שרידי המתחם הצלבני ביישוב דיר אל-אסד שבגליל18 בדצמבר 2020

 

עניינו של תיעוד זה הוא רשמי ביקור בשרידי המתחם הצלבני ביישוב דיר אל-אסד שבגליל

 

מדובר על המתחם הצלבני שכלל את מנזר, מגדלי השמירה וכנסייה.

 

מתחם זה שימש את מרכז הנחלה הצלבנית סנט ג'ורג' דה לבינה (St. George de la Beyne).

 

למתחם זה הגענו ב-14 בדצמבר 2020 במסגרת יום סיור במתלול צורים ובבקעת בית כרם.

 

בסיור זה השתתפה קבוצה גדולה (יחסית) של עמיתים מתעניינים וביניהם ענת ודני פלד (צורית), מוטי ארמלין (גילון), פיפ רותם (סאסא), ניר עמית (שער העמקים), ורדה בן חורין (נטף), איל גזית (משמר הנגב), לייזר קוברסקי (שובל) עינב לרנר (גדרה) סמדר בן דור ואני (מבשרת ציון). כמו כן הוזמנו על ידי מוטי חבריו עמנואל דואיק ורעייתו (חיפה).

 

למתחם צלבני זה הגענו, אחר תצפית מראש מתלול צורים על בקעת בית הכרם שם שמענו סקירות מפי מוטי, ענת ואני על האזור והתפתחותו היישובית.

צילום, סמדר בן דור

****

***

 

למתחם הצלבני בדיר אל-אסד הגענו לאחר  הסיור בכנסיות היישוב ביענה.

 

מטרת הביקור בו, בנוסף להכרתו, הייתה להמשיך ללמוד על קורותיו של הכפר הנוצרי בעינה והפיכתו לכפר מוסלמי דיר אל-אסד.

 

מוטי ארמלין יחד עם ענת פלד, שיזמו את הסיור והכינו אותו, הובילו אותנו בדרכי בעינה ודיר אל-אסד אל המתחם ושם ענת הסבירה לנו אודותיו.

 

בתיעוד להלן מידע על דיר אל- אסד ועל המתחם הצלבני ועל הכפר הנוצרי בעינה שהפך להית כפר מוסלמי דיר אל-אסד אותו שמענו מפני ענת פלד. התיעוד מבוסס גם על הסקירה של מירון בנבנשתי "ערי ארץ ישראל ואתריה בתקופה הצלבנית"  המופיעה בחוברת קרדום 35-36 משנת 1984.

 

התיעוד כולל גם מספר מפות כמה צילומים את אשר ראו עינינו במקום.

 

*****

מיקום:
בקצה הדרומי של הגליל העליון המערבי

***

***

איתור:
מורד מתלול צורים בלב הגליל

מעל בקעת בית כרם (בקעת שגור)

***

 

******

המתחם הצלבני:
מרכז הנחלה
סנט ג'ורג' דה לבינה
(St. George de la Beyne)

המתחם הצלבני נמצא במקום בו היה הכפר הקדום בענה במעלה מתלול צורים. בחפירת הצלה שנערכה במקום על ידי רשות העתיקות נחשפו שלושה שלבי בנייה עיקריים מהתקופות הרומית, הממלוכית והעות'מאנית. כן התגלו כלי צור וחרסים מהתקופה הניאוליתית, תקופות הברונזה המאוחרת והברזל, התקופות הפרסית, ההלניסטית הביזנטית, האסלאמית הקדומה והצלבנית. ראו עדנה שטרן, אל בענה חפירות וסקרים בישראל, גיליון 119 לשנת 2007 וגם רשות העתיקות: אל בענה חפירת הצלה מדגמית באל בענה.

