יפו, קהילת הקתוליים דוברי עברית2 ביולי 2020

 

עניינו של תיעוד זה הוא קהילת הקתוליים דוברי עברית ביפו אליה נחשפנו בביקור יפו, המתחם הלטיני פטרוס הקדוש (המנזר והכנסייה)

 

הביקור במקום היה במסגרת מיזם  "נוצרים ביפו" שמטרתו ללמוד אודות הנוכחות של הקהילות הנוצריות ביפו בהווה וגם בעבר לבקר במתחמיהם (מנזרים, כנסיות, בתי ספר, בתי עלמין ועוד).

 

ביום שלישי, 30 ביוני הגעתי למקום עם עמיתי שמעון גת  ועם שרון רגב (מנהלת מח' דתות המשרד החוץ ומורה דרך).

 

במנזר אירח אותנו הביקור האב אפולינרה שווד, הנזיר פרנציסקני מפולין שהוא כהן הדת של קהילת הקתולים דוברי עברית באזור תל אביב.

 

תיעוד קצר זה מבוסס על אתר נציגות יעקב הצדיק לקתולים הדוברים עברית בישראל

*****

מי הם הקתולים דוברי עברית

קהילת הקתולים הדוברים עברית בישראל הנקראת נציגות יעקב הצדיק לקתולים הדוברים עברית בישראל, המשתייכת לפטריארכיה הלטינית של ירושלים.

קהילה זו כוללת את הקתולים הדוברים עברית החיים בישראל, אלה השייכים לעם היהודי ואלה אחרים מאומות העולם וביניהם נוצרים מקומיים ומהגרים.

הם משולבים בחברה הישראלית היהודית הדוברת עברית ורואים באפיפיור כסמכות הדתית העליונה.

מקור הסקירה אתר הקהילה

******

מפעל יעקב הצדיק הוקם בשנת 1955 כהתאגדות קתולית המוקדשת לפיתוח קהילות קתוליות דוברות עברית במדינת ישראל וכאמור, מהווה נציגות עצמאית  בתוך הפטריארכיה הלטינית של ירושלים.

היא נקראת על שם יעקב הצדיק עמד בראש קהילת המאמינים בישוע בירושלים בימי השליחים. כיהודי ירא שמיים, הוא פעל לבנות קהילה מאוחדת המורכבת מיהודים ולא-יהודים (ספר מעשי השליחים טו).

***

כיום ישנן קהילות דוברות עברית בשש הערים הגדולות בישראל: ירושלים, תל אביב – יפו, חיפה, באר שבע, טבריה ונצרת. בנוסף הנציגות כוללת קהילות דוברות רוסית. הכוהנים והמאמינים עובדים בשיתוף פעולה מלא עם תיאום עבודת הכנסייה עם המהגרים בישראל, ומשרתים גם כן את הקהילות הגדולות של מהגרי העבודה ומבקשי המקלט הנפוצות ברחבי הארץ.

*****

לנציגות יעקב הצדיק שלושה אתגרים עיקריים:

א. "מסירת האמונה מדור לדור" – טיפוח הקהילות הקתוליות הדוברות עברית במדינת ישראל לטובת המאמינים הקתולים השייכים לעם היהודים ואלה אשר מוצאם מאומות העולם ומשולבים בחברה הישראלית, היהודית, הדוברת עברית. היותם בני מיעוט קתולי בחברה בעלת רוב יהודי מהווה חוויה חדשה בתולדות הכנסייה.

ב. "להוות גשר בין הכנסייה לבין עם ישראל"  – הנציגות פועלת לחזק את היחסים בין העם היהודי לבין הכנסייה בטיפוח מודעות נוצרית אודות זהותם היהודית של ישוע ותלמידיו והשורשים היהודיים של הכנסייה. היא אף פועלת לחדד את מודעות החברה היהודית בישראל לגבי תולדות הכנסייה, תורתה ותרומתה לחברה. המאמינים הקתולים הדוברים עברית משולבים בחברה הישראלית ובחיי הכנסייה.

ג."להיות עדים לצדק ושלום ושירות העניים" – כחלק בלתי נפרד מהכנסייה בארץ הקודש, הנציגות מקדמת את הערכים של שלום וצדק, סליחה ופיוס בתוך הקשר של אלימות ומלחמה. ייעוד מיוחד לנציגות הוא לשרת את עשרות אלפי המהגרים (מהגרי עבודה ופליטים) אשר מתגוררים בישראל.

*****

הנציגות תומכת בכוהנים, פרחי כהונה ופעילים בקהילות על מנת לקיים את מלאכת הנציגות.

היא מקיימת נוכחות במקומות שונים בארץ ומפתחת נוכחות זאת באמצעות בניית כנסיות ומרכזי הכנסייה ושיפוצם.

היא מוציאה לאור ספרים ליטורגיים, ספרי לימוד, גיליונות וחומרים נוצריים אחרים בשפה העברית.

היא מפתחת שליחות חינוכית בתוך הכנסייה ובקרב העם היהודים בישראל על מנת לקדם ולטפח פיוס והבנה הדדית בין הכנסייה לעם היהודי.

היא גם מהווה בית שני לילדי מהגרים רבים, אשר הוריהם עובדים שעות ארוכות, ודואגת לשלומם ולהכשרתם הדתית בתכניות אחר בית הספר וקייטנות במהלך השנה.

היא מספקת הכשרה קתולית לצעירים דוברים עברית ומעודדת אותם למצוא את מקומם בחברה הישראלית ובכנסייה.

היא דואגת לעניים ולקשישים.

*****

הקהילה ביפו

האב ברונו הוסאר, אח דומיניקני שנולד במצרים למשפחה יהודית ממוצא הונגרי ועלה לארץ בראשית שנות החמישים והוא הקים את הקהילה ביפו בשנת 1955.

 

לאחר שעבר לירושלים הוא הוחלף, כראש הקהילה, על ידי האב אלפרד דלמה, כומר בלגי שהקדיש את חייו לשירות הקהילה הדוברת עברית בעיר. הוא נהרג בתאונת דרכים בשנת 1985.

 

בשנת 1970 הגיע האב לגרגור פאוולובסקי, יהודי פולני, ניצול השואה, ליפו והחל לעבוד עם הקהילה הפולנית בישראל, חלקם נשואים לשותפים יהודיים. ילדיהם חונכו בבתי ספר עבריים ודיברו עברית. כך, מתוך הקהילה הפולנית צמחה קהילה דוברת עברית נוספת.

 

בספטמבר 2005 , התמנה האב יאן חלבקה לאחראי על הקהילה בתל אביב – יפו. הוא החליף את האב גרגור פבלובסקי שיצא לפנסיה אבל נשאר אחראי על הקהילה הדוברת פולנית ביפו.

 

ב2 באוקטובר 2010 האב אפולינרי שווד כומר פרנציסקני מפולין, החל את שירותו כראש הקהילה הדוברת עברית ביפו.

 

קהילת תל אביב – יפו הכוללת כ-170 חברים
ומתכנסת בקפלה שבמנזר הפרנציסקני
שליד כנסיית פטרוס הקדוש שביפו העתיקה.

*****

הכניסה למנזר

הקאפלה במגדל העכול

אולם הכינוסים במנזר

 

******