חיפה, בית הספר האיטלקי טרה סנטה13 ביולי 2024
באביב 2019 התחלתי במסע אישי להכרת מקומות היישוב של הנוצרים אזרחי מדינת ישראל שמרביתם ערבים.
בסתיו 2019 חיפה הייתה העיר הראשונה אליה הגעתי וראו "נוצרים בחיפה".
בין היתר ביקרתי בחיפה במספר בתי ספר כנסייתיים, חלק ראיתי מפנים אולם לא נפגשתי עם המנהלות.
את בבית הספר האיטלקי של הכרמליטיות ראיתי בשעת ערב מבחוץ, קל וחומר שגם בו לא נפגשתי עם המנהלות.
לפני שנתיים הכרתי את כאמיל סרי מחיפה הנמנה על הקהילה היוונית קתולית (מנהל מחוז צפון ברשות העתיקות).
הוא הסכים לסייע לפתוח דלתות למקומות שלא נכנסתי אליהם.
הקשר עם כאמיל יצר גלעד צינון (מנהל אזור גליל מערבי ברשות העתיקות).
ביום חמישי 11 ביולי הגעתי עם כאמיל סרי, שולי לינדר ואיציק איתן לבקר בבית הספר האיטלקי טרה סנטה שבעבר נקרא בית הספר האיטלקי של הכרמליטיות
הביקור נועד להשלים את תמונת הפן הנוצרי של חיפה והכרת "נוצרים בחיפה" והכרת בתי הספר הכנסייתיים בישראל,.
את הפגישה תיאם כאמיל סרי.
היינו אורחים של הנזיר הפרנציסקני המשתייך למסדר "אחים קטנים"L’Ordine dei Frati Minoriהאב בחבח אוסאמה שהוא המנהל הכללי של בית הספר והממונה עליו מטעם קוסטודיה טרה סנטה "משמר ארץ הקודש".
ושל גב' ג'יזל אבו איוב מנהלת בית הספר התיכון.
בתחילת המפגש הצגתי להם בקצרה את עצמי. המשכתי וסיפרתי על המיזם להכרת "המיעוט הערבי הנוצרי בישראל" ואת הספר שהתחלתי לכתוב בעניין וראו הנוצרים הערבים במדינת ישראל.
בהמשך לפי בקשתי, הנזיר הפרנציסקני האב בחבח אוסאמה סיפר על עצמו, על דרכו אל הנזירות, על ערכיו ועל פעילותו כמנהל כללי של בית הספר.
גב' ג'יזל אבו איוב סיפרה לנו על ההיסטוריה והקמת בית הספר ועל דמותו בהווה.
לצערינו, גגב' ראגדה שאמא דאוד היא מנהלת בית הספר היסודילא יכלה להשתתף בפגישה ולאחר הביקור שלחה מידע על עצמה והוסיפה פרטים על בית הספר
להלן מובא מידע אודות
המארחים אותנו:
המנהל הכללי של בית הספר הנזיר הפרנציסקני האב בחבח אוסאמה
מנהלת בית הספר התיכון גב' ג'יזל אבו איו
גב' ראגדה שאמא דאוד היא מנהלת בית הספר היסודי
מידע אודות בית הספר האיטלקי של הכרמליטיות.
עליו למדתי מהשיחה איתם
וחלק מהצילומים שנעשו במהלך הביקור הנוכחי ו
ובעת הביקור הקודם בנובמבר 2019
בית הספר בית הספר האיטלקי טרה סנטה שייך למסדר הפרנציסקנים Custodia Terrae Sanctae, "משמר ארץ הקודש".
הנזיר הפרנציסקני האב בחבח אוסמה מתגורר במנזר שנמצא בתחום בית הספר.
בתחילת השיחה אמר לנו שאינו אוהב לדבר על עצמו אלא על ישוע המשיח. לבקשתי הוא הסכים לספר בקצרה את תולדות חייו ולהרחיב מעט על דרכו לעולם הנזירות ופעילותו ככהן דת.
האב בחבח אוסאמה נולד בעיר העתיקה בירושלים, יומיים לפני ערב חג המולד, ב-22 בדצמבר 1976. בהמשך השנים שהיה נער משפחתו עבר להתגורר בשכונת בית חנינא בצפון ירושלים.
האב בחבח אוסאמה הוא ערבי פלסטיני מירושלים.
