות שחר ביום קיץ חם (יוני 2016)
מרכס חלילים והר אחירם דרך נחל כסלון לרכס הר אדר-מעלה החמישה וחזרה דרך אבו גוש (מרס 2016)
בצפון פרוזדור ירושלים, מרכס מבשרת ציון לרכס מעלה החמישה וחזרה דרך אבו גוש (ינואר 2016)
מבית נקופה להר רפיד ולהר הרוח (נובמבר 2015)
מבשרת ציון, נחל כסלון ורכס מעלה החמישה (נובמבר 2015)
מרכס הראל לרכס מעלה החמישה והר הרוח (אוגוסט 2015)
סיבוב בשעות ערב ממבשרת ציון למעלה החמישה וחזרה דרך אבו גוש (יולי 2015)

 

לאחר מחשבה שניה הסכמתי לקיים את הביקור ובמיוחד לאור העובדה שלפני שלוש שנים ביקרתי בקיבוץ השכן וראו קריית ענבים, היישוב ובית העלמין הצבאי (יולי 2020).

 

הסיור אותו הובילה נורית היה בדגש היסטורי במהלכו עברנו במקומות בקיבוץ בעלי ערך מורשת מהעבר.

 

תוך כדי הסיור צלמתי וצלמתי.

 

להלן התיעוד המסכם את הידע אודות הימים הראשונים והמראות.

****

מיקום מעלה החמישה
ברום אחד הרכסים הצפוניים
של פרוזדור ירושלים

*

להרחבה אודות הגיאוגרפיה של האזור ראו בתיעוד הטיולים למעלה

מבט ממעלה החמישה דרומה להרי ירושלים

מעלה החמישה נמצא בתחום המועצה האזורית מטה יהודה

הקיבוץ נמצא
בגובה 820 מ' מעל פני הים

*

****

קיבוץ מעלה החמישה הוא קיבוץ מתחדש מאז שנת 2005

ימים ראשונים 

ראשית הקיבוץ בשנת 1933 אז גרעין ‘במעלה’ מתנועת הנוער גורדוניה מהעיר לודז’ בפולין יחד עם קבוצות גורדוניה ממחוזות אחרים במזרח פולין הגיעו להכשרה בעיר התעשייתית זדונסקה וולה ויצרו גרעין הכשרה.

 

בשנת 1934 הקבוצה הראשונה של הגרעין עלתה לארץ באנייה ‘וֶלוּס א” והגיעה לקיבוץ חולדה.

 

בשנת  1935 הקבוצה השנייה של גרעין ‘במעלה’ עלתה לארץ ב”וֶלוּס ב” והצטרפה לחבריה שעברו בינתיים לרחובות.

 

בשנת 1936 הגרעין עבר לקריית ענבים והתאחד עם גרעין ‘ריכוז ויתקין’ מתנועת ‘ויתקיניה’ שכבר נמצא במקום שנה קודם לכן. הגרעין המאוחד מנה כ-40 איש. רוב החברים עבדו במחצבה בנחלת יצחק ובייעור.

 

ביום ה’ בכסלו תרצ”ח, 9 בנובמבר 1937 – חמשת חברי הגרעין נרצחו כאשר עבדו בחציבת דרך בהר הרוח. החמישה הם: אהרון אולישבסקי, אריה מורדכוביץ, יהושע פוחובסקי, יצחק מגדל, משה בר גיורא (באומגרטן).

סלע הנצחה לחמשת חברי גרעין במעלה בהר הרוח (צילום דצמבר 2020)

רצח זה עורר הדים רבים בארץ והלוויתם נערכה ברוב עם בבית הקברות בקריית ענבים. 50 אלף מאנשי היישוב ליוו את מסע הלוויה. המשורר ש. שלום חיבר שיר לזכרם: "חמישה יצאו מולדת לבנות חמישה… בבית עזבו אם ואחות, תינוק ואשה… יריות פלחו את הבוקר פתאם, יריות… פטישים בידם, בנפשם המתום נפלו חמש הגוויות…" באספה שהתקיימה לאחר הרצח הוחלט פֶּה אחד על הקמת יישוב בהר לזכר חמשת החברים.

קבר האחים של החמישה שהועברו מבית העלמין בקריית ענבים

 

ביולי 1937 נחתם חוזה בין הקרן הקיימת לבין חברי גרעין ‘במעלה’ על חכירת 720 דונם למטרת התיישבות חקלאית. לקראת העלייה על הקרקע מנה הגרעין כ-70 חברים. בקריית ענבים הצטרפו אליו חברים מקבוצת הנוער מגרמניה שהייתה שם וכן כמה חברים נוספים.

