שכונות דרום מזרח ירושלים: אבו תור, ארמון הנציב, רמת רחל, ארנונה ותלפיות3 ביוני 2018

קובץ GPX להורדה מרחק: 17.5 ק"מ טיפוס-מצטבר: 265 מטר גלריית תמונות גלריית מפות

 

לטיול זה ביום שבת (02/06/2018)  יצאנו רוני (הבת שלי) ואני.

 

הפעם החלטנו לתור בחלקה הדרום מזרחי  של העיר.

*****

 

מוקדם, עם אור ראשון הגענו לעיר וחנינו ברחוב סמוך לבית הנשיא בשכונת קריית שמואל.

 

*****

המסלול,
מעגלי נגד כיוון השעון

****

בתחילת התגלגלנו לשכונת טלביה (קוממיות)
ומשם למתחם התחנה הראשונה.

טיפסנו לשכונת אבו טור (גבעת חנניה)
וממנה המשכנו לאורך הטיילת
בואכה מטה משקיפי האו"ם.

חצינו את שכונת ארמון הנציב
בירידה מצפון לדרום ומצומת הכניסה לצור באהר

טיפסנו בכביש העוקף לרמת רחל.
שם קפצנו לתצפית מזרחה
לעבר הרודיון ויישובי המדרגה העליונה של מדבר יהודה.

חזרנו לשכונת ארנונה לראות את השגרירות של ארה"ב.
המשכנו הלאה לשכונת תלפיות.

חזרנו דרך בקעה, פארק המסילה
שכבר היה שוקק אצנים והלכים
ולסיום עברנו דרך שכונת קטמון

מבט על המסלול וסביבתו

יותר ממחצית המסלול
באזור שהיה בעשורים הראשונים,
בעת שירושלים הייתה חצויה,
מעבר לקו שביתת הנשק

******

מסלול הטיול על רקע מפה
של העיר בשנות ה-40'
עשור לפני הקמת המדינה

 

קטע המסלול הראשון
מבית הנשיא
לעבר שכונת טלביה,
פאתי המושבה הגרמנית
למתחם התחנה הראשונה

*****

*****

מבט אל הר ציון מכיוון טלביה

פינת זיכרון בפאתי מתחם התחנה הראשונה בקצה רחוב עמק רפאים, אחת מיני רבות בעיר

חזית שער הכניסה למתחם התחנה הראשונה

*****

שכונת אבו תור

קטע המסלול
בשכונת אבו תור (גבעת חנניה),
טיילת פארק השלום
עד מטה משקיפי האו"ם 

*****

****

שכונת אבו תור -הידועה גם בשם גִּבְעַת חֲנַנְיָה, היא שכונה חצויה יהודית-ערבית בירושלים, מדרום לעיר העתיקה. היא תחומה מצפון על ידי גיא בן הינום, ממערב על ידי דרך חברון ומתחם הרכבת, ומדרום על ידי נחל אצל, יער השלום וטיילת שרובר. השכונה שוכנת במרומי גבעת אבו תור, שגובהה 777 מ' מעלפני הים. מצפון נשקפים העיר העתיקה וחומותיה, הר הבית והר ציון, ממזרח נשקפים שכונת סילוואן ונופי מדבר יהודה, ומדרום ארמון הנציב ותלפיות מזרח.
בין השנים 1948–1967 הייתה השכונה חצויה בידי "הקו העירוני" בין מערב ירושלים הישראלית למזרח ירושלים הירדנית, לאחר שהחלק העליון המערבי של השכונה נכבש על ידי ישראל במלחמת העצמאות ואילו החלק התחתון נכבש על ידי ממלכת ירדן. חלקה היהודי של השכונה הוא כיום שכונת יוקרה, ובה וילות ערביות לצד בתי דירות מודרניים הבנויים בסגנון שמשתלב באופי השכונה.

