פלך הקיבוץ השיזורי שבגליל19 בדצמבר 2020

 

עניינו של תיעוד זה הוא רשמי שיטוט/צילום בקיבוץ פלך שנמצא בגליל העליון המערבי.

 

פלך מוגדר כקיבוץ קבוצות שיזורי בו מתגוררות כ-110 נפשות ב-6 קבוצות שונות שהתארגנו כקומונות או על בסיס חברתי או על בסיס כלכלי או על בסיס עסקי – יזמי. חברי הקיבוץ מקיימים מספר פעילויות לקידום ערכים של חברה טובה וצודקת יותר.

 

הגענו לפלך ב- 14 בדצמבר 2020 במסגרת יום סיור במתלול צורים ובבקעת בית כרם.

 

בסיור זה השתתפה קבוצה גדולה (יחסית) של עמיתים מתעניינים וביניהם ענת ודני פלד (צורית), מוטי ארמלין (גילון), פיפ רותם (סאסא), ניר עמית (שער העמקים), ורדה בן חורין (נטף), איל גזית (משמר הנגב), לייזר קוברסקי (שובל) עינב לרנר (גדרה) סמדר בן דור ואני (מבשרת ציון). כמו כן הוזמנו על ידי מוטי חבריו עמנואל דואיק ורעייתו (חיפה) עמיאל שדה ורעייתו (גילון).

 

לפלך הגענו בשעת בוקר. בתיאום של מוטי ארמלין, פגשנו את ניר, מזכיר הקיבוץ. בתחילה הוא סיפר לנו על הקמתו. עיקר דבריו הוקדשו להצגת מבנהו הייחודי והיוצא דופן של הקבוץ.

 

***

***

לאחר שהציג את דבריו, ניר הוביל אותנו ברחבי הקיבוץ.

 

בתיעוד להלן מעט מידע אודות הקיבוץ וצילומים המשקפים את מראהו הפיסי.

******

מיקום פלך
בדרום הגליל העליון המערב
י

****

****

***

****

קיבוץ פלך נוסד על ידי גרעין נח"ל מתנועת 'הקיבוץ הארצי השומר הצעיר' ב-1980, ועלה לקרקע בשנת 1983. בשנים הראשונות לא היה כביש סלול אל הקיבוץ. במהלך העשור הראשון לקיומו באו והלכו מספר גרעינים אך אוכלוסיית הקיבוץ לא הצליחה להתייצב.
בתחילת שנות התשעים פלך יושב על ידי עולים מברית המועצות אך מרביתם עזבו ובראשית שנות ה-2000 נותרו בקיבוץ 5 משפחות בלבד.
בשנת 2001 הוחלט על ניסיון נוסף לאכלוס הקיבוץ והוא הוגדר על ידי תנועת השומר הצעיר כיעד הגשמה לבוגריה. בשנים שאחרי ההחלטה הצטרפו לקיבוץ מספר גרעינים אליהם חברו קבוצות נוספות שאינן מבוגרי השומר הצעיר.
בשנת 2007 לאחר תהליך להבטחת מקומם של החברים הוותיקים, התקבלו כ-20 חברי קבוצות חדשות לחברות ונכנסו להובלת הקיבוץ במזכירות ובמוסדותיו השונים. מהלך זה פתח את הפרק הנוכחי בחיי הקיבוץ.