הוא בן למשפחה ערבית נוצרית לטינית שהתגוררה שנים רבות ביפו עד שנת 1948 במהלך המלחמה גורשה וחלקה עבר לירושלים, לרמאללה, לעבר הירדן וללבנון.
הוא למד בקולג' דה פרר מגיל גן ועד תיכון וסיים את לימודיו לפי תוכנית משרד החינוך הירדני בשנת 1994 ואז קיבל את תעודת הבגרות.
הוא המשיך ללמוד באוניברסיטה העברית בירושלים, בתחילה במכינה ובעיקר לימוד עברית, ואחר לתואר ראשון ספרות אנגלית ויחסים בין לאומיים וסיים את לימודיו בשנת 1999. לדבריו, בזמן לימודיו חילק את זמנו בין ספסל הלימודים באוניברסיטה בהר הצופים ובין משחק כדורגל במגרש בבית חנניא.
בשנה השלישית ללימודיו באוניברסיטה (1997/8) החל להתעניין יותר ויותר בדת. בשנת הלימודים הרביעית 1998/9 עבר למנזר הפרנציסקני אמאוס (Emmaus) שנמצא בקוביבה בהרי בנימין מדרום מערב לרמאללה. שלושה ימים שהה במנזר וארבעה ימים למד באוניברסיטה.
את הנדר הראשון כנזיר נדר בשנת 2001 במנזר יוחנן בהרים שבעין כרם. בהמשך השנים בסיום כל שנה נדר את הנדרים השני, השלישי והרביעי.
אחר כך המשיך ולמד פילוסופיה שנתיים במנזר כנסיית המולד בבית לחם, בין שנת 2001 לשנת 2003 .
בשנים 2003 -2007 המשיך ולמד תיאולוגיה במנזר הפרנציסקנים מנזר המושיע (סנט סלבדור) בעיר העתיקה בירושלים ובמהלך לימודיו, בשנת 2005 נדר את נדר הזירות החמישי הסופי שעניינו עוני, ציות וטוהר. שנה לאחר מכן, בשנת 2006 מונה לדיאקון (עוזר לכהן הדת) בכנסיית המנזר בירושלים. בשנת 2007 הוסמך להיות כהן דת על ידי פטריארך הלטיני של ירושלים, דאז, הפטריאך מישל סבח.
אחר כך המשיך לשרת בקודש. בשנים 2007 – 2010 כיהן ככהן דת בבית לחם. בשנים 2010 -2013 למד תיאולוגיה לתואר שני ברומא, ב- Pontifical Lateran University ושמע קורסים באוניברסיטה של הישועיים.
בשנים 2013 – 2019 היה כהן דת בקהילה הלטינית בנצרת.
בשנת 2019 עבד חצי שנה בקהילה ביריחו וחצי שנה שהה שוב במנזר אמאוס (Emmaus) להתחזק ברוחניות ובתפילה באותו זמן ללמד גרמנית. בשנת 2020 הגיע לעבוד בבית הספר בחיפה. בשנת 2021 שהה במנזר דמעת האדון (דומינט פלביט) שבמורד הר הזייתים בירושלים.
הנזיר הפרנציסקני האב בחבח אוסאמה הגיע לבית הספר האיטלקי בשנת 2022. הוא הממונה מטעם הקוסטודיה כל בית הספר, הוא גם המנהל הכללי של בה"ס וגם הרועה הרוחני של קהילת בית הספר.
הוא דובר ערבית, עברית, איטלקית, צרפתית ואנגלית.
גב' ג'יזל אבו איוב היא מנהלת בית ספר התיכון.
היא נשואה ואם לבן ולבת ומתגוררת בכרמל צרפתי בחיפה.
גב' ג'יזל אבו איוב נולדה בחיפה בשנת 1970 למשפחה הנמנית על העדה היוונית-קתולית (המלכיתית) בעיר.
אביה היה מנהל האדמיניסטרטיבי של בית החולים האיטלקי בחיפה.
גב' ג'יזל אבו איוב למדה מגיל גן בשנת 1972 ועד סיום לימודי תיכון בשנת 1987 בבית הספר בו היום משמשת כמנהלת היא הספר התיכון. היא בוגרת מחזור 15 של בית ספר התיכון.
