קבר שמעון בר יוחאי (הרשב"י) והיישוב אור הגנוז27 ביוני 2019

 

ביום שלישי (25/6/2019) יצאתי עם חברי הדסי זכריה וצביקה דוברוב לטיול ברכב בחלק מיישובי הגליל העליון הררי.

****

 

בטיול זה התמקדנו בעצם במרחב מורדות המזרחיים של הר מירון וגם ברמות הגליל העליון המזרחי.

****

*****

את הטיול התחלנו בביקור במבנה משטרת שפר הידוע בשם – Faradiya Police Station הנמצא בשולי מושב שפר. המשכנו לביקור במתחם קבר שמעון בר יוחאי בתחום מושב מירון ומשם עברנו לסיבוב ביישובים אור הגנוז, בר יוחאי הנמצאים בסמוך למתחם מטה המועצה אזורית מירום גליל.

****

מבט על היישוב אור הגנוז ובר יוחאי

 

המשכנו לביקור ביישוב ג'יש שרוב תושביו הם ערבים נוצרים מרוניים. משם עברנו לריחנייה כפר הצ'רקסי השני במדינת ישראל. את הטיול סיימנו בקיבוץ סאסא בזמן שקיעה.

 

*******

תיעוד זה כולל חלק מהטיול ומתמקד
במתחם קבר שמעון בר יוחאי, 
היישוב אור הגנוז,
היישוב בר יוחאי
והמועצה אזורית מרום הגליל

 

******

מתחם קבר
שמעון בר יוחאי

קבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון הוא מקברי הצדיקים המפורסמים בארץ ישראל, והאתר הדתי השני בארץ במספר המבקרים השנתי בו (לאחר הכותל המערבי). ההילולה הנערכת במקום מדי שנה בל"ג בעומר, היא האירוע האזרחי-דתי השנתי הגדול בישראל. מנהג נפוץ הוא לבצע במקום את החלאקה – התספורת הראשונה בגיל 3.

****

מבנה הקבר גדול ובעל כיפות בצבע תכלת, וכולל חדרים אחדים. בחדר הגדול, בפינתו הדרומית, מצבה המציינת את קברו של רבי שמעון בר יוחאי. במרכז החדר מצבה נוספת המציינת את קברו של רבי אלעזר בנו של רבי שמעון בר יוחאי. מקום מיוחד באתר מוקדש להנחת פתקאות ("קוויטלאך") עם בקשות ולהדלקת נרות. על מצבת רבי שמעון בר יוחאי בנוי עמוד, כעין ארובה, המתרומם מעל הגג, ועליו נערכת ההדלקה לזכרו, בליל ל"ג בעומר

מבט על

****

ראשית בניית המבנה על מערת הקבורה מיוחסת לרב אברהם גלאנטי, שבנה ושיפץ את המתחם בהמלצתו של האר"י. בראשית המאה ה-19 נרכש המתחם (יחד עם חלק ניכר משטחה של מירון הערבית) על ידי שמואל עבו, סגן קונסול צרפת בארץ, שבנה את המבנה הראשי העומד כיום על הקבר. מאוחר יותר נוספו חלקים נוספים למבנה (כדוגמת מתחם 'ישיבת בר יוחאי' הסמוכה למתחם הקבר), והרחבות נוספות נעשו בראשית המאה ה-21.

****

במבנה מספר רב של חדרים, התפוסים על ידי גופים וארגונים שונים, כדוגמת שני ארגוני הכנסת אורחים המספקים מזון בחינם לבאי המקום.

****

במהלך השנים פותחה סביבת המקום, ונבנו בה מבנים ומתקנים שונים, לשימוש ההמונים. בסמוך לכניסה הראשית למתחם התפתחה פעילות מסחרית קטנה. האתר נמצא מעט מדרום למושב מירון, ובשטחה של המועצה אזורית מרום הגליל.

****

****

*****

****

******

היישוב אור הגנוז

הכניסה ליישוב

אוֹר הַגָּנוּז הוא יישוב קהילתי השייך למועצה אזורית מרום הגליל. שמו של היישוב לקוח מהקבלה בהקשר למדרש על גניזתו של האור הראשוני שנברא ביום הראשון על פי ספר בראשית.. היישוב הוקם בשנת 1989 על ידי קבוצת חוזרים בתשובה בסיוע ארגון אמנה. תושבי היישוב הם תלמידיו של הרב והמקובל מרדכי שיינברגר תושב ירושלים שבין החומות, שהוא חתנו ותלמידו של הרב יהודה צבי ברנדוויין, גיסו ואחד מממשיכי דרכו של הרב המקובל יהודה ליב אשלג. ביישוב ישנם מוסדות חינוך כתלמוד תורה, ישיבה, ואף מקווה אזורי. בנוסף הקימו מספר תלמידים ביישוב את מכללת אילמה לריפוי טבעי בראשות הרב יובל אשרוב מתלמידיו של הרב שיינברגר.

