דרום רמת הגולן – נוף, חקלאות וביטחון11 באוקטובר 2021
תיעוד זה של דיווש הוא חלק השני של הסיור בדרום רמת הגולן בבוקר בעיצומו של סתו תשפ"ב ביום ראשון 10 באוקטובר 2021.
החלק הראשון היה דיווש ותיעודו טיילת על רמה
אל סיור רכוב זה בג'יפ צאתי עם גיל מועלם
גיל מועלם הוא תושב רמת הגולן, מתגורר יותר משני עשורים בגבעת יואב ובמשך תקופה זו מדריך טיולים ברשות הטבע והגנים וגם הוא מדריך אופניים ומורה דרך מוסמך. גיל הוא גם מבין המתכננים של מפעל הרכיבה השנתי "חוצה גולן" והמוביל את מסעותיו. בהזדמנות כדאי להמליץ עליו להסתייע ב-שביל ברמה, בהובלת ובהדרכת טיולים טיולים מכל סוג ברמת הגולן. לדעתי, אין מתאים יותר ממנו.
הסיור בדרום רמת הגולן הוא המשך לטיולי דיווש עם גיל שמטרתם העמקת הלימוד והכרה של רמת הגולן והם:
* מראות חורף בגולן ובמורדות החרמון, מרץ 2019
* צפון רמת הגולן, בין צומת וסט, הר בנטל ויער אודם, אוקטובר 2018
* געש בגולן, הר יוסיפון, רכס בשנית, עין זיוון, בקעת קוניטרה, לוע אביטל ואורטל, יוני 2018
* מדרונות מרכז הגולן, בין קצרין במערב ובין חושניה והר יוסיפון במזרח, אוקטובר 2017
* מצומת נטור (בג'וריה) דרך גבעת אורחה (גו'חדר) לתל פארס, הלאה לח' פרג' וחזרה דרך ציר המפלים, ספטמבר 2017
* מאלרום דרך מורדות חרמונית אל בוקעתא וברכת רם והלאה למסעדה ויער אודם – יולי 2017
* צופה כנרת (עין גב-גבעת יואב-מדרונות הגולן), נחל סמך וחוף כנרת, אוקטובר 2016
רמת הגולן היא יחידה גיאוגרפית ששטחה כ-1250 קמ"ר ואורכה כ-60 ק"מ היא רמה מישורית בזלתית המשתפלת מצפון לדרום. בדרומה גובה המישור כ-300 מטרים מעל פני הים, ובצפונה מגיעה הרמה לגובה של כ- 1,100 מטרים מעל פני הים. מן המישור מתרוממים פסגות הרי געש הנמשכים בשתי שורות מקבילות מאזור ברכת רם בצפון ועד הר פרס ותל א-סאקי בדרום.
הגבולות הגיאוגרפיים של רמת הגולן הם אלה הבאים:
* הגבול המערבי עובר לאורך בקע השבר הסורי אפריקאי מדרום הכנרת, דרך מפתן כורזים ועמק החולה.
* הגבול הצפוני המפריד בינה לבין גוש החרמון הוא נחל סער.
* הגבול המזרחי אינו חד-משמעי, ומקובל לומר שהגבול עובר לאורך נחל רוקד ונחל עלאן .
* הגבול הדרומי עובר לאורך הבקעה בה נמצא ערוץ נחל הירמוך.
*****
הגולן הדרומי הוא אזור רמתי, בזלתי ומישורי המתנשא לגובה 500 – 600 מ' מעל פני הכנרת. הכיסוי הזלתי דק ועוביו נע בין 10 מ' ל-100 מ' באזור זה יש כיסוי קרקעי ניכר המאפשר גידולים חקלאיים. כמויות הגשמים הנמוכות ומגיעות לממוצע שנתי של 400 – 500 מ"מ גשם. באזור זה מצוי הגוש התיישבותי העיקרי של הגולן.