היא המשיכה ללמוד באוניברסיטת חיפה שפה וספרות אנגלית ותעודת הוראה בין השנים 1987 – 1990.
בשנים 1990 – 1991 לימדה בבית הספר היסודי.
גב' ג'יזל אבו איוב התמנתה להיות מנהלת בית הספר התיכון בשנת הלימודים 2014/15 בזמן שהתחלפה הבעלות על בית הספר.
גב' ראגדה שאמא דאוד היא מנהלת בית הספר היסודי, נשואה, אם לשלושה בנים וסבתא לשלושה נכדים, שניים מהם לומדים בבית הספר.
גברת דאוד נולדה בנצרת למשפחה נוצרית שתמיד עודדה למידה, התפתחות אישית ומעורבות חברתית.
היא בעלת תואר ראשון במתמטיקה ותואר שני מוסמך בחינוך עם התמחות בחינוך מתמטי מאוניברסיטת חיפה.
למדה ועבדה כמורה וכמנהלת בבתי ספר כנסייתיים ומאמינה בשליחות ובמחויבות לתרום לחברה.
בשנת 2014/2015 התמנתה יחד עם גברת ג'יזל כמנהלת בבית הספר היסודי.
בית הספר האיטלקי כרמליטות (.La scuola Italiana Carmelite (S.I.C נמצא ברחוב האיטלקים 10 במושבה הגרמנית בחיפה.
שמו של בית הספר המופיע היום ברשימת בתי הספר הקתוליים בישראל הוא 'Carmelite' Elementary and Secondary School “Italian School” – Franciscan Friars
בעבר בית הספר נקרא על שם המסדר הנזירות שהיה בבעלותו "בית ספר הנזירות כרמליטיות" או בשפת בני חיפה "בית הספר האיטלקי.
בית הספר נוסד רשמית לאחר מלחמת העולם הראשונה בשנת 1919 בסיוע "האגודה לעזרה למיסיונרים איטלקים" נודעת בשם A.N.S.M.I ראשי תיבות של שמה האיטלקי Associazione Nazionale per il Soccorso dei Missionari Cattolici iItaliani
האגודה נוסדה בפירנצה שבאיטליה בשנת 1886 בראשות המיסיונר ארנסטו סקיפרלי, כעמותה חילונית ללא מטרות רווח במטרה לסייע לאוכלוסייה נזקקת במזרח התיכון ולתת שירות לצליינים, בעיקר מאיטליה, בעת ביקורם בארץ הקודש.
האגודה, הקימה בתי ספר, בתי יתומים, בתי חולים בביירות ובקהיר ומאוחר יותר את בתי החולים האיטלקיים בחיפה, בנצרת ובירושלים.
כאשר עלה הצורך בהקמת בית הספר בחיפה, פנה סקיפרלי לנזירות של מסדר האם תרזה הקדושה, שהגיעו בחודש מאי 1907 לארץ ישראל, בברכת האפיפיור פיוס העשירי, במטרה להקים מנזר נשים של מסדר האחים של "מסדר הבתולה הברוכה מריה מהר הכרמל בחיפה" שנקרא המסדר של גבירתנו מהר הכרמל או המסדר הכרמליתי (מסדר "הכרמליתים היחפים") ושמו האיטלקי Ordo Fratrum Discalceatorum Beatae Mariae Virginis de Monte Carmelo
מסדר הנזירות שהקימה הקדושה תרזה מריה דלה קרוצ'ה בשנת 1874 נקרא "האחיות הכרמלית של תרזה הקדושה מפירנצה", Le Suore Carmelitane di Santa Teresa di Firenze" שאושר בצו האפיפיור במרס 1900 והצטרף למסדר הגברים מסדר "הכרמליתים היחפים" ב- 15 אוקטובר 1903.
הנזירות הסכימו להרחיב את פעילותה החינוכית, והקימו בית ספר יסודי כיתה א' -ו' במבנה המנזר הכרמליתי הנמצא בכיכר פאריז. בבית ספר זה לימדו את הילדים חשבון, ערבית וכלכלת בית.
תוך ארבע שנים צמח בית הספר למוסד שחינך למעלה מ-300 תלמידים ברוח דתית מצד אחד, ושואפת להשכלה ולפתיחות לעולם מצד שני.
בהמשך השנים עבר בית הספר למשכנו הנוכחי.
