עין הוד, כפר האומנים שבמורדות הכרמל5 ביוני 2021
תיעוד זה, נכתב בעקבות ביקור/שיטוט/צילום בעין הוד ביום שישי 4 ביוני 2021.
תיעוד זה הוא חוליה נוספת של תיעודי סדרת ביקור/שיטוט/צילום ביישובים הכפריים שנעשו עד כה וייעשו בעתיד.
אל עין הוד הגענו ורדה בן חורין, סמדר בן דור ואני.
אירחה אותנו שולי ירקוני, עמיתה למקצוע, דר', מורת דרך ואחראית קשרי קהילה בארכיון העיר חיפה ומתגוררת בכפר.
בתחילה, שולי סיפרה לנו על הקמת הכפר ואופיו כיום ואחר כך יצאנו יחד לשוטט ברחובות ונכנסנו לשלוש גלריות.
********
להלן מובאים מעט מידע ושפע של צילומים של מראות השיטוט במקום, ואלה מחולקים למספר נושאים.
*****
****
מיקום עין הוד
****
האזור הגיאוגרפי:
מורדת הכרמל
*****
בתחילה מעט מידע,
דברים ששמענו משולי
עֵין הוֹד הוא כפר אמנים ומתגוררים בו כ-800 תושבים וכולל כ-250 בתים. הוא כפר האמנים היחיד בישראל, וכנראה אחד מקבוצה קטנה של כפרים ייחודיים בעולם. הכפר רשום כאגודה שיתופית להתיישבות מנוהל על ידי ועד האגודה, הכפוף לתקנון ולאסיפה הכללית. הועד גם מייצג את כפר במליאת המועצה האזורית חוף כרמל שהתחום שיפוטה הוא נמצא. המוסד העליון של הכפר הוא האספה הכללית של החברים, הבוחרת את הוועד, ועדת הביקורת וועדת הקליטה
כפר האומנים נבנה בראשיתו על הבתים הנטושים של כפר ערבי בשם "עין הוד" שהתקיים עד מלחמת העצמאות.
חלק מתושבי הכפר המקוריים (משפחת אבו חלמי) שבו לכפר בשוך קרבות מלחמת העצמאות , אך לא הורשו להישאר בו ועל כן הקימו בקרבת מקום לכפר המקורי, אליו הגיעו בני חמולת אבו אל-היג'א. הכפר החדש עין חוט לא היה מוכר שנים רבות ונמצא בתחום שטח אימונים של צה"ל. הכפר הוכר רק בשנת 2005 .
קרקעות עין חוד שהוכרזו כנכסי נפקדים נמסרו לקיבוצים עין כרמל, בית אורן וניר עציון. בבתי הכפר הובאו עולים מאלג'יריה, שלאחר מכן עזבו אותו והקימו את היישוב צרופה. בשנת 1953 התיישבו בבתים קבוצת אמנים, ובהם מרסל ינקו והקימו כפר אמנים.
מרסל ינקו, יוזם הקמת כפר האומנים הגיע באחד מסיוריו לבתים העזובים של עין הוד. הוא הצליח למנוע את הריסת הכפר על ידי צה"ל ולשכנע את הממונים במחלקת התכנון, את אריה שרון (האדריכל הראשי של מחלקת התכנון) ואת שר הפנים לאפשר לו להקים כפר אמנים במקום.
הפנייה נעשתה באמצעות אגודת הציירים והפסלים וההרשאה להתיישבות ניתנה בתנאי שיתחילו ביישובו של הכפר תוך שבועיים. ינקו עבר לגור בין הריסות הכפר והחל לשפץ את הבתים בעצמו. הוא שכנע אמנים נוספים לעבור למקום, ובתחילה הם היו מגיעים בעיקר בסופי שבוע לעזור בעבודת השיקום.
לאחר שנתיים הצטרפו למרסל ינקו תושבים נוספים באופן קבוע. התושב השני בכפר היה הצייר והפסל איצ'ה ממבוש, שעסק גם בניהול ענייני היישוב מול הרשויות. בעזרתו של ראש עיריית חיפה אבא חושי חובר היישוב לרשת המים והחשמל, ונסלל כביש גישה. הכפר צורף למועצה האזורית חוף הכרמל רק בשנת 1980.