******

תושבי היישוב גורסים ש"כל חברה יהודית אמיתית מבוססת על גמילות חסדים". ייחודו של הישוב ´אור הגנוז´ על פני כל קהילה טובה אחרת הוא בשאיפה לקיים בו את העיקרון המובא בספר הזוהר הקדוש  הידוע בשם "כנישתא חדא" – (קבוצה אחת) שפירושו: אם ימצא בישראל מניין אנשים, ויקיימו חיי חברה של אהבה אמיתית מיד תבוא, וברחמים גמורים, הגאולה השלמה. (על-פי הוגה רעיון הישוב הרב יהודה לייב אשלג זצוק"ל הנקרא "בעל הסולם"). "אהבה" אינה מחשבה או רגש סתמי שהאדם חש, אלא הביטוי שלה במעשים – בחיי נתינה לזולת, מסביב לשעון. ישוב "אור הגנוז" הינו התגלמות בפועל של חברה אשר שמה לה למטרה לדאוג לכלל צרכי הזולת, חברים שערבים למילוי מחסורו של האחר, דואגים לאושרם של כלל החברים ומקיימים בפועל חיים של השפעה ונתינה אחד לשני, מתוך אהבה, אכפתיות, כבוד, שיתוף פעולה, אחדות ואחריות הדדית. וכל זאת מתוך אמונה שזוהי מצוות ה´ וכדרך להגיע לדבקות ב- ה'.
"אור הגנוז" הוא יישוב חרדי לכל דבר, התושבים עוסקים בלימוד סודות התורה בשעות הצלולות לפנות בוקר וקובעים עיתים ללימוד נגלה אחר הצהריים. בנוסף, חברי הישוב מפעילים מערכת ענפה של הפצת שיעורים ברחבי הארץ וחו"ל ע"י חברי הישוב. שיעורים ברוח הרעיון החברתי בנושאים: אהבת הזולת, עבודת המידות, קבלה, רפואה וקבלה ועוד. אנחנו רואים בעבודה יצרנית חשיבות עליונה, וכן אמצעי לתיקון המידות והחברה, ולכן הקמנו במהלך השנים  עסקים שונים בישוב, ביניהם: בית הארחה, מכללה לרפואה משלימה ברוח היהדות, מאפיית מצות עבודת יד ועוד וכמובן גם את יקב אור הגנוז. כל אלו הוקמו במטרה לקיים את הצרכים הבסיסיים של החברה ב – "אור הגנוז" לחיים מכובדים עצמאיים ולתרום לישוב היהודי בגליל.
המקור 

*****

****

יקב 'אור הגנוז' הינו יקב בוטיק אשר הוקם בשנת 2005 ושם לו למטרה לייצר יין באיכות גבוהה, באווירת "בוטיק" אמיתית. מתוך הכרמים הוותיקים נבחרים הגפנים בצורה קפדנית, לכל סדרת יין בנפרד. ההתאמה והזהות בין חלקות האדמה ליינות השונים, הופכת את כל תהליך הייצור לאישי יותר. המתכון הייחודי המשלב בין איכות הכרמים והטרואר המיוחד של אזור הר מירון, הסמיכות למקומות בהם חיו התנאים הקדושים האהבה והשיתוף פעולה בין החברים, כל אלה חברו יחד להעניק ליינות "אור הגנוז" את הטעמים והניחוחות היוקרתיים והמיוחדים שכל כך מאפיינים אותם שתוכלו לחוש כבר מהטעימה הראשונה.