מצוקי הכנרת יחידה זו כוללת את האזור של מתlול החוף המזרחי של הכנרת ואת מתלולי האפיקים נחל סמך ונחל עין גב. הללו חתורים בסלע בזלתי ובסלעי משקע (קרטון,, חולות וגיר) שמרביתם רכיםאינם עמידים בפני הסחיפה הנחלית השטפונית. גלישות רבות, הן במצוקי החוף והן במתלולי הקניונים של הנחלים ניכרים באזור זה.
****
מסלול הסיור
מסלול הסיור כלל
מעבר במצוק מבוא חמה,
בשטחים החקלאיים של דרום רמת הגולן
בין מבוא חמה בדרום ואליעד בצפון
ובשתי נקודות תצפית
לעבר רמת הגלעד שבעבר הירדן
ולעבר ערוץ ירמוך
ומשולש הגבולות: ישראל, ירדן וסוריה.
*******
וכך סיפר לי "אתמול יצאתי עם קבוצה לקטע הדרומי של שביל הגולן מנחל מיצר לעין תאופיק. לפני שיצאנו לדרך ניגשה אחת המטיילות וביקשה שנעצור ליד האנדרטה של אחיה שנמצאת על השביל. הכרתי את השלט הקטן שהיה שם, אבל לא הכרתי את הסיפור.
בטיול מירלה אחות של צביקה חשפה בפנינו את סיפורו של אחיה הבכור. ההורים ניצולי שואה עלו לארץ, הילדים צביקה ומירלה הצעירה ממנו בשנתיים נולדו בניר דוד, עברו לנתניה ולבסוף בכפר ויתקין. בגיל 7 נפצע צביקה בעת שרכב על אופניו מיצול של עגלה, ושכב ארבעה שבועות מחוסר הכרה, אך חזר לעצמו ולחיים. כשהתגייס לצבא, התאכזב מכך שקיבל פרופיל נמוך, אך הצליח להתגייס לתותחנים. בהמשך גם יצא לקורס מכי"ם, והוצב כמ"כ בסוללה.
במהלך מלחמת ההתשה השתתף בקרבות בתעלה, בבקעת הירדן ובגולן. ביום שלישי 21.4.1969 נתקבלה התרעה על ירי לעבר הסוללה המוצבת ליד מבוא חמה. צביקה כמ"כ דאג שחייליו אכן יכנסו לבונקר, אך הוא עצמו לא הספיק, פגז ארטילריה פגע בו פגיעה ישירה. צביקה הונצח באנדרטת הבקעה.
במשך 50 שנה שאלה מירלה את עצמה מדוע , אחיה שנהרג בגולן מונצח בבקעת הירדן ? לפני כשלוש שנים בעזרתו של אמיתי שלם וחבר נוסף מקיבוץ מבוא חמה, אותר המוצב ש-50 שנה איש לא ביקר בו. המוצב נחשף, מדריך הטיולים גיל ברנר סייע במה שצריך לסייע מול הרשויות, ולאחרונה הוצבה במקום אבן בזלת שנוצרה בידי הפסל יובל לופן, אבן המנציחה את צביקה במקום נפילתו.
להרחבה ראו אתר יזכור משרד הביטחון
קטע המסלול ירידה מצוק מבוא
חמה לעבר תאופיק
תאופיק – הכפר תאופיק היה מחולק לשני חלקים – תאופיק התחתונה (תאופיק א-תחתא) ותאופיק העליונה (תאופיק אלפוקא). ממצאים ארכאולוגיים מהאזור מצביעים על יישוב קדום יותר ששמו ח'אן אלעקבה, שישב על הנתיב מעכו לדמשק ומהכנרת לאזור הבשן.
במסגרת הסכם שביתת הנשק בין ישראל לסוריה, נכלל הכפר באזור המפורז ברמת הגולן וחלק מאדמותיו נותרו בישראל. חרף היותו חלק מהאזור המפורז, שימש הכפר בסיס לכוחות סוריים שירו לעבר יישובים ישראליים, ובייחוד לעבר קיבוץ תל קציר הסמוך.
