חיפה, קהילות משיחיות יהודיות13 בנובמבר 2019

 

במסגרת ההיערכות למיזם פרויקט "נוצרים בחיפה" שמטרתו לימוד אודות הקהילות הנוצריות בעיר ואודות הכנסיות והמנזרים ומוסדותיהם השונים (ראו "נוצרים בחיפה" – הרקע למיזם סיכום וריכוז), התבקש לנסות ולהגיע גם למתחמי היהדות המשיחית שהטענה לגביה שהיא בעצם זרם בנצרות.

 

הקהילה משיחית בחיפה הוקמה כבר עם קום המדינה כשרוב חבריה אז היו ניצולי שואה. כיום פועלות בעיר כמה קהילות ובכל אחת בין עשרות למאות חברים.

 

כאמור, על חלקן של קהילות אלה נודע במסגרת ההיערכות למיזם "נוצרים בחיפה". רק לחלק מהן התאפשרה נגישות ורק באחת ניתן היה לבקר מקום משכנה.

 

ביום שלישי 11/11/2019, יצאתי, יחד עם ד"ר שולי לינדר – ירקוני, אחראית קשרי קהילה בארכיון ההיסטורי של עיריית חיפה לבקר במתחמי קהילות היהדות המשיחית.

 

בתחילה בקרנו במתחם קהילת בית אליהו שנמצא במושבה הגרמנית. הביקור התאפשר הודות לתיאום טלפוני מוקדם עם ראש הקהילה שמואל עווידה והמנהל האדמינסטרטיבי שלה שי פנחסי והוא גם שאירח אותנו המקום.

 

אחר כך המשכנו למתחם קהילת בית חסדא שאף הוא נמצא במושבה הגרמנית. לא יכולנו להיכנס אליו. לא ניתן לתאם ביקור עם מישהו מאנשי הקהילה מסוגרת זאת שמספר הטלפון שלה חסוי. הסתפקנו מהתרשמות מחוץ לבניין הקהילה.

 

המשכנו לשכונת קריית אליהו לבניין משרדים בו שוכן אולם קהילת שבי ציון. גם כאן לא התאפשר ביקור בגלל חוסר יכולת לתאם מראש עם מי מאנשי הקהילה.

 

הכוונה לעלות למרכז הכרמל לבקר במתחם קהילת כרם – אל לפחות לראות את משכנה בוטל. גם בקהילה זו לא התאפשר ביקור בגלל חוסר יכולת לתאם מראש עם מי מאנשיה.

 

בסיור ובשיחות אחריו, עם כמה עמיתים מחיפה, התברר שיש בעיר עוד מספר קהילות משיחיות, חלקן של יהודים משיחיים שהגיעו מארצות ברית המועצות לשעבר וחלקן גם יהודים משיחיים שהגיעו מאתיופיה. אולם זהותן אינה ידועה, קל וחומר גם מיקומן.

 

בתיעוד זה כולל רקע אודות היהדות המשיחית בכלל ובישראל בפרט וגם את הביקור במקומות שצוינו לעיל.

*****

יהדות משיחית

יהדות משיחית היא תנועה דתית השואפת לשלב בין אמונה בישו לזהות יהודית. הזרם הוא ענף של הנצרות האוונגליסטית שקם בשנות ה-1970, ושורשיו עוד בתנועה "העברית הנוצרית" של המאה ה-19, שביקשה להקים כנסיות ייעודיות ליהודים מומרים בהן יוכלו לשמור על זהותם.
היהודים המשיחיים תופשים את עצמם כחלק מן היהדות, סוברים שיהודי המצטרף אליהם איננו מתנצר או ממיר את דתו, ועומדים על כך שיהיה גוף יהודי נפרד בתוך כלל מאמיני ישו. כמה קבוצות מקרבם אף רואות עצמן כיורשות הכיתות היהודיות-נוצריות העתיקות, שפעלו בטרם התהוות הנצרות כדת השוללת את התורה ולא מצריכה גיור.
שום קבוצה יהודית אחרת לא מכירה בלגיטימיות שלהם, והממסד היהודי רואה אותם כמעט באופן גורף כהונאה הפועלת בשירות המיסיון. גם בתוך המחנה האוונגליסטי יש מבקרים המאשימים אותם בהתייהדות ושוללים מהם לגיטימיות.
אמונתם של המשיחיים למעשה זהה  לזו של הנוצרים האוונגליים, כולל קבלת הברית הישנה והברית החדשה ככתבי קודש, וראיית ישו כבן האלוהים השותף בשילוש הקדוש, שהתגלם בבשר וכיפר על חטאי האנושות בקרבנו על הצלב. המאפיין המבדיל את היהודים המשיחיים מזרמים נוצריים סטנדרטיים הוא הדגשת מאפיינים מסוימים מן המסורת היהודית, בפרט חגים, מנהגים וסממנים הנפוצים בה.