בעין הוד חיים ויוצרים יותר מ- 150 אמנים מתחומי יצירה שונים: אמנים פלסטיים, צלמים, אנשי קולנוע ותיאטרון, אדריכלים, מוסיקאים, יוצרי תכשיטים, קרמיקאים, אמני זכוכית ומעצבים בתחומים שונים, מהם אמנים ידועים בתחומם בישראל, וחלקם בעלי קריירה בינלאומית. יצירות של אמנים מעין הוד נמצאות באוספים של מוזיאונים ובאוספים פרטיים חשובים. רבים מהם השתתפו בתערוכות קבוצתיות בארץ ובחו"ל, הוזמנו להשתתף באירועי אמנות בינלאומיים, פרסמו ספרים וזכו בפרסים שונים. עשרה מחברי הכפר נמנים על זוכי פרס ישראל היוקרתי. אמני עין הוד מציגים את יצירותיהם גם בסדנאותיהם ובחללי תצוגה פרטיים קטנים הנגישים לציבור.
בעין הוד מספר מוסדות ציבוריים:
* באמפיתיאטרון, שמדרגותיו פונות אל הנוף, מתקיימים מופעי מוסיקה מיוחדים;
* מוזיאון ינקו-דאדא המציג תערוכת קבע של יצירות מרסל ינקו, תעודות על חייו ופועלו ותולדות הקמת עין הוד ככפר אמנים, וכן תערוכות מתחלפות של אמנים עכשוויים רובם צעירים ומאתגרים.
* במעבדאדא, מרכז היצירה של המוזיאון מתקיימות סדנאות לילדים ברוח הדאדא;
* "בית גרטרוד קראוס" השוכן בבית שהורישה הרקדנית גרטרוד קראוס לכפר, מכיל את הארכיון המקומי ובו גם מוצגות יצירות של אמני הכפר שהלכו לעולמם. הבית מארח קונצרטים קאמריים, מופעים קטנים, הצגות ומדי פעם מתקיימות בו הרצאות בנושאי אמנות;
* בגלריה הציבורית, גלרית אמני עין הוד, הנמצאת בכיכר הכפר מוצגות תערוכות קבוצתיות ותערוכות יחיד מתחלפות שבהן, לצד אמני הכפר, מציגים גם אמנים מוזמנים ממקומות שונים בארץ ובעולם. לגלריה אוסף מגוון של יצירות למכירה, ואגף מיוחד המוקדש לאומנויות שבו ניתן לרכוש תכשיטים, יצירות קרמיקה וזכוכית, חפצי יודאיקה מעוצבים ועוד.מימיו הראשונים של הכפר ועד לימים אלה מתקיימים בעין הוד אירועי תרבות והווי מיוחדים, בתחומים המגוונים מאמנות חזותית ועד מוסיקה ותיאטרון.
היום כבר גדל בכפר הדור השלישי של בני משפחות האמנים, מהם רבים שהפכו בהשראת המקום ובברכת התורשה לאמנים בזכות עצמם.
*****
בעקבות הנשים
****
מבנים בכפר
***
פסלים ומוצגים שבחוץ
***
בפנים הגלריות
גלריית בית הבד
לאון ברונשטיין
*****
לאה בן אריה – הדפסים
*****
גלריית האחיות מגל
*****
מקום לשבת
****
אלוהים נמצא בפרטים הקטנים
**
הנוף שמסביב
***
מעברים
****
שערים
****
סוף דבר,
השיטוט בעין הוד זימן
לנו חוויה ייחודית
במזג נעים של תחילת הקיץ.
****
הפסלים ויצירות האמנות המציצים
מכל עבר מלמדים
על תושבי הכפר.
*****
עין הוד הוא גן עדן
לחובבי הצילום לסוגיו.
*****
תודה לשולי על האירוח,
על ההסברים הנפלאים והמעניינים
והאומנים אותם הפגישה איתנו!