מתחם בתי הקולנוע יס פלנט בדרך חברון בסמוך לשכונת אבו טור

מבט מזרחה לעבר כפר סילוואן מטיילת  שרובר הממוקמת בשכונת תלפיות מזרח, מערבית לטיילת האז. הטיילת נבנתה במימון קרן גבריאל שרובר, וקרויה על שמו של גבריאל שרובר, בנה של הנדבנית גיטה שרובר. בנייתה החלה ב-1987, והיא נחנכה שנתיים לאחר מכן. הטיילת נבנתה על פי תוכניות של אדריכל הנוף שלמה אהרונסון. הטיילת ממוקמת בין קצה טיילת האז על רכס הר העצה הרעה בקרבתארמון הנְציב לבין רחוב נעמי בשכונת אבו תור. הטיילת אמורה לדמות שני עולמות שונים בו זמנית: האחד דמוי-מדבר וכפרי, ואילו השני עירוני ומתוחכם. המתח בין שני העולמות מתאפשר בין הקרבה לעיר מחד, והצמחייה והקרבה למדבר מאידך. לאורך הטיילת נבנו פרגולות המצלות על ספסלים הצופים לעבר יער השלום, הר הזיתים והרי מואב. במרכז הטיילת נבנתה רחבה למופעים, ומולה ספסלי אבן. לצדי הרחבה מצויים חדרי הלבשה. בעת בניית הטיילת נטעו לאורכה שבעת המינים וכן למעלה מ-600 עצי זית, עצי חרוב ודובדבן. בנוסף, בטיילת אף שוחזר מוביל מים מימי בית שני שנועד להביא מים לירושלים מכיוון דרום. טיילת שרובר היא אחת מארבע היצירות הארכיטקטוניות שנבחרו לייצג את ישראל בביאנלה של ונציה בשנת 1991.

מבט צפונה מתצפית טיילת ארמון הנציב

מבט מתצפית ארמון הנציב על דרום העיר העתיקה ושכונת אבו טור הערבית וסילוואן

קטע המסלול
ממטה משקיפי האו"ם (ארמון הנציב)

דרך
שכונת תלפיות מזרח (שכונת ארמון הנציב)

לרמת רחל
ופארק השלום
במקום בו נמצא מוצב הפעמון הירדני

****

*****

הכניסה למטה משקיפי האו"ם. ארמון הנְציב הוא מבנה שלטון שהוקם בירושלים בתקופת המנדט הבריטי לשמש כמקום מגוריו וכלשכתו של הנציב העליון הבריטי. בפי שלטונות המנדט נקרא המבנה "בית הממשלה" (באנגלית: Government House). מתחם ארמון הנציב נמצא על פסגת הר אצל, הידוע גם בשמות "ג'בל מוכאבר" (בערבית ההר הכביר), "הר העצה הרעה", ו"רכס ארמון הנציב". רכס ההר צופה מדרום-מזרח על העיר העתיקה. כיום ארמון הנציב בבעלות מדינת ישראל, ומשמש כמטה ארגון הפיקוח על הפסקת אש של האומות המאוחדות (UNTSO).

*****

מבט מדרום על מטה משקיפי האו"ם

****

 

 

מבט מחלקה המזרחי של שכונת ארמון הנציב לחלקה המערבי. תלפיות מזרח (או "ארמון הנְציב") היא שכונה בדרום-מזרח ירושלים, אשר נוסדה בשנות ה-70, על שטח שסופח לירושלים לאחר מלחמת ששת הימים, כחלק מתוכנית שכונות הטבעת הירושלמית. מספר תושביה הוא כ-15,000 איש. שמה של השכונה בפי רוב תושבי העיר הוא ארמון הנְציב, על שם המבנה הממוקם בגבולה הצפוני של השכונה. השכונה ממוקמת כ-4 ק"מ ממרכז העיר. רחובות השכונה קרויים על שמם של עולי הגרדום, וזהו שמו של אחד הרחובות המרכזיים בשכונה.

 

 

מבט על הדרך העולה מעלה לרמת רחל

מבט על צור באהר משכונת ארמון הנציב

מבט על מזרח צור באהר משכונת ארמון הנציב. צוּר באהִר  הוא כפר ערבי ושכונה במזרח ירושלים. השכונה קרובה לשכונות תלפיות מזרח, הר חומה וקיבוץ רמת רחל. הכפר סופח לשטח המוניציפלי של ירושלים לאחר מלחמת ששת הימים.

הירידה למורד שכונת ארמון הנציב למול צומת הכניסה לצור באהר והלאה מערבה בכביש העוקף לכיוון רמת רחל