**************

היהודים המשיחיים בישראל מפוצלים. היום פועלים בארץ כ-90 סניפים של הכת הנקראים "קהילות" ובראש כל קהילה עומד רועה הקהילה (באנגלית פאסטור). הפעילויות כוללות מפגשים בכל ימות השבוע ובשבת נערכת אסיפה כללית בה משתתפים כולם. חברי הכת קוראים לעצמם יהודים. ההבדלים העיקריים ביניהן הם באופן ההתכנסות ונוסחי התפילה הקהילתית ושיטות הבישור. רוב היהודים המשיחיים בישראל מדברים עברית כשפת אם ומשרתים בצה"ל.
הקהילה המשיחית ביפו הוקמה באמצע שנות השלושים של המאה העשרים. קהילות נוספות פועלות בישראל, בין היתר בירושלים, בתל אביב, בחיפה, באשדוד בכרמיאל וביד השמונה בבאר שבע ועוד.. חלק מהקבוצות מכילות בעיקר יהודים בלידתם שהגיעו לאמונה בישו, ואחרות – בעיקר אנשים שאינם יהודים, אך למרבית הקבוצות אופי מעורב.
חברי הקהילה בקהילות משיחיות נקראים "אחים", ומנהיג הקהילה נקרא "רועה הקהילה". הרועה אחראי על הצדדים המנהליים והכספיים של הקהילה ועל ארגון הכינוסים השבועיים שלה. בהיעדרו של הרועה יהיו לרוב "אחים אחראים" המנהיגים את הקהילה. ברוב הקהילות מוטל איסור על האחים ללמוד חומר הכופר באמונה המשיחית. כנגד אח העובר על האיסור, וברבות מהקהילות מתייחסים אליו כאל זר ונמנעים מלומר לו שלום.
חלק מקהילות היהודים המשיחיים בישראל מאוגדות בעמותה בשם "עדות משיחית לישראל". ישנן קהילות שבהן נהוג לתת תרומה (מעשר), על פי רצונו של כל מאמין, למימון הוצאות הקהילה, וישנן קהילות המקבלות תרומות מחו"ל.
קהילת היהודים המשיחיים בישראל מפעילה אתר וערוץ Youtube בשם iGod, המציגים חומרים מיסיונריים והסברתיים.
מקור, הרחבה והפניות

