ירושלים, רחוב עמק רפאים ביום שישי של קיץ16 באוגוסט 2019
"ירושלים פנים רבות לה". אמרה זו היא אחד מהמאפיינים של העיר המיוחדת הזאת.
אחת מפני העיר היא רחוב עמק רפאים.
רחוב עמק רפאים הוא "חלון הראווה" של התפיסה "חיי ותן לחיות", על כל המשתמע מכך.
את רחוב זה אני פוקד לעתים קרובות.
ביום שישי (16/8/2019), אחד מימי הקיץ הלוהטים, החלטתי לשוטט לאורכו של הרחוב, להביט בעוברים ושבים בו ולצלם.
התיעוד להלן, כולל בראשיתו סקירה קצרצרה אודות הרחוב, וצילומים מתוך השפע שנחזו דרך המצלמה בלמעלה משעתיים שיטוט.
רחוב עמק רפאים
נמצא בדרום ירושלים.
רחוב עמק רפאים ישר כמעט לחלוטין, ובחלקו הוא מקביל למסילת הרכבת הישנה שהפכה לטיילת פארק המסילה. במזרח הוא מתחיל בפיצול מדרך בית לחם מול מתחם התחנה הראשונה, מדרום לגן הפעמון. כאן הוא נכנס למושבה הגרמנית, ורחובות קטנים מתפצלים ממנו לשני הצדדים. במרכזו נמצאת כיכר חכמי יוון, בה הוא מצטלב עם רחוב רחל אמנו. מכאן שייכים הבתים למושבה היוונית. הרחוב מסתיים בצומת אורנים המחבר את הרחובות פייר קניג, אלעזר המודעי, בן זכאי, עמק רפאים ופארק המסילה, בתפר שבין השכונות קטמון, בקעה ומקור חיים
בתחילתו היה הרחוב דרך עפר
שהובילה מירושלים לכפר בית צפאפא.
בשנת 1873 הוקמה עליה המושבה הגרמנית על ידי עדת הטמפלרים, וחלק מהדרך נסלל והפך לרחוב הראשי במושבה. עם תהליך היציאה מן החומות הוקמו באזור שכונות נוספות – בקעה וקטמון על ידי ערבים-נוצרים והמושבה היוונית בידי נוצרים יוונים מהרובע הנוצרי, וגם המושבה הגרמנית גדלה והתפתחה. חשיבותו של הרחוב עלתה ובתים רבים נבנו לאורכו, רבים מהם נבנו על ידי משפחות עשירות מהעיר העתיקה והיו גדולים ומפוארים.
במלחמת השחרור ננטשו רוב הבתים על ידי תושביהם הערבים, מלבד כמה נוצרים מהמושבה היוונית. לאחר המלחמה הושיבה המדינה בבתים הנטושים עולים חדשים. חשיבותו והדרו של הרחוב ירדו עם עזיבת תושביו העשירים, וחלק מהבתים בו הוזנחו או הורחבו ללא התחשבות בערכיהם האדריכליים. עם הזמן הפך הרחוב למבוקש בקרב תושבים אמידים, בזכות קרבתו ונגישותו למרכז העיר והאופי הכפרי המיוחד של השכונה ובתיה.
****
לקראת סוף המאה ה-20 התפתח הרחוב כמוקד בילוי והסעדה, ונפתחו בו מסעדות, בתי קפה, ברים ובתי עסק שונים, ומתקיימים בו אירועים ופסטיבלים שונים, כמו גם שוק איכרים קבוע.
*******
מראות מהשיטוט
******
*****
אי אפשר לטעות,
כאן נמצאה בעבר
המושבה הגרמנית
להרחבה ראו גם
שיטוט ברגל במושבה הגרמנית בירושלים