בשנת 1968 נפתח בית הספר התיכון ובשנת 1972 סיים המחזור הראשון את לימודי הבגרות.
עם השנים התרחב בית הספר וכלל למאות תלמידים מגיל הגן ועד תום כיתה י"ב, בני דת הנוצרית, מוסלמית ודרוזית.
בשנת 2007 חגגו מנזר הרמליתיות ובית הספר את שנת המאה להיווסדו וקיימו טקס מיוחד לרגל מאורע זה שהתקיים במרכזי הקונגרסים.
בשנת 2013 החליט מסדר הנזירות להפסיק את אחזקת וניהול בית הספר ולהתרכז בפעילות בקהילה. הן חיפשו גוף שיקבל על עצמו להמשיך להחזיק את בית הספר ולנהל אותו.
בשנת 2014 הוחלפה הבעלות של בית הספר והוא הועבר מאחריות וניהול הנזירות האיטלקיות הכרמליתיות לידי מסדר הפרנציסקנים.
בבית הספר לומדים 700 תלמידים והוא בית ספר יסודי כיתות א' – ח' (537 תלמידים), שתי כיתות בכל שנתון ובית ספר תיכון ט' -י"ב (163 תלמידים).
אחוז התלמידים הנוצרים בבית הספר גבוה ביחס לבתי הספר הכנסייתים האחרים והוא 86% ואילו התלמידים המוסלמים הם 14%.
כיום נחשב כבית ספר יוקרתי בעל אחוזי הצלחה גבוהים בבחינות הבגרות המחנך את תלמידיו למעורבות בקהילה ונתינה.
בקרב ההורים יש ביקוש רב שילדיהם ילמדו בו. לרוב התלמידים המתקבלים הם אלה שיש להם אחים או אחיות הלומדים בו או שהוריהם הם בוגרי בית הספר. .
בית הספר מגיש 100% מתלמידיו לבחינות הבגרות. מתוכם ,כולם עוברים את הבחינות בהצלחה.
בית הספר מתברך בהון אנושי ובצוות מעולה, המאמינים בשליחות מכל הלב ובחינוך התלמידים למצוינות ולפיתוח אישי. בבית הספר מלמדים 65 מורים בעלי תואר שני.
בית הספר הוא בית ספר מוכר לא רשמי.
הוא מתוקצב על ידי משרד החנוך בגובה של 75% ביחס לבתי הספר הממלכתיים ועוד פחות ביחס לבתי הספר הממלכתיים דתיים ולבתי הספר של החינוך החרדי.
הורי התלמידים נדרשים לשלם שכר לימוד בבית הספר היסודי 4,900 ש"ח – 5,100 ש"ח בשנה ובבית הספר התיכון 2,000 ש"ח – 3,000 ש"ח בשנה.
בבית הספר פועל צוות מוביל שהוביל את בית הספר לעשייה חינוכית משמעותית שהביא את בית הספר להישגים משמעותיים והעמיד אותו בראש בתי הספר המבוקשים עם מספר נרשמים וביקוש הגדול מההיצע , וזה למרות התנאים הירודים בהם בתי הספר הכנסייתיים מקבלים בהשוואה לבתי הספר הממלכתיים, לדוגמה חוסר תכנית "אופק חדש" או תכנית "גפן", ימי מחלה או פנסיה מוקדמת למורים.
בית ספר תיכון מציע לתלמידיו מגמות לימוד שונות ברמה של חמש יחידות לפי הגרות של משרד החינוך: מגמה מדעית: ביולוגיה , פיזיקה , כימיה; מגמה טכנולוגית מדעי מחשב (10 יח'), מגמת תקשורת, מגמת סביבה, מגמת מדעי חברה, פסיכולוגיה וסוציולוגיה לימודי עברית וערבית.
בבית הספר היסודי קיימות תוכניות מיוחדות כמו למידה דרך משחק למידה חוץ כיתתית ולימודי בחירה , בהן התלמידים יכולים לבחור תחומי עניין שונים ללמוד, דבר שמביא להתעניינות רבה ולפיתוח אופקים רחבים.
צוות בית הספר דואג להיות מעורב חברתית בחיפה ומשתתף בפעילויות לחיים משותפים בין ערבים ליהודים
ודואג לקשר רציף עם ההורים שגם הם מעורבים בעשייה חברתית וחינוכית .