טענה:
יהדות משיחית
היא זרם בנצרות

המושג "יהודי משיחי" מוטעה ומטעה מאוד, מאחר ומדובר בנצרות לכל דבר ועניין. כאשר הגיעה הכת לראשונה לארץ בסוף שנות השישים, החליטו חבריה בחוכמה רבה לקרוא לעצמם בשם זה מאחר וידעו כי שם זה יתקבל בהבנה ובסלחנות מצד הציבור הישראלי, שלו סלידה טבעית והיסטורית מנצרות בכלל וממיסיון בפרט (בחו"ל קראו להם "עברים נוצרים"). היא אינה שונה מן הנצרות האוונגליסטית ובעצם היא מהווה חלק ממנה. החברים בה נקראים "מאמינים" או פשוט נוצרים ורק בארץ הוסב כאמור המושג נוצרים ל"משיחיים.
הרוב המכריע של הקהילות אין כל סממן יהודי: הם אינם שומרים על מצוות, מחללים את השבת ואינם אוכלים כשר. שמירת מצוות היהדות נתפסת בעיניהם  כדבר מיושן ומיותר כיוון שהברית החדשה ביטלה למעשה את הישנה (הִנֵּה כְּשֶׁאָמַר בְּרִית חֲדָשָׁה יִשֵּׁן אֶת־הָרִאשׁוֹנָה וּמַה־שֶּׁהוּא נוֹשָׁן וּמַזְקִין קָרַב קִצּוֹ׃ אג' אל העברים ח', 13). בעיני הנוצרים שבכת שמירת מצוות אף נתפסת כחילול הקודש כיוון שהיא רק מעכבת את הגאולה ומסמלת חוסר אמונה בכוחו הבלעדי של המשיח.
הטענה היא שאנשי הכת עושים מאמצים אדירים וראויים לציון ולהדגיש את העובדה שיהדות משיחית היא זרם של יהדות ולא זרם בנצרות: מקום המפגש של הכת נקרא "קהילה" ולא כנסייה- למרות שהנוצרים שבכת ממשיכים לקרוא למקום כנסייה;  האסיפה הכללית נעשית בשבת ולא ביום ראשון על מנת לחקות את בית הכנסת; האסיפות בשבת נקראות "אסיפה" במקום המושג הנוצרי "service" שפירושו כינוס כנסייתי. מושג שהנוצרים בכת ממשיכים להשתמש בו; מנהיג הכת נקרא "רועה" ולא "פאסטור" שפירושו כומר בפטיסטי; בימי השבוע נערכות קבוצות לימוד תנ"ך על מנת להוכיח שהכת לא התנתקה מהברית הישנה למרות שכאמור הם רואים בה דבר שאבד עליו הכלח; בכת נערכים טקסי קבלת שבת וכמו כן הם מציינים את החגים היהודיים- כמובן בדרך משלהם ולא כדרך היהדות. על הצעירים בכת מופעל לחץ אדיר להתגייס לצה"ל ולהוכיח שהם יהודים כשרים התורמים למדינה כמו כולם. הצעירים בכת מתגייסים לצבא לא על מנת לשרת את המדינה אלא על מנת לפעול כמיסיונרים בתוך הצבא ולנצר כמה שיותר חיילים יהודים.
מקור  ביקורת נוספת ראו "10 העובדות ש"יהודים משיחיים למען ישו" אינם רוצים שיהודים ידעו" וגם היהודים המשיחיים: זרם ביהדות או קהילה משיחית?

******

יהודים משיחיים אינם נחשבים ליהודים לעניין חוק השבות (הם נחשבים כ"בני דת אחרת"). יהודים משיחיים שאמם יהודיה לפי ההלכה אינם נחשבים ל'לא יהודים', אלא ליהודים מומרים, כלומר – יהודים שהמירו את דתם במוצהר לדת אחרת, וגם אינם מקיימים מצוות עיקריות, כמצוות שבת.

*****

קהילה משיחית בית אליהו ,
רחוב רוטברג 43,
מושבה הגרמנית

*****

****

*****

****

המרכז הקהילתי "בית אליהו" הוקם בשנת 1970 על ידי ארגון שליחות הנורווגית בישראל (להלן). במשך הזמן הפכה להיות קהילה משיחית עצמאית עם הנהגה מקומית. קהילה זו מונה כ-220 איש. אנשיה מאמינים "שהמשיח המובטח של עם ישראל כבר בא. שמו ישוע! אנחנו זקוקים לו כי הוא תקוותנו היחידה לחיים אותם ייעד הבורא שנחיה." זאת ועוד לשיטתם ""אלוהים ברא אותנו בצלמו למערכת יחסים אישית ונצחית, כאשר אנחנו מוקפים באהבתו וחיים בשלום עם כל בריאתו. אין צורך לתאר כמה זה רחוק מהמציאות של כולנו. התנ"ך אומר לנו בבירור מה היא הסיבה – החטא. שורש המילה חטא הוא ח.ט.א, שלמעשה אומר שאנחנו מחטיאים מטרה מיועדת וחווים את ההשלכות ההרסניות ביותר. כל ניסיון מצדנו לטפל בבעיית החטא (או להתעלם ממנה) כושל – אם זה בעזרת השכל, הרגשות, או כל סוג של רוחניות או דתיות."
נדבך באמונתם הוא "כפי שהתנ"ך מתאר את עומק הבעיה, כך הוא גם מתאר את הסיכוי היחידי לפתרון: המשיח – זה שיביא גאולה לכל, זה שיהיה שה הכפרה התמים, אשר ייקח על עצמו את מחיר החטא. למי שבוטח בו, מבטיח אלוהים סליחת חטאים מלאה, שלום אמיתי וחיי נצח.
הצדקה לקיומם: אנחנו פה היום כי ה' אלוהי אברהם, יצחק ויעקב קיים את הבטחתו!
המקור אתר בית אליהו