****

היקב מנוהל ע"י הישוב החרדי-שיתופי "אור הגנוז" המעודד אורח חיים של עבודה לצד לימוד פנימיות התורה. כל עובדי היקב הנם תושבי היישוב. אנשי יקב  "אור הגנוז" מדגישים יותר מכל את המשפט האומר "יין טוב מתחיל בכרם". הכרמים, בעלי היסטוריה של מאות שנים, ממוקמים בגבהים שבין 770-900 מטרים מעל פני הים, נהנים מהאקלים הייחודי של אזור מרום הגליל, המתאים בעיקר לגידול זני ענבי איכות. השילוב המנצח בין אזור הכרמים האיכותי, רמת המיון המוקפדת והנסיון המקצועי הרב של יינן היקב מעניק ליינות 'אור הגנוז' את הטעמים והניחוחות המייחדים ומאפיינים אותם. מתחילת דרכו התחייב יקב 'אור הגנוז' לייצור יינות איכותיים ברמה בינלאומית, בדרגת הכשרות הגבוהה ביותר, וזאת מבלי לאבד את האווירה הכפרית והחקלאית המאפיינת את האזור. הכרמים, הגפנים והענבים נבחרים וממוינים על פי רמות האיכות, כך שלכל יין יש את האופי האישי והייחודי שלו.
המקור אתר היקב 

****

****

אברהם ג'ובני אפריקנו אירח אותנו בלבביות

*****

היישוב בר יוחאי

הכניסה ליישוב בר יוחאי

בַּר יוֹחַאי הוא יישוב קהילתי דתי לאומי השייך למועצה אזורית מרום הגליל ומספר תושביו כ-950 נפש. היישוב נקרא על שמו של רבי שמעון בר יוחאי, הקבור לפי המסורת בהר מירון הסמוך ליישוב.
vיישוב הוקם בשנת 1977 על ידי משפחות דתיות-לאומיות ועל ידי בני מושבים ממושבי הסביבה. איגוד המושבים של הפועל המזרחי ייסד את היישוב במטרה לאכלס באזור מרום הגליל משפחות בעלי מקצועות בתחומי החינוך והשירותים המונציפליים שיעבדו בתחומי המועצה האזורית, אולם עם השנים עזבו רוב המייסדים את היישוב והגיעו משפחות חדשות מכל ישראל. היישוב מורכב מרוב של משפחות מהזרם הדתי-לאומי וקבוצה של בעלי תשובה. לאחר שהגיעו ליישוב כ-30 משפחות המזוהות עם חסידות ברסלב, פעלה ועדת הקבלה ביישוב למנוע קבלת משפחות של חסידי ברסלב ליישוב. ההחלטה תלויה ועומדת לפני בג"ץ.

*****

******

המועצה אזורית מרום הגליל

המועצה האזורית מרום הגליל משתרעת על שטח של כ-200,000 דונם הפזורים מגבול הלבנון בצפון ועד טבריה בדרום, צפת במזרח וכרמיאל במערב. היא גובלת בצפון בגבול ישראל-לבנון, במערב במועצה אזורית מעלה יוסף, בדרום במועצה אזורית הגליל התחתון ומועצה אזורית משגב, במזרח במועצה אזורית עמק הירדן, מועצה אזורית הגליל העליון ובמועצה אזורית מבואות החרמון.
המועצה האזורית הוקמה בשנת 1950 בזמן הקמת היישובים החדשים, רובם על עיי הכפרים הערבים הנטושים.

מרחב הטיול בשנותיה הראשונות המדינה

כ-14,000 תושבי המועצה המתגוררים בתחומה מגוונים מאוד: דתיים וחילוניים, יהודיים מארצות מוצא שונות, צ'רקסים, דרוזים וערבים חברי מושב וחברי קיבוץ, חקלאים ושאינם חקלאים.
המבנה הפיסי המיוחד והמיקום הגיאוגרפי – גוש הרים מורם שהגישה אליו קשה והדרכים עוברות בעיקר בשוליו – השפיעו במידה רבה על הרכב האוכלוסייה אשר בחרה להתגורר באזור.

 

תחום המועצה האזורית מרום הגליל

המועצה מונה 24 יישובים ובהם כ – 4000 בתי אב. התפלגות האוכלוסייה: 85% יהודים , 2% ערבים, 6% דרוזים ו- 7% צ'רקסים.
.

יישובי המועצה האזורית

בשנים האחרונות משקיעה המועצה האזורית מאמץ מרבי להרחבת היישובים בתחומה, בעיקר ע"י ליווי קהילתי וייעוץ בתהליך ההרחבה. המועצה רואה חשיבות רבה בפיתוח היישובים ובהשקעה בטיפוחם בן מבחינה פיסית והן מבחינה חברתית- קהילתית

 

*******

השאר תגובה