חיפה, קהילות אוונגליות19 בנובמבר 2019

 

עניינו של תיעוד זה הוא הקהילות האוונגליות בחיפה ואליהן נחשפתי במסגרת פרויקט "נוצרים בחיפה" שמטרתו לימוד אודות הקהילות הנוצריות בעיר ואודות הכנסיות והמנזרים ומוסדותיהם השונים (ראו "נוצרים בחיפה" – הרקע למיזם סיכום וריכוז).

 

 

ביום שני 11/11/2019 הגעתי עם ד"ר שולי לינדר, אחראית קשרי קהילה בארכיון ההיסטורי של עיריית חיפה, אל כנסיית עמנואל. .

 

הכנסייה נמצאת בשכונת חיפה אל-עתיקה ההיסטורית שהיום היא "כלואה" בין מסילת הברזל ובין הנמל.

 

על קיומה למדתי ממנה יום לפני כן.

 

כנסיית עמנואל שייכת לאחת מהקהילות האוונגליות בעיר, חלקן הוקמו בעשורים האחרונים.

 

במתחם פועלת הכנסייה הקטנה, בית לחייל המשיחי וביניהם נמצאים בתי המשפחה המורחבת.

 

בשעות אחר הצהריים התארחנו אצל נג'יב עטייה, ראש הקהילה ואשתו אליזבת. בשיחה איתם למדנו שבחיפה פועלות שש קהילות אוונגליות קטנות של דוברי ערבית,

 

קודם עברנו למול מבנה הקהילה הבפסטיסית  שנמצא במושבה הגרמנית. יומיים לאחר מכן, ד"ר שולי לינדר עברה למול מבנה קהילת נזארין אשר נמצא באותו רחוב כמו הקודמת.

 

תיעוד זה כולל הצגה של היכלי שלוש הקהילות בלבד, אל אחת יכולנו להגיע ושתיים אחרות לראות מבחוץ. לשלוש אחרות לא ניתן היה להגיע.

*****

אוונגליזם

אוונגליזם הוא תנועה בתוך הדת הנוצרית הפרוטסטנטית שצמחה באירופה דוברת הגרמנית והאנגלית בתקופת המאה ה-18, והתפתחה בקרב כמה דתות פרוטסטנטיות וניאו-פרוטסטנטיות (בעיקר בקרב חלק מהמתודיסטים, הבפטיסטים, האנגליקנים, הלותרנים והקלוויניסטים ועוד). מקור שם התנועה הוא באוונגליונים, שהם כתבי הקודש הנוצריים, שהתנועה מטיפה להפיכתם למרכזיים בחיי היום יום של המאמינים. הדגשים העיקריים של תנועה זו הן המרה אישית, אדיקות אישית ולימוד הביבליה, מוסריות ציבורית שכללה הימנעות משתיה ו"ערכי המשפחה", חוסר הדגשה של הפורמליזם בפולחן ובדוקטרינה, תפקיד חשוב יותר למאמינים הרגילים (כולל הנשים) בפולחן, וכן לימוד אינטנסיבי ועצמאי של כתבי הקודש.

******

עקרונות אוונגליסטיים:
* הפרטה של הדת והדגשת הפרט: מינימום התערבות של הממסד הדתי, וקשר ישיר בין הפרט לאל ללא צורך במתווכים ובהכשרה דתית תאולוגית.
* עיון בכתבי הקודש: לימוד התנ"ך והברית החדשה במרכז ופירושו על ידי המאמינים, ללא צורך בתיווך של כהני דת.
* תחושת החטא: הקשר לאל מתחיל בהכרה האישית כי האדם הוא חוטא. המאבק בחטא הוא עניין יומיומי שיש לדווח עליו. משום שאין קשר לממסד, הווידוי הוא אישי.
כל העקרונות הללו התקיימו ברפורמציה של המאה ה-16, והובילו לניתוק מהוותיקן ולייסוד כנסיות פרוטסטנטיות, אך בניגוד לכך, האוונגליזם הציע "עסקת חבילה" של אורחות חיים, של סגנון ושל פעילות הכוללת הדגשת חשיבות הבית (אחראי למרכזיות הבית באידאולוגיה של מעמדות הביניים): פולחן הביתיות מדגיש את חשיבות הבית במיוחד בעולם חומרי, קפיטליסטי; זהות נוצרית כבסיס לדרישות חברתיות ופוליטיות: תחושת שליחות, רצון לצאת ולשנות את העולם המתבטא בקמפיינים פוליטיים וחברתיים שונים; סגנון חיים אלטרנטיבי מאופק: צורות הבידור מהמאה ה-18 כמו תיאטרון, קונצרט, אופרה, קריאת רומן הן דברים משחיתים; תרבות אלטרנטיבית: סגנון לבוש מאופק, הליכה למטיפים, קריאת טקסטים אוונגליסטים, ).