******

מבט מערבה אל ירכא

הריק היישובי היהודי בעשור הראשון לקיום מדינת ישראל, מקום בו הוקם פלך

***

המרחב היישובי הנוכחי בו נמצא קיבוץ פלך

פלך והיישובים הסמוכים אליו

לקראת הכניסה לפלך

פלך ושכניו (תובל, כישור ולבון)
משתייכים למועצה אזורית משגב 

***

*****

דמות היישוב

בפלך מתגוררות כ-140 נפשות, מרביתן משפחות וצעירים בגילאי 25–45 וכ-65 ילדים ותינוקות. בשנת 2012 הוצא הקיבוץ מרשימת היישובים בתת-אכלוס.
לקיבוץ מספר ענפים חקלאיים – רפת חלב משותפת עם קיבוץ אילון, לול פטם המהווה חלק מאינטגרציית הפטם של תשלובת מלואות, מטע אבוקדו ושטח גידולי שדה בעמק עכו. בענפים עובדים חברי הקיבוץ ושכירים.
ביוני 2019 אסיפת המשקים החברים במשקי המפרץ החליטה  לקלוט את קיבוץ פלך כחבר בארגון והוא יהיה הקיבוץ ה-27 שמצטרף למשקי המפרץ.
הקיבוץ מקיים חיי תרבות עשירים, מציין את החגים והמועדים יחד ומקיים פעילויות נוספות.
בינואר 2016 הוחלט בקיבוץ על *****מנגנון חדש של ערבות הדדית בתחומי הבריאות והחינוך. במסגרתו מממן הקיבוץ את מרבית הוצאות הבריאות של חבריו וכרבע מההוצאות בגין חינוך. למימון הערבות ההדדית, כל חבר משלם 16% מהכנסתו לקופה המשותפת.

*****

* דעה – עמותה לתיקון חברתי –  בשנת 2014 הקימו חברי הקיבוץ את "דעה – עמותה לתיקון חברתי" במטרה לאגד מספר פעילויות לשינוי חברתי שהתקיימו בקיבוץ.
* פרדס – מרכז לחינוך ערכיפרדס הוא מרכז להעצמת החינוך הערכי-חברתי במערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית.
* המרכז לפיתוח קואופרטיבי בצפוןקיבוץ פלך מוביל תהליך של קואופרציה, במסגרתו הוקמו ב-2009 קואופרטיב שומעים חזק, וב-2014 קואופרטיב "בטוח יחד" בתחום האבטחה והרפואה בטיולים.
* פרויקטים נוספיםבנוסף לשני הפרויקטים המרכזיים, קיימה העמותה במהלך השנים פעילויות בתחומי קיימות, חשיבה כלכלית ביקורתית, פעילות כפרים תאומים בין קיבוץ פלך והכפר הפלסטיני סאוויה ועוד.

*******

המתעניינים לדעת עוד על קיבוץ פלך מוזמנים:
* סרטון תדמית קיבוץ פלך נושא מסר וחזון 
* דף הפייסבוק של הקיבוץ
* כתבה קיבוץ, מודל דור ה-y: "חיפשנו קהילה אחרת, וכאן מצאנו את התשובה

******

 

במהלך הסיור בקבוץ התפתח דיון בין ניר לבין מספר משתתפים (שחלקם קבוצניקים בעצמם ואחרים יוצאי קבוץ) על הרעיונות המכווננים של הקבוץ השיזורי ואופן התנהלותו. המטיילים הקבוצניקים בני ה 70-60 תהו האם החלוקה לתתי קבוצות משפרת את החיים בקבוץ ושומרת על שיוון ואם כן, באיזה אופן. לא קבלנו תשובות ברורות….

******

מראה היישוב

****

***

****

*** 

***

מבט ממעל

***

**

*****

***

***

***

****

***

***

****

***

***

****

השכונה של קבוצת רוח

****

****

מרכז החיים של קבוצת הרוח: ארוחות משותפות, דיונים ואירועים משפחתיים

המטבח משותף ל 4 משפחות של קבוצת הרוח. פה מבשלים לכל ימי השבוע

***

***

****

מתחם גן הילדים

*****

סוף דבר,

הביקור הקצר 

בקיבוץ פלך
היה מעניין מאוד.

*****

שמחנו שנפתח לנו
צוהר קטן להכיר
צורת התיישבות ייחודית ואידיאליסטית.

*****

תודה למוטי שתאם את הביקור

תודה לניר שהקדיש לנו מזמנו, פגש אותנו
הציג את הקיבוץ והוביל אותנו בין משעוליו.