*****

היכל העידה

***

****

****

****

השליחות הנורבגית בישראל,
The Norwegian Church Ministry to Israel
(NCMI)

משרד השליחות הנורווגית בישראל בבית אליהו

השליחות הנורבגית בישראל, (NCMI) נוסדה בשנת 1844 בסטוונגר, נורבגיה. זה ארגון שבסיסו הוא לותרני ומטרתו היא לעורר מאמינים בקרב הגויים לאחריותם כלפי העם היהודי, להכריז את הבשורה בקרב העם היהודי ולשרת אותם באהבת המשיח.
בתחילה הארגון שירת את הקהילות היהודיות במזרח אירופה, בעיקר ברומניה והונגריה, באמצעות חינוך, עזרה חברתית ועדות על המשיח. הפעילויות במדינות אלו הסתיימו עם תום מלחמת העולם השנייה.
בשנת 1949 החל הארגון את פעילותו במדינת ישראל שזה עתה נולדה. פעילות הארגון, המוגדר על ידו שירות, התרכז בעיקר על עולים חדשים מרומניה ומאמינים יהודים אחרים בישוע. לארגון הוקנתה הסמכות והאחריות על הנכסים הלותרניים בתל-אביב-יפו וחיפה השייכים לפדרציה הלותרנית העולמית.
על קרקע בבעלות הארגון במושבה הגרמנית הוקם בשנת 1970 המרכז הקהילתי "בית אליהו"  שהפך כאמור לקהילה משיחית עצמאית עם הנהגה מקומית. בסמוך אל מתחם בית אליהו הוקם בשנת 1976 בית האבות "אבן העזר" כדי לספק למאמינים היהודים ששרדו את השואה בית בזקנתם.  הבית משרת את המשיחיים בישראל, דיירים שרובם יהודים וחלקם ערבים.
מקור והרחבה אודות הארגון, נכסיו ופעילותו באתר השליחות הנורווגית בישראל 

*****

****

קהילה בית חסדא 
דרך אלנבי 59
המושבה הגרמנית

*****

****

קהילת "בית חסדא" הינה קהילת אחים משיחית  שנוסדה בשנת 1927. שנה קודם לכן, הגיע לעיר המסיונר הניו זילנדי קלאפהם (Clapham), והתיישב בטחנת הקמח הישנה במושבה הגרמנית (היום אלנבי 59). הוא הפך את מבנה הטחנה לבית קהילת היהודים המשיחיים, שקרא לה בית חסדא. א. אנגלהרדט, מעשירי העיר תמך בקהילה, והיא זו ששיפצה את המבנה.