 

בינואר 1938 הקרן הקיימת הקצתה שטח, ” דִילב ב’ “ להקמת הקיבוץ בסמוך לקריית ענבים

 

ביום כ’ בתמוז תרצ”ח , 19 ביולי 1938, שעה 3 בבוקר – החלה בניית הנקודה החדשה – מעלה החמישה. כ-350 איש עמוסים כלי עבודה ומשאיות עם ציוד עלו להר, הקימו צריף, גדר ותעלות הגנה. החלו בבניית שלושת הבניינים הראשונים – בתי איש-שלום.

 

עם הקמת הנקודה ועדת השמות הצעה מספר שמות ובהם השם הזמני "גבעת החמישה", אולם חברי הקיבוץ ביקשו לאזכר את גרעין "במעלה" וכך באספת ועדת השמות של קק"ל מ-27 באוגוסט 1938, נקבע השם הרשמי "מעלה החמישה".

 

במאי 1939 הושלמה עליית כל החברים והילדים מקריית ענבים למעלה החמישה.

 

מקור הרחבה אבני הדרך בהתפתחות מעלה החמישה

*

*

מעלה החמישה הוקם
במסגרת יישובי חומה ומגדל
אבל, בגלל גובה המקום
היישוב נבנה ללא מגדל

הקיבוץ וסביבתו בראשית שנות ה-40'

הקיבוץ וסביבתו ערב מלחמת העצמאות

במהלך מלחמת העצמאות,
בגלל הקרבה לחזית הירדנית,
שימש הקיבוץ,
יחד עם קיבוץ קריית ענבים,
כבסיס של גדוד "הפורצים"
של חטיבת הראל / פלמ"ח

בצורית הראשונה בארץ להגנה על קיבוץ קריית ענבים שנבנתה בשנת 1929.

ביום כ”ט בנובמבר 1947 – החברים הצטופפו מסביב לרדיו בהתרגשות ובחרדה. על פי הצעת החלוקה, מעלה החמישה לא נכללה בתוך שטח המדינה היהודית. כבר למחרת החלו לבצר את המקום. נשק רב נקנה מערביי אבו גוש ונאגר בקיבוץ במשך תקופה ארוכה.

 

ב-16 בינואר 1948 – שלושים וחמישה לוחמי פלמ”ח הגיעו למעלה החמישה לפנות ערב. אחרי ארוחת הערב הם יצאו להרטוב בדרכם לעזרת גוש עציון הנצור. לאחר יומיים הגיעה הידיעה על נפילתם של הל”ה.

 

ב- 18 בינואר 1948 – המשאית של הקיבוץ שנסעה לירושלים עמוסה בכדי חלב, הותקפה בקסטל. בהתקפה נהרגו אלתר רכניץ וברוך בן ישי נוסע נוסף מירושלים, ונפצעו חיים ברוצן ואביגדור אריכא (הצייר).

 

פברואר 1948 – למעלה החמישה הגיעה קבוצה של נערים ניצולי שואה חניכי עליית הנוער מרומניה שעלו בעזרת שליחי גורדוניה ברומניה. בזמן המלחמה חלק מהנערים לקחו בה חלק כקשרים, ורוב הבנות פונו עם הילדים.

 

במרץ 1948 אנשי ‘חטיבת הראל’ התמקמו בבית פפרמן ובו התמקם מפקדה יצחק רבין. מספר ימים לאחר מכן תותחי הלגיון שהוצבו בגבעת הראדר הפגיזו בפעם הראשונה את מעלה החמישה.

 

ב- 26 במאי 1948- הראדאר נכבש על ידי חיילי הלגיון הירדני. טור של טנקים של הלגיון יצא במטרה לכבוש את מעלה החמישה. מחלקת ‘הפורצים’ ועמה חבר עם מכונת ירייה עצרו את השיירה. עקב ההפגזות הקשות הגיעה פקודת פינוי לאוכלוסייה האזרחית. הילדים והנשים הבלתי לוחמות פונו לקטמון בירושלים.

 

ב- 29 במאי 1948- פגז פגע במחסן הפרודוקטים. כל מלאי ההספקה והצריף עלו באש.

 

ב- 11 ביוני 1948, בזמן ההפוגה הראשונה. הילדים והנשים עברו למנזר רטיסבון, שם שהו עד שובם עד תום המלחמה ב- 28 בפברואר 1949, פורים- הילדים והנשים חזרו לקיבוץ מ”גלות רטיסבון”, לאחר ששופצו המבנים שנפגעו ושוקמה חצר הקיבוץ. בבתי הילדים המשופצים מצא כל ילד על מיטתו ספר ובו הקדשה “בְּשוּבך מִגלוּת רטיסבון, באהבה – המשק”.