בשני מקרים, ב-1955 וב-1960 פעלו כוחות צה"ל נגד הכפר והמוצבים סביבו. במבצע חרגול, שנערך בלילה שבין 31 בינואר ו-1 בפברואר 1960, פשט כוח צה"ל מחטיבת גולני, בפיקוד אל"ם אלעד פלד, על הכפר תאופיק א-תחתא כפעולת תגמול לירי מן הכפר. נשיא מצרים גמאל עבד אל נאצר ראה בהתקפה איום על יציבות קע"ם והניע כוחות לתוך סיני. תאופיק העליונה ננטשה במהלך כיבוש הגולן במלחמת ששת הימים.
חורבות הכפר שוכנות כיום באזור חניון עין עקוב שביער מבוא חמה, שנטעה קרן קיימת לישראל.
תצפית לעבר הירמוך ורמת גלעד
המשך הדרך
שפכי ישובי דרום הגולן ממבוא חמה בדרום עד רמת מגשימים בצפון כולל בני יהודה, גבעת יואב נטור וגשור במערב, נאספו למפעל מיצר. מאגר מיצר הוקם כבר בסוף שנות התשעים וישובי דרום הגולן חוברו למאגר בשלבים ,בשלב הראשון ישובי גוש בני יהודה. בשלב השני כפר חרוב, מבוא חמה, גשור ואליעד ובשלב האחרון חוברו ישובי גוש חספין. מאגר מיצר תפקד כמאגר קולחים למעלה מעשור. תוספת הרפתות לאזור ללא הקמת מתקני טיפול בשפכים, החמירה את מצב השפכים במאגר כך שלא ניתן היה לנצל את הקולחים במאגר. ההשלכה של איגום קולחים במאגר מיצר ללא יכולת לנצל, סיכנה מאד את נחל מיצר והשמורה הסמוכה. הרגישות לגלישה לנחל מיצר נוגעת גם ביחסים עם ממלכת ירדן מאחר וגלישה לנחל מיצר מגיעה לירמוך ומשם למקורות המים של ממלכת ירדן.
מט"ש מיצר ודינור (אף הוא נמצא ברמת הגולן) הם מטשי"ם ייחודיים מבחינת הרכב השפכים במט"ש מיצר תוכנן המט"ש ל6000 תושבים ו6000 חולבות. יחס של אחד לאחד בין חולבת לתושבים הטכנולוגיות החדשניות ששולבו במטשי"ם, טרם נוסו בישראל ע"מ לטפל בשפכים המורכבים מצד אחד ולעמוד בערכי מוצא המט"ש להשקיה בלתי מוגבלת.
במט"ש מיצר, נבחרה חלופת בוצה משופעלת אשר שילבה מצע מקובע. מדובר בטכנולוגיה המשלבת נשאים מפלסטיק בתוך הריאקטורים הביולוגיים במט"ש. בשיטה זו ניתן לצמצם את נפח הריאקטורים ולשלוט באופן טוב יותר על אוכלוסיית הביומסה במט"ש. כמו כן מסייעת טכנולוגית המצע המקובע בהרחקת חנקן המצוי בערכים גבוהים בשפכי רפתות. עלות מט"ש מיצר הגיעה לסך של עשרים וחמישה מיליון ₪.
מקור אתר המועצה האזורית גולן
תצפית סמוכה למיצר לעבר משולש הגבולות
אפיקי הנהרות הרוקד והירמוך חדרו את הכיסוי הזלתי והתחתרו בשכבות הגיר והקרטון הרך של סלעי המשקע מגיל ניאוגן ואוקן. כך נוצרו קניונים אדירים שעומקם מגיע ל-300 – 350 מ' וקילוי לבה צעירה זרמו בהם.