מעט אודות רמת רחל

אנדרטת יער השלום

עמודי הזית הוא פסל סביבתי השוכן במרכזו של פארק עמודי הזית, ממזרח לקיבוץ רמת רחל. הפסל עוצב על ידי הפסל רן מורין בשנת 1991. הוא עשוי משלושה עמודים שגובהם 15 מטרים והוא נראה היטב מרחבי ירושלים. בראש כל עמוד צומח עץ זית בן עשרות שנים וענפי שלושת העצים מתחברים זה לזה. בבסיס העמודים שלוש מדרגות המובילות אליהם, ומתחת להן מערך ממוחשב הדואג לדישון עצי הזית שבראש העמודים ולהשקייתם. בכניסה לרחבת הפסל נצבים שני עצי זית נוספים הצומחים מתוך פירמידות עשויות אבנים לא מסותתות. ענפי שני העצים מתחברים זה לזה ויוצרים מעין שער כניסה לאתר. סביב הפסל נטועים כ-200 עצי זית ב-27 שורות בתוכנית מעגלית המובילה לעמודי הזית, ושלושה שבילים מרכזיים מובילים ממנו בצירים המכוונים לאתרים משמעותיים בנוף: "ציר ההרודיון", "ציר בית לחם" ו"ציר ים המלח".לדברי יוצר האתר, עץ הזית הוא "סמל לחוסן, לפוריות ולשלום". למאפיינים השונים של הפסל ישנן פרשנויות שונות; יש הרואים בשלושת עצי הזית שבראש העמודים את שלוש הדתות – יהדות, נצרות ואסלאם, וכן אלגוריה לעם ישראל, שעל אף שגורש מהארץ הוא שב לחיות בה. יש הרואים בפסל המחשה לניתוק השורשים מהקרקע, והחייאתם באמצעות הטכנולוגיה – סמל לציונות. ישנם המצביעים על המיסטיות של הספרה 3, כמתווה דרך-אמצע בין כוחות מנוגדים ומביאה לידי הרמוניה ושלום.

****

מבט דרומה לעבר בית סחור והלאה לזעתרה ולהורדיון

מבט מזרחה לצור הבאהר

צילום למזכרת מהתצפית היפה

מסימני תחילת הקיץ

קטע המסלול מרמת רחל
לעבר מתחם שגרירות ארה"ב
בשכונת ארנונה,
הלאה בשכונת תלפיות
עד דרך חברון

****

****

מבט מזרחה מרמת רחל דרך שרידי מטעי הקיבוץ אל עבר שכונת ארמון הנציב

אַרְנוֹנָה (לעיתים נקראת בשם "תלפיות") היא שכונה בדרום ירושלים הממוקמת בין אזור התעסוקה תלפיות לבין קיבוץ רמת רחל. בשנות ה-90 נעשתה הפשרת קרקעות לבנייה בהיקף נרחב בשכונה, דבר שהביא לעליית מחירים והפך את ארנונה לשכונה יוקרתית מהיקרות בירושלים. החל ממאי 2018, החלה לפעול במתחם השכונה השגרירות האמריקאית בישראל לאחר שהועברה לירושלים מתל אביב.

קצה מתחם השגרירות של ארה"ב שניתן היה לצלם

כל מילה מיותרת

בית ש"י עגנון בשכונת תלפיות. תַּלְפִּיּוֹת היא ותיקה, השוכנת בגבולה הדרום-מזרחי של העיר. השכונה התפתחה בתקופת המנדט, וכוללת אזור מגורים ירוק ופסטורלי. יחודה של תלפיות הוא בהיותה השכונה היחידה בירושלים שתוכננה כ"עיר מודרנית" בת כ-800 בתי אב עוד לפני תקופת המנדט (דבר שלא התגשם), וכן בעמידתה רבת-השנים כשכונת סְפר בגבול העיר.  בנייתה של השכונה החלה ב-1921, בתכנונו של האדריכל ריכרד קאופמן כיישום של התפיסה האדריכלית הקרויה "עיר גנים".

דרך חברון 123

רגע, כבר ממשיכים

*****

מבט דרומה

מבט צפונה

חלק משיכוני א.ת. תלפיות בין דרך חברון לדרך בית לחם

קטע המסלול האחרון
מדרך חברון לשכונת בקעה,
לפארק המסילה,
לרחוב עמק רפאים
ושכונת קטמון וחזרה

*****

*****

אתנחתא להפסקת תה בפארק המסילה

עצי הדולב בשיא עלוותם

 

******
סוף דבר

 

יול זה התנהל בנחת
הוא נמשך שלוש ורבע שעות
מתוכן כשעה עצירות.

 

*********

מזג אוויר היה אידיאלי, קריר ונעים.

 

**********

המראות בהם חזינו מדהימים
כפי שירושלים מציעה.
היה כדאי להשכים ולצאת לדווש.
תקנו אותי אם אני טועה.

 

*****

המסלול מומלץ מאוד
לשעות ערב טרם השקיעה
בקיץ.

השאר תגובה