*****

הקהילה פועלת  למען הפצת האמונה המשיחית לשיטתה, כפי שעולה מהתנ"ך ומהברית החדשה ובכל האמצעים התואמים את עקרונות העמותה:
* כתבי הקודש (התנ"ך והברית החדשה) הם דבר אלוהים המושלם שנכתב בהשראת רוח אלוהים.
* יש אלוהים אחד בלבד שבו שלוש אישויות: אב, בן ורוח הקודש.
* ישוע המשיח הוא אלוהים, שנולד לבתולה, ששפך את דמו כדי לכפר על חטאי הנבחרים, שהוקם מהמתים, שעלה השמימה, שישוב לקהילתו לפני שאלוהים ישפוך את חמתו על העולם החוטא, שיקים את מלכותו וימלוך מהר ציון.
* קיומו של השטן שנברא מושלם, בחר לחטוא והפך לאויב של אלוהים ושל הבריאה. במותו ובתקומתו ניצח ישוע המשיח את השטן, אחת ולתמיד.
* כל בני האדם חוטאים מטבעם ואינם יכולים להיוושע אלא אם פועל בהם רוח הקודש ומוליד אותם מחדש. אנחנו מאמינים שאנשים נצדקים בחסד בלבד דרך אמונה בקורבן המכפר של המשיח.
* רוח הקודש שוכן בלב המאמינים, מקדש אותם, מעניק להם כישרונות ומכשיר אותם כדי שישרתו את אלוהים, ומאפשר להם לחיות בקדושה על פי כתבי הקודש.
* שהמאמין נושע לנצח ושמי שמת בחוסר אמונה יאבד לנצח.
* העולם נברא על ידי אלוהים בשישה ימים כפי שמתואר בספר בראשית.
* תפקידה של קהילת המשיח הוא לפאר את אלוהים, להפיץ את בשורתו וללמד את המאמינים את כתבי הקודש ואת הדרך לחיות על פיהם.
מקור אתר עמותת בית חסדא

******

הקהילה משיחית בשם "בית חסדא" שהיא עמותה רשומה שהוקמה בשנת 1983. היא המחזיקה בנכס ברחוב אלנבי 59 בחיפה. הנכס משמש ברובו כבית תפילה, שבו מתכנסים חברי הקהילה בכל יום רביעי ובכל שבת באופן קבוע, ובימים אחרים לא קבועים לתפילה וללימוד בכתבי קודש. הנכס כולל אולם קהילה שהוא בית תפילה ויש לו כניסה נפרדת. בחלק נוסף של הבניין ישנו מרתף, קומת קרקע וקומת חדרי לימוד לילדים מגיל הגן עד כיתה ז'.

*****

במאי 2015 נערך ביקור מטעם מפקח מטעם העירייה, שכתב בדוח כי קיימת כניסה נפרדת לגן ילדים מבית התפילה, ושאת הגן פוקדים ילדים שהוריהם באים להתפלל. על כן הודיעה עיריית חיפה לעמותה כי עליה לשלם ארנונה על החלק של הגן הנפרד מבית התפילה תחת סיוג "פעוטון". בפברואר 2016 הגישה העמותה השגה על החיוב, ולאחר שההשגה נדחתה הגישה ערר לוועדת הערר של עיריית חיפה. הטענה העיקרית כי המרתף משמש ביום שבת שעה אחת ביום לשמירה על ילדי המתפללים באולם הקהילה הנמצא סמוך למרתף על ידי מתנדבים, וכי לא היה מקום לחייב את המרתף בסיווג עצמאי של "פעוטון" ויש לראות בו חלק המשמש לצרכים של העמותה הנובעים מקיום תפילה ולימודי דת שלה. למרות זאת קבעה ועדת הערר בספטמבר 2017 כי המרתף אינו עונה על הגדרת שטח הפטור מארנונה וקיבלה את עמדת עיריית חיפה כי המרתף שוכן בבניין נפרד מבית התפילה, ולמרות שלא מדובר בפעילות עסקית, השימוש במרתף אינו נלווה לבית התפילה, כאשר הפטור מוענק רק לנכס שייעודו העיקרי הוא קיום תפילה.
העמותה ערעור לבית המשפט המחוזי בחיפה ובה נטען כי העמותה ביקשה לאחד את שתי היחידות, וכי מדובר באותה חלקה ובאותו בניין וכי "לא ניתן לקיים תפילה כאשר תינוקות בוכים ולכן נדרשת שמרטפייה בה שומרות על התינוקות מתנדבות מהקהילה".
שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה ברכה בר-זיו קיבלה את הערעור וקבעה כי העמותה זכאית לפטור מארנונה למרתף. בפסק הדין הכיר בית המשפט ב'שמרטפייה' שנועדה לשמור על ילדי המתפללים, שממוקמת באותו הנכס, וקבע שהיא מהווה חלק מהפעילות הכוללת של בית התפילה.
מקור ההורים בבית תפילה, הילדים בשמרטפייה. מי צריך לשלם ארנונה?