 

מקור הרחבה אבני הדרך

שביל מורשת דרך נוף חיינו

שביל מורשת דרך נוף חיינו, הגה ותכנן בן וחבר הקבוץ אריאל יהודאי ז"ל שידע, חקר, וסיפר את תולדות הקבוץ ולא הצליח להגשים בחייו, שביל עוקף קיבוץ

*

*

*

*

עמדות הגנה בקיבוץ וסביבו 

עמדת השער

צפון היישוב ליד הרפת

עמדת התחנה במרכז הקיבוץ

עמדה המגינה על הקיבוץ ממערב  נקראת "עמדת המחצבה" (צילום נובמבר 2019)

שער הקיבוץ 

*

*

בעקבות הסכמי שביתת הנשק
בתום מלחמת העצמאות
נקבע קו שביתת הנשק
בין מדינת ישראל
לממלכת ירדן ("הקו הירוק"),
מצפון לקיבוץ.

הקיבוץ וסביבתו בתום העשור הראשון

פרוזדור ירושלים עד מלחמת ששת הימים

בשנת 2004 החלה
בסמוך לקבוץ
בנייה של קטע גדר ההפרדה

גדר ההפרדה מצפון למעלה החמישה בין הר אדר ובין קטנה

מראות בקיבוץ

מבט דרומה להרי ירושלים

הקו המקוקו של מסילת הברזל לירושלים העוברת במנהרת בתת הקרקע

מבט ממעל 

"הפסל הלבן" בכניסה לקיבוץ אנדרטה מעשה ידי הפסל אנדריי רבס (נבנתה בשנת 1961), לזכרו של אליעזר גלר חבר הגרעין המייסד שהשתתף עם חבריו במרד גטו ורשה

*

*

*

*

*

*

מלון מעלה החמישה 

בשנות הארבעים, במתחם שעתיד להיות מלון מעלה החמישה, הוקם המבנה, בעל שתי קומות, שצורתו כסהר מעוגל או קשת רחבה, שנועד לשמש בית מרגוע לעובדי חברת האשלג בים המלח (בית הבראה).

 

בנייתו של המבנה לא הושלמה עד מלחמת העצמאות.

 

הבית נהפך ב-1948 לבסיס לוחמי פלמ"ח הראל ממנו יצאו לפעולות רבות.

 

ב-1955 בית פפרמן שופץ והוכשר לאירוח מבריאים, מאז שופצו חדריו כמה פעמים.

 

עד שנת 2021 הבניין היה חלק ממלון יערים. ביוני 2021 הבניין הופרד ממלון יערים ונפתח בו סניף של רשת ההארחה סלינה מנתור.

 

בית נובו על שם נובומייסקי, בעלי חברת ים המלח שבנה את הבית עבור עובדיו אבל נטש אותו עם תחילת המלחמה בשנת 1948

בית העלמין

*

*

*

הקבר הראשון בבית העלמין של צילה רוטבליט כהן

בית צילה

* 

*

*

*

הספרייה בבית צילה

 להרחבה אודות  בית צילה

חדר האוכל

*

*

*

*

להרחבה אודות חדר האוכל

מוזיאון פעם

*

*

המוזיאון ממוקם במקום בו נמצא בעבר מטבח של חדר האוכל שנסגר בשנת 2005, עם ההפרטה.

 

במוזיאון אוסף חפצים משנות ה 30 ועד שנות ה 80 של המאה שעברה, המספרים על הווי החיים, לפי ענפי הקבוץ של פעם: בית ילדים, הלינה המשותפת, ימים בהם בית ההורים היה חדר, חדר אוכל, מכבסה, סנדלריה, נגריה, מסגריה, מתפרה, מקלחת ציבורית משותפת, אוספים של חברים: בולים, בקבוקי בושם, מחזיקי מפתחות. פריטים שנעלמו מהעולם: סיפולוקס, עששית, רדיו, פטיפון, תקליט, אסימון, מטפחת אף, גרבי ניילון ועוד.

 

המוזיאון הוא בין שלושים מוזיאונים בארץ, במיזם ארץ חפץ של יד בן צבי ומשרד מורשת וירושלים, לתיעוד ממוחשב של כל חפצי המוזיאון. כל הפעילות בהתנדבות של חברי הקבוץ וידידי המוזיאון מישובים קרובים.

*

*

*

החייל צבא אנדרס

האישה מבשלת במטבח

*

*

*

סוף היום,
סוף הביקור

*

******

ביקור זה היה מעניין
ובעיקר השלים לי מידע
אודות הימים הראשונים
של מעלה החמישה
ופעילות השימור בו

****
נורית תודה
על ההזמנה ועל האירוח