******

מרכזם הגדול של האוונגליסטים כיום הוא בארצות הברית ויש להם מרכזים נוספים גם בהולנד, בניו זילנד, באוסטרליה, בברזיל, בניגריה ובמדינות נוספות. כ-60 מיליון (כשני שלישים) מהאוונגליסטים בארצות הברית רואים עצמם כ"נוצרים-ציונים" באופן כלשהו. אוונגליסטים אלה תומכים בישראל, בעם היהודי ובציונות. הם פועלים למען מדינת ישראל ותורמים לה כספים. רובם תומכים בתנועות הימין הישראליות. עד שנת 2005 תמכו הנוצרים האוונגליסטים בישראל ללא התארגנות מיוחדת, כאשר כל קהילה או כנסייה פעלו בנפרד. בשנת 2005 איחד פסטור ג'ון הייגי קבוצות נוצריות פרו-ישראליות רבות והקים את ארגון CUFI – "נוצרים מאוחדים למען ישראל". חברי הארגון עורכים אירועים פרו-ישראליים מדי חודש ופעם בשנה עורכים מפגש פסגה, הנמשך מספר ימים, ובמהלכו נפגשים אלפי המשתתפים עם נציגי מדינותיהם בקונגרס ובסנאט ומשפיעים עליהם לתמוך בישראל.
בחיפה ובמקומות נוספים קיימות קהילות אוונגילסטיות של ערבים דוברי ערבית שהתפתחו בעשרות השנים האחרונות, אולי קודם

******

האוונגלים בחיפה – כאמור, שבחיפה פועלות שש קהילות אוונגליות קטנות של דוברי ערבית. בכל אחת מהקהילות עשרות מאמינים ובראשה עומד 'רועה הקהילה'. תפקידו לקבץ מאמינים, לייעץ בנושאים שונים, לתמוך בחברי הקהילה ולקיים קשרים עם רועי הקהילות האחרות. בשנים האחרונות מתגברת התופעה של הקמת קהילות ורועי הקהילות מקיימים קשרים ביניהם על מנת לקדם את מעמדם ברמה הארצית. מרבית הקהילות נתמכות על ידי קהילות אוונגליות מאירופה או מארה"ב. כל הקהילות נמצאות בעיר התחתית ובהדר, ולכן היכלי התכנסות הקהילות נמצאים בבניינים פרטיים. ומיקומם מוצנע, לרוב אינו מפורסם.

***********

קהילת עמנואל
ברחוב המכס 57
בחיפה אל עתיקה

*****

הכניסה להיכל הקהילה

***

****

בית החיל משיחי בחסות קהילת עמנואל

******

הקהילה הבאפטיסטית בכלל
והקהילה בישראל

הבפטיזם (Baptism) או הנצרות הבפטיסטית הוא זרם נוצרי פרוטסטנטי הדוגל בטבילה מלאה במים של המאמין המבוגר לאחר שקיבל על עצמו מרצונו את האמונה הנוצרית. בניגוד לזרמים פרוטסטנטיים אחרים, הבפטיסטים אינם מאמינים בתקפות הטבילה של המאמין כתינוק, ונוצרי הרוצה להצטרף לשורותיהם מחויב בטבילה מחודשת, לאחר שהביע רצון לטהר את עצמו מעוונותיו, ולהיכנס לעול האמונה.
הכנסייה הבפטיסטית התפשטה מאנגליה לארצות אחרות, בראש ובראשונה לאמריקה, שם הוקמה הכנסייה הבפטיסטית הראשונה במאה השבע עשרה. במהלך המאה ה-19 המשיכה הכנסייה להתפשט באירופה וברוסיה ובארצות הברית וכך גם בישראל.
הקהילה הבאפטיסית בישראל היא הקבוצה האוונגלית הגדולה ביותר במדינה ישראל ומהווה כ-2% מהנוצרים בה. היא כוללת שבע עשרה כנסיות וקהילות, המשרתת 3,000 איש, מרביתם מקרב האוכלוסייה הערבית בישובי צפון המדינה. קהילות אלה נכללות באיגוד הכנסיות הבפטיסטיות בישראל ( the Association of Baptist Churches in Israel (ABC.
גאוות הבפטיסטים בישראל מנהלים היא על את בית הספר הבפטיסטי נצרת שלומדים בו כ -1000 תלמידים מגני הילדים ועד כיתה יב ' וגם בבית המדרש לסמינר התיאולוגי האוונגלי בעיר המכשיר מנהיגים וכוהני דת נוצרים.
אתר הבפטיסטים בישראל .
כפר הבפטיסטים שנמצא ליד מקורות הירקון, מצפון מזרח לפתח הוקם בשנת 1956 על ידי "עמותת כנס הבפטיסטים", מארצות הברית, במטרה להקים במקום חווה חקלאית. בשנותיו הראשונות שימש המקום כבית יתומים, מאוחר יותר הוקם בכפר בית ספר, שנסגר בשנת 1972. כיום יש במקום אכסניה של בני העדה, כנסייה לחברי הקהילה הבפטיסטית, שבה מתקיימות תפילות בשבתות וחגים נוצריים, ומגרש בייסבול. במקום מתקיימים אירועים חברתיים וחינוכיים. בכפר שוכן גם מרכז "נתיבה", אשר מופעל על ידי יהודים מומרים ונוצרים פרוטסטנטים, ומעביר כנסי הטפה וחינוך אוונגליסטי/בפטיסטי לנערים וחיילים מקרב קהילת ה"יהודים המשיחיים" ונוצרים פרוטסטנטים אשר חיים בישראל.

הקהילה הבפטיסית בחיפה
מיקום: רחוב גנים 38
מושבה הגרמנית

*****

****

****

****

"קהילת נזרין"
מיקום: רחוב הגנים 16
מושבה הגרמנית

****

*****

צילום שולי לינדר

צילום שולי לינדר

The Nazarene Church in Haifa Dedicates New Building on New Year

*******

שלוש קהילות נוספות נמצאות
בהדר הכרמל ובעיר התחתית 
והן אינם נגישות
מעטים יודעים על קיומם ומיקומם

******

 

120

השאר תגובה