מצוק רמת יבנאל והמדרון היורד ממנו23 בדצמבר 2020
תיעוד זה מתמקד בחלק השני של טיול רכב בגליל התחתון המזרחי.
טיול זה התקיים ביום שני 21 בדצמבר 2020.
היוזמה לטיול היא של חברי ניר עמית (שער עמקים) שהציע שנעבור ברכב רב מינוע במסלול שרכב בו באופניים בזמן האחרון. לטיול הצטרף גם מוטי ארמלין (גילון).
טיול זה הוא המשך לטיול קודם לפני חודש שתועד בשלושה חלקים:
1. דרך נוף נחל תבור עליון
2. דרך נוף נחל קמה, מכפר קיש עד כפר כמא
3. עין קאזאן, המעיין הסמוך לכפר כמא
עניינו של תיעוד זה הוא רשמי הנסיעה ברמת יבנאל, במצוקה ומדרונה היורד לעבר בקעת יבנאל
******
אזור הטיול גליל תחתון
הגליל התחתון המזרחי משתרע במערב מקו כביש עפולה-כפר-תבור-צמת-גולני-צמת-נחל-עמוד (מס' 65), במזרח כביש 90 מטבריה דרך עמק הירדן לעבר עמק המעיינות.
הגליל התחתון בנוי מרמות נטויות העולות במתינות מכיוון דרום מערב וצונחות בתלילות בחדות בכיוון צפון מזרח. לאורך קווי העתק המפרידים בין הרמות הנטויות עמקי הנחלים שציר זרימתם ניצב לכיווני הנטייה של השטח (נחלים סובסקונטיים). הרמות והנחלים המפרידים ביניהן הם אלה הבאים בסדר מכיוון דרום לצפון:
* שלוחת צבאים
* נחל יששכר
* רמות יששכר (רמת כוכב ורמת מולדת),
* נחל תבור
* רמת סירין (נקראת גם רמת יבניאל) והמשכה רמת שרונה -כפר תבור
* נחל יבנאל ובקעת יבנאל
* רמת פוריה
* נחל ארבל ובקעת ארבל
* רמת ארבל – חוקוק
* נחל צלמון תחתון
בעבר הגיאולוגי היה כל מזרחו של הגליל התחתון חלק מקער גדול – המשכם הצפוני-מזרחי של קער שכם והר הגלבוע. קער זה, שכוסה בשכבות סלעים אופקיות אשר העניקו לו אופי פלטפורמי, בותר בשלב מאוחר יותר על ידי סדרת שברים גיאולוגיים, הנלווים לשברי הבקע שממזרחו. כיוון השברים מצפון-מערב לדרום-מזרח הכתיב גם את כיווני הנטייה של הרמות שבין השברים. כבר לפני התהליכים הטקטוניים הנזכרים כבר כוסו חלקים ניכרים מן השטח בבזלת, שתרמה לאופי הרמתי המפולס של האזור.
*****
מסלול הטיול,
מצורף באייקון למעלה קובץ GPX של כל הטיול!
*****
מסלול החלק השני,
יציאה ממושב שרונה,
חציית כביש 767,
עין סרונה,
לאורך רמת יבנאל
ועצירה במספר תצפיות,
ירידה בערוץ נחל חרצית לעין חרצית,
הלאה מעבר במושבה יבנאל
וכניסה למעין תרפ"ו,
חזרה למושבה
והלאה בשולי בקעת יבנאל
לעבר מדרונות הר אדמי
*****
עין שרונה
*****
לאורך הרמה ומעל המצוק
******
עין חרצית
*******
עין תרפ"ו
מעיין תרפ"ו (לציון שנת ההקמה של המבנה על המעיין, ה'תרפ"ו – 1926) הוא מעיין מים חיים ליד היישוב יבנאל, במרחק של 1,200 מטר מהקצה הצפון-מערבי של המושבה בית גן. שימש בעבר אחד ממקורות המים של המושבה. השם מעיין תרפ"ו הוא שם לא רשמי שקיים בשטח משנת 1926. השם לא אושר בוועדת השמות הממשלתית. כתוצאה מכך, עד היום אינו מופיע במפות הרשמיות של המרכז למיפוי ישראל
בשנת 2019, במסגרת הפרויקט המשותף של המועצה המקומית יבנאל ורשות ניקוז כנרת ואיגוד ערים, הוחלט על שיקום שני המעיינות תרפ"ו ועין שרונה.. במעיין תרפ"ו ובסביבתו נעשו עבודות פיתוח ושיקום, כולל הבריכה, שהוצאה ממנה כל הסחופת והלכלוך והמקום הפך לאתר בילוי והתרגעות.
מעיין תרפ"ו נובע מתוך מבנה אבן היסטורי ובתוכו בור מים עמוק, המים מתנקזים לבריכת מים שטוחה, היכולה להכיל אדם אחד או שניים בלבד ומתאימה לטבילה קצרה. ממנה זורמים המים במורד הדרך, תחילה במקביל לנחל שרונה (נחל אכזב, שמגיע מרמת סירין, חוצה את המושבה יבנאל, ובסופו מתחבר לנחל יבנאל) ובמרחק מסוים מתחברים אליו.
מעיין תרפ"ו ממוקם בין עצים ובין עשבייה פראית, ומזוהה כנקודה ירוקה, בסביבה יבשה רוב ימות השנה. ניתן לזהותו גם בעזרת לוח הבטון שמעל המבנה ובו מוטבעת השנה בה התגלה המעיין: תרפ"ו. סמוך למעיין יש עץ גדול המספק צל והדר לימי הקיץ החמים
*****
סוף דבר,
קטע המסלול ברמת יבנאל,
על שפת המצוק
ובמדרון מרתק!
הצילומים מדברים
בעד עצמם. כל מילה נוספת מיותרת.
*****
תודה ניר על היוזמה
ועל ההובלה
ועל החברותא המהנה
והנעימה יחד עם מוטי