****

בשליש הראשון של המאה ה – 12, הצלבנים מצאו כאן ישוב קטן והפכו אותו לחזקתם של הנוצרים. הם הרחיבו את הכפר בענה למעלה המתלול ובנו לידו מתחם משולב של מבצר מסוג קסטרום שכלל גם כנסייה ומבצר. קאסטרום היה המבנה הצלבני הנפוץ – המבצר המרובע. חצר מרובעת עם מקור מים וארבע אגפים מסביב. השקעה הייתה בחומה ההיקפית, ולכן הבנייה בחומה היא לגובה שתי קומות לפחות. בפינות החומה מחוץ להן, נבנו ארבעה מגדלים שיבלטו כדי לשלוט על החומה לשני הצדדים. המגדלים תמיד בסימטריה, בארבע פינות המבצר.
המנזר שנבנה היה בנדיקטיני. לפי המסורת הצלבנית הקתולית, כאן היה מקום לידתו של סט' גורג'. במקורות נזכרו שני הגמונים של מנזר סט' גורג': האחד בשנת 1140 והאחר בשנת 1160. מתחם המנזר והכנסייה שימש את מרכז נחלת סנט ג'ורג' דה לה ביענה (St. George de la Beyne). מתחם זה חלש על הדרך מעיר החשובה עכו למצודה בצפת שעברה בבקעת בית כרם שנקראה בפי הצלבנים "בקעת סנט גורג'" (Valis de la St Georg).
השטח שמסביב לכפר, הנקרא "טרה סנקטי גיאואגי" היה שייך לאחוזה פיאודלית בתחום הנחלה המלכותית של עכו, וגם ברשות המנזר היו אחוזות קרקע גדולות. בשנת 1179 ניתן חלק מהאחוזה לז'וסלין השליש והוא נכלל לאחר מכן בתחום מעיליא.
המקום נכבש על ידח צאלח א-דין בשנת 1187, אך שב לידי המלבנים בראשית המאה ה-13. משנות העשרים של המאה ה-13 המנזר היה מיושב על ידי "מסדר הנזירים השחורים".  בשנת 1220 קיבל המסדר הטבטוני שליש מאחוזת סנט ג'ורג', כחלק מהעברת הנכסים ממעיליא .

המקור: אריה גארבויוס (1983) הגליל בתקופת מסעי הצלב בתוך ספר ארצות הגליל

*****

המנזר נהרס בשנות השישים של המאה -13על ידי הסולטן הממלוכי, ביברס. לאחר סילוק הצלבנים מארץ ישראל המשיכו המוסלמים לשמור על המסורת של מקום לידת סנט ג'וג' ומאז נקרא המקום על ידם דיר אל ח'דר (ירוק העד – כינוי לאליהו הנביא וסט' גורג') וגם חרבת א-דיר.
במאה ה-16, בראשית שלטון האימפריה העות'מאנית בארץ ישראל, תושביו הנוצרים גורשו ממנו על ידי סולטן סולימן והתמקמו במיקום במורד מתלול צורים והקימו את הכפר בעינה הנוכחי. את שטח הכפר ואדמות המנזר מסר הסולטאן לידי שייח' אל-אסד א-צפה מצפת, שייסד את היישוב הנוכחי. עם יישובו חרבת א-דיר הפך להיות דיר אל-אסד.
על פי גרסה עממית הרווחת בקרב תושבי הכפר דיר אל-אסר שבגליל המערבי , התנהל בראשית המאה הט"ז שיח' צופי (סגפן ופרוש מוסלמי) בשם אל-אסד בדרכו לצפת. הוא נתקל בתושבי הכפר הנוצרי אל-בענה , שבאותו זמן היו בו מנזר וכנסייה צלבנית, ואלה עלבו בו ; לא זו בלבד , אלא שבעודו מתפלל ליד המעיין של הכפר, הופיע לפתע אריה (אסד) וטרף את חמורו. השיח' האמיץ לא איבד את עשתונותיו ; הטיל את אוכפו על גב האריה ודהר עליו מזרחה , עד שנתקל בסולטאן סלים הראשון (יש אומרים סולימאן 'המפואר') . הלה, כפיצוי על עלבונות הנוצרים ובגין תושייתו וגבורתו, התיר לשיח' הצופי להתיישב בדיר אל חאדר, שהוא חזר לכפר רכוב על האריה , לאחר שהסולטאן גירש את הנוצרים משם . מאז הפכה בענה. ועל-פי גרסה זו , דיר אל-בענה הנוצרית הפכה להיות לדיר אל-אסד המוסלמית. האוכלוסיה הנוצרית, כאמור,  עברה ליישוב חדש בשם אל-בענה , כחצי-קילומטר מדרום לדיר אל-אסד .