****

 

קהילת כרם -אל,
התשבי 122
מרכז הכרמל

קהילת כרם-אל נוסדה בשנת 2009 וממוקמת בלב מרכז הכרמל שבחיפה. כרם-אל היא קהילה משיחית-ישראלית תוססת ודינאמית הכוללת חברים מכל רבדי האוכלוסיה הישראלית: צברים ועולים, ספרדים ואשכנזים, אקדמאים ופועלים, שהגורם המאחד אותם הוא האמונה באלוהי אברהם, יצחק ויעקב, ובישוע – המשיח המובטח מאת ה' בכתבי הקודש, התנ"ך. אמונה זו במשיח באה לידי ביטוי במורשת עשירה שכוללת את מועדי ישראל, ביניהם כמובן השבת וחגי ישראל. אנשיה מאמינים שהמשיח שעליו מדברים התורה, הנביאים והכתובים בעשרות ואף במאות נבואות הוא ישוע מנצרת, אשר חי והתהלך כאן בארץ לפני כאלפיים שנה. אנו מתאספים מדי שבת כדי ללמוד מדבר אלוהים (התנ"ך והברית החדשה) לשיר מזמורים לאלוהינו, להתפלל . מלבד אסיפות השבת אנחנו מקיימים במהלך השבוע מפגשים נוספים ללימוד מדבר ה' לתפילה, שירה ופעילויות שנועדו להוות ברכה לעיר חיפה.
כרם-אל היא קהילה ובעלת מגוון רחב של פעילויות וקבוצות שונות. בכל יום שבת בערב אנשיה מתאספים בבית הקהילה למפגש המרכזי שכולל מוזיקה ושירה, תפילות, לימוד בנושאים מגוונים מתוך התנ"ך והברית החדשה ופעילויות לילדים בזמן הדרשה. הקהילה פעילה בקרב סטודנטים מהטכניון ואוניברסיטת חיפה בארגון אירועים, טיולים, פעילויות לימוד, ערבי שירה והלל וחיבור עם צעירים מקהילות משיחיות אחרות ובכלל. כמו כן קבוצת ותיקי כרם-אל כוללת את הבוגרים מעל גיל 60 שנפגשים אחת לחודש.
אתר הקהילה 

 

קהילה משיחית שבי ציון
תל אביב 11
שכונת קריית אליהו
בעיר התחתית

****

****

Shavei Tzion is a Messianic Jewish congregation. For those who have never heard what this actually means, probably the best way to describe it would be to draw a parallel with the New Testament’s description of the followers of the Messiah, namely an assembly of the Jewish believers in the first century. Back then it was called an ecclesia in Latin or the Hebrew equivalent kahal, which means a community of people united by the same belief.

אתר הקהילה 

******

קהילה "מלך הכבוד"
שדרות ההסתדרות 90
מפרץ חיפה

קהילת "מלך הכבוד" הינה קהילת יהודים משיחיים בחיפה שממתכנסת  כל שבת בשעה 11:00 כדי להלל יחד ולשמוע מדבר אלוהים חברי הקהילה והמבקרים שלנו מגיעים מכל איזור הצפון
האסיפות שלנו מתקיימות בשפות רוסית ועברית 
אתר הקהילה 

עמותת לחם החיים,
תד. בחיפה, ללא כתובת

עמותת לחם החיים היא עמותה ישראלית שנוסדה בשנת 1985. מטרת העמותה היא "לקדם, להפיץ, להסביר, ללמד ולהקנות את דעת אלוהים ומשיחו באמצעות הפצת כתבי-הקודש, הן התנ"ך והן הברית החדשה." "ויאמר להם יֵשוּעַ: 'אנוכי הוא לחם החיים. כל הבא אלַי לא ירעב ואשר יאמין בי לא יצמא עוד.'" (בשורת יוחנן פרק ו' פסוק 35). העמותה קוראת לציבור להזמין כתבי-הקודש וספרות אחרת באמצעות הזמנה בדואר או באמצעות טופס מקוון. אתר העמותה

*******

ייתכן וקיימות עוד
הקהילות יהודיים משיחיים,
זהותן אינה ידועה

*******

השאר תגובה