****

בדרך אל המתחם בין סמטאות דיר אל-אסד

****

***

ענת מרתקת בהסברה

מקשיבים בעניין

שרידי התמוטטות בגשמי חורף 2018/19

ביום 4 אפריל 2019 תוצאה של מזג האוויר והגשם הכבד התמוטט בניין שנמצא במתחם ונגרם לו נזק אדיר ובנוסף לארבעה אנשים נגרמו פציעות קלות והם הועברו להמשך טיפול בבית החולים גליל מערבי. הקריסה גרמה לפיצוץ קו מים ראשי אשר גרם להצפת ארבעה בתים סמוכים וגרם נזק רב, בריחת גז משמונה בלוני גז הנמצאים מתחת להריסות והתפשטות הגז בשכונה. צוותי כיבוי והצלה בליווי מגן דוד אדום והמשטרה עבדו לפינוי ההריסות בכדי להגיע לבלוני הגז על-מנת למנוע אסון. הדיירים והשכנים הורחקו מהמקום והמועצה המקומית חיפשו דיור חליפי לשמונה משפחות ששוכנות בקרבת המקום. בידיעה על כך בעיתונות המקומית נטען על חוסר התחזוקה של המקום על ידי רשות העתיקות והרשויות המוסמכות, למרות התרעות על כך עשרות פעמים ואף שהיו ביקורים בעבר של רשות העתיקות ועד היום העניין לא טופל.
גלעד צינמון המשמש בתפקיד ארכיאולוג מחוז הגליל המערבי ברשות העתיקות, פנה אלי וטען שעובדה זו אינה משקפת את האמת. לדבריו, "מאז שנת 2012 רשות העתיקות ביצעה מספר סקרים, הנדסיים, שימוריים ואף סקר המתייחס ספציפית להתכנות התמוטטות המכלול העתיק. הדו"חות וההמלצות הועברו מדי שנה למחזיקים בנכס ולרשות המקומית. שנה לפני ההתמוטטות קיימנו ישיבה עם ראש המ.מ דבאח ובה מנהל רשות העתיקות ישראל חסון התריע בפני הגורמים הרלוונטיים כי הם מתעלמים מהסכנה המידית. כאן הבעיה: מדובר בנכס בו מחזיקים גורמים פרטיים, שלא הסכימו לטפל בו, לא להשקיע כספית ולא להתפנות ממנו…. למעשה כפי שוודאי התרשמת ישנן חריגות בניה בולטות בנכס ובסביבתו. המדינה על מוסדותיה (רמ"י, משרד האוצר וכו') בבעיה מול המחזיקים בנכסים, וחרף הסנקציות הניתנות במסגרת החוק, לא צלחה הדרך לטפל במבנה שימורית והנדסית. גם לאחר האסון, הרשות המקומית איננה מקבלת את המלצות רשות העתיקות ואיננה מיישמת את הנחיות ההנדסיות שקיבלו מגורם שלישי מוסמך (משרד שפר-רונן). נאגמו משאבים כספיים בלתי מבוטלים מאשכול רשויות בית כרם, וגם בכסף הזה נעשה שימוש בלתי שקוף, בניגוד להמלצות….. ואף חלקו "נעלם". כיום, לצערי אנו מתנהלים במקום בליווי משטרתי לאחר ניסיון רצח של מפקח העתיקות האחראי על האזור. במילים אחרות: המצב מורכב הרבה הרבה יותר מהנראה לעין.

המגדל המרובע הצפון מערבי וחרך הירי במרכזו

החזית החציונית של הקיר הצפוני של המתחם ובקצהו המגדל הצפון מזרחי ובמרכזו חרך הירי

החזית הפנימית של הקיר המערבי של הכנסייה (בזיליקה) של המנזר

***

הילידים הנחמדים שביקשו להצטלם בתצפית שעל גג מבנה צמוד למתחם

****

*****

דיר אל-אסד כיום
הוא יישוב המאורגן

כמועצה מקומית שהוקמה בשנת 1975

ונכלל בתחום נפת עכו של מחוז צפון

****

****

אוכלוסייתו כ-12,600 נפש
כמעט כולם הם מוסלמים

****
שטח שיפוט המועצה המקומית דיר אל-אסד
הוא 4,759 דונם

תחום השיפוט של המועצה המקומית דיר אל-אסד

ב-2003 אוחדה המועצה המקומית ביענה עם המועצה המקומית דייר אל-אסד הסמוכה לה מצפון ועם המועצה המקומית מג'ד אל כרום הסמוכה להן ממערב. כך הוקמה המועצה המקומית שגור, שמאוחר יותר הפכה לעירייה. בנובמבר 2008 אישרה הכנסת חוק המבטל את האיחוד, החל מ-1 בדצמבר 2008, ומשיב את המצב לקדמות.

****

*****

בשלהי המאה ה-19 נכלל הכפר
בנחיית (נפת) אשגור בסנג'ק מחוז עכו

****

***

***

הכפר וסביבתו בתקופת המנדט

הכפר וסביבתו בסוף העשור של מדינת ישראל

****

סוף דבר, 

הביקור במתחם הצלבני בדיר אל-אסד היה מרתק !
אודה, מרביתנו לא הכרנו אותו מקודם!

****
שמחנו ללמוד על חוליה מהפסיפס הצלבני בגליל
ולהשלים את הלימוד
על קורות היישוב הנוצרי בעינה 
והקמת היישוב המוסלמי דיר אל-אסד 

****

האתר הוא נכס לאומי.
לאור מצבו העגום,
ניתן לקוות שיום אחד
הוא ישוקם ויתוחזק כראוי
ויהיה נגיש לביקור בו !!!!

 

*****

תודה למוטי ארמלין
שיחד עם ענת פלד תכננו את הסיור
ואף בצעו את הסיור המוקדם
תודה לענת פלד על הדרכה מרתקת ומלהיבה
וגם סייעה באיתור מידע לכתיבת התיעוד.